Het grootste probleem is dat je een perfecte buis van vele en vele kilometers moet maken die werken in een near vacuum. Dat betekend technisch dat je een buis moet maken die over vele en vele kilopmeters de druk van de atmosfeer moet dragen. (10.000kg per m2)
Klopt. Je zou hier een compromis kunnen sluiten; de druk iets minder "near vacuüm" brengen, en zorgen voor enige vorm van overdruk aan de andere kant. Dit maakt het mogelijk iets goedkoper, aangezien je dezelfde pompen druk kan laten opbouwen aan de achterkant met lucht die aan de voorkant weggehaald wordt. Vermindert ook het implosiegevaar (hoewel dat sowieso wel te behapstukken is, en vervorming ook goed te monitoren valt).
De buis gaat daarnaast ook onherroepelijk bewegen door thermische en andere externe invloeden.
Externe invloeden zijn in principe beter te maskeren dan bij bijvoorbeeld een treinspoor, waarbij het volledige gewicht van de trein op het spoor drukt. Het enige nadeel van lagere nauwkeurigheid is dat je capsule langzamer zal zijn of er meer energie bij moet. Deels misschien op te lossen met een smeermiddel.
Zo'n spoor zal deels boven de grond (bij stabiele grond) moeten lopen, en deels onder de grond (bv. in de regio Rotterdam, de Biesbosch, etc.). Het wordt een afweging van trillingen/verschuiven in de grond vs. thermische invloeden (wat de voornaamste externe invloed m.i. zal zijn).
Technisch is dit waarschijnlijk allemaal op te lossen. Maar de kosten zullen astronomisch zijn.
En hoe maak je zo iets veilig? Gevaar van implosie. Gevaar van botsing.
Beide gevaren vallen denk ik heel erg mee. Bij de minste of geringste vervorming van de tunnel kan je op strategische plaatsen lucht de tunnel ín pompen - de druk wordt daardoor genormaliseerd, waardoor de capsules die in die richting onderweg zijn snel af zullen remmen door de toegenomen weerstand. Een botsing is dan vrijwel niet mogelijk; daarvoor moeten die capsules eerst dwars door de pompen heen eruit drukken, en dan door correct geproportioneerde veiligheidsventielen lucht naar buiten persen. Mits de juiste afstand gewaarborgd wordt scheurt de tunnel eerder dan dat er een botsing optreedt. Kwestie van juist engineeren dus.
Daarnaast: Heb je het aantal vliegbewegingen boven drukke luchthavens weleens gezien? Heathrow Airport is bijvoorbeeld wel een leuke, op een willekeurig moment midden op de dag. Ja, een vliegtuig kan in theorie binnen luttele seconden uitwijken, maar de vraag is of ze dat ook wel zomaar doen - je kan moeilijk boven en onder je kijken in zo'n ding. Daarnaast heeft een vliegtuig niet zo'n failsafe in de vorm van een automatische rem. Een vliegtuig kan überhaupt niet heel ver afremmen, want dan gaat het ook direct omlaag.
gevaar van buitenaf zoals aardbeving of een andere vorm van impact.
De aardbeving vind ik een goed punt; in tegenstelling tot de andere vormen van impact is dat een gevaar dat een vliegtuig niet heeft (tenzij het tijdens de landing gebeurt). Dan worden de vragen:
- in hoeverre kunnen we aardbevingen al vantevoren zien aankomen?
- hoeveel moet ons bouwwerk kunnen hebben zonder dat er doden vallen en/of e.e.a. onherstelbaar beschadigd is? tegen de zes op de schaal van Richter voordat het dodelijk wordt, en zeven op de schaal van Richter voor er zware schade aan de buizen optreedt is volgens mij een mooi doel voor West-Europa als ik
dit zo eens bekijk. Je hoeft overigens alleen de lengte van de remweg (met volle kracht) te waarborgen, niet de hele buis.
- wat weten we van de bodem? Kunnen we data van aardbevingen eens analyseren om in te schatten waar deze mogelijk op kunnen treden? Zodat onze buizen niet op plekken liggen waar de kans groot is dat dat het epicentrum van een aardbeving wordt.
Zoals ik zei. De hyperloop is niet onmogelijk. Alleen heel erg onwaarschijnlijk. Als het stukloopt. Dan is het ook puur op financieel gebied
Ik denk echt dat het wel meevalt. Vliegen zal de komende jaren steeds duurder worden, en is één van de moeilijkste vervoermethoden om te verduurzamen (zonder gigantisch in te boeten op snelheid). Op dit moment verstookt bijvoorbeeld een 737 al een kleine €10.000 euro aan brandstof wanneer jij even naar van Amsterdam naar Zuid-Italië vliegt. Wordt niet goedkoper als dat ook nog belast gaat worden, en al helemaal niet als de grondstoffen schaarser worden.
De businesscase voor een (zo veel mogelijk met op groene stroom lopende pompen aangedreven) Hyperloop (of hybride variant daarvan) maakt zichzelf. De vraag is alleen of ik het nog tijdens mijn werkende leven ga meemaken.