Het erge is dat het in NL niet eens kan door een verbod in de grondwet, zie artikel 120 hieronder:
Constitutionele toetsing door de rechter houdt in dat de rechter toetst (of mag toetsen) of wetten al dan niet in overeenstemming zijn met de Grondwet. Het huidige artikel 120 van de Grondwet bepaalt dat de rechter niet mag beoordelen of wetten en verdragen in strijd zijn met de Grondwet.
Wij zijn een van de enige (democratische) landen waarbij de rechter niet tegen de grondwet mag toetsen. En het vreemde is dat rechters dus wel tegen verdragen kunnen toetsen.
Hiermee creëert men dus in theorie een scheidende situatie waarbij in de toekomst eventueel een Europese wet tegen de grondwet in gaat en hoger staat in onze rechtsorde (dit is in bijna elk ander land ongehoord, want bij bijna elke andere land is de grondwet de hoogste wet die er is).
Zie uitgebreid artikel:
https://www.advocatenblad...een-is-om-behalve-de-vvd/
En met activistisch en pro actieve rechters bedoel ik dat rechters naar wetten kijken of ze in strijd met de grondwet zijn. Dit kan dus niet in NL, wel tegen internationale verdragen die NL heeft ondertekend en heeft geratificeerd.
Wij hebben hier wel degelijk activistisch uitspraken gehad, zie de recente milieu uitspraken, zelfs onlangs waarbij de regering iets moest doen om bepaalde klimaat doelen te halen, zie zaak Urgenda.
Het is zelfs zo erg gesteld in NL dat zelfs de EU en internationale organisaties dit oproepen (citaat uit artikel, zie link artikel):
Vorige maand stelde ook de zogeheten Venetië Commissie van de Raad van Europa dat Nederland de invoering van een constitutioneel hof moet overwegen. De commissie kwam tot dat advies wegens de toeslagenaffaire en de kritische conclusie dat de Nederlandse rechtspraak heeft bijgedragen aan de instandhouding van harde wetgeving.
Het toetsingsverbod is een overblijfsel van de oude tijd waarbij de grondwet ontstond onder Thorbecke als een soort van compromis tussen allerlei partijen:
Daarmee prijkt het toetsingsverbod, dat al sinds het ontstaan van de Grondwet van Thorbecke in 1848 een heet staatsrechtelijk hangijzer is
Nog een citaat uit het artikel waarom het toetsingsverbod moet worden geschrapt:
De toeslagenaffaire en de daarmee gepaard gaande nieuwe bestuurscultuur die Rutte en Kaag beogen, geeft voorstanders van het toetsingsverbod de nodige wind in de rug. Volgens de motie waarin de Kamer deze maand om een onderzoek vroeg toetsen de Eerste Kamer en de Tweede Kamer onvoldoende aan de Grondwet, zoals bijvoorbeeld bij de toeslagenaffaire zou zijn gebleken. De VVD was een van de weinige partijen die tegen de motie stemde.
Voorzitter van de Raad voor de rechtspraak Henk Naves schreef onlangs in een brief aan de informateur dat het toetsingsverbod moet worden opgeheven om daarmee de positie van burgers in de rechtsstaat verder te versterken. ‘Geef rechters de mogelijkheid om wetten te toetsen aan de Grondwet om een nieuwe toeslagenaffaire te voorkomen,’ aldus Naves.
De Tweede- en Eerste kamer toetsen wetten dus niet goed tegen de grondwet en als ze dat doen zijn ze eigenlijk ook bevooroordeeld want zij maken de wetten. Daarom moet de rechters de mogelijkheid hebben om wetten te schrappen als ze duidelijk tegen de grondwet in gaan.
En zie ander interessant artikel hierover:
https://www.trouw.nl/opin...aan-de-grondwet~b730f473/
Enkele citaten uit het artikel:
Het aantal staatsrechtgeleerden dat pleit voor behoud van het toetsingsverbod lijkt af te nemen. Afschaffing kan in ieder geval weinig kwaad, zo lijkt de stemming. De rechter mag immers wel beoordelen of wetten in lijn zijn met internationale verdragen en het recht van de EU. Is het dan niet gek, zo luidt de terechte retorische vraag, dat de rechter niet mag bezien of een wet in lijn is met onze eigen Grondwet?
Door constitutionele toetsing zou de maatschappelijke relevantie van de Grondwet kunnen toenemen. Het vormt bovendien een aanvullende rechtsstatelijke waarborg. Toetsing biedt de burger extra bescherming tegen de wil van de parlementaire meerderheid. Ook in Nederland is dat soms nodig, blijkt wel uit de toeslagenkwestie. Het toetsingsverbod bemoeilijkte daarin het corrigeren van onrechtvaardige wetten, zo gaf de rechter zelf aan.
Nog een artikel:
https://www.stibbe.com/en...ndwet-uitweg-of-uitvlucht
[Reactie gewijzigd door Remzi1993 op 13 maart 2022 11:18]