Het enige wat de consumentenbond wil is dat een reus als Aliexpress zich ook aan de wet moet houden. Is dat teveel gevraagd?
Daar ben ik het volledig mee eens, als AlieExpress vanuit Europa zou handelen. Als ik iets in Nederland bestel vanuit Japan verwacht ik de Nederlandse (EU) voorwaarden. Dan ga ik er niet vanuit dat ze moeten voldoen aan de Japanse. Dat is een risico dat ik bewust neem als consument.
En waarom zou een reus als AlieExpress er aan moeten voldoen en kleine (web)winkels uit andere landen niet.
Als je puur vrijheid wil om te kiezen of je wel of geen consumentenbescherming wil, waarom zouden dan alle Europese webshops wel aan de wet moeten voldoen en Aziatische niet? Waarom haal je dan niet gewoon alle consumentenbeschermingswetgeving (mooie voor Scrabble) weg? Dan mag iedereen zelf kiezen of ze bij een winkel bestellen met goede voorwaarden of niet.
Als ik in de EU zou wonen zou ik het fijn vinden voor de
interne markt als daar afspraken over zijn m.b.t. consumentenrechten. Dat kan een reden zijn om juist bij een EU (web)shop te bestellen, die bescherming dat er wel geleverd wordt met goede leverings- en retouneringsvoorwaarden.
Nogmaals als ik iets buiten mijn eigen juridische consumentenmarkt koop dan neem ik bewust een risico - of dat nu bij AlieExpress is, of bij een webwinkel in Nigeria, in India of in de VS. Je kan niet eisen van de verkopende partij dat die betreffende winkel moet voldoen aan de eisen van de EU.
Dan moet je het dicht timmeren en als EU zeggen, je mag als EU-consument niet meer bestellen bij een webwinkel buiten de EU als deze niet aan de voorwaarden voldoet. Ik kan me overigens voorstellen dat er genoeg EUrocraten zijn die dat (al dan niet selectief) heel graag zien worden toegepast. Maar pas het dan ook breed toe, dus niet alleen voor AlieExpress maar ook voor alle (web)winkels in de VS of die in bijv. India.
het gaat erom of je je op de Europese markt al dan niet richt. En soms is daar een grijs gebied in, bij Aliexpress is dat totaal niet het geval. Ze hebben een .nl TLD, ze zijn in het Nederlands, ze accepteren Ideal, etc. Dus ze richten zich op de Nederlandse/Europese markt, dus ze hebben zich aan de wet te houden.
Veel webwinkels waaronder AlieExpress richten zich op iedereen - wereldwijd, het is een soort van wereldwinkel....maar dan anders. Het zelfde geldt overigens voor bijv. winkels in de VS. Ze opereren onder VS vlag, met voor dat land geldende consumenten regelgeving, dat weet je ook als buitenlands consument als je iets besteld. Bij vrijwel alle (grote) webwinkels waar ik iets bestel staat dat ook duidelijk aangegeven in de voorwaarden.
Nogmaals als je stortvloed van goedkope(re) producten via
consumenten leveranciers als AlieExpress aan banden wil leggen om je eigen markt te beschermen - doe dit dan gelijkwaardig.
Die richten zich duidelijk niet op de Europese markt, en dus hoeven die ook niet aan de Europese wetgeving te voldoen wat betreft consumentenbescherming.
Nee, nogmaals die richten zich op iedereen, in alle mogelijk talen. Dat is wat heel veel (grote) webshops doen en waarvoor ze opereren: wewreldwijde markt - m.a.w. ze richten zich op iedereen - wereldwijd - (in alle talen waar hun webshop in vertaald is) Dat staat los van prijs, of kwaliteit en dan gelden altijd de consumentenrechten in dat betreffende land. Dat is niet anders. Dat is in de VS maar ook in China.
[Reactie gewijzigd door litebyte op 22 juli 2024 15:43]