Nederlandse bedrijven en overheden onderzoeken de haalbaarheid van een hyperloopverbinding tussen Rotterdam en Amsterdam. Het gaat hierbij uitsluitend om goederenvervoer. Wellicht dat in de jaren na 2026 de eerste capsules door de buizen gaan, met vooral versproducten.
Beoogde netwerk
/i/2004115226.png?f=imagenormal)
Het gaat specifiek om een druk traject tussen de regio's Rotterdam en Amsterdam, waartussen de nodige goederen worden vervoerd. Onder meer de snelweg tussen Den Haag en Amsterdam, de A4, wordt als onderdeel gezien van deze 'drukke goederencorridor'. Het beoogde netwerk van het hyperlooptraject voor vrachtvervoer lijkt ook grotendeels parallel aan de route van de A4 te gaan lopen. Het Westland zou ook verbonden moeten worden en een deel van het traject moet in het Rotterdamse havengebied gaan lopen, van de Maasvlakte tot aan Ridderkerk. Binnen dit netwerk wordt momenteel gezocht naar een eerste pilot.
Volgens de partijen kan een hyperloopoplossing eraan bijdragen om producenten, handelaren, afnemers en logistieke knooppunten met elkaar te verbinden en heeft dit de potentie om huidige transportmiddelen flink te beperken en de snelheid van levering aanzienlijk te verhogen. Volgens de partijen kan dit leiden tot minder files, minder onderhoudskosten aan infrastructuur en levert het een bijdrage aan het verlagen van de CO2-uitstoot.
Vrachthyperloop en pilot
Het moet een autonoom opererend systeem worden. De hyperloop voor vracht vergt een kleinschaligere infrastructuur dan een vergelijkbaar systeem voor passagiers. Juliette de la Rie, een woordvoerder van het in Delft gevestigde Hardt, licht toe dat een hyperloop voor passagiers uitgaat van een diameter van 3,5 meter, terwijl dat bij de goederen een diameter van 2 meter is. Dat maakt het volgens haar mogelijk om te komen tot een fijnmaziger netwerk, iets dat vanuit commercieel oogpunt wenselijk is, omdat dan zoveel mogelijk partijen en locaties met elkaar kunnen worden verbonden. Het idee is dat deze wat kleinere hyperloop voor vracht vooral wordt ingezet voor goederen die niet al te groot zijn, zodat er alsnog veel in een keer kan worden vervoerd.
Bij het European Hyperloop Center in Groningen zal als eerste worden getest met een hyperloopopstelling voor het vervoer van goederen. Hardt heeft al een testbaan in Delft, maar die is op passagiersvervoer gericht en daarbij zijn relatief wat lagere snelheden aan de orde. Hier is onder meer het wisselen van baan getest. In Groningen zullen vergelijkbare tests worden uitgevoerd, op een baan van 2,6km. Daarbij zal echter een hogere snelheid van maximaal 700km/u gehaald worden en gaat het dus om andere afmetingen. De schaal van de hyperloop tijdens het testen komt overeen met het formaat voor een commerciële inzet, zodat het systeem na het testen ook daadwerkelijk commercieel inzetbaar moet zijn. Richting het einde van dit jaar beginnen de eerste testen bij het European Hyperloop Center. Het idee is dat de haalbaarheidsstudie klaar is op het moment dat de testen in Groningen zijn afgerond.
Na afronding van deze testen, zou het systeem klaar moeten zijn voor commerciële toepassing, zoals op de corridor waar de studie zich op richt. Het idee is dat in 2026 wordt begonnen met de implementatie van de vrachthyperloop op een eerste stuk van het beoogde netwerk. De eerste pods zullen dan waarschijnlijk in de jaren na 2026 ook echt worden ingezet. Hierbij hangt ook veel af van de haalbaarheidsstudie, waarin onder meer wordt gekeken welk deel van het beoogde netwerk het beste mee kan worden begonnen. Voor de aanleg is de samenwerking met overheden ook erg belangrijk, licht De la Rie toe. Het ligt voor de hand dat een deel van het traject langs de huidige A4 zal komen, maar waar de vacuümbuizen boven- en ondergronds moeten komen, hangt ook sterk af van de gemeenten.
Doel van onderzoek en deelnemende partijen
Het doel van de haalbaarheidsstudie is om uitdagingen te identificeren en tot oplossingen te komen voor de inzet van dit netwerk in stedelijke gebieden. Uiteindelijk zou dat volgens het in Delft gevestigde Hardt kunnen leiden tot het effenen van een pad voor investeringen in een hyperloopinfrastructuur die het gehele Europese continent bestrijkt. Dat zou het Europese vrachtvervoer aanzienlijk versnellen, van enkele dagen naar enkele uren. Voorlopig lijkt de inzet van de hyperlooptechnologie voor vracht wat sneller van de grond te komen dan voor passagiersvervoer. De la Rie zegt dat een pilot voor passagiersvervoer waarschijnlijk pas in of na 2034 aan de orde zal zijn, bijvoorbeeld van Amsterdam naar Eindhoven, al is daar momenteel nog niets definitiefs over besloten.
Voor de haalbaarheidsstudie hebben de verschillende partijen het Cargo-hyperloop Holland Convenant ondertekend, waarin ze hun inzet en bereidheid hebben vastgelegd om bij te dragen aan het onderzoek naar de haalbaarheid van een hyperloopnetwerk voor goederen in Nederland. Het convenant, dat wordt beheerd door Stichting Hyperloop Development Program, is niet afdwingbaar en zal op 1 juli 2022 eindigen. Als een partij er tussentijds uitstapt, gaat het project gewoon door.
Onder meer de volgende overheden en bedrijven doen mee aan het onderzoek: Air Cargo Netherlands, Amsterdam Airport Area, Dutch Flower Group, gemeente Haarlemmermeer, gemeente Rotterdam, gemeente Westland, Greenport Duin- en Bollenstreek, The Greenery, Port of Amsterdam, PostNL, provincie Noord-Holland, provincie Zuid-Holland en de Royal Schiphol Group. Wat de bedrijven betreft doen vooral partijen mee uit de exportsector, en dan met name bedrijven die actief zijn in de handel voor verse producten zoals fruit, groenten en sierteelt. Maar het kan ook gaan om andere relatief kleine goederen die goed mee zouden kunnen in de capsules, zoals bepaalde elektronica.
Hardt en Hyperloop Development Program
Hardt behoort niet tot een van de partijen die het convenant ondertekenen, maar het Delftse bedrijf is wel nauw betrokken bij de studie en het testen. Dat is via het Hyperloop Development Program, een publiek-private samenwerking voor de ontwikkeling van hyperloop die eind 2020 werd aangekondigd. Hardt is een voorname speler in dit samenwerkingsverband. Eind vorig jaar werd bekend dat de ministeries van Infrastructuur & Waterstaat en Economische Zaken & Klimaat, de provincie Groningen en een consortium van bedrijven en onderzoeksorganisaties gezamenlijk investeren in de hyperloop. Er is toen 30 miljoen euro toegezegd voor een periode van drie jaar.
Het Delftse Hardt is opgericht door studenten die in 2017 de door Elon Musk uitgeschreven SpaceX Pod-competitie wonnen. Na de oprichting hebben zij onder andere hun ontwerp aangepast naar een systeem met ophanging. Het concept van de hyperloop gaat uit van capsules die door middel van magneten zweven door een vacuümbuis. Door de afwezigheid van luchtweerstand zijn hoge snelheden mogelijk, zoals zelfs 1000km/u. Het huidige record in een vacuümbuis staat op 465km/u.