ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition verschijnt in juni voor 1133 euro

ASUS brengt samen met koelerfabrikant Noctua een GeForce RTX 3080 Noctua Edition uit. De twee bedrijven brachten eerder al een RTX 3070 Noctua Edition op de markt. Het nieuwe model heeft een vergelijkbare, grote koeler, die de gpu koel en stil moet houden.

Volgens Noctua is de RTX 3070 Noctua Edition zeer positief ontvangen en heeft het daarom besloten om opnieuw samen te werken met ASUS en ook een RTX 3080-variant uit te brengen. Dat is wel 'een totaal ander beest om te temmen', vanwege de gpu die tot 340W aan warmte kan produceren, zegt Noctua-ceo Roland Mossig.

Net als de RTX 3070-variant heeft de RTX 3080 Noctua Edition twee NF-A12x25-fans van Noctua. Verder is de videokaart uitgerust met een op maakt gemaakte, extra grote heatsink. De koeler neemt daardoor vier uitbreidingsslots in beslag.

Noctua vergelijkt de RTX 3080 Noctua Edition in eigen benchmarks met een ASUS TUF Gaming GeForce RTX 3080 en concludeert dat de gpu van de Noctua-variant bij automatische ventilatorinstellingen drie graden koeler is. De vram-tempratuur is bovendien veertien graden lager en de Noctua-variant is bij deze omstandigheden 4,5dB(A) stiller.

De ASUS GeForce RTX 3080 Noctua Edition is een 10GB-variant. Volgens Noctua is de videokaart vanaf juni te koop, maar een adviesprijs noemt de fabrikant nog niet. De eerder uitgebrachte RTX 3070 Noctua Edition kost op het moment van schrijven zo'n 830 euro.

Update, dinsdag: ASUS meldt dat de videokaart een adviesprijs van 1133 euro krijgt.

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

16-05-2022 • 16:04

67 Linkedin

Reacties (67)

Wijzig sortering
Koelers van Noctua zijn erg goed, maar die kleuren hoef ik niet hoor.
Doe mij maar zwart.
Ik ben ook niet zo van de Noctua kleuren maar onderstaande build vond ik wel iets hebben.
https://www.youtube.com/watch?v=a2UBHmRItoA
Interessant, maar we gaan toch maar voor zwart :)
Dit was een 'asmr' video voor mij! Heb net een full amd systeem gemaakt met een reference 6900.
maar wel met chromax black cpu kooler.
een full Noctua inc 3080 build lijkt me echt gaaf als volgend projectje na dit filmpje :)
Aangezien de nieuwe 4000 series blijkbaar zo'n hoog watt verbruik heeft is deze zeer aantrekkelijk voor mij, run niet echt meer de meest grafisch intense games tegenwoordig (vooral valorant [CPU bound]). Dus ik ga mischien deze halen zo rond de 4000 series release, mischien wel een lekkere discount bij te pakken.

Noctua fans kan je echt niet tegenop met wat er normaal op de GPUs zit.
Valt nog mee toch? 3080 zit op 350, 4080 op 400. Zal ook een stuk sneller zijn maar zo heel veel meer is het ook weer niet. 600 voor de 4090 is wel echt belachelijk. Die zal flink moeten presteren wil dat het waard zijn.
Vroeger was voor de ultra high end markt een SLI/Crossfire-setup doodnormaal.

De aanpak van GPU-makers (krachtiger enkele kaarten ipv. stapelen van 2 stuks) is veranderd, maar de stroomconsumptie zit nog altijd in dezelfde orde van grootte. Ik spreek uit ervaring, heb voor de gein wel eens een Crossfire-setup met 2 Sapphire Tri-X 290X's gedraaid. 550w. En dat was met een hele bescheiden overklok van iets van 5% per kaart (goeie exemplaren die 2 8-pin connectoren hadden, zoals de MSI Lightning of de Sapphire Toxic, haalden 25% overkloks met overvolting en vloeistofkoeling, of gewoon op lucht maar met max. fan speed en 1 kaart in gebruik).

Even om die cijfers in perspectief te plaatsen.
Vroeger was voor de ultra high end markt een SLI/Crossfire-setup doodnormaal.
Is dat zo? 3Dfx Voodoo 2 SLI was 2x 15 W ofzo.. :p
2x10watt + mijn supersnelle pentium2 350mhz. En dan gaan als een speer met 1024x768 op een 17" monitor. Alles draaiende op een generieke voeding van nog niet eens 250W (inclusief de monitor!, Die zat direct op de voeding ipv op de muur). Good times :P
FYI; de monitor aansluiting op oude AT-voedingen was niet meer dan een doorlus van de netstroom. Dat liep dus niet over je voeding. ( en telt dus ook niet tegen de 250W )
Weer wat geleerd :)
Die optie zouden ze wat mij betreft best weer mogen maken. Weer één kabel minder nodig naar de hoofdstroombron :*)

Anderzijds ook prima te verhelpen door 1 kabel met verlengsnoer naar je pc zelf te leggen natuurlijk.
Klopt, ik had 2x een 6950 in crossfire en die trokken samen zonder overclock al 600 watt.
Er is niets veranderd, behalve dat crossfire en SLI in de ban gedaan worden, en alle performance uit 1 grote chip komt. De markt voor die high performance kaarten (of 2) is er namelijk nog steeds.

Nu vind ik het interessant om het anders aan te pakken. Mijn 3090 draait met een undervolt, en met waterkoeling, heerlijk koel, en verbruikt " maar" 375 watt ongeveer. Daardoor clockt hij uit zichzelf dik over de 1800 mhz. (I know, ze kunnen met 450 watt of meer draaien, soms zelfs met 550 en dan 2200 mhz halen, maar dat is nergens voor nodig voor mij).

Toffe is dat de duurste chips vaak ook de beste zijn, en je kan er dus je voordeel mee doen door flink te undervolten. Sterker nog, ik heb een frame limiter aanstaan via rivituner, zodat de kaart niet hoger gaat dan de refreshrate van mijn monitor (160 hz). Bij heel veel games zorgt die voor nog een flink drop in het verbruikt en dus betere thermals. Fijn in de zomer :). Bij RTS games zet ik hem dan zelfs op 120 hz, ruim voldoende.

Zelfde doe ik bij de mobile 3080 om mijn laptop wat koeler te houden.

[Reactie gewijzigd door OriginalFlyingdutchman op 16 mei 2022 20:11]

Toen waren de elektriciteitsprijzen nog wat gunstiger met goedkope kolen en gas haha
Ik betaal nog steeds stroom- en gasprijzen uit 2019 en heb nog 2 jaar looptijd over :+
Haha mooi, maar de vervangingswaarde van jouw stroom is wel het huidige dag tarief ;)
Eigenlijk iets waar velen niet bij stil staan. Daarnaast kostte die x290 bij introductie 500 euro, dat is heden ten dagen ook een kleine 680 euro. Dus jou setup van toen was bijna 1400 euro heden ten dagen, dan zijn die 3090's nog steeds niet goedkoop maar dat geeft een toch iets ander beeld.
Ik zou een 4090 kopen niet een 4080, dus dat is de energie issue waar ik mee zit. Ik zou geen RTX 4080 kopen omdat ik dan liever een RTX 3080 met noctua cooling koop vanwege de stilte.
Maar je zegt eerder dat je eigenlijk alleen Valorant speelt dus waarom zou je dan iets zoals een 4090 halen? Dan kijk je misschien beter naar een 4070, waarschijnlijk zo snel als een 3080 maar goedkoper en lager verbruik (hypothese, meestal zo bij 70 serie videokaarten) en dus ook stiller te krijgen. Of dat nu met een Noctua koeler is of wat anders. Je kunt ook altijd deshrouden en de fans zelf vervangen door Noctua fans.
Ik speel ook VR games.
als de geruchten dat de prestaties verdubbelen tov de 3000 series, plaatst dat de stilte natuurlijk wel in een ander perspectief - wil je de helft van het lawaai of de dubbele prestaties... als je gamet heb je toch geluid aan of een koptelefoon op, dus ik zou het wel weten (als ik het geld er voor over zou hebben tenminste)
3080 zit stock op 320 watt en kan makkelijk met 80-100 watt verlaagt worden zonder echt een fps loss. Ik reken erop dat de 4080 tegen de 400-450 aanzit wat echt wel een flink verschil is waar tegenover staat dat de performance erg goed lijkt te worden.
Zal een 850w voeding nog genoeg zijn. voor een 4080?

Heb als voeding Corsair RM850x (2018) en als processor de Ryzen 9 3900X.
Aangezien de nieuwe 4000 series blijkbaar zo'n hoog watt verbruik heeft is deze zeer aantrekkelijk voor mij
Naast dat de Tweakers.net redactie de TGP heeft aangepast (25% naar benenden). Zou het dan niet verstandiger zijn om te kijken naar de meest efficiënte videokaart? Wellicht dat een RTX 4080 meer power kan trekken dan een RTX 3080 en zal waarschijnlijk een stukkie krachtiger zijn. Maar hoeveel power trekt een RTX 4080 ivm. een RTX 3080 bij dezelfde fps? Of hoeveel fps bij hetzelfde stroomverbruik? Dat eerste kan je limiten in het Nvidia Control panel sinds 2020, dat tweede kan je (beperkt) instellen in bepaalde clients (power limits). Wat heb je aan 150fps, als je scherm dat niet aan kan...

Ik moet er zelf nog eens mee gaan spelen, zeker bij een nieuwere (powerhungrier) GPU...
Dat ligt er ook aan hoe de game (engine) omgaat met de input. vroeger vaak genoeg gemerkt dat het loonde om de FPS cap uit te laten omdat je anders veel input lag kreeg om nog maar te zwijgen over vsync :(
[...]Wat heb je aan 150fps, als je scherm dat niet aan kan...
Ik moet er zelf nog eens mee gaan spelen, zeker bij een nieuwere (powerhungrier) GPU...
Input latency.
Als je zo erg in de maag zit met energieverbruik kan je ook kiezen om een fps cap te gebruiken en als je later performance tekort komt doordat de kaart oud begint te worden de lock eraf halen.

Heb je een 3 serie kun je later alweer een nieuwe kaart kopen doordat die het niet meer trekt...
Een kaart in de verkoop brengt vaak niet zoveel op.

Zelf doe ik het ook bij ram geheugen bijvoorbeeld, beter gelijk goed en ruim dan later een kaartje bijprikken of het setje omwisselen want dat kost je meer geld en trammelt/stress dan gelijk goed doen.
Je kan echt prima straks je 4000 serie downclocken. Bij elke generatie is niet alleen het stroomgebruik toegenomen maar ook de efficientie.

Een 3090 ti teruggeklokt naar 300 watt is efficienter dan een 2080 TI op 300 watt. De 4000 serie terugklokken naar 300 watt zul je meer performance per watt krijgen dan een 3000 serie.

Met andere woorden, wat jij aangeeft is niet een reden om een oudere kaart te kopen.
Zit met het zelfde idee, maar ik wacht nog even af tot de 4000 series in handen is van reviewers en er benchmarks bekend zijn.

Op het moment is de hype train weer in volle gang en de verwachte prestaties verwachtingen liggen erg hoog. Als de 4000 series daad werkelijk velen malen beter is en voor een degelijk prijs beschikbaar zijn, dan laat ik waarschijnlijk de Noctua editie links liggen.

Een GPU beperken op z'n vermogen via Afterburner, bespaard energie, minder warmte, minder koeling en dus stiller en het verlies in performance is wel iets maar veel al te verwaarlozen als het boven je gewenste refresh rate blijft.
Ik vraag mij af hoeveel zin dat nog heeft, mensen die dit soort kaarten kopen willen vaak het beste en laat nou net de 4 serie al voor de deur staan.
Ik denk dat mensen die dit soort kaarten kopen, goede prestaties in stilte ontzettend belangrijk vinden. En laat dat nou net een flinke uitdaging worden met de 4000-serie, met een verbruik van 400W tot 450W voor de topmodellen...
Als stilte belangrijk is gooi je er een waterblok op.
Dan maak je t jezelf alleen maar moeilijker, want de pomp + vibraties zijn moeilijker stil te krijgen. Groot koelblok met grote ventilatoren zijn makkelijker stil te krijgen dan een pomp in mijn ervaring.
De flow snelheid van het water is niet zo'n hele belangrijke factor. Dus je pomp op 50% of zo zetten is doorgaans erg stil. Plaats je dan nog wat overkill aan radiatoren dan hoeven je fans ook niet al te hard te draaien. Bij mij draait de pomp op 2500RPM en die ik hoor ik niet, fans draaien ca. 1000RPM (6 stuks, 2x 360 rad) en onder volle belasting is mijn water temp dan 43 graden en de GPU zo'n 65 graden. Kan nog een stukje koeler als ik in lever op geluidsproductie.
True enough, maar dat is dus precies wat ik bedoel. Een custom loop met een overkill aan radiatoren + goede pomp is in kosten en moeite een veelvoud van even twee stille fans op je GPU monteren.

Is natuurlijk gaaf zo'n set maar tot dusver doen de twee 120mm chromax black ventilatoren die ik op het "stock" coolblock van mijn strix 2080ti heb geplaatst het extreem goed. Fluisterstil en de temperatuur komt bijna nooit boven de 60c. Nu heb ik een open kast, dus dat helpt uiteraard.
En dan ga je er vanuit dat de 4000 serie (goed) te verkrijgen is en voor een prijs die deze versie uit de markt zou duwen.

In beide heb ik weinig geloof, dus ik zie deze kaart wel nut hebben.
Mensen die een fluisterstil Systeem willen zullen zo'n GPU kopen
Niet iedereen hoeft het nieuwste van het nieuwste. Deze zal betaalbaarder zijn, en leverbaar. Dat is toch een plus :)
"Deze zal betaalbaarder zijn"

Als ik het volgende uit het artikel lees: "De eerder uitgebrachte RTX 3070 Noctua Edition kost op het moment van schrijven zo'n 830 euro."

Dan vermoed ik dat we ons hier nog wel op gaan verkijken, want dat is al meer dan ik voor mijn 3080 heb betaald op launch. Zal me niet verbazen als de RTX 3080 Noctua Edition wellicht meer of hetzelfde kost als 'normale' 4080's
Launch prijzen tellen niet meer, de wereld is ondertussen gek geworden....

4080 zal 1800+ gaan kosten vermoed ik.
Je hebt volkomen gelijk, ik bedoelde inderdaad dat op papier de RTX 3080 Noctua Edition wel dezelfde prijs of meer kan bedragen dan de 'launch prijs' van een 4080 ;)
De koelste (maar lelijkste (snap dat het de Noctua kleuren zijn)) RTX 3080 voor een serieuze prijs waarschijnlijk, komt waarschijnlijk te laat voor de mensen die er het geld voor over hebben. Deze personen hebben namelijk waarschijnlijk al een tijd een RTX 3080 met een al dan niet gemodde koeler. Hopelijk zijn ze bij de volgende generatie sneller met het uitbrengen van een dergelijke GPU en koeling.
Niet vergeten dat mooi en lelijk subjectief zijn. Ik vind dit namelijk de mooiste NVIDIA kaart die er is.
....misschien ben ik een beetje doorgedraaid door mijn case te spuiten in Noctua kleuren...
De Noctua kleuren stralen voor mij kwaliteit/sjiek uit. Bruin/beige crème kleur zie ook vaak terug in het lederen interieur van de zeer dure auto's.

I like it :)
Zou me niks verbazen als de eerste batch aan Noctua's nog draait, waar menig andere fan al bij het restafval is beland.
Vandaar ook dat het het waard is om te wachten op nieuwe Noctua modellen. Als iedereen zou weten hoe ze gemaakt worden zal men zien dat het lastiger is dan even een likje verf over de chromax. Veel mensen weten dat niet te kunnen / willen begrijpen.
Ik kan zo even geen artikel vinden daarover maar ik weet dat het materiaal "sterrox" heet.
Als noctua fans harder gaan draaien maken ze veel lawaai. Spreek uit ervaring en heb ze allemaal weer verwijderd uit mijn kast. Dus ben benieuwd hoe dit dan gaat op deze kaarten.
-8.6 db op max draaien (zie fotos) in vergelijking met de tuf

[Reactie gewijzigd door Clarissa op 16 mei 2022 23:26]

RTX3080 Tuf OC van Jr, doet ~35dBA op 2000rpm GPU temp ~65gr. al met al stock wel netjes(Quiet Bios kan nog stiller, loopt alleen de temp wat op)
Volgens de laatste geruchten is dat 1 maand voor de 40 serie: https://videocardz.com/ne...twice-as-fast-as-rtx-3090
Nu alleen nog in het zwart :9
Wel jammer dat ze off-the-shelf ventilatoren hebben gebruikt van Noctua en een omhulsel er omheen gemaakt i.p.v. dat de ventilatoren geïntegreerd zijn. Ik snap dat het mooi is dat je de ventilatoren zou kunnen upgraden (maar eerlijk gezegd is het niet zo dat je over 3 jaar hieraan iets gaat doen) of makkelijker vervangen als ze kapot zijn (wat eigenlijk niet zal gebeuren, want kwaliteit ventilatoren gaan heel lang mee), maar het ziet er niet bepaald "mooi" uit.
Alsof het electriciteitsgebruik van je videokaart het verschil maakt op je maandelijkse energierekening. Ik snap de obsessie niet zo erg om eerlijk te zijn.
Maakt ook weinig verschil.

Voor mij persoonlijk is het meer warmte, wat zich weer omzet in geluid. Daarom wil ik het bij een GPU onder de 250 Watt houden als het even kan. Nou game ik maar op 60 FPS, dus erg gestrest word mijn PC ook niet ^^

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 16 mei 2022 21:43]

Hangt ervan af ... Als jij 4u per dag gaat gamen en die kaart trekt 100w meer is dat 400w per dag
Misschien doe je nog meer met je pc, bij "idle" en browsen etc, zal je kaart ook misschien meer verbruiken. Maar laat ons dat nog niet meetellen. Tel 300 dagen per jaar dat je gaat gamen dan is dat 120kwh per jaar of zo een 35-40 euro extra (neem 0.30 cent per kwh hier in den Belziek, is meestal meer) . Maar veel hangt dan af van de efficiëntie van je voeding, heb je slechts een gold, dan zal die bij 50% gebruik dacht ik 90% zijn, dus mag je daar nog eens 10% bijtellen. En je warmte ontwikkeling zal groter zijn, dus heb je meer afvoer nodig. Maar het is hier een paar wat daar een paar watt en je zit al vlug aan 1000kwh per jaar extra. En dat is dan komen er nog allerlei extra kosten (lees belasting allerhande) bij die 40 euro bij.
Maar meer verbruik is dus meer warmte, dus ook meer geluid
Idd, 40 euro per jaar, dat gaat dus nergens over. Laat het het dubbele zijn, dan gaat het nog steeds nergens over.
Dat is jouw mening daarvan, sommige hechten daar wel belang aan. Afhankelijk van het gebruik van je pc kan dat snel oplopen.
Ik gebruik mijn computer zo een 10u per dag, laat ons zeggen 60u per week. Voornamelijk voor werk. Gamen is misschien 5 a 10% van mijn dagelijks verbruik. Ik kijk altijd naar wat een kaart verbruikt onder gewoon werk (dus non gaming). Tevens koop ik al jaren een titanium voeding. Ja die kost welw at, maar is ook 90% efficiënt bij lage loads. Bij 50% load is dat 95%. Hiervoor zijn er dus betere componenten in een voeding nodig, omdat de voeding efficiënter is, is er dus ook minder rest warmte die in je kast komt, dus minder energie opname, minder warmte afgifte, minder fanverbruik, wat ook weer minder energie kost. De meerkost haal ik er wel uit op een jaar op 2-3. Maar veel hangt dus af van hoe je juist een computer gebruikt en hoeveel uren per dag/week/maand/jaar. Als je een pc 3-4u per dag gebruikt, dan haal je daar veel minder voordeel uit. Als je dat 8 a 10u per dag doet, dan is het al een pak interessanter. Ik neem dus gewoon een xx60 reeks. Dat is niet top of the line, maar je kan wel een spel spelen en die kan wel 4 jaar meer. Ik speel geen tripple A games op max settings en niet op 4k, maar gewoon 1440p (alleen Wow, Vanguard, Warzone, Hearthstone, Diablo 3). Nu binnen 2-3 jaar ga ik upgraden waarschijnlijk naar 4k schermen en dan zal ik waarschijnlijk wel iets sterker nodig hebben dan een 60 reeks, so be it. Maar dan nog zal ik naar het verbruik nemen.

Maar om terug te komen op die 40 euro, dat zal wel iets meer zijn voor de meesten, en voor sommige is dit veel, voor andere niet. Dat moet iedereen zelf beslissen. Maar het is dus hier een paar watt en daar een paar wat, en je stroomrekening zal snel een paar 100den euro's oplopen, zeker met de huidige prijzen. Enja ik heb zonnepanelen en hier in den belziek nog een terugdraaiende teller. Dus hoef er niet naar te kijken eigenlijk want we hebben overproductie, maar toch kijk ik naar het verbruik. Maar je bekijkt het per jaar.. Dat is 50 euro, maar op 10 jaar is dat 500 euro. Stel dat het 100 euro is ... op 10 jaar tijd is dat 1000 euro. En de prijzen zullen hoogst waarschijnlijk nog wel stijgen, dus het zal alleen maar meer worden. Maar 50-100 euro is dus voor sommige niet veel, voor andere is het toch weer een flinke hap uit het budget.
1000 euro op 10 jaar is 27 cent per dag. Er zijn zaken waar je je beter druk over kunt maken denk ik. Een zuinigere auto nemen, je huis isoleren, de kachel niet op standje sauna zetten in de winter etc. Dat zet veel meer zoden aan de dijk dan dit, zowel voor je portemonnee als voor het milieu.
Ik woon al in een geïsoleerd huis (van 2008 met hier een België een epc van net 100), heb zonnepanelen, zonneboiler etc, staat hier niet op sauna, gewoon 18-19°, en dan is het binnen er zo een 21. Alle grootverbruikers zijn minstens A++, meeste zelfs A+++ Maar nogmaals, iedereen zijn beurs is niet even groot. En als je denk maar 27 cent per dag, dit is slechts een deel. Als je zo bij alles denk, zal je al snel aan een paar euro per dag zitten. Ik betaal 100 euro per maand inclusief btw aan stroom/gas (verwarming is op gas, maar zal uiteindelijk wel captatienet in de tuin worden ipv een luch/lucht warmtepomp). Nuja mijn prijs ligt nog vast tot 2023, dus van de prijsstijging nog zo geen last. Die paar centen moet ik niet naar kijken, maar dan zet ik liever het gespaarde geld op de rekening van de kinderen, of iets extra leuks voor hun mee kopen ipv gewoon aan een andere partij te geven.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee