Noctua introduceert passieve NH-P1-processorkoeler met prijs van 110 euro

Noctua heeft de NH-P1 onthuld, een passieve cpu-koeler. Deze krijgt een adviesprijs van 110 euro en is geschikt voor 'high-end cpu's met een lage tot gemiddelde hitteafdracht'. Optioneel kan de koeler worden uitgerust met een 120mm-fan.

De NH-P1 is Noctua's eerste passieve koeler en is volgens de fabrikant specifiek ontworpen om passief te werken. Het is dus volgens Noctua niet een 'gewone' heatsink zonder fan. De heatsink heeft bijvoorbeeld dikkere koelvinnen waarbij er bovendien meer ruimte tussen de vinnen zit.

Noctua claimt dat de koeler geschikt is voor cases waar geen fan in zit, mits deze een goede, natuurlijke airflow hebben. De fabrikant zegt een fanless-demosysteem te hebben opgezet met een Intel Core i9-11900K en de Noctua NH-P1. Deze zou Prime95 kunnen draaien met een kloksnelheid van 'ruim' 3,6GHz. Deze processor heeft een thermal design power van 125W.

Noctua noemt verder geen tdp's, maar geeft zijn koelers Noctua Standardised Performance Rating-scores. De NH-P1 krijgt een score van 42, waar de NH-L9a-AM4 een score van 61 heeft. De NH-D15 heeft weer een score van 183.

De koeler is 158x154x152mm groot, weegt 1180 gram en is gemaakt van koper en aluminium. De NH-P1 is verder compatibel met meerdere Intel- en AMD-sockets, zoals de AM4, de LGA 1151 en de LGA 1200. Noctua verkoopt daarnaast de NF-A12x25 LS-PWM-120mm-fan speciaal voor de NH-P1. Deze moet de koelprestaties kunnen verbeteren en heeft een maximaal geluidsniveau van 12,1dB(A).

De Noctua NH-P1 is te koop voor 110 euro, de A12x25-fan kost 30 euro. Noctua heeft lijsten met compatibele cpu's en van aanbevolen kasten beschikbaar gesteld voor de NH-P1.

Noctua NH-P1Noctua NH-P1Noctua NH-P1Noctua NH-P1

Door Hayte Hugo

Redacteur

15-06-2021 • 14:40

83

Lees meer

Reacties (83)

83
81
56
1
0
14
Wijzig sortering
passive koeling word toch vaak gebruikt op plekken met extreem veel stof. Zagerijen en dergelijk bijv, dan is het wel sick dat je dan de keuze hebt tot een noctua gezien hun track record.
Eeh... zo werkt dat niet... Hoe denk je dat die lucht langs dit blok gaat stromen? Gewoon via case fan's. Je hebt alleen, bij genoeg case fans, geen fan op het blok nodig. Complete marketing onzin dus.... Elk blok kan passief werken mits er genoeg natuurlijke stroming door de case is! Dit blok heeft dus niets met een passieve totaal oplossing te maken. HP doet dit al jaren....... daar zit de fan ook gewoon in de case en niet op het blok.
Convectie laat die lucht bewegen. Je hebt wel een erg open behuizing nodig. Ik had vroeger ook zo een oplossing. Convectie koeling schijnt met 6 mm tussen de koelvinnen het beste te werken en daar lijkt hier voor gekozen te zijn.

Edit: zie link in artikel: https://ncc.noctua.at/recommended/NH-P1-68/cases
Our list of recommended cases for the NH-P1 helps you to quickly identify which chassis offer the best natural convection performance and are therefore best suited for fully passive of semi-passive builds using the NH-P1.

[Reactie gewijzigd door _Pussycat_ op 23 juli 2024 08:53]

Nog beter werkt koeling met geforceerde airflow ;)

Als je gaat voor stilte, dan is passief niet het eerste wat ik aanraad. Een 140mm ventilator op 300rpm of 120mm ventilator op 500rpm zul je (waarschijnlijk) niet horen. En met de airflow daarvan zul je de prestaties flink opschroeven. Dan kun je ook kiezen voor een koelblok van €40 met een onhoorbare ventilator van €10 en je bent voor minder dan de helft net zo stil klaar.
Of ... je moet een CPU hebben met een hoog TDP (richting 200 watt of daarboven), dan zou dit wel een oplossing kunnen zijn (mits voorzien van ventilator).
Ik wilde vroeger ook alles persé helemaal passief, maar inderdaad is een hele stille actieve koeling zó veel beter, met zo veel minder moeite dat het helemaal passief een beetje een zinloze obsessie is om eerlijk te zijn.
Bij passieve koelblokken zie je vaak of altijd meeer ruimte voor lucht en minder (finnen?) voor luchtstroom die beweegt door het opwarmen van de lucht. Dat zie je hier ook. Misschien kan het met genoeg gaten bovenin je kast. Het zal wel een heel specifieke toepassing moeten zijn en zeer waarschijnlijk waardeloos vergeleken met koelprestaties van gewone blokken met een fan.
In plekken met veel stof wordt inderdaad veel gebruik gemaakt van passieve koeling, maar dan wel via de (hermetisch afgesloten) behuizing als koellichaam. Het gaat er juist om dat er -natuurlijke convectie of niet- geen stof bij de componenten kan komen. Elke setup met deze Noctua kan dat niet realiseren want een open behuizing is een vereiste. Er zijn legio bedrijven met een extreem betrouwbaar trackrecord in deze sector. (Bijvoorbeeld https://www.kontron.com/en/products/kbox-a-150-kbl/p152435)

[Reactie gewijzigd door Recoil op 23 juli 2024 08:53]

Een case die zonder fans geleverd wordt (of met 1 fannetje) voor de zelfbouwers die hun eigen fans willen steken , komt dus nooit in de compatibiliteitslijst voor deze passieve cooler van noctua terecht .
De vraag is dan hoe passief is deze cooler nu eigenlijk . Ofwel hangt je fan op het noctua koelblok ofwel in de case .
Precies. Een echte passieve oplossing kan alleen waarbij de koeler onderdeel is van de case zodat het op elkaar afgestemd is. De fan naast het blok in de kast is voor mij hetzelfde als een fan op het blok zelf. Dit heeft wellicht zin als je een speciale case hebt waar een grote 200mm fan in zit bv zodat je met weinig geluid een hoop airflow hebt. Als je een 120mm fan in de case zet icm dit blok snap ik het nut er niet van....
Ik heb zelf een Thermaltake Core P1 waarbij dit zomaar een goed zou kunnen werken. Met een aan vier kanten open kast lijkt mij dat dit een optie zou kunnen zijn. En ik ga dit zeker proberen.

Zelf gebruik ik deze machine als Linux server, heeft het geen GPU en een passief gekoelde Seasonic PSU. Deze passieve heatsink zou de laatste stap kunnen zijn om de in mijn huiskamer hangende server volledig geluidloos te maken. Ik ben enthousiast!
Ik vraag het me af, er moet airflow zijn. Tenzij je ervan uit gaat dat de heatsink door het verwarmen zijn eigen airflow maakt, of dat je in je kamer toch al airflow hebt door een open raam oid.
Het zou werken in een case met enkel een intake of enkel een output of beiden. Omdat dat een luchtstroom creeert.
Als noctua niet al te veel overdreven heeft in hun marketing materiaal dan zeggen ze zelf
"NH-P1 is capable of cooling modern high-end CPUs with low to moderate heat dissipation completely passively in enclosures with good natural convection
Veel betere natural convection eigenschappen dan bij de Thermaltake Core kasten, zal je volgens mij niet zo makkelijk vinden.

Edit: Het blijft een gok natuurlijk, maar aangezien mijn kast ongeveer zo goed is al het zal worden en ik er maar een 3700x in heb zitten (65w TDP) zou het theoretisch moeten werken. De boost zal sowieso tegenvallen maar als hij niet thermal throttled ga ik het als een success bestempelen. Het is het proberen waard.

[Reactie gewijzigd door Dirk-Jan op 23 juli 2024 08:53]

Ik had hetzelfde idee voor mijn 3700X.

Er wordt echter nadrukkelijk aangegeven dat een 3700X zelfs mét fan de base clock al niet haalt.
ncc.noctua.at/coolers/NH-P1-68/cpus/AMD?q=3700X

En passief? Not even close. "Incompatible"
Met jouw case dan heel misschien net aan stock idd. Nimmer turbo.

D15S op low-noise voor mij.

[Reactie gewijzigd door Suspiria op 23 juli 2024 08:53]

Oii, die had ik nog niet gezien. |:(

Dan moet ik hier nog een paar keer over nadenken. Ik heb niet maximale performance nodig voor mijn servertje maar dit klinkt wel erg slecht. Die medium thermal output cpu's vindt ik dan wel enigszins misleidend. 65W valt zeker nog niet in het high thermals segment. :/
Valt tegen hè.. ik keek er ook heel erg naar uit.

Maar, Noctua heeft wel een naam hoog te houden.
Dus zij zullen alles naar onderen afronden om teleurstelling te voorkomen.
Dus voor jouw convectie setup.. is misschien nog hoop dat ie voor enkele seconden aanééngesloten zijn stock speeds zal halen.
Dirk-Jan, ik krijg zojuist mailtje van Noctua dat ze specifiek met de Ryzen 3000 series een foutje hebben gemaakt. De compatibiliteit is nu aangepast naar :

met fan: low turbo
fanless: might fall slightly below base-clock under continuous full load

Voor mij nog steeds niet goed genoeg i.v.m. gaming, maar voor jou goed nieuws denk ik!
Als de case aan de boven en onderkant veel ruimte heeft dan is dit in principe genoeg.. warme lucht stijgt vanzelf.. daar is geen fan voor nodig.
Ja, dat is wel heeeel open. Meer een montage rek dan een case eigenlijk :)
True that! Het is een montagerack met een (glas)plaat ter bescherming, meer is het niet. Wel bijzonder goed en stevig gebouwd trouwens. :)
Bij het uitzoeken van de combinatie; deze koeler + case moet je simpelweg je gezonde verstand gebruiken.

In een case zonder fans en alleen een fan op de CPU koeler, zou de lucht in de case ook slechts intern kunnen circuleren en dus enorm opwarmen. Een case met slechts één intake fan en een passieve koeler kan prima werken, omdat je overdruk in je case krijgt stroomt het er ook weer uit.

Of je gebruikt de passieve koeler in een open behuizing en je hebt helemaal geen fans nodig. De brede ruimte tussen de fins zorgt ervoor dat de koeler ook kan werken met natuurlijke convectie.

Hij is zo passief als je hem zelf maakt! Hiermee heb je de optie in ieder geval! :)

[Reactie gewijzigd door L702 op 23 juli 2024 08:53]

Ik denk dat vele mensen zich vergissen, dit is effectief een giga koelblok en helemaal aangepast om via convectie en zachte luchtstromen de CPU te koelen. De spleten zijn ook groter en de natuurlijke luchtstroom niet te fel te hinderen. Dat kan ook komen zeer trage en grote fans, niet de traditionele sneller draaiende static pressure fans.

https://www.techpowerup.com/img/jACqORTsl4ZmdEM1.jpg

Dus ja, dit is 100% een passief koelblok maar niets sluit uit om er om de koeling te forceren als je uw CPU af en toe zwaar wil belasten en het maximale er wil uithalen.
Wel sick dat er eindelijk een optie is. Mocht het niet voldoende zijn zet je er even een fan op.
Als je nog wat creatiever bent maak je zelf een knop die de fan aanzet wanneer je meer performance wilt en uit wanneer je stilte wilt.
Knop? Gewoon een profiel in een fan control app.... gewoon op temp schakelen :)
Of in je BIOS, zoals MSI en Asus kunnen dit, maar verwacht dat meerdere merken dit kunnen.
Hmm, een koeler met een fan die harder gaat blazen naarmate de temperatuur oploopt.


Revolutionair!
Innovatief!
Gedurfd!
Sommige van ons zijn oud genoeg om de Turbo knop te missen... ;-)
Mooi om te zien dat ik niet de enige ouwe *** ben die dit dacht
Ja maar voor dat geld heb je met fan al een andere Noctua koeler ;)
Fanless/passief gekoelde koelers headsinks zijn al langer een optie, zowel voor CPU als GPU.
Je ziet de ruime openingen voor passive airflow. De combinatie met een fan is dan verre van ideaal.
Stevig aan de prijs, 110€ voor 6 heatpipes en wat stukken blik is nogal fors.
Ik neem aan dat dit sarcasme is?
Ik bedoel kijk eens naar molex (of welke merk specifieke) tangen eens, 120 tot 300 euro voor 2 stukken metaal met een scharnier.....

Bekijk eens wat alleen een CE markering kan kosten voor een product! ik kan je beloven dat ze best wat kosten maken en dan nog moeten hopen dat het genoeg verkoopt om al deze kosten te dekken.
Laten zien dat andere producten óók duur zijn is geen weerlegging, eerder iets wat de realiteit bevestigt.
Vandaar mijn uitleg dat een product meer is dan materiaal, ook keuringen,arbeid,opslag,ontwikkeling zit allemaal in dat plaatje.

Molex was een voorbeeld van iets wat ook slechts "blik" is maar wel flink aan de prijs is.
Van CE merken moet je je niet te veel aantrekken, dit zijn door fabrikanten toegekende labels, de fabrikant staat onder toezicht van een notified body gecontracteerd door de fabrikant die 1x per jaar controleert of 1 product aan de in het CE label toegekende eigenschappen voldoet en ze dit goed hebben opgeschreven volgens het handboek dat gemaakt moest worden voordat je als fabrikant jezelf mag keuren.
Voor een bedrijf dat aan massa productie doet kost CE markering vooral het inkopen van de notified body, daar ze al een kwaliteitscontrole hadden, de meeste bedrijven althans.
tsja... het is wat de gek er voor geeft, en ze verwachten het tegen deze prijs aan de man te kunnen brengen... en als het in de schappen blijft liggen kunnen ze het altijd nog aanpassen, toch?
Als alle productprijzen zo zouden werken, zou een eenvoudig koffieapparaat net zo duur kunnen zijn als een hele luxe met allerlei keurmerken en certificeringen.
Een passieve CPU cooler zal vermoedelijk geen CE keur hebben.
Ja, en al zeker als je het vergelijkt met een Scythe Ninja 5 die exact evenveel heatpipes heeft en exact evenveel weegt.
En daar krijg je voor minder dan de helft van de prijs zelfs een fan bij, die je trouwens niet nodig hebt want de Scythe Ninja koelt ook passief dankzij de ruime afstand tussen de koelbladen.

Ik ben benieuwd naar een vergelijkende review.

[Reactie gewijzigd door ShaiNe op 23 juli 2024 08:53]

Blij dat iemand het met me eens is. Voor zo'n relatief simpele koeler vind ik 110€ echt serieus heel veel geld. Als je nou 3 tientjes zegt, soit, maar over de 100€ is veel en veel te veel geld voor deze hoeveelheid blik. Zoveel ontwikkelwerk zit hier nou ook weer niet in. Het duurste is waarschijnlijk de stans maken geweest.
Ik heb een scythe Ninja 5 ingestald in mijn HP Z4 G4. Daar heb ik de kast op een drastische manier moeten voor aanpassen, want normaal gaat die er niet in. Dus uitstulping in het zijdeksel.

Heb een rekenblaadje waarin ik temperaturen en snelheden elke dag minstens tweemaal inschrijf.

Zonder fans zit de cpu gemiddeld tussen 75 en 85 graden, beetje afhankelijk van kamertemperatuur.
Mét twee extra sterke (niét standaard) pwm geregelde scythe fans (800-1200 rpm) blijft de cpu tussen de 55 en 70 graden. Deze fans hun bereik ligt wél iets hoger dan de oorspronkelijke, maar toch blijft geluid onder de stoorgrens. Ik hoor ze nauwelijks.

Na een jaar meten zal ik terug de oorspronkelijk scythe fans installen én terug een volledig jaar observeren. Waarschijnlijk gaat er niet veel verschil zijn.

Rekenblaadje met gemiddelden van elke maand, sinds januari 2021 is beschikbaar voor degene die me een pm zendt.
Dat klopt, maar ik denk dat hier aardig wat onderzoek aan vooraf is gegaan zodat ze deze optimaal konden vormgeven. Dat is niet zo simpel als wat metaal naast mekaar hangen.
Noctua probeert ook eigenlijk nooit de goedkoopste te zijn, dat is niet waar ze voor staan. Ze zijn een bedrijf uit Oostenrijk welke focussen op kwaliteit en performance, ze beweren nooit goedkoop te zijn.
Het is zeker aan de prijs, maar er is wel een koper base en heatpipes, geen "blik", dus kwaliteit zoals we gewend zijn van Noctua.

Dat hij duurder is dan Noctua's beste koeler met 2 fans is echter lachwekkend.
Kleine markt, dus de éénmalige kosten moet je delen over een veel kleiner aantal producten. Maar inderdaad, niet goedkoop.
Ik hoop een hele kleine markt. Dit product is alleen nuttig voor CPU's met een hoge warmteafdracht (TDP).
Voor reguliere CPU's is dit geld weggooien.
Om een idee te geven: een AMD Ryzen 3950x is te koelen met een Scythe Mugen 4 (7 jaar oud, destijds <€40) en een 120mm ventilator op ~600rpm. En qua rest van airflow: 1x 120mm outtake fan (~500rpm), 2x 80mm outtake fan (~1.000rpm).
'high-end cpu's met een lage tot gemiddelde hitteafdracht'.
hoezo maak je hier ineens "hoog" van als in het artikel het tegenovergestelde staat?
Als het koelblok ontwikkeld is om "passief" te koelen, dan zal deze goed presteren bij een actieve koeling. De prestaties zullen veel beter zijn met een onhoorbare ventilator, en aangezien stilte het doel zou zijn en niet passief (aangezien het door de casefans niet passief is), kun je beter de helft tot een derde uitgeven met een stille ventilator.
Noctua claimt dat de koeler geschikt is voor cases waar geen fan in zit,
hoezo haal je er nu ineens dan weer een casefan bij als in het artikel het tegenovergestelde staat?


(ben benieuwd wat je er nu weer bij gaat verzinnen :Y) )
Ik hoop een hele kleine markt. Dit product is alleen nuttig voor CPU's met een hoge warmteafdracht (TDP).
Voor reguliere CPU's is dit geld weggooien.
Om een idee te geven: een AMD Ryzen 3950x is te koelen met een Scythe Mugen 4 (7 jaar oud, destijds <€40) en een 120mm ventilator op ~600rpm. En qua rest van airflow: 1x 120mm outtake fan (~500rpm), 2x 80mm outtake fan (~1.000rpm).
Erg vreemde combinatie, want je hoort juist meer in je kast te blazen dan uit je kast, je wil druk hebben in je kast, zo dat je geen negatieve druk krijgt, want als je meer lucht uit je kast zuigt/blaast dan er in komt heb je vooral ook problemen met stof, aangezien er dan uit alle kieren in je kast ook lucht gezogen woord.

Ontopic: Ja deze heatsink is wel heel duur ja, maar nog steeds is het niet geluidloos, aangezien je airflow moet hebben in je kast, anders doet deze passieve heatsink helemaal niks, en ga juist je CPU overhitten, dus dat is minstens 1 fan die de warme lucht uit je kast zuigt/blaast.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 08:53]

[...]

Erg vreemde combinatie, want je hoort juist meer in je kast te blazen dan uit je kast, je wil druk hebben in je kast, zo dat je geen negatieve druk krijgt, want als je meer lucht uit je kast zuigt/blaast dan er in komt, heb je vooral ook problemen met stof, aangezien er dan uit alle kieren in je kast ook lucht gezogen wordt.
Niet per se. Ik gebruik al zo'n tien jaar alleen maar outtakes en heb nooit last van stof. Maar: ik heb een grote kast (Cooler Master Stacker), met voorin luchtfilters en de ventilatoren draaien dus langzaam.
[...]

Niet per se. Ik gebruik al zo'n tien jaar alleen maar outtakes en heb nooit last van stof. Maar: ik heb een grote kast (Cooler Master Stacker), met voorin luchtfilters en de ventilatoren draaien dus langzaam.
Ok, ik gebruik al ruim 3 jaar en 6 maanden de Raijintek Thetis Window (Zilver) en heb 2 fans 120mm die er in blazen door een 240x45mm radiator, en 2 fans push pull die door een 120x45mm radiator het weer naar buiten blazen, en toch heb ik last van stof, zelfs met een filter, erg vreemd dan dat jij na 10 jaar geen last van stof heb, want filters houden nooit alle stof tegen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 23 juli 2024 08:53]

Welke snelheden? Mijn 120mm fans draaien 800rpm max en de 80mm fans ~1.000rpm.
Welke snelheden? Mijn 120mm fans draaien 800rpm max en de 80mm fans ~1.000rpm.
Welke computer kast gebruik je dat je 120mm fans heb met 80mm fans, bijna geen een computer kast (helemaal grote computer kasten) gebruiken nog 80mm fans, ook omdat 80mm fans een stuk meer geluid maken dan 120, en 140 is nog stiller.

Mijn CPU fans draait gemiddeld op 800rpm, en mij GPU ook, behalve als ik aan het gamen ben of uitpakken ben of ga maar zo door, dan gaan ze sneller draaien natuurlijk.
[...]


Welke computer kast gebruik je dat je 120mm fans heb met 80mm fans, bijna geen een computer kast (helemaal grote computer kasten) gebruiken nog 80mm fans, ook omdat 80mm fans een stuk meer geluid maken dan 120, en 140 is nog stiller.

Mijn CPU fans draait gemiddeld op 800rpm, en mij GPU ook, behalve als ik aan het gamen ben of uitpakken ben of ga maar zo door, dan gaan ze sneller draaien natuurlijk.
Ik heb een oude Cooler Master CM Stacker STC-T01. 80mm fans maken niet (per se) meer geluid. Dat ligt aan het model en de aansturing. Het enige wat ik aan mijn pc hoor, is de chipsetkoeling (ik gok een 40mm ventilator), waar ik weinig controle over heb.

Onder belasting draait de boel niet (veel) sneller, in ieder geval nog steeds (behalve de chipsetfan) onhoorbaar. Naast de 3950x gebruik ik een RTX2070.
Wow, die kast komt uit 2004, je doet al bijna 17 jaar met je kast, toch bijzonder dat moderne MB en CPU en GPU er in passen, kan je zien dat er in 20 jaar niks veranderd is in form factor.

Ik heb een hele oude grote Thermaltake kast op zolder, en die had ik aangepast zo dat er 90mm fans in passen en aan de zijkant 140mm fans, maar die gebruik ik al weer 10 jaar niet meer, veel te groot vond ik hem.

Leuke PC heb je trouwens.
Eenmalige kosten vallen best mee. Het is niet bepaald de eerste heatsink die ze maken.
Zoiets heb ik LTT al es zien doen... Dat was redelijk moeilijk blijkbaar
Maar die deden dat ook expres heel amateuristisch, omdat het anders niet grappig is. Als ze daar iets serieuzers zouden willen maken, dat zouden ze dat best kunnen, maar dat wordt dan een heel ander soort video.
Hij is groot, zwaar, ontzettend duur en heeft flink slechtere prestaties dan eender welke koeler met fan.

Bovendien vereist hij ook nog eens airflow in de case, en ik kan me niet voorstellen dat je als poweruser dan niet toch al wat (langzaamdraaiende) case fans hebt. Kun je er net zo goed ook eentje op je CPU koeler steken...en kun je net zo goed dus een koelblok aanschaffen die juist wel weer goed werkt met een ventilator.

Als je echt volledig passief wil gaan zit je ook niet op zo'n enorm gevaarte te wachten lijkt me.

Dit is typisch een gevalletje "because we can". Ik kan daar aan toevoegen "but you shouldn't want to".
Goede optie voor ruimtes waar veel stof is, of als je om de een of andere redenen 0 geluid van je PC wil (bijvoorbeeld in een studio). Maar inderdaad denk ik niet dat er een hele grote markt voor dit product is, of in ieder geval dat er niet veel mensen zijn die perse een PC zonder een enkele fan willen. Maar zijn vast ook zat mensen die het wel willen maar niet nodig zijn die zo'n product zouden kopen.

[Reactie gewijzigd door Remcom00 op 23 juli 2024 08:53]

Hier zijn veel betere alternatieven voor zoals bijvoorbeeld de streacom DB4. Die gebruikt de case zelf als heatsink.
Alleen beter wanneer de situatie dat toelaat. De kast in jouw voorbeeld kan TDP's hoger dan 45W al niet meer aan volgens o.a. de tweakers review. De Noctua hier presenteert zich voor processors van 125W TDP, met een lichte airflow zelfs (aanzienlijk) meer. Nogal een verschil en dus andere usercase.
Beetje hetzelfde als vele andere streacom kasten. Meestal prima geschikt voor de lichte HTPC of mini/thin/officepc, maar zeker geen dikke hardware met hoge TDP's. Of je moet het niet erg vinden dat hardware zicht continu terugklokt en veel lagere prestaties geeft.
Er zijn dan wel weer upgrade setjes voor om er een 110w TDP van te maken. Daarbuiten is de noctua daarvoor geschikt mits de kast goed voorzien kan worden van fans.
Nee, zonder fan's werkt dit blok ook niet. Met natuurlijke stroming bedoelen ze de andere fan's in de case. Het is onmogelijk om via convectie genoeg stroming te krijgen om een leuke CPU koel te houden (dus onder het kookpunt :)
Fans zijn natuurlijk niet "natuurlijke stroming". Het zal vooral om open cases gaan waar er gewoon convectie kan zijn naar buiten toe.
Zijn er nog steeds niet genoeg processorkoelers? Imho dit soort ongein even op pauze laten zetten en talentvolle ontwerpers plus achterliggende productie-industrie omkatten en co2 neutraal maken. Daarnaast zou er een processorkoeler met statiegeld moeten komen. Dit soort producten kunnen prima opgelapt en verkocht worden.
Er zijn er genoeg ja maar ook in de kwaliteit van Noctua? Komt zelfs met 6 jaar garantie, kunnen weinig bedrijven tegen op
Kwaliteit is niet zo'n issue met een product dat je 1 keer monteert en hooguit de fan eens los koppelt en schoon maakt. Tussen de koelribben zelf gebruik je gewoon een compressor.

Dat kan optische schade opleveren maar doet niks aan de functionaliteit af. Ik heb wel eens de fan van een Snowman T4 vervangen. Een verbogen koelrib (of stel je voor, de CPU-koeler is in het zwart - wat krassen in de coating - iets dat je trouwens ook bij high end zwarte CPU-koelers zoals de Dark Rock Pro 4 zult tegenkomen) doen echt helemaal niets met de koelcapaciteit.

Enige dat ertoe doet is hoe plat de heatplate is en er voldoende mounting pressure is. Dat is in de regel bij AliExpress-meuk met plastic clipsystemen al het geval. Voor de rest draait het echt alleen maar om warmteafgiftecapaciteit en dat is een functie van het aantal heatpipes en koelribben en luchtstroom.

Persoonlijk zou ik nooit iemand aanraden om een NH-U12S te nemen ipv. bijvoorbeeld een Hyper 212 EVO of een D15 ipv. een Dark Rock Pro 4. Niet alleen omdat de kwaliteit geen echt relevant verschil is, uitgezonderd wanneer je in de IT werkt en als reparateur aan de lopende band koelers moet monteren en demonteren tijdens troubleshooting, ook omdat je nog een extra meerprijs betaalt voor een CPU-koeler die er toonbaar uit ziet, ipv. kale aluminium en koper met een spuuglelijke fan.

[Reactie gewijzigd door Pianist1985 op 23 juli 2024 08:53]

Er zijn enkele merken die altijd in mijn PC terug te vinden zijn, Seasonic voor PSU, Samsung voor SSD's, en Noctua voor de koeling. Noctua coolers zijn de Ibrahimovic's onder de coolers. Niet de mooiste, maar wel altijd een zekerheid voor goede prestaties.
Ach, het heeft wel iets kenmerkends. Je kunt ook altijd nog kiezen voor hun Redux of Chromax series.
Ik zeg het wel vaker, maar als je de ruimte hebt kun je ook je pc 5 meter verderop in een andere kamer zetten. USB en HDMI kabels van 5 meter kosten bij elkaar een paar tientjes. Vervolgens hoef je nooit meer extra stille componenten aan te schaffen. Zoals een CPU cooler van 110 euro :)

[Reactie gewijzigd door lordawesome op 23 juli 2024 08:53]

Tenzij je natuurlijk geen extra kamers over hebt om pc’s te stallen omdat je een gezin hebt enzo…
5900X systeem hier... gaat het niet redden volgens Noctua. Dan mijn 10+ jaar oude NH-D14 er maar ophouden, want die heeft totaal geen moeite met de 5900X.
Relaxed is dat met coolers he. De betere merken brengen conversiekits uit waardoor zo'n blok metaal superlang mee gaat. Ik had ook 10+ jaar een Mugen cooler van een kilo. En metaal slijt niet, even afstoffen en ze zijn zo goed als nieuw.
Gezien hoe ver Noctua gaat in het vloeitstofdynamisch optimaliseren van hun producten, zou deze nog wel eens verassend goed kunnen werken. Ben benieuwd hoe deze presteerd in volledig passieve situaties, op enkel natuurlijke convectie!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.