Sony geeft PS4-versie Fortnite crossplay met Nintendo Switch en Xbox One

Sony maakt vanaf vandaag crossplay voor de PlayStation 4-versie van Fortnite mogelijk met de Nintendo Switch en Xbox One. Daarnaast kunnen PS4-spelers met hun Fortnite-account nu zonder problemen inloggen bij de andere consoles. Later volgen meer games.

Volgens een bericht op het PlayStation Blog is de open bèta voor Fortnites crossplay nog maar de eerste stap. Sony is van plan om het ook bij andere spellen mogelijk te maken. "We zien de bèta als een kans om grondige tests uit te voeren die ervoor zorgen dat platformonafhankelijk spelen het beste is op de PlayStation, terwijl we rekening houden met de gebruikerservaring, zowel vanuit technisch als vanuit sociaal perspectief."

In augustus hield Sony nog vol dat de PS4-versie van Fortnite geen crossplay ging ondersteunen met de Switch en de Xbox One. Ceo Kenichiro Yoshida claimde dat het niet mogelijk was, omdat 'de beste ervaring voor Fortnite op de PlayStation 4 te vinden is'.

Door het gebrek aan crossplay-ondersteuning vanuit Sony, konden PS4-spelers niet op hun Fortnite-account inloggen op andere consoles. Dit betekende dat de spelers geen gebruik konden maken van hun gekochte items en de vooruitgang die ze hadden geboekt. In juni zei het bedrijf dat het op zoek ging naar een oplossing voor de blokkade.

Door Loïs Franx

Redacteur

26-09-2018 • 16:25

104 Linkedin

Submitter: Jboy1991

Lees meer

Mojang kondigt Minecraft: Dungeons aan Nieuws van 30 september 2018

Reacties (104)

Wijzig sortering
Dit werd tijd. Het anti-crossplatform-beleid van Sony was zeer klantonvriendelijk. Het was zelfs zo erg dat mensen die eenmaal ingelogd hadden op een Playstation hun Fortnite account niet meer konden gebruiken op een ander platform.
Ik laat het kunnen inloggen even erbuiten, maar toen Xbox de vorige generatie marktleider was wilde Sony ook graag crossplay, maar dat accepteerde Microsoft dan weer niet.

Ik snap Sony ergens wel, wanneer je aan kop staat wil je mensen geen reden geven om een andere console te kopen. Stel dat al je vrienden een Playstation 4 hebben, maar jij wilt heel graag Halo spelen, dan zou je misschien alsnog een PS4 halen puur omdat je anders niet samen met je vrienden kunt gamen.

[Reactie gewijzigd door lepel op 26 september 2018 22:36]

Ik lees dat wel vaker, maar ik kon daar geen betrouwbare bron van vinden dat Microsoft dat weigerde. Langs de andere kant, Phil Spencer is de eerste Xbox baas die weer volop voor gaming gaat dus erg verbazen zou het niet doen.
Ik ben benieuwd hoe het allemaal zal lopen, ik vind het wel tof dat ze het toelaten tussen verschillende platformen, maar men vrienden hebben dezelfde consoles dus tot dit moment heb ik het nog niet gemist. Ik zie het nog niet met alle games gebeuren, want dat zou willen zeggen dat ze enkel nog met exclusives kunnen gaan concurreren.
Snelle zoekopdracht. Ging destijds genoeg over rond vanuit de industrie.
https://kotaku.com/581374...-an-xbox-360-but-you-wont
https://www.engadget.com/...-360-with-a-ps3-but-cant/
https://www.rpgsite.net/n...s-still-down-to-microsoft

[Reactie gewijzigd door Mutatie op 26 september 2018 23:08]

Ik kan niet uithalen uit de laatste twee artikelen (kotaku krijg ik nu niet geopend) of er om reactie is gevraagd bij Sony of dat Sony een reactie heeft gegeven.
Het is hierdoor lastig uit de artikels te halen of het ontbreken van crossplay enkel door Microsoft komt of in dat geval Sony ook een rol speelt.
Inderdaad er zijn geen betrouwbare bronnen van.
Een fabeltje dat zijn eigen leven is gaan leiden.
Ik.... weet niet of XBOX de vorige generatie marktleider is geweest, als ik zo vrij mag zijn. Waaruit zou dat blijken?
Xbox360 en PS3 hebben vrijwel gelijke verkoop aantallen, er was geen duidelijke marktleider.

http://www.vgchartz.com/#Last%20Generation
Vraag me alleen wel af hoeveel die xbox verkopen opgestuwd zijn door mensen die in de loop van de tijd vervangende exemplaren aangeschaft hebben.

In mijn vriendengroep heeft bijna iedereen er wel 2 of 3 moeten kopen ivm diverse hardwarestoringen. Of dit voor de PS3 ook gold weet ik niet.
2 of 3? Das wel veel!
Ik was destijds erbij toen de Xbox360 uitgebracht werd. Pracht apparaat alleen die RLOD werd ik helemaal moedeloos van... Bij mijn 4de nieuwe Xbox360 heb ik een punt achter mijn Xbox gezet en ben overgestapt naar de Playstation 3. Eeeennn toen kwam de YLOD om de hoek kijken... 3 Playstations "rijker" en ik kon eindelijk normaal gamen.

Denk dat ze die verkopen ook meegerekend hebben want destijds waren de garantie voorwaardes niehiel helaas.
PS3 liep lange tijd wat achter. Maar met een lange adem zijn ze er op t einde voorbij gekropen met net 1 miljoen ofzo, rond de 88M. Inmiddels zit de PS4 bijna op dit zelfde aantal terwijl de XBO nog geen 40M heeft verkocht.

[Reactie gewijzigd door chimnino op 27 september 2018 01:33]

Het feit dat er meer 360s zijn verkocht dan PS3s?
Heb je bronnen voor dat feit? Wat ik kan vinden is dat het verschil in verkochte units (als je dat al als getal voor marktleider wil gebruiken (ik zou eerder naar verkochte games kijken)) niet significant is.
In principe is er misschien geen feitelijk verschil, maar je merkt simpelweg dat de xbox 360 populairder was dan de ps3 (met name) als gevolg van de implementatie van het "party" systeem, wat op de PS3 nauwelijks of niet aanwezig was.
Het uiteindelijke verschil in verkoopaantallen is klein maar de 360 heeft lang voor gelegen door de hoge verkoopprijs van de PS3. Pas na de prijsdaling is de PS3 in gaan lopen op de 360.
En? Alsof het om winnen gaat bij de release van een console. Belangrijker is dat de console goed verkoopt en dat de gamers tevreden zijn. Wie er wint boeit niet zo.
Wat een fanboy ben jij zeg haha, het waren alle 2 goede consoles en ieder had zo zijn plus punten. Heb Xbox altijd een meer all in device gevonden en playstation heeft betere exclusives :)
De PS3 vind ik een beter all in one media apparaat, met een heerlijk strak menu. Ik verdwaal gewoon in de 360 menu's. De 360 daarintegen is voor mij de multiplat koning. Games zagen er gemiddeld veel beter uit op wat uitzonderingen na.

[Reactie gewijzigd door MelvinGr op 27 september 2018 11:48]

En het feit dat de Xbox 360 eerder uit was, en ook goedkoper dan de eerste PS3. De eerste PS3 was 600 euro/500 dollar op release

[Reactie gewijzigd door MrFax op 26 september 2018 19:36]

Helaas niet want software had betere verkopen op de 360 dan PS3, veel mensen die beiden hadden, hadden enkel een PS3 voor de exclusives. En de platform owners krijgen ook een deel van de software verkopen op hun platform.

[Reactie gewijzigd door NC83 op 27 september 2018 07:54]

Jij slaapt vast een stuk beter sinds je weet dat de PS3 heeft gewonnen in een wedstrijd die niet bestaat?
Als iemand zegt dat partij A marktleider was, terwijl dat partij B dat was, dan mag dat toch wel degelijk gezegd worden, het is gewoon een feit. Maar het lijkt dat partij A fanboys dat niet accepteren en daarom dus gaan minnen..
Dit had destijds meer technische reden, architectuur verschilde & PSN week te veel af, nu is de architectuur vrijwel gelijk en is PSN beter dan dat het was.
Het verschil zit hem zeker wie de online dienst aanbiedt. 10 jaar terug liep alles via hun eigen servers, hoe ga je Live en PSN koppelen? En is dat wel wenselijk?
Bij dit soort spellen loopt de boel via de maker/publisher, en bestaat dit technisch probleem niet meer.

Het zijn dus andere tijden, destijds ging het om hun eigen online diensten, en nu ging het gewoon om Sony die dwars deed, terwijl het werkelijk geen enkel probleem geeft.
Ik hoop van harte dat dit ook voor meerdere 3rd party titles gaat gelden, bijvoorbeeld GTA Online.
PlayStation heeft al crossplay sinds de PS2. Microsoft komt daadwerkelijk net pas om de hoek kijken als het gaat om crossplay op een console.
Vertel me dan eens wat hier onzin aan is? De eerste titels met crossplay was al op de PS2 tussen de PC. Als het met de PC kan is het niet lastig om ook met andere consoles crossplay te hebben. Iedere generatie PS console heeft crossplay games gehad. Microsoft komt pas deze generatie iets met crossplay in het algemeen doen.

Leer de feiten eerst kennen.

[Reactie gewijzigd door Recon24 op 26 september 2018 18:35]

Idd. Ik speelde samen met mijn neef need for speed underground. Hij op zijn PS2 en ik op de pc.
"Following a comprehensive evaluation process, SIE has identified a path toward supporting cross-platform features for select third party content. "

"we have completed a thorough analysis of the business mechanics required to ensure that the PlayStation experience for our users remains intact today, and in the future, as we look to open up the platform."

Enkele quotes. Wat een lul verhaal van die CEO. :')
Zo'n lulverhaal is het niet. Je gaat wel een bepaald risico aan: minder afname van jouw platform omdat het nu verminderd opgedrongen is. Je gaat namelijk wel even afwijken van een gestelde strategie, die doe je niet zomaar even en zeker niet in de ogen van je aandeelhouders.
Waarom zouden er minder PS4's verkocht gaan worden door cross platform? Het ontbreken hiervan kan evengoed nadelig uitpakken doordat iemand dan juist geen PS4 koopt om toch samen te kunnen spelen met iemand die geen PS4 maar wel een XBox heeft. Nu kan die persoon zowel samenspelen en een PS4 kopen.
Zo'n lulverhaal is het niet.
Al twee keer geeft CEO als reden aan dat ze iets doen om de beste experience voor hun gamers te geven.
Dat is dus een lulverhaal, want in werkelijkheid draait het om de marktpositie, maw. de harde centjes. Zoals jij zelf ook noemt.
Ja het is echt typisch Japans zulke uitspraken. Ze geloven hun eigen onzin soms. Maakt zaken doen met Japanners af en toe lastig, mits je weet hoe er mee om te gaan.
Is het nu ook duidelijk vanaf wanneer dat kan?
Vanaf vandaag las ik net ergens! Mooi dat Sony toch over de brug is gekomen.

[Reactie gewijzigd door GovertNL op 26 september 2018 16:31]

Vanaf vandaag. Heb het er even bijgezet ;)
in het artikel staat 'nu'
Van een Facebook artikel van LadBible zou de "beta" vanaf vandaag starten.

Met "beta" bedoelt Sony de cross-platform functionaliteit.
Zolang PC er maar buiten blijft :/
Want? Je weet dat er al crossplay is met Rocket League op PC en PS4? :) Dus het kan wel degelijk werken; er zijn genoeg games en situaties te bedenken waarbij dat prima kan.
Er is al vanaf het begin crossplay tussen PC en PS4
Chatten doe je via de ingame chat

[Reactie gewijzigd door ferragosto op 26 september 2018 16:33]

En ik snap de drang voor deze crossplay niet echt.. Zodat je tegen vriendjes kunt spelen die een andere console hebben?
Precies dat!
je kan in lobby zitten met elkaar en daarin praten...
Bij mij persoonlijk gaat het erom, dat ik niet hoef te wisselen van console. Ik speel best veel op de Switch, en als ik dan ff gauw Fortnite wil spelen, is het niet handig om de PS4 daarvoor extra aan te slingeren.

In Fortnite kun je gewoon ingame-chat gebruiken om te praten met elkaar.
Oh dat kan wel hoor, ik op mijn Playstation 4 en Fortnite samen met vrienden op de P.C hebben gewoon voice-chat, hangt ook af van de developer natuurlijk maar het is wel mogelijk.

En ja dat is precies waarom je dat zou willen :-) Vrienden van mij hebben Xbox One en ik speel op PC/Playstation 4 dus ik ben blij met deze ontwikkeling.
Zeker met de Switch dus wel. Daar is de Fortnight heibel ook om ontstaan, daar Sony het account lockte. Dit is opzich niet nieuw en is op (bijna) alle tech en game sites wel besproken. Ik snap de verbazing dan ook niet zo goed...
Chat of niet, ik speel liever met mijn vrienden dan randoms. Misschien dat communicatie bij Fornite meer nodig is (speel het niet) maar was eerder (bij andere fps games) ook altijd prima te doen.
Waarom moet de PC er buiten blijven? In console vs PC discussies beweren console gamers altijd dat een console ook voor shooters even goed of zelfs beter is en dat er geen enkele vorm van aim assist in die console games zit ingebouwd.

Alleen al om die discussie te stoppen moeten ze het juist wel doen (en dan het liefst met een game zoals Quake of Unreal Tournament).
Grappig hoe mensen altijd denken dat elk Pc spel met muis en toetsenbord wordt gespeeld. Voor Rocket League en zat andere spellen pak je er een controller bij en dat gaat voor zowel Pc als console gelijk op dan qua gameplay.

[Reactie gewijzigd door Kusanagi op 27 september 2018 12:24]

Pc en ps4 hebben altijd al crossplay gehad. Waarom reageren mensen altijd hier zonder wat te onderzoeken :/.
Blijkbaar loog de CEO van Playstation dus. Crossplay kon dus wel, en heeft ook tijdelijk gewerkt voordat het door Sony weer eruitgesloopt werd.
Sony kreeg een hele lading kritiek over zich heen, en daar speelden Nintendo en Microsoft mooi op in door hun krachten te bundelen om te laten zien dat crossplay wel degelijk mogelijk is. Sony kon niet meer achterblijven en heeft nu dus weer crossplay voor Fortnite laten aanzetten.

[Reactie gewijzigd door Rex op 26 september 2018 16:33]

Heeft niks met "mogelijk" te maken. Het was een strategie die zich is gaan tegenwerken.
Natuurlijk is dit altijd al mogelijk geweest, wat Sony deed was dit bewust bij de ontwikkelaars afdwingen dat dit niet toegestaan is. Ze kunnen niet bewust dat ene bitje toe laten en die andere niet.
Ach ja qua games aanbod heeft Sony niet MS of Nintend nodig ;) want qua exclusives is het prima.

Vindt het jammer dat ze zich zo hechten aan de social media ;) want het is maar 1 game wat er impact op heeft. en misschien nog hier en daar 1-3 games.
Is dit dan de grote stap naar een crossplay toekomst waarin alle naties in vrede samenleven?! ik hoop het!
Natuurlijk niet, zieltjes winnen gaat gewoon door.

PC is ook '1 platform', maar daarin heb je toch ook Nvidia/AMD, Intel/AMD, Steam/Windows/Mac/Linux, elk vind natuurlijk dat op hun spul je het beste kan spelen. 'Console' is ook een platform, zelfs als ze dat compleet uniform maken (zelfs cross-account voor bv FIFA of BF progressie), zullen ze bezig blijven met zieltjes winnen.
Eindelijk! Stap in de goede richting door naar de gebruikers te luisteren :) !

[Reactie gewijzigd door Schuimpje op 26 september 2018 16:27]

Zou tof zijn als de PS4 in PvE (eventueel met strikes en/of raids e.d.) met crossplay mee kan doen met Destiny 2! :*)

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 26 september 2018 16:33]

Zolang het een Opt-in is juich ik dit toe.
Maar niet standaard alles in 1 lobby. Ben juist op console gaan gamen om van PC hackers met mod tools af te zijn.
In Fortnite word je enkel met spelers van andere consoles gematched als je in een party zit met vrienden van je die op een ander platform spelen. Anders blijf je gewoon gematched worden met mensen op jouw platform naar keuze. Opt-in dus.
Bij Rocket League is het een opt-out.
Ben al sinds jaar en dag een Sony PlayStation fan, maar dit hele cross-platform debacle van ze heb ik nooit begrepen. Ben blij dat ze eindelijk toch overstag zijn gegaan en het nu enablen.
Zo zorg je ervoor dat spelers naar jou console komen zoals Microsoft dat deed met de 360, eigenlijk was dit nergens voor nodig geweest met exclusives als Spiderman, Horizon en God of War heeft Sony al gewonnen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee