Consumentenbond wil dat toezichthouders optreden tegen AliExpress

De voorwaarden van de Chinese marktplaats AliExpress zijn in strijd met Europese consumentenregels, zeggen zes Europese consumentenorganisaties. Zij vinden dat toezichthouders zoals de Autoriteit Consument & Markt moeten optreden.

Onder andere de Nederlandse Consumentenbond en Test Aankoop uit België willen dat toezichthouders actie ondernemen. Volgens de organisaties handelt AliExpress op de Europese markt en moet het bedrijf daarom de Europese regels respecteren.

Als AliExpress-klanten een probleem met een leverancier hebben en er niet uitkomen, moeten ze zich wenden tot een arbitrage-instituut in Hongkong, schrijft de Consumentenbond. Volgens Europese wetgeving moeten consumenten het recht hebben om in eigen land naar de rechter te stappen.

Ook hebben AliExpress-klanten niet de mogelijkheid om een aanschaf binnen veertien dagen zonder opgaaf van reden retour te sturen. Bovendien geeft AliExpress volgens de organisaties geen duidelijkheid over de wettelijke garantietermijn van minimaal twee jaar die in de EU geldt.

De Consumentenbond heeft de zaak aangekaart bij de Autoriteit Consument & Markt en de consumentenorganisaties uit België, Frankrijk, Portugal en Italië hebben datzelfde gedaan bij hun nationale toezichthouders. De overkoepelende Europese organisatie BEUC coördineert de actie. De Duitse consumentenorganisatie Verbraucherzentrale Bundesverband overweegt zelf juridische stappen.

AliExpress, onderdeel van Alibaba, is een Chinese marktplaats met een wereldwijd publiek. De website is ook in het Nederlands beschikbaar, heeft ondersteuning voor iDeal en sinds 2017 werkt AliExpress samen met PostNL voor relatief snelle levering naar Nederland.

AliExpress

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

17-05-2019 • 09:41

558

Submitter: Lednov

Reacties (558)

558
528
334
32
2
124
Wijzig sortering
Hoi ik ben een webwinkelier.

Ik zie een hoop opmerkingen van mensen die zeggen dat er geen probleem is want AliExpress is toch veel goedkoper en doet het toch prima en levert toch gewoon goed dus wat is nou het probleem?

Maar dat is het punt niet.

Ik moet als webwinkelier in Nederland voldoen aan best wel veel regels. Regels die er voor zorgen dat consumenten goed beschermd zijn en die er dus voor zorgen dat men met vertrouwen en veilig online kan bestellen. Op zich dus goede regels.

Een van die regels is bijvoorbeeld het recht op de zichttermijn. Mensen die bij mij kopen moet ik in de gelegenheid stellen om het product uit te proberen (!) en terug te laten sturen als het niet bevalt. Het gevolg is dat ik een vrij grote retourenstroom heb die mij enorm veel kost. Niet alleen kosten van het heen en weer sturen, maar ook de retouren uitpakken, inspecteren en verwerken, weer gereed maken voor verkoop -voor zo ver dat nog kan- etc.
Om een idee te geven hoe veel dat kost; in de meeste gevallen is het voor ons als webwinkel goedkoper om het retour gezonden product maar gewoon weg te gooien in plaats van weer gereed te maken voor verkoop. Slecht voor onze marge, slecht voor het milieu, enz.

Stel dat ik als webwinkel in Nederland niet hoef te voldoen aan al die regels, dan kan ik mijn producten misschien wel 30% goedkoper aanbieden. Ik kan dan nog altijd diezelfde hoge service leveren, maar dan zonder dat het veel geld kost. Mijn prijzen zouden dan niet wezenlijk verschillen van die van AliExpress of andere Chinese aanbieders.
Het nadeel zou zijn dat zonder die regels ondernemers met iets minder goede bedoelingen daar misbruik van kunnen maken. Zij kunnen dan wettelijk gezien wegkomen met het leveren van slechte service. Dat moeten we niet willen denk ik.

Het punt is dat AliExpress niet hoeft te voldoen aan al die regels, maar zich wel mengt op dezelfde markt als dat wij staan. Dat is ten eerste niet eerlijk naar mij als hardwerkende ondernemer, maar dus ook onwenselijk voor jou als consument. Nu is het dus zo dat veel verkopers op AliExpress blijkbaar goede service leveren. Maar dat hoeven ze niet. Stel dat ze niet leveren of dat jij ontevreden bent over het geleverde product, dan heb je het daar maar mee te doen en kan je strikt genomen fluiten naar je centen.

Daarom is het denk ik niet meer dan normaal dat AliExpress moet voldoen aan diezelfde regels als waar ik ook aan moet voldoen. Dat is eerlijker voor mij en andere Europese webwinkels, en beter voor ons als consument.

[Reactie gewijzigd door Maypole op 22 juli 2024 15:43]

Dan hebben we het nog niet eens over de BTW die een webwinkelier hier moet afdragen en verzendkosten die in China vermoedelijk staats gesponsord zijn. Daarnaast worden ze als ontwikkelingsland gezien door de Wereldpostunie wat ook niet echt helpt. Gelukkig komt er aan het BTW probleem een einde in 2021, dan is er in ieder geval een gelijk speelveld.

"Een ander probleem dat momenteel speelt op het gebied van cross-border logistiek is de btw. Momenteel worden producten met een lage waarde vrijgesteld van deze belasting, ook iets waar door Chinese webwinkeliers goed gebruik van werd gemaakt. Zij verstuurden namelijk veel artikelen met een waarde van onder de € 22,00, met als gevolg dat er geen btw over betaald hoefde te worden.

Vanaf 2021 wordt deze regel echter afgeschaft, zodat ook voor producten met een lage waarde btw moet worden afgedragen. Hierdoor worden geïmporteerde producten duurder en is de kans aanwezig dat de import vanuit Azië zal afnemen. Als reactie op deze wetswijziging is de verwachting echter dat Chinese partijen hun goederen dan gaan opslaan binnen de EU. Hierdoor worden deze goederen geïmporteerd onder de reguliere douaneprocedure. De vraag is of dit wenselijk is voor Europese webwinkels, aangezien Chinese aanbieders dan in staat zijn om hun producten sneller te leveren."

Bron: https://www.emerce.nl/ach...-europese-pakketbezorging
Ik vraag me wel af hoe dat in de praktijk dan moet gaan. Ik koop met vrij grote regelmaat spul uit China, want het is gewoon mooi goedkoop en het type producten dat ik koop zijn altijd wel redelijke kwaliteit. Denk Arduino's, transistors, weerstanden. Maar ik denk niet dat de douane blij wordt als ze dat allemaal moeten taxeren. Die zien wel weer aankomen dat er wat headerpinnetjes langskomen van een paar cent. Een Arduino Pro Mini van 1,50 in envelop 2. Een paar losse USB connectortjes in envelop 3. Volgende envelop een paar 3mm LEDjes. Oh maar jongens, hier is een hele Raspberry Pi camera van wel 3 dollar! Jackpot!

Dan mogen de lonen van de ambtenaren flink omlaag, want anders kan dat niet uit. Of ze moeten alle zendingen uit China maar gaan blokkeren. Weet dan alleen niet zeker waar ik mijn USB poortjes en connectors moet bestellen.
Idd zelfde hier. Alle onderdelen die ik nu in China koop kun je hier in NL als consument niet eens kopen. En als je het al kunt kopen is het voor mijn projecten onbetaalbaar duur.

De douane kan 9 vd 10x niet eens zien wat het nu is, laat staan dat ze kunnen bepalen in welke belasting-categorie het moet vallen.
Laatst moest ik betalen voor een pakje met drone onderdelen. Omdat ik er wat straps bijgedaan had (van $1) moest ik €17 betalen omdat er "riemen" in het pakket zaten.

De enige manier waarop dit allemaal belast zou kunnen gaan worden is als ze alles automatiseren. Maar dat zie ik nog niet zo snel gebeuren als ik kijk hoe zaken nu gaan bij de belastingdienst. ;)
doen ze nu al bij aliexpress met gsm's. Hebben depots in duitsland, frankrijk, spanje, ... Je kiest bij bestelling of de gsm vanuit china vertrekt of vanuit een europees depot. De eerste optie is goedkoper met het risico dat je bij behandeling door douane bijbetaald, de tweede optie is iets duurder maar weet je zeker dat er niks meer bijkomt van kosten. Plus bij verzending uit duitsland had ik de laatste keer mijn gsm op 3 dagen thuis. Zo worden ze inderdaad zeker nog een grotere concurrent van de europese webshops.
Ja maar jij en andere nl web winkeliers kopen iets voor 2 dollar er verkopen het hier voor 29.95 euro, dat noem je wel eerlijk dan? Als ik hetzelfde voor 1.50 op aliexpress koop neem ik het risico dat het niet voldoet wel op de koop toe, terug sturen hoeft dan ook niet.
Een schilder werkt in China ook voor 1 euro per uur en hier vragen ze minimaal 40 a 50 euro.

Een maaltijd kost in China ook minder dan twee euro, hier betaal je voor een voorgerecht al minimaal zes.

Sorry maar je kunt een product wat in (al dan niet erbarmelijke) andere economische omstandigheden is gemaakt niet vergelijken met een product wat gemaakt is door een werknemer in eigen land. Iedereen zal wel eens wat uit China hebben besteld maar dan moeten we niet ineens schijnheilig gaan doen door te zeggen dat de winkeliers schuld hebben (hoe kun je in vredesnaam tegen iets op concurreren wat zich niet aan regels hoeft te houden).

Ja tuurlijk er zijn inderdaad winkels die het wel erg bont maken (ordinaire dozenschuivers), maar daar heb je concurrentie voor. We lopen in Nederland hard te zeiken dat de binnensteden allemaal leeglopen maar we bestellen wel van alles uit China. En ja er zijn ook webshops die rechtstreeks hun meuk bij Ali bestellen en vervolgens hier weer met een paar euro marge doorverkopen, maar daar werken wij als consument net zo hard aan mee door het te kopen. Je kunt ook kiezen voor een Europees fabrikaat maar ja dan betaal je een hogere prijs.

Wat de EU hier doet is gewoon goed, namelijk een gelijk speelveld creëren voor iedereen. Het is toch belachelijk dat een bedrijf hier in Nederland en Europa compleet kapot word gemaakt omdat men in China met hun staatsfinancieerde meuk ver onder de eigenlijke prijzen van een product kunnen gaan zitten. Ik merk dan ook dat veel mensen hier geen idee hebben wat je als ondernemer allemaal uitgeeft om aan regeltjes te voldoen en je plichten (belasting etc.) te voldoen.
Wat lul je, de meeste shops in nl bestellen ook alles in china, ze plakken er alleen een dikke meerprijs op, gemaakt in eigen land lol onder welke steen heb jij gezeten..
Helaas ben ik met @ChAiNsAwII eens, als je naar de toysarus gaat en wat speelgoed koopt, staat er dan "gemaakt in Nederland" of "gemaakt in China"? is trouwens niet alleen met speelgoed, maar met extreem veel.
Plus nog eens een keer dat er vaak geen BTW en importrechten betaald hoeft te worden over spullen van AliExpress omdat deze gewoon door de douane heen komen. Ook zijn de verzendkosten voor een groot deel via subsidie van China geregeld.

Ga je verzenden naar Nederland, gelijk ff 21% BTW en eventueel invoerrechten aftikken. Ga je een pakketje naar Nederland verzenden gewoon net als wij € 25 voor een pakketje betalen. Kijken hoeveel ze dan nog verkopen.

Complete oneerlijke concurrentie welke van mij direct mag worden afgeschaft, wil je hier leveren, prima maar dan wel aan de regeltjes voldoen en niet genieten van subsidie welke andere niet hebben.
Nee als de waarde hoger is dan moet je gewoon btw en/of invoerrechten betalen, klinkklare onzin.
Lang niet altijd, daar hebben ze slimme trucjes voor bedacht. En sowieso (bijna) alles onder de €20 gaat ongecontroleerd door. Je kan pech hebben als je een steekproef hebt inderdaad. Maar ook met invoerrechten gaat het zo, ze geven gewoon een lager bedrag op als wat er in de doos zit, of ze noemen het een sample o.i.d.
Daarom is het denk ik niet meer dan normaal dat AliExpress moet voldoen aan diezelfde regels als waar ik ook aan moet voldoen. Dat is eerlijker voor mij en andere Europese webwinkels, en beter voor ons als consument.
Precies dit! Een groot deel van de Tweakers in de comments is zich boos aan het maken over de voor- en nadelen van de regels. Maar dit gaat niet over welke regels er zouden moeten zijn voor webshops.

Dit gaat over de vraag: Als er regels zijn rondom webshops, moeten alle webshops zich er dan aan houden?

Ik denk dat het antwoord Ja moet zijn. En of de regels aangepast moeten worden, is een totaal andere vraag.
[...]


Precies dit! Een groot deel van de Tweakers in de comments is zich boos aan het maken over de voor- en nadelen van de regels. Maar dit gaat niet over welke regels er zouden moeten zijn voor webshops.

Dit gaat over de vraag: Als er regels zijn rondom webshops, moeten alle webshops zich er dan aan houden?

Ik denk dat het antwoord Ja moet zijn. En of de regels aangepast moeten worden, is een totaal andere vraag.
Waarom zouden andere landen zich moeten aanpassen aan de regelgeving waar een potentiele koper zich bevind ? Wat we nu (voorstellen) om te doen is het omgekeerde wij willen dat HUN aanpassen terwijl WIJ ( consumenten) bewust ergens buiten de grenzen (op internet) spullen kopen, want goedkoper beter leverbaar etc.

Ik voel veel meer om consumenten te attenderen erop dat men niet onder de EU wet valt en daardoor bepaalde zaken wel of niet werken zoals men gewent is. Anders krijg je straks over het hele internet "wij leveren niet aan de EU, want dan moeten wij voldoen aan x,y,z." wat uiteindelijk invloed heeft op de economie wereldwijd maar ook over de positionering en prijzen binnen de EU, immers concurrentie is er niet meer.

Beetje het "er mogen geen zonnepanelen vanuit China geimporteerd worden want dan staat onze eigen markt onder druk" verhaal. Terwijl de grootste leverancier binnen europa ze nota bene inkoopt in China.

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 22 juli 2024 15:43]

Waarom zouden andere landen zich moeten aanpassen aan de regelgeving waar een potentiele koper zich bevind ?
Aliexpress is tegenwoordig in het Nederlands. Ze accepteren IDEAL. Er is weinig verschil meer met een Nederlandse webshop.

Accepteren dat zij zich niet aan de regels houden zou bijvoorbeeld als gevolg kunnen hebben dat alle NL webwinkels naar China verhuizen zodat ze zich niet meer aan de Nederlandse wetgeving hoeven te houden. En uiteindelijk kan je die wetgeving dus net zo goed afschaffen.
Aliexpress is tegenwoordig in het Nederlands. Ze accepteren IDEAL. Er is weinig verschil meer met een Nederlandse webshop.
Onzin, als dat de motivatie is, dat ze het voor hun internationale kopers makelijker en gebruikers vriendelijker maken dan moeten ze zich ook maar aanpassen aan hun regelgeving ? Aliexpress is er in bijna 100 verschillende talen, leuke use case om dat als motivatie te gebruiken om dan ook maar aan 100 verschillende regelgevingen te voldoen.

Amerikaanse webshops geven zelfs expliciet aan dat je onder Amerikaans recht valt. Veel van die shops zijn ook vertaald in het Nederlands en sommige bieden ondersteunen voor iDEAL. Dus moeten ook handelen onder Europees recht ?
Accepteren dat zij zich niet aan de regels houden zou bijvoorbeeld als gevolg kunnen hebben dat alle NL webwinkels naar China verhuizen zodat ze zich niet meer aan de Nederlandse wetgeving hoeven te houden.
Prima toch laat ze maar die kant op gaan maar dan ook met hun logistiek en met een "warehouse" constructie gaan werken, dan niet daar je digitale webshop plaatsen en vanuit Nederland leveren. Dat is namelijk mijn punt, als je vanuit Nederland levert met een Nederlandse webshop val je onder europees recht, ongeacht waar je bestellingen naar toe moeten.

Maar je kan niet de rest van de wereld verplichten om vanuit Nederland een buitenlandse entiteit met een logistieke levering vanuit het buitenland verplichten te voldoen aande regelgeving van het land waar ze leveren. Bovendien heb je prima garantie bij Aliexpress je kan het altijd terug sturen (het kost wat en vaker meer dan het product zelf maar het kan wel).
Anoniem: 167912 @ShadowBumble17 mei 2019 15:29
Ik ben oprecht benieuwd naar je mening over de privacyschendingen van facebook en consoorten. Moeten die ook maar niet aan de EU wetten voldoen (GDPR) want Amerikaanse bedrijven waar het allemaal zou nauw niet komt?

edit: wat trouwens met electrische en medische toestellen die beide een strenge CE keuring moeten ondergaan en anders hier niet op de markt mogen? Ook maar toelaten, het gevaar dat die dingen in brand schieten (is al gebeurd) en de rest van het appartementsgebouw ook ineens mee afbranden nemen we maar voor lief nemen? Of de medische toestellen die niet werken zoals het hoort waardoor er dan weer ernstige medische gevolgen zijn: jammer maar helaas?
Wat met lood in verf en giftige, kankerverwekkende stoffen in kinderspeelgoed? Tsja, hoort erbij?

En wat met het feit dat geen enkel Europees bedrijf hiermee kan concurreren en dan maar noodgewongen ook in China gaat zitten om lustig mee te kunnen doen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 22 juli 2024 15:43]

Ik ben oprecht benieuwd naar je mening over de privacyschendingen van facebook en consoorten. Moeten die ook maar niet aan de EU wetten voldoen (GDPR) want Amerikaanse bedrijven waar het allemaal zou nauw niet komt?
Super, ik hoopte eigenlijk dat iemand dat al zou vragen. Nee, ik ben daar ook fel op tegen maar gelukkig hebben we de EU (over de hele europese unie, niet alleen Nederland, immers de webwinkel afspraken verschillen ook nog eens per land) afspraken hierover gemaakt met Amerika in het "Privacy Shield" waarin we specifieke afspraken hebben gemaakt over het verplaatsen van data tussen de EU en de US. (Nutshell samenvatting)

Hierdoor is het door privacy shield niet toegestaan de EU data zomaar te verplaatsen naar Amerika (waardoor andere regelgeving van toepassing is) waardoor Europese bewoners gewoon hun recht behouden (onder de GDPR regelgeving). Overigens hebben we nog wel te maken met de Patriot Act en de Cloud Act die door Trump zijn getekend maar er zijn nog geen gevallen bekend ( lees precedent) waarbij onder een van deze twee acts data is opgevraagd van een EU burger.

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 22 juli 2024 15:43]

Anoniem: 167912 @ShadowBumble17 mei 2019 15:46
Je bent voor buitenlandse bedrijven die zich aan Europese regelgeving omtrent privacy moeten houden, maar niet voor buitenlandse bedrijven die zich aan Europese regelgeving omtrent fysieke producten houden.
Zie je nu zelf de tegenstrijdigheid niet in je redenering?
Je bent voor buitenlandse bedrijven die zich aan Europese regelgeving omtrent privacy moeten houden, maar niet voor buitenlandse bedrijven die zich aan Europese regelgeving omtrent fysieke producten houden.
Zie je nu zelf de tegenstrijdigheid niet in je redenering?
Nee, in dit geval zijn er eerst verdragen gesloten op een heel ander niveau dan dat de consumentenbond (nationaal) of de ACM ( Nationaal) tegen over een Europese afspraak waarbij ook nog een additioneel internationaal verdrag is gesloten.

We hebben het hier niet over medische apparatuur of iets anders waarbij mensen levens op het spel staan we hebben het hier over een consument die klein elektronisch grut over de grens bestelt bij Aliexpress. Je moet het wel even in perspectief plaatsen, ipv proberen het op te hangen aan de import of regel gevong van medische apparatuur.
Nee, in dit geval zijn er eerst verdragen gesloten op een heel ander niveau dan dat de consumentenbond (nationaal) of de ACM ( Nationaal) tegen over een Europese afspraak waarbij ook nog een additioneel internationaal verdrag is gesloten.
Het gaat erom dat AliExpress zich tegenwoordig duidelijk op de Europese consument richt. Voor bedrijven die zich op Europese consumenten richten is er gewoon wetgeving. Of dit nu over privacy gaat, of over consumentenbescherming. De consumentenbond vraagt niet om een aanpassing van de wet, ze vragen om handhaving.

Ik denk dat het goed is dat we in Nederland/Europa zoiets hebben als productveiligheid, dus voordat we onze lokale markt om zeep helpen, dat we gaan eisen dat er gehandhaafd word dat de Chinese producten hier ook aan voldoen. Dat is overigens helemaal geen big deal, want bijna alle electronica word geproduceerd in China, en heel veel op AliExpress heeft ook netjes een CE markering, maar hierop controleren zou helpen. Je wilt niet dat er slachtoffers gaan vallen doordat er bijvoorbeeld massaal adapters in brand gaan vliegen of iets dergelijks.

Daarnaast ben ik dus ook van mening dat de aanbieders op AliExpress zich aan dezelfde eisen moeten gaan houden als de Europese winkels...

En dat het misschien tijd word om de regels te versoepelen voor "klein elektronisch grut" en voor andere artikelen waarbij je gewoon kunt nadenken voordat je besteld / dat niet maatgevoelig is. Het is een beetje onzinnig dat je die adapter die ik eerder noemde kosteloos retour moet kunnen sturen. Dan moet je maar beter uitkijken.

Om het anders te zeggen, ik denk dat de populariteit van de Chinese webshops bewijst dat de consument nu beter word beschermd dan waar deze zelf behoefte aan heeft. Ik denk dat de meeste mensen die bij die winkels bestellen zich er prima bewust van zijn dat ze niet beschermd worden, en door toch te bestellen, aangeven dit ook niet te willen.
Onzin, als dat de motivatie is, dat ze het voor hun internationale kopers makelijker en gebruikers vriendelijker maken dan moeten ze zich ook maar aanpassen aan hun regelgeving ?
Juist. Als ze in staat zijn een website te vertalen naar het Nederlands en zelfs Nederlandse betalingsmogelijkheden aanbieden dan is het niet meer dan normaal dat je je ook houd aan de wetgeving...
Bovendien heb je prima garantie bij Aliexpress
Iedereen heeft zijn eigen ervaringen. Die van mij zijn wat minder...
Zo werkt het dwingend wettelijk niet en ali Express werkt marktverstorend voor Europese webshops. Als je hier iets wil verkopen op die enorme interne markt dan hou je je ook maar aan onze regels. Dat we bij een kleine webshop uit Korea niet zeuren en bij ali Express wel heeft te maken met de mate waarin deze zich richt op de Europese markt.
Uw redenering is dus ook: waarom zou een autobouwer zoals pakweg Toyota zich aan de Europese wetgeving moeten houden
"Waarom zouden andere landen zich moeten aanpassen aan de regelgeving waar een potentiele koper zich bevind ?"

Hoeven ze ook niet. Tenzij ze natuurlijk op EU interne markt willen verkopen. Dan moeten ze zich aan onze regels houden. Zo niet dan hebben wij het recht ze te weren. Vooral wanneer ze de webwinkels hier oneerlijk beconcurreren door allerlei hoekjes af te snijden en ongemakkelijke regels aan hun laars te lappen.

Simpel heh?
Aan de andere kant zijn producten uit China vaak spot goedkoop. Wat webshops van de beste meneer/mevrouw hierboven wel acherp houden met de prijzen. Daar is voor consumenten natuurlijk ook weer iets voor te zeggen.

Dat overheden zich er mee gaan bemoeien kan wisselend goed/slecht werken. Kijk maar naar de zonnepanelen die worden geweerd uit het buitenland om zogenaamd eigen bedrijven te beschermen. Uiteindelijk gaat het alleen maar omdat er meer belasting kan worden geheven op producten. En om de komst van zonnepanelen op ieder dak af te remmen. Waardoor de overheid... Ja daar komt ie weer... minder belasting binnen krijgt op energie. Het draait uiteindelijk altijd om geld en niet om het welzijn van consumenten. Ze weten er echter altijd een draai aan te geven waardoor het te rechtvaardigen valt
Het gaat ook om heel andere zaken. Dat er geen cadmium in kinderspeelgoed mag zitten en dat soort ‘details’.
Aan de andere kant zijn producten uit China vaak spot goedkoop. Wat webshops van de beste meneer/mevrouw hierboven wel acherp houden met de prijzen. Daar is voor consumenten natuurlijk ook weer iets voor te zeggen.
De kwaliteit is dan vaak ook naar. Het is prachtig als je voor 10 euro een hele fiets kan kopen, maar als die dan zo gammel is dat je er niet op kan rijden dan is het weggegooid geld. Als je daar over klaagt dan zal de leverancier onmiddellijk aanbieden om een vervangende fiets op te sturen, maar als je daar ook niet op kan rijden blijft het waardeloos.

Ik heb wel eens een apparaat besteld waar een adapter bij zat die uit elkaar viel toen ik het ding in het stopcontact stak. Het had niet veel gescheeld of ik had mezelf geelektrocuteerd of het huis afgebrand. Het maakt me niet uit hoe goedkoop het product is, maar mijn huis en gezondheid zijn me meer waard.

Ik ben een beetje klaar met de allergoedkoopste troep uit China, maar iedere keer als ik op die site kom voel ik de verleiding om toch weer te bestellen. "Voor 1 euro wil ik de gok wel wagen", denk ik dan. Net als bij andere gokspelletjes verlies je uiteindelijk altijd ;)

Ten slotte maak ik me ook een beetje zorgen over zaken als kinderarbeid, uitbuiting, milieuvervuiling, wat er met mijn gegevens gebeurd, en andere randzaken waar ik geen enkele kijk op of controle over heb. Niet dat ik de illusie heb dat de meeste winkels/handelaren zich daar heel druk over maken, maar die zijn in ieder geval gebonden aan de Nederlandse wetten en voorschriften. Als ik het zelf uit China laat komen voldoet het waarschijnlijk nergens aan.
Die zaken die je noemt, kinderarbeid, uitbuiting, milieuvervuiling, gelden evengoed voor producten die je in nederland koopt. Die komen immers vaak evengoed uit azië. Enige verschil is dat er importheffing overheen zit. Zaken al kema keur (tegenwoordig een wassen neus, is vrijwillig), doen er niet meer toe, C E zegt niets meer (europee keurmerk? maak er maar "china export" van ;-) ) .

Met andere woorden: ik zie mensen voldaan in hun elektrische auto rondrijden , want goed voor het millieu . Wat ze vergeten is dat er in de kobaltmijnen kinderen onder vreselijke omstandigheden werken en sterven (nodig om die vieze accupacks te maken) , zodat hier de groene lobby zichzelf een veer in de reet kan steken. Maar uiteindelijk blijf je de boel vervuilen.

Dus in welke mate je bestelling bij aliexpress hier verschil in maakt, ik vind het maar erg relatief allemaal.
C E zegt niets meer (europee keurmerk? maak er maar "china export" van ;-) ) .
CE heeft nooit veel gezegd.

Verder lees ik over China Export op Wikipedia het volgende:
A logo very similar to CE marking has been alleged to stand for China Export because some Chinese manufacturers apply it to their products.[19] However, the European Commission says that this is a misconception. The matter was raised at the European Parliament in 2008.[20] The Commission responded that it was unaware of the existence of any "Chinese Export" mark and that, in its view, the incorrect application of the CE marking on products was unrelated to incorrect depictions of the symbol, although both practices took place. It had initiated the procedure to register CE marking as a Community collective trademark, and was in discussion with Chinese authorities to ensure compliance with European legislation.[21]

[Reactie gewijzigd door Jerie op 22 juli 2024 15:43]

Dat je altijd verliest met aankopen op AE is ook weer niet zo, ik heb er best vaak dingen vandaag gehaald die ik vaak gebruik en heel blijft, waarvoor ik bij een winkel/webshop in Nederland er vele malen meer voor had moeten betalen.

Ja, veel dingen zijn van slechte kwaliteit, maar als je een beetje goed zoekt en een beetje geluk hebt, kan je er ook goede producten vandaan halen. Al probeer ik zelf wel elektronica te vermijden, gezien je het daarmee nooit echt weet, zonder dat je het uit elkaar gaat halen. Kan er van de buitenkant goed en kwalitatief uitzien, maar aan de binnenkant kan het er zo slecht zijn dat het elk moment kan ontploffen.

[Reactie gewijzigd door alexwel op 22 juli 2024 15:43]

Die kwaliteit ligt heel erg aan het type product. Elke microcontroller uit China is wel goed. Ik heb 1 Arduino gehad waarvan ik uiteindelijk de USB controller aftrok. Maar ik heb hordes van die dingen uit China besteld, en dat was dan ook de enige die beter had gekund.

En wattmeters en beveiligingscamera's komen vrijwel allemaal uit China. Ook die in Europese winkels liggen. Alleen de doos en handleiding bij die in Europa verkochte modellen worden in Europa gedrukt. Persoonlijk vind ik veel van die beveiligingscamera's erg slecht, overigens. De hardware is vaak nog best prima, alleen de software is gewoon niet goed. En ook bij wattmeters zul je er niet snel vinden die niet 100% Chinees zijn.

Potmeters zou ik dan weer absoluut niet uit China halen. Die vallen wel weer van ellende uit elkaar. En dobbelstenen, sommige zijn erg ongebalanceerd, maar als je weet welke je moet hebben (doorzichtige stenen zijn eigenlijk altijd goed), dan is het ook wel prima. En ja, ik heb het getest met een bad van Epsomzout. Slechte dobbelstenen zijn overigens niet een specifiek Chinees probleem. Het Amerikaanse bedrijf Chessex maakt ook soms verrassend slechte dobbelstenen.

De slechtste ereader die ik ooit heb gezien was dan weer van Icarus, een Nederlands merk. Overigens wel in China geproduceerd (maar dat is alles, tot aan de iPhone), maar in opdracht van een Nederlands merk en vermoedelijk naar design van dat bedrijf.

Dus ja, alles is relatief.
Dit kom je tegenwoordig ook op Amazon tegen.

Je hebt verder gelijk dat er veel troep op AliExpress staat. Maar er staan ook dingetjes die wel werken. En als iemand me een tip geeft van iets dat hij/zij heeft uitgeprobeerd (zoals bijv recent thermal pads) dan durf ik de gok te wagen.
Anoniem: 1092407 @ApexAlpha17 mei 2019 17:48
Tegelijkertijd als Europese webshops bijv niet meer verplicht zouden zijn tot gratis retourneren dan zou dit hele probleem al meteen een stuk kleiner zijn. Hier in Azië denk je wel 2 keer na of je een product echt nodig hebt voor je het bestelt. Terugsturen kan maar kost je simpelweg geld als consument, en gedoe dus tijd. En terecht vind ik. Al dat 'gratis' gebeuren daar in het westen helpt alleen maar verkwisting en achteloosheid in de hand.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1092407 op 22 juli 2024 15:43]

Volgens mij zijn webshops helemaal niet verplicht tot gratis retourneren, ze zijn verplicht de mogelijkheid te bieden een product te retourneren. Dat het overgrote deel van de webshops dit nu “gratis” aanbiedt, is een ander verhaal maar geldt zeker niet voor 100% van de webshops.
Dan denk jij heel vreemd, als erdogan regels veranderd in turkije ga je dan ook de regels hier veranderen?
Ik snap heel goed jouw punt! en koop een hoop kleine dingen vanuit China.
Het probleem is niet Ali, maar de gehele doorgeslagen EU! daar zou je wat aan moeten doen.
Daarom doe ik er ook alles aan qua stemmen om zoveel mogelijk afstand te nemen van al die idiote regeltjes die de ZZP'er en MKB compleet kapot maken.
Hou toch op, die regels zijn er om een reden. Er bestaan ook malafide verkopers waartegen consumenten beschermt moeten worden, en op zich is het mooi dat de EU de kant van de consumenten kiest hier.
Het kan altijd beter, maar er is een balans.
Bescherming? Welke bescherming? Je kan nog wel in je gelijk staan het wil niet zeggen dat je gelijk krijgt. Je kan nergens aankloppen. Als je geen gelijk krijgt. Hooguit een klacht indienen maar je geld krijg je niet terug. En die webshop begint gewoon weer vrolijk onder een andere naam. Tenzij je PayPal gebruikt bij Ideal kan je gewoon fluiten naar je geld.
Wie beschermt jou ?
Marktplaats is bijvoorbeeld NL`s grootste oplichting (edit: bevat de meeste oplichters) site en er wordt niks aan gedaan.

Dan komen banken ook nog eens met betaalmiddelen als Tikkie die het voor criminelen alleen maar nog gemakkelijker maken om je een poot uit te draaien.

Ik zelf ben 2x opgelicht op marktplaats, gelukkig om kleine bedragen, maar de politie geeft er geen drol om en doet er niks aan. Opgelicht.nl vind het ook niet interessant. Alleen de grotere boeven gaan ze achteraan. Marktplaats zelf doet er ook niks aan. Ja ze verwijderen het account gelijk, en dan is het helemaal zoeken naar een naald in een hooiberg.

Aliexpress betaal ik altijd via creditcard of paypal. Bij de aankoop van goederen ben ik dan beschermd.
Beter dan iets kopen via marktplaats i.i.g.!

Zolang er geen controle en bescherming zit op ideal, tikkie en soortgelijke betaalmiddelen mag de consumentenbond zich wat mij betreft eerst eens bezighouden met (edit: oplichtingssites de oplichters die actief zijn op b.v. marktplaats. )

Edit @swoutr
Gelijk oversteken is ook niet veilig, ik kan je ook een baksteen opsturen

[Reactie gewijzigd door Passkes op 22 juli 2024 15:43]

“Oplichtingsparadijs genaamd Nederland!” 8)7

Gebruik bij marktplaats je gezonde verstand en het kan eigenlijk niet fout gaan. Daarintegen heeft marktplaats sinds enige tijd de gelijk oversteken service. Als mensen hier geen gebruik van willen maken, weet je eigenlijk al genoeg.

Ga eens een week op vakantie buiten europa en ervaar hoe het ook kan zijn.
Gelijk oversteken is alleen voor de verkoper een handig middel, als koper heb je er alsnog weinig aan. Dus nee, die methode gebruik ik niet noch accepteer ik dat van potentiële kopers.
Leg eens uit waarom het alleen voor de verkoper handig is?

Ik vind het als koper een fijn idee dat mijn geld pas wordt overgemaakt als ik het product hebt ontvangen.
Omdat het niet afhangt of je het product hebt ontvangen... Je geld gaat naar de verkoper op het moment dat er een pakketje met door de verkoper aangegeven T&T-code wordt overgedragen volgens PostNL.

Er kan dus nog steeds -> Niets in je pakketjes zitten, iets anders in je pakketje zitten, iets defect in je pakketje zitten, je pakketje afgeleverd bij de buren, je pakketje over de schutting gegooid, etc. etc. etc. In al die gevallen zal de verkoper nog steeds z'n geld krijgen.
Je geld gaat naar de verkoper op het moment dat er een pakketje met door de verkoper aangegeven T&T-code wordt overgedragen volgens PostNL.
Dat is niet wat er op de Marktplaats site staat:
  • Maak een betaalverzoek aan via User-added imagein Mijn Berichten.
  • De verkoper verzendt het pakket en deelt de Track & Trace code in Mijn Berichten.
  • De koper bevestigt dat het pakket is ontvangen in Mijn Berichten.
  • Het geld wordt direct overgeboekt naar de verkoper.
Eigenlijk net als bij AliExpress

[Reactie gewijzigd door jrswgtr op 22 juli 2024 15:43]

Je kunt een doos opsturen met een bepaald gewicht, inhoud kan een steen zijn of een blok hout: verkoper kan aantonen dat er iets is opgestuurd, koper kan niet bewijzen dat de inhoud niet overeenkomt met het geadverteerde. Verkoper krijgt zijn geld.

"Product" kan dus feitelijk alles zijn.
De koper kan ook de verkoper oplichten.

Dus kan gewoon 2 kanten opwerken.
En dus werkt het niet, niet als extra zekerheid in ieder geval.
Maak jij je pakje eerst open dan 8)7 ??? blijkbaar nooit iets gekocht.
Ja, voordat ik in de Marktplaats app aangeef dat ik het ontvangen heb maak ik het open.
Klakkeloos iets terugvragen gaat niet werken (dat zou mooi worden).
Bij mijn creditcard wel hoor tot 3x per jaar.
Terugboeken gaat op zich heel eenvoudig.
Niet geleverd kun je gewoon laten terugboeken.
De verzender zal dan gewoon moeten bewijzen dat er ook geleverd is.

Als product verkeerd is of niet aan je verwachtingen voldoet is dat een ander verhaal.
Daarom doe ik er ook alles aan qua stemmen om zoveel mogelijk afstand te nemen van al die idiote regeltjes die de ZZP'er en MKB compleet kapot maken.
Ik ben benieuwd naar jouw onderbouwing: welke regels pakken daadwerkelijk negatief uit voor de ZZP'ers en MKB? Als je het hebt over de regels zoals de zichttermijn: die heeft je concurrentie ook, dus de kosten die jij daarvoor moet maken, hebben je concurrenten ook en die bereken je door naar de klant.

Mocht je denken dat verkopers uit China concurreren: klopt (deels). Ja, ze concurreren, maar nee, ze bieden niet dezelfde voorwaarden (zoals de zichttermijn). Eigenlijk is er weinig/geen discussie: wil je een goedkoop product met minder zekerheden: China. Wil je wel zekerheden: EU. Ik kocht een aantal jaar terug regelmatig wat direct uit China, tegenwoordig maar amper. Levertijden zijn lang en Ebay biedt veel nieuwe producten met iets hogere prijzen met flink kortere levertijden.

Waar we over moeten discussiëren is denk ik over wat we willen importeren en onder welke omstandigheden die producten gemaakt worden. Waarom zouden we producten moeten hebben die onder erbarmelijke omstandigheden of ernstig milieuvervuilende omstandigheden worden gemaakt/gewonnen? Als we vanuit importbeleid zorgen dat we die producten niet kunnen/mogen importeren en dat die producten dus ook niet aangeboden kunnen worden, dan zou dat betekenen dat geïmporteerde producten duurder worden en we als consument niet meer geprikkeld worden alles uit China te halen.

Het verhaal van Maypole begrijp ik. Het is erg vervelend dat je zelf aan allerlei regels moet voldoen waardoor je producten duurder worden, terwijl de Chinese concurrent dat niet hoeft en een flinke omzet kan draaien. Ook al gaat het te ver om te zeggen jammer dan, ik denk wel dat we dit al zo'n 10 jaar geleden hadden zien aankomen. En wat als webwinkeliers hier failliet gaan? Dat hoeft niet per se slecht te zijn: in maatschappelijk opzicht zit een ondernemer er behalve voor zichzelf ook voor de klant. En ik denk dat in maatschappelijk opzicht de klant iets zwaarder zou moeten wegen dan de ondernemer.
Ja, ze concurreren, maar nee, ze bieden niet dezelfde voorwaarden (zoals de zichttermijn). Eigenlijk is er weinig/geen discussie: wil je een goedkoop product met minder zekerheden: China. Wil je wel zekerheden: EU
Dat is vééls te kort door de bocht. Het probleem is dat mensen hun gedrag aanpassen, zodat het niet alleen maar gaat om wel of niet zekerheden.

Een consument zal bij een leverancier met retourgarantie makkelijker beslissen dat het produkt niet voldoet, en het dus retour sturen. Terwijl ze bij de andere leverancier het niet-helemaal-naar-wens produkt gewoon in gebruik hadden genomen (noodgedwongen), en er uiteindelijk misschien niet eens echt ontevreden over geweest zouden zijn.

Daarnaast krijg je dat consumenten die twijfelen, eerder zullen bestellen bij de leverancier met retourgarantie, en de rest zal gemiddeld eerder bestellen bij de leverancier zonder garantie. Dat betekent dat als in de markt bijvoorbeeld gemiddeld 10% retour komt, de eerste leverancier misschien wel 30% of meer retouren krijgt. Daardoor moeten de prijzen omhoog (want: hogere kosten), en kopen nog minder mensen bij die leverancier. En van de mensen die wel kopen zijn er nóg meer die retour sturen. Uiteindelijk gaat hij failliet, en blijft er alleen een leverancier over waarbij retouren niet mogelijk zijn. Ook niet als het geleverde produkt defect is, of als het verkeerde produkt geleverd is, etc. etc.
Het staat je vrij om op partijen te stemmen die (zeggen dat ze) minder regels willen. Maar daar gaat de ACM niet over.

Wat de consumentenbond graag wil is dat Chinese webshops dezelfde regels naleven als EU / NL webshops. Dit lijkt mij niet meer dan een redelijke vraag: gelijke monniken gelijke kappen.

De vraag of de regels te streng zijn, aangepast moeten worden etc.. is een andere vraag. Dat staat buiten de vraag of iedereen zich aan dezelfde regels moet houden.
Het gaat hier om EU regels vooral.

Het feit dat jij als EU consument, die met Euros via iDeal bij een Nederlandstalige website met https://NL.aliexpress.com iets koopt, en dan bij een conflict zich moet melden voor arbitrage in Hong Kong, slaat natuurlijk nergens op.

Als je in de EU als bedrijf actief wil zijn moet je je aan EU regels houden. Dat is voor alle sectoren zo, dus ook voor webshops.

[Reactie gewijzigd door ApexAlpha op 22 juli 2024 15:43]

Sterker nog als ik met NL webshop is Duitsland verkoop moet ik me aan de Duitse regels voor consumentenrecht houden. Die komen voor groot deel overeen met eu recht maak kunnen wel iets afwijken.
Ik ben van mening dat dat ook makkelijk moet kunnen. Je kunt natuurlijk je website voor elk land anders uit laten zien, de voorwaarden en regels zoals ze in dat land gelden. Alle acties gekoppeld aan de betreffende "landwebsite" volgen dan ook strikt volgens die regels.
Dan betalen we toch met paypal :+
Van mij mag die hele Europese markt in elkaar storten. Hoe sneller hoe beter ;-)
Beetje kortzichtig, die europese markt zijn je mede bewoners die met zijn allen ook jouw samenleving in stand houden, belasting betalen en dat doen onder regels die een belans zoeken tussen commerciele belangen en zaken als milieu en consumentenrechten.
Van mij mag die hele Europese markt in elkaar storten. Hoe sneller hoe beter ;-)
Bedoel je dat je graag hebt dat de economie in Europa in elkaar stort, bedoel je dat je alleen nog maar producten en diensten wilt kopen die volledig in Nederland geproduceerd worden, of bedoel je iets anders?
Dat de EU op veel punten sterk te verbeteren betekend niet dat het idee van de EU slecht is. Zonder EU kun jij over een paar jaar alleen nog maar winkelen in webshops uit China en de US. Weet je niet (zoals al eerder werd gezegd) dat lekker kinderspeelgoed niet vol met cadmium zit. Het grote idee van de EU is dat wij als europa straks in de toekomst ook een grote economische speler blijven. De uitvoering is op dit moment "ruk" en moet echt drastisch beter maar dat betekend niet dat het idee slecht is.
Dat is een stuk genuanceerder. En ik snap je punt, ook al deel ik je conclusie niet.
Als jij vindt dat je een shirt mag importeren dat door een ondervoed, 10-jarig meisje in elkaar is genaaid, dan staat het je vrij een partij op te richten die dat wil legaliseren.
Ik hoop echter van harte dat je daar niet in slaagt.
Dat "kind" heeft op die manier wel genoeg geld om eten te halen, en moest anders wellicht de prostitutie in :') zo kan je het ook bekijken.

Bovendien geldt het zelfde voor je smartphone, of zijn we de anti-zelfmoord netten bij Foxconn al vergeten?
Ik snap heel goed jouw punt! en koop een hoop kleine dingen vanuit China.
Het probleem is niet Ali, maar de gehele doorgeslagen EU! daar zou je wat aan moeten doen.
Daarom doe ik er ook alles aan qua stemmen om zoveel mogelijk afstand te nemen van al die idiote regeltjes die de ZZP'er en MKB compleet kapot maken.
Het probleem is juist dat de EU (en de lidstaten) haar eigen regels niet handhaaft.

Volgens de regels mag Ali dit niet, maar ze doen het al jaren en iedereen koopt er massaal. Nederlandse webwinkels die hetzelfde doen worden aangepakt, AliEtc niet.
Quote: "Om een idee te geven hoe veel dat kost; in de meeste gevallen is het voor ons als webwinkel goedkoper om het retour gezonden product maar gewoon weg te gooien in plaats van weer gereed te maken voor verkoop. Slecht voor onze marge, slecht voor het milieu, enz."

Wat ontzettend triest dat we zo ver afgegleden zijn als maatschappij dat dit nodig is..
Aan wat voor producten moeten wij denken dan? Ik zie tegenwoordig meerdere webwinkels tweedekansjes aanbieden, met een beschrijving van de staat. Zo heb ik al best wat geld kunnen besparen met een nog prima product.
In ons geval gaat het voornamelijk om producten met een relatief lage waarde. Denk aan kabels en dat soort spullen. Maar bij elke ondernemer met een webwinkel die ik spreek komt het in meer of mindere mate voor dat retour gezonden producten meteen afgeschreven worden. Bij de grote jongens nog meer dan bij de kleinere webwinkels. Dat is omdat een kleine webwinkel vaak veel flexibeler is met z'n personeel -voor zo ver er überhaupt al personeel is-. De kleine webwinkel heeft een veel simpelere logistieke operatie en voor hen heeft een retourzending dus een veel kleinere impact op de gehele operatie.

Bij een grotere organisatie heeft een retourzending nogal een impact op je logistieke operatie. In plaats van dat je bij wijze van spreken een pallet met honderden nieuwe producten in 1 klap in je magazijn opslaat, moet je nu 1 product gaan controleren, schoonmaken, herverpakken en in je magazijn gaan terug leggen.

Exact onderbouwde bedragen weet ik zo niet, maar een retourzending kan een gemiddelde webwinkel rustig 20 euro kosten. Als een inkoopprijs van een product dus onder dat bedrag ligt, kan je eigenlijk beter gewoon het bedrag van het product terugstorten naar de klant in plaats van het in de eerste plaats al retour te laten komen.

Wij hebben afspraken met recyclebedrijven, kringloop en partij handelaren zodat veel producten niet letterlijk meteen in de fik gezet hoeven te worden en er zo veel mogelijk waarde behouden kan blijven. Maar ik denk inderdaad dat wij ons met zijn allen als maatschappij best mogen schamen hoeveel producten er uiteindelijk ongebruikt de vuilverbranding in gaan.

Er gaan daarom ook geluiden op bij de politiek om gratis retourneren te verbieden. Gratis retourneren is namelijk helemaal niet zo gratis als de consument denkt. Die kosten worden op dit moment voornamelijk betaald door het milieu.

Maar goed, we draven een beetje door op 1 aspect van de gevolgen van de EU regelgeving op een webwinkel. Er zijn er talloze. Denk aan de belastingen, AVG, sociale zekerheid van mijn personeel, garantieafhandeling, wettelijke aansprakelijkheid, enz. enz. Lang niet alles zal je gelijk kunnen trekken in een mondiale economie, maar elke stap naar een meer gelijk speelveld is wat mij betreft een stap in de goede richting.
Wat mij altijd verbaast: Je zou verwachten dat winkels waarbij je ‘gratis’ mag retourneren duurder zijn vanwege de bijbehorende kosten, waardoor klanten vanzelf uitwijken naar niet-gratis-retour-winkels. Oftewel dit corrigeert zichzelf (zou je denken).

Maar dat gebeurt blijkbaar niet (voldoende). Hoe komt dat dan? Letten klanten niet genoeg op de prijs of nemen bedrijven te veel verlies (letterlijk) op de koop toe, omdat het niet uitmaakt als je verlies maakt, als heb maar de grootste speler bent over een paar jaar zodat de aandeelhouders kunnen cashen bij een beursgang of overname?
Anoniem: 167912 @laptopleon17 mei 2019 13:33
...of nemen bedrijven te veel verlies (letterlijk) op de koop toe, omdat het niet uitmaakt als je verlies maakt, als heb maar de grootste speler bent over een paar jaar zodat de aandeelhouders kunnen cashen bij een beursgang of overname?
Dit dus. Noem een grote webwinkel die winstgevend is. Amazon? 20 jaar verlies gedraaid, nu is de webshop een klein beetje winstgevend en halen ze hun winst vn. uit aws.
Bol? Vziw nog altijd verlieslatend.
Coolblue: geen idee hoe het nu is maar ook de eerste jaren zwaar verlieslatend
Zalando: idem
Tegelijkertijd zijn zowat alle stadscentra leeggelopen want geen enkele kleine zelfstandige kan deze manier van werken langer dan een maand volhouden.

Het internet heeft zijn beloftes niet waargemaakt: men beloofde een wereldwijde afzetmarkt voor elke kmo, het is aan het uitdraaien op een wereldwijd monopolie voor enkele grote speler met belachelijk veel geld erachter. Uber is voor 80 miljard dollar naar de beurs gegaan en heeft geen eigen product, laat staan enig uitzicht op eencijferige verliescijfers. Eerst het monopolie, dan zien we wel.
Precies.

Eigenlijk is dit hoe grote bedrijven altijd al aan monopolies kwamen. De macht van het grote geld. Als je maar groot genoeg bent, krijg je de overheid mee en kun je dus de wet naar je hand zetten. Als dat eenmaal lukt, ben je ook niet meer in te halen door de concurrentie.
Daarom gaan al die grote jongens tegenwoordig steeds meer over op een ander verdienmodel: ze stoppen met zelf waar aan te bieden of bouwen dit af, en gaan kleine handelaren diensten aanbieden voor verkoop én retourproces. Zodat beide processen ineens hoofdproces zijn, en dus bijdragen aan winst.
Net een composite naar HDMI blokje besteld bij Ali voor rond de 4 euro.
Exact hetzelfde ding kost in Nl. gemiddeld 25 euro...

Als je het mij vraagt ligt het probleem meer bij de lokale verkopers dan in China.
Zalando is groot geworden met het nemen van verlies op retourzendingen.
Zaldone heeft grote investeerder en die kochten gewoon marktaandeel.
Daar werd grof misbruik van gemaakt waardoor men nu grote labels plaatst om te verhinderen dat mensen 1x dragen naar feestje retour sturen doen.

Andere kopen er idd ook marktaandeel van. In kleding kun je er aan kapot gaan, genoeg voorbeelden van bedrijven die het veer terug gedraaid hebben.

Je zal idd minder klanten klrijgen als retoursturen geld kost, maar de vraag blijft of dat onder de streep ook lagere winst geeft of niet.
Cc @grafgever

Kortom dit is een perverse prikkel en dan is het redelijk dat de overheid ingrijpt, aangezien het uiteindelijk slecht is voor iedereen.
Kan me opzich wel voorstellen dat als je iets koopt en het is duidelijk gewoon defect dat na inspectie het retourbedrag teruggestort wordt. Maar retourzenden omdat je iets toch niet wilt hebben zou gewoon door de klant betaald moeten worden.
Dat klinkt heel logisch met eerlijke consumenten in het achterhoofd, maar ik vrees dat er genoeg mensen manieren gaan vinden om producten om zeep te helpen zonder dat achterhaald kan worden wat de oorzaak is. Veel mensen worden bijna gewetenloos als het persoonlijk contact wegvalt. Kijk naar kleding bestellen voor feestje of social media foto's en daarna terugsturen, kijk naar online reacties op sommige websites...

Ik ben het absoluut met je eens, maar ik zie het op grote schaal niet werken.
Hmz, zie je punt inderdaad daar ben ik het ook mee eens. Dan maar gewoon standaard retourkosten betalen door de consument, geeft fysieke winkels dan ook een voordeeltje t.o.v online shoppen waardoor winkelstraten minder leegstand ervaren :).
Zalando is een slecht voorbeeld in dit geval want kleding heeft een marge waarbij retour een gecalculeerd risico is. In een normale winkel kun je kleding direct aanpassen, bij online bestellen uiteraard pas na levering. Voor een normale winkel is het risico inberekend dat ze niet de hele voorraad verkopen, dat de fysieke winkel kosten heeft etc. Bij Zalando wordt dezelfde marge gebruikt om retouren te bekostigen.

Voor de meeste zaken verkocht in niet-kleding webwinkels en AE is er een dermate kleine marge dat retouren de winst van deze of meerdere orders ongedaan kan maken. Regulering zoals retourrecht of arbitrage zijn dus een direct risico voor de verkoper. Als je dat risico kan verkleinen door deze regels te ontduiken heb je dus een oneerlijk concurrentie voordeel.

Waar bijvoorbeeld AE duidelijk fout zit is dat ze voordoen alsof ze vanuit de EU verkopen (om invoer/BTW te vermijden binnen de EU interne markt) maar niet de regels volgen die hier normaalgesproken aan verbonden zijn (zoals retour/arbitrage binnen de EU).
Concurrentie op alle fronten behalve levertijd is gewoon onmogelijk voor goederen waarbij merk of echtheid niet belangrijk is. Qua service heb ik met AliExpress over het algemeen zelfs betere ervaringen dan de gemiddelde Nederlandse webshop: als er iets niet klopt wordt er zonder gedoe of vragen opnieuw een product toegestuurd. Niet tevreden? Dan heb ik binnen 2 weken mijn geld terug al dan niet via AliExpress d.m.v. een dispute.

Dit alles zonder dat er wetten aan te pas komen, puur de vrije markt. Dat AliExpress alleen kan concurreren op prijs en slechte service heeft is al lang een fabel geleken. Winkeliers die snel rijk willen worden door goedkoop kabeltjes e.d. in te kopen en voor het 20-voudige door te verkopen zijn verleden tijd in Nederland en zullen een andere business model moeten zoeken.
Dit ging over Nederlandse webwinkels / onderling.

AliExpress is leuk voor kleine, lichte, goedkope, onbederfelijke producten, maar terugsturen is geen optie en het duurt weken voor je je bestelling binnen hebt. Dat maakt het ongeschikt voor heel veel categorieën zoals kleding, elektronica en alles wat meer dan een paar tientjes kost of waar je geen weken op kunt wachten.
Wat je zegt is onjuist. Het duurt geen weken voordat je iets via aliexpress binnenhebt. Dit is allang niet meer het geval sinds de samenwerking met postnl. Ik heb mijn bestelling soms al met vijf dagen binnen. nieuws: AliExpress en PostNL werken samen voor bezorging binnen een week in N...
inderdaad, mijn ervaringen van de laatste maanden is dat ik soms op 1 week mijn artikel thuis heb. En als er iets niet juist is, of defect en bij niet levering krijg je via een dispute je geld terug.
Precies, dus die verhalen over "iedereen kan rommel op aliexpress verkopen" is complete onzin. Wie dat denkt te kunnen doen wordt heel snel vd site afgekiepert. Als aliexpress zo'n magneet was voor oplichters dan was het nooit zo'n succes geworden. En inderdaad zelf ook wel eens via een dispute mn centjes terug gehad. Keurig een paar dagen later op de bankrekening teruggeboekt. Ik kan je vertellen dat ik relatief meer gezeik heb gehad met nederlandse webshops (2x geheugenmodule rma sturen, 1 terug ontvangen, bellen en grote bek krijgen etc.).
Tja, maar dat geldt alleen voor de producten in de NL sectie, die bevat lang niet zoveel als de oorspronkelijke webwinkel. Laatste keer dat ik wat in de NL-afdeling bestelde was het een stuk duurder, vooral omdat de verzendkosten vaak aanzienlijk hoger zijn.
Ook dat is weer onjuist. Ik koop niet enkel in de nl sectie. Ik koop juist vooral op de originele site, omdat ik nogal veel minder populaire producten bestel; obscure onderdelen, IT en electronica gerelateerde zaken etc. En die komen evengoed vlotjes binnen. Ook gewoon met niet of nauwelijks verzendkosten, met ali tracking en snel in huis. En ik bestel er behoorlijk wat, dus ik spreek uit ervaring.
Nou ik heb 2x zeer slechte ervaringen met alie. Eerst een tablet met een niet werkend toetsenbord. Na veel communicatie mocht toch teruggestuurd met veel extra kosten. Helaas een gebruikte teruggekregen in het Chinees met een wachtwoord erop. Wederom veel discussie en uiteindelijk opgegeven en ligt nu stof te happen. De volgende was een bestelling voor een airdrop Bluetooth oordopjes van Xiaomi. Verkoper wilde ineens niet meer leveren. Vele malen customer service benaderd na eerst met een robot te moeten communiceren geven ze toe dat zij niks kunnen doen. Ik wilde mijn geld niet terug naar wat er was afgesproken. Ook aan het kortste eind. Service waardeloos. Nooit meer iets bestellen dat duurder is dan 5 euro!
Voor het tweede geval, vind ik geld terug een redelijk aanbod van Aliexpress.
Nou ik vind niks redelijks aan. De leverancier zei doodleuk dat als ik 15 euro meer betaalde zij wel willen leveren. NB. Mijn betaling was in de eerste instantie al afgehandeld. Het zou AliExpress sieren als zij de leverancier zouden dwingen het product te leveren voor de afgesproken prijs!
Als je door gratis retourneren meer klanten trekt dekt die extra omzet wellicht de retour kosten. Zeker voor de grote partijen (Amazon bijvoorbeeld) werkt dit zo. Kleine partijen kunnen gratis retourneren minder snel rendabel maken omdat de extra omzet die ze krijgen door gratis retourneren aan te bieden niet opweegt tegen de kosten. Verbieden van gratis retourneren zou het speelveld dus eerlijker maken voor kleinere webshops en ook het milieu nog eens besparen.
Volgens mij is dat gratis retour sturen wettelijk geregeld bij kopen op afstand.
Het zorgt er soms wel voor dat mensen gewoon niet goed nagaan wat ze nou echt willen, dan maar teveel bestellen en wat ze niet bevalt dan terug sturen. Zalando anybody? |:(

Aan hieronder: jullie hebben gelijk. Heb het nog even opgezocht.
Zie https://www.rijksoverheid...ten-bij-aankoop-in-europa

[Reactie gewijzigd door Raymond Deen op 22 juli 2024 15:43]

Nee, niet helemaal. Als de webwinkel in de algemene voorwaarden opneemt dat retourneren voor kosten van de consument is, moet je zelf betalen als je wat retour wilt sturen. Staat er niets dan is het voor rekening van de winkel. Wel moet de winkel bij een retour de verzendkosten (van verzending van winkel naar consument) ook terugstorten.
Ik heb het toevallig enkele weken geleden nog gehad. Iets gekocht bij een Zweedse webwinkel, specifieke sportschoenen. Van tevoren de voorwaarden al gechecked en gezien dat ik zelf de retourkosten moest betalen. Dat ook uiteindelijk moeten doen want ze pasten niet.
Het enige wat wel geregeld is in de wet, is dat de verkoper wel de verzendkosten moet retourneren. Dat heeft deze winkel ook netjes gedaan, ik had oorspronkelijk ook betaald voor de verzending naar Nederland, en dat geld heb ik retour gekregen.
Overigens waren de schoenen vermoedelijk al eerder retour gestuurd, of toch niet van fantastische kwaliteit.. Zaten krasjes op, voor mij nog wel acceptabel (sport -> die krasjes heb ik er zelf met een paar dagen toch ook wel weer op ) en niet de reden van retour, maar geeft al wel aan dat er waarschijnlijk veel retour gaat.
Waarom zouden winkels met gratis retouren duurder zijn?
Omdat dat terugsturen ook betaald moet worden aan tante Pos. Dus of je het nou leuk vindt of niet, dat zit dus al in de verkoopprijs verrekend.
Nee dat is dus onzin.

Die verrekening kunnen bedrijven misschien doen die een monopolie hebben of vaste prijzen hanteren zoals voor sigaretten of benzine maar niet in de retail.

In de retail zal je moeten concurreren met je concurrenten.

Want anders zou iedereen een bedrijf kunnen oprichten en de kosten kunnen doorrekenen en dus nooit failliet gaan.
Iedereen kan een bedrijf oprichten. Iedereen zal bepaalde kosten hebben en die moeten linksom of rechtsom betaald worden.

Je kan wel net doen tegenover de klant of terugsturen gratis is, maar als winkel moet je daar toch echt voor betalen aan TPG. Dus dat zul je in de verkoopprijs moeten verrekenen – of als verlies moeten nemen.

Je kan als startup misschien investeerders vinden die een tijdje voor dat verlies willen opdraaien maar vroeg of laat willen die toch echt hun geld terug – mét winst graag.
Wat je nog vergeet is dat voor kleinere artikelen tot 22 euro er ook geen btw van toepassing is als je via ali koopt.

Jij als Nederland bedrijf moet voor kabeltje van 5 euro gewoon 21% btw in rekening brengen.
Dan heb je nog de verzendtarieven. Als uit met post NL van NL naar NL verstuurd is dat duurder dan aangetekend vanuit China naar NL.

Op kleine zaken kun je dan niet echt concurreren met China. Enige voordeel is snellere levering, daar moet klant dan extra voor betalen. Ten opzichte van China.
Ik heb voor 12 jaar bij een grote budget woonwinkel gewerkt. Zij hebben zowel vaste winkels als een webwinkel en daar komt ook regelmatig gekochte artikelen terug. De verpakkingen zijn opengemaakt, artikel weliswaar gebruikt en wel of niet beschadigd teruggebracht. Deze artikelen gaan bij ons ook regelmatig gelijk de "breukkooi" in, zelfs met winkelpersoneel beschikbaar worden die artikelen nauwelijks onderzocht. Wat er op het hoofdkantoor mee gedaan wordt, heb ik geen idee van, maar lijkt me sterk dat deze woonwinkel het geld heeft voor een goede controle.
Dit heb ik al zo vaak geroepen, het is namelijk absurd dat er een zichttermijn van 14 dagen word gehanteerd met daarbij ook nog eens de verplichting verzendkosten aan de consument te vergoeden.

Wat denk je dan dat er gebeurt? Consumenten gaan dan natuurlijk massaal lopen bestellen en terugsturen omdat er niet 1 cent besteed hoeft te worden.

De consument is onaantastbaar en kan dus geheel vrij zijn gang gaan.

Bij PostNL zijn inmiddels de retourzendingen de grootste hoeveelheid aan volume van de pakketten
Kun je mij uitleggen hoe er meer retourzendingen zijn dan originele zendingen? Dan zou gemiddeld dus elk product teruggaan? Of sommige producten meer dan 1x. Als ik naar mezelf kijk gaat misschien 1 op de 50 dingen retour en dan meestal doordat er iets niet goed geleverd is...
origineel door DHL/UPS of iemand anders geleverd en teruggestuurd met PostNL?

Een bestelling die door PostNL in 1x geleverd is terugsturen in 3x kan ook*

[Reactie gewijzigd door LordMike op 22 juli 2024 15:43]

Inderdaad ja. Soms is een retour label per product verplicht als die ergens in het proces worden opgeknipt tot losse facturen, bijvoorbeeld via een tussenpartij. Op het postkantoor printen ze ook geen labels om los bij te voegen in een enkele doos of als extra label op de doos te plakken, want zij mogen geen labels maken die vervolgens mogelijk niet goed te traceren zijn. Doe je thuis zelf alles al in één doos en stuur je retour op één label dan ben je zeer waarschijnlijk je geld kwijt op dat ene product van het label zelf na. Zonde.

Hopen op meer merken die gaan werken met bijvoorbeeld camera apps om de juiste maat voor je vast te stellen en andere innovaties om het percentage retourzendingen sterk omlaag te krijgen.
nieuws: Nike werkt aan app die via augmented reality de juiste schoenmaat bep...
Ik moet eerlijk bekennen dat mijn retourpercentage qua kleding langzaamaan verbeterd, maar tot 6 maanden geleden op zo'n 80% lag.
Ik heb wat 'lastige' maten waardoor ik in fysieke winkels eigenlijk niet terecht kan, en kledingfabrikanten lijken er maar niet in te slagen om consistente maten aan te houden.
Ik werkte een tijdlang bij een webshop. Alles wordt verstuurd via DHL. Terugsturen is op kosten van de klant en leverden we geen service voor. Dan blijkt PostNL het eerste aanspreekpunt te zijn voor consumenten.
Als de verkoper geen retourdeal heeft met dhl oid heeft geven mensen hun retourpakket vaak af bij postnl. Daardoor kan de postnl retourstroom groter zijn, al is het ergens wel raar.
Dan denk ik eerlijk gezegd dat dit technisch gezien geen retouren zijn, want voor PostNL gewoon een nieuwe zending.
Er is vaak een antwoordnummer hiervoor.
Ik heb eens een boodschappenwagentje online besteld voor mijn moeder.
Bleek die te hoog en te diep voor haar ( ze is <1,60)
Melde m aan voor retourzending en ruiling, kreeg ik de nieuwe en de andere mocht ik houden!

Op dat moment begreep ik dat niet, later zag ik op tv een onderwerp hier aan besteed, wat het kost etc.
Het was economisch voor het bedrijf dus aantrekkelijker om mij dat ding te laten houden.
Recent ook nog meegemaakt: Laptop hoes besteld, backpack gekregen. Kreeg alsnog de goede laptop hoes geleverd en mocht de backpack houden.
Uw punt is volledig valide en brengt zeer duidelijk nu naar boven waar de pijn echt zit, namelijk de globalisering van de vrije markt economie.
Eu en Nederland pretenderen een vrije markt te hebben maar is compleet doorgeslagen met regulering met als effect dat er totaal geen vrije markt meer is en de consument enorm veel rechten heeft t.o.v. verkoper.

Een makkelijke oplossing is hier niet voor, want op dit moment is de consument spekkoper en kan dus kiezen om iets meer te betalen en snel de goederen in huis te hebben met het recht op retourneren (risico ligt dus bij de verkoper) of voor een bodemprijs te gaan waarbij hij dat recht niet heeft.
Als consument vind ik dit een heerlijke positie, maar is natuurlijk t.o.v. de verkoper / ondernemer totaal uit zijn verband getrokken / oneerlijk.

Maar gezien de consument wel een overgrote meerderheid vertegenwoordigd is maar de vraag of dit gaat veranderen. Waarschijnlijk pas als de hele markt kapot geconcurreerd is, alle degelijke verkopers gestopt zijn en de consument geen keuze meer heeft en alleen nog maar de crappy service heeft uit China, hetzij tegen lage kosten, maar geen alternatief meer heeft.

We hebben dit van dichtbij al gezien op de telecom markt, postbezorging en binnenkort gaan we dit ook meemaken op de energie / elektriciteitsmarkt.
Allemaal goede staatsbedrijven die vanwege de concurrentie en vrijheid van markt gecommercialiseerd moesten worden 20 a 30 jaar geleden.
Kijk voor de gein eens wat voor een top service we nu van PostNL krijgen (het bedrijf met de meeste klachten aangaande de service van Nederland en zijn bezorgers oneerlijk beloond).

Wellicht een beetje overtrokken, maar dit is wel ons voorland.
En een oplossing, ik weet het ook niet zeker maar ik denk dat we allemaal (consument en verkopers) een stuk beter af zijn als de wet en regelgeving een stuk verder los gelaten kon worden en het aan de verkoper is welke service hij wil / kan bieden tegen welke prijs.
Dan pas is er een vrije markt en ligt de keuze bij de consument.
Anoniem: 583079 @cyclone17 mei 2019 17:04
Het zijn net de regels die voor een belangrijk deel een transparante vrije markt garanderen. Zo probeerde Ryanair bvb zijn tarieven goedkoper voor te stellen door allerlei verplichte kosten niet in de gepubliceerde prijs te verwerken. Door de regels die werden opgesteld kan de consument beter vergelijken en wordt de markt transparanter.

Een vrije markt zonder regels leidt tot valsspelen, monopolies, het afwentelen van kosten (zoals vervuiling) op de gemeenschap enzovoort en is uiteindelijk nooit een vrije markt maar een recept voor misstanden.
Het probleem is niet dat de consument teveel rechten heeft(die regels zijn prima, ook al hebben ze een prijs), het probleem is dat er geen eerlijk speelveld is voor de winkeliers.
Iedereen die in Nederland levert, zou gewoon aan dezelfde regels moeten voldoen.
Het punt wat u opgeeft "oneerlijke concurrentie" kan ik mij inkomen dat u zo denkt, gezien Ali Expres op dit moment nergens aan gehouden kan worden. Echter en laat ik vooraf zeggen dat ik spreek uit eigen ervaring en ervaringen van vele kennissen en vrienden, bied Ali Expres wel degelijk een goede service. Het is dan ook zeker niet waar dat ( even citeren ) "Nu is het dus zo dat veel verkopers op AliExpress blijkbaar goede service leveren. Maar dat hoeven ze niet.". Het is namelijk zo dat je als koper gewoon bescherming hebt op je aankoop, dit is voor leveringen maar ook voor kwaliteit van het product. Ik weet niet of u al eens een geschil hebt ingediend hiervoor, maar dit is perfect geregeld. Ali Expres is zelfs zo streng dat verkopers graag met je schikken zonder tussenkomst van een geschil. Een geschil kan hen namelijk strafpunten opleveren, dit kan leiden tot verwijderen van hun shop binnen Ali Expres.

Mijn persoonlijke conclusie, ze leveren artikelen veel goedkoper. Ze laten deze producten gratis bezorgen via PostNL ( ipv soms wel tot € 6.95 in NL ). Daarnaast bieden ze een uitstekend geschillen systeem ( 1 aanmerking is dat het soms iets sneller mag ). En je hebt ook zeker gewoon retour recht, je moet je echter vaak afvragen of je dit wel wilt. De producten zijn immers zo goedkoop, is het je de moeite waard. Vergelijk het met iets in NL, je gaat ook een euro product in Nederland niet terug brengen, kost vaak meer aan tijd, energie, materiaal dan dat het je oplevert. Kortom, als je het niet morgen hoeft te hebben mooi blijven kopen, ophef om niets.
Wat dacht je van mensenrechten?

Zou toch bizar zijn wanneer er allerlei restricties zijn wat betreft het importeren van goederen uit landen die het niet zo nauw nemen met voornoemde en dat er vervolgens geen toezicht is op wat er individueel geïmporteerd wordt?
Wat dacht je van mensenrechten?

Zou toch bizar zijn wanneer er allerlei restricties zijn wat betreft het importeren van goederen uit landen die het niet zo nauw nemen met voornoemde en dat er vervolgens geen toezicht is op wat er individueel geïmporteerd wordt?
Maar in welk land denk je dat de Nederlandse webshops in bulk hun waren inkopen dan? Dat spul wordt niet geproduceerd in Eindhoven.
Daar heb je een punt. Als consument moet je zelf alsnog goed opletten wat je koopt (wanneer het je interesseert uiteraard).
Niettemin bieden Europese importrestricties in ieder geval nog een zekere mate van waarborg.
Mijn reactie hierop staat eigenlijks hier boven al, het feit dat deze zelfde producten ook door Nederlandse ondernemers ingekocht worden echter dan via een zakelijk kanaal en zelfs vaak gewoon alibaba zelf haalt dit gehele argument per direct onderuit. Daar komt bij, zouden we dit ( Chinese producten ) volledig boycotten gaan we erg veel producten missen in ons leven. Het zou namelijk hypocriet zijn dat we alleen over Ali Express spreken i.c.m. met mensen rechten en niet alle andere Chinese producten.
Bij Ali Express denk ik sinds vorig jaar altijd aan dit filmpje:

https://www.youtube.com/watch?v=zjdpz05u2DY

In het kader van jouw punt inderdaad niet de beste werkomstandigheden.... 8)7
Ik weet niet of u al eens een geschil hebt ingediend hiervoor, maar dit is perfect geregeld.
Mijn ervaring (1 ervaring) is toch anders. En zo hebben we allemaal onze ervaringen. Maar een garantie dat iets goed wordt afgehandeld is er dus niet.
Ik vraag mij af of je dit in Nederland wel hebt. Ik ken ook wel situaties waar mensen zo gek waren van kasje muur spelletje dat ze zich er maar bij neergelegd hebben. Natuurlijk heb je meer rechten in Nederland, maar dat krijg je ook niet altijd zonder slag of stoot.
In het kort: Ik bestel iets, had een bepaald model nodig van iets. Ontvang ik 2 weken later een ander model waar ik niets mee kan. Neem contact op met de verkoper, die gewoon keihard ontkent dat ze dat model naar mij hebben verzonden. Ze verkochten het ook niet, dus het kon niet zijn gebeurd. Kijk ik naar het assortiment op aliexpress blijkt dat ze dat verkeerde model wel verkopen. Dus leugen na leugen.

Maar ik kan het terug sturen "dan zouden ze ernaar kijken". Maar verzendkosten moet ik wel zelf betalen, ook na contact met aliexpress. In het meest gunstige geval heb ik na het zelf betalen van verzendkosten 1 maand later wel wat ik wil hebben.Maar dat is dus niet zeker, want deze verkoper is niet eerlijk.

Een Nederlandse verkoper zou zoiets beter niet kunnen proberen. Je wilt mij echt niet kwaad in je winkel hebben staan.
Anoniem: 583079 @Wilco8717 mei 2019 16:30
Volledig naast de kwestie. Bedrijven die in Europa opereren moeten aan de regels voldoen. En indien niet moeten ze hoge boetes krijgen en anders moeten ze verboden worden.
Als we dat niet afdwingen, laten we onze lokale bedrijven stuk maken door oneerlijke concurrentie.

Dat het jou als individuele consument niets kan schelen is je goede (egoïstische) recht, maar fundamenteel gezien is dit erg fout.
De rechten en plichten van fysieke en digitale winkels zouden m.i. eens flink in het gareel moeten worden getrokken.

- in de winkel heb ik 0 rechten als consument, is het personeel veelal waardeloos en is de uplift voor de zogenaamde voordelen m.i. vaak scheef

- online wordt verkopers het mes op de keel gezet en hebben consumenten bizar veel rechten (kom op...een wasmachine mogen gebruiken en daarna retouren? Hou toch op, zeg...)

- Ik hobby veel. Succes om nog iets in de winkel te kopen. Online? Soms... De Nederlandse economie is véél te klein om vandaag de dag nog te beschermen met allemaal suffe regeltjes als inklaringskosten, importheffingen, etc. Er is geen ene moer te koop in dit land als het niet enorm mainstream is.

Dus,

* Maak het de webwinkelier leuker om meer aanbod te hebben
* Reduceer zijn risico, zodat de prijzen een reëel alternatief kunnen gaan zijn voor import
* Hou op met die achterlijke importbarrieres om de lokale ondernemer te beschermen want onze economie is veel te klein en we leven niet meer in de jaren 90
* Dwing fysieke winkels eens tot fatsoenlijke service zoals retourrecht. Dat samen met de plichten van online wat inperken wordt het gat al een stuk kleiner.
* Doe iets aan die zotte bezorgprijzen. 7 euro voor een klein pakketje van een paar euro 🤷🏻‍♂️ ik heb de oplossing niet in pacht, maar ik denk aan dingen als centrale afhaalpunten, bezorging eens in de week, benutten van alternatieve logistieke paden. Kan PostNL of Sandd bijv niet een rolcontainer meesturen met de Jumbo bevoorradingsvrachtwagens?

Ikzelf (!) zou dan denk ik sneller iets in de winkel kopen (want winkels sterven uit), sneller iets in NL kopen (want kosten/baten import zijn beter)

Voordat ik nu de grond in word gemod - al deze opmerkingen zullen wel haken en ogen zitten, want ik ben geen econoom. Ik ben enkel een gefrustreerde Nederlander die voor zijn hobbies constant op het buitenland is aangewezen en zich nogal gestraft voelt daarvoor :-) en ik word graag wijzer van inzichten waarom bovenstaande kolder is, want ik snap soms ook echt niet waarom de dingen nu zijn zoals ze zijn.

Liever voor een kwartje op de 3e rang dan dubbeltje op de 1e rang.....das nog beter dan voor een stuiver in de 5e rang ;-)
Ik begrijp je betoog, maar als consument zie je lang niet het hele plaatje.

Zo lijken invoerrechten, subsidies, etc onlogisch, maar zolang andere landen hetzelfde doen, kun je ze niet opheffen, want dan stort je eigen economie in.

De VS bijvoorbeeld heeft altijd kritiek op EU-landbouwsubsidie, maar zelf geven ze net zo goed belastingkorting aan boeren… én veel meer vrijheid qua gif spuiten en andere milieuregels (kip schoonmaken met chloor, antibiotica aan dieren geven die niet eens ziek zijn, groeihormonen). Daardoor kan het daar goedkoper, maar wil jij hormoonvlees eten?
Ik weet nu niet zeker of we langs elkaar heen praten... Dus just in case. Ik heb het niet over de goedkope imitatie en brakke troep, maar producten die hier gewoon voor het tienvoudige in de schappen liggen. Ik ben me bewust van de waardeketen van een product naar de fysieke of digitale schap, maar het is gewoon veel te krom.

Bescherming van de economie begrijp ik in deze niet, want als het gaat om producten die in dit land niet eens verkrijgbaar zijn, hoe vormt dit dan een bedreiging voor Nederland? Denk aan "specialistisch" gereedschap. Wat in Nederland wordt verkocht is veelal gewoon de lage kwaliteit Aziatische zooi met een belachelijke marge erop. Het is vaak niche gezien de hele kleine schaal van onze nationale markt. De vergelijking met Amerika gaat daar ook niet op, omdat daar domestic bijna alles wel te krijgen is.

Ik denk even hardop; aankopen onder de €21 euro zijn vrijgesteld van het retourrecht, mits product deugdelijk is. Zelfde bedrag als de grens voor import waar PostNL even flink uitpakt met een flat rate 17 euro inklaringskosten.

Als dat betekent hopelijk dat webshops aanzienlijk goedkoper kunnen leveren met ditto bezorgkosten ben ik veel eerder geneigd domestic te kopen.

Weet het ook niet, maar economische schade lijkt me eigenlijk niet zo'n risico op veel producten.

Andere spontane gedachte: verplicht winkels (fysiek en online) maar tot een vermelding van herkomst van producten. Ik heb een sterk vermoeden dat een heeeeeleboel spullen direct uit dezelfde lopende band van Azie maar de schappen bij BigBazaar, Tiger, Xenos, willekeurigeelektronicasite.nl belanden. Dan kan ik weloverwogen kiezen of er inderdaad sprake van kwaliteit is. CE is leuk, maar dat geloof ik voor geen meter bij bovenstaande categorie handelaren.

[Reactie gewijzigd door AntiSocial op 22 juli 2024 15:43]

Bescherming van de economie begrijp ik in deze niet, want als het gaat om producten die in dit land niet eens verkrijgbaar zijn, hoe vormt dit dan een bedreiging voor Nederland? Denk aan "specialistisch" gereedschap.
Ik heb geen idee waar je aan denkt qua specialistisch gereedschap, maar er wordt qua importtarief weinig onderscheid gemaakt, want dan gaat de importeur alles op de laagste categorie proberen in te voeren.
Wat in Nederland wordt verkocht is veelal gewoon de lage kwaliteit Aziatische zooi met een belachelijke marge erop.
Zelfs als het gratis geleverd zou worden, zou het in een Nederlandse winkel nog meer kosten dan op een Aziatische site. Ga maar na wat het kost om een pand te huren, te verwarmen, verlichten, gemeentelijke heffingen, personeel, inrichting.. Alleen al de winkel zelf moet duizenden euro's per maand kosten, of je nou paperclips verkoopt of auto's.

Als je dat te duur vindt, bedenk dan ook dat je zelf ook € 1500+ per maand verdient en waarschijnlijk het dubbele kost. Jij kunt ook geen paperclips maken voor € 0,15 per doosje van 100.
Goed verhaal, dank voor dit inzicht, dat de percentages zo schokkend groot zijn, doet mij schamen voor mijn collega de consumenten. Ik heb het fatsoen zoiets niet te doen.

Toch denk ik wel dat er een zeker mate van vrijheid in keuze moet zijn ook voor consumenten. Als consument wil ik een product kiezen met de bijbehorende service (daar zijn voorwaarden en waarborgen voor). Als ik bij Ali iets koop dan neem ik bewust het risico dat ik niet krijg wat ik wilde en dat ik naar mijn geld kan fluiten. Ik koop daar dan ook niets dat veel waard is, dat mogelijk garantie vereist.

Ik koop van Europees (liefst Nederlandse) bedrijven als ik die service wel wil, daar betaal ik dan ook bewust (soms veel meer) voor. De EU slaat die keuze vrijheid nu uit de markt.

De Consumentenbond heeft 100% gelijk dat Ali niet de suggestie mag/kan wekken dat ze dezelfde producten en bijbehorende diensten leveren. Maar waarom mag ik als consument er niet voor kiezen wanneer ik het risico loop een kat in de zak te kopen en wanneer niet? Dat moet alleen wel ondubbelzinnig duidelijk zijn, voor iedereen.

Een soort energie label voor service misschien?
Inderdaad.

Kleine dingen, zoals elektronica componenten haal ik vaak vanuit China. Omdat je in Nederland hier een veelvoud voor betaalt (Waarschijnlijk halen hun het ook daar vandaan). Met het risico dat dit niet voldoet. Echter maak ik daar de bewuste keuze, kans dat het niet voldoet, maar zo laag van waarde, dat dit het retouren onzinnig maakt. Als de huidige Nederlandse webshops, dit aan kunnen bieden, zonder al die wettelijke rompslomp, zal hun prijs ook zakken. Echter moeten veel webshops ook niet te halsstarrig zijn met hun verzendkosten. Als ik iets kleins bestel, wat door de brievenbus past, biedt dit dan aan (Wordt wel al wat meer). I.p.v., helaas ons systeem is niet zo ingericht.
Er is natuurlijk ook het feit van oneerlijke concurrentie. Het kan niet dat een groot bedrijf zoals AliExpress niet voldoet aan de regels, zaken verkoopt zonder dat er btw betaald wordt enzovoort. De nationale overheden en Europa zouden hier streng moeten tegen optreden. Een gedegen onderzoek en wellicht miljardenboetes zouden hier op hun plaats zijn.
Grrr, hier wordt ik echt kwaad van (maar zeer veel dank, je hebt een aantal onzekerheden opgeklaard).

Het zou toch niet meer dan normaal moeten zijn dat op retour een 30% "had je maar beter onderzoek moeten plegen" marge zit om de drempel tot misbruik een stuk te verhogen en de lasten voor de winkel te verlagen. De huidige regelgeving gaat er wel heel erg van uit dat de consument een verantwoordelijk, eerlijk denkend schepsel is. Dat is een complete illusie in deze wegwerpmaatschappij.
Ik heb dit in ieder bericht op Tweakers dat ging over consumenten en wetgeving aangekaart maar juist op Tweakers krijg je dan aggressieve reacties dat "die bloedzuigers van webshop eigenaren maar naar de pijpen moeten dansen van de consument"

Men denkt dat iedere webshop ondernemer een miljonair is die zakken vol geld verdient elke dag en men dus alle eisen van consumenten moet inwilligen want anders hebben ze natuurlijk de mogelijkheid een negatieve review te schrijven als een soort chantage.

De EU is veel teveel doorgeslagen met het beschermen van de consument, en het is zelfs zo dat de consument nog meer eist dan wat de wetgeving voorschrijft onder dreiging van slechte reviews.
Om een idee te geven hoe veel dat kost; in de meeste gevallen is het voor ons als webwinkel goedkoper om het retour gezonden product maar gewoon weg te gooien in plaats van weer gereed te maken voor verkoop. Slecht voor onze marge, slecht voor het milieu, enz.
Dit snap ik dus niet. Wat moet je er allemaal mee doen wat maakt dat het goedkoper is om gewoon dingen weg te donderen? Wat voor bedragen/producten hebben we het dan over?

Waarom kan je niet doen wat coolblue doet bijvoorbeeld en gewoon retourtjes onder een losse noemer weer gewoon in de webwinkel gooien met een x korting?
Ik zit daar op coolblue altijd actief naar te speuren die geretourneerde producten want het scheelt gewoon geld. Ik ben zo'n goedkope Hollander die gewoon geopende of zelfs (cosmetisch) beschadigde producten koopt als daar een leuke korting op zit en daar super blij van wordt.

[Reactie gewijzigd door Koffiebarbaar op 22 juli 2024 15:43]

Omdat men een retourproduct met een zo groot mogelijke boog incompleet in de verpakking smijt, nadat men het product door 5 peuters en de hond heeft laten uitproberen, en de doos dat met 2 rollen schilderstape of ducttape dichtknoopt.
Dat kan je dus met goed fatsoen niet meer verkopen.
Niet als nieuw nee, maar bij een verder deugdelijk product zal het mij persoonlijk aan mijn reet roesten wat de conditie is van de doos die ik toch wel met een boogje de container in donder.
Toen ik een webshop runde was een van de grootste kostenposten.....arbeid.

Als jij nog honderden andere zaken hebt die gedaan moeten worden die dag waaronder een teruggestuurd product met beschadigde verpakking van 2 euro en je moet dat op de website zetten met beschrijving dan ben je daar ook weer een tijdje mee bezig en tijd=geld.

Als ondertussen nog 200 emails binnenkomen met de vraag (no joke) "hebben jullie mijn bestelling al verzonden?"

Dan laat je soms bepaalde zaken voor wat ze zijn en gooi je ze liever in de vuilnisbak ja.
Er zijn wel verschillen:
- Levertermijn is veel langer vanuit China, dus daar blijf je een belangrijk argument hebben waarom je ook meer betaalt.
- Je hebt geen last van de douane. Geen idee hoe streng Nederland is, maar toen ik eens iets bestelde voor >21€ mocht ik BTW en Importkosten betalen...en met die kosten is het niet goedkoper als lokaal kopen.
Ik snap je punt en je hebt zeker gelijk. Maar ik vind zelf dat de consument teveel beschermd wordt. Ik wilde ooit ook een webshop beginnen maar de extreme bescherming van de consument heeft me ervan weerhouden. Zoals je al zegt, al die retouren waar jij de verzendkosten voor moet betalen bijvoorbeeld.

Op de lange termijn is de consument niet beter af want dit is/gaat in de prijs verdisconteerd worden.

Ik type dit trouwens op een heel fijn mechanisch toetsenbordje (Ajazz AK33) dat ik voor Euro 25 heb gescoord via Alie. Die zijn niet eens te krijgen in NL webshops of winkels. Maar voor mij een proces om te zien wat voor soort mechanische keybords ik fijn vind (formfactor) en welke switches. Als ik uiteindelijk een High End product ga kopen doe ik dat waarschijnlijk in een Nederlandse shop.
Ik zie de stelling vaak langskomen dat kosten zouden verrekend worden maar dat kan alleen in specifiek gevallen in sectoren waar bedrijven een bepaalde macht hebben.

Je kan als winkelier niet zomaar zeggen dat je teveel kosten maakt aan retourproducten en je dus die kosten gaat verrekenen in de prijs.

Dan krijg je minder klanten, dat is dus niet zomaar mogelijk.
Daarom is het denk ik niet meer dan normaal dat AliExpress moet voldoen aan diezelfde regels als waar ik ook aan moet voldoen. Dat is eerlijker voor mij en andere Europese webwinkels, en beter voor ons als consument.
Voor uitbaters van Europese webwinkels zal het ongetwijfeld positief zijn als Aliexpress dat moet, maar ik denk niet dat het per se beter is voor "ons als consument".

Ik koop er regelmatig kleine dingen, zoals onderdelen voor de elektronica-hobby, vanwege de lage prijzen, en daarbij neem ik de lange wachttijd en een risico om met dingen te blijven zitten die toch niet bevallen op de koop toe. Ik vind dat ik prima in staat ben om die afweging te maken. Op een bescherming die mij daarin zou beperken zit ik bepaald niet te wachten.

Als puntje bij paaltje komt hoop ik dat Aliexpress niet gehouden wordt aan de regels voor Europese webwinkels (met alle gevolgen voor de prijzen). Een duidelijke disclaimer op de website dat het geen Europese webwinkel betreft, en je dus geen aanspraak kan maken op die regels, lijkt mij voldoende.
" Stel dat ze niet leveren of dat jij ontevreden bent over het geleverde product, dan heb je het daar maar mee te doen en kan je strikt genomen fluiten naar je centen."

Maar daar ga je de mist in, net als de consumentenbond : "Als AliExpress-klanten een probleem met een leverancier hebben en er niet uitkomen, moeten ze zich wenden tot een arbitrage-instituut in Hongkong,"
Je hoeft maar te kicken bij een probleem en AE stelt de consument in het gelijk.
Ik zie dat ook zeker niet als probleem.
Ik heb altiijd mijn geld terug gekregen

Ik heb ook al producten van ruim €200,- gekocht via ali.
ik ben nooit bang dat ik mijn geld niet terug zou krijgen.

Sterker nog ik zou bij bijna alles wel een 'dispute' kunnen openen en klagen dat er iets aan mankeerd en mijn geld terug vragen.
Dan zou ik nergens voor hoeven betalen.
Maar dat doe ik niet want die mensen moeten er ook van leven.
Ik begrijp je volkomen!
Maar... Ik bestel in NL en in China, en dat met weloverwogen redenen.

Bijvoorbeeld een smartphone voor €250 in China die hier niet leverbaar is (door alle regeltjes?) of €700 kost.
Is ie stuk? Tja, pech. Dat risico neem ik.
Het hoesje koop ik voor €3 in China ipv €20 in NL.

Een TV, kleding, etc. koop ik in NL want ik wil mijn garantie.

Ik zie geen probleem met webshops, zolang je maar bewust bent van de verschillen, en niet gaat zeuren als het gekochte in China niet voldoet.

Ze zouden zich druk moeten maken over malafide shops met 85% korting op rayban, nike, etc.
Nu is Ali redelijk bekend hier. Ali = China .

Maar wat als je iets zou willen kopen uit Amerika? JE Samsung telefoon daar online bestellen.
Dan heb je geen 2 jaar garantie en bovendien voor overige rechten andere voorwaarden.

Is het dan zo dat jij zelf als klant bewust koopt in Amerika en daarmee akkoord gaat met de daar geldende regels, of wil je opeens dat Amerikaanse bedrijf onze regels opleggen omdat ze hier verkopen. Zij verkopen niet hier, jij koopt daar!

Ik ben van mening dat als je bij een buitenlandse partij koopt, die duidelijk zijn eigen voorwaarden heeft, die daar toegestaan zijn, jij zelf als klant een verantwoording hebt bij het kopen / importeren van het door jou gekochte.

Dat kan ook betekenen bij speelgoed: Zitten er geen verboden weekmakers in, geen lood, zijn er geen andere regels overtreden of zaken slecht voor jou gezondheid?

Wat mij betreft dus heel simpel: Als Ali aan de daar geldende regels voldoet is het aan de koper hier te bepalen of die aan Ali's voorwaarden genoeg heeft. Daar heeft een consumentenbond misschien wel iets van te vinden, maar niets over te zeggen.

PS: grappige timing van de consumentenbond & de media; het lijkt goed samen te vallen met de hele spionage-hype rondom Huawai :Y) . Al kan dat natuurlijk prima toeval zijn.

[Reactie gewijzigd door robbvdb op 22 juli 2024 15:43]

Ik ben van mening dat als je bij een buitenlandse partij koopt, die duidelijk zijn eigen voorwaarden heeft, die daar toegestaan zijn, jij zelf als klant een verantwoording hebt bij het kopen / importeren van het door jou gekochte.
Maar wat is nu een buitenlandse partij ? Aliexpress is tegenwoordig in het Nederlands, en ze accpeteren IDEAL. Het is niet zomaar een Chineestalige website, het is een website die zich nadrukkelijk richt op een Nederlands publiek, in de Nederlandse taal en met Nederlandse betalingsmogelijkheden.
Daarom is het denk ik niet meer dan normaal dat AliExpress moet voldoen aan diezelfde regels als waar ik ook aan moet voldoen. Dat is eerlijker voor mij en andere Europese webwinkels, en beter voor ons als consument.
Waarom vinden wij(Consumenten/Nederlanders) dat een partij in een ander land (zelf continent) zich moet aanpassen aan ons recht ? Wij zijn namelijk er fel op tegen dat handels akkoorden(TTIP) vanuit Amerika onze economische markt aan probeerde te passen aan hun markt (Zoals het gebruik van medicijnen en andere dingen in vlees) maar omgekeerd vinden we dit normaal.

Zijn we hier dan niet een beetje doorgeslagen mee ?

[Reactie gewijzigd door ShadowBumble op 22 juli 2024 15:43]

Anoniem: 583079 @ShadowBumble17 mei 2019 17:08
Je vergelijking toont aan dat het logisch is dat je als verkoper voldoet aan de reglementering van het land van de koper/bestemmeling. Amerika kan geen vlees invoeren dat niet aan onze wetgeving ivm hormonen voldoet. AliExpress moet voor de producten die het hier verkoopt voldoen aan onze wetgeving. Waar zie je de tegenstelling?
Ik ben blij dat ik als consument de keuze heb of ik wel of niet betaal voor de bescherming van Europa.
Soms wil ik dat en soms niet.

Als ze Aliexpress aanpakken dan verdwijnt voor mij de keuze.
Ik kan je bijdrage voor een belangrijk deel volgen, maar hier ga je de mist in:
Nu is het dus zo dat veel verkopers op AliExpress blijkbaar goede service leveren. Maar dat hoeven ze niet. Stel dat ze niet leveren of dat jij ontevreden bent over het geleverde product, dan heb je het daar maar mee te doen en kan je strikt genomen fluiten naar je centen.
Deze kwestie is de kern van de toch veel ervaren klanttevredenheid die AliExpress levert. Verkopers op AliExpress leveren goede service, omdat AliExpress het afdwingt. Bij niet levering dragen verkopers de schade schade en bij ontevredenheid over een produkt kun je disputen openen, waarin AliExpress tussenbeide kan komen om de zaak op rechtvaardige wijze te beslechten.

Daarmee is de stelling dat AliExpress-verkopers niet met regels te maken hebben onjuist. Het verschil is dat jij met wettelijke regels te maken hebt, terwijl de AliExpress-verkopers met de regels van AliExpress te maken hebben. Dat heeft voor en nadelen: Ik denk dat het consumentenrecht in Nederland strenger is. Daarentegen kun jij met de regels proberen te spelen totdat iemand uiteindelijk naar de rechter stapt, terwijl een AliExpress-verkoper onmiddelijk een dispuut aan zijn broek krijgt waarbij hij in veel gevallen zijn geld kwijt is.

Zeker is dat er een ongelijkheid is en die ongelijkheid kun je ongewenst beschouwen. Daar zet ik tegenover dat landen nooit gelijke regelgeving zullen hebben en kopen over de grens niet snel meer gaat verdwijnen. Zou AliExpress "aangepakt" worden dat het een Bol.com wordt, dan moet je niet verwachten dat iedereen opeens bij Bol.com koopt, maar wordt een andere Chinese webwinkel groot. Consumenten maken vaak een bewuste keus wat in Nederland en wat in andere landen gekocht wordt. Een laptop koop je bijvoorbeeld in Nederland, een USB-kabeltje in China. Voor beide produkten is het dusdanig duidelijk waar deze het best gekocht kan worden, dat dat niet snel zal veranderen.

Waar komt de lage prijs van Chinese spullen vandaan? Service zal een kwestie zijn, maar zoals gezegd, ook Chinezen verliezen veel geld aan service. Ik denk dat je daarom eerder moet kijken naar:
  • Verzendkosten. Die zijn niet eerlijk. Maar pas op: De Chinezen zijn ook slim en maken veel gebruik van briefpost, terwijl Nederlandse webwinkels vaak een Mastoesjka-pop van doos-in-doos-in-doos verzinnen.
  • Gebrek aan tussenhandel. Koop rechtstreeks bij de fabrikant
  • Geen BTW
  • Grootschalige automatisering
Wat je zegt is niet geheel correct: verkopers op aliexpress kunnen niet zomaar doen en laten wat ze willen. Er is een klachtencomissie en als zaken scheef zitten krijg je je geld (in ieder geval deels) terug. Verkopers die denken de kluit te belazeren zijn snel uitgedaan op aliexpress, die worden er simpelweg vanaf gedonderd. Dus ja, ze moeten WEL goede service verlenen, anders zijn ze hun account en geld kwijt.

"Stel dat ze niet leveren of dat jij ontevreden bent over het geleverde product, dan heb je het daar maar mee te doen en kan je strikt genomen fluiten naar je centen."
Dit is gewoonweg niet waar. Als je je goederen niet geleverd krijgt , krijg je je geld terug en krijgt de verkoper een ban. Als je niet tevreden bent, kan je ook daar een klacht over indienen.

"Dat is ten eerste niet eerlijk naar mij als hardwerkende ondernemer". Als jij je al hardwerkende ondernemer noemt, ga dan eens in china kijken. Daar werken ze 6 -7 dagen per week, maken enorm lange dagen, in kleine benauwde hokjes, voor een flutsalaris. Vergeleken daarmee weet je half niet hoe goed je het hebt.

Ik vind het vooral appels met peren vergelijken wat je in je relaas doet.
Het probleem ligt dus niet bij Ali maar de overheid. Alles wordt steeds duurder. Nog al logisch dat mensen bij Ali bestellen. Ik zou zelf nooit een webwinkel beginnen met producten van kleine waarden.
Juist producten met een lage waarde kan je geld op verdienen.

Op videokaarten, SSD's, moederborden verdien je juist geen drol.

Als jij een kabeltje bijvoorbeeld inkoopt voor 50 cent en verkoopt voor 1 euro be je 100% winst.

Terwijl de winstmarge op een moederbord 1 a 2% is, dus een moederbord van 100 euro verdien je misschien 2 euro op.
En daarom koop ik dat soort dingen bij Ali bij andere betaal je veelste veel. Al moet je wel goed kijken naar de kwaliteit
Ik heb ook kwaliteits kabels gekocht bij Ali die gewoon ook weer lage kwaliteit bleken te zijn.

Terwijl als je bij de Action een USB kabel koopt kan je het 2 jaar lang terugbrengen onder garantie als het het waard is kwa benzine en parkeerkosten.
Goed de reviews lezen en beoordelingen moet hoog zijn. Maar ja voor de paar euro ga ik ook niet moeilijk doen. Maar je hebt gelijk

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 22 juli 2024 15:43]

Een van die regels is bijvoorbeeld het recht op de zichttermijn. Mensen die bij mij kopen moet ik in de gelegenheid stellen om het product uit te proberen (!) en terug te laten sturen als het niet bevalt. Het gevolg is dat ik een vrij grote retourenstroom heb die mij enorm veel kost. Niet alleen kosten van het heen en weer sturen, maar ook de retouren uitpakken, inspecteren en verwerken, weer gereed maken voor verkoop -voor zo ver dat nog kan- etc.

Stel dat ik als webwinkel in Nederland niet hoef te voldoen aan al die regels, dan kan ik mijn producten misschien wel 30% goedkoper aanbieden. Ik kan dan nog altijd diezelfde hoge service leveren, maar dan zonder dat het veel geld kost. Mijn prijzen zouden dan niet wezenlijk verschillen van die van AliExpress of andere Chinese aanbieders.
Vroeger bestond die zichttermijn nog niet. Ook toen betaalde je 20 euro voor hetzelfde kabeltje bij de Dynabyte/Dixons/enz als wat via Ebay op nog geen 2 euro uit kwam. Dan kun je zeggen maar toen hadden we nog geen webshops. Die waren er wel, alleen jan modaal kocht er niets. Maar ga dan eens naar de Action. Daar liggen USB, HDMI, enz kabels voor enkele euro's. Gewoon een fysieke winkel, werkt verder prima. In Nederland gaat het vaak om wat iemand bereid is te betalen en wat minder snel over wat iets nu echt kost. Dus ik denk niet dat jij je prijzen met 30% gaat verlagen om het moment dat bijvoorbeeld het retour recht zou komen te vervallen.

Verder vrees ik dat het accepteren wordt dat de tijden zijn veranderd. Vroeger, maat van mij verkocht auto onderdelen met o.a. xeon koplampen, moest je een container laten komen met een bestelwaarde van minimaal 18.000 euro inkoop. Dan loop je ondernemersrisico én je levert een service die de consument zelf nooit voor elkaar kan krijgen. Dan heb je bestaansrecht en ook het recht op winst maken.

Tegenwoordig sponsort China de verzendingen waardoor een consument zelf die onderdelen direct uit China kan halen. Dat is vervelend wanneer je business model erop is gebaseerd dat jij 'commodity' producten in China inkoopt en hier voor x3-x5 verkoopt. Zo lang dit het geval is voeg jij als webwinkelier nog maar bar weinig waarde toe. Vergis je niet, ieder die met paypal betaald en waarbij het mis gaat kan er op rekenen dat hij zijn geld terug krijgt. Verder gaat er ook meer goed dan fout. Dus waarom zou de consument betalen voor een 'service' die als het goed gaat niet nodig is? Partijen als aliexpress en dx zijn natuurlijk net even wat anders dan een willekeurige ebay vendor. Ik zie dit alleen maar erger worden. In ieder geval zo lang China het gratis opsturen faciliteert.

De vraag of de overheid moet ingrijpen is verder heel politiek. Wil je de prijs opdrijven van partijen als aliexpress door bepaalde rechten af te dwingen? Zeker is dat de consument dat in zijn portemonnee gaat merken. Onzeker is of de webwinkelier daar profijt van gaat zien, dat moet dan nog blijken. Immers aangezien de winkelier ze zelf in China inkoopt en met duurdere lonen en vaste kosten te maken hebben zullen ze per definitie duurder blijven dan een mega bedrijf dat direct in China is gevestigd.

Persoonlijk zou ik een politiek statement eerder op de gratis verzending richten. Want is het nu echt wenselijk dat er vanuit china een los kabeltje per vliegtuig naar Nederland wordt ingevlogen en dan aan mijn voordeur wordt bezorgd. Dat voor 2 euro? In tijden dat het 'klimaat' en 'co2' hip zijn is dat lastig te verdedigen. Dat kan nooit efficiënt zijn.

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 22 juli 2024 15:43]

Ja alleen verdient Action ook geen drol aan die HDMI kabels en moeten ze het hebben van de shampoos en chocola die ze verkopen die niet goedkoop zijn.

Want men neemt aan dat automatisch alles goedkoop is maar de shampoo en douchegel bij de Action is dan weer zelfs duurder dan bij de Albert Heijn.
Hoi ik ben een consument.

Ik ben wel voorstander van concurrentie (uiteraard eerlijke). Vooral in de periode dat webshops hot werden en dingen zoals "koop op afstand" e.d. nog niet bestonden. Zeker die periode waarin webshops nog prima het identieke prijsmodel hanteerde als een fysieke winkel, terwijl ze een stuk minder overhead hadden.

Die exacte periode waarin bepaalde producten gemakkelijk voor premium prijzen werden aangeboden. 20-30% marge? Ah, misschien met een 0-tje er achter want de consument werd soms heel hard genaaid. Zeker op de wat kleinere producten die per definitie vaak werden geïmporteerd. Dat telefoonhoesje wat hier 20 euro kost, die men inkocht voor ~2.

Als ik nou de eerlijke keuze had voor service, kwaliteit en garantie voor een schappelijke prijs; dan was aliexpress en consorten helemaal niet zo groot geworden. Niet dat dit nu de reden is dat we alles maar goed moeten vinden. Ik ben zeker voorstander van eerlijke concurrentie. Echter vind ik het net zo belangrijk om even een ander stukje van het verhaal te vertellen vanuit de consument kant. Waarom is het nou zo interessant dat half Nederland dingen uit China besteld? Trust me. Dat heeft geen snars te maken dat webwinkeliers, zoals jezelf, zich aan alle regels moeten houden.

Want nee, ik koop daar niet alles. Ik haal ook voldoende uit Nederland. Echter wel bij de gedegen partijen, waar jij misschien net zo goed onder valt. Zie ook de pricewatch op Tweakers, ik ben niet de enige.

Maar please, verberg je niet alleen achter: "ali express heeft geen regels", want dat is zeker niet hét verhaal.
Het probleem lijkt meer te zitten in de huidige EU-regels waardoor de consument wel erg veel rechten heeft.
Oh dus je wilt aan de rechten van EU burgers zagen om maar dat goedkope van AliExpress te behouden?

How about no :)
Deze regels in EU zijn ook maar nieuw en zijn opgesteld in een snel veranderende wereld en internet.

De regels zijn zelfs voor Nederlandse webwinkels veel te streng.

Alleen grote bedrijven als bol.com, MediaMarkt en Coolblue kunnen voldoen aan de regels door de schaalvoordeel die ze hebben.

Voor de kleine webshop is het gewoon niet te doen.
Ja...maar deze zijn ook grotendeels nodig en goed...het probleem is dat de consument dingen gratis verwacht die eigenlijk te duur zijn om gratis aan te bieden, en dan heb ik het over retour.
Een webshop is verplicht tot 14 dagen na levering (of aankoop ben niet 100% zeker) retour te aanvaarden (mits bepaalde regels voldaan zijn wat betreft het gebruik van het product in de tussentijd). Maar een webshop is niet verplicht voor de verzending te betalen. Door grote webketens die dit wel gratis aanbieden als bol.com wordt dit echter als vanzelfsprekend gezien, met tal van negatieve reviews tot gevolg voor kleinere webshops die dit niet gratis kunnen aanbieden als ze met hun prijzen nog willen concureren. Je zou het gratis retourneren misschien kunnen verbieden...is niet alleen gezonder voor de kleinere webshops, maar ook voor het milieu, aangezien de consumenten misschien iets langer nadenken voor ze beslissen iets te kopen (dus minder transport heen en weer), en er ook veel minder weggegooid zal moeten worden.

Aan degene die hem voor zijn reactie een -1 geven: zijn reactie is niet ongewenst! Het is misschien een andere mening dan die van jullie (en die van mij), maar zijn reactie heeft enige relevantie en is gewoon zijn mening...verdient dus een +1 (en op zn minst een 0) Leer het moderatiesysteem eens juist gebruiken!

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 15:43]

Je hebt het mis, het hele kromme van deze EU regels is dus dat er in staat dat bij retour de webwinkel ook de verzending terugbetaalt aan de klant.

Wat dus gewoon bizar is gezien de winkel die kosten al heeft gemaakt bij PostNL.

Dat is de echte reden waarom grote ketend gratis verzending hanteren, dan hoeven ze dat niet te terug te betalen aan de klant.
Je hebt gelijk wat betreft de verzendkosten bij het verzenden door de verkoper (en ook een punt dat die kosten gemaakt zijn en dat dit eigenlijk niet correct is voor de verkoper)...maar ik had het over de verzendkosten die de gebruiker maakt bij het terugsturen (wat bv. een bol.com ook gratis vergoedt).

[Reactie gewijzigd door Clemens123 op 22 juli 2024 15:43]

Het is toch net zo vreemd dat de verkoper de kosten moet vergoeden voor het terugsturen?

Want de koper kiest ervoor te bestellen bij de webshop, en zolang het product niet defect is en gewoon voldoet is het vreemd dat de winkel moet opdraaien voor die kosten.

Op die manier kan een concurrent zelfs je bedrijf kapot maken als die dat zou willen door constant te bestellen en terug te sturen.

Webwinkels verdienen vaak niet eens de verzendkosten, laat staan dat je die kosten 2x maakt.

Dan moet je dus 3x of vaker dat product verkopen om winst te maken, en dan heb ik het niet eens over het feit dat het ook tijd en geld kost om de zending te ontvangen, crediteren, geld terug storten enz enz.

Om nog maar te zwijgen over het impact op het milieu door al die pakket busjes die de zendingen moeten afleveren en ophalen.
EU-regels waardoor de consument wel erg veel rechten heeft.
Dat heeft zijn redenen.
Vroeger was je als kleine consument maar afhankelijk van de grillen van de verkoper/leverancier. Voor bijv. werking of garantie van een product. Wij hebben nu 2 jaar garantie ipv een jaar of zo. Logisch, want structurele productgebreken komen lang niet altijd niet binnen een dag gebruik aan het licht. Denk aan producten met een lange levensduur zoals wasmachines of auto's.
Vroeger bestond die 14 dagen zichttermijn ook niet bij online aankopen. Dat is ook niet zomaar aan komen waaien. Producten zagen op foto's piekfijn uit, maar bleken na aflevering heel anders te zijn - dat soort toestanden.
Of wou je zeggen dat die bescherming allemaal niet hoeft voor jou?

[Reactie gewijzigd door Fireshade op 22 juli 2024 15:43]

2 jaar garantie is normaal, dat dat er is is goed, maar dat is iets wat uiteindelijk door de fabrikant opgehoest word.

Maar 14 dagen retourrecht is gewoon absurd.

Jij doet nu alsof het een structureel probleem was met producten die niet overeenkwamen met de foto's, die foto's zijn niet eens van belang want die worden toch vaak van de fabrikant gebruikt.

Dus je let op de specs, maar als je dan 14 dagen wilt hanteren als zichttermijn waarom dan nog daarbovenop de verplichting dat de verzendkosten door de webshop terugbetaald moeten worden?

Want alles bij elkaar leg je alle risico bij de winkelier neer en kan de consument helemaal zijn gang gaan.

En dat gebeurt dus ook op grote schaal want consumenten retourneren erg veel omdat ze de verzendkosten toch krijgen vergoed terwijl veel webshops vaak werken voor een marge dat nog lager is dan de kosten van verzending.
Ik vind dit een goed verhaal.
Sinds korte tijd heb ik de stap naar Ali gepakt voor spullen bij mijn hobby.
Spullen die niet al te duur zijn (onder de €22 per bestelling), het risico dat ik loop kost mij niet veel geld.
Bestel overigens niet zo heel veel.

Heb eigenlijk nooit stil gestaan bij wat je schrijft.
Als ik kwaliteit wil, dan ga ik naar de winkel of koop via een goede Nederlandse (of EU) webshop.
Persoonlijk ben ik het helemaal met je eens, en ik gebruik Alibabi dan ook alleen voor klein grut, en Nederlandse webwinkels voor alles boven € 25,-.

Bij Aliexpress ga ik ervanuit dat ik mijn geld kwijt ben, dus ik koop er niks wat me pijn zou doen in mijn portemonee, en ik gun ze niks waar een hardwerkende nederlander zijn best voor doet goed af te leveren.

Zijn wel handig voor genoemd klein grut, en dat mag wmb zo blijven, dus hun aan alle regeltjes laten voldoen zorgt er vanzelf voor dat ze duurder worden, en dat zorgt er dan weer voor dat ik niet lekker kan hobbyen, dus wie schiet daar nou wat mee op? (ik koop het niet opeens bij een NL winkel als het 2x zo duur is, dan koop ik het gewoon niet).
Dan heeft aliexpress toch geen toegevoegde waarde meer. Mensen die daar bestellen nemen zelf het risico voor zulke prijzen. Als europa hierop ingaat dan zeker nexit. Wat een gelul over niets.
Die zichttermijn is ook hopeloos. Hele meubels worden impulsief besteld en 2 dagen terug gestuurd, want het was het toch niet helemaal. Ali is prima in orde.. Waarschijnlijk te efficiënt naar de zin van de politici.
Ik heb totaal geen kaas gegeten van ondernemen, dat voorop, maar in plaats van het geretourneerde artikel weg te gooien, kun je het toch ook onder "sale" of "outlet" gooien, of iets anders als het niet meer rendabel is her-in te pakken?

Weggooien klinkt een beetje als kapitaalvernietiging.
Hoi,

Ik ben webshopper. Soms bestel ik iets bij aliexpress als ik het goedkoop wil. Ik heb uit mijn 16 bestellingen 1x een probleem gehad en een full refund gekregen zonder veel gemail of lange discussies.
Soms bestel ik ook iets in belgische/nederlandse webwinkels. Het gaat hem over een groter aantal bestellingen (zeker meer dan 100). Ik heb 1x een probleem gehad(ook voor de goekoop) ,gevolgd door een hoopje heen en weer gemail en dan was die webwinkel blijkbaar in faillissement en heb ik er nooit iets van gezien.

Als ik iets goedkoop wil en het is niet dringend ga ik liever naar aliexpress dan zo'n popup webwinkel. Ik heb de indruk dat daar vrij straightforward met problemen omgegaan wordt.

Nuja, dit is mijn ervaring en het kan voor velen anders liggen. Maar ik heb buiten de levering die soms uitloopt nog niet echt veel negatiefs van aliexpress gehoord.
Sorry en jammer voor jou. Er zijn hier veel webshops die hetzelfde uit china verkopen, maar wel 5x of meer zo duur. Via China is het even wachten.
Ik heb regelmatig meegemaakt dat de service van de NLWebshops belabberd is. Als er iets kapot is stuurt Ali Expres of Ebay verkoper mij een nieuwe op. Zonder boe of bah. Nee hier zo, veel blah blah blah. Of dan zal je het wel kapot gemaakt hebben. Eh, het kwam kapot. Hier in NL altijd smoesjes. Daar zo, geen probleem.

Als een consument kiest voor Alie Express is dat zijn of haar keuze.
Hard werkende ondernemers, laat me niet lachen. Duurt dagen voordat iemand een reactie geeft op een email. Of soms helemaal niet. Als ik een klacht heb via AE/Ebay webshop krijg ik vaak binnen enkele uren een reactie. Mocht het wat lang duren dan wederom een mail of reactie met een cc naar AE/Ebay. Waar kan ik hier in nederland terecht voor de service? Consumenten bond? Hahaha ik lig blauw. Enige email wat je krijgt is dat ze je email hebben ontvangen. En dan later na > 4 dgn, dat je het met de verkoper moet regelen.
Enne, ze werken harder dan menig webwinkel hier..
Het begint stilaan tijd te worden om een Postbox in Luxemburg te bestellen (zij staan niet tussen de lijst van klagers als enige benelux land)

En ook voor andere zaken is dit stillaan nodig.
BPost International in belgië is echt een pest aan het worden.

Ooit een GSM gekocht uit china voor 149$ was iets van een 140€ (toen in promo aanbieding. voor de 1e X aantal stuks)
Een paar dagen later stond deze aan 170$ op die chinese site
Bepost International Heeft het packet gewoon tegen gehouden, met als reden 'te lage waarde opgegeven'
Als ik hen zij dat dit effectief het bedrag was dat ik had betaald, zeiden ze basicly dat ik loog en dat de waarde net onder de 150€ was opgegeven om importheffing te ontlopen. en dat deze in werkelijkheid 170$ koste. Hierdoor moest ik een vrij hoge boete betalen.
Ik kon niet anders dan het packet retour laten gaan. (en dus niets betaald)
Vervolgens heb ik het door de shop laten herzenden naar een ander adres. en daar is het zonder problemen toegekomen.

Maar sinds dit voorval sta ik (mijn adres) denk ik op een soort zwarte lijst op de koop toe.
Eender welk pakje vanuit china ongeacht de waarde gestuurd naar mijn adres word sindsdien tegengehouden, (zelfs op pakjes van minder dan 22€ vragen ze mij onterecht een administratieve inklaring kost)
Laat ik pakjes van china op een ander adres leveren komen ze altijd toe... (zelfs zaken waar ik wel voor moet betalen eigenlijk btw+inklaring)

De miserie bij bpost lijkt begonnen in te tijd van de terreurdreiging, BPost international heeft toen een grote zak geld gekregen voor terreur bestrijden, maar dat geld word blijkbaar gebruikt om mensen te pesten...

Wil je dit aanklagen dien je een hele administratieve romslomp doorlopen...
Enkel pakjes van binne europa komen zonder mij toe (ook vanuit een EU magazijn van eeh chinese shop)

weet iemand site om tegen een deftige prijs een postbox in Luxemburg te huren ? (max 50€ per jaar een niet 300€ zoals ik enkel vond)
Klinkt als een schending van privacy, u op een lijst zetten voor bestellingen. Denk niet dat dat legaal is. Als het aan te tonen is, hebben ze naar mijn idee een flink probleem.
Volgens de organisaties handelt AliExpress op de Europese markt en moet het bedrijf daarom de Europese regels respecteren.
Handelt AliExpress op de Europese markt, of handelen Europese consumenten op de markt van Hong Kong? Het is immers de Europese consument die iets importeert, en daarbij verantwoordelijk is voor alle heffingen en belastingen.
Volgens mij gaat het er eigenlijk meer om waarop het bedrijf zich richt dan om het daadwerkelijke handelen. De website is in het Nederlands beschikbaar, heeft Ideal, en afspraken met PostNL. Je zou dan dus kunnen zeggen dat het ook op de Nederlandse markt richt, en aan de EU wetgeving moet voldoen. Wel vraag ik me af wat er gebeurd als ACM zegt 'we gaan een boete geven', en Ali zegt 'Boeiend, ik zit in China, en betaal toch niet'.

[Reactie gewijzigd door EJlol op 22 juli 2024 15:43]

Anoniem: 63072 @EJlol17 mei 2019 10:01
Er gaat geld van Nederland naar China, die geldstroom kan geblokkeerd worden. Als men niet meer betalen kan wordt het lastig te bestellen.

Een 100% controle op invoerrechten/BTW voor pakketjes van Ali Express zal ze ook geen goed doen. En als dat niet voldoende is dan kan je simpelweg de pakketjes een paar weken vertragen en verliezen ze ook markt aandeel.
Dat laatste werkt in ieder geval niet, omdat aan een pakketje niet te zien is of het op AliExpress gekocht is. AliExpress is verder geen winkel, maar een handelsplatform.
Anoniem: 63072 @dmantione17 mei 2019 10:10
Dan doe je een 100% controle op pakketjes uit China, gezien het marktaandeel van AliExpress in de handel uit China zit je er dan niet zo heel ver naast. En die andere partijen zijn niet echt beter.
Buiten het feit wat @torretje2012 zegt moet je ook nog eens voldoende personeel hebben bij de duanen. Denk je nu werkelijk dat ze genoeg persone hebben om die honderduizende pakketten uit China te onderzoeken + kijken wie de afzender is?
Anoniem: 63072 @rickboy33317 mei 2019 10:55
Nee, dus dan heb meteen de bijkomende effecten om druk op AliExpress te zetten, alle pakketjes lopen vertraging op.
Om vervolgens gigantische economische schade te veroorzaken? Geen idee of je ooit iets bij Ali hebt besteld maar de afzender is nooit "ali express" maar de handelaar bij wie je het koopt, allemaal verschillende namen dus. Dan moet je elk pakketje uit China vertragen en dat kan een giganisch probleem zijn als a bedrijven hun paketten niet kunnen krijgen en voor mensen die op Ebay oid kopen gezien Ebay zich wel aan de wet houd (en daarmee denk ik ook een rechtzaak kan beginnen tegen de duanen)
Ooit pakjes van ebay gekregen? Ebay is net als aliexpress en marktplaats een website waar verkoper en koper gematched worden.
Aangezien Ebay ook allerlei waarborgen bij de transactie levert en daarbij eisen oplegt aan zowel koper als verkoper, zijn ze wel net even iets meer als alleen een partij die koper en verkoper matcht.

In sommige gevallen zijn ze judge, jury en executioner.
Ebay waarborgen erbij? Die komen vanuit paypal(iets wat beide partijen ondersteunen).

Ebay heeft reviews, aliexpress ook. Enige verschil wat ik zo kan opnoemen is dat het disputecenter van aliexpress soms de communicatie erg stroef gaat ivm de taalbarriere.
Je bedoelt dat PayPal dat 100% eigendom van Ebay is?
eBay heeft gewoon aankoop en verkoopbescherming. Geschillen op eBay worden ook door eBay behandeld.
Dat is aliexpress ook.
Dan vergeten we voor het gemak ebay, dhgate, dx, wish etc? Aliexpress heeft veel volume, maar het predicaat ér niet zo heel ver naast' er op plakken gaat wel erg ver.
Er gaat geld van Nederland naar China, die geldstroom kan geblokkeerd worden. Als men niet meer betalen kan wordt het lastig te bestellen.
Ik vraag me af op welke wettelijke basis.
Anoniem: 63072 @ALRD17 mei 2019 10:29
Als AliExpress zoals gesteld bewust de nederlandse rechter negeert en weigert aan de Nederlandse wet te voldoen? De Nederlandse rechter.

Of denk je echt dat betalingen aan een criminele organisatie toegestaan zijn?

En zo niet, Nederlandse banken zijn erg goed in het zelf stoppen met verwerken van transacties met criminele organisaties. (En zelfs legale organisaties) waar ze niet mee geassicieerd willen worden.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 63072 op 22 juli 2024 15:43]

Ik vraag mij dat af, zoals ik in CH4OS in 'nieuws: Consumentenbond wil dat toezichthouders optreden tegen AliE... al schrijf, vraag ik mij zelfs af of producten gekocht bij een niet EU winkel onder de EU richtlijn voor garantie op producten valt.

Als je het artikel van de rijksoverheid leest, zou je zelfs zeggen van niet. Die geeft namelijk expliciet aan dat het product in de EU, Noorwegen, IJsland en Liechtenstein gekocht moet zijn om aanspraak te kunnen maken op de EU richtlijn (en in het geval van NL dus over garantie zolang de economische levensduur niet voorbij is).
Anoniem: 63072 @CH4OS17 mei 2019 10:58
Goed punt. Ik vermoed dat de de motivatie daarvoor is dat men een Nederlandstalige site met 'nl' in de domeinnaam en een Nederlands betalingssysteem aanbied. Waarvoor men in Nederland een rekening moet hebben en dus een aanwezigheid in Nederland.

Dat zou dus betekenen dat als men iDeal, het Nederlandse domein en de vertaling laat varen er weinig mis mee is.
Haha dat krijgen ze er echt niet door heen.
Het geld gaat uiteindelijk naar China ja maar daar zit nog een tussenrekening in die in Nederland staat, anders zou er geen iDeal mogelijk zijn. En dit alleen al maakt dat AliExpress zit bewust op de Nederlandse markt (en dus de Europese markt) richt en dus ook aan de wetgeving moet voldoen. Als ze alleen creditcard als optie hadden dan kan je beweren dat ze niet op de Europese markt gericht zijn en dat het de eigen keus is van de consument.
Hoe kom je daarbij?

AliExpress maakt gebruik van PPro in London UK. Deze hebben een Belgische bankrekening (BExx) waaraan iDeal is gekoppeld. In principe werkt PPRo het zelfde als bijvoorbeeld Mollie, Afterpay en Klarna.

Als AliExpress "WEL" een Nederlandse bankrekening zou willen hebben, dan zullen ze ook een vestiging (of postadres) en inschrijving in Nederland (of ander Europees land) moeten hebben. Dit is n.l. één van de eisen om überhaupt een zakelijke rekening te mogen openen in de EU.
Je koopt van een handelaar en niet van AliExpress, die is een tussenpersoon. De handelaren die op Ali actief zijn aan de Nederlandse wet houden lijkt me onbegonnen werk.

Inderdaad speelt de kwestie van macht: Het is buitengewoon lastig voor een partij als ACM om macht uit te oefenen over een bedrijf van een vreemde mogendheid. Doorgaans wordt door middel van verdragen één en ander geregeld. Tussen Europese landen en westerse landen is dat allemaal in kannen en kruiken, maar tussen Nederland en China?
Is AliExpress gewoon niet een marktplaats?

Moet die straks ook doen aan te weken retourrecht.
AliExpress is een marktplaats ja, maar volgens mij hebben marktplaatsen nog geen speciale wettelijke verplichtingen, de wet kent enkel een koper en verkoper.
Er staat/komt toch een distributiecentrum in Luik? Lijkt mij dus een duidelijke zaak dat dit dan binnen de EU is, op wat voor manier je dat ook bekijkt.
Het gaat hier over retourrecht en andere consumentenbescherming, maar eigenlijk is het breder. Ik heb ook wel eens spullen via ebay gekregen waar geen CE op zat. Of wel zat maar niet zou moeten zitten. Ik vermoed dat dat bij aliexpress niet anders zal zijn. Als dat spul feitelijk van binnen de EU verkocht zou gaan worden krijg je helemaal een rare situatie.
Eens. En als ze dit gezeur doorzetten wordt dit magazijn subiet weer gesloten en wijken ze uit naar een ander land.
Dat denk ik niet. Je gooit niet zomaar een investering weg. En al helemaal niet wanneer je verkoop groei er vanaf hangt.
Maar als er met boetes gesmeten wordt, denk ik toch echt dat het snel is afgelopen met verkoop vanuit nederland, omdat de kosten de baten overstijgen. Chinezen zijn daar heel pragmatisch in.
Dan vetrekken ze toch? Oneerlijke concurrentie kost Europese banen. Dus of ze houden zich aan dezelfde regels als alle andere handelsplatformen of ze missen een paar miljard aan Europese omzet. Da's ook pragmatisch.
Eens. Chinezen doen gewoon de simpele optelsom. Is de uitkomst positief, dus ze verdienen eraan, dan blijven ze. Zo niet, dan exit. Wat dat betreft zijn ze heel ongecompliceerd. :)
Daar ben ik het ergens wel mee eens. Punt is dat ze versturen naar Nederland dus daarmee de markt bedienen.

Daarnaast zie je dat een aantal aanbieders warenhuizen in Europa heeft, dus kan je niet meer vol houden dat de Europese markt niet bediend wordt.

Tot slot natuurlijk dat je de site in je eigen taal kan vinden helpt ook niet voor dat argument
Tot slot natuurlijk dat je de site in je eigen taal kan vinden helpt ook niet voor dat argument
Dat betreft een automatische vertaling (zero effort, ongericht veel talen ondersteund) die bijvoorbeeld ook handig kan zijn voor Nederlands (of andere talen) sprekenden in Hong Kong. Dat zegt op zich niets.
Daarnaast zie je dat een aantal aanbieders warenhuizen in Europa heeft, dus kan je niet meer vol houden dat de Europese markt niet bediend wordt.
Er is een kans dat "distributie" gelijk stellen aan "handelt in markt" voor problemen zal zorgen in andere markten. Ik weet niet of dat punt overeind kan blijven staan.

Verder wel ermee eens dat het op het randje is. Maar ik denk dat dit een grens is die men voorzichtig moet opstellen om neveneffecten te voorkomen.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:43]

Taal zegt een hoop, ook al is het automatisch vertalen, is het nog steeds dat je je bedrijf richt op klanten die Nederlands spreken.

Daar komt bij dat aliexpress.nl netjes doorverwijst naar https://nl.aliexpress.com/ en dat je met iDeal kan betalen. Hoeveel meer bewijs wil je dat ze zich richten op de Nederlandse/Europese markt?
Verder wel ermee eens dat het op het randje is. Maar ik denk dat dit een grens is die men voorzichtig moet opstellen om neveneffecten te voorkomen.
het is helemaal niet op het randje. Er zijn hier internationale verdragen voor.
- Website met .nl domein
- Nederlandse taal beschikbaar
- Expliciet vermelden dat verzending naar Nederland mogelijk is

Alles wijst er op dat Ali zich gewoon op de Nederlandse markt richt en daarmee hebben ze zich aan de Nederlandse wetten te houden die hier voor gelden.

Dat gezegd hebbende hekel ik wel de houding van de Consumentenbond die stelt dat de letter van de regeltjes belangrijker is dan de geest; de ervaring leert dat Ali veel coulanter om gaat met probleem leveringen dan de gemiddelde Nederlandse website dus waarom zou je dit allemaal af willen dwingen als er geen problemen zijn?
Het gaat er toch juist om als er niet coulant wordt opgetreden door Aliexpress? Juist dan wil je dat je naar een NL rechter kan gaan, en niet een arbitrage vehikel in Hong Kong.

De regels zijn een vangnet voor de consument, voor als we er met alle redelijkheid (en/of coulance) niet meer uitkomen.
Zoals al gezegd; de ervaring leert dat AliExpress veel coulanter is dan de gemiddelde Nederlandse webwinkel. Wat heb je liever; dat ze de letter van de regel onderschrijven of dat ze de geest van de regel uitvoeren? Dat eerste doet de NL webwinkel, dat tweede gebeurt bij Ali.
Oké, laten we even aannemen dat Aliexpress door de bocht genomen coulanter is dan webwinkel B uit bijvoorbeeld Roemenië.

A) Nu koop jij iets, en je wilt het terugsturen. Aliexpress vraagt waarom en terugsturen kan eigenlijk alleen als je een reden opgeeft. Laten we even aannemen dat de coulance niet gebaseerd is op hoe goed jouw reden is. Geen verschil toch? Behalve dat Aliexpress theoretisch beter weet waarom iets teruggestuurd wordt dan webwinkel B, die heeft immers (volgens de wet) niet vereist te weten waarom het wordt teruggestuurd. Tuurlijk sommige mensen verzinnen maar een reden, maar het is een kleine extra barrière voor terugsturen (bijvoorbeeld een online formulier waar je niet doorheen komt zonder reden op te geven) die niet geldt voor webwinkel B.

B) na een jaartje gaat t product kapot. Aliexpress geeft nu in dit geval geen coulance, het is immers niet altijd coulance. Webwinkel B doet hetzelfde. Nu moet je met een aankoop van Aliexpress over de vrije hoge barrière heen om je te verdiepen in Hong Kong wetgeving of uitzoeken of het t waard is om iemand in de hand te nemen die dat wel weet. Bij webwinkel B is de barrière lager. Je kunt namelijk met een beetje kennis van de NL wet inschatten hoe ver je kan pushen, of via Consumentenbond, juridisch loket, rechtsbijstandverzekering, etc die inschatting maken.

C) je wilt het terugsturen omdat het niet helemaal is zoals geadverteerd of gedacht. Aliexpress doet nu een keertje geen coulance. Zelfde barrière als hierboven. Bij webwinkel B is de barriere weer lager, via via hoor je namelijk dat ze t terug moeten nemen.

Val je binnen de coulance bij Aliexpress: voor jou perfect. Klein beetje voordeel Aliexpress tov webwinkel B want ze weten beter of en waarom een product wordt teruggestuurd.

Val je buiten de coulance bij Aliexpress: jammer voor jou. Ook jammer voor webwinkel B want die had de “coulance” wel moeten bieden en neemt dit mee in de prijs, Aliexpress niet.

Het dingetje is dat Aliexpress (misschien denkt) niet in de geest of de letter van de wet hoeft te handelen. En webwinkel B wel.

En als Aliexpress al in de geest van de wet handelt: waarom maken ze dan geen aanbod om alles binnen 14 dagen terug te halen en voor 2 jaar geschillen in NL recht afhandelen? :)

(Ondertussen zijn er mensen die Googlen op een product, Aliexpress vinden, in het Nederlands bestellen, betalen met iDeal, de 10 pagina`s kleine lettertjes niet lezen, en onwetend bestellen zonder dat ze weten dat het niet onder de luxe regelgeving valt die se bij tros radar op tv hebben gezien)
In je hele bijdrage doe je of AliExpress een webwinkel is, wat je hele bijdrage een beetje onzinnig maakt. Marktplaats doet bijvoorbeeld ook geen aanbod om alles binnen 14 dagen terug te halen. En ja, als je op Marktplaats belazerd wordt dan heb je als koper ook een probleem.

En ik denk ook dat de consumentenbond het niet helemaal door heeft: Als je bij AliExpress iets terug moet sturen, moet je primair in gesprek gaan met de handelaar waar je gekocht hebt. Pas op het moment dat je er met de handelaar niet uit komt dan kun je een geschil bij AliExpress opstarten (die doorgaans zeer op de hand van de consument is).

De situatie wordt complexer is dat AliExpress dan wel weer diensten aan handelaren levert, bijvoorbeeld retourregelingen: Als de handelaar het wil kan AliExpress een Nederlands adres verzorgen waar consumenten spullen naar terug kunnen sturen.

Hoe dan ook is AliExpress gaat de vergelijken met een webwinkel waar je rechtstreeks van koopt heel lastig op. AliExpress zelf in Hong Kong aanklagen komt alleen ter sprake als je een conflict met AliExpress zelf krijgt en omdat AliExpress niet de verkopende partij is, zal het in de regel niet voorkomen dan je voor garantiekwesties e.d. juridisch met AliExpress moet gaan bakkeleien.
Goed punt. Het is idd geen amazon of Bol die ook self producten verkopen maar alleen het platform of broker.

Dan is het dus de vraag of Aliexpress (als de Consumentenbond het bij het rechte eind heeft) verantwoordelijk zou moeten zijn voor een check dat de handelaar compliant is met de wet waar de koop onder valt. Aliexpress is immers de link tussen de Nederlandse koper en Chinese handelaar.

(Wordt Uber geacht te checken of een taxichauffeur zzp-er of bedrijf die via Uber klanten krijgt een taxi licentie geeft? )
Je voorbeeld is puur theoretisch en daarmee zinloos. In de praktijk heeft alles heel weinig met coulance te maken; de webwinkel in Nederland moet zich aan de letter van de wet houden; doet dat met betrekking tot mededelingen op de website en legt vervolgens overal barricades neer in de uitvoering. AliExpress zet niets op de website en zodra jij reclameert sturen ze zonder discussie een nieuw item op. Dát is de praktijk. Wat heb je liever?
Inderdaad!
Ik heb bv een kWhmeter met modbus communicatie gekocht voor 150 euro + 7 euro verzendkosten in Nederland.
Ik dacht voor zo'n duur apparaat beter af te zijn met een nederlandse leverancier ivm garantie ed.
De modbus communicatie loopt echter steeds vast en de meter gaat pas weer werken als deze gereset word door de spanning (en dus van het hele huis) eraf te halen.
Ik heb dit na 14 maanden gemeld en gevraagd wat er aan gedaan kan worden, krijg ik dus van de NL-se leverancier GEEN antwoord.

Ipv deze stijd aan te gaan met een onwillige Nederlander, koop ik dan liever exact hetzelfde apparaat in China op ALiexpress voor 73,07 euro incl verzenden. Als ik nog een tweede bestel, ben ik nog steeds goedkoper uit en heb ik een reserve op de plank liggen als ik dat zou willen!
En dan nog zullen er gevallen zijn waar AliExpress en de koper er niet uit gaan komen. Dan gaan we dus niet naar Hong Kong om dat voor te leggen aan een arbitrage vehikel, maar gaan we gewoon naar de Nederlandse rechter met een Nederlandse advocaat en onder EU en Nederlandse regels. Rechtsgelijkheid heet dat.
Als je van een Nederlandse webwinkel koopt dan moet je dus rechtstreeks met de verkopende partij handelen en is je recht halen om die reden een stuk lastiger. Je kunt inderdaad naar de Nederlandse rechter, maar dat is nogal niet een stap om als consument te nemen en vaak niet rendabel voor iets wat voor consumentenprijzen geleverd wordt.

AliExpress dekt dit vacuüm juist behoorlijk goed af: Als je met een handelaar een geschil hebt, dan kun je dat bij AliExpress escaleren. De AliExpress-rechter komt snel en efficiënt tot een oordeel, vaak binnen enkele uren al.

Misschien is het zo dat je voor echt juridische actie tegen Ali naar Hong-Kong moet, maar voor simpele geschillen met handelaren is de kopersbescherming die AliExpress biedt juist een zegen.
Als je ook nog iDeal aanbiedt en samenwerkt met de Nederlandse post, dan richt je je overduidelijk op de Nederlandse markt. Dan is het ook niet meer dan logisch dan dat je volgens de regels speelt.
Onzin, ga naar aliexpress.nl en kijk boven in. Mooie knop met een vlag en valtua. Klik er op en er staat als eerste verzenden naar Nederland. Dat heeft weinig te maken met Hong Kong.

Ik heb er recent niet op gelet, maar volgens mij waren er ook acties op gericht op Nederlandse feestdagen.
Verdere ontwikkeling hiervan zal betekenen dat de prijzen bij Ali zullen stijgen. (Kijk maar naar de “Ali producten” op Amazon. We kochten daar een tas, zelfde als op Ali. Duurder, maar sneller geleverd.)

Enerzijds goed, eerlijkere speelveld met andere Europese webshops. En betere bescherming voor onwetende consumenten.

Anderzijds stijgen de prijzen en heb je als consument straks alleen de keus uit duurdere (hogere prijs) spulletjes die nu goedkoop zijn.

Nu kan je nog een klein prut ding voor je fiets oid voor €0,85 kopen inclusief verzendkosten! _/-\o_ :Y) :X
De "onwetende consument" wordt teveel beschermd ten koste van andere consumenten. De prijzen worden duurder, het aanbod wordt beperkter, de service richt zich vooral op die doelgroep.

Ik vind dat de onderzoeksplicht verbreed moet worden. Dat iedereen zelf meer verantwoordelijkheid neemt. Dat er geen Nederlandse bescherming is, maar dat je als consument op de hoogte bent van de wettelijke zaken wat in het land van verkoop gelden.

Dit soort bullshit regels van Europa is gericht om winkeliers en winkelketens dezelfde producten daar nog steeds in partijen in te kopen, en vervolgens deze voor het drievoudige om meer te plaatsen. Zonder dat ze iets zinvols toevoegen qua dienst of productkwaliteit. Als het product niet goed is, defect is, onderschept wordt door douane ivm licenties, etc. dan moet de consument die het goedkoop heeft gekocht dit maar zelf incalculeren.
De "wetende consument" wordt immers ook niet beschermd tegen banken, multinationals die schaliegasboringen doen in Oekraine en zich terugtrekken uit potentiële rechtzaken van de NAM, Massaal bijen uitroeiende producten die ook vervangen kunnen worden voor andere, patenten op genetische veranderingen in planten. etc.
Probleem is als je de markt vrij laat je allerhande malifide bedrijven krijgt die je continu proberen op te lichten. Hedendaags kan je vrij gemakkelijk online kopen als consument zonder echt problemen, hier en daar leveren ze slechte service maar een snelle blik op reviews haal je die er wel van tussen.

Dat een consument niet beschermd word tegen banken, de financiele sector is heel strikt geregeld, of dit voldoende is, dat is een andere vraag.

Waar je wel een heel terecht punt hebt, er is een groep wetende consumenten die hun rechten misbruiken met hoge kosten als gevolg. Het gaat dan bijvoorbeeld om goederen die gekocht worden waarvan men al op voorhand weet dat men ze gaat retourneren. Omdat men het eens wil testen of omdat men het een korte periode wil gebruiken (bijvoorbeeld kleren voor 1 dag).
Als ik dan hoor dat bij Bol.com zaken voor in de slaapkamer geretourneerd worden met nog bepaalde lichaamssappen aan, dan weet je dat je met rotte appels zit die zonder schroom misbruik maken van hun rechten.

De vraag is, hoe stoppen we die rotte appels zonder (teveel) te raken aan de rechten van die, grotere, groep consumenten?
Als je dat doortrekt zou je ook moeten juichen als je voor 65 cent voor een exemplaar zou moeten kunnen kiezen waarbij kinderhandjes radioactief afval in een rivier hebben moeten dumpen omdat dat in verweggistan wel mag. Een extreem voorbeeld, maar niet helemaal flauwekul. Vind je dat dat mogelijk zou moeten zijn?
1. Je importeert het alsnog uit China ;) dus het maakt niet uit. Je handelt niet in EU als je bent gevestigd in de EU. Je verkoopt er alleen. (Bol.com is in NL gevestigd en verkoopt aan Spanje als het ware, dan handelt Bol.com gewoon in EU ;) als Bol.com naar china zou versturen maakt het voor Chinese niets uit want het is gevestigd in EU en de Chinezen importeren betalen zelfs douanekosten als het moet op producten omdat het juist niet in de EU is ;) want als het vanuit de EU was zou je nooit douanekosten hebben op telefoons en noem maar op.

2. Aanbieders? nee dit zijn gewoon warehouses waar het product wordt opgeslagen. De verzendmaatschappij is gewoon DHL / UPS etc ;) ze sturen alleen bericht naar dat warehouse etc and thats it.
Ze geven de bezoeker de mogelijkheid om ook naar land X of Y te laten verzenden. Dat is de keus van de verkoper, dus ja: AliExpress (of eigenlijk de verkopers OP AliExpress) verkopen aan Europese consumenten.
Plus ze hebben www.aliexpress.nl. Iemand die een beetje wereldvreemd is zou kunnen denken dat het gewoon een nederlandse onderneming is :) (opa en oma bijvoorbeeld)
Dat klopt,

Zo is mijn vrouw ook op zo manier erin getrapt om kleding te kopen. De website en dergelijk zag er goed uit. zou zo een Nederlands bedrijf kunnen zijn.

Bleek later een bedrijf uit China te zijn. Was niet aliexpress maar een ander bedrijf.

Jas was niet goed en dan moet je onderhandelen over hoeveel je vergoed krijgt etc.
Ze hebben een nederlandse website speciaal voor Nederlandse consumenten.
Ze accepteren een typisch Nederlands betaalsyteem zoals Ideal.
Regelmatig worden dingen ook vanuit Europa verscheept.

Het wordt wel steeds moeilijker om te beweren dat dit slechts import is.
Hun website doet alle talen, ook Nederlands.
Ik denk dat hierbij een belangrijke graadmeter is dat de site in het Nederlands, Duits, Frans,.... wordt aangeboden. Niet echt noodzakelijk als jij je op de markt van Hong Kong richt.
Veel winkels in Hong Kong hebben ook Engelse teksten en adverteren in het Engels zonder zich op de Europese markt te bevinden, maar wel inkomsten uit westerlingen willen.
Hetzelfde met Duitsers in de Nederlandse kuststreken. ;)

Je zou ook het argument kunnen geven dat AliExpress het comfortabel maakt voor Nederlanders om te handelen op de markt van Hong Kong.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:43]

Precies, dat bedoel ik.
Engels is dan ook gewoon een officiële taal in Hong Kong. Maar zelfs als dat niet het geval is, het gaat hier over een online winkel en geen fysieke winkel. Je kan toch wel inzien dat daar een verschil tussen zit.
Nu is Engels natuurlijk ook een officiële taal in Hong Kong ;) dat kan er ook nog wel eens mee te maken hebben hè.
Hehe dat ook! Uiteraard richt men zich op westerlingen maar om nou te zeggen dat dat de enige reden is voor Engelstalige websites, nee.

(Ook al is de kwaliteit van Engels rap aan het dalen de afgelopen 10-20 jaar moer ik zeggen)
Dit lijkt mij een zeer terechte vraag.
Van AliExpress staat er een distributiecentrum in Europa, en de site is vertaald naar verschillende Europese talen (waarzonder Nederlands). Hiermee kan je dus wel zeggen dat de webshop de Europese markt actief benaderd.
Anoniem: 390145 @The Zep Man17 mei 2019 09:50
AliExpress biedt zijn producten aan de Europese markt aan dus dat zal de reden voor het statement zijn.
Als je bijvoorbeeld bepaalde producten van Amazon.de bekijkt, die worden niet naar NL geleverd dus die worden technisch niet aan de Nederlandse markt aangeboden dus daarom zou dit daar niet voor gelden.
AliExpress handelt op de Europese markt, aangezien ze specifieke aanpassingen hebben doorgevoerd aan hun platform om Europese klanten te bedienen.
AliExpress richt zich actief op de Europese markt. Als ik naar AliExpress.nl ga dan kom ik uit op een Nederlandse pagina waarin prijzen in euro's worden weergegeven.

En dan zijn er nog dingen als adverteren met EU distributie centra (vergeet niet dat Alibaba er een in de buurt gaat bouwen. Belgie was het geworden dacht ik).

Dus ja, we ze richten zich op de Europese markt.
AliExpress verscheept naar Nederland en maakt dat ook heel duidelijk op zijn site. Andere websites in andere delen in de wereld moeten ook aan die voorwaarden voldoen. Vervelend, want dan worden de prijzen ook hoger.
Alibaba krijgt niet voor niets een hub in België. Bedrijf is zeker gericht op Europa.
Ben benieuwd hoeveel problemen men heeft. Ik heb 2x iets kapot gehad. Gemeld krijg netjes gratis een nieuwe verzonden zonder veel gedoe. Winkels in Nederland kost het allemaal meer moeite (terugsturen vechten om verzendkosten terug te krijgen enzo).
die problemen die geschetst worden zijn er ook niet; dat wordt altijd prima opgelost. Op de 200+ bestellingen, misschien 1x dat niet lekker wil - maar wordt prima opgelost.

Dit proeft mij echt als 'marktbescherming', te veel geld gaat naar china wat men liever in eigen economie had gezien. Mjah, als prijzen hier zo absurd hoog zijn - en maar blijven stijgen, gaat de consument elders shoppen.

Dare is say it; problemen / garantie / defecten, worden bij ali vele maler beter opgelost dan de gemiddelde nld webshop! Daar moet ik soms diverse malen voor mailen en bellen om mijn recht te behalen. Ali is berichtje (foto) en klaar

Dat zie je ook goed in de grensstreken, zeker in weekend, meer nederlanders dan duitsers aan het winkelen :X

//edit; ali zegt toch ook niet op de nld markt te richten? of voordoet alsof het EU is? Consument kiest er toch zelf voor om buiten EU te bestellen - hoe kan die website daar verantwoordelijk voor gehouden worden?

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 22 juli 2024 15:43]

Dat (Marktbescherming) is natuurlijk ook het grootste probleem dat AliExpress en andere bedrijven zoals Amazone etc. met zich mee brengen met het vestigen en succes behalen in Europa.

De producten zijn (v.w.b. bij mij bekend) van goede kwaliteit voor een lagere prijs... veel mensen nemen de soms mindere kwaliteit (bij AliExpress) voor lief als het ze daar maar 10% kosten van de Europese marktprijs.

Doordat deze bedrijven (Amazone) zo ontzettend groot zijn kunnen ze veel grotere bulkaankopen doen en producten dus voor een stuk goedkoper aanbieden dan bv de Mediamarkt,BCC, verschillende webshops etc.
Hierdoor krijgen deze "Nederlandse" bedrijfjes het steeds moeilijker en dreigen beetje bij beetje te verdwijnen waardoor we straks allemaal afhankelijk worden door dit soort giganten en dat is voor iedereen denk ik een onwenselijke situatie.
Het succes heeft meerdere oorzaken.

Vraag je bijv eens af hoe het kan dat er vanuit china iets van 2 euro aangetekend verstuurd kan worden. Dat lukt je binnen Nederland al niet laat staat dat je iets naar België verstuurd.
Door post afspraken kan men vanuit china goedkoop versturen. Dat betalen wij dan o.a via hoge posttarieven. Dat is al concurrentie vervalsing.
Daarbij alles onder de 22 euro is vrij van invoerrecht en btw. en samen met de belachelijk lage posttarieven kan geen enkele eu bedrijf daar mee concurreren.

Amazon doet het goed tot je lees hoe werknemers behandeld worden. Ze knijpen toeleverancier ook helemaal uit. wat denk je hoeveel amazon bij dpd gls of ups betaald. Veel minder dan veel andere webshops. Nieuw is dat ze in de usa werknemers een $10.000 oprotpremie geven als de zelfstandig logistieke diensten gaan aanbieden aan amazon.
Dat betekend amazon slaat ups fedex en noem ze maar op over en werkt dan met zogenaamd zelfstandige chauffeurs die pakketen kunnen afleveren. Als je je verdiept hoe onderaannemers van post nl dpd enz hiet al slecht betaald worden amper kunnen rondkomen, dan gebeurt exact hetzelfde met amazon.
Daarnaast amazon omzeilt de belasting draagt dus amper vennootschapsbelasting af. Maakt wel gebruik van de infrastructuur die door iedereen betaald wordt.
Beide bedrijven moeten gewoon aangepakt worden. Ze werken marktverstorend, worden te groot en feitelijk bedrijven ze oneerlijke praktijken.

Maar ja ze zijn goedkoop dus kopen maar.
Zeker een goede toevoeging, bedankt! _/-\o_

Dat medewerkers bij grote bedrijven uitgeknepen worden om de aandeelhouders die paar euro extra te laten verdienen is helaas geen nieuws.

Voor wat betreft verzendkosten vind ik wel een erg goed punt en stinkt inderdaad aan alle kanten.
Maar ach... ook daar zal er wel weer een partij zijn die er extra geld aan verdiend door partij Z voordeel te geven over partij A-Y ipv iedereen tegelijk te behandelen.
Punt blijft de posttarieven die postbedrijven wereldwijd afspreken zijn krom. In de USA ligt dat al onder een vergrootglas omdat het niet uit te leggen is dat post van China naar NL of USE goedkoper is dan USA-USA of Nl-NL.
Zeker een goed punt..

Vaak zie je bijvoorbeeld dat partij Y goedkoper goederen aanbiedt waarbij de verzendkosten exorbitant hoog zijn (Een product wat een paar gram weegt) en bij partij X het product duur is en de verzendkosten zeer laag.

Wat een grap allemaal als je er over nadenkt..

Je moet voor de gein als je iets online koopt het eens 3weg aanvragen.. De meest uiteenlopende creatieve offertes zie je voorbij komen.. ;)
Ik ben met fotografie en video en tijd bezig geweest. Dankzij aliExpress heb ik een hoop kunnen doen met apparatuur die ik normaal nooit kon krijgen of niet het geld voor had.

Ik kan nu meer met elektronica omdat het betaalbaarder is.

Allemaal dingen waardoor ik mijzelf meer heb kunnen ontwikkelen en leren. Normaal was dat echt moeilijk geweest en sinds zelfs onbetaalbaar.

Ik heb steeds meer het gevoel dat wanneer ik bij een Nederlands bedrijf iets bestel het geld vooral gaat naar de bonussen van managers.

Het kleine beetje geld wat ik heb moet ik spaarzaam mee omgaan. Nu kan ik het investeren in mijzelf.

Voor mij is AliExpress hetzelfde als marktplaats. Daar moet je ook handelen met je verstand.

Alleen is bij AliExpress meer aan koper bescherming geregeld.
Exact, het gaat gewoon ordinair weer om poen en het beschermen van de eigen markt.
De consumentenbond laat zich voor het karretje spannen, Ali bestaat al een tijdje en dan komen ze er nu pas mee ?
Waar het om gaat is heel simpel. Er zijn regels binnen de EU/Nederland die voor iedereen van toepassing zijn.
Als jij een webshop in china hebt, je die in het nederlands aanbiedt met nederlandse betaalmethoden, dan richt je je op de nederlandse markt.
De EU wet zegt dan gewoon duidelijk dan moet je je aan de nederlandse regels houden.
Als ik als Nederlands bedrijf een Duitse webshop heb dan zijn duitse consumentenregels van toepassing waar ik me aan moet houden.
Geef mij nu eens 1 goede reden waarom aliexpress of welke andere webshop zich niet aan de regels zou moeten houden.
Als jij een webshop in china hebt, je die in het nederlands aanbiedt met nederlandse betaalmethoden, dan richt je je op de nederlandse markt.
Goed, dan zet ik voortaan de website op engels en betaal ik met Paypal....
Geef mij nu eens 1 goede reden waarom aliexpress of welke andere webshop zich niet aan de regels zou moeten houden.
Omdat ze zich geen drol aantrekken van Europese regelgeving... net als dat jij je niks aantrekt van Chinese regelgeving.
Het gaat er niet om of jij de website op engels, hindi of weet ik wat zet.
ali heeft de mogelijkheid Nederland en richt zich ook specifiek op eu gebruikers. Dan moet je je gewoon aan EU regels houden.
Snap ook niet waarom iemand hier tegen kan zijn dat een niet eu bedrijf die zich op de EU consumentenmarkt richt zich niet aan EU regels zou moeten houden.
Ben je dom ofzo? Ali is ern chinees bedrijf, als ik voor meer dan 100 euro bestel moet ik gewoon btw extra betalen, dus maw het is geen eu winkel dus geen eu regels wat snap je daar niet aan?
dom, jij hebt het over jezelf ?

Als je voor meer dan 22 euro besteld moet je btw betalen.
Maar jij weet de praktijk dus schijnbaar niet.

Je koopt iets van 150 euro, dat staat er 15 euro waarde op.
Pakt de douane het er toevallig tussenuit moet je toch btw betalen over het echte bedrag, zo niet heb je zoals velen geluk en betaal je niets.
Dat soort fraude is heel normaal en vraag het tweakers hier hoeveel er zo besteld hebben voor 200 euro zonder btw te betalen, genoeg dus. Leuk meegenomen maar denk er goed over na ondernemers hier moeten gewoon btw afdragen als jij iets koopt.

Het maakt trouwens niet uit of het geen eu winkel is, ze richten zich op de eu dus moeten ze gewoon aan eu regels voldoen. Maar misschien wil jij regels niet snappen.

[Reactie gewijzigd door bbob op 22 juli 2024 15:43]

Nee jij wil buitenlandse shops eu regels opdringen, dat ze zich op nld richten is bullshit, je kan de taal op nlds zetten thats it, dan noem je service meer niet. Dat met 15 euro waarde erop plakken is bs, laatst voor 100 euro besteld en gewoon 46 euro btw betaald. Ooit deden ze dat tegenwoordig niet meer, de douane is ook niet gek. Ga je boven de 150 euro kan je ook nog eens invoerrechten betalen, valt gewoon onder buitenlandse webshop. Ook kan je bij alle artikelen zien dat 80-90% allemaal buiten de eu wordt verkocht. Niks op eu gericht, ook het ideal gedeelte is gewoon service meer niet, aangezien het vroeger langer duurde als men met een creditcard betaalde. Die consumentenbond moet niet zo piepen en jij ook.
blablablabla.

Ze versturen naar de eu dus richten ze zich op de eu, lijkt me heel eenvoudig te begrijpen. Maar goed je wil het niet begrijpen.

Vertaling is service hahahaha, leuk gevonden, het betekend gewoon dat ze zich op Nederland richten.
Betalen met ideal is zeker ook voor inwoners van Chili die toevallig een Nederlandse bankrekening hebben, oh nee het is gewoon service voor nederlanders een land waar ali zich niet op richt.

Voor 100 euro besteld en 46 euro btw betaald. Dat is heel knap. het btw tarief in nederls is gewoon 21% maar dat wist je natuurlijk al. Over 100 euro is dat 21 euro.
Maar goed in jou 46 euro zal ook wel aangiftekosten/inklaring zitten.

Piepen, types als jij die het niet willen begrijpen zien niet dat winkel in de eu hierdoor niet kunnen concurreren.
Onder de 22 euro geen btw, koop jie hier kabeltje online betaald je over zeg 5 euro gewoon btw 21%
Dan is het versturen van China naar NL met de post ook nog eens goedkoper dan van NL naar NL door kromme eenzijdige postafspraken. Door die eenzijdigheid betaald iedereen voor het goedkope china tarief.

Maar ik begrijp het goed jij piept als je een paar euro meer wil betalen, voor dubbeltje op de eerst rij wil zitten, oneerlijke concurrentie in stand wil houden en er aan meehelpt dat bedrijf hier niet mee kunnen concurreren. Weet je hoe ik dat niet ike ike ike en de rest kan stikken mentaliteit.
Welke onwaarheden benoem ze dan als je dat roept.

Jij hebt het over 46 euro aan btw over 100 euro inkoop, feit is gewoon btw 21%, of is dat een onwaarheid.
Ideal is specifiek bedoeld voor Nederlands, zoals Mr Cash/Bankcontact voor België. Als je dat aanbied dan richt je je specifiek op inwoners van die landen. Maar dat zal zeker ook een onwaarheid zijn.
Ali richt zich niet op de EU, ze richten zich gewoon op de hele wereld.
Snap ook niet waarom iemand hier tegen kan zijn
Ik ben er op tegen omdat ik graag zelf mijn beslissingen en verantwoordelijkheden neem, en dat niet voorgekauwd hoef te krijgen. Als ik iets koop van een buitenlands bedrijf onder "slechte" voorwaarden dan is dat mijn keus.
Ik hoop dat Ali gewoon Ideal weer uit zet, net als de Nederlands vertaling..
Laat de EU nu onderdeel van de wereld zijn.

Dat het jou geen zak uitmaakt welke voorwaarden jij wel of niet accepteert betekend nog niet dat andere consumenten geen rechten hebben.

Consumenten in de EU hebbe gewoon rechten en ook het recht te eisen dat een bedrijf dat zich op de EU of specifiek land richt zich gewoon aan eu regels moet houden. Precies daarom wordt er nu actie ondernomen.

Exact hetzelfde geld voor facebook, die moet zich ook aan de EU regels voor privacy houden, net als andere Amerikaanse techbedrijven.

Zie trouwens ook niet het probleem als ali zich aan eu regels moet houden.
Jou hoop dat ali ideal en ned vertaling uitzet is weer zo een typisch zinloze opmerking.
Jou hoop dat ali ideal en ned vertaling uitzet is weer zo een typisch zinloze opmerking.
En wat de consumentenbond nu doet is geen zinloze actie? Denk je nu werkelijk dat de Chinese verkopers zich wat aan gaan trekken van de Europese regels? Ali is immers niets meer dan een front voor veel kleine verkopers.
Het enige waar het toe kan leiden is het verdwijnen van een hoop van die verkopers in de listings die je als Europeaan te zien krijgt.
Als toezichthouders hier iets mee gaan doen zal ook ali daar aan moeten voldoen. Zo niet dikke boetes.
Uiteindelijk wil je als bedrijf ook in China niet te maken krijgen met toezichthouders die boetes uitdelen en dan maar denken ik leg het naast me neer.
Ali is een bedrijf dat een platform heeft dat platform moet gewoon an regels voldoen. Of je verkopers verdwijnen, goed misschien zijn dat dan ook de malafide verkopers of die die service niet serieus nemen. Uiteindelijk wil ali verkoper en serieus zijn als bedrijf, voldoen aan de regels zullen ze dan ook geen probleem vinden als dat moet.
of die die service niet serieus nemen.
En wat is daar mis mee? Soms wil ik een product kopen, geef ik geen drol om de service en koop ik het in China. Andere keren wil ik wel service en garantie, en dan koop ik het product hier in de EU.
Ik ben erg blij met die vrijheid om zelf te bepalen welke producten en service ik koop, dat hoeft me niet opgelegd te worden door de EU.
Gaat er totaal niet om wat jij wil. Het gaat er om dat er regels zijn in de eu, regels die voor iedere verkoper gewoon gelijk moeten zijn als ze aan consumenten verkopen.

De eu legt jou niet op welke producten en service je moet kopen.
Garantie is iets dat gewoon wettelijk is vastgelegd evenals retourrecht. die regels zijn er ter bescherming van de consument.

Het zou een mooi zooitje worden als er geen bescherming was. Koop nu nieuwe telefoon, met garantie 200 euro, zonder garantie 100 euro. Veel mensen nemen dan het risico en daar maken oplichters dankbaar gebruik van om jou voor 100 euro zooi te verkopen die na 1 maand stuk is. Garantie tot aan de deur met niet goed geld weg garantie. Dat is wat jij zegt als er geen regels mogen zijn.
Koop nu nieuwe telefoon, met garantie 200 euro, zonder garantie 100 euro
Dat lijkt me een mooie situatie, zelf kunnen kiezen.
Veel mensen nemen dan het risico
Dat doen ze een keer en dan leren ze er van... Leren ze er niet van..... Darwin.

De consumenten-organisaties beginnen de "consument" steeds meer als een debiel te beschouwen die maar beschermd moet worden tegen de boze buitenwereld....
Ik ben geen debiel en heb nooit om die "bescherming" gevraagd.

[Reactie gewijzigd door Zer0 op 22 juli 2024 15:43]

Denk jij soms dat mensen hersenloos zijn of zo?

Je kan wel Ideal en Nederlands uitzetten maar als het duidelijk is dat men zich op Nederland richt en er voor miljarden aan spullen binnenkomen weet men toch wat er aan de hand is?

If it quacks like a duck, walks like a duck...
Denk jij soms dat mensen hersenloos zijn of zo?
Nee, dat is nu net wat de consumentbonden denken,
En jij blijkbaar ook.
Geef mij nu eens 1 goede reden waarom aliexpress of welke andere webshop zich niet aan de regels zou moeten houden.
Omdat ze niks verkopen. AliExpress is niet vergelijkbaar met webshops, maar met bijv. Bol.com Plaza en Amazon Third-Party. Ze bemiddelen alleen maar de verkoop en helpen geschillen op te lossen, maar in principe handel je met een derde partij en is die verantwoordelijk voor garantie en het aan de regels houden, niet AliExpress.
Dat verhaaltje hoor ik nhu al langer.

Amzon duitsland verschuilde zich daar ook jarena chter. Ze incasseerden alleen maar voor een andere. Chinees die dan via amazon Duitsland verkocht droeg gewoon geen btw af. Daar prikt men nu gewoon doorheen. amazon is verantwoordelijk voor btw.

Op bol.com staan ook zaken van 3den dus vergleijkbaar met ali.
ali biedt het platform, ali doet betalingen, ali doet klantenservice bij geschillen.

ali moet zich gewoon aan eu wetgeving houden.
Als jij een webshop in china hebt, je die in het nederlands aanbiedt met nederlandse betaalmethoden, dan richt je je op de nederlandse markt.
Dat "nederlands" is niks anders dan Google Translate, waarbij materiaal als ABS (kunststof) standaard vertaald wordt als "buikspieren".
Paypal is gevestigd in Luxemburg, waar de moedermaatschappij in de VS is gehuisvest. Zie
Ik zie eigenlijk niks dat wijst op "zich richten op de Nederlandse markt".
Paypal bied bankdiensten aan. Wil je dat in de EU doen moet je in een EU land gevestigd zijn en daar een bank licentie hebben. Dat heeft paypal en daarom kan het op de eu markt werken.

https://www.nieuwsblad.be/cnt/dmf15052007_018
is trouwens al een licentie uit 2007 toen ze nog onderdeel van ebay waren.

Paypal richt zich gewoon op de nederlandse markt. Ze staan op beurzen, bieden diensten in het nederlands aan specifiek aan nederlandse bedrijven. Paypal doet het gewoon volgens de regels.

Ali niet maar daar komt nu hopelijk verandering in.
He maar die eigen markt is eigenlijk echt heel erg belangrijk als je bedenkt dat daar ook de staatskas mee word gevuld en dergelijke. Of wat dacht je van (indirecte) arbeidsplaatsen? To name a few.
Waarom zouden de onafhankelijke consumentenorganisaties dat in vredesnaam willen? Die willen alleen maar goede voorwaarden en goede spullen / diensten waarborgen.
Ik koop spullen op AliExpress die in Nederland ook te koop zijn, bijvoorbeeld Neo Coolcam z-wave plus stekkers. Bij AliExpress heb ik er 2 waar ik in Nederland van hetzelfde bedrag er maar 1 kan kopen. Dus de spullen hoeven niet altijd van andere kwaliteit te zijn. Er zal ook vast genoeg mindere kwaliteit tussen zitten, maar chinees spul is echt zo slecht niet meer. Er zijn zat winkels in Nederland die hetzelfde Chinese spul verkopen maar dan rebranded zodat het beter lijkt.

Maar goed. Zoals altijd met bijna alles valt er voor beide kampen wat te zeggen. Ik persoonlijk ben voor meer vrijheid daarin. We beweren immers een wereld economie te zijn. Maar we zijn ook goed in alles bureaucratisch maken (CE keurmerk wassen neus enzo). Dus ik ben benieuwd wat hier weer uit komt.
Waarom denk je dat dat is.

In Nederland moet de winkelier 21% btw betalen.
Alles onder de 22 euro vanuit het buitenland geen btw.
Verzendkosten, vraag je eens af hoe het kan de iets van china naar nederland versturen de helft kost van iets binnen nederland versturen.
Daar komt nog bij hogere loonkosten, belastingen van je nederlandse leverancier. Voor kleinere producten heb je dan idd snel 2 kopen in china voor de prijs van 1.
Maar is dat wenselijk om zo door te gaan. Het zijn als je er goed over nadenkt oneerlijke praktijken.
Nog niet gespoken over loonkosten, verzekeringen etc.
AliExpress is een beetje het Uber van de webshops, je wil het als consument wel graag, maar heel eerlijk is het allemaal niet aangezien de rest wel aan allerlei regels een voorwaarden moet voldoen.

Ik bestel er trouwens nooit iets, als ik iets wil, dan wil ik het vandaag nog (of morgen).

[Reactie gewijzigd door JDx op 22 juli 2024 15:43]

Indd, marktbescherming. Niet normaal meer die prijzen hier in nld

Pas geleden 16 nakamichi pluggen besteld. Via Ali kosten ze €8.49, via bol.com €68.00
Schandalig gewoon.

Ik betaal voor een product, en niet voor die 100 postvakjes die er aan willen verdienen. Terwijl het met 2 postvakjes ook kan :)

bron:

https://nl.aliexpress.com...040&device=c&gclsrc=aw.ds

Bol.com:
https://www.bol.com/nl/p/...2JFQvvEAkYDCABEgLZsfD_BwE

[Reactie gewijzigd door Audione0 op 22 juli 2024 15:43]

Die persoon op bol.com koopt het op Alieexpress of aliebaba en verkoopt het door.....
Ja haha idd, de nldse webshops doen pcies hetzelfde ze plakken er alleen nog ff 25 euro extra kostprijs aan vast... laat ze daar maar eens wat aan doen.
Dropshipping heet het, als je wat in verdiept dan herken je ook hoop truukjes, zoals je product altijd door paar vrienden laten reviewen. En sommige sturen het via china gelijk naar je deur.
Prijzen zijn idd vaak stukken lager echter toch wel regelmatig meegemaakt dat het een "minder origineel" product is als in de omschrijving staat, voldoet overigens eigenlijk altijd wel hoor.
consumentenorganisaties willen in de eerste plaats de consument beschermen. Dat het goed gaat over het algemeen is leuk, maar je kan het wettelijk niet afdwingen. En door de manier waarop dit platform handel drijft lijkt het te veel op een Europese handelaar zonder dat het aan de verplichtingen uit onze wetgeving moet voldoen.
Anoniem: 454358 @himlims_17 mei 2019 12:22
Die prijzen zijn hier zo "absurd" hoog omdat jij geen genoegen neemt met 700 euro per maand loon, en dan 10+ uur per dag werken. En omdat er hier koop bescherming is, garantie etc, dat kost allemaal geld.
ali zegt toch ook niet op de nld markt te richten?

Aha, vandaar dat ze geen Nederlandstalige website en Nederlandstalige app hebben. En je kunt ook niet betalen met iDeal. En ze mogen ook weleens warehouses in Europa opzetten.
Inderdaad dat dus....
alleen je "cynische" reactie wordt hier anders opgepakt......

Nederlandse site, iDeal, EU-Hubs allemaal CHECK
Dus inderdaad, tuurlijk richt AlIExpress zich wel op Nederland.
niet betalen met iDeal??

Kan zeker wel!
Heerlijk die reacties op je sarcasme.
Dat niet alleen. ik zit in de grensregio. Als je ziet hoeveel goedkoper Duitsland is met uit eten, dan bedenk je je nog wel een keer.
Ik weet niet waar en wat je eet, maar ik ben vaak in Duitsland (Dusseldorf, Hamburg, Bonn) en daar is het echt niet goedkoper dan hier. Ja, als je alleen pommes mit bratwurst eet misschien) maar een goed restaurant kost daar hetzelfde als hier (en dat terwijl de lonen in Duitsland lager zijn dan in NL).
Even buiten de steden eten en het is er gewoon stukken goedkoper.
Jij kunt in Duitsland goedkoop eten, maar vraag dan niet hoe de kwaliteit is. Zoals verbrande spareribs of uitgedroogde kippenvleugeltjes, om maar enkele voorbeelden te noemen.
En ik vraag me ook af of het personeel eerlijk betaald wordt en belasting wordt afgedragen.

[Reactie gewijzigd door Apppie3 op 22 juli 2024 15:43]

Waarom als het om marktbescherming gaat hadden ze wel alleen een nieuws item over gemaakt. Nu willen ze juist strengere/betere regels voor de consument. Zodat wij voor minder onder de zelfde voorwaarde winkelen in China. De enige reden om dan nog binnen de EU te shoppen is om het sneller in huis te hebben.
Waarom als het om marktbescherming gaat hadden ze wel alleen een nieuws item over gemaakt.
Maar dat is exact wat ze gedaan hebben, "nieuws" gecreëerd, er zijn geen maatregelen getroffen omdat de Consumentenbonden geen autoriteit hebben.
Ze hebben net als andere bij het ACM geklaagt. En die kunnen wel degelijk iets afdwingen.

Als ze alleen nieuws wilden was een nieuws post makkelijker.
dubbel

[Reactie gewijzigd door LessRam op 22 juli 2024 15:43]

Klinkt alsof een stel pittige huismoeders stampij heeft gemaakt bij consumentenorganisaties omdat ze ook maar eens dat Ali wilden proberen en er iets mis is gegaan.
Vanuit China bestellen doe je maar om één reden: de laagste prijs. Alle andere factoren zijn simpelweg roulette spelen. Mocht je een duurder product bestellen, dan verdiep je je eerst in de verschillende verkopers. Lijkt me wel zo logisch.

Als je denkt dat je alle rechten tegen zulke absurd lage prijzen kan krijgen, heb je echt een bord voor je kop. De ontbrekende verzendkosten zijn eigenlijk al niet realistisch.
En terugsturen binnen 2 weken? Alsof iemand dat zou overwegen.

Nee, laat die consumentenorganisaties zich maar bekommeren om Nederlandse (web)winkels met prijsafspraken, gedoe met Postnl en misleidende reclame.
> Vanuit China bestellen doe je maar om één reden: de laagste prijs.

Het gaat me niet zozeer om de laagste prijs. het gaat mij om wat & hoe AliExpress alles aanbiedt.
Dat de prijs dan ook nog eens acceptabel is is mooi meegenomen. Maar ik zou alles wat ik daar nu koop allemaal in NL kopen als ik het makkelijk kon vinden en binnen een week in huis kon krijgen. Zelfs al was het wat duurder.

Hebben ze flipperkastbuttons? Yes!
Stofzuigerborsteltjes met paardenhaar (don't ask)? Yep.
Een hoofdlampje? Ook. Maar ook in alle kleuren van de regenboog? Jazeker.
Soldeermat met magnetische houders? Ook.
Een rs232 naar usb kabel? Ja
Usb naar RS232 terug? Ja, ook dat.
Dongle voor Bluetooth 5.0? Yes.
Gemecontrollers voor obscure systemen? yes.
R2D2 sokken? Ook.
Gordijnen met een eigen foto erop? Yes
Handgeschilderd op maat gemaakt zelfportret? Jazeker.
Een laser om spullen te brandmerken? Yep.
Een playstation2 memory-card met convertor naar USB? Hebben ze.
Thermometer ter grootte van een 20ct munt? Yep.
Dashcams? Ja. Auto-onderdelen? Schoonmaakmiddelen?Tandenbleech? Fotoapparatuur? ja, ja, ja, ja. Kwaliteit is natuurlijk niet gegarandeerd - in NL vaak wel.

TL;DR
Oftewel... ze hebben niet alleen een breed modern up-to-date assortiment, maar vooral ook 'vage/exclusieve' dingetjes die je niet zo 1,2,3 in Nederland bij een Blokker vindt(en al helemaal niet alles op 1 plek, met heldere voorwaarden, ratings, duidelijke foto's, etc...). Het totaalconcept van de shop is gewoon goed. In NL zou ik in 10 verschillende winkels moeten shoppen; ALS ze het al hebben...

In Nederlandse webshops ben je vaak voor een bestelling van vier euro 6,75eur aan verzendkosten kwijt. Als ik alles in 1 shop zou kunnen kopen zou ik misschien meer in 1 zending kunnen stoppen.

Dus BOL.COM, CoolBlue, ... Step up. :)
Waarschijnlijk weet je zelf ook dat dat rijtje producten vast ook in NL te vinden is.
Wel mooi dat je de prijs ("acceptabel"..?) en verzendkosten alsnog noemt. Je bent het toch wel met mij eens dat een product verschepen vanaf de andere kant van de wereld niet gratis kán zijn.

AliExpress is overigens geen individuele winkel maar een verzameling van winkels/verkopers. Wat dat betreft kun je het beter vergelijken met Bol.com of Ebay ipv Blokker, maar dan voor (absurd) lage prijzen.

Nederlanders ten top om met z'n allen voor een dubbeltje (stuiver) op de eerste rang te willen zitten. Álles heeft z'n prijs.
Je reactie vind ik vreemd? Volgens mij begint mijn verhaal met "Het gaat mij *niet* om de laagste prijs" en eindigt het met "Dus *Bol.com*, Coolblue, ... Step up."? En ik zeg _letterlijk_ dat ik het ook in NL kan vinden; echter niet in 1 site.

Het punt wat ik probeerde te maken wat misschien niet is over gekomen: ik wil *niet* voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Ik wil een eerlijke prijs betalen aan een lokale winkel met een royaal aanbod aan vreemde zaken. Ik wil dus betalen voor service. Aan een lokale boer die dat ondernemersrisico gaat lopen. (En blijkbaar is dat risico nog te groot want er is in NL geen vergelijkbare AliExpress. Bol komt in de buurt, maar assortiment 'weird/old/obscure/tweaker-shit) mag uitgebreider en de site mag meer zoals Ali zijn :) ).
Idd juist dit, in nederland moeten ze niet piepen maar juist naar hun eigen achterhaalde modellen kijken die veelste beschermd zijn opgesteld met idd als wrang voorbeeld dingen die nog geen 10 gram wegen gewoon 2-5 euro verzendkosten vragen, pak dat maar eens aan.
Ligt er compleet aan bij welke verkoper je het koopt. Als je een beetje oplet zal je wel van goede verkopers kopen, maar genoeg mensen letten niet goed op. Dan heb je een verkoper te pakken die totaal geen moeite voor je doet en alleen maar geld wil vangen.
En daarom krijgen verkopers ook pas later hun geld. Aliexpress heeft gewoon de mogelijkheid om in te grijpen en je geld te retourneren, de verkoper kan dit dan vervolgens weer oppakken met aliexpress.

Ik heb weleens een verkoper gehad die weigerde om verantwoordelijkheid te nemen, maar aliexpress gaf mij gelijk en dus kreeg ik toch echt mijn geld terug.
Tevens worden de meeste disputes door aliexpress opgelost.

[Reactie gewijzigd door Benjamin- op 22 juli 2024 15:43]

Yup, hier ook. Aliexpress regelt de disputes, geld netjes teruggestort.
Dan open je gewoon een case en krijg je direct je geld terug van AliExpress.
Zelfde als bij Ebay, bij geval van twijfel wordt altijd de kant van de koper gekozen, waarbij deze ofwel een nieuw product opgestuurd krijgt, ofwel z'n geld terug krijgt.

AliExpress houdt het bedrag van de aankoop vast tot het moment waarop je bevestigt dat de aankoop aangekomen is, en naar behoren werkt.
Indien je problemen merkt nadat je al bevestigd hebt dat het OK is, zal je soms wat langer moeten wachten maar zal het altijd in orde komen.
Wat volgens mij WEL een punt is - maar daar lijkt het persbericht vreemd niets over te zeggen - is dat Ali geen BTW heft. Daar wees mijn accountant mij eens even fijntjes op. En dat leidt natuurlijk wel tot oneerlijke concurrentie cq een oneven playing field.
Voor de rest ook hier alleen maar positieve ervaringen indien iets fake is of niet goed werkt. 200+ ervaringen ook.
Van die BTW klopt, maar daar zou de douane dus iets aan moeten doen bij de import (dit is dus een controle en handhavingsissue wat bij de Nederlandse overheid ligt). En als het geen import is, maar vanuit de EU wordt verstuurd aan jou, dan moet er BTW worden afgedragen door AliExpress.

[Reactie gewijzigd door pepsiblik op 22 juli 2024 15:43]

Het probleem is niet zo zeer een product wat stuk is.

Het probleem is dat het alle kenmerken heeft van een nederlandse webshop, met ideal, samenwerking met postnl en een nederlandse site. Zo veel gemeen dat er mensen zijn, die niet beseffen dat ze iets bestellen vanuit china. (ja ze bestaan). Als je buiten de NL (EU) iets koopt, gelden er andere regels. Je hebt bv geen 14 dagen recht van retour, om maar wat te noemen.

Super tof dat je toen je iets bestelde, je nieuwe spullen hebt ontvangen. Maar dat is meer een gunst van hun, als een wettelijke verplichting.
Ik heb 1x een leeg (of onderweg leeggemaakt) zakje gekregen. Het ging over iets van €7, en die heb ik met wat moeite teruggekregen.
Eigenlijk heb ik er nooit stil bij gestaan dat er andere voorwaarden gelden bij AliExpress. Ik zie het als eBay, maar dan met China.
Hoewel het totaalbedrag inmiddels aardig oploopt, gaat het steeds om kleine bestelling van onderdelen die in Europa (heel) veel meer zouden kosten. Juist omdat het zo vaak goed gaat blijf ik er kopen.
Voor iets als een laptop zou ik niet snel naar AliExpress gaan. Als er verzendkosten en invoerrechten bij komen wordt het toch al onaantrekkelijker om te kopen.
Zelfde ervaring hier, ik heb twee keer een beamerlamp besteld, en aangegeven dat deze namaak is. Ik moest een foto maken, en dat was het. Netjes mijn geld teruggekregen.
Als het product kapot is krijg je makkelijk je geld terug maar als je niet tevreden bent (en het is dus niet kapot) dan is het minder eenvoudig, zeker bij duurdere producten.
Inderdaad. Ali werkt echt perfect meerdere mijn geld netjes terug ontvangen. Ik denk dat de Consumentenbond er over begint omdat steedseer mensen gebruik maken van Ali en dat is natuurlijk niet zo goed voor de Europese webshops
Bij mij dezelfde goede ervaring.
Ik heb eens een dispute geopend voor een lampje van nog geen 3 dollar omdat het niet binnen de maximum termijn aangekomen was. Zonder een vraag teruggestort gekregen.
Dat het vervolgens twee weken later alsnog binnenkwam daar kan ik ook niets aan doen. Die werkwijze zal bij een drone van 100 dollar niet opgaan denk ik.
Ik heb wel een keer gehad dat een oplader van Ali Expres in mijn telefoon versmolt. Ik ben er niet eens achter aan gegaan omdat ik verwachtte dat er toch niets mee zou worden gedaan.
Eigenlijk kun je er dus niks over zeggen. Als je niet meldt dat het apparaat niet werkt, heb je de andere partij geeneens kans gegeven om de situatie te herstellen.

Het is alleen een kwestie van het defect melden en een foto sturen.

Daarbij is uitgebreid in het nieuws geweest dat opladers vaak onveilig zijn, zelfs als je ze in Nederland besteld.

Eigenlijk zeg je nu dat je zelf een beetje laks bent.

Volgens mij kan AliExpress verkopers best aardig straffen. Bij een dispuut kan een verkoper en account eraf gooien.

Een account verkoopt significant meer wakker de beoordelingen hoger zijn. Er zijn best wel mogelijkheden als er iets mis is.
Klopt zeker dat ik hierin een beetje laks was. Ik verwachtte niet dat de verkoper meer zou doen dan een nieuw draadje opsturen. Aangezien de telefoon kapot was zou dat niet bijzonder veel voorstellen.
Natuurlijk was ik me ervan bewust dat die opladers niet per se heel veilig zijn, wat ook een reden is dat ik er verder niet achteraan ben gegaan.
@gaurdian Volgens mij kan je ook gewoon je geld terugkrijgen.
En een foto van een gesmolten lader... Tegenwoordig zijn mensen heel erg creatief met youtube. Negatieve reclame zitten ze bij aliexpress ook niet op te wachten. Ik denk dat je met een foto van een afgefikte lader dan best een valide argument hebt. Vervelend is dat er bij de huidige quickchargers nog best wel wat voorwaarden zijn die moeten worden nageleefd wilt het veilig zijn.
Wellicht dat je bij een volgende aankoop misschien wat reviews kan bekijken. Wanneer een product goed is en om wat voor een reden dan ook bijzonder mag zijn, is er vaak veel info over te vinden. Denk aan bluedio headset, Mpow headset voor op het werk, Yongnuo flitser voor je DSLR, domitica met mi-light (geen xiaomi product!), sonoff (mits je niet vies ben van elektronica en solderen), behuizingen voor je rapsberry pi. Naar mijn weten betrouwbare producten. En een plastic behuizing voor je raspberry pi kan weinig mee mis gaan.

On topic:
Daarom vind ik het ook jammer dat de overheid zich ermee bemoeit een beetje jammer. Gewoon de regels hanteren zoals ze nu zijn is in mijn ogen afdoende. Een duidelijke melding op de site dat je de producten niet in nederland besteld, maar in china, zou voor sommige mensen wel goed zijn. Mensen die lukraak dingen bestellen op internet, zonder zichzelf en de verkoper kritische vragen te stellen.... In hoeverre vallen die te beschermen? Teveel overheidsbemoeienis is niet goed. In nederland kunnen we zoveel bijzondere zaken gedogen, zoals hard en soft drugs, waarom zou aliexpress ineens een probleem moeten zijn. Niet alles valt te reguleren.

Dat het de winkels veel kost... Tjsa... De meeste mensen die ik ken bestellen kleine dingen op aliexpress waarbij men geen btw hoeft te betalen en minimaal een maand kan wachten. Het zal de winkels zeker geld kosten, maar meestal hebben mensen daar niet het geduld en tijd voor. Ik kan mij eigenlijk niet voorstellen dat ze hierdoor veel mislopen.

Het doet mij vooral denken aan de paniekzaaierij wanneer bedrijven failliet gaan. De lokale computerboer, freerecordshop, kijkshop, V&D, de lokale videotheek. Hoe vaak staat niet in de krant dat "het internet", Webshops, Torrents, etc de boosdoener zijn. Nu is het volgende internet fenomeen aan de beurt.

Ik denk zelf dat vooral de overheid er veel geld door mis loopt in het geval van misgelopen belastinginkomsten. Meer inzet van Douane kost ook geld. Wellicht dat de overheid er niet zoveel aan kan doen.
maar wat als het na 2 maand kapot gaat...
Dingen die ik binnen de 15 dagen een melding van stuur, geen probleem. Maar alles erna, wel een probleem. Of ik bestelde iets, maar blijkt niet het juiste te zijn (mijn fout), ik kan het niet kosteloos terugsturen...
Mensen die zo gaan stampen op rechten, moeten gewoon daar niet bestellen. De prijs is gelijk aan garantie/kwaliteit, laag simpel en goedkoop.

Juist doordat zulke organisaties zich ermee bemoeien, creeer je meer de kans dat je straks als Europeaan niets meer kan bestellen (zoals je regelmatig ziet in Ebay/Amazon).
Maar als het allemaal prima is geen rechten te hebben als consument, waarom moeten Europese webshops er wel aan voldoen? Maak dan het speelveld gelijk, of iedereen die zich op Europa richt moet aan dezelfde consumenten bescherming voldoen, of niemand. Maar niet de willekeur dat als je maar je winkel buiten Europa registreert je er niet aan zou moeten voldoen.
Elk land en/of elke regio (unie...) heeft zijn eigen consumentenrechten. Het zelfde geldt voor de VS of hier in Japan. Als ik vanuit Japan iets bestel in de EU of VS voldoet het mogelijk ook niet. Het geeft mij wel de vrijheid als consument aan te schaffen wat ik wil. Dit staat los van prijs, voor mij is het vrijheid in keuze.

Als ik het dan niet in Japan koop snap ik als consument dat er bepaalde risico's aan vast zitten m.b.t. levering en/of kwaliteit & after services..

Als de consumentenbond netjes was geweest hadden ze niet specifiek Alie express (China...) benoemd maar (web)shops in het algemeen buiten de EU, dat geldt dus ook voor de VS, India of waar dan ook

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 15:43]

Er veranderd niks aan de vrijheid om aan te schaffen wat je wil. Het enige wat de consumentenbond wil is dat een reus als Aliexpress zich ook aan de wet moet houden. Is dat teveel gevraagd? Volgens sommige hier is de service er al perfect: Nou mooi, dan moeten ze het alleen nog even in hun processen netjes opnemen en is er niks aan de hand.

Als je puur vrijheid wil om te kiezen of je wel of geen consumentenbescherming wil, waarom zouden dan alle Europese webshops wel aan de wet moeten voldoen en Aziatische niet? Waarom haal je dan niet gewoon alle consumentenbeschermingswetgeving (mooie voor Scrabble) weg? Dan mag iedereen zelf kiezen of ze bij een winkel bestellen met goede voorwaarden of niet.
Echter behalve dat dit in de praktijk toch niet zo lekker werkt, is dat ook een totaal andere discussie. We hebben nu eenmaal hier wetgeving die de consument moet beschermen, en daar heeft Aliexpress ook aan te voldoen. Dat ze geregistreerd zijn in China is gewoon niet relevant daarvoor, het gaat erom of je je op de Europese markt al dan niet richt. En soms is daar een grijs gebied in, bij Aliexpress is dat totaal niet het geval. Ze hebben een .nl TLD, ze zijn in het Nederlands, ze accepteren Ideal, etc. Dus ze richten zich op de Nederlandse/Europese markt, dus ze hebben zich aan de wet te houden.

Het is anders als jij bij een Japanse webshop iets besteld die enkel in het Japans is, en waar je eerst een mailtje hebt gestuurd of ze ook naar Nederland kunnen verschepen omdat hun webshop dat niet standaard aanbiedt. Die richten zich duidelijk niet op de Europese markt, en dus hoeven die ook niet aan de Europese wetgeving te voldoen wat betreft consumentenbescherming.
Het enige wat de consumentenbond wil is dat een reus als Aliexpress zich ook aan de wet moet houden. Is dat teveel gevraagd?
Daar ben ik het volledig mee eens, als AlieExpress vanuit Europa zou handelen. Als ik iets in Nederland bestel vanuit Japan verwacht ik de Nederlandse (EU) voorwaarden. Dan ga ik er niet vanuit dat ze moeten voldoen aan de Japanse. Dat is een risico dat ik bewust neem als consument.
En waarom zou een reus als AlieExpress er aan moeten voldoen en kleine (web)winkels uit andere landen niet.
Als je puur vrijheid wil om te kiezen of je wel of geen consumentenbescherming wil, waarom zouden dan alle Europese webshops wel aan de wet moeten voldoen en Aziatische niet? Waarom haal je dan niet gewoon alle consumentenbeschermingswetgeving (mooie voor Scrabble) weg? Dan mag iedereen zelf kiezen of ze bij een winkel bestellen met goede voorwaarden of niet.
Als ik in de EU zou wonen zou ik het fijn vinden voor de interne markt als daar afspraken over zijn m.b.t. consumentenrechten. Dat kan een reden zijn om juist bij een EU (web)shop te bestellen, die bescherming dat er wel geleverd wordt met goede leverings- en retouneringsvoorwaarden.
Nogmaals als ik iets buiten mijn eigen juridische consumentenmarkt koop dan neem ik bewust een risico - of dat nu bij AlieExpress is, of bij een webwinkel in Nigeria, in India of in de VS. Je kan niet eisen van de verkopende partij dat die betreffende winkel moet voldoen aan de eisen van de EU.

Dan moet je het dicht timmeren en als EU zeggen, je mag als EU-consument niet meer bestellen bij een webwinkel buiten de EU als deze niet aan de voorwaarden voldoet. Ik kan me overigens voorstellen dat er genoeg EUrocraten zijn die dat (al dan niet selectief) heel graag zien worden toegepast. Maar pas het dan ook breed toe, dus niet alleen voor AlieExpress maar ook voor alle (web)winkels in de VS of die in bijv. India.
het gaat erom of je je op de Europese markt al dan niet richt. En soms is daar een grijs gebied in, bij Aliexpress is dat totaal niet het geval. Ze hebben een .nl TLD, ze zijn in het Nederlands, ze accepteren Ideal, etc. Dus ze richten zich op de Nederlandse/Europese markt, dus ze hebben zich aan de wet te houden.
Veel webwinkels waaronder AlieExpress richten zich op iedereen - wereldwijd, het is een soort van wereldwinkel....maar dan anders. Het zelfde geldt overigens voor bijv. winkels in de VS. Ze opereren onder VS vlag, met voor dat land geldende consumenten regelgeving, dat weet je ook als buitenlands consument als je iets besteld. Bij vrijwel alle (grote) webwinkels waar ik iets bestel staat dat ook duidelijk aangegeven in de voorwaarden.

Nogmaals als je stortvloed van goedkope(re) producten via consumenten leveranciers als AlieExpress aan banden wil leggen om je eigen markt te beschermen - doe dit dan gelijkwaardig.
Die richten zich duidelijk niet op de Europese markt, en dus hoeven die ook niet aan de Europese wetgeving te voldoen wat betreft consumentenbescherming.
Nee, nogmaals die richten zich op iedereen, in alle mogelijk talen. Dat is wat heel veel (grote) webshops doen en waarvoor ze opereren: wewreldwijde markt - m.a.w. ze richten zich op iedereen - wereldwijd - (in alle talen waar hun webshop in vertaald is) Dat staat los van prijs, of kwaliteit en dan gelden altijd de consumentenrechten in dat betreffende land. Dat is niet anders. Dat is in de VS maar ook in China.

[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 15:43]

En waarom zou een reus als AlieExpress er aan moeten voldoen en kleine (web)winkels uit andere landen niet.
Zoals ik al schreef, omdat AliExpress zich richt op Europa. Als een kleine webwinkel uit Japan dat doet, dan moeten ze er ook aan voldoen. Als jij bij BestBuy in de VS iets weet te bestellen dat ze hiernaartoe verzenden, dan hoeven ze er niet aan te voldoen, omdat BestBuy zich duidelijk niet richt op Europa/Nederland.

Ze moeten dus gewoon de wet volgen, onafhankelijk waarvandaan ze versturen.
Maar pas het dan ook breed toe, dus niet alleen voor AlieExpress maar ook voor alle (web)winkels in de VS of die in bijv. India.
De wet is dus hetzelfde voor iedereen. AliExpress wordt hier op de korrel genomen omdat ze waarschijnlijk momenteel veruit de grootste overtreder zijn van consumentenrecht in Europa. Het is dus logisch om daar te beginnen, maar elke webshop die zich richt op Europa heeft aan de wet te voldoen.
Nogmaals als je stortvloed van goedkope(re) producten via consumenten leveranciers als AlieExpress aan banden wil leggen om je eigen markt te beschermen - doe dit dan gelijkwaardig.
En nogmaals: Het gebeurd ook gelijkwaardig. Iedereen moet aan de wet voldoen. AliExpress richt zich (ook) specifiek op Nederland. Elke webshop uit elk land die dat doet moet aan de wet hier voldoen.
Omdat als je koopt bij een ali je boven de 21 euro alsnog invoer e.d. moet betalen. Dat hoef je niet in een winkel binnen de EU.
Dat snapt de consumentenbond in Nederland ook wel. Dit pr artikel raakt nauwelijks iets.

Daarnaast vindt ik dit bijna denigrerend naar de Nederlandse consument toe. Alsof diegene die iets in China bestellen niet begrijpen dat er bepaalde risico's aan zitten. Het zelfde geldt overigens voor zoveel meer (niet-EU) buitenlandse bedrijven en landen.

Dit is een nadeel van wat er nog over is van de vrije markt voor consumenten. Neem het voor lief, ga het niet ook nog eens kapot reguleren.
Dat is inderdaad een goed punt. Interessant dat consumenten dat wellicht wel zien, maar het zich niet bewust realiseren. Het zou wel een impuls kunnen geven aan Europese of Nederlandse bedrijvigheid, als men zich realiseert dat prijzen hoger (of normaal) zijn aangezien daar veel rechten en zekerheden bij zijn ingebakken.
Anoniem: 685461 17 mei 2019 10:28
Ik heb wel vaker problemen bij AliExpress gehad. Zo wordt er weleens bij het retourneren van defecte producten geen nieuwe gestuurd of whatever. De verkoper reageert dan niet meer op berichten wat heel slordig is. Ook heb ik weleens een product ontvangen die defect is, maar de verkoper bleef volhouden dat dit niet zo is en ondanks klacht bij AliExpress ingediend te hebben werd er niets meer gedaan. Ook heb ik een keer een product ontvangen wat niet aan de beschrijving op de site voldeed. Klacht over ingediend en AliExpress heeft wederom hier niets mee gedaan. Dus ik ben absolute voorstander van dat er eindelijk eens actie wordt onderneemd tegen AliExpress.
Producten wat sport goedkoop aangeboden worden gaat bij jouw toch ook wel een lampje branden?
Wanneer de EU zich mee gaat bemoeien wordt Ali kapot gemaakt, van mij hoeft die consumentenrechten niet, mensen moeten zelf ook eens verantwoording nemen dan alles met de paplepel ingegoten krijgen.

Ik heb zelf nooit issues gehad, was het wel gebeurd had ik het zo weggegooid en opnieuw besteld, want de prijs is nog steeds fors onder de Nederlandse prijs.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 22 juli 2024 15:43]

Ik heb net een relatief kleine winkelketen (die natuurlijk ook via het web verkoopt) in Nederland bekeken (ik woon zelf niet in de EU.) De tekst/voorwaarden/productinformatie alles in de taal van het land waar ik nu woon. Ook de voorwaarden zijn (overigens uitstekend) vertaald in het Japans. Ik kan bestellen en betalen met mijn creditcard.

Als ik het product zou bestellen zou me dat in vergelijking met een (web)winkel hier in Japan ongeveer een kwart schelen (inclusief invoer/belastingen.) Het risico is dat ik mogelijk het product niet (op tijd) krijg, dan had ik het hier maar in Japan moeten bestellen. Ik heb de voorwaarden gelezen en begrepen - je neemt het risico voor lief in relatie tot het lagere bedrag. Ik begrijp nu als Japanse consument heel goed dat voor mij de Nederlandse (EU) consumentenwetgeving geldt, met alle eventuele risico's van dien.

Richt deze webwinkel zich specifiek op Japan, nee de website is in tal van andere talen vertaald, waaronder ook Chinees. M.n. grotere webwinkels richten zich tegenwoordig op iedereen - mits er een mogelijkheid is tot betalen en levering.

Deze selectieve verontwaardiging van de consumentenbond in Nederland is nogal stuitend. En het doet bijna vermoeden dat ze zich bewust richten op een Chinees bedrijf, of niet willen inzien dat consumenten
heel goed begrijpen wat de risico's zijn.
Als een Nederlandse consumentenbond samen met de Belgische tak de Nederlandse/Belgische verkoopmarkt wil beschermen moeten ze voorstellen binnen hun lobbycircuit van de EU om bestellingen vanuit buiten de EU niet meer toe te staan.
Goed, hoog tijd dat de import van wegwerp-rommel zo moeilijk mogelijk gemaakt wordt. In de EU zijn er, gelukkig maar, strenge regels om consumenten te beschermen: garantie, veiligheid,... Buitenlandse handelaars mogen prima verkopen in de EU, maar dan moeten ze zich aan diezelfde regels houden.

Sommige mensen mogen dan wel roepen dat de overheid zich daar niet mee te moeien heeft, en dat zij zelf moeten kunnen kiezen welk risico ze lopen. Maar gelukkig is consumentenbescherming er vooral om consumenten tegen zichzelf te beschermen, wat aan sommige opmerkingen hier te zien, duidelijk nodig is. Het gaat ook niet alleen om de verplichte garantie, maar ook gewoon om de veiligheid. Als er morgen een huis afbrand omwille van een slecht gemaakt elektronisch toestel, of een kind sterft aan loodvergiftiging wegens de goedkope verf op zijn geïmporteerd speelgoed, is het ineens wèl allemaal de schuld van de overheid die dit niet heeft verhinderd.
Je kan het ook anders stellen, als je besteld bij AliExpress is dat gewoon eigen risico. Mensen weten dondersgoed dat veel spullen gewoon troep is daar. Echter is en blijft het zo dat heel veel spul hier in Nederland wat online verkocht wordt, gewoon ingekocht word bij dezelfde leveranciers als die leveren via AliExpress. Prima dat winkeliers klagen over eerlijkheid e.d. echter als ik naar de prijsverschillen kijk soms. Heeft dat totaal niets te maken met alleen de regels waar winkeliers aan moeten voldoen.

Voorbeeld de gyrobowl:
https://www.bol.com/nl/p/...JPE-VPkw.1.2.ProductTitle 12,49 Euro

AliExpress:
https://nl.aliexpress.com...-4147-8f07-a1166f1fc215-7 2,49 Dollar -> =/- 2 Euro

Je kan me veel vertellen maar die 10 Euro verschil is natuurlijk de grootste bullshit

Douchekapje:
https://www.bol.com/nl/p/...yaF9H6g.1.42.ProductTitle 15,95 Euro

Aliexpress:
https://nl.aliexpress.com...-424d-adb4-fb98907aa1b6-1 1,46 Dollar -> 1Euro ?

Dit zijn nog maar 2 voorbeelden er zijn tal van voorbeelden met grote verschillen, als de consumentbond hier zo nodig mee moet bemoeien, laten ze dan ook de prijzen beperken die NL winkelieren hier voor mogen vragen!


Het grote nadeel in Nederland is dat er juist zoveel tussenhandelaren tussen zitten waardoor de prijzen belachelijk hoog gedreven worden. Dan kan men wel lopen zeuren, maar laat mij maar mijn eigen weg volgen en indien ik het nodig acht lekker bestellen via AliExpress op eigen risico. Ik heb geen ouderschap nodig van de consumentbond of welke winkelier dan ook om voor mij de regels te bepalen op dat gebied.

Als ik service wil dan koop ik wel bij de reguliere winkel binnen NL of schiet ik Duitsland in.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 22 juli 2024 15:43]

Je vergeet de 2,99 aan verzendkosten van bol.com nog te vermelden. Neem die ook mee en het is een nog veel groter verschil.
Maar bij Bol.com is het wel vandaag besteld en morgen in huis. :9
Je neemt de woorden uit mijn mond.
Het probleem met deze redenering is dat er al zoveel troep is op deze wereld. Jouw redenatie snijdt echt wel hout, maar als we naar een betere wereld willen dan moeten producten aan voorwaarden voldoen en zo lang mogelijk mee gaan. Dit is naar mijn mening ook een goede manier om onze eigen maak-industrie te beschermen: kwaliteit over kwantiteit en lage kosten.

Sommige Ali leveranciers maken overigens ook prima producten: logisch, het meeste wordt ook regulier verkocht.
Dat zijn allemaal vrij duidelijk andere producten. Ik snap wat je zegt, en je hebt ook zeker wel een punt, maar je moet wel eerlijk vergelijken.

Als ik zo'n kom op bol bestel, ga ik er van uit dat ik een officieel product krijg, waar mijn baby veilig uit kan eten. Op Alie zou ik daar niet zo zeker van zijn.

Van bijna alle producten bestaan goedkope kopieën. Wil niet zeggen dat je die met elkaar kan vergelijken.
Veel producten zijn het zelfde, en worden ingekocht bij alibaba. Ook kinder spullen, kijkt u gerust onder het gemiddelde artikel, deze zijn allemaal in china gemaakt. Laat u deze dan ook in de winkel staan? De vergelijking is juist super eerlijk, er zijn exact dezelfde artikelen gekozen om te vergelijken. Het was oneerlijk geweest als er een soortgelijk artikel vergeleken was.
1. Ik vermoed dat je geen idee hebt hoe een vrije markt werkt. Als die producten hier inderdaad "zomaar" 10 euro meer kosten, dan zou er toch morgen iemand anders een winkel beginnen waar ze maar 5 euro meer kosten?

2. Als jij dergelijke producten, waar je kind uit moet eten, "op eigen risico" meent te mogen bestellen, ben je even intelligent als mensen die "op eigen risico" vinden dat hun kinderen niet ingeënt moeten worden.

3. Als jij in een wereld wil wonen waarin alles kan en mag, moet je misschien gewoon verhuizen naar een minder beschaafd land.
1. Deze producten zijn al zeker 6 jaar te koop en er is nog niks verandert, daar gaat je theorie...
En ja ik weet hoe een vrije markt werkt

2. Nee ik zou deze producten helemaal niet voor mijn kind kopen, echter geef ik puur deze producten aan als voorbeeld. Daar dit identieke producten zijn. De producten op bol komen namelijk ook uit china uit dezelfde fabriek.

3. Heeft niks te maken met beschaafd land, maar puur met verandering. De wereld verandert er zijn steeds meer spelers. We kunnen wereldwijd bestellen. En omdat onze inwoners in het buitenland bestellen ervaren wij (overheid, winkeliers) een gemis aan inkomsten en gaan we daar achteraan en regels opstellen. Ja je beschermt daarmee enkele winkeliers, maar niet de consument.

Dan moet je je ook afvragen hoeveel mensen bestellen bij ali of consorten en blijven dat doen na hun 1e bestelling. Je hebt altijd langere levertijden. Veel zullen al vergeten zijn wat ze besteld hebben tot het ineens binnenkomt. Valt het dan tegen, dan kopen ze alsnog iets uit een winkel in de buurt of online via een andere webwinkel.
Anoniem: 457607 @T0mBa17 mei 2019 11:50
Precies. Tevens erger ik me aan de kortzichtigheid van sommige reageerders hier die wijzen naar een EU of overheid die geld misloopt en daarom in aktie komt.

Tenenkrommend dat deze figuren niet even kunnen doordenken dat het dumpen van ultragoedkope troep de gehele markt vernietigd.

En wat te denken van het milieu? Ik heb een collega die 10 laders tegelijk besteld. Ultragoedkope rommel die de hele wereld over verscheept wordt. De helft valt al snel uit en pleurt hij in de vuilnisbak. Na een tijdje besteld hij 10 nieuwe.

Waar ben je dan in godsnaam mee bezig? Dit is toch niet houdbaar?
Ik ben altijd verward als mensen over AliExpress praten. Ik dacht altijd dat dat puur een scam-site was.
Producten die té goedkoop zijn om waar te zijn. En in mijn ervaring was het ook zo. Al 3 keer iets besteld en nooit is iets aangekomen.

Maar blijkbaar is AliExpress toch een legitieme webwinkel?

edit: leuke -1 jongens 8)7 . Dit is een oprechte vraag. en geen troll, flame, of belediging.

[Reactie gewijzigd door efari op 22 juli 2024 15:43]

Ik koop heel veel spul op AliExpress, ben inmiddels Platinum member. Mijn laatste aankoop was een Xiaomi Roborock S50 stofzuiger van EUR 350. Donderdag besteld, dinsdag geleverd.

Zelden tot nooit scams meegemaakt, als ik iets niet ontvang open ik een dispute en krijg ik mijn geld terug.
ik opende telkens dispute. maar die werden beantwoord als "je pakket zal wel aankomen. zoniet, verleng zonodig dit dispute en blijf wachten."
na 6 maand verlengen had ik er geen zin meer in voor een prul van 2/5 euro :|
Verzoeken om een dispuut te beëindigen wegens niet leveren moet je op AliExpress altijd weigeren. Beëindig je het dispuut dan beëindig je ook je aankoopbescherming. Als je de handelaar extra tijd wil geven, dan moet je voor de aankoopbescherming verloopt een verzoek tot verlenging van de aankoopbescherming doen.

In de regel gaat het dispuut nadat je zo'n verzoek weigert naar de AliExpress-rechter en die oordeelt bij niet leveren normaal gesproken in jouw voordeel. Ik heb nog nooit een dispuut verloren.
Dit is dus een uitstekend voorbeeld waarom EU consumentenbescherming van toepassing moet zijn. Het kan in de EU nooit zo zijn dat je door een administratieve fout je rechten verspeelt.
Misschien wel, alleen heb je geen poot om op te staan: AliExpress is niet de verkopende partij: De aankoopbescherming is een vrijwillige dienst. Ik denk dat het hoog tijd is om in Europa eens na te denken over consumentenrechten en handelsplatformen. Onze wetgeving kent enkel koper en verkoper en definieert geen rechten die we t.o.v. tussenpersonen hebben.

Omdat de interneteconomie steeds meer evolueert naar een situatie waarbij er een handelsplaats tussen zit, begint het een wildwestsituatie te worden en het lijkt mij een bijzonder goed idee om eens na te denken hoe we de handelsplaats in de wet een plekje kunnen geven en welke rechten je als consument t.o.v. de handelsplaats hebt.
Nog even: Als je twijfelt hoe je op AliExpress moet antwoorden op een verzoek van een handelaar of iets, dan is het zeer nuttig om even met de klantendienst te chatten. Ik heb bijvoorbeeld een keer gehad dat ik 3 artikelen van een handelaar bestelde en er 2 geleverd kreeg in het pakket.

De klantendienst vertelde dat de AliExpress-rechter in zulke gevallen naar het gewicht kijkt wat bij de produktspecificaties vermeld staat en dat vergelijkt met het gewicht dat op het postpakket vermeld staat. Ik werd geadviseerd de geleverde goederen te wegen en foto's van het gewicht op het etiket bij te voegen (dat klopte van geen kant). Ik deed zoals gevraagd en inderdaad... zaak gewonnen,
Absoluut dat het legitiem is. Ik heb al zeker 250 pakketjes van Ali ontvangen. Als je het niet gekregen hebt, geven ze je ook nog eens altijd het voordeel van de twijfel. Als jij een despute in had geschoten, had je gegarandeerd of je product of je geld gehad. Heb je geen melding gemaakt bij Ali dat je je pakketje niet gekregen hebt?
ik opende telkens dispute. maar die werden beantwoord als "je pakket zal wel aankomen. zoniet, verleng zonodig dit dispute en blijf wachten."
na 6 maand verlengen had ik er geen zin meer in voor een prul van 2/5 euro :|
Raar, ik heb het nog nooit meegemaakt. Al eens geprobeerd een paar 1 ster beoordelingen achter te laten? Daar zijn ze als de dood voor. Ik heb al eens mijn geld terug gekregen + het product, als de review maar naar minimaal 3 sterren ging. :P
Klopt wat dehardstyler zegt; Chinese (online) winkels moeten hun reputatie % hooghouden, anders verliezen ze klanten en is de webwinkel ten dode opgeschreven. Meestal hebben de mensen achter een webwinkel dan ook een handvol web winkels, voor het geval dat gebeurt.

Zodra je een negatief review plaatst, zullen ze er echt alles aan doen om die ongedaan te maken omdat het een doodsteek voor ze kan betekenen.
Ik bestel er geregeld en het is altijd gewoon prima :)
Heb honderden keren iets besteld op AliExpress en het is altijd aangekomen.
Al 3 keer iets besteld en nooit is iets aangekomen.
Ik heb er misschien al 15 prulletjes en slechts 1 is niet toegekomen. Maar ik ga zeker geen reclame maken. De kwaliteit is zeker niet gegarandeerd al heb ik toch ook al geluk gehad en echt goede producten gekregen.
Nu bestel ik toch liever van meer betrouwbare shops
Aliexpress is geen webwinkel maar een e-commerce platform voor veel Chinese bedrijven. Net zo iets als Bol.com, maar dan Chinees. Ik heb er de afgelopen maanden ook al een keer of 30 wat besteld en een 100% delivery rate. :) En als ik een paar euro meer betaal voor Aliexpress standard shipping, dan heb ik het met een week of twee in huis.
Maar geldt in NL voor bol.com niet gewoon dezelfde regels als voor andere webwinkels?

Heb het gevoel dat bol.com toch heel wat anders is dan marktplaats. Je betaalt bijvoorbeeld aan bol.com en niet aan de leverancier. Bij marktplaats betaal je aan de aanbieder.

Ik snap dus niet zo goed dat jij (en meer tweakers) zo benadrukken dat ali express een soort van marktplaats is.

Of heb ik het mis en is bol.com niet verantwoordelijk voor retour en garantie van producten van andere leveranciers?
Ik bestel er best wel vaak dingen en ze komen altijd aan. Je moet een beetje naar de reviews kijken, want sommige dingen zijn gewoon echt troep, maar er zit prima spul tussen.
Alleen je hoeft geen garantie te verwachten.
Nou en of AliExpress gewoon legitiem is.

Ik heb er twee jaar geleden een "NEP" Destiny Bounty gekocht (NinjaGO) aangezien één van mijn kinderen die graag wilde hebben. Nu inmiddels kost deze tussen de € 140,00 en € 170,00 in Nederland. Bij AliExpress ontbreekt dan wel het naampje "LEGO", maar daarvoor betaalde ik toen € 35,00. Door een fout bij de verkoper kreeg ik er twee opgestuurd en deze gaf aan dat ik ze beide mocht houden zonder bijbetaling. Kinderen letten (afhankelijk van hun opvoeding) over het algemeen niet op een merkje/naampje.

En ook vandaag de dag bestel ik er nog geregeld wat zaken.... ook in mijn omgeving hoor/zie en lees ik dat men er steeds vaker zaken koopt. Of te wel, legitiem ja... het is en blijft natuurlijk wel je eigen verantwoording of je (al dan niet) invoerrechten/btw afdraagt...
Ja duurt vaak alleen lang.
van mijn meer dan 500 bestellingen zijn er nog maar een 3tal niet toegekomen. En ik kreeg het geld dan ook terug na melding (je moet wel geduld hebben...)
Nueh nooit geen issues mee gehad, eerst even reviews checken en dan bestellen, maar op Ali bestel je ook geen zaken van grote bedragen.

Boven de 25euro kan het blijven hangen bij de douane, Ali is nou net een webshop dat je besteld voor een paar euro.
Als je er 3x iets besteld hebt en niet is aangekomen moet je misschien het goede adres opgeven.

1 je dacht dat het een scam site was.
2 3x iets besteld en niks aangekomen
3 je afvragen of het überhaupt een webwinkel is.

En dan beweren dat je post geen troll is? Wie probeer je nu precies voor de gek te houden?
kan allemaal vast wel, maar dan wordt alles 2x zo duur op alie en willen mensen het niet meer :P
Misschien is dat ook het doel...
Dat lijkt me zeker niet het doel van de onafhankelijke consumentenorganisaties.
Soms schiet men zijn doel wel eens voorbij
Op het moment dat Alibaba een puur chinees bedrijf is en verder geen vestigingen heeft in Europa, dan zou het kunnen op de manier zoals het nu gaat. Maar zodra ze ook Europese vestigingen krijgen dienen ze zich zeer terecht ook aan Europese regels te houden. Anders heb je ontzettende oneerlijke concurrentie (die al soms best wel aanwezig is binnen de EU). Dat moet je zoveel mogelijk proberen te voorkomen. Zelfde discussie als de regels voor vrachtwagenchauffeurs. Het zou netjes zijn als die ongeveer gelijk zijn.
Ik vind dit een goed iets wat de Consumentenbond wil, ik heb al een paar keer gehad dat de service bar slecht is, ik koop liever ook van Banggood die wel goede service heeft en 6 maanden garantie geeft en voor heel weinig verzekerd ben als je pakketje verdwijnt en verzekerd ben als je invoerkosten moet betalen, en dat je altijd met PayPal kan betalen als je iDEAL niet wil gebruiken, allemaal wat AliExpress niet heeft, en bijna ook nooit met PayPal kan betalen.

Ook een van de rede dat ik bijna niks meer koop op AlieExpress wat boven de €20,- is.
Het doel van consumentenrechtenorganisaties is om Europese bedrijven te beschermen?
Dat dacht ik ook direct, onze regering doet er al alles aan om het de nek om te draaien.
Vanaf 2021 zijn we ook BTW verschuldigd op pakketjes onder de 22 euro waarde.
Dat wil zeggen dat wanneer je iets op aliexpress bestelt van 5 euro inclusief verzending, je dan 1,05 plus 17 euro inklaringskosten mag gaan betalen aan Postnl wanneer je het pakketje gaat afhalen.
Dat klinkt niet echt fijn.

Blij dat ik mijn 3d printer onderdelen al binnen heb :P
Als het op Aliexpress twee keer zo duur wordt is het in de meeste gevallen nog steeds spotgoedkoop. Zeker zolang de Chinese overheid de verzendkosten blijft subsidiëren.
Als je daarbij bedenkt dat Postnl de meeste pakketjes voor een spotprijs doorstuurt naar de Nederlandse consument doet Postnl mee aan dat subsidiëren.
zolang de Chinese overheid de verzendkosten blijft subsidiëren
Dat heet de Universal Postal Union en heeft niks met subsidie van de Chinese overheid te maken. Er zijn gewoon wereldwijd prijs afspraken gemaakt die afhangen van volume. Daarom zijn verzendkosten van China naar de EU zo laag. Verkopers krijgen echt 0,00 van de Chinese overheid om verzendkosten te drukken.
Dat veranderd natuurlijk snel als je ook aan allerlei regels voor veiligheid enzo moet voldoen. Bij mijn QuickCharge auto-oplader zat immers ook geen NL handleiding, om maar wat te noemen. Nu gaat het alleen over garantie maar er zijn meer regels waar EU verkopers zich aan moeten houden.
Dat lijkt me dan ook wel zo eerlijk, ook voor de Nederlandse of Europese ondernemer. Rechten kosten nu eenmaal geld. Daarin selectief shoppen moeten we niet willen.
En wat ga je er mee bereiken, behalve dat Banggood, Ebay en bijvoorbeeld Gearbest nu meer gaan groeien, omdat iedereen wegloopt bij Aliexpress?
Misschien een beetje inzicht dat men daardoor zelf ook verantwoordelijk is voor de teloorgang van het ene na het andere (Nederlandse) (winkel)bedrijf?
Ijdele hoop, ik weet het.
Ik denk niet dat dat de schuld van Aliexpress is. Ik zou die schuld bij bol.com, amazon.de en bijvoorbeeld Zalando neerleggen.
En lokale overheden...
Rechten kosten nu eenmaal geld.
En hoe zit dat met het recht om zelf te bepalen waar en onder welke voorwaarden ik iets koop?
Daar is natuurlijk niets mis mee. Maar het probleem is dat helaas te veel mensen alleen naar de prijs kijken en vervolgens achteraf er achter komen dat ze bijna geen recht kunnen halen.
Men wil over het algemeen de laagste prijs en de hoogste service en kwaliteit en laat dat nu net niet samen gaan.
Tja, dat is dan een probleem van die mensen, en dat hoeft niet mijn probleem gemaakt te worden.
Zorg dan dat je die mensen goed voorlicht zodat ze zelf ook een bewuste keuze kunnen maken in plaats van weer meer regeltjes door te drukken.
Anoniem: 457607 @Zer017 mei 2019 11:37
Dat recht bestaat niet en is zelf verzonnen.
Anoniem: 457607 @Zer017 mei 2019 11:57
Wat heeft dat in godsnaam met kopen te maken?

Vrijheid van persoon betekent niet gevangen zitten.
Rechten kosten nu eenmaal geld. Daarin selectief shoppen moeten we niet willen
Ik wil dat wel. Ik heb geen enkele behoefte te betalen voor rechten waar ik toch geen gebruik van wil maken. Ik heb de consumentenbond niet nodig om dat voor mij te beslissen.
Eens, het aantrekkelijke van Aliexpress zijn de lage prijzen. De lange wachttijd en het hogere risico op blijven zitten met iets dat tegenvalt neem ik op de koop toe. Ik ben lid van de Consumentenbond, maar hier ben ik niet zo blij mee.
Een andere uitdaging met AliExpress is dat de artikelen gewoon gevaarlijk zijn.
Bij mij een iPhone lader die naast mn bed in de brand vloog, in de ochtend ging geen wekker omdat de stop eruit lag en toen kwam ik er pas achter.
Maar omdat zij gewoon alles versturen naar Europa en overal een CE logo op zetten lijkt het allemaal in orde.
De consumentenbond kan daar ook niet zo veel aan doen, omdat de consument het zelf importeert en het niet vanuit een centraal punt in Europa komt, waardoor elk opladertje op de radar van de douane door schiet.
HEEL VEEL producten bij Ali zijn 100% hetzelfde als die hier op de Europese markt voor 5x het aankoopbedrag uit China!!!

Bij elk product zijn reviews te vinden ook via YT. Beetje nadenken kan geen kwaad. Ik zou zelf nooit dure Apple spullen aansluiten op 1 Euro opladers...
Waarschijnlijk zijn ze ook hetzelfde. Europese merken laten spullen ginds maken en die fabriek brengt ze zelf ook uit. Soms zie je exact dezelfde spullen onder 5-6 verschillende merken. De Chinese kost dan €2,50 en de Europese (met een stoer Duits merk ofzo) €25 of gewoon schaamteloos €50. Kwaliteit lijkt hetzelfde. Is natuurlijk niet altijd het geval. Er zijn ook flagrante kopieën van dure producten die het licht van de dag niet waard zijn. Maar soms valt het niet eens tegen.
Zelfs wanneer ze hetzelfde zijn word er toch bij de duurdere merken meer getest of meer aandacht besteed tijdens fabricage.

Soms op aanvraag van het merk zelf en soms omdat de fabrikant dat merk tevreden wilt houden als klant en net dat beetje extra kwaliteit en aandacht levert.
  • Controleer of de naam van de fabrikant aanwezig is bij het CE-logo
  • Schroef het dingen open en controleer of je kunt vinden: Zekering, lichtnetfilter, klasse Y veiligheidscondensator, optocoupler, uitgangsfilter.
  • Inspecteer de kwaliteit van het soldeerwerk
Wat je ontdekt is dat een goede veilige lader op AliExpress ongeveer een bodemprijs heeft van 5 euro. Koop je een lader voor €1,50 dan heb je rommel in huis.

Heb je rommel in huis, ontmoedig deze praktijken dan door beoordeling met 1 ster.

[Reactie gewijzigd door dmantione op 22 juli 2024 15:43]

Je weet dat CE ook voor China Export kan staan? https://nl.wikipedia.org/wiki/CE-markering
CE op Chinese producten betekent niet dat het getest is voor de Europese markt. Het betekent eenvoudigweg China Export. Die Chinezen zijn zo gehaaid om daarvoor een logo/merkteken te verzinnen dat vrijwel niemand kan onderscheiden van het Europese CE logo.
Beetje kort door de bocht. Er zijn al best een aantal woningbranden door gekomen. Is natuurlijk eigen schuld maarja je zal er maar boven wonen.

Hieraan zouden ze vanuit AliEpress wat aan moeten doen. Andere partijen in de EU kan er wat aan doen om er een beetje druk op te zetten. Maar van mij hoeft niet alles door een 'ÉU Controle' dat maakt het weer duurder en dan zouden er heel veel producten voor div redenen verbannen worden.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.