Belgen kochten door coronacrisis meer producten online en gaven minder uit

Belgen deden in 2020 127 miljoen keer een aankoop via internet. Dat is twaalf procent meer dan een jaar eerder, maar het totale bedrag dat werd uitgegeven lag juist tien procent lager. Er werden vooral veel nieuwe computerproducten verkocht.

In 2020 kochten Belgische consumenten voor in totaal 10,26 miljard euro aan spullen via webshops. Dat is tien procent minder dan in 2019, becijfert marktonderzoeker GfK in samenwerking met brancheorganisatie BeCommerce. Het aantal aankopen steeg wel met zo'n twaalf procent naar 126,8 miljoen keer, maar de gemiddelde aankoopprijs daalde van 102 naar 81 euro.

De coronacrisis was de voornaamste drijfveer van de groei; het aantal productaankopen steeg, maar de aankoop van online diensten daalde juist van 6,2 naar 2,8 miljard euro. De bestverkopende producten lagen ook in consumentenelektronica en witgoed, en in computeraccessoires. Het aantal verkochte producten in die categorieën steeg met respectievelijk 93, 92 en 66 procent.

Voor 200.000 Belgen was 2020 het eerste jaar dat ze ooit iets online kochten. Dat is een stijging van 2 procent ten opzichte van het jaar ervoor. De meeste betalingen werden via Bancontact uitgevoerd. Dat gebeurde in 45 procent van de gevallen. Daarnaast volgden betalingen met creditcards. Een op de drie aankopen vond in 2020 met een smartphone plaats, zegt het onderzoeksbureau. Ook dat is een grote stijging.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Tijs Hofmans

Redacteur

18-03-2021 • 11:46

41 Linkedin

Submitter: Admiral Freebee

Reacties (41)

Wijzig sortering
Dat er meer online werd verkocht, vond ik niet zo verassend, maar wel dat de omzet zo omlaag ging. Dus even verder gelezen en komt dus vooral door "dienstensector" .
De grootste uitgavenposten van de afgelopen jaren binnen die dienstensector – vliegtuigreizen en accommodatie, tickets voor attracties en evenementen en pakketreizen – behoren dan ook tot de zwaarst getroffen sectoren door de coronacrisis.
Dus schijnbaar werd voor corona verhoudingsgewijs heel veel vliegtickets online gekocht
Verloopt de verkoop van zowat alle vliegtickets niet online dan? Zijn er echt nog mensen die bellen met de luchtvaartmaatschappij om zoiets te regelen? :X

[Reactie gewijzigd door Prime-Omega op 18 maart 2021 12:04]

Er bestaat/bestond zoiets als reisbureaus. Ik herinner me dat ik als kind naar zo'n bureau ging waar je dan zegt "ik wil op vakantie, ergens in die regio voor dit budget" en dan hielpen ze jou, regelden alles, en namen een percentage. Dat zal vast nog wel bestaan al is het concept misschien eerder digitaal en niet meer zozeer in fysieke winkels.
Goh, hier zijn best nog wel wat fysieke reisbureaus, vast niet in elk dorp, maar toch.
De meeste mensen kiezen nog altijd voor pakketreizen, en die worden nog vaak via een reisbureau geboekt. Ik ken eigenlijk niet direct mensen die zelf alles apart gaan boeken met uitzondering van mezelf.
Heel veel hoeft niet persé. Als je, zoals velen, je vakantie (pakketreis) online boekt telt dat natuurlijk heel stevig door in de omzet. Om dat bedrag te compenseren moet je al heel veel online kopen.
Ja verrassend. Blijkbaar is de impact op

- Vakanties/reisjes.
- Concerten.
- e.d.

...genoeg om de wijzer naar beneden te drukken,
Beetje een open deur toch? Dit zie je in alle landen die met een (gedeeltelijke) lockdown en andere maatregelen te maken hebben.
Het ligt niet per se voor de de hand dat een explosieve groei in online aankopen uiteindelijk tot een lagere spend heeft geleid. Ik denk dat veel mensen niet bedenken dat de relatief dure vliegtickets, hotelboekingen, etc. normaalgesproken ook tot de online aankopen vallen die nu dus zijn weggevallen.

Mensen lezen alleen de titel en vinden het niet gek dat de online omzet is gestegen, maar denken vervolgens helemaal niet na over hoe de mix van producten is verschoven. Welk effect is groter? De stijging in dure elektronica (consoles, computers, witgoed, etc.) of daling in reisproducten (vliegtickets, etc.)? En hoe groot is dan het verschil? Knap als de gemiddelde persoon dit kan voorspellen.

[Reactie gewijzigd door g0tanks op 18 maart 2021 12:30]

Dat ligt heel erg voor de hand. Er zijn veel aankopen die mensen niet vanuit huis kunnen of willen doen. Een bankstel bijvoorbeeld, natuurlijk kakt de verkoop van dat soort dingen licht in. Impulsaankopen verdwijnen ook, want de kassalokkertjes en de andere 'aanbiedingen' in winkels die mensen snel meepakken komen ze ook niet meer tegen. Omzet per klant is bij offline winkelen altijd al groter geweest dan bij onlinewinkelen.
Dit artikel gaat puur over aankopen via het internet. Ik snap niet waarom je het fysiek winkelen erbij haalt.
omdat veel aankopen net verplaatst zijn van retail naar online.
Maar ook retail ziet een heel ander verkoopspatroon, vooral in de voeding is er daar stijging;
ook logisch want de horeca ligt plat.
hey we vergelijken nu al horeca met online aankopen. en ja er wordt ook meer "horeca producten" online gekocht.
Dat ligt heel erg voor de hand. Er zijn veel aankopen die mensen niet vanuit huis kunnen of willen doen. Een bankstel bijvoorbeeld, natuurlijk kakt de verkoop van dat soort dingen licht in. Impulsaankopen verdwijnen ook, want de kassalokkertjes en de andere 'aanbiedingen' in winkels die mensen snel meepakken komen ze ook niet meer tegen. Omzet per klant is bij offline winkelen altijd al groter geweest dan bij onlinewinkelen.
Maar het gaat hier toch niet om online + offline winkelen? Het gaat enkel om online winkelen. Hoe volgt de lagere totale online omzet als logisch uit het feit dat de offline omzet traditioneel hoger ligt?
Nederland lijkt veel groter te zijn qua e-commerce. Het verschil qua inwoners is 40%, maar qua omzet is dat maar liefst 61%.

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 18 maart 2021 12:25]

Niet helemaal, aangezien ze minder zijn gaan uitgeven en dat vind ik best opmerkelijk. In Nederland werd bijvoorbeeld een omzetstijging van 7% gerapporteerd.
Je vergelijking klopt niet helemaal. Die 7% is een toename in de totale bestedingen. De gemiddelde aankoopprijs is net als in België ook gedaald. Wel iets minder hard, namelijk met -16% in plaats van -20%.

Rekensommetje NL o.b.v. de Thuiswinkel Markt Monitor:
2020: €26,6 miljard / 334,9 miljoen = €79 gem. aankoopprijs
2019: €24,9 miljard / 263,7 miljoen = €94 gem. aankoopprijs
Daling: €79 / €94 - 1 = -16%

[Reactie gewijzigd door g0tanks op 18 maart 2021 12:13]

Je hebt inderdaad gelijk. Stijging van het aantal orders in Nederland is aanzienlijk hoger (27%), waardoor de omzet hoger uitvalt ondanks een lagere gemiddelde aankoopprijs. Lange nacht gehad. :X

[Reactie gewijzigd door NotSoSteady op 18 maart 2021 12:24]

Tsja, straks krijgen we nog te horen dat er een stijging in dataverkeer is bij thuisabonnementen
Of meer energieverbruik thuis. | 8)7
Die hebben ze hier (vlaanderen) al voorbij laten komen...
Aw. Telenet zal weer de prijzen moeten verhogen voor 'uitbreiding van het netwerk'
Uiteraard, alleen dan wel jaarlijk/kwartaal terugkerend!
Straks krijgen we nog te horen dat er na 9u minder mensen op straat waren vanwege de avondklok!
Maar als de catch zou zijn dat er na 9u ondanks de mindere mensen op straat, wel meer kilometers werden afgelegd, zou dat best nieuwswaardig zijn.

Net zoals hier, stijging van 12% in aantallen is perfect te verwachten. De daarmee gecombineerde omzetdaling van 10% hebben vast weinig mensen voorzien.
Dat staat gewoon onduidelijk in dit artikel. De omzet in producten is bijna 100% gestegen en die in diensten spectaculair gezakt (uiteraard boeken mensen minder reizen, attracties, ...)
...en het totaal lag 10% lager. Geen idee hoe dat onduidelijk is.

Wat dus wil zeggen dat het aantal gekochte producten in prijs flink onderdoet voor vliegtuigtickets en andere fysieke evenementen in een normaal jaar. Ja dat vind ik best nieuwswaardig.

[Reactie gewijzigd door Dashter op 18 maart 2021 12:47]

Vermits onze avondklok pas om 24 uur ingaat, gaat dat statement niet op!
Vooral die 10% minder uitgeven is niet heel vreemd, we merken het ergste met computeronderdelen en gerelateerde producten, maar ook in andere branches is de productie niet zo goed geweest het afgelopen jaar. Daarnaast issues met transport, zorgt er samen voor dat je gewoon veel andere zaken moeilijk tot slecht kon krijgen of pas veel later, wat weer zorgde voor vertraging van de aanschaf van andere zaken. En natuurlijk, er zijn ook een hoop mensen hun job kwijtgeraakt of hun bedrijf is failliet en kunnen gewoon minder geld uitgeven. Voor de mensen die het wel goed/beter hebben tijdens de corona periode is er minder om je geld daadwerkelijk aan uit te geven.

Wat betreft online diensten... Tja, er is maar zoveel wat je kan consumeren, ook al heb je nu gemiddeld meer tijd over voor dat soort zaken.

Wat trouwens ook een leuke is uit persoonlijke ervaring is dat je meer om je heen gaat kijken omdat zaken niet/slecht leverbaar zijn. Zo kon ik langere tijd bepaalde hobby producten niet krijgen zonder 50% meer uit te geven, wat ik vertikte. Dan ga je na weken eens verder kijken dan je vertrouwde kanalen en zoek opties. Zo kwam ik bij een Belgische webshop uit waar ik het eerder kon bestellen dan bij mijn reguliere webshop waar ik dat bestel, tegen een 10% lager bedrag. Zo ook zaken die slecht/niet leverbaar zijn, is opeens 2e hands een heel stuk interessanter, natuurlijk betekend dat dat een andere consument meer heeft om uit te geven, maar ook die loopt tegen dezelfde leveringsissues aan...

Meer online kopen of voor het eerst online kopen is natuurlijk niet zo heel vreemd als voor langere periode je gewoon geen winkels in kan als het niet direct om levensmiddelen gaat.
Computeronderdelen, electronica e.d. hebben juist een enorme groei laten zien, de afname in totale omzet komt door door het instorten van diensten als hotels, reizen, vliegen, tickets voor pretparken etc...
Dit is exclusief tweedehands markt, zoals Marktplaats bijvoorbeeld.
Online aankopen/ transacties als geheel is zeker meer dan 20 miljard euro's
Ten tijde van de papieren tijdschriften zouden ze dit soort artikelen "bladvulling" genoemd hebben.
Niet alleen Belgen hoor. Ik heb een berging vol met kartonnen dozen en heb bijna 1/3 van mijn hypotheek afbetaald :) Kan nu achteraf wel merken hoeveel de 3x per jaar verre reizen hebben gekost.
Hier is het ophalen van karton inmiddels elke 2 weken i.p.v. 1x per maand, er stond gewoon teveel om de route op 1 dag af te kunnen werken :P
heeft sneller afbetalen van een hypotheek dan voordelen??
Het minder interest moeten betalen op het bedrag dat je leent? Hoe sneller je afbetaalt, hoe minder lang je geld hebt moeten lenen, hoe lager de interestkost op het einde, denk ik dan.
en hoe minder lang je dit kan aftrekken van uw belastingen... maar mogelijks is die regeling in NL anders dan bij ons.
Ik denk gewoon dat als het verschil groot genoeg wordt (de interesten dan), het belastingvoordeel het niet langer waard is. Al zeker nu niet, nu de woonbonus afgeschaft is. Maar inderdaad, geen idee hoe het er net in Nederland aan toe gaat :)
Aan de andere kant, de rentes staan op dit moment zo laag dat je bijna geld kunt "winnen" als je leent. Hoe langer je leent, hoe interessanter aan de huidige tarieven dus.

De afbetaling van een een lening van 20 jaar met een vaste rente van 1,15% (geen uitzondering op dit moment in België) wordt namelijk elk jaar "goedkoper" door de inflatie waar ze mikken op 2%.

Jij betaalt elke maand nog even veel af als in het begin maar als het goed is, stijgt je loon en de inflatie waardoor het elk jaar gemakkelijker wordt om je lening af te betalen.

Ter vergelijking. Voor alles wat je in het jaar 2001 kon kopen met 1000 EUR, zou je nu zo'n 1485 EUR moeten betalen.
Wat een open deur artikel....
En dan hebben we het nog niet gehad over de stijging in de toiletpapier industrie!
Ik vind dat de mensen heel hard op hun geld zijn beginnen letten. Ik zie die op tweedehands waar ik al 14 jaar lang spullen op verkoop. Ik heb geen zaak maar ik wil gewoon van spullen af en doe dit via 2dehands.

Ik heb ook gemerkt dat de mensen ineens alles voor niets willen. Ja dat is altijd een beetje geweest maar wat ik in het laatste jaar heb meegemaakt is ongezien. Je zet iets te koop voor 145 euro dat ongeopend helemaal nieuw is en 260 euro in de winkel kost en pingelen ze toch nog af tot 100 euro en eronder. Dat mensen meer op hun letten begrijp ik, maar wat zijn de mensen gierig geworden. En niets mag meer geld kosten, het moet allemaal worden weggegeven voor 2x niks.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee