De Europese Centrale Bank heeft zijn eerste voortgangsrapport over de mogelijke komst van een digitale euro gedeeld. Daarin stelt de ECB dat offline betalingen met de munt 'cash-achtige privacy' moeten bieden. Het is overigens nog niet bekend of de munt er daadwerkelijk gaat komen.
De Europese Centrale Bank bevestigt dat de digitale euro een optie zal krijgen om offline transacties af te wikkelen. Dat meldt de ECB in zijn eerste voortgangsrapport over de voorbereidingsfase van de digitale euro. De bank claimt dat dit soort transacties een soortgelijke privacy moeten bieden als contante betalingen.
Bij dit soort betalingen hoeven de transactiedetails alleen te worden gedeeld met de betaler en de ontvanger, schrijft de ECB. Die details zijn niet in te zien door 'betaaldienstproviders, het Eurosysteem of aanbieders van ondersteunende diensten'. De ECB zegt 'onderzoek te doen' naar de technische tools die al beschikbaar zijn voor het mogelijk maken van offline transacties met de digitale euro. Voor offline betalingen zouden gebruikers hun telefoon kunnen gebruiken, hoewel het Eurosysteem hiervoor ook onderzoek doet naar smartcards met een batterij erin, of smartcards zonder stroomvoorziening in combinatie met een bridge-apparaat.
In het geval van online betalingen, moet de digitale euro 'betere privacy bieden dan huidige digitale betaaldiensten'. Bij online betalingen zouden maatregelen als 'pseudonimisatie, hashing en data-encryptie' worden ingezet, waardoor transacties volgens de ECB niet gekoppeld kunnen worden aan specifieke gebruikers.
Betaaldiensten kunnen volgens de ECB alleen de persoonsgegevens inzien die nodig zijn om te voldoen aan Europese wetgeving, bijvoorbeeld rondom het tegengaan van witwassen. Om de betaalgegevens in te zetten voor commerciële doeleinden, moeten ze toestemming van gebruikers krijgen, zo claimt de ECB. De privacytoezichthouders binnen de EU moeten erop toezien dat betaaldienstproviders zich houden aan Europese privacywetten als de AVG.
Verder meldt de ECB dat er limieten komen op hoeveel digitale euro's een gebruiker mag bezitten. Wat deze limiet zou worden, is nog niet bepaald. De bank zei eerder al dat er bezitslimieten zouden komen. Dat is om te voorkomen dat gebruikers hun bestaande girale geld massaal omwisselen voor de digitale euro, wat de financiële stabiliteit in gevaar zou kunnen brengen. De ECB meldt wel dat gebruikers de optie moeten krijgen om hun wallet voor digitale euro's te koppelen met hun bankrekening, zodat ze betalingen met de cryptomunt kunnen doen zonder dat ze eerst handmatig geld op die wallet hoeven te zetten.
Er wordt al langer gewerkt aan een digitale euro. De Europese Commissie presenteerde vorig jaar een wetsvoorstel daarvoor. De Europese Centrale Bank begon op 1 november 2023 met een tweejarige 'voorbereidingsfase', waarin de werking en het gebruik van de munt worden onderzocht. Ook moeten in die periode de regels rondom de introductie worden vormgegeven en afgerond. Het is overigens nog niet zeker of en wanneer de digitale euro daadwerkelijk beschikbaar komt. Naast de ECB moeten ook het Europees Parlement en de lidstaten van de EU daar nog een oordeel over vellen. Het zal in ieder geval nog enkele jaren duren voordat de munt beschikbaar komt voor gebruikers.