ACM: online platforms zijn vaak niet transparant over gesponsorde resultaten

Volgens de Nederlandse Autoriteit Consument & Markt zijn online platforms vaak niet transparant over gesponsorde zoekresultaten. Hoewel platforms wel aangeven dat het om gesponsorde posities gaat, is dat volgens ACM-onderzoek vaak niet duidelijk genoeg.

De ACM deed onderzoek naar gesponsorde zoekresultaten en concludeert dat zowel consumenten als concurrenten risico's lopen. De toezichthouder analyseerde de zoekresultaten op Amazon.de, Beslist.nl, bol.com, Booking.com, Expedia, Google Shopping, Independer, Kieskeurig en Thuisbezorgd.nl. De meeste van die platforms bieden verkopers aan om tegen betaling hoger in de lijsten te komen, alleen Independer en Kieskeurig doen dat niet. Ook leverden de partijen zelf informatie aan.

ACM onderzoekt gesponsorde resultatenHet onderzoek ging uit van de aanname dat gesponsorde resultaten zouden kunnen leiden tot hogere prijzen en lagere kwaliteit van producten. Zonder betaalde ranking zouden aanbieders moeten concurreren op prijs om hoger in de lijsten te komen.

In het onderzoek concludeert de ACM dat het in de meeste gevallen onwaarschijnlijk is dat gesponsorde resultaten een significant negatief effect hebben op de prijs. Dat is het geval als het aantal gesponsorde posities relatief laag is. Als er veel gesponsorde posities in een lijst staan, is dat risico wel realistisch.

Ook was de ACM bezorgd over verminderde relevantie van zoekresultaten als daar gesponsorde resultaten in staan. Dat zou kunnen leiden tot slechtere keuzes door consumenten en het kan het uitzoeken van relevante producten moeilijker maken. Het risico dat klanten suboptimale producten aanschaffen door gesponsorde zoekresultaten is klein, concludeert de ACM. Ook hierbij geldt dat dit risico groter wordt als er veel betaalde resultaten in een overzicht staan. Volgens de marktwaakhond is dat in de praktijk bij de meeste online platforms niet het geval.

Vervolgonderzoek naar transparantie

Volgens ACM-richtlijnen moeten online platforms transparant zijn over betaalde resultaten. De genoemde platforms die daar gebruik van maken, geven wel aan dat het om gesponsorde resultaten gaat, maar volgens de toezichthouder zijn die transparantie-uitingen vaak slecht zichtbaar of onduidelijk. Transparantie houdt volgens de ACM in dat gebruikers de boodschap over betaalde resultaten zien en begrijpen en dat is nu vaak dus niet het geval.

De ACM concludeert dat onder andere door te kijken naar de resultaten van de introductie van een label bij gesponsorde resultaten op een niet nader genoemd Nederlands platform. Dat platform toonde eerder geen label, maar nadat het dit wel deed leek dat nauwelijks effect te hebben op het aankoopgedrag van consumenten. Volgens de ACM kan dat komen omdat gebruikers het label niet zien, niet begrijpen of omdat ze gesponsorde resultaten net zo relevant vinden als gewone resultaten.

De toezichthouder roept ondernemers op om bijvoorbeeld met een A/B-test zelf te onderzoeken of de transparantie-uiting bij gesponsorde resultaten zichtbaar en begrijpelijk is voor bezoekers. Naar aanleiding van de conclusies doet de ACM nu een vervolgonderzoek naar de rol van transparantie bij betaalde zoekresultaten.

Framework voor het vaststellen van effect op consumenten

Naar aanleiding van het eerste onderzoek heeft de ACM een framework gemaakt om de effecten van gesponsorde ranking op consumenten te beoordelen. Dat heeft volgens de toezichthouder twee doelen: het laat zien hoe de toezichthouder de kans op risico's voor consumenten beoordeelt en het kan gebruikt worden door online platforms om hun gebruik van gesponsorde rankings te evalueren. Het framework is in onderstaande tabel samengevat.

Sponsored Ranking Framework

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

02-02-2021 • 09:07

36

Reacties (36)

36
36
23
3
1
10
Wijzig sortering
Ditzelfde gebeurt in nederland op de website van Marktplaats. Hele rijen zakelijke aanbieders. bijzonder irritant.
Is een handige extensie voor:
Chrome en Firefox
Ik kan bevestigen dat deze extensie Marktplaats weer bruikbaar maakt. Zonder dit is het inderdaad langdurig scrollen door de onnodige resultaten (die eigenlijk reclame zijn zonder het reclame te noemen, en maar zelden van toepassing zijn op de zoekopdracht).
Alleen, elke advertentie op marktplaats is reclame. Dat marktplaats door zakelijke advertenties niet meer is wat wij als als bezoeker willen is weer een ander verhaal. Welk verschil is er werkelijk tussen een commerciele partij en een particulier die op marktplaats adverteerd? De eigenaar van marktplaats wil dat het is wat het nu is, wij als bezoekers niet. Dat staat wat mij betreft los van 'gesponsorde resultaten'. Het is geen neutrale zoekmachine waarbij tussen organische resultaten ook betaalde resultaten staan waardoor de zoekresultaten niet zuiver meer zijn. Het is een advertentie platform waarbij betaalde resultaten meer prominentie krijgen. Daar is niks geheimzinnigs of onduidelijks aan. Vervelend is het vaak, meer niet.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:25]

Welk verschil er is? Het verschil is dat wij, bezoekers, op Marktplaats kijken om tweedehandsspullen te kopen voor een lage prijs, geen nieuwe spullen voor nieuwprijzen. Verder willen wij resultaten die voldoen aan de zoekopdracht en die gesorteerd zijn zoals nuttig voor ons is. Al die betaalde advertenties voldoen niet aan wat wij willen op zo'n site. Ze zitten ons in de weg en maken het zoeken naar wat wij willen veel moeilijker.
Dat is heel mijn punt, dat wij een bepaalde marktplaats in ons hoofd hebben en dat marktplaats het daar niet mee eens is en er iets anders van maakt heeft niet te maken met waar dit artikel over gaat. Op marktplaats is het duidelijk wat er naar voren komt, we zijn het zelfs spuugzat zo duidelijk is het. Dit artikel gaat over het niet duidelijk genoeg zijn dat het 'gesponsorde resultaten' betreft.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:25]

OK, nou, het is niet altijd even duidelijk. Bij veel advertenties staat niet duidelijk dat ze betaald zijn, toch? Bij sommige wel.

Maar goed, het grote probleem is natuurlijk dat Markplaats (van Ebay) praktisch het monopolie heeft in Nederland.

[Reactie gewijzigd door Cerberus_tm op 22 juli 2024 13:25]

Of ze betaald zijn of niet en daar het verschil in kunnen zien is wat anders dan waar je net over klaagde.. De sortering misschien maar dan kom je terug op het feit dat markplaats geen neutrale zoekmachine pretendeert te zijn maar een advertentie platform. Vinted bijvoorbeeld stelt een tweedehands particulieren markt te zijn. Heb nooit gekeken of dat ook vol commercie zit.

Maar het probleem is inderdaad de monopolie. Je merkt dat veel mensen naar Facebook groepen etc zijn gegaan. Werkt aardig maar niet echt een optimale plek... Ik bedenk me nu dat ik eigenlijk nooit Craigslist heb bekeken, ben benieuw of dat concept goed werkt.

[Reactie gewijzigd door TWeaKLeGeND op 22 juli 2024 13:25]

Nou, deels wel, want die betaalde advertenties zijn vaak nieuwe producten van grote webwinkels, en betaalde advertenties komen bovenaan, waardoor je niet meer de advertenties te zien krijgt waar je naar op zoek bent.

Ik zit inderdaad ook bij Amsterdam Yard Sale op Facebook... hilarisch als ik dan weer bericht krijg " Lotte biedt aan 'hele lieve bakfiets met bloemetjes' ". Je krijgt namelijk bericht wanneer een 'vriend' iets aanbiedt.
Zou het niet handiger zijn als bedrijven zich aan de regels voor advertreren houden en de toezichthouder daar op toe ziet? Dan heb je de extensies ook niet zo nodig.
Anoniem: 85014 @kodak2 februari 2021 13:19
Het zou handiger zijn moesten er een paar keer walgelijk zware straffen uitgesproken worden. Niet alleen voor het bedrijf maar wel voor individuen (m.a.w. gevangenisstraffen en door de zaakvoerder uit privé geld te betalen schadevergoedingen in de miljoenen Euro's).

Dan zou de praktijk wel stoppen onder de (online) handelaren en dan zou de markt weer eerlijk(er) verlopen. Want door deze illegale handelspraktijken zijn de eerlijke spelers financieel de dupe. Wanneer zullen die een schadevergoeding krijgen? De schade is al gebeurd. Dus wanneer betaalt de zaakvoerder die in de fout gaat de kosten?

Van mij moet dat nl. nu al gebeuren.
Marktplaats is ook meer uitgegroeid naar een marktplaats voor gebruikt maar ook nieuw. Het feit dat er zakelijke advertenties staan betekend dat er ook vraag naar is. Genoeg bedrijven die nieuwe producten via marktplaats verkopen en daar succesvol mee zijn.
Marktplaats moet uiteindelijk ook ergens geld meer verdienen en de betaalde advertenties zijn daar een voorbeeld van.
Mee eens maar het is ook een keuze.
Marktplaats heeft er bewust voor gekozen 'we moeten ook ergens geld aan verdienen' als strategie ('businessmodel') te gebruiken en ze zijn nog steeds de allergrootste op het gebied van 2e hands.
De meeste consumenten hebben het geaccepteerd om veel verschillende redenen. Maar slechts een enkeling is erg blij met de enorme hoos aan 'bijproducten' die voorgeschoteld worden.
Het lastige is dat als je het niet accepteert er geen ander (goed) alternatief is. Hoe je het went of keert, Marktplaats is er niet sympathieker op geworden en dat kunnen ze zich permitteren. Jammer en niet gunstig voor de consument. @BillyTheMailer Aan de andere kant is het ook zo dat omdát er 'professionele' advertenties op staan de site sterker wordt en meer serieus wordt genomen...

[Reactie gewijzigd door DeComponeur op 22 juli 2024 13:25]

Het gaat bij Marktplaats helaas nog een stuk verder. Onlangs via MP een andere auto proberen te zoeken maar afgehaakt omdat de helft van de handelaren de auto voor de helft van het geld op de site zet (de rest mag je dan zonder rente volgend jaar betalen, zoekt lekker handig!). En veel schade auto's tussen het normale aanbod waarbij je dat dan ergens uit de tekst moet vissen. En veel lease. Na 20x advertentie melden maar gestopt, leek ook geen zin te hebben.

Voor auto's zijn er gelukkig genoeg alternatieven maar voor het andere tweedehands spul zijn ze helaas zo groot dat de bezoeker toch niet snel vertrekt. Dat monopolie zorgt er voor dat de useability van de site daar niet in de top 10 van aandachtspunten staat denk ik.
Er staan ook bijvoorbeeld nieuwe telefoons op voot €50 en na het klikken zie je dat het met een abo is. (Logisch, je herkent €50, maar maakt marktplaats wel onbruikbaar).

Ze verdienen geld aan reclames voor bedrijven. De consument is niet hun klant.

In de cases op school was dit juist waarom oude zoekmachines niet goed waren voor bezoekers: ze stonden vol met banners en reclame (levert omzet op). Search results waren niet belangrijk.

Totdat Google kwam: relevantere resultaten. Geen reclame (toen). Inmiddels is de situatie iets veranderd.
Een beetje filteren op min max prijs in combinatie met bouwjaar en kilometerstand zal je veel van de barrels, lease en nieuw eruit vissen
Dat is ook zo en heb ik ook even gedaan tot ik afhaakte. Maar het is toch gek dat ik als bezoeker zo ver moet filteren omdat Markplaats mij anders tig resultaten laat zien die niet relevant en tegen hun eigen regels in geplaatst worden. Schade is een aparte categorie. Lease is niet kopen. Gebruikt is niet nieuw. Etc. Maar wat @twkr18526 schrijft klopt, wij zijn niet de klant maar het product daar. Tot er een serieuze concurrent groot genoeg wordt zal het nog wel even zo blijven.
Anoniem: 1028301 @mrnn2 februari 2021 16:02
Auto's moet je ook niet zoeken op marktplaats.
Daar zijn gespecialiseerde website 's voor met oneindig veel filter mogelijkheden.
Dat lijken allemaal geen redenen om gesponsorde resultaten weer te mogen geven. Want hoe voorkomt het bedrijf dan dat onduidelijk is welke resultaten gesponsord zijn en welke niet? Of dat er resultaten tussen zitten die niet voldoen aan de eisen om aan consumenten te adverteren?
Ik filter altijd op minder dan 1 week oud, dat scheelt al een hoop
Megahilarisch wist niet dat dit bestond, werkt helaas alleen met Chrome denk ik...
Dan heb je Marktplaats zonder spam, moet je wel Chrome met spam accepteren :z
Spam van Chrome?
Nog niets van gemerkt ...
}> Het is maar hoe je de privacyschendingen van Chrome noemt natuurlijk. SPAM is maar een naam en ooit gebruikt voor ongewenste mails en sms's en betekent dat je er iets bij krijgt waar je niet om gevraagd hebt een ander optie is er niet.
Hier life versie van de Monty Python 'naam-uitvinding' :9 https://www.youtube.com/watch?v=Gxtsa-OvQLA)
En dat je die ongevraagde extra's niet merkt met Chrome wil niet zeggen dat het niet gebeurt.
Ze dragen bij aan al die gesponsorde resultaten waar we helaas niet (nooit?) meer om heen kunnen.
https://www.vpngids.nl/ni...uikers-in-incognitomodus/
De zoekgigant maakt er geen geheim van dat allerlei data wordt verzameld als je Chrome gebruikt. Op basis van je zoekgeschiedenis en surfgedrag wil Google je persoonlijke en relevante advertenties voorschotelen, zo is de gedachte. Om ‘zonder sporen achter te laten’ te surfen over het wereldwijde web, bedacht Google de incognitomodus. Als je hiermee het internet op gaat, worden de pagina’s die je bezoekt niet opgenomen in je zoekgeschiedenis. Ook slaan ze geen cookies op, kleine bestanden op je apparaat die gebruikt worden om data te verzamelen.

Veel gebruikers dachten dat hun privacy gewaarborgd was als ze in incognitomodus op internet gingen. ‘Incognito’ betekent immers ‘onherkenbaar’. Niets is echter minder waar. Volgens advocatenkantoor Boies Schiller & Flexner verzamelt Google wel degelijk informatie van gebruikers die in incognitomodus surfen. Zelfs in incognitomodus weet de zoekmachinereus precies welke websites ze bezoeken. Ook verzamelt Google op deze manier locatiegegevens. Daarom stapt het advocatenbureau naar de rechter in San Jose, Californië.
Het zijn niet alleen advertenties van zakelijke aanbieders, maar de relevantie tov de zoekopdrachten is soms ver te zoeken.
Marktplaats is duidelijk een portal waar de verkoop van betaalde advertenties van grotere klanten voor de relevantie gaat. De particuliere advertenties (waar marktplaats ooit voor opgezet is) staan soms achter een pagina of zes met advertenties van bedrijven die soms totaal iets anders aanbieden.
In België is dit op sites als 2dehands ongelooflijk irritant.
Stel dat ik op zoek ben naar een tweedehands hoeksalon, dan kom ik steeds een ganse rist bedrijven tegen die nieuwe zetels adverteren, tussen de "echte" tweedehands aanbiedingen.
Het enige verschil is dan altijd dat er rechts onderaan "Topadvertentie" en "Bezoek website" staan.
Maar die staan helemaal rechts terwijl de preview van de te koop aangeboden goederen helemaal links staat.
Ik snap wel dat die websites ook moeten leven van zulke inkomsten, maar als particulier is het soms echt vervelend het bos door de bomen nog te zien...
Marktplaats idem. Zoveel inmiddels dat het marktplaats zelf de das gaat omdoen. Heel het idee ansich wordt omzeep geholpen door t eigen platform. Heb t idee dat dit meer ging spelen na overname door ebay.
Bedrijven = nieuwe zetels.
Rechts kan je aanvinken : Nieuw, als nieuw en gebruikt ==> :Y)
Goed dat er gestructureerd naar gekeken wordt met in het achterhoofd excessen die richting bedrog gaan aan te pakken.

Nu is het nog een beetje een jungle waar ieder geacht wordt het al dan niet aanwezige gezonde verstand te gebruiken. Met het steeds subtieler worden van de marketingstrategieen en het opgroeien van hele generaties met internet wordt dit wel een heel belangrijk dingetje om geen Buy 'n Large achtige scenario's te krijgen.
Dat geldt voor deze site ook wel. Het kan veel duidelijker worden aangegeven of een derde partij meebetaald heeft. Er is ook geen transparantie over de D.U.T.s. Koopt DPG de devices bij een reguliere retailer? Wordt het aangeleverd door de fabrikant en wat gebeurt er na de test mee? Er zijn sites die daar heel transparant over zijn.
Laatst was ik even een filmpjes aan het kijken over gesponseerde resultaten op eBay. In dit filmpje werd beweerd dat de gesponseerde resultaten door de Adblocker werden geblokkeerd. Hierdoor was je product niet beter zichtbaar, maar voor een hele groep mensen niet meer zichtbaar.

Dat zou voor de andere sites ook mee kunnen spelen bij de afweging om niet heel duidelijk aan te geven dat het om gesponseerde resultaten gaat.
Anoniem: 574346 2 februari 2021 11:21
Ik vind het op zich niet vreemd dat je hoger kan komen te staan door meer te betalen. Niet elk bedrijf concurreert op prijs en als je altijd 40 concurrenten voor je hebt terwijl je misschien wel een veel betere service biedt maar net 5 euro duurder bent mis je een hoop potentiele klanten.

Wat je dan krijgt is wat we hier zien in de pricewatch, altijd een Max ICT bovenaan die toch niet kan leveren of weer verkeerde prijzen laat zien etc. Of amazon die standaard onder elke prijs gaat zitten zonder dat ze voorraad hebben en sowieso elke concurrent wil wegdrukken ongeacht of ze dan geld verliezen of niet.

Wat nodig is, is een optie voor bezoekers om snel te kunnen filteren op wat zij belangrijk vinden. En als er bewust meer dan normaal wordt betaald door een bedrijf dan mag dat er best bijstaan op 1 of andere manier.
, alleen Independer en Kieskeurig doen dat niet.
Dan vraag ik mij af waarom bijvoorbeeld bij autoverzekeringen het tabje 'Beste bij Independer' andere resultaten toont dan 'Beste voorwaarden' als ik voor prijs-kwaliteit alleen 'Uitstekend' of beter neem... Inshared is goedkoper en heeft blijkbaar betere polisvoorwaarden maar staat in de eerste lijst achter Allianz Direct en bij de 'Beste voorwaarden' voor Allianz Direct. Tja dat lijkt mij toch het belangrijkste van een autoverzekering: polisvoorwaarden en prijs...
Wat kieskeurig betreft, ik snap niet dat die nog steeds bestaan... Altijd wanneer ik daar iets zoek toont deze website tientallen resultaten die niets met mijn zoekopdracht van doen hebben. Ik kan me voorstellen dat bedrijven daar sowieso niet voor willen betalen...
Marktplaats heeft in mijn ogen een soort monopolypositie verkregen in Nederland.
Ebay en Marktplaats en 2dehands horen allemaal bij een bedrijf.
Speurders.nl is niet meer zo het vroeger was.
Nu zijn er wel alternatieven die ook tweedehandse producten aanbieden, maar die bieden slechts een productgroep aan.
-kleding = Vinted
-hifi = doorlinksite Hifishark
-elektronica = Tweakers Prijs en Aanbod

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.