Ik heb je gelinkte artikeltje gelezen. De auteur maakt de nodige fouten:
Problem 1: Thermal Expansion
Samengevat: Als de buis opwarmt komt 'ie er
zo uit te zien. Omdat de buis vacuüm is kun je geen openingen tussen de segmenten laten zoals bij rails.
Dit is het enige punt in zijn artikel wat op zich een goed punt is. Het lijkt mij echter niet onoverkomelijk: rubberen sluitstukken of een dergelijk materiaal dat gemaakt is om te vervormen zouden al een heel eind kunnen helpen.
Problem 2: Vaccum
De auteur is bang dat zogeheten "vacuum collapse" de hele buis in elkaar laat schrompelen
De auteur lijkt daarbij echter zich te vergissen in wat Vacuum Collapse nou precies is:
een fenomeen waarbij tanks (en dergelijke) gebouwd zijn om een grote druk van binnen naar buiten op te vangen, maar verschrompelen zodra ze vacuüm getrokken worden.
De buis moet sowieso al (bijna) vacuüm zijn, dus wordt er al materiaal gebruikt dat stevig genoeg is om vacuüm aan te kunnen. En als je bang bent, zoals de auteur, dat de buis alsnog verschrompelt zodra er een deuk in komt? Dan maak je het materiaal gewoon nog een centimetertje dikker.
Problem 3: Scale
Opnieuw is de auteur bang voor "vacuum collapse". Want hoe zorg je ervoor dat een buis van 1000km fout-vrij is?
Maar zoals ik net al zij begrijpt de auteur "vacuum collapse" volkomen verkeerd. Het enige wat er kan gebeuren als er wat lucht de buis in lekt, is dat 'ie wat minder vacuüm is dan daarvoor. De buis is stevig genoeg om vacuüm aan te kunnen, dus kan 'ie ook iets-minder-vacuüm zonder probleem hebben.
De buis bewaken is natuurlijk wel een probleem, maar bij gewone spoorwegen kan een kwaadwillend iemand ook een boom op de rails leggen.
Problem 4: Energy Requirements / Cost
De auteur denkt dat telkens als een trein bij het station aankomt, de hele buis vol met lucht moet lopen om iemand te laten in/uitstappen.
Doen ze ook bij het Internationaal Ruimtestation. Heel gezellig.
Maar serieus, heeft deze schrijver nog nooit van een
luchtsluis gehoord?
Problem 5: Deceleration
Assuming that the Hyperloop will reach the desired speed of 700–800 km/h (...) one should ask the question of how they’ll slow down the vehicle without also turning the passengers into pulps(...)
Uh, gewoon, door niet te hard te remmen? De laatste keer dat ik in een vliegtuig zat ging 'ie ook meer dan 1000 km/u, en zo puree-achtig zag ik er ook weer niet uit na de landing.
Problem 6: Acceleration
Zelfde verhaal als bij Deceleration.
Gewoon niet te hard optrekken.
Al met al geen overtuigend verhaal. Tuurlijk, de technologie moet zich nog in de praktijk (met passagiers/commercieel) bewijzen, maar er zijn geen onoverkomelijke redenen waarom de hyperloop nu al naar de ideeënprullenbak zou moeten worden verwezen.
[Reactie gewijzigd door xrf op 4 december 2019 11:31]