Noctua stelt NH-D15-opvolger en witte fans uit tot begin 2023

Koelerfabrikant Noctua heeft zijn roadmap onlangs bijgewerkt. Daarin heeft het bedrijf onder meer de release van de opvolger van zijn NH-D15-processorkoeler en die van zijn eerste witte computerfans uitgesteld tot het eerste kwartaal van 2023.

Op de website van Noctua is te zien dat de roadmap ergens in april is gewijzigd, zo werd opgemerkt door Tom's Hardware. Tot voor kort stonden beide producten in de planning voor het laatste kwartaal van dit jaar, maar de releases van de nieuwe koeler en ventilatoren zijn nu dus stilletjes met een kwartaal opgeschoven, naar begin volgend jaar. Ook een bureauventilator van Noctua stond aanvankelijk in de planning voor eind 2022, maar is uitgesteld tot het eerste kwartaal van volgend jaar.

Het bedrijf geeft geen concrete reden voor het uitstel, maar meldt wel duidelijk op zijn website dat de roadmap en zijn planning onderhevig zijn aan verandering. Het Oostenrijkse bedrijf zegt dat eventueel uitstel van producten verschillende redenen kan hebben, waaronder 'verder onderzoek en ontwikkeling, finetuning, productiecapaciteiten of coördinatie met andere projecten'.

Voor dit kwartaal stonden verder een fanhub met acht poorten en een 24V-naar-12V-adapter in de planning, maar deze zijn ook met een kwartaal opgeschoven. Het bedrijf komt ergens dit kwartaal wel met eigen fan-grills, die niet eerder zijn aangekondigd. In het volgende kwartaal verschijnen daarnaast nieuwe Intel Xeon-processorkoelers. In het laatste kwartaal van 2022 komt Noctua volgens de huidige planning met een 'dunne' 60mm-ventilator, een nieuwe 140mm-ventilator en een 24V-40mm-exemplaar.

Door Daan van Monsjou

Redacteur

07-04-2022 • 11:45

46 Linkedin

Lees meer

Reacties (46)

46
46
27
2
0
15
Wijzig sortering
Ik ben een enorm groot fan van Noctua, zoals velen, maar in vergelijking met andere bedrijven lijken vrij 'kleine' aanpassingen altijd relatief lang te duren. Is dit simpelweg door de enorm hoge eisen die Noctua aan zichzelf stelt, of werkt Noctua met een klein team? Weet iemand dit?
Alles wat de rest al opnoemt, en daarbij past het bij het bedrijf. De kwalitatief beste koelers verkopen voor de hoogste prijs. Op het moment dat ze iets gaan haasten en een onafgemaakt product uitbrengen waar iets niet in orde mee blijkt te zijn, schaden ze hun eigen imago, dus het is veel wenselijker de koeler uit te stellen.
Ik had ooit ergens gelezen dat niet elk materiaal in elk (specifiek) kleur te verkrijgen is. De fans van Noctua schijnen gemaakt te zijn van een bepaald composiet/kunststof en daardoor niet zomaar in andere kleur te maken. In hoeverre dit een marketing verhaal is, weet ik niet.

Daarnaast kost het een bedrijf aardig wat geld om een extra artikel op de plank te leggen. Extra verpakkingsmateriaal (wat nu schaars en duur is), magazijn ruimte en productie tijd.
Leuke pagina van Noctua waar wat uitleg gegeven wordt over het materiaal: https://noctua.at/en/nf-a12x25-technical-backgrounds

Bij kunststoffen wordt het basismateriaal bijgekleurd aan de hand van een masterbatch (ter plekke of voorgekleurd aangeleverd door de producent van het materiaal). Dit kan bij kunststoffen in principe in alle kleuren, afhankelijk van de verwerkingstemperatuur van de basismateriaal. Deze temperatuur is dus de beperkende factor voor de mogelijkheden.

LCP is een technische kunststof die op ±330°C verwerkt wordt. Hierdoor zijn organische stoffen niet geschikt en moet er teruggegrepen worden op anorganische componenten met diens beperking qua kleurrange.

Vanuit technisch punt klopt het marketing verhaal wel, maar denk dat vanuit kwaliteit oogpunt (het nastreven van hoge precisie en dit constant te halen) het nog wenselijker is om niet te veel kleuren te willen hebben. Elke variatie (masterbatch/kleur) heeft effect op de kwaliteit (effectiviteit/werking) en dit onderzoeken kost tijd/geld.
Noctua zit eigenlijk al tegen de limiet aan...
Qua performance en features (accessoires, gebruiksvriendelijkheid, levensduur) valt er niet meer veel te innoveren, je hebt nu eenmaal fysieke realiteit.

Daarom zitten ze al een tijdje (tegen hun DNA in) kleurtjes te verkopen om zo toch nog wat te kunnen groeien.
Welke kleuren dan? Ik ken alleen de zwarte.

En ik kan mij zo voorstellen dat dat ook is omdat er gewoon heel veel vraag naar is. Dat beige bruin moet je maar echt net liggen. Hoe vaak ik niet gedacht had al van jammer dan Noctua geen andere kleuren levert. En ik ben daarbij denk ik echt niet de enige.

[Reactie gewijzigd door ro8in op 7 april 2022 15:10]

Er zijn ook nog grijze fans pricewatch: Noctua NF-P12 redux-1300 PWM, 120mm dit is eigenlijk de 'oude' NF-P12
Chromax onderdelen, LTT-colab een tijdje geleden en de witte fans die nu in de roadmap staan.
Op de performance valt nog wel wat te winnen door dikkere fans(30mm ipv 25mm) en airducts. Ik verwacht beide upgrades bij de nieuwe nh-d1?
Hoge eisen. Vooral bij fans hebben relatief kleine verschillen (bijvoorbeeld een andere kleur) grote uitkomsten op de performance, er is een reden dat de fans in principe bruin zijn. Het gaat allemaal om de tolerances zo klein mogelijk te maken.
Ik zie niet in hoe een kleur van een plastic de performance beïnvloedt.

[Reactie gewijzigd door Nox op 7 april 2022 22:07]

Dan heb jij nog niet met plastics gewerkt op de grenzen van wat dat materiaal en de productieprocessen er rond kunnen ;)
Nee dat heb ik inderdaad niet.

Kan jij eens uitleggen hoe dat dan werkt? Zo te horen heb jij daar wel mee gewerkt. Enige wat ik me voor kan stellen is dat pigmenten voor bijv. zwart geen bindingen aangaan c.q. stevigheid bieden. Maar met een nihil aan pigment heb je een cake al blauw of groen, dus ik verwacht geen significante hoeveelheden pigment dat het minder stevig wordt. Daarbij, volgens mij is een plastic niet default poepbruin/noctuabruin (maar welke kleur dan wel is me ook een raadsel tbh :p)
Oh nee, ik ben zeker geen materiaalspecialist, al wel in contact gekomen met mensen die dat wel als job doen ook voor producten met hele kleine toleranties.
Het is wel een stuk complexer dan gewoon een plastic pakken die je wilt en er wat pigment bij gooien; alles heeft zijn gevolgen voor sterkte, levensduur, mogelijke toleranties, mogelijke productieprocessen, etc......
(en voor Noctua, jah, het is waarschijnlijk voor hun een groot stuk marketing ondertussen, zij maken top-of-the-line fans en iedereen kan ze herkennen)
Nouja, ik weet wel dat Noctua's recentste 120mm fans (geen idee van typenummer, ze kosten 25 euro) dermate kleine toleranties hebben dat ze hier wat problemen mee hadden want na verloop van tijd gaan de bladen de behuizing raken. De clearances zijn significant minder dan die van andere fans waardoor static pressure significant hoger is. Ik heb er 3 in de PC zitten en ben er erg content mee :)

Dus ik snap an sich wel dat er eisen voor zijn, maar dat bruin of zwart pigment zo'n verschil kan hebben vind ik dan weer moeilijk te verklaren. Dat zou nihil verschil moeten hebben denk ik, maar ik ben nogmaals geen expert.

[Reactie gewijzigd door Nox op 8 april 2022 17:42]

Beïnvloedt! (D/t)
Ik ben een enorm groot fan van Noctua
Je bent dus enorm groot fan van een bedrijf dat enorm grote fans maakt :+

Ik verkeek mij daar wel een beetje op toen ik 9 jaar geleden de Noctua NH-D14 kocht voor mijn Haswell CPU. Wat een bakbeest zeg. Inmiddels meerdere keren van moederbord gewisseld (gebruik 'm nu nog steeds op m'n 5800X) maar het is altijd een beetje behelpen geweest met de geheugenmodules en de GPU. Maar over het algemeen draaien de fans niet eens, omdat het koelblok zelf al genoeg zijn werk doet, dus het is wel lekker stil :). Het feit dat dat ding nog steeds word verkocht zegt wel wat. En de mounting kit voor deze nieuwe AMD CPU was nog gratis ook, zelfs na al die jaren.

[Reactie gewijzigd door .oisyn op 7 april 2022 14:51]

Een Noctua koop je niet voor even, maar voor het leven :P

Ik heb bij mijn laatste PC built mij laten verleiden door mooie RGB lampjes van een ander merk, maar wat een lawaai. Ik ga op termijn toch weer een Noctua erop schroeven denk ik.
Noctua's met de rgb plaatjes van phanteks lijken mij de gulden middenweg.
Hopelijk werken de fabrikanten onderling wel goed dit keer zodat je geen fratsen hoeft uit te halen om de koelers op een z690 bord te gebruiken.
Wat valt er samen te werken, van elke Noctua product staan de specs tot in detail op de website. Daar kun je als mobo fabrikant of consument gewoon kijken maar als die dat vertikken en enorme koeloplossingen op de borden bouwen....tja dan is dat hun keuze :X
Zouden dat soort zaken niet in de ATX specificatie (moeten) staan?
En Noctua kan ook op de site van de mobo fabrikanten kijken natuurlijk. :)
Heb zelf de klassieke (bruine) NH-D15 en ben erg tevreden. Koelt goed en maakt weinig geluid. Ben zelfs teruggekomen van een AIO waterkoeling. Heb er een 5900X onder zitten. Ik heb een closed case dus het uiterlijk maakt me iets minder uit maar snap echt niet waarom de zwarte (Chromax) zo lang op zich heeft moeten wachten, en dan ook een tientje duurder. Nu bij een witte variant zal dat, neem ik even aan, ook weer zo zijn. Natuurlijk zal warmte minder snel wegvloeien als er iets van coating op de heatpipes en radiator zit maar het originele model stamt inmiddels alweer uit 2014 dus tijd genoeg gehad om daar een oplossing voor te vinden zou je zeggen.
De zwarte fans hebben lang geduurd omdat het eigen ontwikkelde materiaal van Noctua oorspronkelijk bruin was. Het veranderen van de kleur zonder veranderende eigenschappen van het materiaal was blijkbaar vrij lastig. Idem met een zwarte koeler, er zijn gevallen bekend waarin en fabrikant een zwarte en metaalkleurige koeler uitbracht (ik meen Scythe) en dat de zwarte variant enkele graden minder presteerde door de verf/lak. Bij Noctua ligt de lat hoog, daar moet de zwarte (of witte ) variant net zo goed presteren als de gewone/vernickelde versie.

Zijn ze traag, zeker maar aan de andere kant wat maakt het uit dat de originele NH-D15 uit 2014 komt? Het is nog steeds één van de beste luchtkoelers die verkrijgbaar is.
wat maakt het uit dat de originele NH-D15 uit 2014 komt
Sterker nog, de DH14 komt uit 2009 en die wordt ook nog steeds gemaakt.
Dat model is toch echt verouderd nu, is 10C warmer dan een D15.
Maar wel stiller als ik de specs mag geloven. Wat boeit het mij nou dat hij warmer is als het nog steeds koel genoeg is om de fans niet te laten draaien?
Mijn Noctua NH-U12 is inmiddels 13 !!! jaar oud, heeft vele mobo's overleeft en de fan draait nog steeds als een zonnetje en stil !!! En mijn pc draait aardig wat uurtjes !

Noctua is relatief wat duurder maar prestaties en vooral levensduur zijn echt megagoed.

Het is soms irritant dat ze zo lang over de ontwikkeling doen maar liever in één keer goed!

[Reactie gewijzigd door Help!!!! op 7 april 2022 20:30]

In wat voor situatie is een 24 V fan of converter nuttig? Zie je dergelijk potentiaal bij enterprise voedingen of zo? Gezien het in consumenten hardware vrijwel niet te vinden is
Nocuas industriele tak is aanzienlijk groter dan hun consumententak. En industrie is 24v.

[Reactie gewijzigd door flippy op 7 april 2022 14:37]

Ah zie ook de illustere Noctua Desk fan die maar uitgesteld blijft worden. Voor mensen die nieuwsgierig zijn, hier een filmpje over hoe die eruit zou moeten zien, inclusief files om het geheel ex. fan te 3D printen. Ik heb hem zelf geprint en werkt echt stukken beter en stiller dan die vreselijke USB ventilators die je overal vindt.

(In het filmpje zie je een Noctua roadmap uit juni 2021, waar de witte fans in Q1 2022 en de opvolger NH-D15 en Desk fan in Q2 2022 uit zouden hadden moeten komen)
Dat is niet het enige. De 140 mm fan is ook al voor de zoveelste keer uitgesteld. Dit keer geen half jaar maar kwartaal. Het luistert kennelijk heel nou om van 120 naar 140 mm te gaan.
De 24V 40mm gaat denk ik erg populair worden onder de mensen met 3D-printers.
Ik hoop persoonlijk dat de nieuwe cooler niet boven de 160MM offset komt. Groot en efficient is 1 ding, maar boven de 160MM wordt in veel builds aan de krappe kant als je een beetje strakke kast wil.
Ik wil dit graag:

Aerocool V-Touch Pro in the test: The case with 400 mm fan

Lijkt mij lekker stil en schijnt zeer goede koelprestaties te hebben

[Reactie gewijzigd door Ryan1981 op 7 april 2022 18:15]

Ik kan jou verklappen dat die niet heel stil is. Ik heb die kast gehad van Tacens met exact dezelfde fan.

Die kast heb ik denk ik 15 jaar geleden gekocht.
A- wat een onding om te zien
B- zal helaas meevallen omdat je toch toeren moet maken.
Het ging mij meer om het concept dan om deze uitvoering. Als Noctua nu een stille 400mm versie maakt zal hij misschien wel stil zijn.
Jee! 24v to 12v converter is wat we nodig hebben voor onze 3d printers. Hopelijk zijn ze niet zo groot als goedkope buck converters. En die 24v 40mm ventilator is interessant om een vergelijkbare redenen. Hun 12v 40mm is nu iets te zwak, dus ik hoop dat de 24v meer lucht verplaatst.
Heb zelf een NH-D15 voor mn 8700k, en man dat ding koelt als een beest.
Heb hem denk ik nog nooit boven de 60 graden gezien zonder OC.
Enige nadeel is dat die heatsink echt giga is, zit echt op het limiet van mijn kast, maar verder echt heerlijk stil en koelt goed.
Best leuk hoor Noctua, geen RGB nodig ;)

https://i.imgur.com/Bb4OUZn.jpg --- https://i.imgur.com/xgypxj7.jpg

[Reactie gewijzigd door TheDeeGee op 7 april 2022 18:46]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee