Het is altijd politiek gemotiveerd. Politiek is altijd door belangen gedreven, maar ik dit geval lijkt me algemeen belang voorop te staan. Het is een beetje simplistisch en typisch westers om dit weer af te doen als: iemand heeft een hoge partijbons tegen de schenen geschopt (
Zie mijn eerdere post verderop). Zo werkt politiek alleen op het laagste niveau.
Op hoger niveau zul je eerst een hoop anderen moeten overtuigen en reken maar dat Jack Ma ook zijn ingangen in de politiek heeft. Dat heeft hem juist al die tijd vrij gehouden. Maar nu zijn kennelijk de tegenkrachten in de partij groter geworden. We willen ook realiseren dat Alibaba voor China een tegenhanger is van het alles verslindende Amazon en dus een algemeen belang heeft voor China. Ze zullen Alibaba beslist niet afbreken, maar wel het misbruik aan banden leggen. Want de Chinese politiek is juist om kleine bedrijven te beschermen en in leven te houden.
Het zijn vooral ideologisch gedreven mensen die simplistisch anti-china-denken aanhangen. De volksaard van de Chinezen is dat het geboren onderhandelaars zijn en daarmee uitstekende kapitalistische handelaren. In onze staatsvorm van partijbelangen zou er juist een veel groter nepotisme en corruptie ontstaan. Want ons systeem is helemaal niet in staat om private machtsconcentraties te beteugelen. Waarschijnlijk daarom heeft China al duizenden jaren een centralistisch systeem, dat de harmonie moet bewaken. Daartoe wordt indien nodig hard opgetreden Toch is dit weer in het voordeel van de economie omdat het stabiliteit geeft waarop je investeringsplannen kan maken. Win win voor iedereen.
Het Chinese systeem is al lang niet meer communistisch en in andere Aziatische landen zie je vergelijkbare systemen waarbij ook steeds één partij aan de macht is. Het idee van vechtende partijen, waarbij ze om de beurt mogen regeren en hun zakken vullen, is daar niet populair. En terecht. Want dat is geen democratie, want de volksvertegenwoordiging is nimmer een getrouwe representatieve afspiegeling van het volk en de regering dient deelbelangen. In het ideale geval wisselen alle deelbelangen elkaar beurtelings af, waarbij steeds het roer weer om wordt gegooid. Dat hadden we en functioneerde, maar was met name de bureaucratie een doorn in het oog, zodat die samen met het grootkapitaal hun eigen overlord hebben geschapen (EU) en nu ook lokaal alleen maar neoliberalen aan de macht zijn. Bestendige uitbuiting is het gevolg.
Wat darknessblade hierboven schetst klopt. Daarbij wil wel opmerken dat:
2 Always keep a EXTREMELY Passive approach. Do not act hostile, Make the seller think you want the best for him
In de meeste Aziatische landen geldt dat. Dat werd haarfijn uitgelegd door een Thaise advocate in een documentaire over een Nederlands drugshandelaar die in Thailand vast zit. Je kunt je Nederlandse mond beter thuislaten. Overigens geldt dat niet alleen in Azië maar eerder wereldwijd.
. Wij Nederlanders hebben onze eigen unieke cultuur, waarbij er regionaal nog flinke verschillen zijn. Maar in het algemeen is die vrij direct en geprononceerd en staat gemakkelijk in de weg bij het begrijpen van andere culturen, hoe goed de bedoelingen ook zijn.
Veel dingen die mensen begrijpen als "onderdrukking van het communistische systeem" zijn gewoon cultureel. Het misverstand wordt versterkt door onze Calvinistische inslag om volkeren te overtuigen dat ze onderdrukt zijn, en bevrijding te willen brengen, waarbij wij dan de rol van vader op ons nemen. Waar andere volkeren dan weer heel k(r)uiperig om heen gaan draaien. Bah, zeg dan gewoon dat wij een klootzak zijn, dan ben je tenminste eerlijk!
Wat er bij ons gewoon niet in wil is dat bij andere volkeren de besluitvorming op andere manieren plaats vindt en er in de voorbereiding meer afstemming plaats vindt en bij de uitvoering de neuzen dan gemakkelijker dezelfde kant opstaan. Dat laatste kan alleen op onderdrukking wijzen, denken wij dan. Want we gaan er sowieso vanuit dat andere systemen inferieur zijn.
Wij maken zeker ook plannen, maar "we fix it as we go". Dat geeft ons het idee dat wij vrijer, origineler, vindingrijker denken. Hoe zei Rutte het ook al weer nadat hij overvallen was door Corona, dat eerst geen bedreiging werd geacht? We bekijken het van dag tot dag. Gisteren waren mondkapjes een gevaar, vandaag zijn ze verplicht. Het enige wat vanaf dag 1 vast stond, is dat vaccinatie de enige oplossing is en farmaceuten gouden tijden gaan beleven. Er wordt dus wel degelijk vooruitgedacht in de grote lijnen. De uitvoering is meer improvisatie via een proces van constante bijsturing. Het bekende brandjes blussen waar onze premier een grootmeester in is.
Het valt mij op hoe efficiënt de bureaucratieën in Oost Aziatische landen zijn. Deze landen die eerder schaars aan grondstoffen zijn, hebben zich in recordtempo weten te moderniseren langs staatsgeleide weg. Wat daar zeker bij helpt is meer culturele eenheid. Dat maakt het een stuk gemakkelijker de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Multiculturaliteit heeft ook zijn voordeel. Als je bijvoorbeeld naar vroegere piratenbendes gaat kijken, dan valt op wat een samengeraapt internationaal stelletje dat waren. De opportunistische vrijbuiters die de zeeën overvoeren kregen het eerst moderne vertaling in Hollandse en Angelsaksiche multinationals. Aandeel in de buit heet nog steeds aandeelhouderschap. En discrimineren doen we niet, alleen money hè jongens? Yeah!
Deze tegenhanger van beschavingen is al duizenden jaren een plaag. Zo maakten zulke zeevolkeren een einde aan de paleisbeschavingen in het bronzen tijdperk. En ook Rome begon als een verzameling opportunisten, bannelingen en weggelopen slaven, en haar succes lag er net als de VS in dat ze die bleef opnemen. Daarna ondergingen de roofpraktijken een enorme schaalvergroting. Toen een zeerover voor de Romeinse keizer werd gebracht, vroeg deze: Wat is je verdediging. De zeerover zei: O Ceasar, ik doe gewoon in het klein, wat u in het groot doet.
De geschiedenis van Europa wordt gekenmerkt door nostalgie bij machthebbers naar het Romeinse Rijk. Want kijk wat een mooie kunst de Romeinen gestolen en gekopieerd hebben van andere volkeren. Die Romeinen waren redelijk gewetenloos. Zoals een historicus het omschreef: De Romeinen hadden er gewoon minder moeite mee gaatjes te prikken in mensen dan andere volkeren. "It is the Roman way or the highway". Langs de eerste snelweg, de Via Appia, kruisigden ze duizenden slaven en lieten die jaren hangen als voorlopers van de reclameborden. Naast een levendig herinnering voor de voorbijgangers, was het een belangrijk deel van de straf. De ziel/geest kon dan geen rust vinden.
Zulke volkeren hebben geen ethiek maar wel een sterke moraal. Toen de Romeinen Germania binnenvielen waren ze ontsteld wat een luilakken dat waren. Ze bedreven vooral landbouw voor eigen behoefte en Tacitus beschrijft hoe ze na hun feesten dronken hun roes in het bos lagen uitslapen. Onaanvaardbaar! Lijfstraffen of doodstraffen kenden ze ook niet, alleen boetes. Wie echt de tradities schond werd verbannen.
Zulke onbeschaving konden de Romeinen niet waarderen, en ze zagen het als hun taak de barbaren (alle volkeren die geen Romein waren) te beschaven. Dus moesten ze voortaan 10% van hun productie afstaan. Om te laten zien dat het menes was, werden belastingontduikers gekruisigd. Het Kruis werd daarmee het symbool van onze geestelijke bevrijding en diep in de westerse psyche verankerd. Zowel inspirerend naar het hogere, als de snelste weg naar de hemel.
In de VS, de meest recente iteratie van het Romeinse Imperium, leeft dat nog heel sterk. Het geeft dit volk het rotsvaste vertrouwen dat zij als uitverkorenen met Gods wind in de zeilen varen.
[Reactie gewijzigd door Elefant op 26 juli 2024 19:47]