Nederlandse gamemakers richten investeringsfonds op voor gamestudio's

Een groep van ruim vijfentwintig Nederlandse game-ontwikkelaars hebben samen een nieuw fonds opgericht voor Nederlandse gamestudios: Midgame Fund. Met het fonds willen de ontwikkelaars gamemakers in Nederland geld lenen om meer succesvolle games te maken.

Aanvragers moeten Nederlandse gamemakers zijn en kunnen tussen de 10.000 euro en 150.000 euro aanvragen bij Midgame Fund. Daarnaast kunnen de gamestudio's een beroep doen op de kennis en het netwerk van de investeerders van het fonds. Onder de betrokken gamemakers bevinden zich onder andere Adriaan de Jongh van de game Hidden Folks, Rami Ismail van de studio Vlambeer en Gert-Jan Stolk van DoubleDutch, het meest bekend van de game SpeedRunners.

Via de website van Midgame Fund kunnen gamemakers een pitch indienen voor financiële ondersteuning. Om te kunnen pitchen moet het team uit Nederland komen en willen de investeerders een prototype of een eerste werkende versie van de game zien.

Als een aantal investeerders het een interessant project vinden, zullen ze de makers ondersteunen. Als de game verkocht gaat worden moeten de makers de inleg van het fonds terugbetalen met 'een beetje extra' waarmee nieuwe projecten ondersteund kunnen worden.

Mocht het project niet slagen, dan hoeven de makers de investering niet terug te betalen. Ook wil Midgame Fund geen zeggenschap in projecten en staat het de gamestudio's vrij om samen te werken met uitgevers en andere partijen.

Door Robert Zomers

Redacteur

11-03-2021 • 16:24

36

Reacties (36)

36
36
15
2
0
20
Wijzig sortering
Heel nobel om investering niet terug te vragen, maar hoe garandeer je dan dat iemand daadwerkelijk zijn best doet met jou geïnvesteerde geld en de intentie heeft deze daadwerkelijk af te maken?
Het is verkeerd overgenomen.

De betreffende tekst zegt; "If your game fails to recoup, you don't have to pay us back." Dus het project moet nog steeds slagen.

"We give you money to make the game, and you give us a share of its revenue for a limited time and up to a certain amount. We ask for a larger share of the revenue until our money is paid back ('recoup') and a small revenue share after that - so we can invest in more games."

Zie het als Dragons Den, maar dan voor gamers.

Daarbij, zullen ze echt niet zomaar een zooitje slackers met een slecht business & marketing plan geld geven. EN, wil jij 10k of wil jij 10k, de hulp van een groep ervaren investeerders, een groot netwerk en de hopelijk 10-voudig winst.

[Reactie gewijzigd door Uzuhl op 23 juli 2024 03:43]

Volgens mij is Dragon's Den normaal gesproken 'equity financing' dus je staat een deel van de eigendom van je bedrijf af (inclusief de winst/dividend) aan de investeerders. Die kunnen dat deel zo lang vast houden als ze zelf willen of doorverkopen (aan een derde partij of aan jou zelf).

Het voorstel waar het hier over lijkt te gaan is veel coulanter dan equity, het is meer een tijdelijke revenue share. Het is de bedenkers ook duidelijk niet te doen om er (veel) geld aan te verdienen maar eerder om te zorgen dat deze sector verder van de grond komt.
Nee precies, maar waar ik op doel is dat het niet zomaar even een x bedrag naar je gegooid wordt zonder dat je ergens aan vast zit.

Nogmaals super tof initiatief, maar niets is gratis :)
Het is niet gratis maar de voorwaarden zijn fantastisch:

* De IP blijft van jou
* Verkoop je niks, betaal je niks
* Verkoop je wel, moet je een redelijk deel van de opbrengst af staan, maar
* Heb je de investering uiteindelijk helemaal terug betaald door steeds delen van je omzet af te staan, dan gaat het deel dat je moet afstaan fors omlaag.

Vergelijk dit met een app voor iOS bouwen:
* Je krijgt toegang tot wat online resources maar niet veel meer dan dat
* Je moet betalen (weinig, maar toch) om uberhaupt te kunnen beginnen met verkopen
* Je moet een fors deel (30%) van je omzet afstaan
* Indefinitely

Sterker nog dit klinkt steeds meer als een gouden deal. Alsof Apple je geld geeft om je app te bouwen en dan dat langzaam terug verdient uit die 30% en dan als het geld terug is ook nog eens het tarief fors omlaag doet.
Ik zie een investeringsfonds toch anders dan een release platform zoals Apple.

Het investeringsfonds zorgt alleen dat je een budget hebt om het spel te maken, maar de release zal toch moeten gebeuren op een platform zoals Steam of Apple's Appstore.. oftewel, die 30% betaal je nog steeds om je game te kunnen publiceren.

Ik vind oprecht de voorwaarden van het investeringsfonds Midgame Fund fantastisch voor het kunnen blijven ontwikkelen van nieuwe games.
Nu nog de release platforms.. :|
Het 1e gaat over productie, het 2e over distributie. Het 1e kan niet zonder het 2e en zal dus ook met al die dingen te maken krijgen. Je vergelijkt totaal verschillende dingen met elkaar.
Dit is gewoon hoe veel (indie-)publishers werken, het is dus gewoon een publisher-model zonder dat er aan marketing gedaan wordt door de publisher.
Dat is lastig, maar één van de doelen is ook om mensen bij elkaar te brengen en te netwerken. Op die manier zou je ook de rotte appels eruit kunnen vissen... Maar ik ben met je eens, ze gaan uit van het goede van de mens en dat is toch een flink risico.
Mwah dat valt nog wel mee als ik de volgende zin lees:
Als een aantal investeerders het een interessant project vinden, zullen ze de makers ondersteunen.
Het is dus verre van vanzelfsprekend dat als je wat in elkaar flanst je iets krijgt. Je moet ze nog altijd zien te overtuigen.
Ja precies. En een ervaren ontwikkelaar die kan zien of je zelf die game tot dat punt van prototype of alpha versie hebt gebracht en of je dus in staat bent om het een niveau hoger te tillen.

* OddesE vist een van zijn Tetris clonen uit de stofdoos en meldt zich aan :*)
Het lijkt mij niet dat ze geld op de rekening storten en zeggen: "Succes ermee!". Ze kunnen dus best wat voorwaarden stellen waaraan zo'n gamestudio aan moet voldoen. Denk bijvoorbeeld aan demo's of andere rapporten dat een zekere voortgang rapporteert.
Juist niet:
We have no say over you or your game.
We won't impose milestones or deadlines on you.
Een demo of voortgangsrapport hoeft dan ook niet per se een deadline voor iets te zijn. Het kan bv. ook een maandelijks rapport zijn waarin staat wat er die maand bereikt is. Daarmee informeer je de investeerders en toon je aan dat je nog altijd vol inzet bezig bent aan het project, maar dit wilt zeker niet zeggen dat de investeerders kunnen zeggen dat ze tegen het volgende rapport x aantal voortgang of bepaalde dingen willen zien. Een demo of rapport kan dus wel degelijk enkel richting zijn en hoeft ook niet publiekelijk te zijn, maar enkel beschikbaar voor de investeerders.

[Reactie gewijzigd door MattiVM op 23 juli 2024 03:43]

Investeren is als winkelen in een bedrijvenshop. En af en toe doe je gewoon een miskoop. Maar dat van tevoren in kunnen schatten (goed genoeg) is gewoon een vak apart , dat van de investeerder. Of het deze jongens gaat lukken moet nog blijken maar iig top nieuws dat ze het gaan proberen.
Ze moeten hun game pitchen aan de fonds en pas als zij daar potentie in zien van sucses kan je het krijgen. Je pitch moet dus overtuigend zijn en met Demo of Prototype is dan wel minste. En dat toont ook al enige skills.
Dat is toch logisch dat ze het niet terug vragen? Als ze het wel terug zouden vragen zou het een lening zijn in plaats van een investering.
Misschien een projectplanning met gelabelde stortingen indien bepaalde mijlpalen zijn gehaald?
Zo blijf je in controle en kan je voortijdig al de rotte of incompetente studio's eruit halen en een deel van het geld veilig stellen.
Verantwoording afleggen via inzage in de boekhouding. Onverantwoorde uitgaven of niet gebruikte gelden zullen ongetwijfeld door het contract teruggehaald kunnen worden.
De Nederlandse media industrie is best afhankelijk van allerlei fondsen. Bij elke NL film die ik zie (dat zijn er niet heel veel) zie ik dat het mede mogelijk gemaakt is door het Nederlandse filmfonds.
Is dit iets specifieks voor Nederland?
Ken zelf ook iemand die mede door een Nederlands fonds een indie game kon ontwikkelen. In het buitenland...

[Reactie gewijzigd door fm77 op 23 juli 2024 03:43]

Dit is zeker het geval voor de film, maar niet voor de games. Game studios maken gebruik van de WBSO en soms van een creatief stimulerend fonds. Maar er is nauwelijks subsidie voor games te vinden.

Helaas vind de overheid film en tv extreem relevant voor de cultuur, maar games totaal niet.
A2 Racer en Amsterdoom zijn prachtige voorbeelden van Nederlandse gamecultuur. Zou wel leuk zijn als er meer van die titels op de markt komen. Andere Nederlandse games zijn toch veel generieker en internationaler ingericht.
Ik betwijfel of de walgelijke rom-coms die de filmindustrie er met de lopende band uitpoept meer cultureel relevant zijn.

Het feit blijft bestaan dat de Nederlandse filmindustrie niet levensvatbaar is zonder subsidie. De gamesindustrie is dat wel. Maar er is geen enkele steun te vinden voor games omdat de lobby van de filmindustrie zo effectief is.

Iets als de opbrengsten van de thuiskopieheffing gaan niet naar games omdat de film en muziek lobby zich daar actief tegen verzetten.

Game developers staan er alleen voor, en dat zie je terug in de beperkte groei van deze industrie vergeleken met de landen om ons heen.
De hele wereld zit vol met filmfondsen. Hier in het VK zo al tientallen, in de VS hebben ze er makkelijk honderden, zelfs op EU niveau is er een filmfonds. Het is niet ongebruikelijk in een sector waar kosten flink voorlopen (in het geval van film makkelijk een paar jaar) op de inkomsten.

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 23 juli 2024 03:43]

Er zijn verschillende inkomstenbronnen mogelijk. Afhankelijk van de bron wisselen de voorwaarden en wanneer je het kan vragen (op welk moment in het ontwikkeltraject).
Eigen geld, familie & vrienden, Investeerders, fondsen, andere studio's.

Nederland is niet een land waar van nature veel risico's genomen worden. Daarom is hier weinig geld beschikbaar voor durf investeringen met een hoog afbreukrisico. In Amerika bijvoorbeeld is t veel normaler geld op te halen voor een bedrijf, te falen, en dan opnieuw te beginnen zonder dat iemand raar kijkt.

Dit is dus een prachtig gebaar. K zag al wat rondgaan op de Dutch Games Industry slack waarin oa Adriaan dit opperde.
Dit is echt iets wat de Nederlandse game industrie goed gaat doen!

[Reactie gewijzigd door Xorgye op 23 juli 2024 03:43]

Dat het Filmfonds bij elke NL film staat is niet zo verwonderlijk, onderdeel van veel projecten in bijna de gehele cultuur is het aanschrijven van fondsen en andere subsidieverstrekkers. Of je zelf genoeg op de bank hebt staan maakt daarbij niet zoveel uit en het is gratis geld dus natuurlijk stuurt men al die aanvragen de deur uit. Weet niet hoe het nu is, maar in de jaren '80 had je een zogenaamde fondsen gids met daarin vele duizenden en duizenden fondsen en in welke gebieden men uitkeringen deed, met bijvoorbeeld de padvinderij en jongerencentrum destijds dankbaar gebruik van gemaakt.
Denk dat er op achter de titel moet
Is een speciaal message board voor op het forum: Spel- en tikfoutjes - en dus *geen* andere foutjes - deel 45

Ook een 'Feedback' link voor te vinden onder de auteur op deze pagina.

On-topic: mooi initiatief. Hoop dat dit meer indie developers kansen gaat brengen in deze tijden. Als je ziet wat een vlucht indie games tijdens de pandemie hebben genomen kan ik het alleen maar toejuichen :*)
Bedankt, hier was ik niet van op de hoogte!
Super tof initiatief! Hopelijk brengt dit iets moois op de markt.
Wat een prachtig initiatief! Zoiets moet eigenlijk voor veel meer zaken gedaan worden.
Wat een prachtig initiatief! Zoiets moet eigenlijk voor veel meer zaken gedaan worden.
En of! Weet iemand of er vergelijkbare fondsen zijn in Nederland voor software?
Moet je hiervoor al een bestaande game studio zijn? Het zou misschien ook leuk kunnen zijn voor beginnende ontwikkelaars. Misschien hebben die geen studio of werknemers, maar wel een goed idee en misschien een paar technisch onderlegde vrienden. Zelfs het hebben van extra connecties kan helpen. Wellicht maakt het het bijvoorbeeld makkelijker om aan een SDK te komen voor de Nintendo Switch. Als beginnende developer kom je daar haast niet aan.
Aan ideeën hebben ze niks. Er is overvloed aan ideeën omdat iedereen van laag tot hoog in branche vol met ideeën zit. En “goed” idee is niet meer dan mening van de “game visionair” een idee pitchen aan geld schieter is al hele opgave voor prof. Als outsider buiten de industrie of zonder enige kenis in software ontwikkeling. Is maar de vraag of het een top idee is.
Om enige validatie dat idee potentie heeft heb minst prototype nodig. Alleen top game designer met hoge skill kwa inzicht in potentie van game concept en pitchen daarvan maken enige kans. Al zal dat puur vanuit idee voor hen ook flinke opgave zijn.
Ook is er altijd grote kans dat na prototyping en gameplay testen de uitkomst is dat het dood spoor is. Waarbij risiko groot is als het orgineel of innovatieve nieuw soort game type of genre is. Of bestaande met een te grote twist. Wat juist negatief kan uitpakken. Hoe verder je afwijkt van bestaande bewezen concepten hoe twijfelachtig het wordt dat idee “goed” is.
Goed initiatief. Ik vraag me wel af wat de ROI is van de gameindustrie. Voor de meeste negatief en af en toe een hit die het recht zet?
Gezien het faillissement van bijvoorbeeld 'Abbey Games en de makers van 'Lawbringers'.
Als ik zo de berichten en interviews rondom Abbey Games lees dan denk ik dat ze grotendeels door eigen toe doen zijn gefaald. Te snel gegroeid in personeel, alles gewed op een paard, geen leider die zich hoofdzakelijk met het bedrijf bezig houd en geen duidelijke visie voor het bedrijf. Een succesvolle game met drie maten uitbrengen is één ding, een kleine studio met 12 man op de been houden is toch andere koek.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.