PostNL hoeft pakket van webshop niet thuis te bezorgen als betaling nodig is

Postbezorger PostNL hoeft een pakketje van een buitenlandse webshop niet aan huis te bezorgen als een ontvanger nog invoerrechten moet betalen. Volgens staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken voldoet deze praktijk aan de huidige Nederlandse wet voor de postbezorging.

PostNL bezorgt het pakketje sinds oktober 2017 bij een PostNL-locatie en laat de ontvanger weten dat het pakket klaar ligt. Dat gebeurt veel met pakketjes van webshops die hun waar versturen vanuit bijvoorbeeld China.

In principe moeten pakketten aan huis bezorgd worden, maar in dit geval is dat niet noodzakelijk, zegt Keijzer. "Ontvangers zijn namelijk vaak niet geïnformeerd over het feit dat invoerrechten moeten worden betaald en zijn niet bereid om deze alsnog te betalen of zijn daar op het bezorgmoment niet toe in staat." Daardoor moest de bezorger het pakket vaak weer meenemen, wat extra geld kost. "Dit leidt tot inefficiëntie voor zowel de klant als de postverlener en staat de doelmatigheid van het postvervoer in het algemeen en de financierbaarheid van de universele postdienst in het bijzonder in de weg", aldus de staatssecretaris.

Postbezorgingsbedrijven mogen de bezorging van pakketten weigeren volgens een artikel in de Postwet en PostNL kan zich ook daarop beroepen. Het postbedrijf nam de beslissing vanwege het stijgende aantal pakketjes vanuit buitenlandse webshops waar ontvangers invoerrechten over moesten betalen.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

11-07-2019 • 14:45

386

Reacties (386)

386
369
205
10
0
110
Wijzig sortering
Ik wil sowieso mijn pakketjes bij een centraal punt afhalen. Soms heb je de keuze en soms niet, afhankelijk van de webshop. Ik werk gewoon 40 uur en dan mis ik altijd het bezorg moment.
Op werk laten bezorgen? Ik doe dit geregeld, gezien ik ook niet thuis op een pakje wil wachten.
Het gaat om een pakje waarbij je dus moet betalen. Dat betekent dat een ander het niet kan aannemen voor je. Dat wordt al snel een heel gedoe en kan heel storend worden. Dat werkt voor jou wellicht, maar is in het algemeen geen goede oplossing.
Niet elke werkgever vind dit oke en als er een receptioniste zit die het pakket dan moet aannemen (of jou ervoor moet bellen) moet ze dat ook maar willen (en mogen) :)

[edit] idd, veel mensen nemen aan dat het geen probleem is of vinden zelfs dat het geen probleem moet zijn. Maar er is ook nog iets als verantwoordelijkheid. Wie is er verantwoordelijk voor jouw pakketje vanaf het moment van in ontvangst nemen tot het moment dat jij hem komt halen? En waarom "moet" een receptioniste jouw zooi in ontvangst nemen? Post voor het bedrijf in ontvangst nemen hoort vaak gewoon bij hun werk, maar niet jouw persoonlijke post!

[Reactie gewijzigd door mvds op 23 juli 2024 10:01]

Ik heb dat bij verschillende werkgevers gewoon gedaan. Meeste bedrijven hebben zelf sowieso wel post. Dus dan komt er 1 pakketje bij waar jouw naam op staat. Die mikken ze onder de balie en in het voorbij gaan melden ze het even of ze tikken het even in een mailtje.
Kan mij voorstellen dat het bij wat grotere bedrijven lastiger word, maar qua "mogen" vind ik dit gewoon annu nu gewoon bij normaal werkgeverschap horen.
In een klein bedrijf zal dit geen probleem zijn.
Maar stel dat elke arbeider bij DAF Eindhoven dit doet, dan moeten er daarvoor alleen een paar mensen worden aangeworven, en een lokaal ingericht worden.
En je krijgt een pak hommeles als Jan het pakket van Piet per ongeluk mee neemt.
Veel grote werkgevers maken al jaren gebruik van diensten als MYPUP, waarmee pakketjes kunnen worden bezorgd en automatisch afgehaald in een bedrijfspand zonder tussenkomst van enige receptioniste.

Ik laat zodoende zo een 200 pakketjes per jaar op het werk bezorgen en misschien 5 op alle andere plekken elders.

[Reactie gewijzigd door Malarky op 23 juli 2024 10:01]

Eens per jaar een fles wijn afleveren bij de receptie doet wonderen.
Maar inderdaad, er zijn collega's die het 'normaal' vinden dat hun pakketje even wordt aangenomen en dat is het natuurlijk niet.
Lang niet alle werkgevers staan dit toe, bij mij is dit bijvoorbeeld echt uit den boze.
Bij mijn werkgever staat een rij kluisjes waar de postbode z'n pakket in kan leggen. Met een app of telefonische pincode kan ik mijn kluisje(s) openen en het pakket meenemen. Als ik zelf iets wil versturen (dat niet in een brievenbus past) kan ik het gewoon in z'n kluisje leggen. Er zit uiteraard wel wat techniek bij om te zorgen dat de juiste pincode bij de juiste gebruiker terecht komt, maar dat is dus al opgelost.
Ik weet dat PostNL een vergelijkbare kluisjesautomaat heeft.
Een goed werkgever kan denk ik wel een dealtje sluiten om ook zo'n automaat te laten plaatsen.
Wij zitten in een verzamelpand, en daar is het verboden door de beheerder van het pand. Ik pak een afleverpunt in de buurt, of laat het afleveren als ik thuis ben, of heb bij betreffende postbezorger een profiel dat ze weten welk afleverpunt te nemen, of vind het briefje en zoek het dan verder uit.
Gewoon met bedrijfsnaam erop laten bezorgen. Goede jurist als je de postbode legaal mag weren in een pand om een poststuk af te laten leveren.
Met de kans dat de (web)shop jouw aankoop niet meer als consumentenkoop ziet, en bepaalde rechten komen te vervallen.
Goede tip :) Dus even bezorgadres afwijkend maken en factuuradres privé-adres...
Ik denk dat mijn werkgever extra mensen indienst mag gaan nemen om dit te faciliteren :D
Ja dit was bij ons op werk ook lang mogelijk, maar de dame bij de ingang had een paar jaar terug er op een gegeven moment een dagtaak aan, omdat iedereen het deed.

Dus dat mag niet meer tenzij privé noodzaak is (aangeven bij afdelingshoofd) of een pakket is voor werk.

Dus net zoals bij vele werkgevers is dat tegenwoordig uit den boze.
De aantallen zijn gewoon te groot tegenwoordig. Gemiddeld 1 pakje per week lijkt me laag geschat, terwijl het gemiddelde aantal zakelijke bezoekers of pakketjes daar meestal ver onder zal liggen.
Niet elke werkgever staat dat toe. Vaak niet om praktische redenen (veel te veel personeelsleden waardoor je elke dag zoveel pakjes krijgt dat je er bijna iemand voor in dienst mag gaan nemen), anderen omdat ze liever niet hebben dat hun personeel tijdens de werktijd bezig is met privé zaken.
Succes met 15.000 man op 1 locatie, mag je bedrijf er een nieuwe postafdeling bij gaan maken.
wat voor bedrijf is dat?
Ik kan niet voor mark-k praten, maar het ErasmusMC in Rotterdam heeft rond de 15.000 medewerkers.
Momenteel zitten we nog niet op die 15k denk ik, maar dat is wel de bedoeling binnen een paar jaar bij ASML, alles wordt naar 1 campus gehaald. Dat gezegd hebbende waren er wel plannen om dan ook eventueel naar een pakketjesdienst te kijken, hoewel dat nog niet beslist is. Zoiets zal dus wel weer extra dedicated personeel nodig hebben.
Dat is handig, tot je beseft dat je die nieuwe magnetron niet gaat meekrijgen onder je snelbinders ;)
Dat ligt ook net aan of dat wel mag van je werk, sommige bedrijven vinden dat niet leuk namelijk helaas.
Dat kan idd en doe ik zelf ook maar ik heb bij bedrijven gewerkt waar dit niet werd gewaardeerd/ zelfs niet toegestaan was.
Het aan huis laten bezorgen van pakketten is idd een ramp als je net als ik gewoon aan het werk bent op tijdstippen dat de bezorger het behaagt om aan de deur te staan.
Zo 24 uurs is onze economie nu ook weer niet, helaas.
Je kunt niet altijd het tijdstip selecteren. Soms worden pakketjes (ruim) na 17.00 nog bezorgd, dan ben ik al weg.
Ik werk niet elke dag op de zelfde locatie en in de fabriek waar ik nu bezig ben raken vaak genoeg al pakketjes kwijt. Nee liever niet. Bij mijn vorige werkgever deed ik het wel overigens.
Dit is uiteraard alleen mogelijk als je op de zelfde locatie werkt. Het is ook wel handig als je zelf je pakje kan aannemen. Zoals anderen aangeven is dit bij werkgevers met receptionisten ook al snel geen optie.
Nee, is niet professioneel
Ja, nee. Waar ik werk wordt meestal niet bezorgd.
Niet elke baas stelt dat op prijs. Sommige werkgevers worden daar boos over. Dan zeggen ze: "Pakketjes aannemen doe je maar in je eigen tijd". Dus dat is helaas niet altijd een oplossing.
Naast wat de anderen mensen zeggen, DHL is bijvoorbeeld niet verplicht om een levering te doen als ze zien dat het adres een bedrijfspand is. Ze beroepen zich hierbij op hetzelfde artikel. Soms zie ik ze de parkeerplaats oprijden en voor ik bij de deur ben zijn ze al doorgereden zonder uit te stappen.
Dat vind ik vreemd. Bedrijven bestellen toch zelf ook dingen. Worden die dan niet bezorgd?
Zowel in Den Haag als Rotterdam en Amsterdam zul je het dan zelf moeten ophalen, ook als bedrijf zijnde. Weet niet hoe het in andere plaatsen zit.
Ik ontvang regelmatig pakketen, zowel bedrijfs- als privepakketten op mijn werk in Amsterdam van PostNL. Weekend slaat ze automatisch over. Zelfs DHL doet het meestal, een soort van.. mogelijk zelfs soms op de beloofde tijd met een beetje geluk (not a fan).
Waarschijnlijk is er dan ooit een "Gesloten verklaring" aangevraagd voor bepaalde dagen/tijden. Kan bij PostNL en DHL Parcel.
Ze mogen het ook prima bezorgen, maar het is niet verplicht aangezien ze vaak bij de receptie zeggen dat er een pakket is, wordt het hele kantoor rond gebeld en dan ben je 15 minuten verder.
Ergens snap ik het ook wel. Die lui moeten voor een hongerloontje al die pakkies rondrijden en worden voor het afleveren betaald. Dus ik ben er nooit echt boos om. Ze hebben gewoon altijd haast. Hoe sneller hoe eerder de dag voorbij is. En het is ontiegelijk frustrerend voor die gasten als er zon frikandel 10minuten over doet om bij de deur te komen.

Soms gaat het wel heel erg snel. Ik heb regelmatig als ik een pakkie verrwacht dat ik naar de deur ren (letterlijk, en als ik boven ben dan spring ik gewoon de trap af zonder een trede te raken) en dat die kerel alweer 5meter bij de deur vandaan is. belt aan en begint volgens mij gelijk weg te lopen Ook wel gehad dat ik ook alvast de pakketten van de buren kreeg omdat dat sneller ging. Ik sta toch al aan de deur. Het is niet de bedoeling maar ik denk dat als ik ergens de schuld zou neerleggen het niet de bezorger is.
Natuurlijk dat begrijp ik ook wel. Het is gewoon frustrerend als je ziet volgende dag levering, jij bent thuis, je ziet het busje staan en als je open doet is hij weggereden zonder aan te bellen. Puur omdat je in een huis woont wat ook een bedrijfspand is
Dus omdat je voor dat carrière pad gekozen hebt is het maar OK dat je het werk afraffelt? Onbeschoft bent, of andermans hard verdiende centen op de openbare weg laat staan?

Sorry maar als ik zo mijn werk afrond bij onze externe klanten kan ik zo vertrekken. Alleen verschil is dat ik wel om het loon gevraagd heb wat ik nu wilde verdienen en daar ook maandelijks de nodige kennis voor bijspijker.

Dat je onderbetaald wordt is geen reden om je werk maar half te doen, maar eerder een teken dat je bij jezelf moet nagaan of je het juiste pad bewandeld... maar das mijn gedachten
Wat er eigenlijk staat in mijn reactie is dat als je die lui onder deze omstandigheden laat werken je dit als gevolg krijgt. Ze krijgen een flutloontje en worden per pakkie betaald. Puur omdat men wil dat ze zoveel mogelijk op een dag doen. (Daarbij wees blij dat ze werken, er zijn er zat in dit land die alleen maar geld kosten) Ik zeg ook niet dat het de bedoeling is of dat het dan maar oke is. Maar wel begrijp. Dat zijn 2 verschillende dingen waar je wel onderscheid moet maken. Daarbij heb ik van mijn leven nog geen onbeschofte bezorgers aan mn deur gehad. Hebben ze vrijwel altijd mn pakkie netjes afgeleverd. Maar ik zorg ook dat ik in no time bij die deur sta omdat ik weet dat die lui altijd haast hebben. Dat zie ik als het minste wat je kan doen. Word de maatschappij beter van naar mijn idee. aan anderen denken enzo.

Wil je het anders zien (wat ik begrijp overigens) dan moet je bij degene zijn die de bezorger betaald. Die gaat er als zodanig mee om. Die gast aan de deur is de uitvoerende.

[Reactie gewijzigd door Torakk op 23 juli 2024 08:36]

Ligt ook aan diegene die je aan je deur krijgt.

In een dorp waar ik gewoond heb niets dan lof voor DHL bijvoorbeeld, stad waar ik nu woon heeft meneer de bezorger al 4 x een levering van €100+ verkloot : doa, nu wil ik best wel eens geloven dat het pech is, maar als je ziet hoe sommige van die gasten rijden... vooral de zppers dus zonder reclame op de bus. Iedereen kent ze wel, bus vol deuken, muziek vol open en ja ze hebben haast maar PostNL krijgt gewoon water van mij met de hitte hoor, Dynalogic die mijn wasdroogcombi plaatst idem dito maar deze gozer heeft er duidelijk geen zin meer in - prima maar zoek dan zsm ander werk i.p.v. het overduidelijk met tegenzin uit te voeren. Gelukkig staat zijn laatste parkeer/wegrij actie op beeld dus laat de opdrachtgever t verder afhandelen. Overal heb je rotte appels... je moet ze helaas net treffen met jou spullen, dan baal je flink als je t nodig hebt en verwacht dat er netjes mee omgegaan wordt.

Ik heb liever afleverpunten hoor, dan haal ik het zelf wat graag op en je bent als koerier je pakje kwijt, echter is dat schijnbaar duurder dan 2 x langsrijden me niet thuis aantreffen en dan pas naar bezorgpunt laten gaan. Al is de webwinkel daar niet altijd even meewerkend in.

Of net zoals bol.com select s avonds leveren, met PostNL, aardige man altijd, dus zal vast wel kunnen pakjes bezorgen en er zin in hebben.
Anoniem: 1092407 @logix14715 juli 2019 09:32
Dat je onderbetaald wordt is geen reden om je werk maar half te doen, maar eerder een teken dat je bij jezelf moet nagaan of je het juiste pad bewandeld... maar das mijn gedachten
Dat is erg makkelijk gedacht. Heel veel mensen hebben niet de beoogde carriere. Of zijn door problemen in een levensfase op een achterstand gekomen die ze nooit meer inhalen. Bijv een fulltime studie doen als je 30+ bent is een heel stuk lastiger dan wanneer je 18-20 jaar bent, al was het maar om financiele redenen. De Nederlandse maatschappij is behoorlijk rigide als het gaat om het wandelen van levenspaden. Liefst weet je zo jong mogelijk al wat je allemaal bereikt wilt hebben als je 40 bent. Voor laatbloeiers is heel weinig ruimte en ook vaak weinig begrip.

Ik spreek onder andere voor mezelf. Door omstandigheden en ook vroege keuzes als toen nog niet echt volwassen jongen (geen strafblad, ik zeg het er maar even bij, ik was het braafste jongetje van de klas) heb ik ondanks mijn IQ van rond de 130 en dankzij het ontbreken van een diploma van hoger onderwijs weinig te makken in de Nederlandse maatschappij. Ik heb het na 6 jaar reizen en werken in het buitenland en dus totale afwezigheid weer even geprobeerd in NL maar je komt er gewoon niet meer echt in. Werken kan niet want je hebt geen (relevant) arbeidsverleden. Huren kan niet want je hebt geen arbeidsverleden. Als een groot wonder anti-kraak kunnen wonen. Na veel bedelen bij uitzendbureaus vind je dan uiteindelijk werk als postbezorger waar je met moeite 700 euro in de maand mee verdient omdat je er niet genoeg uren kunt maken. Met pijn in het hart ga je dan uiteindelijk maar naar de uitkeringsinstantie van de gemeente en dan blijkt dat er 2 maanden wachttijd is. Dan mag je in de tussentijd dus fijn verhongeren want je krijgt geen cent. Procedure uiteindelijk niet in gang gezet. De dagen dat ik geen werk had heb ik dankzij het prachtige weer door de stad gewandeld en dan zie je andere mensen op straat die letterlijk in de goot terecht zijn gekomen en dan weet je dat je heel snel weer moet maken dat je wegkomt. Zo gezegd zo gedaan. Dag Nederland.

Gelukkig werk ik nu als zelf opgeleide IT'er online en verdien ik daar zelfs een naar Nederlandse begrippen bovenmodaal inkomen mee. Maar dat was ook wel met veel geluk en het had allemaal heel anders kunnen lopen. Dus nee, niet voor iedereen loopt het leven zoals ze dat zouden willen. Niet dat ik klaag. Ik heb nu 360 dagen per jaar zon en warmte en leidt een gelukkig en stress arm leven. Het leven kost hier bijzonder weinig maar de kwaliteit van leven is erg goed. Voor geen goud verhuis ik ooit terug naar haastig en gestressd (en vaak koud en somber) Nederland. Wie laatst lacht best lacht.

Ondanks mijn huidige situatie kan ik mij dus zeer goed inleven in mensen die zwaar werk verrichten voor weinig loon omdat ze simpelweg voorlopig geen andere keuze hebben. Ik heb die verhalen dat je andere keuzes kunt maken vaker aan moeten horen. Als alles een 100% vrije keuze was in het leven dan zag de wereld er heel anders uit.
Klopt, echter heb ikzelf geen IT diploma’s- kom gewoon van de defensie markt af, mavo vooraf - en ben gekomen met hard werken, leren, studeren en vooral grenzen blijven verleggen, waar wil ik volgend jaar staan. Ook netjes een kleine restschuld op t huis van mij en mijn ex inmiddels betaald en wel dus dont judge by text - je kunt op zoek gaan naar wegen of ze zelf maken... ik had hier niet gezeten als ik gewoon braaf pakjes was gaan bezorgen iig

[Reactie gewijzigd door logix147 op 23 juli 2024 10:01]

Ik woon momentueel in Spanje maar hier zijn de postbezorgers ideaal in mijn woonplaats.

Ik geef altijd een mobiel nummer op bij bestellingen en word netjes 10 minuten van te voren gebeld of ik thuis ben en meestal als ik aan het werk ben komen ze dan gewoon een half uur later daar voorbij.

Maar goed hier heb je natuurlijk ook veel apartementen zonder deurbel waar de bezorger niet eens tot de voordeur komen kan.
dat klinkt goed. Begin tegenwoordig in nederland ook wel eens naar die afhaalpunten te neigen. Want dat is best relax want meestal laat ik spul bezorgen maar dan zit je weer van 2 tot 4 te wachten.
moah...hongerloontje; ja...mee eens...en niet terecht...ook mee eens,
maar er is ook nog iets als arbeidsethos...een laag loon houdt niet in dat je alles maar kunt doen om ervoor te zorgen dat je een paar cent per dag meer kan ontvangen.
Ik heb wel 's op mijn flikker gehad van een bezorger omdat ik 'teveel pakjes liet bezorgen op tijden dat ik niet thuis was'...Ja dank je de koekoek...alsof ik weet wanneer een pakje wordt bezorgd...ik bestel iets en verwacht dat dat geleverd wordt.
begrijp me niet verkeerd...ik vind het sneu als ze er 2 keer voor moeten komen rijden, maar dat is nou eenmaal wel gewoon hun procedure (2 x aanbieden, dan op afhaalpunt leggen)...dus ik hoef het ook niet bij de buren, achter in de tuin, of waar dan ook te vinden...ik vind het prima als ze het na 1 x aanbieden op een afhaalpunt brengen, maar verder zijn zij gewoon verantwoordelijk dat ik mijn pakje op een normale manier in ontvangst kan nemen.
Of je installeert een postapp, dan heeft een ander, of in dit geval je werkgever, minder kosten aan jou privé uitgaven
Waarom moet een werkgever kosten maken voor het gemak van de werknemer?

Veiligheid kan ook een overweging zijn. Bij ons komt een niet werknemer het terrein niet op, of deze moet een cursus volgen. De receptie is geen receptionist, maar beveiliging.

Vreemde pakketten mogen niet in ontvangst worden genomen.
Dat doen DHL ook bij mij in the woonwijk, hoor. Niet eens aanbellen alleen maar een briefje achterlaten.
Dan zijn ze in ieder geval wel uitgestapt
Voor pakketjes via PostNL :
Als je de PostNL app hebt kun je vóór de eerste afleverpoging al aangeven dat hij naar een pakketpunt in de buurt moet. Ik doe dit altijd wanneer ik iets bestel wat niet vanuit de verkoper rechtstreeks naar een post punt kan. Meestal is de optie tussen 22:00 en 0:00 beschikbaar in de app.
Kan pas na de eerste afleverpoging. Als het wel kon had ik het zeker gedaan!
Ik kan dit, bij elk pakket tot nu toe, vóór de eerste afleverpoging. Zou dit verschillen per regio?
Er is nu een pakketje naar mij onderweg (morgen verwachte bezorgdatum) maar ik krijg de melding: "U kunt geen andere tijd of plaats kiezen voor deze zending."
Idem, ik had laatst nog een pakketje van bol.com(verkocht door bol.com zelf!):

"Voor dit type zending kan geen andere bezorgmoment gekozen worden".

Alleen kan je bij hun natuurlijk wel zelf kiezen wanneer ze het gaan bezorgen, maar dat heeft niks met PostNL zelf te maken, dat is een service van de winkel zelf, en die service hebben de meeste (buitenlandse) webshops niet.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 23 juli 2024 10:01]

"Alleen kan je bij hun natuurlijk wel zelf kiezen wanneer ze het gaan bezorgen, maar dat heeft niks met PostNL zelf te maken, dat is een service van de winkel zelf." :?

Dat klopt niet helemaal. Het kunnen kiezen van het bezorgmoment van PostNL is niet een service van PostNL. |:(

[Reactie gewijzigd door acst op 23 juli 2024 10:01]

Dat zeg ik toch ook? "dat is een service van de winkel zelf". :P
Ieders anders maar bij Bol.com: neem gewoon select voor 6.99€ per jaar en je kan gratis aflevermomenten in de avond kiezen én onder de 20€ gratis verzenden(op selectproducten). Dit verschil haal je er zo uit (ik zit al op 55€ op 5 maanden tijd).
Dan zou je hem, als het goed is, vanavond laat moeten kunnen wijzigen en naar een afhaalpunt kunnen sturen, althans, dat is voor mij steeds het geval.

Ik ben benieuwd!
Zolang het pakket niet in het sorteerproces zit kun je natuurlijk nog niet het bezorgmoment aanpassen, het kan gebeuren dat de verzender hem heeft aangemeld maar het pakket nog niet bij PostNL is en dan geven ze alleen een voorlopige planning af. Ik merkte dat zodra het pakket bij PostNL is aangekomen je nog wel het bezorgmoment kunt wijzigen mits het pakket dan al niet "onderweg" is naar afleveradres. Zoals Vinny1994 al terecht zei : hou in de app de voortgang in de gaten en je zult zien dat op een bepaald moment je wel degelijk in kunt grijpen en rerouten, meestal is dat laat in de avond net voor middernacht. Je hebt dus idd maar een korte tijd om dit te veranderen !

Mij is het zo al vaak gelukt om een pakket een dag later af te laten leveren als ik wel thuis ben of anders in een PostNL afhaalpunt dat tot 's avonds 21:00uur open is een paar kilometer hier vandaan.
Bijna altijd ja, maar helaas niet elke keer.
Wellicht ligt het aan het soort pakketje, of er wel/niet getekend voor moet worden, alleen huisadres etc.
Misschien idd ook wel regio.
Is inderdaad regio en drukte afhankelijk. Zodra het pakket "Ontvangen bij PostNL" is kan het tot 7:00 op de dag van bezorging aangepast worden.

Voor buitenlandse zendingen is het niet mogelijk (China, VS etc).
Vorige week kreeg ik voor het eerst die optie van post.nl, kon ik de bezorging uitstellen tot zaterdag, dan was er zeker iemand thuis.
Er geldt een maximale grootte voor een pakket. Als het te groot is dan kan het niet bij een afhaalpunt afgeleverd worden.
Anoniem: 455617 @Vinny199412 juli 2019 12:53
Het is volgens mij niet per regio. Ik kan dit soms wel en soms niet aangeven voor zendingen van PostNL terwijl ik toch al jaren op hetzelfde adres woon.
Verschilt naar mijn idee per verzender, bij particulieren verzendingen kan het bij mij nooit. Als ik iets bij een webshop bestel dan weer wel, idd meestal na 22:00.
Dat is dus niet altijd het geval, ik kijk er namelijk best vaak naar. Ik denk zelfs dat het vaker niet zo is bij mij dan wel.

Een keer gehad dat iets verstuurd werd (was weken van te voren besteld maar voorraad issues), en ik wist dat ik niet thuis was en de "helpdesk" gevraagd waarom ik het niet kon laten afgeven bij een ophaalpunt en werd mij verteld dat de verzender had aangegeven dat het alleen persoonlijk mocht worden afgegeven.

Dat betekend dus dat ze 2x voor niets voor de deur moeten staan en dan kan het wel ineens naar een ophaalpunt.
Inderdaad, erg frustrerend om te weten dat zo'n bezorger per se eerst naar mijn dichte deur moet rijden zodat ik het pas een dag later kan aannemen, terwijl ik bij het bestellen al weet dat ik niet thuis zal zijn. Geef me nou gewoon de optie om het meteen naar het pakketpunt te laten sturen. En dan liefst het pakketpunt op de hoek, niet de winkel twee kilometer verderop waar mijn aangetekende brieven en buitenlandse pakketjes altijd belanden...
kan niet altijd helaas.
Ja en als je dit te vaak doet, nemen ze die optie van je af en bezorgen ze het vervolgens voortaan automatisch bij de eerste bezorgpoging bij een pakketpunt. Helaas kiezen zij dan wel zelf welk punt dit is, en is dit bepaald niet het dichtsbijzijnde. Ik heb hierover geklaagd bij PostNL maar ze weigeren dit aan te passen. Zelfs de locatie aanpassen naar het dichtstbijzijnde pakketpunt wordt niet gedaan.

Kijk dus uit als je dit zo goed als altijd doet..
Ben ik helemaal met je eens. Maar wanneer je de keuze niet hebt, zou ik ook graag de mogelijkheid hebben om dat alsnog te doen via de PostNL app. Of op z'n minst de afleverdatum kunnen wijzigen. Nu kan dat vaak pas na de eerste bezorgpoging. Zeer inefficient en het lijkt me (technisch, mogelijk wel organisatorisch) niet zo'n probleem om deze mogelijkheid aan te bieden. Maar ik zit niet in de wereld van het pakjesbezorgen...

Edit: Overigens heb ik het hier wel over pakjes met een track & Trace. Dat zal vanuit het buitenland meestal niet het geval zijn.

[Reactie gewijzigd door MIB75 op 23 juli 2024 10:01]

Alles bij PostNL wat niet via de reguliere postbode gaat heeft een 3S code. Als klant zijnde krijg je niet altijd een bericht voor buitenlandse pakketten al kun je dit meestal wel ergens vinden.
Het is nog veel erger met die 3S codes.
Dit worden pas aangemaakt wanneer het pakket in NL is.

Eerder bestaat dat 3S nummer niet en PostNL maar doodleuk zeggen aan de telefoon dat ik het 3S nummer bij de verzender moet opvragen.
Als je dan zeg dat de verzender die niet KAN weten omdat die code pas bij binnenkomst wordt aangemaakt krijg je evengoed nog het antwoord: U moet gewoon contact opnemen met de verzender voor de 3S code.

Dus... daar gaat je T&T.

[Reactie gewijzigd door Usul_Atreides op 23 juli 2024 10:01]

Je hebt meestal een internationale trackingcode, bijvoorbeeld LX123456789NL, LL123456789CN, of zoiets. De T&T op de voorpagina van PostNL accepteert geen internationale trackingcodes, maar PostNL heeft een website, https://www.internationalparceltracking.com, die wel de internationale codes accepteert en waar je de 3S-code mee kunt opzoeken. Je kunt dit nog combineren met de tracking in het land van verzending, bijvoorbeeld wat je in AliExpress kunt zien en dan heb je alles bij elkaar een vrij goed beeld van de weg die je pakketje aflegt.
Als je een buitenlands T&T-code invoert op de track&trace website van Postnl, kan je de zending gewoon wolgen. Ik heb voor mijn Ali-zendingen altijd zicht op de status ervan.
Het klopt dat er pas in NL een 3S op komt voor alles wat met de pakkettenchauffeur meegaat, alles wat met de postbode komt krijgt geen 3S en zul je moeten blijven volgen (al dan niet op een internationale T&T-pagina) met de barcode van de verzender.
Het meest irritante is dat je ook soms niet kan aangeven dat je het pakketje op dat moment gewoon niet bezorgd wilt hebben, omdat je wéét dat de bezorger voor een dichte deur komt te staan.

Laat de klant dan gewoon de optie te geven om het lekker bij de postkantoor af te leveren voordat er een bezorgpoging plaatsvindt, dan haal ik het zelf wel op :)
dat KAN toch ook gewoon bij PostNL???
met de PostNL app, kan je de avond voor de eerste levering al aangeven dat het ofwel op een andere dag moet worden geleverd, of rechtstreeks naar een ophaalpunt mag.
Dit is inderdaad meestal prima mogelijk, ook bij webshops die zelf geen afhaalpunt als optie aanbieden. Maar af en toe is er opeens een zending waarbij het niet kan. Ben er nog niet achter waarom het dan opeens niet kan.
UPS bied die optie helaas niet altijd. Die geeft het pakket dan ineens af bij een speelgoedwinkel, sigarenwinkel of fietsenwinkel en die zijn uiteraard alleen open tijdens kantoortijden wanneer ik aan het werk ben.

In mijn geval kan UPS ook niet op het werk bezorgen, omdat ik woon in Noord Brabant (Uden), maar werk in Gelderland (Nijmegen). Dat schijnt een ander depot te zijn en daarom kun je het daar niet laten bezorgen.

Wat betreft PostNL. Het zou zijn zijn als je bij je PostNL account kunt aangeven dat je alle pakketten bezorgt wil hebben bij een bepaalde pickup locatie. Vorige keer deed de vervangende postbode het pakket ineens afgeven bij Primera, terwijl de Jumbo veel dichterbij zit en tevens veel ruimere openingstijden heeft.. Echter de keuze waar deze het aangeeft is aan de bezorger volgens de Primera welke daarover wel meer klachten krijgt.. Zij vind het ook niet prettig omdat mensen dan een beetje boos naar de winkel komen en daar dus niets kopen..
Het is niet helemaal de keus van de bezorger. Deze heeft paar locaties waar hij kan afgeven (icm met de "Niet thuis" blaadjes met het afhaaladres). Echter kan PostNL dwingen bepaalde postcodes bij specifieke punten te droppen, Primera kan dat gewoon aangeven bij PostNL, en 9/10 kan het dan aangepast worden :)
Ik zie de optie elke keer staan bij mijn bezorgingen maar jammer genoeg staat er dan ook een tekst bij dit mij verteld dat voor deze bezorging het niet mogelijk om hier gebruik van te maken. Dus ja, ze hebben iets gemaakt waarmee het zou moeten kunnen maar nee, het werkt niet voor mij. Misschien is het regio gebonden?
Dit kan lang niet bij alle Postnl pakketten.
Verschilt ... Meeste van mijn zendingen komen uit Azië en kan zelden tot nooit een bezorgmoment kiezen. De optie is gewoon niet beschikbaar in de app of er zitten duties op en gaat het meteen naar het postpunt.
Bij lokale zendingen soms wel een optie maar zelden tot nooit op de eerste afleverpoging
Alleen met in nederland bestelde spullen volgens mij, vanuit china zegt de app altijd dat het al te laat is.
PostNL is er wel mee bezig. Maar momenteel is dat nog niet ver genoeg. Tevens zijn aan het bekijken of de manier van https://www.viatim.nl/

Kan je ben bij een huisvrouwtje om de hoek ophalen😀.
Niet dat het een gegeven is dat je bij een "huisvrouwtje" je pakketje op kan halen. Ken een paar mensen die dat deden, en zijn er mee gestopt. Blijkbaar vinden velen het normaal om 's avonds nog om 9 uur hun pakketje op te komen halen, en hebben velen een ondankbare houding (ik weet: die vrijwilligers krijgen een compensatie, maar je kan er nauwelijks een zakje pinda's van kopen).
Ik ben voor een nieuwe sticker:
NEE NEE NEE, waarbij de laatste voor de pakketbezorger is. Dezelfde dag nog naar het pakketpunt brengen betekent dat dan voor hem.
Verder zou je eigenlijk gewoon per postadres een voorkeur moeten kunnen instellen, bijvoorbeeld:
Tot 10kg direct pakketpunt xxxxx,
boven 10kg thuisbezorgd.

Scheelt ook een boel diesel en vooral tijd denk ik.
En ik hoef niet altijd 3 dagen op mijn pakketje te wachten, omdat een bezorger eerst 2 dagen voor een dichte deur moet staan.

[Reactie gewijzigd door Zynth op 23 juli 2024 10:01]

Zou leuk zijn als dit voor een vaste prijs van €3 kon, scheelt een hoop verkeer.
Persoonlijk vind ik de prijs niet eens echt belangrijk. Maar het zal er vast goedkoper van worden, al weet ik niet wat een afhaalpunt per pakketje krijgt?
Niet veel hoor, ik denk 20 of 30 cent ofzo heb ik weleens gehoord.
20 a 30 cent is nog best veel ten opzichte van totale bezorgkosten van een pakketje. Maar ja, het is zo weinig dat veel kleine dorpen tegenwoordig ook geen afhaal punt meer hebben omdat het niet lucratief is voor de lokale bakker.
Nee idd en die heeft heel de dag mensen over de vloer die pakjes komen halen, naja met wat gelukkig nemen ze dan nog een brood of een paar koffiekoeken mee in het geval van de bakker :P

Maar ik kom ook weleens bij afhaalpunten waar ze zoveel pakjes afleveren dat die in de weg liggen voor het winkelend publiek.

Maar inderdaad stel dat je 200 pakjes per dag hebt wat me al heeeel erg veel lijkt dan heb je dus nog maar 60 euro verdiend, dat is echt nauwelijks de moeite voor al het ongemak, maar ik denk dat veel shops het ook doen om mensen de winkel in te lokken, als ze hun pakje komen halen kopen ze misschien nog wel iets anders.
Namens een postNL bezorger, bedankt! Top 1 ergernis bij t bezorgen is dat mensen spullen zoals tv's laptops enz... Bestellen en vervolgens niet thuis zijn en niet bij de buren bezorgd mag worsen. Laat het mooi bezorgen bij een afhaal punt scheelt ons veel tijd en ruimte in de bus en je pakketje is dan alsnog bezorgd.
Top 1 ergernis bij mensen die bestellen is als ze een halve of hele dag zitten te wachten en de bezorger niet eens op komt dagen. Dikke pech, vrije dag weg.
Als PostNL nou eens zorgt voor een goed werkende website waar je altijd kan selecteren dat je inderdaad bij een afhaalpunt af kunt laten leveren. Of een andere dag kunt kiezen, desnoods tegen extra betaling. Helaas is service bij postNL nog ver te zoeken.
Ben ik volledig met je eens..
Jammergenoeg zijn er veel webshops die niet de optie aanbieden om het bij een afhaalpunt af te halen, maar alleen bezorgen..

Tja dan schiet het nog niet op...
Dit soort dingen inderdaad. Bij veel Nederlandse webshops kan je niet eens kiezen om bij een afhaalpunt te halen. Maar bij buitenlandse pakketten is dit nog vervelender. Naast dat de keuze daar al helemaal zeldzaam is zit je nog met allerlei extra rompslomp.
Niet altijd: bij 1 Belgische webshop kan ik het hier in de buurt laten bezorgen en dan is het zelfs 1 euro goedkoper dan als ik het thuis laat bezorgen :P Dus sommige buitenlandse webshops doen het wél goed :)
Maar je hebt wel tijd voor Tweakers onder werktijd ;)
In Duitsland is er op sommige plaatsen een wand met allemaal kluisjes. De postbode legt daar alle poststukken in. Je krijgt dan via de app/brief een kluisnr en een code. Daarmee kun je dan de kluis 24/7 openen en je pakket halen.
Stuk goedkoper voor de post en handiger voor mensen die bijna nooit thuis zijn. _/-\o_
Dit zou eventueel ook met een pinautomaat uitgevoerd kunnen worden zou ik zeggen.

Misschien een ideetje voor Post NL in samenwerking met ander pakketdiensten? ;)

[Reactie gewijzigd door cruysen op 23 juli 2024 10:01]

Krijg je hier de nieuwe vorm van plofkraken... Geloof maar dat er ook regelmatig telefoons en andere elektronica te vinden is in dat soort kluisjes.... Ik zou nooit mijn (duur) bestelde artikelen in zo'n kluisje laten bezorgen.
Heeft niks met jouw situatie in dit geval te maken. Want de gewone binnenlandse verzendingen kunnen wel gewoon geleverd worden.

Het gaat hier in pakketjes die invoerrechten betalen en dus de persoon alsnog gewoon terecht naar een Postnl locatie moet gaan om te betalen.
Het zou toch redelijk simpel moeten kunnen, nieuwe website: pakjethuisjanee.nl. Je geeft per adres aan of je pakjes bij het ophaalpunt om de hoek moeten komen of thuis. Netjes een vaste keuze tot je die wijzigt. En de Post, DHL, of welke pakketdienst dan ook koppelt hun systeem aan die website en voila, altijd je pakjes van welke dienst dan ook voor de eerste bezorging ligt bij je afhaalpunt.
Handig voor inbrekers ook zo'n site ;)!
Natuurlijk moeten ze dan wel je account hacken of de databank stelen ;)
Een soort bezorg-mij-niet-register :? 8)7
Ik heb thuis een pakketbrievenbus geplaatst. Alles tot het formaat schoenendoos kunnen de bezorgdiensten er in kwijt. Ik krijg er altijd veel positief commentaar over van de bezorgers.
Er staan er nog maar een paar in het dorp waar ik woon.

Als het pakket groter is dan probeer ik het in het weekend te laten leveren of geeft ik (bij PostNL) in de app aan dat ze hem mogen afleveren bij een PostNL punt.
Yups heb ik ook, is heel gemakkelijk. Maar .... als er een handtekening moet zijn, dan is er nog een brievenbus met postcode, de prijs vond ik er net wat over. En gaat elke bedeler weten wat ze met die code moeten doen ?

Of bijvoorbeeld een https://www.my-esafe.be/nl/product/fenix-connect wel leuk maar prijzig. En ook niet iedereen kan zo een joekel plaatsen. Als je geen voortuin hebt ofzo is het niet mogelijk. Zelfde als je op een appartement zit.
Dat is een mooie oplossing, maar als je zoals ik in een appartementencomplex woont (en dan ook nog sociale huur), dan kan ik niet zomaar even een pakketbrievenbus plaatsen want privéterrein van de woningcorporatie. En die gaan daar ook niet mee akkoord.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 10:01]

Leuk, maar werkt ook niet in dit geval. Die pakketbrievenbus gaat je invoerkosten niet betalen.
interessant. Maar het probleem is dus niet of het pakje thuis komt of op een afhaalpunt, het probleem zijn de invoerkosten...
Daar zitten nog al wat bezwaren/nadelen aan..
- Een adres is niet altijd te koppelen aan één persoon. Denk aan bedrijfsgebouwen, verzamelgebouwen, studentenwoningen, grote huizen die in delen (antikraag) verhuurd zijn, etc. Het lijkt me niet wenselijk dat iemand anders op hetzelfde adres kan bepalen waar alle pakjes terecht moeten komen.
- Een vaste keuze tot je die wijzigt zou ook niet handig zijn, denk aan verhuizingen etc. Bestel je goederen voor je nieuwe huis, komt het nooit aan omdat de vorige bewoner heeft aangegeven pakketjes bij het ophaalpunt af te laten leveren. En het bedrijf dat het pakje verstuurd heeft kan alleen maar zeggen dat het toch echt verstuurd is naar het goede adres, en volgens track&trace is aangekomen.
- Dit lijkt me erg gevoelig voor misbruik. Een medewerker van PostNL/DHL/.. hoeft maar in de verkeerde kringen te zitten, of onder druk gezet te worden, en zo'n database is een schat aan informatie voor dieven die precies weten wanneer iemand thuis is of niet.
- Etc.
Zou ook in de post-NL moeten kunnen
Het zou alle bezorg maatschappijen sieren als ze eens stoppen met dik te verdienen op die invoerrechten. Informeer de ontvanger gewoon dat er betaald moet worden zodat er geen voorschot nodig is. En voor PostNL kan het ook makkelijker, integreer dat betalen gewoon in de app zo dat iemand het van te voren kan doen.

En maak het ook eens mogelijk om voor alle pakketten een afhaal locatie te kiezen zo dat de bezorger niet voor niets voor de deur hoeft te staan. Ook fijn dat de "helpdesk" dat ook gewoon zegt, ja hij moet eerst langs komen.

Ik moet mij sowieso legitimeren dus wat is het probleem?
PostNL betaald het bedrag aan de douane zodat het postproces door kan gaan. Anders krijgt PostNL ze niet terug.

En daarnaast moet anders de douane een opslagpunt maken van pakketten die nog betaald moeten worden voordat ze naar het bezorgbedrijfs worden teruggegeven. Daar zit de douane ook niet op te wachten.

Jij besteld in het buitenland. Zorg er dan gewoon voor dat het bedrijf dat uitlevert gewoon al netjes de invoerrechten klaart en anders moet je er niet bestellen als je de rompslomp er omheen niet wil hebben. Maar zoals de meesten, hopen veel mensen dat het pakket niet onderschept wordt zodat het lekker goedkoop blijft.
PostNL betaald het bedrag aan de douane zodat het postproces door kan gaan. Anders krijgt PostNL ze niet terug.
Het probleem is niet de BTW of invoerrechten die geheven worden, maar de idiote 18(?) euro die er bovenop komt als "administratiekosten", met als beredenering dat zij de formulieren voor je invullen en dat het daarvoor is, maar waar je dus niet de keus krijgt om dat zelf te doen.
Die €18,- is helemaal niet zo gek. Wij verwachten maar altijd om voor een dubbeltje op de eerste rij te kunnen zitten. Maar, er moet iemand jouw informeren over het pakketje en de kosten, daarna geef jij aan de werkelijke kosten van het product, en vervolgens moet hier de btw en of invoerrechten over betaald worden. Er is toch iemand met jouw pakketje bezig, en bezig zijn kost geld. Dit kan niet allemaal afgetikt worden met de bezorgkosten.
Deze 18 euro is inderdaad niet hoog. Het kost nu eenmaal wat meer tijd om een formuliertje in te vullen dan de meeste mensen denken. het product moet ook nog eens gematcht worden aan de taric database. waarde moet geschat worden of deze wel reel is tegenover het opgegeven bedrag. en daarna zijn er bank kosten aan verbonden omdat deze partij de kosten voor schiet aan de doaune zodat het proces zo snel mogeijk kan blijven.

Je heb gelijk. het pakket moet het liefst vandaag nog uit china binnen zijn en dat mag dan ook niks kosten. Zo werkt het niet. snelheid kost geld.
Van wat ik gehoord heb zijn 90% van de gevallen waar het 'papiertje' automatisch op de computer wordt ingevuld en doet postnl helemaal niet voorschieten, jij stort het bedrag met een specifieke referentie code en dit wordt dan automatisch doorgestort naar de douane
Ik heb het hier niet over postNL. maar de internationale couriers. Je betaald aan DHL/FedEX/UPS/TNT ( FedEX ) Elke courier hanteerd aparte tarieven.

En tevens Automatish een papiertje invullen is er jammergenoeg nog niet helemaal bij. Er moet inmers gematcht worden op de taric tabel voor de juiste invoerrechten te krijgen. Deze 90 procent is de pre clearing. Deze worden gegeven op de paketten zonder dat de douane ze ziet.

Inklarings kosten van de couriers in euro :

DHL : 10
FedEX : 10,50
PostNL : 13
PostNL EMS : 17.50
UPS : 10,50

Zo zie je dat de international couriers helemaal niet zo duur zijn en onbedoeld als "oplichters" gesteld worden.
Zorg er dan gewoon voor dat het bedrijf dat uitlevert gewoon al netjes de invoerrechten klaart
Kan dat wel?
Ja hoor. Amazon doet dit bijvoorbeeld. (dus van amazon.com naar Europa). En het is ook niet moeilijk. De tarieven per land zijn bekent, dus in een databaseje stoppen en het kan zo berekent worden.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 23 juli 2024 10:01]

Ja, dat kan zeker. Voorbeelden: eBay aanbieders uit de VS, of bijvoorbeeld playasia.
DHL Express heeft zo een dienst...
DHL Express zijn oplichters met de kosten voor invoer. Vriendelijk bedankt maar dus nooit meer!
Dit is geen oplichting. Ze voeren gewoon douane kosten uit zoals elke andere importeur behoort te doen. Mensen willen dingen snel in huis hebben van over de hele wereld. Hier dient voor betaald te worden. de kosten zijn niet verschrikkelijk veel anders dan FedEx en UPS. Belasting dient gewoon betaald te worden als de verzendende partij deze juist opgeeft.
Klopt. Krijg af en toe wel eens een levering uit Kosovo en zodra DHL het pakket heeft afgehaald, kan je online alvast de inklaringskosten, BTW- en invoerrechten voldoen. Zodra het pakket verstuurd is, is het betalen en dan de volgende dag in huis.

@h4ns Dat zijn geen oplichters qua kosten voor invoer, die papieren zijn gewoon duur. Ook moet een transporteur als DHL een eigen Douane opslagloods hebben, waar de pakketten worden gecontroleerd en eventueel worden bewaard. Dat die kosten relatief hoog zijn bij een pakketje van 30-40€, dat is jammer dan. Iets waar je als besteller rekening mee moet houden als je buiten de EU zaken aanschaft.
Veel pakketten bij de express diensten krijgen een pre clearning van de douane. Als alles juist blijkt voor de douane dan hoeft deze niet specifiek gecontroleerd te worden. Ik krijg 10 a 20 pakketten buiten de EU binnen per maand en slechts 1 per maand word nog eens afzonderlijk gecontroleerd. Maar dat deze diensten duur zijn heeft niks met oplichting te maken. gewoon met inderdaad de opslag loods en douane plek voor clearning. kost nou gewoon eenmaal geld. Iedereen dient BTW en Invoer rechten ( boven de 150 euro ) te betalen. de kosten voor de douane services vind ik wel meevallen als je eens kijkt wat een container kost om te clearen dan begrijp je dit wel. maar veel mensen kennen deze wereld niet en zien alleen 1 pakketje waar je plots zo veel voor neer moet tellen.

Waar je wel op moet letten. is dat de doaune / importeur de juiste taric code gebruikt. want als deze in verkeerde groep komt dan kan je wel eens meer invoer rechten moeten betalen dan gebruikelijk is voor dit artikel. Hier kan je dan ook ten allertijde in bezwaar tegen gaan bij de douane.
Zelf mee gemaakt dat ze veel te hoge kosten berekenen. Ik heb geen enkel probleem om BTW, handling en eventueel invoerrechten te betalen maar als ze zelf schandalig hoge verzendkosten gaan berekenen terwijl die of gratis of veel lager zijn dan NL tarieven dan noem ik dat oplichting. Probeer maar eens bezwaar te maken bij die partij, de lol zal je snel vergaan.

[Reactie gewijzigd door h4ns op 23 juli 2024 10:01]

Goedkope prullaria van AliExpress wat in een brievenbus past, wordt bij mij thuis afgegeven. Daarover hoef ik niets extra's te betalen. Idem voor een groot pakket, onder de 22 euro, die ik afhaal bij het postagentschap.

Ik heb het idee dat PostNL er goed aan verdiend aan dat inklaren van AliExpress pakketjes. Ze vragen al 18 euro administratiekosten. Dan komt daarbovenop nog de BTW etc als het pakketje + verzendkosten duurder is dan 22 euro (overheid / belasting). Een "goedkoop" pakketje van 23 euro wordt dan ineens niet meer zo goedkoop (€23+€18=€41, daarbovenop nog 21% btw, dus €49,61 totaal).

Bij AliExpress wordt duidelijk aangegeven dat alle bijbehorende kosten qua inklaren / heffingen voor rekening koper zijn.

Inderdaad mag je als koper zelf raden hoeveel geld je mee moet nemen naar het postagentschap om je pakketje op te halen. Zou wel handig zijn als ze kunnen aangeven hoeveel.
Die administratiekosten zijn legitiem (dat je ze niet wil betalen ala, bestel dan in NL)
Het gaat door zoveel handjes, er moet zoveel voor ingeregeld worden, bijhouden systeemtechnisch. Van de zijlijn lijkt het allemaal redelijk eenvoudig, totdat je met tigduizend pakketjes te maken hebt dan word het een serieuze kostenpost.

DHL is met betalen al een heel stuk verder, krijg je netjes een mail met daarin een ideal link zo dat je je invoerrechten kan betalen. Dit zou PostNL ook moeten doen maar is lastiger te implementeren omdat ze geen internationale speler zijn (zoals DHL, Fedex, UPS) ze krijgen de pakketjes altijd vanuit allerlei vage lokale verzendbedrijven die niet hoog geautomatiseerd zijn.

Zakelijk doet Fedex het ook goed, zeker als je een eigen account hebt bij Fedex, dan krijg je achteraf een factuur.
Ik heb het idee dat PostNL er goed aan verdiend aan dat inklaren van AliExpress pakketjes.

Mee eens .

Je mag tegenwoordig niks meer negatief zeggen maar toch: (met gevaar voor mn eigen account ivm :X )
Laatste heb ik ook een inklaren boete gekregen maar heb het aangevochten( het was €25 incl verzending €4). na 2 standaard auto brieven van postnl + telefoon werd ik in gelijk gesteld... |:(
Een boete? PostNL mag helemaal geen boetes geven.

Eigenlijk wel raar dat je in het gelijk gesteld bent, bij een bedrag van €25 zijn die kosten namelijk terecht.
Waarom zegt de belastingdienst dan van niet?
Excuses, mogelijk heb ik verkeerd gelezen. Het zal namelijk van de opmaak factuur afhangen. Ik begreep even dat Icegodd een factuur heeft ontvangen waar enkel €25 aan kosten op stond zonder aparte specificatie van de verzendkosten. Dit zie je vrij veel bij zendingen uit China e.d., dat ze vergeten eventuele verzendkosten apart op de factuur te specificeren.

Zijn de verzendkosten op de factuur wel apart gespecificeerd dan klopt jouw overzicht inderdaad en zijn de kosten niet terecht.
Importeer dan zelf en regel het met de douane?
Veel succes met alle regeltjes en de Taric database

https://ec.europa.eu/taxa..._consultation.jsp?Lang=en
Er is een reden waarom postnl / dhl etc er geld voor vragen
Douane kosten zijn nou eenmaal niet gratis. daarom zijn er zo veel doaune brokers en expediteurs in de haven aanwezig. Deze bedrijven leveren een dienst. en die moet betaald worden. Zo ook voor pakket transporteurs die zelf inklaren en dergelijke.
Het wordt eens tijd dat PostNL geheel op de schop gaat. Het gebeurt nog te vaak dat ik geen bezorgmoment en/of afhaalpunt kan kiezen waardoor de bezorger dus eerst thuis langskomt terwijl ik aan het werk ben, waarna ik het pakket alsnog mag afhalen op een pakketpunt. Dit moet efficiënter kunnen.
Laat het dan überhaupt niet thuis bezorgen als je vaak niet thuis bent... Er zijn ontzettend veel bezorgpunten in Nederland waar je gratis je pakketje kunt laten brengen. Thuisbezorging is voor mensen die thuis zijn, als je dus overdag werkt moet je het niet thuis laten bezorgen maar op je werk of een bezorgpunt.

[Reactie gewijzigd door EnigmaNL op 23 juli 2024 10:01]

Dit is een te makkelijke reactie die niet aansluit op de praktijk.

Hoewel bezorgdiensten veel vormen van bezorging hebben is er geen eenduidig consistentie in keuzes om op een alternatieve locatie te kunnen ontvangen. Bij de ene voorziening weigert PostNL te bezorgen op het afgesproken adres (waar dit artikel over gaat), bij de andere voorziening komen ze standaard eerst op het adres dat je zelf moet opgeven en kan je dat niet wijzigen, bij weer een andere voorziening kan je alleen op een alternatief adres bezorgen als je tijdig een wijziging opgeeft, bij weer een andere voorziening is er een optie om direct op een alternatieve locatie te bezorgen die de dienstverlener beschikbaar heeft etc.

En dan hebben we het nog niet over de vraag hoe het komt dat een ontvanger niet thuis is als de bezorgdienst eindelijk eens langs komt. Als er al sprake is van niet thuis zijn bij het mislopen van een bezorging.

Bezorgdiensten zijn veel bezig met innoveren in bezorgservices maar helaas is dat nauwelijks mee gegaan met de vraag van de markt om echt consistente keuze te hebben om zo efficient mogelijk te ontvangen. Vandaar dat PostNL ook hier weer een lapmiddel heeft bedacht om gewoon niet op het afgesproken adres te bezorgen.

Als het er op aan komt is het voor een bezorgdienst heel simpel: die werkt in opdracht van de verzender, niet van de ontvanger. Neemt de verzender geen dienst af die alternatieven mogelijk maakt of een dienst af waarbij de bezorgdienst de vrijheid heeft om zelf te doen wat ze wil dan heb je als ontvanger weinig in te brengen behalve met de postwet te zwaaien dat de bezorgdienst mogelijk niet volgens de wet werkt. Als er ergens een probleem is dat er niet bezorgd kan worden dan begint dat bij de bezorgdiensten die vooral voor zichzelf, daarna de verzender en daarna misschien eens in het belang van de ontvanger bezorgen.
De wensen van de meeste consumenten sluiten ook niet aan op de praktijk. Men wil alles het liefste gisteren nog hebben maar men is niet bereid daarvoor te betalen. Als ergens verzendkosten voor betaald moeten worden halen mensen hun neus op, het moet allemaal zo goedkoop mogelijk en het liefst gratis.

Er is van alles mogelijk op het gebied van bezorging maar dan moet daar ook gewoon voor betaald worden. De concurrentie op internet is gigantisch en er zijn maar een paar grote partijen die het zich kunnen veroorloven om speciale bezorgdiensten aan te bieden voor een laag tarief (en dus zelf een deel van de kosten op zich nemen).

PostNL heeft gewoon groot gelijk in dit geval, ze verdienen bijna niets aan al die pakketjes uit China dus dan zou het onredelijk zijn om er bijzondere service voor te verwachten.Voor een paar cent kunnen ze niet een bezorger bij je thuis laten komen al helemaal niet buiten kantooruren.

De consument die meer service wil moet ook meer betalen, als je meer wilt bestel je sowieso niets uit China.
Er zijn simpelweg 3 spelers. Slechts een daarvan is de consument. Het is niet realistisch om net te doen alsof het steeds maar weer alleen aan de consument ligt.

Bezorgdiensten hebben een relatie met de verkoper. De consument heeft een relatie met de verkoper. Dat er concurentie is ligt niet primair aan de consumenten. De verkopers maken de keuze om concurentie aan te gaan en nemen daarin beslissing welke bezorgservices ze bij de bezorgdiensten inkopen. Dat doet niet de consument. Die maakt slechts de keuzes in het aanbod. Als consumenten voor de goedkoopste optie gaan is het bestaan daarvan afhankelijk van de verkopers en de bezorgdiensten. Daarbij maken de bezorgdiensten onderling afspraken over de vergoeding die ze krijgen bij internationale verzendingen. Als een bezorgdienst een slechte deal maakt met buitenlandse partijen dan is dat primair de verantwoordelijkheid van die bezorgdiensten zelf, niet van de consument of de verkoper aan de consument. En let daarbij ook even op dat het de keuze van bezorgdiensten is om wel of niet een positie in de markt te hebben waar ook de nadelen van die positie in zitten bij een veranderende markt.

Als bezorgdiensten te weinig winst maken op bezorging van buitenlandse producten dan hebben ze uiteraard een vrijheid om binnen de grenzen van de wet creatief te gaan bezorgen. Maar het is wel opvallend dat een bezorgdienst als PostNL er structureel voor kiest om eerst aan zichzelf te denken en in de laatste plaats pas aan de consument. Maar ondertussen hoeven we ook geen medeleiden met de bezorgdiensten te hebben gezien ze vooral meer winst willen maken. Het is niet alsof de bezorgdiensten heel zielig zijn dat het aantal pakketten dat ze moeten bezorgen enorm is toegenomen.

Ik vind dat het gezeur eens afgelopen moet zijn alsof de bezorgdiensten het moeilijk hebben door anderen. Bezorgdiensten in een monopolipositie zijn vooral zichzelf beter gaan bedienen. De buitenlandse verzender heeft toch nauwelijks invloed op wat ze als buitenlandse bezorgdienst permiteren en juridisch hebben bezorgdiensten nauwelijks iets te maken met de ontvangers/consumenten waardoor ze ook met veel weg kunnen komen om meer winst te maken door bijvoorbeeld niet op het afgesproken adres te bezorgen.

Bezorgdiensten kunnen er ook voor kiezen om de flinke winsten die ze met de internationale bulkverwerkingen behalen eens te investeren in structurele verbeteren van de efficientie voor zowel de ontvanger als zichzelf. Het is echt geen kwestie dat een ander maar meer moet betalen om efficienter te kunnen werken. Maar de bezorgdiensten lijken helemaal niet efficient voor de verzender of ontvanger te willen werken, ze willen vooral zichzelf beter bedienen met grotere winstmarges. En daarvoor lijken de wetten steeds ruimer geinterpreteerd te worden waardoor er eerder sprake is van oneerlijke concurentie dan een gezonde vraag en aanbod markt.
Maakt niet uit; als je wél thuis bent op het juiste moment krijg je ook gewoon een briefje in de bus dat ze je gemist hebben, ook als ze aantoonbaar geen moeite hebben gedaan überhaupt aan te bellen. (Mooi man, zo'n video-deurbel die logt wat er gebeurd!)
Als dat gebeurd moet je een klacht indienen en dan doet PostNL daar gewoon iets mee, zeker als je de bezorger op camera hebt.
Als dat gebeurd moet je een klacht indienen en dan doet PostNL daar gewoon iets mee, zeker als je de bezorger op camera hebt.
Collega's van mij hebben al meermalen klachten ingediend over de vaste wijkbezorger die pakjes met als bezorgadres het pand van onze werkgever, gewoon buiten aan de deur zet. Zonder aan te bellen of wat dan ook. In weer en wind; maakt niet uit.

Klachten wordt niets mee gedaan, of leidt in elk geval niet tot effectieve merkbare verbetering.
En inderdaad; ook gewoon vervalst ondertekend.

Andere kennis heeft PostNL ooit eens op die handtekeningen zooi aangesproken en kreeg toen doodleuk terug te horen dat er een handtekening stond, en dat het pakket dus als correct bezorgd werd beschouwd; punt uit. (Gelukkig was het maar een goedkoop prul wat er verloren was.)

[Reactie gewijzigd door R4gnax op 23 juli 2024 10:01]

Ook al een paar keer meegemaakt. Ik ben tegenwoordig allang blij dat ik dan nog wel een briefje in de bus krijg.

Maar ik ben wel een beetje benieuwd waarom bezorgers dat zouden doen. Ik heb weleens opgevangen dat ze min of meer per afgeleverd pakket worden betaald. Dan zou je toch verwachten dat ze juist hun best zouden doen om pakketten af te leveren bij de geadresseerden? Zo zou je jezelf in de voet schieten.
Misschien is dat per pakket ongeacht of deze bezorgd is of naar een afhaalpunt. Anders is dat wel vreemd ja. Het is in ieder geval niet fraai dat ze zich soms niet eens de moeite troosten om aan te bellen.
Ja zo heb ik menig bezorger aangesproken. Nu durven ze niet meer :)
Of gewoon geen briefje geven, laatst 3keer met de usa mogen bellen waar me pakketje bleef, lag dus gewoon al een dag bij de jumbo
Soms krijg je ook geen briefje. Ik heb het 4 of 5 keer gehad dat ik een pakketje ging ophalen, en dan kreeg ik er meer mee, die er al een poos lagen
Dit soort klachten hoor je inderdaad wel vaken, ik moet trouwens zeggen dat ik het nooit zie gebeuren. Onze bezorgen belt altijd netjes aan, gelukkig nooit problemen mee.
Ook eens meegemaakt ja. Klantenservice gebeld en voor elkaar gekregen dat de bezorger het pakketje weer moest ophalen bij het afhaalpunt en alsnog bezorgen.
Vond ie niet leuk denk ik, want eigenlijk moest ik er voor tekenen, maar dat had ie zelf maar gedaan en had het toen door de brievenbus gepropt... 8)7
Je kan niet zomaar het adres van een afhaalpunt invoeren. Als ik mijn pakket aan de Primera (tevens het lokale postkantoor) adresseer weigeren ze het en wordt het teruggestuurd.
Toch vreemd... volgens mij als ik bij een webshop direct aangeef dat ik het wil ophalen bij het lokale afhaalpunt dan staat er op het label mijn naam, met het adres van dat afhaalpunt...
Met de dienst "PakJeGemak" bij PostNL bijvoorbeeld. @Amanoo Doelt denk ik op het adres zelf intypen bij de adresgegevens. Dat werkt niet, omdat ze het pakket niet in kunnen scannen = geld ervoor krijgen.
Ah dat zou kunnen natuurlijk, dat er verschil zit in de code er op...
Inderdaad, ik bedoel het zelf intypen. Veel webshops ondersteunen niet pakketjegemak (of hoe dat heet). Vooral internationale winkels niet. Je kan niet als alternatief een adres van een afhaalpunt invullen.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 10:01]

Zoals vele zeggen, is nog een groot aantal webshops waar dit niet kan.
Ligt dit probleem dan aan PostNL, of aan hoe de webshop dit (niet) implementeren?
Beide. Sommige regio's hebben gewoon niet zoveel bezorgmomenten doordat er minder mensen wonen en dus minder vaak de bezorger langskomt.
Verder heeft ook Postnl verschillende tarieven, die allemaal met een bepaald service niveau komen. 1 of 2 pogingen, savonds of enkel overdag, etc.
Dan moet die optie dus wel door de verkopende partij worden aangeboden en dat is zelfs bij Nederlandse webshops bij lange na niet altijd mogelijk. Hoe doe je dat met Chinese verkopers?
Laten bezorgen bij buren/vrienden/familie/werk. Een van de vier moet iedereen wel hebben lijkt mij.
Ik heb wat besteld bij Ali, komt tussen volgende week en 15 september aan, ben jij dan thuis buurvrouw? :+
Alsof je buren / vrienden / familie geen werk hebben en dus altijd thuis is, niet echt een oplossing. Laten bezorgen op werk is ook voor vele mensen geen optie aangezien veel bedrijven dat niet toestaan.

PostNL moet gewoon zodra ze de barcode in hun systeem hebben staan je de optie geven om het bezorgmoment/locatie te wijzigen. Dit is bij bestellingen van bepaalde webshops al mogelijk, dus waarom niet bij allemaal?
Mogelijk, maar dit gaat over zendingen uit het buitenland, waarbij de ontvangstdatum over het algemeen bestaat uit een schatting van een maand of meer. Heb jij buren/vrienden/familie die een maand lang dagelijks thuis zitten niets te doen? En wat betreft bezorging op het werk, dat moet je werkgever maar net toestaan. Ik heb in ieder geval alvast twee werkgevers gehad die dit niet toestonden.
Laten bezorgen bij buren/vrienden/familie/werk. Een van de vier moet iedereen wel hebben lijkt mij.
buren - ken ik niet, vreemde oude man die ons al sinds dag één negeert
vrienden - andere gemeente / te ver weg
familie - werken net zo goed, zelfde kans op niet thuis ( en te ver weg, woont maar één familielid op loopafstand )
werk - heeft een vermelding staan dat ze ma-vrijdag post kunnen ontvangen, weekend 'gesloten' ( al eens de mist mee ingegaan ) - en onregelmatige diensten, dus kan zomaar zijn dat de receptie al weg is, voor ik arriveer ( afgesloten ruimte, ivm post en goederenontvangst ;) )
Buren moet je leren kennen, bel eens aan zou ik zeggen :).
Nee, dank je
vreemde man niet gezien ?

En waarom zou ik de eerste stap moeten zetten dan, hij kwam na ons ...

Maargoed, ik heb hem niet nodig, ik heb verder geen last van hem, en hij niet van ons ( hij komt niet klagen )
Dus alles is OK ...
Bezorgpunt is dus niet altijd mogelijk, op m'n werk bezorgen zou ik best willen, maar dan heb ik de garantie volgens mij niet dat ze er tussen 8 en 6 zijn.
Meestal kun je het tijdslot 09:00-17:00 kiezen.

Als het vanuit het oosten moet komen heb je vaak geen keuze voor een tijdslot. Toch leert de ervaring dat de post voor dergelijke pakketten kantoortijden aanhoudt.

Als ik niet op kantoor ben kan een collega mijn pakket aannemen. Nu vinden ze het wel fijner als ik dat zelf doe, gezien we op de 2e verdieping zijn vehuisvest.
Bestel eens iets op bv aliexpress en probeer het dan maar eens op een afhaalpunt te laten leveren.,ik kan de optie niet vinden en dat is niet alleen bij Ali.
Als postnl in hun app of op de site nu eens een optie zet waar ik standaard kan aanzetten dat alle pakketjes voor mijn adres naar een bepaald afhaalpunt kunnen dan is het probleem ook opgelost
Heel veel pakketbezorg bedrijven kunnen ook beter een afleverafspraak met een klant maken ipv klakkeloos te gaan rijden en vaak voor niks.

Toen ik mijn telefoon bij T-Mobile haalde kon ik meerdere keuzes maken
Offline, dus naar de winkel

Online bestellen waarbij ik kon kiezen of ik hem wou ophalen in de winkel en/of daar laten bezorgen.
Of ik kon op het moment dat mijn telefoon beschikbaar was zelf een afleverafspraak maken, wanneer, waar en een dagdeel gratis kiezen en hoe preciezer ik het wou hebben dan moest ik er zelf iets voor bijbetalen( toen was het meest uitgebreide optie 10 euro)

Die bezorgers hadden een enorm hoog percentage eerste leveringen en een hoge tevredenheid
Standaard bij een afhaalpunt laten bezorgen. Heeft mij in ieder geval een hele hoop kopzorgen bespaard.
Dat kan niet bij elke webshop helaas. Ook het invullen van het adres van het afhaalpunt als verzendadres is volgens mij ook niet mogelijk...
Hier moet je trouwens ook nog mee opletten.

Bij sommige webshops kan je zelfs geen bedrijfsnaam invullen bij aflever adres. Wat ik dan meestal doe is als firstname mijn volledige naam invullen en als achter naam de bedrijfsnaam.

Hier dezelfde situatie: "er was niemand thuis en het ligt klaar op het post kantoor"
Eenmaal daar krijg ik te horen:

(geval van bij bpost)
"Sorry, we kunnen het pakket niet meegeven, volmacht van het bedrijf is nodig"
- Maar, mijn naam staat op het pakje?
"Bedrijfsnaam staat voor je eigen naam"
- Begrijp ik, maar het is nog steeds mijn naam daar achter? Ik kon op de webshop geen bedrijfsnaam invullen dus ik heb voor deze oplossing gekozen.
"Dan moet de webshop regelen dat dit wel kan, ik kan nu het pakje niet meegeven"


... the fuck?

[Reactie gewijzigd door BabaYagaBE op 23 juli 2024 10:01]

Waarom moet je dan een bedrijfsnaam invullen? Ik kan me even niet bedenken waarom dat nodig zou zijn...
Het adres van een afleverpunt invullen gaat inderdaad niet, dan ziet PostNL het als een gewoon afleveradres en niet als een pakjegemak adres.
De dienst rechtstreeks naar bezorglocatie heet pakjegemak. Eigenlijk zou elke webshop die met Postnl verstuurd dit moeten implementeren. Het stelt geen fluit voor, scheelt in verzendkosten (is iets goedkoper) en je hebt als winkelier veel meer zekerheid.
Ik heb het gevraagd bij onze Primera. Als ik hun adres invul zullen ze het pakket weigeren.
dat lijkt een 'optie' van de webshop; zeker niet altijd mogelijk namelijk, enkel thuis levering bij postnl..
Zelfs dan is het de fout van Postnl.

Gisteren kreeg ik een berichtje van DPD dat mijn pakje aangemeld is door de webshop.
Geplande bezorging vandaag op mijn huisadres.
Maar ik kan heel simpel het pakje naar een afhaalpunt laten brengen.
Daar ligt het momenteel op mij te wachten.

PostNL stuurt vaak een berichtje via de PostNL app op mijn telefoon maar elders afleveren is nooit beschikbaar.
Zelfs als PostNL het standaard maakt in Nederlandse webshops, wat als ik dan op Amazon of eBay bestel? Dan heb ik alsnog niet die optie.

PostNL zou moeten invoeren dat bij een bepaalde adressatie het automatisch als pakketjegemak wordt gezien. Dat ik het adres van de Primera invul, met eventueel wat extra details, en dat het dan als pakketjegemak wordt afgehandeld.

[Reactie gewijzigd door Amanoo op 23 juli 2024 10:01]

Standaard bij een afhaalpunt laten bezorgen. Heeft mij in ieder geval een hele hoop kopzorgen bespaard.
Moet je dat wel kunnen bereiken. Ik kan momenteel nog geen 20 meter lopen. En mijn vrouw heeft alleen een fiets; leuk met een groot en .of zwaar pakket.. :+
Maar als je thuis zit dan maakt het toch niets uit om het thuis te laten bezorgen? Ik maakte deze opmerking enkel omdat hij aangaf niet thuis te kunnen zijn tijdens de bezorging.
Bij UPS kun je instellen dat je standaard en zonder verder omkijken alles wat naar jouw adres wordt gestuurd bij het ingestelde pickup point wordt afgeleverd. Erg makkelijk.
Precies zoiets bedoel ik dus ook voor PostNL inderdaad. 95% van m'n pakketjes wil ik gewoon bij het dichtstbijzijnde ophaalpunt bezorgd hebben.
Gaat 9 van de 10 keer goed. en als het dan eens fout gaat dan heb je wel een probleem spreek ik uit ervaring...... UPS prachtig leverings syteem. maar verschrikkelijke klantenservice.
Mwah. Eén keer gehad dat volgens de app mijn pakket bij het ophaalpunt zou liggen, maar men het niet kon vinden. Klantenservice gebeld, die had in twee minuten gevonden dat het pakket in een afhaalpunt in Assen lag ipv in Groningen en geregeld dat het naar Groningen zou worden gestuurd (wat dan wel weer twee dagen gekost heeft, was sneller geweest om even met de fiets op en neer te gaan :*) )
Ik snap je insteek mbt dit bericht niet...

Ik ben het ook niet eens met de 'beschermde status' van PostNL, ze komen met een hoop weg... ik heb ook mijn portie ellende te verhapstukken gehad met bezorgingen, verdwenen pakketten en schades... en alle verantwoordelijken die PostNL expliciet niet neemt rondom dit soort dingen. Gaat nog verder dan dat, zelfs mijn normale post lag met regelmatig ernstig verkreukelt en verscheurd in de brievenbus... letterlijk wel eens wakker van gelegen.

Wat betreft waar dit artikel over gaat kan ik het eigenlijk alleen maar mee eens zijn, het is een ontzettende rompslomp als het om die invoerrechten gaat; discussies aan de deur of/en mensen die niet direct kunnen betalen etc. maakt het een ellendig stukje werk. Dit lijkt mij daarvoor een prima passende oplossing.

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 23 juli 2024 10:01]

Het is inderdaad misschien niet geheel relevant mbt het nieuwsbericht, maar een stukje frustratie dat ik even wilde uiten naar PostNL.
Ja! Meer keuze over bezorgtijd (en locatie.) De meeste mensen willen vooral hun pakketje en kiezen dus een mogelijkheid die werkt lijkt mij.
Eens, PostNL moet op de schop...

Laatst een bezorger aan de deur gehad, ik was te langzaam met open doen (+/- 15 seconden naar mijn voordeur) en hij ging al weer weg ... heb hem nog geroepen toen ik de deur open had ...

Maar 15 seconden aan de deur wachten en weer weg gaan is niet oke, (vindt ik dan ...)
Is nog niet het ergste, je neemt een dagje vrij voor de leverdag en dan nemen zij het paket in ontvagovan de winkel en "OPEENS" verandert het aflever adres in een postpunt en dat met drie pakketjes doorheen de hele week terwijl of ik of de vrouw thuis ging zijn... Zeveraars
Postbezorger PostNL hoeft een pakketje van een buitenlandse webshop niet aan huis te bezorgen als een ontvanger nog invoerrechten moet betalen.
Mijn ervaring is dat dit sowieso gewoon vaak gebeurt ongeacht of je wel / niet invoerrechten moet betalen. Bijzonder, want als ik de tekst zo lees mag dat dan dus weer niet. Alleen in het geval van invoerrechten. Meer mensen last van?
Yup, tegenwoordig komt er niks meer uit china richting mijn brievenbus, maar in het verleden vaak genoeg meegemaakt dat ze ook klein grut van een paar euro dan niet komen bezorgen, maar dat ik zelf naar het afhaalpunt moet.
Dan krijg je ten minste nog bericht dat het op het afhaalpunt ligt!
Ik heb meerdere ervaringen dat het pakketje uit china ergens in het proces is verdwenen en ik het nooit heb gezien. Gelukkig altijd mijn geld terug gekregen, maar voor de webshop toch een strop en ik heb uiteindelijk niets!
Of dat er inderdaad geen track & trace is en je niks anders kan dan een paar weken op goed geluk bij het PostNL afhaalpunt moet langsgaan. Anders word het ook weer teruggestuurd, terwijl je niet eens wist dat je het op kon halen. 1 keer op de laatste dag dat ze het terug gingen sturen op goed geluk mijn pakketje gekregen op die manier.

Maar ik woon ook te dicht bij de Bruna, dan doen de bezorgers ook geen moeite om een briefje in de bus te doen, want ze denken dat je altijd een mail met Track & Trace krijgt. Niet dus en dan weet je dus helemaal niks over je pakketje :+
Dan heb je nog mazzel dat je weet bij welk afhaalpunt je moet zijn. Hier zitten er vier op ongeveer gelijke afstand van mijn adres en het is iedere keer een kwestie van alle vier afbellen om te vragen of mijn pakketje daar soms ligt. Echt geen pijl op te trekken!
Lol, zo bont heb ik het nog nooit gehad, alleen een keer dat het bij de buren lag, en er ipv een huisnummer een compleet verhaspelde achternaam op het papiertje was gekrabbeld... driekwart van de buren heeft geen naambordje meer hier... was ook de straat maar aflopen en overal aanbellen
Als het in China als aangetekende brief wordt verstuurd, dan gaat het tegenwoordig ook rechtstreeks naar het postkantoor. Ook dat kan ik me goed voorstellen, als PostNL voor een pakketje wat voor 1 euro verzendkosten verstuurd is nog moet aanbellen, dan werkt de postbode niet kostendekkend. Bij briefpost moet de postbode gewoon van brievenbus naar brievenbus kunnen lopen. Aangetende brieven zijn bedoeld voor als het echt belangrijk is, echter gaat het bij grut uit China vaak om USB-kabeltjes en dergelijke.

Als het als gewone brief verstuurd wordt, valt het nog steeds in je brievenbus.
Ik krijg de laatste maanden juist weer wel alles bezorgd (brievenbus of pakketje). Wellicht is 't nog bezorger afhankelijk?
Het verhaal wat ik er destijds bij kreeg was dat postNl te weinig betaald krijgt voor die chinese meuk, en dus geen ZZP bezorger wil betalen om langs te gaan, dat diezelfde man dan wel een briefje door de bus moet doen is kennelijk goedkoper...

Overigens is die ervaring al van een paar jaar terug, ik bestel tegenwoordig sowieso niet veel meer, en zeker niet uit china.
Snap ik, ik bedoelde ook niet dat ik niks koop wat in china is geproduceerd (schier onmogelijk tegenwoordig), maar dat ik het niet rechtstreeks zelf daar koop.
ik heb tot op de dag van vandaag alle china pakketjes in de brievenbus gehad "tenzij ik natuurlijk niet thuis ben"
Want jouw brievenbus is niet bruikbaar als je niet thuis bent??
eerder dat het pakketje net wat te groot is
Dan heb je die pakketjes toch ook niet in je brievenbus gekregen?
nee maar ze worden wel gewoon thuis bezorgd
Anoniem: 42901 @Perkouw11 juli 2019 15:01
Het probleem ligt volgens een PostNL medewerker bij pakketjes die als brievenbuspost aankomen (bijvoorbeeld in een bubble-envelop), maar die niet door de brievenbus passen.
Een bubbel enveloppe is ook gewoon voor pakketjes hoor, regelmatig krijg ik hier zulke pakketjes en de bezorgers hoor ik er niet over klagen eigenlijk
Wisselt per pakje. Brievenbuspakjes komen altijd thuis aan, maar grotere pakjes (zonder invoerkosten) willen nog wel eens bij de drogist eindigen (afhaalpunt). Het lijkt volstrekte willekeur.
Helaas wel. Vaak zijn het gewoon bubbeltjesenveloppen met IC's of andere kleine electronica-componten die samen een waarde van <€2,- vertegenwoordigen.

Wat extra vervelend is, is dat je je pakket de hele wereld over kunt volgen, maar zodra het dan in handen komt bij PostNL verdwijnt het gewoon van de radar. Vaak zie je dan dat je pakket al meerdere weken(!!!) in Nederland ligt, zonder dat iemand nog weet waar precies of waarom het zo verschrikkelijk lang moet duren, want waarom zou je een prima werkend trackingsysteem integreren met je eigen diensten?

En dan de laatste en meest vervelende: Het zou fijn zijn als PostNL ook daadwerkelijk AANGEEFT dat je pakket op zo'n punt klaar ligt. Dat gaat, in ieder geval bij mij, eigenlijk nooit goed, waardoor dus al meerdere keren een pakket na twee weken domweg retour afzender wordt gestuurd.

Nee, PostNL maakt er een potje van. Ze voldoen zeker niet aan de bovengestelde voorwaarden en daarbij zijn ze, volgens mij nog steeds, gewoon wettelijk verplicht om pakketjes (en dus ook bubbeltjesenveloppen!) gewoon aan de deur te bezorgen. Dat die staatssecretaris hier in mee gaat, is echt te belachelijk voor woorden.
Ja vaak kleine dingen die veel minder kosten dan 20 euro worden niet aan huis of in brievenbus bezorgd maar in een dorp 3 km verderop, zonder bezorgpoging. Af en toe bezorgen die PostNL mensen mijn spullen aan de andere kant van het dorp bij iemand met een postcode die 1 cijfer verschilt van die van mij, straatnaam en huisnummer staan er gewoon op dus ik snap niet hoe ze het voor elkaar krijgen.
Ja, pakketjes uit China worden vaak bij de AH gebracht. Ik krijg dan een briefje door de bus, met een foto er op van het etiket en waar ik het op kan halen.
Dat was mijn eerste gedachte, alle jaren dat ik moet betalen, moet ik pakket toch al afhalen.
De enige ervaring die ik heb gehad met invoer rechten was met DHL uit de VS en toen kreeg ik een sms en een mailtje omdat de gegevens netjes doorgeven waren. Tegenwoordig is groot spul eBay met hun verzendservice waar je gelijk de invoer betaalt, en anders is het inderdaad toch al onder de grenzen
Graag zelfs! Wanneer wordt een alternatieve ophaallocatie nou eens de regel bij online bestellen?
PostNL werkt overdag, de meerderheid van de mensen ook. En toch bezorgen we thuis.

Graag spaar ik PostNL en mezelf de moeite als afhaalkluizen nou eens uitgerold worden.
Helaas ligt de schuld daarvan toch echt bij de webshops, zij moeten dit aan hun kant implementeren. PostNL ondersteunt dit al een aardige tijd en sommige webshops hebben dit ook netjes geïmplementeerd in hun bestel- en verzendproces.

Zolang de webshop dit geen klanten kost zal het hun een worst wezen, hun hebben immers netjes het pakje verstuurd en PostNL krijgt de schuld.

[Reactie gewijzigd door Caayn op 23 juli 2024 10:01]

Ik ben totaal geen fan van onze Bpost, maar hier hebben ze een systeem dat in theorie perfect zou werken.
Hier kan je als burger ingeven waar je wenst dat pakketten geleverd worden als je niet thuis bent:
https://track.bpost.be/preferences/?language=nl
Bij een buur, een veilige plek of een postpunt.
Mocht je nu nog mogen kiezen waar ze automatisch leveren dan zou het nog beter zijn.
Het is dus niet exclusief de verantwoordelijkheid van de webshop maar zeker ook van de bezorger.

[Reactie gewijzigd door cadsite op 23 juli 2024 10:01]

"Rechtstreeks in een afhaalpunt" is ook gewoon een van de opties, dus dat is al een tijdje nog beter? :P

PostNL zou dat idd ook makkelijk kunnen implementeren. Het is sowieso niet het geval dat je enkel pakketjes ontvangt die je zelf hebt besteld of die überhaupt iets met een "factuur" te maken hebben… Daar begrijpen ze bij de douane hier in België overigens weinig van, maar bij Bpost dus wel.

[Reactie gewijzigd door Frenziefrenz op 23 juli 2024 10:01]

In feite hebben dat deels al. https://www.postnl.nl/ont...orsturen/doorzendservice/
Ik zou dus graag aangeven dan PostNL altijd de post die niet in de brievenbus past naar het afhaalpunt stuurt.
Dat kan bij PostNL ook, maar alleen na de eerste afleverpoging. Dan moet je wel met de "niet-thuis-code" in de app of op de website het aangeven. Dan ligt het de volgende dag op de aangegeven locatie.
PostNL stimuleert dit zelfs, aangezien de prijs per pakket lager ligt als dit naar een pakketpunt word gestuurd. Nadeel is dat sommige pakketpunten maar tot 1700 open zijn. Als je elke dag 9-17 werkt kan je dus pas op een vrije dag je pakket ophalen. Dit overkomt me geregeld met het UPS&DHL punt bij mij in de buurt.

Pakketkluizen ben ik trouwens ook een groot voorstander van! Hopelijk krijgen we die op steeds meer locaties, ook buiten enkele stations.
PostNL stimuleert dit zelfs,
Niet echt in mijn beleving.
Vaak krijg ik een berichtje op mijn PostNL app dat de webshop het pakje heeft aangemeld. Daarna een status update dat het onderweg is naar het sorteercentrum.
Waarom kan ik het pakje niet dan omleiden naar een afhaalpunt?
Waarom moet ik eerst op mislukte afleverpogingen wachten?
Het gaat natuurlijk wel eerst naar een centraal sorteercentrum. Als het hier is kan je in de app kiezen om het naar een afhaalpunt te laten bezorgen.
In de meeste gevallen moet het eerst op het originele adres aangeboden worden.
Maar heel zelden krijg ik de mogelijkheid om het voor die tijd aan te passen
( Bol doet het wel, kan je in de avond nog aangeven dat het naar locatie X moet gaan, of later op de dag )
Bij mij niet hoor, kan vaak kiezen tot een uur of 22.00. Zal misschien verschillen per distributiecentrum, maar het kan dus wel.
Pakketten uit het buitenland gaan vaak van de postaanbieder daar naar postnl over zogauw ze in NL zijn. Dan is dat lastig te implementeren. Vaak krijg ik in de postNL app dan de melding dat de bezorging is ingepland en kan ik geen reroute meer doen naar het postafhaalpunt. Dan moet ik dus wachten tot hij niet bezorgd kan worden.

Bij DHL kan ik wel kiezen om te rerouten naar een afhaalpunt terwijl het pakket in het hele proces zit of zelfs al ingepland is (omdat de notificaties van het pakket VOOR 2200u de deur uit gaan ipv rond dat moment van plannen pas in de app terecht komen).

De betaling van pakketten zou PostNL ook kunnen afhandelen via de app. Ze weten dat het pakket er is en dat het geld kost tijdens afleveren. Laat ze een optie in de app maken om het daar te betalen en dan gelijk te kiezen of je hem thuis afgeleverd wil hebben of in de shop. Probleem opgelost.
Dat is wel erg zwart/wit. De reden dat webshops dit moeten implementeren is omdat PostNL dat zo heeft bepaald. Het is natuurlijk best mogelijk voor PostNL om alle pakketten bestemd voor een bepaald adres naar een afhaalpunt te sturen en vervolgens de bewoner van dat adres te verwittigen middels een e-mail.
Hoe zit dat met handtekening, die ze bij mij bijna altijd vragen?
Altijd? Ik denk dat ik 1 op de 50 pakketjes moet tekenen..
Apart, ik denk dat ik 1 op de 50 niet moet tekenen.
Die meerderheid zou ik nou niet zo zeggen. De beroepsbevolking in Nederland is zo'n 6,5-7 miljoen mensen op een totaal van 17 miljoen. Kinderen, ouderen, werklozen, huisvrouwen (!), studenten werken doorgaans niet fulltime. Ook genoeg mensen die deeltijd werk doen, op hun luie gat zitten van rijkdom of mensen in ploegendiensten. Er zijn overdag meer mensen thuis dan je zou denken :) .
Hier in Denemarken is de afhaalkluis bij veel webshops al de standaard optie, en kost 'thuis langbrengen' meer geld. Ik vind het ideaal. Geen briefjes in de brievenbus, gewoon een SMS met een afhaalcode en op m'n gemak de verzending ophalen wanneer het mij uitkomt. Beter nog dan zo'n "pakjegemak" afhaalbalie bij de AH waar altijd een rij staat om ze daar ook tabak, kaarten, kranten, etc verkopen).
Je kan het ook gewoon op werk laten afleveren :)
...Als dat van je werkgever mag. Zijn er zat die dat niet toestaan namelijk.
Het zou PostNL sieren om überhaupt eens pakketjes (en gewone post) normaal te bezorgen, op tijd, op het juiste adres én als het éven kan nog intact óók. Dat kost al moeite genoeg is m'n ervaring...

Zolang aangetekende post bij de buren door de bus gemieterd wordt met een vervalste handtekening erbij (identiteitsfraude was wel een 'hoogtepuntje'...) heb ik het niet zo op met die kneuzenkermis.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

Wat een onzin, ik heb talloze pakketjes bezorgt gehad via PostNL buiten de feestdagen nooit problemen gehad. Veel andere bezorgdiensten wel, het ligt gewoon aan de locatie. Vaak gaat er in het buitengebied wat meer mis. Maar als je ziet hoevaak het wel goed gaat vind ik het typerend dat mensen altijd negatief aan het zeiken zijn. Pakket bezorgers werken altijd overuren dus een beetje waardering is wel op z'n plaats.

Daarnaast als je het bijvoorbeeld vergelijkt met Amerikaanse praktijken waar het vaak genoeg gebeurd dat pakketjes gewoon voor de deur worden gegooid mogen we al helemaal niet klagen.
Dat pakketbezorgers overuren moeten werken komt anders gewoon door het beleid van PostNL. Eerst alle pakketbezorgers er uit knikkeren, om ze vervolgens als ZZP'er tegen hetzelfde uurloon in te huren, waarbij diezelfde bezorgers dus enorm moeten knokken om het hoofd boven water te houden... Dat werkt de levering van service absoluut niet in de hand en dat soort praktijken mag je dan PostNL niet kwalijk nemen?

Nee, PostNL heeft er een enorme pleuriszooi van gemaakt en daar is dat bedrijf gewoon helemaal zelf voor verantwoordelijk.
Tja, ik vind het heel vervelend om het te moeten zeggen, maar ZZP'er, daar kies je zelf voor, dus ik kan weinig medelijden hebben als ze hard moeten knokken om het hoofd boven water te houden.. Dat geeft nog geen reden om dan niet fatsoenlijk het werk te doen.
Tja, ik vind het heel vervelend om het te moeten zeggen, maar ZZP'er, daar kies je zelf voor, dus ik kan weinig medelijden hebben als ze hard moeten knokken om het hoofd boven water te houden.. Dat geeft nog geen reden om dan niet fatsoenlijk het werk te doen.
Nou, ik ken er genoeg die geen keuze hadden, behalve hun hand gaan ophouden bij de staat...
Of dus ander werk zoeken voor een (andere) baas......
Gewoon ander werk gaan zoeken is niet altijd even gemakkelijk
Dat zeg ik ook niet, maar een hoop zzp'ers doen het omdat ze geen zin hebben om voor een baas te werken, maar uiteindelijk doen ze dat toch (1 klant), maar dan vaak met extra stress.
Mensen die geen problemen met iets hebben zullen niet zo vocaal zijn als mensen die er wel problemen mee hebben.

Men vergeet dat de PostNL bezorgers ook enorm onder druk staan, en dat PostNL het motto heeft als het goedkoper kan, het goedkoper moet.

Ga zelf als chaffeur werken, maar als het niet goed georganiseerd is daar ben ik zo weg, want toen ik zelf de Post bezorgde was het drama.

- Onderbetaald
- Veel te veel mensen aangenomen, die allemaal voor 4-6 uurtjes werken(kon geen uren draaien)
- Vrij veel post voor een simpel fietsje, paste vaak niet in 1x keer erin
- Sorteren kunnen/konden ze niet.
- Tijdslimieten, ook al ligt de post ondereen.
- Helft van de bezorgde post was reclame, die je maar moet inschatten omdat ze niet weten hoeveel Ja/Nee stickers er op de deuren waren.
Oh, had ik al gezegd hard werken en belachelijk weinig verdienen?

Bovendien is het gemiddelde volk wat daar werk(stereotyperend) niet het meest snuggere, na meeermaals aangeven dat ik geen zin had om maar 5-6 uurtjes te werken ben ik er zelf weggegaan.

Na 8 jaar ga ik nu eens bij de Pakket dienst kijken, maar als dat net zo slecht is dan ben ik ook zo pleitte :P
Onzin? Ik wil je wel kopietjes sturen van alle brieven en foto's en camerabeelden hoor... :) dat jij die ervaring niet hebt is pure mazzel en heeft niets te maken met 'onzin'.

En dat die pakketbezorgers overuren maken is mijn probleem niet. Maar wél als ze hun werk maar half doen.
Het is inderdaad geen onzin als dit jouw persoonlijke ervaringen zijn met PostNL. Je verwoording is hooguit wat heftig, maar dat is natuurlijk een uiting van frustratie richting het bedrijf. Bij mij komt PostNL gemiddeld 2-3x per week langs. Ik heb de afgelopen jaren nooit problemen gehad met PostNL. Uiteraard was een pakketje wel is vertraagd, maar dit stond dan ook netjes aangegeven in de app dat dit kon gebeuren ivm drukte.

Mijn ervaring met GLS is daarentegen erbarmelijk (DHL, UPS en DPD heb ik gemengde gevoelens bij. An sich gaat er nooit wat mis, maar hun verwachtte levertijden zijn wel heel ruim. De twee/vier uur van PostNL ervaar ik als heel prettig). Ik weiger dan ook bij webwinkels te kopen die GLS gebruiken. Dit zijn er naar verhouding ook een stuk minder dan PostNL, dus dit kan dan ook vrij makkelijk. Jouw ervaringen hoor en lees ik echt heel weinig. Ik denk dan ook dat het domme pech is, dat de bezorger(s) bij jou in de wijk hun werk niet serieus nemen. (uiteraard gaan er heel veel dingen mis bij PostNL, maar ze bezorgen dan ook wel heel erg veel. De wet van de grote getallen dicteert hier natuurlijk in.)

Wat ik eigenlijk het vervelendste vind jou van jouw ervaring, is dat je klachten niet goed serieus genomen worden. Het is an sich niet erg als er fouten gemaakt worden, maar wel hoe ze worden opgelost/behandeld. Het is wel fijn dat met een medium als Twitter dat je in elk geval ergens terecht komt dat wel iets blijkt te werken, maar het is jammer dat dit nodig blijkt.

En je hebt inderdaad helemaal gelijk dat het niet jouw probleem zou moeten zijn dat de PostNL medewerkers overuren moeten maken en/of onderbetaald worden. Erg vervelend voor die mensen, maar dat is een probleem dat tussen PostNL en die mensen is, en daar moeten wij als klant niet tussen gaan zitten.
Dat kost al moeite genoeg is m'n ervaring...
Ik zet tegenover jouw N=1 de mijne...
Bij mij in de buurt rijdt al jaren dezelfde bezorger, die me ook vriendelijk groet als ik op weg ben om mijn kind van school te halen en dan vraagt of er alsnog iemand thuis is. Bij een ontkennend antwoord, verlegt hij zijn route iets. Maar dat zal mede worden ingegeven door het feit dat ik veel en vaak thuis werk en met alle plezier pakketjes voor een deel van de straat aanpak. Waar het grootste deel van de buren dan weer blij mee is, want mijn openingstijden zijn ruimer dan die van het postagentschap ;)
Anoniem: 100047 @Jester-NL11 juli 2019 18:14
Dan mag je inderdaad blij zijn. Hier een pakketbezorger waarbij je niet eens de kans krijgt om normaal een deur open te doen. Die beste man loopt al bij de overburen om daar aan te bellen. Als je niet snel genoeg bent dan krijg je een briefje in de bus en kan je het bij de dumpplek (lees: de buren die wel open deden) ophalen. Ook al meegemaakt dat ik thuis was, niemand belt aan en maar wachten... dagen later vond ik het pakketje achter een plantenpot in de voortuin.
Recent nog gehad, pakket moest voor getekend worden en ik was niet thuis. Dus lag het bij de buren met een valse handtekening in het systeem.
Heb het maar gemeld bij PostNL, want dat kan tegenwoordig, als je maar goed genoeg zoekt op hun website. Want eigenlijk zeggen ze gewoon: Vermiste/beschadigde post of verkeerd afgeleverd, neem contact op met de verzender.
Dat de verzender niets fout heeft gedaan doet PostNL niets, zij kunnen onmogelijk schuldig zijn.
Hoe erg er ook in de tracking app staat dat ze het pakket in handen hebben gehad, als het daarna weg is, is het niet hun schuld. In de afgelopen jaren ben ik al meerdere keren pakketten 'kwijt' geraakt en PostNL gaf nooit thuis. Gewoon als status 'bezorgd' opgeven etc. Gelukkig heeft het mij nooit geld gekost, omdat de Chinese webwinkels het gewoon opnieuw sturen, maar het is schandalig te noemen dat tot voor kort je niet eens een klacht kon indienen.

Ook de tracking app die tijden geeft dat ze langskomen klopt bijna nooit. Ik zit blijkbaar ergens aan het einde van een route, dus als het een drukke dag is, komt het altijd pas een dag (of twee) later. Leuk als je geregeld hebt dat er iemand thuis blijft...
Twitter account aanmaken en ze helemaal tot de grond toe afbranden. Dat werkt in mijn geval uitstekend. Niet dat je daar je pakket mee terug krijgt maar dan is er in elk geval iets méér aandacht voor. En ja het is méér dan schandalig, maar dat zal PostNL ook worst wezen.

Als je zelf verstuurd: minimaal met track & trace, beste is gewoon aangetekend ongeacht wat het is. Kost iets meer, maar dan heb je ook iets meer zekerheid.

En een valse handtekening is simpelweg een misdrijf (identiteitsfraude!) en strafbaar. Als je een rechtsbijstandverzekering hebt zou ik daar absoluut even informeren wat je kunt doen. Het is niet gewoon een kwestie van "ach laat maar gaan, gebeurd vast niet nog eens". Het is een serieus misdrijf. Nu gaat het wellicht om een pakje van een Chinese webwinkel, maar je zult maar serieus papierwerk versturen waar échte harde bedragen aan vast hangen of consequenties als blijkt dat jij niet de ontvanger ervan bent.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

Misschien toch even melden bij PostNL zelf. Het lijkt mij dat het dan aan je bezorger ligt, ik heb nog nooit een probleem gehad met PostNL.
Heeft geen zin. Als ontvanger is PostNL geen gesprekspartij voor jou. Je moet het melden bij de verzender en die kan het bij PostNL doorgeven.

Maar ook hier nooit problemen met PostNL.
Ik zoek altijd net zo lang binnen webshops tot ik er één heb die via PostNL verzend. Zodra DHL of DPD worden gebruikt haak ik direct zonder twijfel af.


*edit: uit de recties hieronder begrijp ik dat je als ontvanger nu wel bij PostNL terecht kan met een klacht.

[Reactie gewijzigd door Dennisdn op 23 juli 2024 10:01]

Wat een onzin, het kan gewoon en het heeft zin. Zie de PostNL site: https://www.postnl.nl/kla.../probleem-klacht/bezorger

Persoonlijk heb ik twee keer geklaagd over dezelfde bezorger die gewoon pakketten voor de deur zette als ik er niet was, die bezorger heb ik daarna niet meer gezien en het is niet meer voorgekomen.
Zelfde geval als een chagrijnige post coureur bij ons, die hebben we ook nooit meer gezien en de vervangende vrouw is altijd heel aardig en respecteert de verkeersregels wel!
Je weet dat er enorm veel druk op de postbezorger/pakketbezorgers staat en de compensatie minimum is?
met alle respect, maar is dat een excuus ? ik dacht van niet.
Als ze hun verloning erbarmelijk vinden, moeten ze bij hun vakbond/ postNL gaan klagen, en niet hun werk niet goed doen.
Ze vinden de beloning niet alleen erbarmelijk, dat is hij volgens objectieve criteria ook gewoon. Het probleem is als met alle banen: je wilt ook niet morgen op straat staan, dus je moet niet teveel kritiek hebben en zelf een compromis zoeken. In geval van PostNL is dat erger dan normaal, en je kunt het simpelweg niet helemaal op de bezorgers afschuiven (niet helemaal, maar wel gedeeltelijk!).
Dat komt gewoon door het beleid va PostNL... Als je niet wil investeren in kwaliteit, kun je die natuurlijk ook niet verwachten.
Ik ben het niet oneens met je, heb zelf voor PostNL gewerkt.

Maar zover ik weet was PostNL ook in financieel zwaar weer toen ik er werkte(toen was het nog erger btw). geen idee hoe ze er nu voor staan, persoonlijk zelf vindt ik aflever punten ook fijner en voor de bezorger is het ook fijner omdat je veel pakketen in korte tijd kwijt bent waardoor je meer tijd hebt voor de rest.
Zoals al vaker gezegd in de reacties, dat geniet ook zeker mijn voorkeur, maar dat is bij veel Nederlandse webshops al niet eens een optie die je kunt kiezen, bij Chinese shops (waar dit bericht grotendeels over gaat) lijkt dat me dus helemaal niet haalbaar. En om nou standaard het adres van mijn lokale afhaalpunt in te stellen, mwoah, ik gok dat dat dus al helemaal niet goed zal gaan....
Eigenlijk heel simpel te implementeren voor PostNL. In de plaats van het te laten doen via de verzender, laat de ontvanger pakketjes markeren als "niet leveren, ik haal ze op bij X".
Zoals al vaker gezegd in de reacties, dat geniet ook zeker mijn voorkeur, maar dat is bij veel Nederlandse webshops al niet eens een optie die je kunt kiezen, bij Chinese shops (waar dit bericht grotendeels over gaat) lijkt dat me dus helemaal niet haalbaar. En om nou standaard het adres van mijn lokale afhaalpunt in te stellen, mwoah, ik gok dat dat dus al helemaal niet goed zal gaan....
Dat kan wel eens gaan veranderen als AliExpress hun warehouses in Europe opent (fingers crossed).
Klopt. Als je het adres van het afhaalpunt opgeeft, stuur je het niet naar het pakketpunt, maar aan het pakketpunt. Zij weten van niks en zullen het hoogstwaarschijnlijk terugsturen.

Als je wilt dat het aan jou verzonden wordt, maar op te halen is op een pakketpunt moet je dat van te voren aangeven. Bij bol.com staat er dan vaak op 'via pakketpunt'
Precies, maar er zijn zelfs binnen Nederland maar weinig webshops waarbij dat kan. Bij Chinese webshops is dat absoluut niet mogelijk en juist daarbij gaat het veel te vaak fout. Daar loopt PostNL ook over te miepen.
Soms kun je het ook nog aanpassen in de postNL app. Ik heb vorige week 2 bestellingen de avond van te voren toch maar op een pakketpunt laten bezorgen, omdat ik moest werken overdag.

Kan overigens ook niet altijd volgens mij. En anders bij 1x niet thuis kun je vaak al voor pakketpunt kiezen.
If you pay peanuts, you get monkeys.
Dat ligt toch echt aan de bezorger. Ik heb bij AH gewerkt als bezorger. Ook daar was de planning laat ik zeggen bijzonder strak als je je aan de verkeersregels hield. Daarbij helpt het niet als de TomTom navi steeds 50 meter afwijkt en je dan een afslag te vroeg of te laat neemt. Ook niet dat mensen in aller ijl ineens flessen of kratten retour willen geven uit de grochten van hun woning. Ik hiel me altijd aan de verkeersregels.
Wat een volslagen BS. Wet is ook voor slecht behandelde mensen wet. Geen enkel excuus is daar valide.

Kom nou...

2 x verkeerd = (en blijft) verkeerd. Geen goed.

Ben je niet gelukkig in je baan: maak dan dat je wegkomt. Word je slecht behandeld? Idem. Maar doe gewoon je werk zoals het hoort. Kantjeslopers hebben we niets aan, in geen enkele branche.

Jezelf als slachtoffer zien terwijl er zoveel mogelijkheden zijn is vooral heel erg dom. Vooral voor jezelf. En als slachtoffer zelf weer anderen tot slachtoffer maken is... moet ik dat nog uitleggen?

Zeker nu: werk genoeg.
Anoniem: 315662 @Dennisdn11 juli 2019 14:54
Dat is onwaar. Als een pakketje niet bezorgt wordt inderdaad wel, maar als jij een klacht hebt over je bezorger kun je dat prima doen als ontvanger. Ik heb ook al aantal keer een klacht ingediend omdat onze bezorger praktisch nooit aanbelt en de pakketjes allemaal afgeeft bij de winkel onder ons. Krijg je prima feedback op.
Op Twitter voluit op het orgel gaan werkt wel degelijk goed hoor. Had binnen no-time een manager van ze letterlijk voor m'n deur. Niet dat het héél veel helpt, maar na een keer of 5 ging het iets minder slecht.

DHL en DPD heb ik dan weer juist nooit problemen mee. Wil niet zeggen dat er geen problemen *zijn* maar daar is mijn ervaring dan weer goed mee.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

DPD zal ik nooit maar dan ook NOOIT als pakketbezorger aan de deur willen hebben. Als ik iets wil bestellen bij een webshop en ik weet op voorhand dat het DPD is die bezorgt dan bestel ik gewoon NIET.

Waar dit vandaan komt? Wel, ik werk in Amsterdam en aangezien daar een distributiecentrum van DPD zit heb ik hele negatieve ervaringen met hun bezorgers. Ze rijden alsof er geen morgen komt, ik ben al zo vaak afgesneden dat ik de tel kwijt ben en het agressieve rijgedrag ben ik inmiddels zo spuugzat dat ik gewoon niet wil dat deze halve garen bij mij aan de deur verschijnen.

Het is echt heel erg. Laatst moest ik door zo'n idioot uitwijken alleen was er geen ruimte, ik kon kiezen tussen een zeer smalle ruimte tussen twee bomen of een fietser van z'n fiets rijden. Ik koos natuurlijk voor de ruimte tussen de bomen en het ging maar net goed.

Bezorgers van DHL zie ik ook heel vaak rijden (natuurlijk ook in Amsterdam) en zij kunnen zonder agressie door het verkeer. :)

DPD. :r
Zo zie dat ervaringen verschillen. PostNL en DHL over het algemeen prima. DPD zijn hier echt diep triest. Als iets via DPD verstuurd wordt, probeer ik altijd of het ook anders kan, eventueel met extra kosten.

Het zijn vaak de bezorgers die het verschil maken...
Dan ben je een gelukkig persoon, ik ben juist altijd weer bedroefd als het via PostNL moet. altijd wat met die toko! Het gaat vaak wel beter als ik een afhaalpunt kan kiezen, maar ook onlangs weer een uitgestelde levering.
Anoniem: 100047 @Dennisdn11 juli 2019 18:08
Dat is dus niet waar. PostNL in dit geval is verantwoordelijk voor het pakket. De handtekening die je zet is een kwijting, met andere woorden: due handtekening zet je zodat de bezorger er niet meer verantwoordelijk voor is.
Meerdere keren gedaan. Bezorger ook op aangesproken dat identiteitsfraude wel een dingetje is. "Tsja, dat is wel vervelend ja, kun je alsnog even tekenen dan?"

WAT. DENK. JE. ZELF. Ik heb 'm even hardop uitgelachen en bedankt voor de eer. "Ja, maar dan raak ik in de problemen". Nee knul. DAT ZIT JE AL.

En ik hoor al 15 jaar lang bij elke opengescheurde envelop van hun managers (die ook al gewoon langskomen na de zoveelste klacht) "onze machines zijn niet goed afgesteld, dan kan dit gebeuren". Je zou toch misschien denken dat na 15 JAAR iemand wel met een schroevendraaiertje gaat lopen poeren in zo'n machine, maar misschien ben ik wel gewoon te ongeduldig of te pragmatisch natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

Ik ben het vrijwel helemaal met je eens, alleen dat van die opengescheurde enveloppen zit net iets anders (tenminste als het gaat om kleine dikke harde voorwerpen zoals sd-kaartjes, sleutels en munten - in geval van bankbiljetten is het natuurlijk gewoon diefstal).

De sorteermachines / opzet-stempelmachines oefenen een bepaalde kracht uit op de post. Ze gaan ze niet speciaal langzamer afstellen, zelfs al zouden jij en ik dat een redelijke workaround vinden. Eind van het liedje is dus dat er bij elke verzending van een dik, hard voorwerp een x kans is dat het voorwerp eruitgewalst wordt. Daar gebruik je dus karton en/of bubbeltjesenveloppen voor.
Nou, in het laatste geval ging het om een T-shirtje met een custom opdruk. Veel zachter dan dat krijg je het niet denk ik..
En het T-shirt was niet gescheurd?
Misschien eens de AIVD bellen om te vragen waarom jij zo in de kijker loopt? 8)7
Het t-shirt was er niet, envelop was leeg, dus geen idee...
Zacht, maar wel dik. Zat het in een normale enveloppe? Zo ja, fout verzender. Helaas. Verpakken is nog best wel specialistisch werk.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 10:01]

Voor zover ik me herinner zo'n stevige kartonnen envelop, groter dan A4, met stevig verlijmde afsluit..flap... ik weet niet hoe je 't anders moet noemen. Een soort envelop waar je normaal foto's in verstuurd die niet mogen kreuken, niet zo'm gele documentenvelop maar stevig karton. En het was een kinderformaat T-shirtje, zouden er makkelijk 3 in hebben moeten passen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

Dat zou ik inderdaad toch als een fout van de post klassificeren. Slechte beurt voor de post.
Ik heb ook wel meerdere keren problemen gehad.

een bezorger die langs zou geweest zijn, terwijl ik op dat exacte moment voor de deur stond. maar geen witte bus had gezien in de straat.
Je kan blijven melden, alles wordt netjes en vriendelijk genoteerd en vervolgens wordt er niets mee gedaan. Het wordt tijd dat er eens iemand op staat om dit bedrijf aan te pakken.
In de tijd van dat het nog TNT was heb ik er gewerkt maar ik kan je zeggen dat het beide kanten op werkt.

Als je ziet hoe consumenten en zelfs professionele bedrijven hun post versturen kan je veel zaken echt niet afschuiven op Postnl.

En dan heb ik het over geen afzender op een brief, niet frankeren, open of niet goed gesloten brieven versturen, pakketjes gammel dichtgetapet zonder bescherming erin, flessen wijn verzenden in een leeg karton doos, verkeerde adres of geen postcode enz enz enz.
Nou, ik weet niet, maar een standaard envelop die aan de bovenkant écht hermetisch afgesloten is van links tot rechts volledig opengescheurd over de hele breedte lijkt me nou niet zozeer een afzender-probleempje....

Komen ze een lege envelop aanbieden aan de deur met excuses dat ie gescheurd is. Bezorg dan gewoon NIET. Daar kan ik dus letterlijk niks mee. Maar ja. Het zal wel..

Zoals ik al eerder zei.. aangetekende post bij de buren in de bus gooien met een vervalste handtekening van 'mij' in hun appje (hoe verzin je dit..) tot aan brieven waarvan alléén het huisnummer en dorp klopte maar de straatnaam, postcode en naam niet (staat toch redelijk duidelijk op het naambordje bij m'n deur...) en opengescheurde enveloppen met verdwenen inhoud, te late bezorging, en aanmaningen waarvan je het origineel al nooit ontvangen hebt is maar een deel van de ervaringen hier. En dan heb je nog geen eens weet van alles wat *niet* bezorgd is de afgelopen jaren...

Uitgaande post net zo. Ik doe nogal eens wat met Marktplaats. Tegenwoordig moet je simpelweg video-opnames maken met je telefoon van alles wat je inpakt en labelt voordat je het naar het postkantoor brengt. 2 jaar geleden was het zo dat 25% (niet overdreven!!) van alles wat ik verstuurde überhaupt niet of leeg aankwam bij de ontvanger. Een KWART. En dan pak ik gewoon bubbeltjesenveloppen en tape ik die extra! dicht met van die brede bruine inpaktape ... en sowieso alles aangetekend versturen want anders verdwijnt het sowieso 100% van de tijd.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 10:01]

Wie zegt dat het niet aankwam bij de ontvanger? de ontvanger? die dan daarna zijn geld terug krijgt?
Heb zelf nog nooit wat aangetekend gestuurd of laten versturen en heb daar maar 1 periode last van gehad dat het niet aan kwam, bleek achteraf dus een bezorger te zijn die de pakjes gewoon regelrecht zijn schuur in parkeerde, jaar later kreeg ik de pakketjes uiteindelijk via de politie dan ineens toch geleverd.
Hier ook, bezorger had het bij de buren neergekwakt maar geen briefje in de bus gedaan. Buren waren een paar dagen weg. Ontvanger was zo “vriendelijk” om me gelijk bij zo’n oplichtingssite aan te melden want “je zal het wel niet verstuurd hebben”...
dat ligt dan toch echt aan je bezorger, en niet het bedrijf PostNL.

Hier doet een lokaal koeriersbedrijf de pakketendienst van postNL (buitengebied) en dat gaat meer dan prima, ook bij winkels halen zij het op in een uniformpje van postnl. Altijd netjes binnen het uurvak zijn ze er gewoon.
Ik heb de afgelopen 20 jaar dat ik hier woon minstens zoveel bezorgers gezien. Brievenpost, pakketpost, allemaal eersteklas knoeiers.

Het probleem is PostNL en hun personeelsbeleid. If you pay with peanuts you can expect monkeys.
Ach het is beter dan DHL waarbij DHL al voor je betaald zonder je de keuze te geven of je wel wilt betalen, en pas na 1 jaar met een rekening komt aanzetten 8)7. En omdat de waarde van het pakketje niet goed gespecificeerd was op het pakketje had de douane ook nog eens maar wat gegokt, waardoor ik 150 euro aan invoerrechten mocht aftikken voor een pakketje wat eigenlijk ~30 euro gekost had :X
Anoniem: 315662 @EJlol11 juli 2019 14:56
Al is dat laatste natuurlijk de fout van de verzender en niet van de bezorger of de douane.
Mijn ervaring is dat ze er van uit gaan dat de waarde op het pakketje (declared value) naar beneden is bijgesteld om invoerrechten te verlagen, en dus zelf maar een willekeurige waarde er op plakken. Geen beroep mogelijk.
Dat doet postnl ook. PostNL betaald het pakket al zodat de bezorging door blijft lopen. Alleen stoppen ze de rekening met 30 euro afhandeldings en voorschottoeslag erbij die jij moet betalen voor je het pakket krijgt.

En dat de waarde van het pakket niet goed is gespecificeert kun je ook terug vorderen. Ten eerste is dat een fout van de verzender en ten tweede kun je door jou factuur naar DHL te sturen die 150 euro weer terug krijgen.
(heb het een keer gehad waarbij ze dachten dat het om US dollars ging bij een pakket uit Hong Kong en daarmee gerekend hadden, scheelde een factor 10 in de prijs. Netjes het geld terug gehad)
Die kan je inderdaad terugvorderen mits je een goed kloppende factuur hebt, dat was echter bij ons niet het geval, aangezien het verstuurd was door een vriendin die het ergens op de markt in China gekocht had, en het dus geen webshop betrof.
Ook leuk, geen verzendkosten vermeld, gaan ze uit van het nederlandse tarief voor de pakket waarde...
DHL is een crimineel bedrijf dat 100 euro aan verzendkosten optelt in de invoerprijs bij een product van 60 euro + 'gratis' verzending. Ofwel product en verzending kosten samen maar 60.
Het aanvechten is ook bijna niet te doen ze sturen je van het kastje naar de muur "ja meneer gaat u maar een verklaring van geen bezwaar regelen, Hahahaah" :(
Oww, dushet risico ligt toch bij de ontvanger, ik kreeg uit het artikel het idee dat dat bij het chinese bedrijf lag, omdat veel mensen het pakket in geval heffing weigeren. Jij kon dat niet doen blijkbaar.
Handig toch? Aan de deur kan ik niet pinnen...
Omdat je contant & gepast moet betalen als PostNL aan je deur staat.
dat is niet meer.
Als er aan de deur betaald moet worden kun je pinnen (zeker als het de bezorger van PostNL zelf is en niet een een of ander koerier die rijdt in opdracht van PostNl)

Zo niet dan gaat het pakketje naar het dichstbijzinde afhaalpunt (hoewel dat ook niet altijd goed gaat.... lag het pakketje 100km verder op)
Sinds wanneer niet?

"Verschillen Nederland, België en Luxemburg
Betalen bij ontvangst werkt niet overal hetzelfde. In Nederland kun je aan de deur met je pinpas betalen. "

Bron: https://www.postnl.nl/zak...es/betalen-bij-ontvangst/
Dat is gewoon onwil van PostNL. Daar zijn technisch namelijk geen bezwaren tegen, je kunt prima iedere bezorger een pin-automaat meegeven, hoor. Alleen lijken alle postberzorgers allergisch te zijn voor het woord 'service'.
Als dat je voornaamste argument is, zou een betere oplossing dan niet zijn om de bezorger van een pinapparaat te voorzien?
OK, dus even samenvattend: Je ziet de markt verschuiven waardoor er meer pakketjes uit het buitenland komen. Vervolgens ga je je niet richten op veranderingen binnen je bedrijf of geleverde diensten om dit zo soepel mogelijk te laten verlopen, zowel voor jezelf als bedrijf zijnde of voor de ontvanger van het poststuk. Diensten als, zeg, integratie van buitenlandse track-and-trace-diensten, zodat pakketjes gewoon kunnen worden gevolgd, met een hoger percentage succesvolle afleveringen tot gevolg, of zeg, het uitrusten van je pakketbezorgers met PIN-automaten zodat de betaling vlotten en efficienter gedaan kan worden, ik roep maar wat.

Ondertussen ben je je eigen bezorgdienst vakkundig aan het afbreken, want sociale zekerheid voor werknemers is zó 1990 en die bezorgers kunnen makkelijk 12 uur op een dag werken, toch? En dan ga je als kers op de sorbet een staatssecretaris lastig vallen met je problemen, die vervolgens tot een uitspraak wordt verleid die jij kunt gebruiken om onder je bezorgplicht(!!) uit te komen?

Chapeau, PostNL, chapeau...
Ik denk dat het vooral hierom gaat:

"Ontvangers zijn namelijk vaak niet geïnformeerd over het feit dat invoerrechten moeten worden betaald en zijn niet bereid om deze alsnog te betalen of zijn daar op het bezorgmoment niet toe in staat."

Dat betekend dat je vaak pakketjes bij je heb die weer terug naar het distributie centrum moeten waardoor er minder pakketjes mee kunnen in een busje en/of vrachtwagen.
Dat is júist een mooi voorbeeld: Wat dacht je er dan van om die mensen eerst eens op de hoogte te stellen? Misschien bestaat er zelfs een mogelijkheid om een betaallink te sturen, je weet wel, om het de ontvanger makkelijk te maken!

Laten we wel wezen, pakketjes uit het buitenland liggen (mijn ervaring) over het algemeen 2+ weken 'ergens' bij PostNL, dan kun je die tijd net zo goed ook goed besteden, toch?

Diensten als PostNL zijn gewoon allergisch voor het woord service, niets meer en niets minder.
https://www.google.com/am...rlijke-concurrentie%3famp

Zolang Postnl geheime afspraken kan maken.. verdienen ze er toch wel ergens aan
Anoniem: 498327 @Smuey11 juli 2019 20:50
Probleem is dat gare oude postwet over de datum is. Gratuit buitenlandse zendingen bezorgen kan eigenlijk niet meer. EU moet dit EU breed opzeggen. Zolang dat niet gebeurt krijg je dit soort ondermijnend gedrag. Groot gelijk van PostNL.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.