Een wat betreft Chinese producten. Maar ik las dat dit in juli al staat te gebeuren, dat er dan invoerbelasting komt op online producten uit China bestellen?
Met @
Noobie2010 ben ik het eens dat het voor onze ondernemingen onmogelijk is om te concurreren met gesubsidieerde producten uit China. Het beste voorbeeld is misschien wel de zonnepanelen. Die zouden we gewoon hier moeten maken, omdat we dat hier net zo goed kunnen, we hier wel rekening houden met arbeidsvoorwaarden en milieu, de hier gemaakte producten in het algemeen van betere kwaliteit zijn, en kapotte exemplaren dan mogelijk wel gerepareerd kunnen worden. Voor de goedkope rommel (bv Action, Big Bazar, Blokker, Hema, Xenos) die ze daar maken zal dat waarschijnlijk ook niet lukken als ze daar met de subsidie stoppen en we er hier belasting op gooien.
Integraal een heffing opleggen op online producten uit China lijkt me echter niet de oplossing. Ja je kunt er de goedkope rommel die niet voldoet aan onze veiligheidseisen mee duurder maken. Tegelijkertijd maak je echter ook de goede kwaliteit duurder. Als je geluk hebt wordt het prijsverschil tussen datgene dat ondermaats is en hetgeen wel voldoet daarmee kleiner, maar ik zou er zeker niet op rekenen, ten eerste omdat het een maatregel is die zelf geen onderscheid maakt in kwaliteit of prijs, en
ten tweede klanten meestal het verschil niet kunnen zien - en dus is het voor de verkoper van ondermaatse rommel eenvoudig om te doen alsof zijn product even goed is door zijn prijs ietsje te verhogen, en zijn marge te vergroten.
Waar dit dan effectief op uitdraait is
1) het stimuleren van dropshipments, als de klant immers bij een Nederlandse firma koopt is de extra invoerbelasting er niet.
2) het stimuleren van offline winkels als Action, Bigbazar, Blokker, Hema.
Nu kun je argumenteren dat je dan die lokale onderneming verantwoordelijk kunt houden voor de kwaliteit, vooral de fysieke winkels - en ja in theorie kun de de voedsel- en warenautoriteit boetes laten opleggen als ze producten aanbieden die niet voldoen - in de praktijk valt dat vies tegen.
Het enige dat je er dan mee bereikt is dat je consumenten veel meer laat betalen aan die producten omdat handige ondernemers, vooral diegenen die lak hebben aan regels en aan hun klanten, dezelfde rommel verkopen voor een hogere prijs.
Hetzelfde heb ik pasgeleden nog meegemaakt, ik bestelde op een Nederlandse site een product voor 18,95 inclusief verzending. Tot mijn verbazing kreeg ik een bevestiging met een Track&Trace bij het Franse La Poste. Die link gaf echter steeds aan dat het T&T-nummer onbekend was. Als ik uiteindelijk via mail ging navragen (in het Engels) kreeg ik een e-mail in het Nederlands terug met een referentie naar de orderstatus. Vier weken na de bestelling stond de orderstatus op "bezorgd" maar we hadden niets ontvangen, weer nagevraagd en 2 dagen later, 5 weken na het plaatsen van de bestelling, kreeg ik een mail dat er vertraging was met de verzendingen. Uiteindelijk na 6 weken was kwam er een onidentificeerbaar pakketje, met daarin - in enkel Chinese gelabelde zakjes - het product.
De vraagprijs was 18,95 maar via eBay vond ik hetzelfde product (ook inclusief verzending) goedkoper (inmiddels niet meer) en via Amazon.de was hetzelfde product te vinden voor ongeveer €12, en nu zelfs voor 6,61 en €6,30. Nu ben ik in veel gevallen best bereid iets meer te betalen als het product hier dan sneller is, (op eBay kijk ik meestal enkel naar dingen die al in de EU zijn) maar bovenstaande prijsverschil is te veel.
Dit is niet de eerste bestelling die ik gedaan heb die een dropshipment blijkt te zijn, maar hier is de service toch wel bedroevend. Kijk als een verkoperssite in het Nederlands (of Engels/Duits/..) is, dan kan het ook met dropshipment een toegevoegde waarde zijn, simpelweg omdat je dan als niet-Chineestalige klant dan geen Chineestalige pagina's hoef door te spitten, of met een fuzzy Google-vertaling rekening moet houden, maar je zal dan als site wel moeten zorgen voor een fatsoenlijke orderafhandeling én een niet te groot prijsverschil met andere sites hebben. De site waar ik het hierboven over heb, zal mij niet meer terugzien, behalve als ik - zoals voor deze post - ter referentie iets wil nakijken.
Wat Bol.com betreft, zij worden steeds meer een platform voor andere sites, maar zoals anderen aangeven zijn de zoekfuncties slecht (ik vind Amazon hierin nog slechter overigens) en zoals @
Cerberus_tm aangeeft, stimuleert dit het ontstaan van partijen die weinig of niets toevoegen, schuift dit de winstmarges naar de grote partijen en beide voegt niets toe aan de maatschappij of de economie, integendeel, omdat die grote partijen massaal belasting ontwijken, maar wel profiteren van de infrastructuur hier, brengt dit schade toe aan de lokale economie en vergroot het de kloof tussen de armen en de superrijken.
Ook toont dit aan dat grote partijen, zoals Bol.com, en Amazon nu al teveel marktmacht hebben. Ik sluit me dan ook aan bij alles wat @
Cerberus_tm tot nu toe op deze pagina hierover gezegd heeft.