Mee eens, er gaat nog veel mis. Er lopen inmiddels veel testen om dingen te verbeteren. Helaas zijn er veel constructies die gewoon wachten op een fout, zoals bv de subcontractors. Om je punten beetje toe te lichten:
(1) Klopt, in je laatste zin geef je al aan wat er gebeurd; pakketten die na de scanner op de sorteerband vast lopen of naast de band vallen, gaan niet mee in de bus. Deze blijft open staan in de scanner van de bezorger, en bij terugkomst op het depot geeft de depotmedewerker een status. Vaak is dit de status 'vermist', wat in houd dat bezorger noch depotmedewerker kan vertellen waar nu het pakket precies is. Zodra deze dan bv weer over de band gaat, krijgt het pakket automatisch een nieuwe scan en is het vermiste opgelost. Ander scenario is dat het pakket op duikt in de bus. In principe zou dit betekenen dat de bezorger terug moet, maar goed, hoef denk ik niet uit te leggen hoe vaak je dat voor elkaar krijgt. Hier zijn 2 statussen voor; status 'uitstel naar morgen, fout chauffeur' en status 'uitstel naar morgen, fout depot'. Er vinden audits plaats op het aantal van deze beide statussen en bv aantal per subco.
(2) Mee eens, en dit gebeurd helaas nog wel eens. Zoals eerder gezegd, dan volgt de status 'uitstel naar morgen, fout chauffeur'. Soms gebeurd dit express (bv geen zin), soms is het een nieuwe bezorger en werken ze van 08 (begin van hun shift) tot 22 (max bezorgtijd), maar lukt het toch niet. Beide is balen. Het nadeel is dat hier een lastige situatie gebeurd, waardoor simpelweg automatisch status geven niet kan. Zo heb ik een bezorger gehad, die terug kwam met bus vol. Reden was (die overigens ook word gecheckt): vanwege het vrouwen WK in Utrecht, zou hij elk pakket moeten openen en laten doorzoeken door agenten. Al die pakketten krijgen een status 'uitstel ivm gesloten bezorggebied', aangezien dat overmacht is. Helaas ziet de ontvanger alleen maar de verplaatsing naar volgende dag, op het punt dat de status word gegeven. Door de subco-constructie lukt dat helaas niet altijd, want meegemaakt dat bezorgers pas 2 uur na laatste bezorging terug kwamen... Bovendien zijn er zoals gezegd dus ook andere opties; het pakket kan kwijt zijn, kapot (in de zin dat barcode onleesbaar is, alleen op het depot is dan de mogelijkheid toch te achterhalen hoe of wat), of noem wat. Hoewel voor de ontvanger dan auto een aanpassing kan komen, zou er dan ook op het depot een goede scan moeten zijn. Uitstel en kwijt zijn namelijk 2 verschillende processen.
(3) Niet helemaal juist. Uit mijn hoofd in 2016/2017 is PostNL een nieuwe samenwerking aangegaan met AliExpress. Een groot deel van de pakketjes uit China zijn namelijk vrij klein. Voor de afzender was het erg omslachtig versturen (en duur), maar de kans was ook groot dat pakketten kwijt raakte. Bv pakketten kleiner dan een bankpas gezien. Daarom is met de nieuwe samenwerking afgesproken dat alle pakketten die onder bepaalde maat en gewicht vallen, door de post worden afgeleverd. Zover ik weet gaan aangetekende brieven nog steeds mee met de pakketten, maar hebben postbezorgers nu de optie om bepaalde pakketten te scannen en als afgeleverd te zetten. Hoe het precies bij de post nu daarmee gaat, durf ik geen antwoord op te geven. Hier ligt de fout niet bij pakketten, maar bij post gok ik.
(4) Okay, dit is dus een hele bijzondere situatie, waar ik veel te doen mee had. Er bestaan 2 soorten routes; dag en avond. Een dagroute begint tussen 5 en 8, en moet om 21:30 stoppen met bezorgen. Een avondroute moet het eerste pakket afleveren om 18:00 en stoppen om 22:00. Onder avondroutes vallen oa; same day, avondbezorging en food. Beide soorten routes worden op het depot gevolgd. De dag gebeurd meestal door zogenoemde procesmanagers. Die kijken of bezorgers bv wel doorwerken, zijn aanspreekpunt bij problemen tijdens bezorgen, en of er geen gekke dingen gebeuren. De avondroutes werden meestal gewoon door de afhandeling gevolgd, en evt gebeld bij bijzonderheden. Dagroutes ook wel. Beide in overleg met procesmanagers. Helaas is de subco-constructie een groot probleem. PostNL kan nml een heel bedrijf ontslaan (zelden), of een bepaalde chauffeur de toegang tot het pand ontzeggen. Dat laatste was de enige manier om bepaalde chauffeurs te weren, als een subco-ondernemer door bleef gaan met een chauffeur. De subco heeft namelijk vaak verplichtingen over het afleveren van x aantal routes op dag x. Soms gebeurde het dat een chauffeur uit viel, weigerde te werken, of totaal niet opschoot. Ik ken een aantal subco-ondernemers die daar erg goed mee om gingen en dat snel oploste. Een deel ook niet.
Wat als gevolg had, dat een route die om 7 uur moest vertrekken van depot, pas om 14:00 geladen werd, 14:45 weg reed, en 15:15 eerste levering deed. De subco-ondernemer krijgt daar wel gezeur over, maar goed, niet altijd had dat veel effect. Heb periode meegemaakt, dat er 8 routes bleven staan per dag door gezeur met chauffeurs die niet kwamen opdagen of weigerde te werken. Subco-ondernemer had niet meer bezorgers of bussen om in te zetten, dus ging het door naar de volgende dag, waardoor van die dag ook weer bleef staan, en ga zo maar door. Wat ook gebeurde was dat routes werden gesplitst, waar het systeem ook moeilijk mee om kon gaan. Het nieuwe bezorgsysteem wel, maar het oude niet, dus daardoor werkte dat eigenlijk niet heel geweldig. Ben met je eens; dat is een groot technisch gebrek in het systeem.