Noctua introduceert 24V-variant van NF-A4x10-fan voor 3d-printers

Noctua introduceert een 24V-variant van zijn NF-A4x10. Momenteel is er alleen een 12V-variant van deze 40mm-ventilator. De nieuwe 24V-versie is bedoeld voor onder andere 3d-printers, zo zegt de Oostenrijkse fabrikant.

Noctua introduceerde eerder al een converter om 12V-fans te gebruiken op 24V, maar brengt nu een native-24V-versie uit van zijn NF-A4x10. Gezien zijn spanning, kan deze ventilator niet gebruikt worden in pc's. De ventilator behoeft een minimumspanning van 17V, schrijft de fabrikant op zijn productpagina. De fan is daarmee vooral bedoeld voor 3d-printers, die vaak 24V-fans gebruiken.

Noctua levert de ventilator met verschillende adapters, waarmee deze onder meer aangesloten kan worden op populaire 3d-printers, waaronder de Creality Ender 3, Creality CR-10 en Anycubic Mega. Daarmee kan de fan bijvoorbeeld gebruikt worden om de hot-end van dergelijke printers te koelen. Noctua levert ook een Low Noise-adapter mee, naast een verlengkabel van 30cm. De ventilator zelf heeft een relatief korte kabel van 20cm.

De fan ondersteunt pwm voor het aansturen van de snelheid, van 1100 tot maximaal 5000rpm. De NF-A4x10 24V is per direct beschikbaar en kost 15,90 euro.

Noctua NF-A4x10 24V

Door Daan van Monsjou

Nieuwsredacteur

13-12-2023 • 09:57

58

Lees meer

Reacties (58)

58
57
12
4
0
44
Wijzig sortering
Heeft her vervangen van een 3D printer fan ook daadwerkelijk zin? Naar mijn idee is het alleen voor de "mooigheid" en of "status".

Qua koeling is de Standard fan ruim voldoende geluid zal wel verbeteren, maar een printer maakt soweizo een bak herrie tov bijvoorbeeld een Pentium 1 retro systeem met een Noctua fan,

Maar het is natuurlijk wel mooi als vervanging als je oude fan stuk gaat :)

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 23 juli 2024 15:31]

Dat valt reuze mee. Vooral de Prusa's maken weinig geluid en als je alles op de standaard instellingen zet, is de printer amper te horen - in mijn geval. Daarnaast hebben Prusa's ook nog een 'stealth' mode.
Alleen dan worden bepaalde functies ook uitgezet - zoals collision detection.

Ik weet wel dat in de tijd dat ik nog een Ender 3 had, ik deze fans meteen in bulk had gekocht om dat gedrocht het zwijgen op te leggen. Als die de kolder in zijn kop had, kun ik figuurlijk de buurt wakker maken.
Zelfs de Bambulab X1C maakt niet zoveel lawaai, terwijl veel mensen claimen dat dit systeem ook aardig wat lawaai kan maken.
Daarnaast hebben Prusa's ook nog een 'stealth' mode.
Alleen dan worden bepaalde functies ook uitgezet - zoals collision detection.
Gewoon uit nieuwsgierigheid, weet jij waarom collision detection uitgeschakeld wordt tijdens stealth mode? Ik zie niet direct waarom dat gerelateerd is
Prusa gebruikt doorgaans (behalve op de mini) TMC2130 stepper drivers. Hun reden om geen 2209's oid te gebruiken is omdat SPI een draak is op die drivers (dat kan ik je, ervaring hebbend met UART op de 2209 in klipper). Wat dat betreft ben ik het dus met ze eens dat ze zelfs op de PrusaXL nog 2130's gebruiken. Het punt is echter op het moment dat je stealthchop aanzet op die drivers, waardoor motorgejengel afneemt, datje eigenlijk ook gelijk minder koppel introduceert.

Op die stepperdrivers zitten weerstandmeters, die met een bepaalde precisie aangeven wanneer een motor meer kracht moet zetten. Een stappenmotor zelf is immers gewoon een dom ding met twee electromagneet fases die door de driver aangestuurd worden om rotatie te maken. Het zijn dus een soort open-lus servomotoren (als het ding uit/aan is weet je niet wáár hij staat want hij kent alleen naar voren/naar achteren). Prusa gebruikt die weerstandmeter om te homen (sommige printers hebben een schakelaartje op "0", prusa en veel andere merken gebruiken de weerstand die een motor meemaakt om te homen), én om crashes te detecteren. Voor homen maakt wat geluid niet uit, dat doe je maar een keer, maar als je begint met printen en naar 'stealth' schakelt, is de detectie omdat er minder koppel is ook helemaal in de war. Er zouden gewoonweg te veel false positives zijn als je bijvoorbeeld over bepaalde soorten infill heen gaat die met zichzelf overlapt (slice nooit petg met zelf-kruizende infill omdat petg minder indeukt dan pla/abs/etc... gyroid is geweldig voor petg).

Met stealthchop zijn steppers lekker stil, maar ook minder betrouwbaar als je snel gaat. En ook minder betrouwbaar voor collision detect.
Bedankt voor de uitgebreide uitleg! Daar heb ik wat aan.

Als 3D print leek lijkt het me dat dit probleem void is wanneer je servo motoren gebruikt. Zijn servo's "in 3D printer formaat" slecht verkrijgbaar of disproportioneel duur? Ik weet bijvoorbeeld dat steppers in de CNC machining wereld achterhaald zijn
(dat kan ik je, ervaring hebbend met UART op de 2209 in klipper)
ik heb de source code van klipper wel eens gelezen. Verschrikkelijk.
Prusa gebruikt die weerstandmeter om te homen (sommige printers hebben een schakelaartje op "0", prusa en veel andere merken gebruiken de weerstand die een motor meemaakt om te homen)
Fascinerend. Ik ben exclusief encoders met nulpuls gewend. Helemaal niet bij stil gestaan

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 15:31]

Prusa zelf zegt dat dit komt omdat de 'thresholds' alleen zijn ingesteld voor hoge snelheden, omdat de kans op skipped layers dan groter is.
Interessant. De snelheid hoeft niet uit te maken (zie andere cnc machines met collision detection) maar misschien is de implementatie dan vrij simpel ofzo.
Wss omdat boem is ho meer geluid maakt en dat wil je niet in stealth mode
ik heb zelf een Prusa Mini+ en heb hier voeten aan toegevoegd waar een squash bal in past, deze nemen alle vibratie die door resoneert weg. zo krijg je dus echt een extreem stille printer.
Toevallig heeft de X1C afgelopen week een software-update gekregen waardoor hij nog een stuk stiller is geworden.
De fans op de meeste 3d printers zijn van het type vervelende (hoogtonige) takkeherrie en meestal zonder kogellager. Dus ja, dat is zonder twijfel de moeite waard. Zeker als je geen afgesloten printkast/kamer hebt om het geluid te isoleren.

[Reactie gewijzigd door geekeep op 23 juli 2024 15:31]

Blijft inderdaad een vreemd fenomeen. Doen ze veel moeite om stille stepper drivers te gebruiken, verdrinkt dat geluid compleet in lawaaierige fans. Zelfs bij de printers van Bambu Lab, die zo'n beetje slle pijnpunten van de bestaande 3D printers op probeert te lossen en het allemaal makkelijker maakt, heeft dit ook nog niet onder de knie. Terwijl het volgens mij het eenvoudigste is om op te lossen. Blijkbaar is het gewoon overal een sluitpost. En ze zijn niet zomaar te vervangen, want 24V. Ja, je kunt er een converter tussen plakken, maar voor veel mensen is dat een brug te ver. En niet op elke printer is het makkelijk te vervangen zonder van alles eraf te moeten halen.
Of gewoon de +12v en - 12v van 2 fans in serie schakelen, ze lossen nu een marginaal probleem op. Ik zou liever zien dat de voeding fan van mijn cr10 max een drop-in replacement kreeg want man man wat komt daar een lawaai uit.
Daar zijn hele bergen fanmods voor en als je dat niet wil dan kun je er ook gewoon een andere voeding in zetten. Niet bepaald rocket science.
Ja ok maar ik wil nou net voor dat ding liever een drop in, ik gebruik het als gereedschap en als hij stil staat dan kan ik niet even een vervangend onderdeel printen. Tuurlijk kun je er een nieuwe voeding in zetten maar dat vind ik een beetje zonde als de huidige het nog doet.
van een modje ben ik absoluut niet vies, maar omdat ik de printer gebruik om andere dingen te modden, en mijn 2e printer ook stil staat is het wmb de moeite/het risico niet waard.

Edit
Ik heb even gezocht maar 'hele bergen' is overdreven. Het probleem is juist dat de max erg weinig mods heeft. Ik heb er zelf een paar op thingiverse staan omdat ze nog niet bestonden.
Edit 2
Ik heb nu echt serieus gezocht en concludeer hieruit dat je echt niet weet waar je het over hebt. Er zijn geen makkelijke fanmods en geen simpele psu upgrades die stiller zijn. De fan waar ik het over heb is van de 750W 24v bed psu, die dingen zijn peperduur aftermarket en net zo luidruchtig.

[Reactie gewijzigd door StackMySwitchUp op 23 juli 2024 15:31]

Nee, ik weet niet waar ik het over heb. Ik 3D-print dan ook slechts sinds 2009 en heb pas een stuk of 20 printers gehad, waarvan ik er slechts 8 volledig zelf heb gebouwd en de rest vrijwel allemaal naar wens heb aangepast.

Ik concludeer hieruit dat jij liever aannames doet, niet kunt zoeken en de naam tweaker onwaardig bent. Die voedingen zitten in zo ongeveer elke printer en ondanks wat uiterlijke verschillen hebben ze vrijwel allemaal dezelfde fans. Ik heb zelf nog even gegoogled en had letterlijk binnen een minuut een oplossing voor de psu in jouw printer die letterlijk half zo luid is. Het is niet eens een lastig te krijgen maat.
Wat, bedoel je de Meanwell van bijna 300 euro met een efficientie van 90% waar er dus bijna 75w weggekoeld moet worden met een 1u fan?
Of de legio andere 24v psu merken welke allemaal afgeleid zijn van Meanwell en dezelfde fans bevatten?
Dezelfde luidruchtige fans. Voor 3 decibel ga ik geen hele PSU vervangen, ik heb maar 1u ruimte, ik ga geen psu aan de buitenkant hangen, dat heb ik jaren gedaan (sinds mijn eerste zelfbouw 3d printer in 2007) en ik ga geen fans uit een psu slopen als ik maar 1 printer heb, tenzij het een dramatisch verschil maakt.
ik vind het jammer dat je van meet af aan zo reageert, het had fijner geweest als je me op weg helpt met nuttige informatie.
en gegeven: het is niet netjes om te zeggen dat je niet weet waar je het over hebt, dus dat neem ik terug.
Jij was degene die komt met "je weet niet waar je het over hebt" ipv gewoon verder te vragen als je er niet uit komt, vandaar mijn toon.
De fan in die voeding is een 60x60x15, dat is een standaard maat. Mooie Noctua of Sunon fan op die maat, buck converter als je voor een 12V versie gaat en klaar ben je. Kost inclusief voeding demonteren 30 minuten tops tot printer weer gebruiksklaar. Scheelt makkelijk de helft aan geluid wat toch wel een dramatisch verschil is te noemen.
Je doet er bij die printer ook goed aan zo'n kleine noctua over de heatsinks van de drivers te laten blazen, die kunnen vrij heet worden en dat komt de levensduur niet ten goede. Ik gebruik daar ook altijd gewoon een buck converter voor die ik nog wat verder omlaag draai, 9-10V zodat die fan gewoon totaal geruisloos is. Die van de voeding wel gewoon op 12V of net daar onder laten draaien. 123-3d heeft de preste prijs/kwaliteit instelbare buck converters, die kosten een euro of 5, zijn simpel af te stellen en gaan jaren mee.
2 fans kun je absoluut niet in series aansluiten. Als het brushless fans zijn (zoals meeste PC fans) zal het me niet verbazen als ze direct stuk gaan. Als het brushed motoren zijn zullen ze door verschillen in de belasting en impedantie de spanning niet gelijk verdelen en op de langere termijn ook schade op kunnen lopen.
Zo'n vaart zal het niet gelijk lopen, maar je hebt wel gelijk, als er een discrepantie in snelheid ontstaat dan zal 1 van de fans meer spanning krijgen. Fair, ok Noctua, you win this one :)
Ik moet zeggen dat bij de Bambu het probleem niet zozeer de fans zijn. Dat geluid is makkelijk af te schermen. Maar het gebonk van het heen en weer snellen van de kop hoor ik 2 verdiepingen hoger nog doordreunen, helaas.

Zelfs in "Silent" mode heb je dat nog.
De fans afschermen wordt juist afgeraden zag ik. Bambu heeft een lijstje met mods waar zij vraagtekens bij zetten. Waarschijnlijk deels om claims af te kunnen wijzen later. Maar mufflers op de ventilatie uitgang monteren lijkt mij inderdaad ook geen goed idee. Het beperkt de airflow en daarmee de koelcapaciteit.
Ook zou je de fans bv in rubber moeten monteren, zodat de vibraties niet direct aan de behuizing worden doorgegeven. Ik weet nog dat Noctua van die rubberen staafjes meeleverde waarmee je de fans kon vastprikken.
De standaard (goedkope) fans maken meestal een enorm lawaai. Dergelijke nocuta fans zijn dan echt een verademing :)

[Reactie gewijzigd door Hobbybob op 23 juli 2024 15:31]

Het gaat hier voornamelijk om geluid te reduceren.
Mijn Ender3 is muisstil in beweging dankzij de silent drivers op mijn BTT board.
Maar de fan's maken echt takke herrie.

Er zijn al meerdere mensen die dan de fans vervangen en je krijg hier een super stil printer voor terug.
Dit is heel handig voor lange prints waardoor je niet in de nacht ventilatoren hoort draaien uit een paar ruimtes verder.
Het zijn de fans die het meeste geluid produceren, vervang de fans en ze zijn vaak fluisterstil.
Ik had mijn creality CR-20 zodanig getuned dat de fan's het hinderlijkste van alles waren. Dus ja heeft wel degelijk zin. Ik had er buckconverters tussen gebouwd om van 24V naar 12V af te kappen. Gewoon gelijk vervangen is grote vooruitgang. Dit is vanuit de printercommunity die met 24V printers werken al hele grote tijd een grote wens.
Ik heb de fans op mijn printer vervangen door noctua's, en dat was toen weer gedoe omdat ze eigenlijk te groot waren dus dat je ook een andere printer-head moet maken (..printen). Als deze dingen toen al op de markt waren had ik ze meteen gekocht :D
De meegeleverde fans zijn vaak lawaaierig en hebben geen bijzonder lange levensduur. Ik had diverse fans besteld op Aliexpress, maar niks is echt een verbetering. Ik heb nu een buck-converter voor 12V noctua fans. Maar gelijk een 24V is natuurlijk veel makkelijker.
Nu alleen nog een 24V 4010 radiaal fan van Noctua...
4010 radiaal? 5015 komt daar wat vaker voor. Maar ik denk eigenlijk niet dat Noctua naar radiaal gaat, en ik weet niet wát je doelen zijn, maar voor partcooling zien we ook steeds vaker axiaal (40x25 axiaal zou ik graag zien van noctua)
Vooral bij bridging kan een goede fan een enorm verschil maken
ja maar bridging heeft meer met part cooling fan te maken. Ik zou geen noctua als part cooling fan gebruiken maar eerder een blower of een 4028 server fan.
Mijn zelfbouw 3d printer heeft al Noctua fans en daar was het echt een behoorlijk verschil.
Ik vermoed dat het voor mijn Ender 3 v2 ook best wel wat gaat schelen, aangezien grootste deel van het lawaai van de fans komt.

Moet ik nog wel toevoegen dat ik beide printers in een eigen enclosure heb. Dat helpt het beste tegen lawaai. Heeft ook nog eens als voordeel dat er minder warmte verloren gaat tijdens het printen.
Het maakt zeker verschil. Ik heb deze op een ender 5 en je hoort nu bijna niks meer. De fan was het luidste onderdeel van de printer. Op de Flsun V400 heb ik m ook en dat scheelt ook een hoop, terwijl de printer echt luidruchtig is. Ik denk dat het op de meeste printers wel verschil maakt. Ideaal dat ze nu een 24V versie hebben, maar die 16 euro? Zie m nergens voor die prijs.
holy sheit dit gaat me een kabel schelen! Ik heb m'n printkop op CANBus methode aangesloten, via Klipper, zodat ik enkel twee data, en twee 24V kabels heb hoeven te trekken ipv:

- 4 voor extruder stappermotor
- 3 voor heatbreak koeling
- 3 voor part cooling (met Y splitter want ik ben niet op de 40*20 blowiematron trein gesprongen)
- 2 voor hotend thermistor
- 2 voor hotend heater
- 4 voor accelerometer
- 3 voor probe (als het niet meer is omdat ik misschien meer met nozzle-probing wil werken, of optische scans IPV simpele inductie/servo probes)

Puur omdat veel fan soorten (inclusief blowiematrons die met gemak 3A+ kunnen trekken voor de 13000RPM die ze draaien) 12V zijn, moest ik altijd een extra rail trekken, naast dat de 12V rail op veel printers al helemaal niet meer standaard is (de voeding is 24V, vaak een tweede 5V voeding op gebalanceerde nul tegen potentieelverschil om bijvoorbeeld een Pi direct mee te laten starten voor klipper), en je dus met of een 12V buck converter moet werken, of met een board met een 12V rail (maar die is vaak beperkt en de wiring om dat dan naar PWM te krijgen is een crime), ben ik mega blij dat Noctua deze stap nu zet.

Nu nog 48V :D

(mijn RatRig V-Core 3.1 met CANBus/EBB42 heb ik uiteindelijk de 12V rail in z'n geheel maar voor gedumpt, hoewel dat wel betekende dat ik qua fans aan de toolhead concessies moest doen... alles om kabelspaghetti te verminderen, bij m'n PrusaXL heeft Prusa min of meer hetzelfde concept uitgevoerd)

[Reactie gewijzigd door Umbrah op 23 juli 2024 15:31]

13000RPM
Is dat hyperbool, of gebruik je zo'n ding om de prints van het bed af te blazen wanneer ze klaar zijn? :D
Nope. Waar je normaal puur vanwege de pressure/snelheid een radiale fan gebruikt om te partcoolen, kan je met een server-fan in verhouding veel meer voor elkaar krijgen. Zeker in het DIY-printer landschap waarbij al vrij lang met input shaping en linear advance wordt gewerkt (voorspel de resonantie van de printer met een accelerometer, voorspel aan de hand van alle variabelen de veranderingen in de flowrate van materiaal) is dit altijd een kip-ei verhaal geweest. Toen we eenmaal goede high flow hotends hadden (het begon met E3D volcano, later kwamen andere designs en nozzles zoals de CHT nozzles, en toen we plastic met 135W gingen verhitten met flowrates van >50mm3/s konden we ineens ook heel snel bewegen), kwamen we er ook vrij snel achter dat materiaal nóg sneller kon krullen, slechter ging hechten, en dat overbruggingen/bridging nog slechter ging.

Dus ons doel werd om naast sneller te bewegen (zonder storing), en sneller plastic op de plek te duwen, om ook sneller te gaan koelen. Server fans waren daar ideaal voor. Die moesten immers door een volle server chassis heendrukken én gelijk een hoop warmte af kunnen voeren. Radiaalfans zijn leuk, maar ook die hebben hun grenzen. Er was een moment dat we gewoon meer radiaalfans op een printkop zetten (EVA3 hotend heeft een variant voor 2x 50x15 radiaal, naast de 1x50x15 radiaal), maar zelfs dat was niet genoeg, dus gingen we terug naar de standaard axiale 40x40 layout, maar dan gelijk de variant voor servers. En die draaien 13000+ RPM. Denk aan een Sunon PMD1204PQBX. Zo'n 23,5CFM. Of een Sanace 9GAX0412P3S003. Bijna 32CFM. Deze noctua doet ongeveer 5CFM. (ik vindt CFM ook een achterlijke meeteenheid, m3/u zou beter zijn). Dit soort serverfans beweegt 6x zoveel luchbeweging met meer druk. Dus je plastic ligt beter op z'n plek en krult minder hard op. Dus konden we sneller printer (en minder energie aan verwarming gebruiken), totdat we de volgende bottleneck hadden.

Momenteel mounten we vrij exact gerichtte fans op de bovenste laag van de print waarbij het bed omhoog/omlaag beweegt, zodat we nóg meer luchtdruk op een print kunnen zetten zonder de kop verder te verzwaren.

Deze fan is compleet niet voor partcooling bedoelt dan ook. Deze fan is voor heatbreaks. De scheiding tussen "plastic duwen" en "plastic smelten". Hitte moet niet omhoog kruipen, dus tussen smeltkop en de rest koelt een printer actief, zodat de printer niet verstopt raakt. Daar schelen dit soort fans een hoop geluid. Natuurlijk belachelijk in het perspectief van "we zetten server fans op neergelegd plastic", maar niet elk materiaal moet gekoelt worden. En niet elke print hoeft snel. En soms staat een printer gewoon naast een slaapkamer en willen we juist stiller. Heck. Het is waarom ik juist mijn V-Core3 bij EVA3 houd en niet een andere "populaire" printkop: ik kan héél makkelijk de partcooling-module vervangen (dankzij m'n CAN-bus setup maar een mega kort kabeltje tussen partcooler en de fanheader op het CAN-board), en dan is de printer van iets wat een benchy doet onder 10 minuten, naar een ding wat ik gerust naast me kan hebben draaien voor een paar dagen.
Nice! Dat Noctua ook deze markt aanboort, ook al werden de Noctua fans al jaren ook gebruikt voor 3d printers, het is fijn dat ze specifiek daarvoor producten zijn gaan maken!
Ik zou bijna zeggen, het zou eens tijd worden!
Dat ge-emmer met buck converters, serie oplossing of weet ik wat voor hacky dingen ik allemaal heb moeten doen om die fans draaiend ( :+ ) te krijgen was tenenkrommend.
Maar aan de andere kant was de geluidsreductie zo enorm dat het de investering in tijd en geld altijd waard was.
Dat ze nu met native 24V fans komen kan ik alleen maar toejuichen. Ik hoop werkelijk dat er meerdere varianten komen die op 24V draaien zodat er fans op meerdere plaatsen eenvoudig verwisseld kunnen worden voor deze.
_/-\o_
Niet slecht, ik gebruik nu nog een 20mm dikke fan met een buck converter er voor.
Met een goede printkop met heatbreak zou het waarschijnlijk voldoende zijn, maar hij is volgens de pagina van Noctua toch wel iets minder performant qua luchtverplaatsing en static pressure
Super mooi, wanneer ik een upgrade ga doen aan mijn printers zal ik hier zeker naar kijken.

Maar ik zie het niet staan in het bericht, wat voor connector word er gebruikt? of komt die zonder, dat zou nog makkelijker zijn.
Prusa gebruikt by default al Noctua's. MK3S+ kwam met een Noctua NF-A4x10 maar dan met zwart sausje eroverheen.
Ideaal, dat is het enige onderdeel wat nog veel herrie maakt op mijn printer dus een goede Noctua fan is de oplossing.
Mooi dat eindelijk een goede ventilator beschikbaar voor 24volt.

Ik gebruik al een tijdje de 12 volt met een step down module mooi dat deze nu overbodig is en voor de 24volt kan kiezen.
Ideaal, ik heb er al een tijdje klaarliggen met buck converters maar kwam er maar niet toe om er aan te beginnen. Dan maar deze besteld, scheelt weer wat werk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.