Nou, volgens mij waren we cultureel aan een soort van ontwikkeling bezig waarin we zorgden dat jan met de pet niet meer alleen stratenmaker was maar een burger die juist wél een intelligent oordeel kan vellen en wat meer verticaal op de sociale ladder kan gaan bewegen. De kenniseconomie, weet je nog?
Verwar de situatie waarin Nederland is beland nou niet met de tendens in bijvoorbeeld de rest van (West-) Europa. Kijk naar het onderwijs dan snap je precies wat ik bedoel. Kijk naar Duitsland waar Merkel nog steeds extreemrechts op afstand houdt, of Frankrijk waar men doodleuk voor linksig Macron kiest.
Wij laten het versloffen. En die tendens zie je overal in terug, en heeft zijn weerslag op de bevolking. Het is niet cool om hoog opgeleid te zijn. Hele groepen missen die boot onder andere vanwege een leenstelsel. Die vinden het dus eerder cool om onderaan de ladder wat arbeid te verrichten want daar zit de rest immers ook. De middenklasse verdwijnt, ipv dat die groter wordt zoals je zou willen. We worden haves en have-nots. En die laatste groep is vatbaar voor de bullshit die ze overal meekrijgen omdat bronnen checken toch echt iets van hoger opgeleiden was.
Wat er bij ons gebeurt, maar dan heel langzaam, is dezelfde kaalslag in kennisniveau en algehele maatschappelijke ontwikkeling als wat je ziet in landen met autoritaire regimes. Wij noemen het alleen anders, we constateren het, staan er bij en kijken er naar. Oh wat erg. De politiek vindt het ook allemaal heel erg. En vervolgens is er nu anno 2021 nog altijd geen toekomstvisie op het onderwijs geformuleerd ihkv de huidige crisis. Ik noem maar wat...
Begrijp ik de mens niet? Of is de gemiddelde Nederlander verzand in zijn eigen kansloos kortzichtige brood-en-spelen werkelijkheid.?! Youp zei het treffend bij de oudejaarsconference: wij zijn het enige land in de wereld waar iedere burger vanaf de start van de crisis
weet dat hij wordt doorbetaald.
We vieren al een jaar vakantie op kosten van onszelf. En ondertussen vinden we heel veel van de landen om ons heen. Die doen het toch niet zo goed als wij....? Toch? Ondertussen hebben we een minister die blunder op blunder stapelt. Maar ja. Ach.
Dus nee...
De waarheid is ook gratis, maar je moet wel je bronnen checken en de juiste belangenafweging maken.
Het is hetzelfde als het gezin van moddervette mensen dat roept dat fruit te duur is. Onzin en een duidelijk gebrek aan opvoeding door zowel de staat als de omgeving. De kaders zijn verdwenen want we mogen allemaal individueel lekker doen waar we zin in hebben. In de VS zijn ze net zo losgeslagen, daar is dat al tot een soort van apotheose gekomen onlangs. En daar gaan wij ook naartoe als we hier niet de waarheid durven te gaan benoemen en daar naar gaan handelen.
Anders moet je nog eens naar Omtzigt kijken in het recente debat. Die man voelt het ook goed aan. We zijn een soort bedrijf geworden waar niemand meer de waarheid durft te spreken want dat zou weleens lastig kunnen zijn. Onze checks and balances zijn lege hulzen. Dat zie je overal terug. Zorg, onderwijs, stikstof, pensioenen, de lijst is onderhand schier eindeloos.
Dit is echt een fundamenteel probleem van ons volkje en we komen nu op het punt dat weglopen voor verantwoordelijkheid zoveel pijn gaat doen dat je niet meer om het conflict heen kan. Je moet durven kiezen, durven straffen en durven belonen, en niet in de marge blijven rommelen. Dat heeft ook zijn betrekking op de voedingsbodem voor allerlei alternatieve waarheden en voor de mate waarin de bevolking zelfredzaam is in het ordenen van informatie. Iedereen heeft immers altijd een beetje gelijk, want dat levert minder scheve blikken op.
[Reactie gewijzigd door Vayra op 20 januari 2021 14:22]