AliExpress-moederbedrijf Alibaba gaat zich splitsen in zes bedrijfsonderdelen

De Chinese techgigant Alibaba gaat zich splitsen in zes bedrijfsonderdelen met eigen ceo's en aandeelhouders. Zo wil het bedrijf beter kunnen inspringen op de markt en meer kunnen groeien. AliExpress gaat onder de Global Digital Commerce-groep vallen.

De Alibaba Group wordt een holdingbedrijf waar de zes bedrijfsonderdelen onder komen te vallen. Die zes onderdelen kunnen na de splitsing zelf investeringen inzamelen of naar de beurs stappen, als ze daarvoor kiezen. Alleen Taobao Tmall Commerce Group blijft volledig in Alibaba's handen, zegt het bedrijf. Deze groep krijgt Trudy Dai als ceo en omvat digitale marktplaatsen als Taobao en Tmall, Taobao Deals, Taocaicai en 1688.com.

De internationale marktplaatsen zoals AliExpress, Lazada, Trendyol, Daraz en Alibaba.com, komen onder de Global Digital Commerce Group te vallen. Jiang Fan wordt hier ceo van. Verder is er de Cloud Intelligence Group waar alle cloud- en AI-activiteiten onder komen, hier wordt Alibaba-ceo Daniel Zhang ceo van. De andere drie groepen zijn navigatietak Local Services Group, Cainiao Smart Logistics en Digital Media and Entertainment Group. Onder laatstgenoemde vallen bijvoorbeeld Alibaba Pictures.

Alibaba zegt dat de huidige reorganisatie de grootste reorganisatie in de 24-jarige geschiedenis van het bedrijf is. Zhang verwacht dat de splitsing ervoor kan zorgen dat de bedrijfsonderdelen sneller kunnen inspringen op veranderingen in de markt en dat aandeelhouders beter kunnen zien waar ze in investeren. Het is niet duidelijk of het besluit iets te maken heeft met de recente terugkeer van Alibaba's oprichter Jack Ma naar China.

Door Hayte Hugo

Redacteur

28-03-2023 • 16:28

26

Reacties (26)

26
24
11
1
0
6
Wijzig sortering
Dit lijkt me meer een gevolg van Jack Ma's ruzie met de Chinese regering.
Alibaba opsplitsen om zijn invloed in te perken.
Dit lijkt me meer een gevolg van Jack Ma's ruzie met de Chinese regering.
Alibaba opsplitsen om zijn invloed in te perken.
Het blijft natuurlijk gissen, maar de Chinese regering is al wat langer tegendruk aan het geven tegen bedrijven en conglomeraten die heel erg groot aan het worden zijn. Dat hoeft niet per se politiek gedreven te zijn, bij Evergrande en een aantal banken ging het om economische risico's.
Dit is vergelijkbaar met scenarios vroeger in de VS ook, zoals Standard Oil en Bell System.

Grote bedrijven die in een markt een monopolie bemachtigen en zo kritieke infrastructuur onder 1 dak brengen & oneveredig grote invloed kunnen uitoefenen op de maatschappij.

Niet zo gek dat de overheid hier dan tegen optreed.
Klopt, gek dat de VS in huidige tijden niets doet aan Google, Apple, Amazon, Microsoft. En in Korea Samsung.

Globale conglomeraten die veel politieke inmenging hebben. Geld praat.
zeg dat maar niet te hard bij het nieuws item bij de overname van Activision door MS :p
Yes, want Sony bestaat inderdaad niet meer...
Vermoedelijk eerder een gevolg van de focus dat er tegenwoordig is op veiligheid en openheid van Chinese bedrijven, diensten en producten waarop China nu anticipeert.

Mijn indruk is dat ze hierop aan het schakelen zijn en Jack Ma daarom mocht komen opdraven.

Afijn, blijft gissen met China die voor ons alles zo ontoegankelijk mogelijk maakt en intussen dankbaar gebruik maakt van onze open markten terwijl ze notabene het Rusland China verbond hebben aangekondigd.

[Reactie gewijzigd door 2green op 25 juli 2024 21:45]

Mensen wereldweid maken grof geld in China, anders dan de bestuursvorm is de markt zo vrij als een vogel gelaten, stuk vrijer dan in het westen.
Wel toevallig vlak nadat hij weer in China gespot is. /3
Dat er een relatie met Jack Ma is vermoed ik ook.
Ik denk echter dat zelfs dat de reorganisatie uit zijn koker komt om de invloed van van de Chinese overheid op de bedrijven moeilijker te maken en delen zelfs te kunnen vrijwaren van de overheidsinvloed.
Ben benieuwd hoe dat voor huidige aandeelhouders gaat lopen, krijgen die dan naar rato aandelen in elke tak of aandelen in de holding company met afsplitsingen wanneer de takken IPO gaan?
Yes zo gaat dat exact, zijn net worth lijdt er in principe niet onder.
Ah ja, van een piek van 300 HKD naar 60 HKD toen meneer Ma een beetje te veel invloed kreeg. Die net worth bedoel je? Xi heeft zeer duidelijk gemaakt dat te veel macht zal resulteren in minder leuke gevolgen.
Behalve Belgen, die worden geschoren.
Banken beschouwen de nieuwe aandelen als dividend waarop stevige taksen worden geheven. Dus kwestie van vlak voor Split te verkopen en eventueel die stukken terug aan te kopen waar je interesse in hebt.
Alibaba en de 40 dochterondernemingen?
Op zich vind ik dat idee geeneens zo verkeerd om dan 1 groot bedrijf te splitsen in meerdere zelfstandig werkende onderdelen. Voordeel daarvan kan zijn dat als 1 tak nu minder gaat dat niet meteen een heel bedrijf daarvan last heeft. En tja of daar nu andere redes achter zitten omdat het China is, mwah nee, zakenlui blijven zakenlui. Of het nu Chinezen zijn, Europeanen of Amerikanen, zaken blijven uiteindelijk zaken.
Simpele uitleg

1. Marktplaats
2. Amazon
3. PayPal / digiD / microsoft / google en nog veel meer.
4. Tomtom
5. Fedex
6. Paramount

Vraag me af waar de kleinere dingen zijn zoals local grocery delivery (he-ma), sharing vehicles (share bikes, scooters etc).

Vooral de 3e is lastig uit te leggen. Dat is een groot reus. Als die reus omvalt, dan ligt half china zeker weken plat. Een ander reus is tencent. Die heeft de ander helft.

Edit waarschijnlijk was finance ant al apart. De helft china betaalt via alipay. Ander helft betaalt met wepay. Wat wij pinnen en internet bankieren, betalen ze met hun mobiel.

[Reactie gewijzigd door zonglew00 op 25 juli 2024 21:45]

Taobao en Tmall zijn echt geen marktplaats. Waar we in het westen AliExpress Kent, is het voor de chinezen Taobao. De voorloper van AliExpress gericht op het binnenlands markt.
Ja klopt, het is Amazon achtig. Tmall lijkt eerder op bol.com

Was en ben absoluut geen fan van beide
Jack Ma mocht/moest hiervoor terug naar China zodat hij enkel zijn handtekening eronder mocht zetten.
Ik hoop dat ik niet veel meer werk verrichten moet bij het kopen van waren.
Denk dat er in dat opzicht weinig zal veranderen, tot nu viel Aliexpress onder alibaba, en nu zullen ze een eigen ceo krijgen, voor klanten zal er denk ik weinig veranderen.

[Reactie gewijzigd door Vlizzjeffrey op 25 juli 2024 21:45]

Zou dit ook een gevolg kunnen zijn van de mogelijke ban van TikTok in USA?

Dat Aliexpress op deze manier kan voorkomen dat het hele bedrijf verboden wordt om zaken te doen met Amerika, maar eventueel alleen losse bedrijven eventueel verbannen worden.
Als voorbeeld dat als AlibabaCloud verboden wordt, dat niet ook Alibaba/Aliexpress verboden zal zijn.
Niet zo'n gek idee. Dit zal weleens meer met de situatie in de VS te maken kunnen hebben dan met de situatie in China zelf.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.