ASUS brengt GPU Tweak III-software uit met vernieuwd ontwerp en nieuwe functies

ASUS heeft zijn GPU Tweak III-software officieel uitgebracht na een bèta van een jaar. De derde versie van GPU Tweak bevat een nieuw ontwerp met een vernieuwde interface, naast nieuwe functies, zoals de mogelijkheid om profielen te koppelen aan games en extra grafieken.

Bij de nieuwe interface zijn instellingen niet langer opgedeeld tussen eenvoudige en geavanceerdere opties. In plaats daarvan krijgen gebruikers bij het starten van GPU Tweak III meteen 'de belangrijkste' tuning- en ventilatorinstellingen. Aan de linkerzijkant van de software zitten daarnaast knoppen om sneller te kunnen navigeren naar andere schermen, zoals instellingen en grafieken.

De grootste wijziging draait om de voltage-frequency tuner. ASUS zegt dat de nieuwe tuner intuïtiever werkt en met de wasd- en pijltoetsen van een toetsenbord werkt. Ook heeft de nieuwe tuner een toolbar, naast functies als multi-point movement, curve rotation en linear alignment. Gebruikers kunnen de spanning en frequentie van de gpu bovendien vergrendelen om de stabiliteit van de gpu te kunnen testen. De tuner kan verschillende curves opslaan, zodat gebruikers kunnen terugvallen op een oude curve, mocht dat nodig zijn.

Voor het ontwikkelen van de vernieuwde gpu-software zegt ASUS veel contact te hebben gehad met gebruikers om te kunnen zien wat zij in de nieuwe software wilden hebben. Zo vroegen gebruikers om functies die ASUS al wilde implementeren, zoals fps- en frametimegrafieken. Een functie die ASUS specifiek heeft ontwikkeld omdat veel gebruikers ernaar vroegen, is een log viewer. Daarmee kunnen gebruikers op basis van oude grafieken zien wat de invloed was van aanpassingen aan de gpu.

GPU Tweak III bevat verder nieuwe ventilatorinstellingen waarbij de ventilators van de pc en gpu sneller kunnen ingrijpen op temperatuurveranderingen. De nieuwe gpu-software kent ook Profile Connect, een optie waarbij verschillende gpu-profielen worden gekoppeld aan games of software. Zo kan bij games een agressiever profiel worden ingezet, waarbij de ventilators harder gaan draaien, en bij kantoorsoftware juist een rustiger profiel met stillere ventilators.

ASUS GPU Tweak III is nu beschikbaar en werkt met zowel Nvidia- als AMD-gpu's. Voor GPU Tweak III is geen ASUS-videokaart vereist.

ASUS GPU Tweak III

Door Hayte Hugo

Redacteur

01-06-2022 • 15:21

29

Reacties (29)

29
29
13
3
0
14
Wijzig sortering
Ik zie geen reden om dit over de standaard AMD software te gebruiken. Die is wat mij betreft meer dan voldoende. Dit artikel heeft er wel voor gezorgd dat ik mijn 6900 XT weer even heb ge-undervolt, dat was ik vergeten :+.
Enige feature die ik zie als extra is dat je fans los van elkaar kan besturen.
Ben benieuwd of deze de dominantie van die MSI afterburner zal dwarszitten. ;)
Let the games begin!

Ziet er trouwens wel een stuk meer clean en opgeschoond uit tegenover hun oudere versies. Die 'edgy gamer look' is gelukkig een beetje ingedamd.
Zou me oprecht verbazen gezien hoe buggy de gemiddelde meegeleverde programma's van Asus al jaren zijn :(
AI Suite, EZupdate, DIPS,Sonar blabla, Aura nogwattes, ect. Al 5 jaar sinds ik weer Asus borden heb hoop ik elke update dat ze beter werken maar helaas. Enige nog brakkere software was die van Gigabyte en die van AsRock heb ik geen ervaring mee.Nouja gelukkig kan het meeste ook zonder die programmatuur maar soms heb je het helaas even nodig :|

MSI's dominantie snap ook want het werkt, op heel erg veel kaarten, zonder problemen. Dus tja waarom wat anders gebruiken :)
Oh ja gelijk heb je hoor. M'n laatste ervaring met soortgelijke software voor GPU's was die van Gigabyte.
De software was aardig 'slim' en kon je ook goed mee monitoren en zeer strakke OC's mee maken, maar wat een verschrikkelijke bugs zaten daar in, met als klap op de vuurpijl dat de software bij elke reboot de overclock op de kaart zetten waardoor je gewoon 30 sec tot een minuut kon wachten alvorens je écht kon beginnen. Alsof het nog uit het HDD tijdperk stamde.
Ik gebruik nog een eeuwenoude versie van AGE, AORUS GRAPHICS ENGINE. Kan er een fan profile mee gebruiken, en de videokaart RGB op 'temperatuur' zetten (groen/geel/rood voor bepaalde waardes).

Ooit gewoon geupdate en toen moet je die nieuwerwetse zooi gebruiken. Hele moederbord en ram (RGB) van slag. (moederbord RGB staat normaal uit, en de gskill ram die cycled standaard door de kleuren heen, prima hoef ik ook niks anders mee)

Toen maar weer er af gegooid en via zo'n programma's site een oude versie er weer van gevonden.

[Reactie gewijzigd door The Chosen One op 22 juli 2024 21:22]

Grappig genoeg heb ik het omgekeerde megemaakt. Ik heb een Gigabyte Z97 moederbord gehad en, hoewel de software gewoon ruk is, werkte het wel goed genoeg. Ik heb het moederbord vervangen met een Asus Z97 (die "beter" is) en naast dat het moederbord goede features mist (ondanks de ~2x hogere prijs toen het in de winkel lag), was de software (AI Suite) al helemaal ruk. O.a. kun je niet de laatste versie gemakkelijk vinden, beter nog, AI Suite is niet eens te downloaden via de download sectie van het moederbord. AI Suite zelf (versie 3) heeft geen updater en naast dat werkte meer dan de helft van de opties niet.
Ik vraag me echt af wanneer moederbord fabrikanten eens goed gaan investeren in software en firmware, want het lijkt echt nergens op.

Ik gebruik afterburner al jaren, maar sinds de complete wijzigingen van de recentere Nvidia GPUs moet je weer een specifieke skin hebben om bepaalde eigenschappen te zien van de kaart.
Ik hoop dat dit programma het probleem van skins wisselen om een bepaald item te zien oplost. Verder doet de afbeelding in dit artikel me een beetje denken aan de AMD Radeon software, zelf geen ervaring mee, maar het UI design lijkt tenminste ergens op. Veel software van moederbord fabrikanten gebruiken nog UI stijlen die passen in het tijdperk van Windows Vista.
Mja het valt me sowieso wel op hoe brak de huidige grote fabrikanten voor software hebben. Denk je makkelijk drivers te updaten, gaan ze zooi toevoegen die weer constant op de achtergrond draait, lekker je RAM of CPU vullen met nutteloze troep. En goed updaten doen ze ook nooit echt. Maar wil je alle features van je moederbord of grafische kaart gebruiken, dan kun je eigenlijk niet zonder.

Of het ziet er wel slick uit, maar het kan gewoon niks of het werkt niet altijd. Zo heb ik bij een Asus laptop nog steeds dat ie soms geen verbinding kan maken met de update server. En automatisch updaten doen ze al helemaal nergens.
Vergeet Arse Crate.... ik bedoel Armoury Crate niet als je een ROG laptop hebt niet. Wat een bloatware is dat zeg. Moet je eens in taakbeheer kijken wat voor een services dat allemaal start. Ze maken goede hardware maar ik sta niet bepaald te popelen dit stuk Asus software te installeren. :+
In de bios van Asus laptops zit een optie dat hij niet automatisch Armoury Crate zal installeren. Als je nog eens opnieuw gaat installeren, zou ik die even checken. Want anders gooit hij het er gelijk weer op. Heb je weer 20 services draaien.
Jup, blijft nog die eeuweige zwart/rood gamer combinatie over ;)
Veel GPU's hebben tegenwoordig van die smart boost functies die de clock snelheid aanpassen tot een bepaalde temperatuur en dan eventueel throttling gaan vertonen.
Kleine toevoeging: Het is natuurlijk wachten op automagische "AI" Tuning.
Dus heeft dit soort software nog zin om extra overclock power uit je GPU te halen of geeft het vooral extra inzicht?

[Reactie gewijzigd door Cowamundo op 22 juli 2024 21:22]

Zeker wel useful voor V/f tuning. Grafische kaarten komen vanaf de fabriek met te hoge spanning voor de kloks. Dit is voor een goede reden, liever 130% stabiliteit dan 90% (met betere optimalisatie).

Door deze V/f curve te optimaliseren krijg je een efficiëntere kaart, wat resulteert in hogere kloks en lagere temperature. Win/win.
Heb je meer informatie (bijv. een artikel, tutorial, video's) die je hierover kunt delen? Klinkt heel interessant, maar ik zou niet weten waar ik zou moeten beginnen.
https://youtu.be/zUkPAVcb9Xc?t=517

Dit beschrijft wel aardig wat de voordelen zijn. OC Scanner is een handige tool om een ruige richtlijn te krijgen van wat de kaart aankan, maar naar mijn ervaring is het niet 100% stabiel.
Ik gebruikte dit soort software vooral om de 3Dmark benchmark score op te krikken. Heb gemerkt dat het voor de meeste games geen donder uit maakt en soms zelfs tegenwerkt. :9
Maar het geeft inderdaad goed inzicht in hoe een GPU werkt. Toen ik er jaaaaren terug mee begon vond ik het wel leerzaam.

[Reactie gewijzigd door LongTimeAgo op 22 juli 2024 21:22]

Het is natuurlijk wachten op automagische "AI" Tuning.
Dus heeft dit soort software nog zin om extra overclock power uit je GPU te halen of geeft het vooral extra inzicht?
Dit soort "AI" tuning hebben we al bijna 10 jaar op moederborden (voor CPU overclock), echter is het ver van matig, laat staan goed. De AI tune zet heel gauw een (te) hoge spanning zodat er een garantie is dat het stabiel is, maar het is zeker geen garantie voor de levensduur.
Ik denk dat dit soort software er altijd zal blijven, aangezien elke fabrikant altijd een limiet zullen zetten waarbij het systeem stabiel is in alle omstandigheden.
Tegenwoordig stel ik de meeste games in op de maximale frequentie van mijn monitor. Daarmee zorg ik dat de GPU niet harder werkt dan nodig is en bespaar ik wat stroom en zorg dat de GPU niet zo warm wordt. Dat is dan ook weer handig om het geluidsniveau van de fans te beperken. Die staan in mijn PC en ook in de GPU standaard al ingesteld om pas harder te gaan draaien als dit nodig is.
Voor mij dus geen overbodige extra programma's met instellingen die ik toch niet gebruik. Ook bij AMD heb ik gekozen voor de driver only optie bij de installatie.
Als je die dingen belangrijk vindt: In de (verder ook prima) controlpanel van amd kan daarbovenop ook nog "chill" aanzetten waardoor je framerate nog verder gelimiteerd wordt indien er even weinig/geen beweging op je scherm is (scheelt echt enorm in RPG's). Ook kan je een game forceren/limiteren naar de frequentie van je monitor indien het spel het niet (goed) ondersteund. Ook kan je je kaart eenvoudig wat undervolten om het geheel nog zuiniger/stiller te krijgen. Het is echt de moeite waard om daar 's goed naar te kijken allemaal. Er zit wat bloat tussen inderdaad, maar het totaalpakketje is voor mij ondertussen een reden om amd te kiezen.

Dit in tegenstelling tot de software van asus overigens. Die doet meer kwaad dan goed; met die "armoury crate" als absoluut dieptepunt. Ik heb geen ervaring met deze GPU tweak software, maar ik zie zo snel niet wat de meerwaarde moet zijn boven wat al mogelijk is in de amd drivers zelf.
nvm

[Reactie gewijzigd door batjes op 22 juli 2024 21:22]

Met deze software kun je ook je GPU overclocken zodat je meer frames haalt of hogere scores in benchmark software. Als dat niks voor je is dan is deze software waarschijnlijk ook niks voor jou nee.
In hoeverre is dit RivaTuner met een nieuwe schil, en in hoeverre daadwerklijk custom software?
Echt bizar hoe lang dat al de basis van al deze meuk is. Komt nog van de Riva TNT2 geloof ik
Vorig jaar met mijn AMD debakel eens dat armory crate geinstalleerd, heel het OS ging vreemd doen en kon mooi een schone installatie uitvoeren, wat deinstalleren liet door heel het systeem bestanden achter. Wat een bagger software zeg.

Hoop niet dat de 4000 serie kaarten van Asus LEDs op de PCB hebben zoals MSI, want ik wil LEDs uit kunnen doen zonder software.

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 22 juli 2024 21:22]

Hoop niet dat de 4000 serie kaarten van Asus LEDs op de PCB hebben zoals MSI, want ik wil LEDs uit kunnen doen zonder software.
Gelukkig is er ook niet-brakke software om dat uit te zetten stel dat ze het gaan doen, oa OpenRGB en SignalRGB kan je prima je RGB meuk uitzetten (of juist aan zonder brakke software).
Vanuit mijn persoonlijke ervaring met de zogenaamde software van Asus: Doe het niet!!
Ach ja Asus software... Hou het toch liever bij Afterburner of ingebouwd zoals bij AMD.
Waarom zou je zulke software nog gebruiken over de ingebakken AMD OC software ? (wattman)
Paar dagen geprobeerd maar wat een crash fest is dit weer zeg! 🤮

OSD werkt voor geen meter en zorgt ervoor dat van alles crasht en vastloopt. OSD uitzetten heeft geen nut. Als je dan ook nog eens, met OSD op uit stand notabene, Nvidia’s FrameView mee laat draaien is het helemaal een grote drama.

FrameView heb ik overigens nooit issues mee gehad. Ook niet toen GPU TWEAK II op mn systeem actief was.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.