KPN, TNO, Huawei en Ericsson gaan proef doen met 5g in Noord-Groningen

KPN, TNO, Huawei en Ericsson gaan een proef doen met 5g in het Noord-Groningse Loppersum. De bedrijven zetten komende dinsdag hun handtekening onder een contract om de proef van start te laten gaan, meldt RTV Noord.

De proef is niet bedoeld voor de dorpsbewoners, maar moet bedrijven naar Loppersum lokken om producten met 5g-ondersteuning te gaan ontwikkelen, zegt de regionale omroep. Met welke technologie de bedrijven de proef gaan doen, is nog onduidelijk. In tegenstelling tot 3g en 4g is 5g nog geen vastgestelde standaard en staan technologieën die kans maken om als 5g-standaard door het leven te gaan nog in de kinderschoenen.

Wanneer de proef van start gaat, hoe lang het gaat duren en wat de doelen zijn, is vooralsnog onduidelijk. De telecomindustrie richt 5g voornamelijk op het verminderen van de latency. Dat moet realtime-toepassingen mogelijk maken, zoals het doorgeven van signalen aan zelfrijdende auto's, die vervolgens snel moeten anticiperen op die informatie. Bovendien moet de snelheid van 5g hoger liggen dan 4g, vooral voor toepassingen als virtual reality en videovergaderingen, die beide hoge resoluties vereisen.

Er zijn veel verschillende technologieën die kans maken om deel uit te maken van 5g. Zo kan het een geavanceerde versie zijn van het huidige lte-advanced, dat providers aanduiden als 4g. Ook mobiel internet op veel hogere frequenties zou deel uit kunnen maken van 5g, terwijl tot slot lifi ook onderdeel zou kunnen zijn van 5g. Gebruikers kunnen pas massaal over op 5g na 2022, denken Europese providers.

5g

Door Arnoud Wokke

Redacteur

20-08-2015 • 10:13

100 Linkedin

Submitter: Fluffyfluf

Lees meer

KPN begint dit jaar met 5g-tests Nieuws van 12 april 2018

Reacties (100)

100
100
77
1
0
0
Wijzig sortering
Welk groot bedrijf wil er nou in Loppersum producten gaan ontwikkelen? Als er een provincie is waar op dit moment door gaswinning aardbevingen komen is het daar wel. En de gemeente Loppersum heeft ongeveer 11.000 inwoners, dat zet toch geen zoden aan de dijk? Ga dan naar een andere stad in Groningen als je ook werkgelegenheid wil creëren.
Er is in die regio anders een behoorlijk tekort aan banen, de leefkosten zijn er laag, en het personeel is, met de RUG in de buurt, behoorlijk hoog opgeleid. Niet iedereen zit op Amsterdam en de haast Londen-eske veranderende woonmarkt te wachten. Als iemand die in Groningen heeft gewoont kan ik je overigens vertellen dat die aardbevingen overrated zijn, en omdat we meer Noordzee boringen gaan toestaan, waarschijnlijk ook minder gaan gebeuren.

Er is een reden dat grote bedrijven als IBM, Google, Ordina, Microsoft, e.v.a. juist in die regio neerstrijken: de infrastructuur is er, het personeel is er, en je hoeft ze minder te betalen dan dat je ze zou moeten betalen in de randstad, en op de koop toe: je kunt het nóg goedkoper maken door regionale subsidies aan te spreken, en nóg een keer goedkoper doordat het land daar goedkoper is voor nieuwe panden, en bestaande panden ook goedkoper zijn. Er is geen reden om in de randstad te willen zitten.
Minder betalen????
Eh hoezo, we hebben hier ook zoiets als vakbonden, cao's e.d.
Wat ik hier verdien dat verdient een collega die in amsterdam werkt ook.
Yup, mee eens, op zelfde niveau, maar daar kun je als bedrijf handig in zijn, zet je SCC's en je entry-level fabrieken neer in Groningen, en de duurdere posities kun je in de randstad houden. En de levensstandaard is dan min of meer gelijk. Overigens, los van CAO's, want veel sectoren hebben dat niet (IT bijvoorbeeld), je kunt met minder eenzelfde levensstandaard hebben in het Noorden; door realistisch te zijn in je loon prijs je jezelf mogelijk niet uit de markt.
Denk inderdaad dat het salaris net voldoende zal zijn om personeel uit de soos te houden.
Met een klein vleugje subsidie vanuit het uwv gaat dat echt wel lukken.
Of zoals wij met dergelijk beloningen zeggen.
Te weinig om van te leven en te veel om dood te gaan.

Hoe dan ook, ieder stukje werkgelegenheid is welkom in het noorden.
Het bedrijfje waar ik momenteel aan het werk ben hebben ze onlangs een kleine 40 man er uit gebonjourd en vervangen voor vers en goedkoop vlees vanuit een uzb.
Ach nog een jaartje en ik ben 50 plusser dan ben ik ineens ook weer interessant voor de arbeidsmarkt.
Niet om de kennis en ervaring, maar om de 50+ subsidieregeling.
Ik weet nu dus al dat ik na ongeveer een half jaar ontslagen wordt om me vervolgens met die 50+ regeling weer aan te nemen.

Denk dat " project " Loppersum precies hetzelfde gaat worden.
Net als in de eemshaven, ook dat heeft gezorgd voor veel werkgelegenheid in het noorden.
Maar alleen die kwamen daar niet aan het werk.
Polen, Roemenen en Tsjechen daarintegen wel.
Rechtzaak na rechtzaak hierover geweest omtrent bepaalde misstanden.
En het gaat gewoon door.
Dus als dergelijke bedrijven zich hier gaan vestigen zullen ze eerst een groot stuk vertrouwen moeten winnen van de lokale bevolking.
Dergelijke bedrijven worden altijd ontvangen met een bepaald gevoel van wantrouwen.
Eerst zien, dan geloven.
Er is al te veel beloofd.
Riante subsidies en nagenoeg geen enkele hollander aan het werk.
Gek he dat deze provincies een bepaalde leegloop hebben.
35 jaar geleden was dat al net zo: "buitenstaanders" werden in Groningen altijd al gewantrouwd.
Ik kom er zelf vandaan en heb het teveel meegemaakt.
Zelfs als je vanuit bijvoorbeeld Hoogezand naar een omliggend dorp verhuisde werd je als buitenstaander gezien. Werkelijk belachelijk, zo bekrompen die dorpelingen in Groningen zijn.
Dat zal ook wel zo blijven.
Ik ben zelf ook verhuisd vanuit een dorp, degene die onlangs zo breed uit gemeten was bij de eo of vpro en waarvan zelfs de burgervader gevlucht is.
Woon nu nagenoeg in the middle of nowhere.
Na een maandje of zo wist de dorpsgemeenschap meer over mij te vertellen dan wat ik zelf wist.
Ik ben niet van de kerk, zit niet op voetballen en in de kroeg kom ik al helemaal niet, dus was eigenlijk gelijk al geketterd.

Maar dat was vroeger al zo en dat zal ook altijd zo blijven.
Maar is dat in de randstad werkelijk anders????
Geloof het niet, ik heb gewerkt in Ede en ook in Amersfoort en eigenlijk waren de lokale collega's het zelfde laken een pak, behalve degene die net als ik van ver kwamen.
Ik werk voor een groot IT bedrijf en verdien in Limburg minder dan mijn collega's in de randstad, ook al hebben we de zelfde cao. De gedachtegang daarachter is dat het leven in de randstad ook duurder is. Er zal vast wat van kloppen maar ik blijf het vreemd vinden.
Klopt niet, zeker niet binnen hetzelfde bedrijf.
Immers waar is de scheidingslijn....
En op welk criteria wordt dat beoordeeld?

Oh jij woont in Lutje meer en betaald minder vaste lasten, jij krijgt van mij 12,- per uur.
En jij woont in Knorredam en betaald meer vaste lasten....jij krijgt van mij 16,- per uur????

En wat als betrokkene gaat verhuizen, krijgt hij meer als ie naar de randstad verhuist of minder als ie naar het buitengebied gaat.

Ik zou mij er iig ernaar verstaan.
En niet alleen bij je werkgever ;)
Mag misschien zo zijn, maar het was toen ik jaren geleden bij een grote telco werkte ook zo... De collega's in het westen van het land hadden een iets hoger uurloon dan wij in het noorden.
Denk dat de reden ook is dat men daar minder last heeft van interferentie van andere netwerken. Het is daar relatief 'rustig' in de ether. Astron zit ook niet voor niks op de heide in Drenthe. Dat is waarschijnlijk wel de reden dat deze test niet in Drenthe wordt gedaan. ;)

edit: plus dat KPN al een paar keer aangegeven heeft een proef te willen doen met de combinatie van 4G en DSL voor buitengebieden. Als 5G nog meer geschikt is is dat ideaal! :)

[Reactie gewijzigd door Henkie-Jan op 20 augustus 2015 12:11]

Daar hoef je niet alleen als KPN op te storten hoor. Alleen hier is er weinig animo om buitengebieden te dekken, zeker niet door kleine bedrijven.

Ik zie wel een kleine industrie in het neerzetten van 4G mastjes in buitengebieden die dan via ac 5GHz en PtMP naar de aparte boerderijen stralen. Dit wordt in de VS in de bergachtige gebieden gedaan (backhauling).

www.ubnt.com

je zult versteld staan van wat er nu allemaal kan voor relatief lage prijs.
Over tijd trekt dat zich wel gelijk aan de grotere steden, maar zoals jij nu de situatie schetst is het inderdaad een mooi 'lokkertje' voor de provincie Groningen.

Ik heb een artikel van nu.nl in m'n achterhoofd, dat Groningen een van de gelukkigste steden is van Europa. Alleen de kon de werkgelegenheid (heel) wat beter...

Kortom, de puzzelstukje vallen samen! Mooi vooruitzicht voor Groningen hopelijk.

[Reactie gewijzigd door stervis op 20 augustus 2015 16:00]

Off-topic, maar goed: Ik ben het niet met je eens dat die aardbevingen overrated zijn (als inwoner van de Gem. Loppersum). Genoeg schade aan mijn huis inmiddels, en de NAM doet er behoorlijk moeilijk over...
Het valt natuurlijk altijd te proberen. En misschien heeft de 4g mast hier ook wel iets bijzonders. Deze is namelijk al meerdere malen gebruikt (langdurige testen) voor vaste verbindingen met 4g in het buitengebied.

En op het artikel van RTV Noord staat dat het speciaal om een plattelands test gaat. Stedelijke gebieden zijn al getest in Noorwegen

[Reactie gewijzigd door RobinF op 20 augustus 2015 10:51]

*aluminium hoedje op*
Tuurlijk heeft die 4G mast daar iets bijzonders...
Als er iets mis mee gaat raken ze de minste hoeveelheid mensen.
Minder mensen die 4G horen te hebben maar het niet krijgen door een defecte mast = minder schadevergoeding betalen
Delfzijl en omgeving is zijn infrastructuur aan het opplussen, sowieso is Groningen daarmee erg actief. Upgrade van de spoorlijnen, weer treinverkeer naar Veendam, aanpassing van de personen en goederenlijn naar Delfzijl, verlenging van de hoogspanningsleidingen naar Delfzijl, windmolenparken voor groene energie.

O.a.bGoogle heeft besloten zijn datacenter juist hier neer te zetten. Aangezien Google ook wil ontwikkelen aan electrische zelfrijdende voertuigen kan het wel eens bedoeld zijn om meer activiteiten van o.a. Google daar naartoe te halen. De regio is rustig, dus met de auto's kan je daar experimenteren met minder kans op ongelukken. De netwerkfrequenties zijn minder belast, dus er is frequentieruimte over voor experimenten. En gekwalificeerd personeel in de buurt vanuit de universiteit. Weten wij veel welke dealtjes achter de schermen al gemaakt zijn? Niet geschoten is altijd mis.
Of het echt gaat werken, dat is maar de vraag. 5g werkt in praktijk natuurlijk, maar wat ik bedoel en wat vaker over het hoofd word gezien is dat het ten kosten gaat van andere netwerken. We gaan van 3G naar 4G en 3G netwerk word waardeloos. Ik hoop nog altijd dat ze daar iets aan doen.
er is meer 3g dekking dan 4g...

snelheid is natuurlijk een ander verhaal.
Uiteindelijk zal de 4g dekking waarschijnlijk snel toenemen nu, er is met minder meer te behalen, althans bij de lagere frequentiebanden.

Ik vind vooral de locatie vreemd. De Regio Eindhoven is toch het technisch hart van Nederland.
Misschien is er wat geld bijgelegd door een (lokale) overheid om zo werkgelegenheid naar noord groningen te krijgen om zo de krimp van de provincie wat tegen te gaan.
De proef is niet bedoeld voor de dorpsbewoners, maar moet bedrijven naar Loppersum lokken om producten met 5g-ondersteuning te gaan ontwikkelen, zegt de regionale omroep.
Vind net een oud tweakers bericht waarin ze én stellen dat er inderdaad een overheidsorganisatie heeft gelobbiet voor meer werkgelegenheid in Groningen. Maar ook dat er nu al een test loopt met 4G in Loppersum.
"Snel internet is belangrijk voor buitengebieden in Groningen, omdat de snelheid van verbindingen nu te wensen overlaat", stelt voorzitter Sieger Dijkstra van Economic Board Groningen, dat als doel heeft bedrijven naar het gebied van Groningen te trekken.
De provider heeft al een 4g-proef lopen in Loppersum, die onlangs is uitgebreid: nu hebben meer mensen 4g als vervanging voor vast internet in het Groningse dorp.
nieuws: Onder meer KPN en TNO gaan waarschijnlijk proef doen met 'pre-5g' in Groningen

[Reactie gewijzigd door JustSomeWords op 20 augustus 2015 11:01]

er is meer 3g dekking dan 4g...

snelheid is natuurlijk een ander verhaal.
Dat is een loze stelling. Ten eerste moet je eerst definiëren over welk netwerk je spreekt (de aanname is dan dat je over het grondgebied van Nederland praat). Ten tweede is de vraag 'wat is dekking'. Heb je het puur over "wat is theoretisch gedekt" of "wat heb ik indoor of outdoor het meest robuuste signaal?". Als je namelijk naar KPN kijkt dan gebruikt men voor 4G een lagere frequentie dan voor 3G. Daarbij is LTE inherent robuuster dan 3G modulatie. Samen geeft dat in ieder geval in het geval van KPN vaak een beter 'signaal' op 4G dan op 3G.

[Reactie gewijzigd door Odie op 20 augustus 2015 11:36]

3g is op dit moment best te gebruiken. Het is niet super snel, maar dekking is er wel.
3G is zeker goed te gebruiken, alleen is het niet zo langzaam als je denkt. HSPA gaat tot 14Mb/s, dit is de H naast je ontvangst meter op je mobiel. HSPA+ gaat tot 168Mb/s, maar in Nederland zijn deze snelheden niet leverbaar. wel zal je dit op je mobiel als H+ gezien hebben.
Dekking heeft niet zo zeer te maken met welke generatie mobiel internet je te maken hebt, maar golflengte van de verbinding en afstand tot de mast.
Precies, 3G is in theorie snel genoeg voor 99% van de huidige applicaties die de gemiddelde consument gebruikt. Telecombedrijven hebben echter liever dat wij 4G gebruiken. Hoewel het natuurlijk een technologische vooruitgang is, is het ook een manier om de rekening van consument hoger te maken en tegelijkertijd de kosten voor de telecombedrijven te drukken.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 20 augustus 2015 13:41]

Gelukkig is mijn rekening gedaald toen ik een abbonement met 4G nam en is het internet er wel degelijk een heel stuk sneller door geworden.

Het verschil van latency is enorm en ik haal nu vaak 70mbit download en 20-30 mbit upload. Video's starten instant en vele pagina's zijn binnen een oogwenk geladen, dus ik hoef nergens op te wachten.
Dat je met 3G moest wachten heeft meer te maken met de dekking dan met de maximum snelheid van 3G. De snelheid van 3G met uitstekende dekking is 42,2 Mbps terwijl dat bij minder goede dekking maar 3,6 Mbps is.
Een nieuw 3G abonnement bij een budget provider is nog steeds veel goedkoper dan 4G bij een goede provider.
De reden dat ze 3G er uit willen hebben is dat het behoorlijk wat dikkere apparatuur vereist dan 4G. Ook het stroomverbruik en daarmee dus de operationele kosten zijn veel hoger voor 3G...

3G is op een aantal punten behoorlijk inefficiënt...
Maar die 3G dekking is er in de gemeente Loppersum (waar ook 4G als eerste in NL werd uitgerold) dan weer vrijwel niet...
ik haal gewoon 14 mbit down en 1,5 up met 68 ms latency dus vind 3k meer als prima het maakt 4g nutteloos aangezien het ook nog eens zuiniger is.

(KPN netwerk)

Verder heb ik hem zelfs op 2g staan als ik niet aan het browsen ben aangezien EDGE meer dan snel genoeg is voor updates en berichten en veel zuiniger is.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 20 augustus 2015 13:13]

Wat je zelf al aangeeft het gaat werken. En als in 2022 3G uitgefaseerd is lijkt mij dat geen probleem. Bepaalde dingen worden nou eenmaal beter en vervangen andere onderdelen. Zo internet ook bijna niemand meer met een inbel modem en daar hoor je ook niemand over klagen.
De druk ligt voornamelijk op de latency, en dat is wel een groot probleem bij realtime applicaties zoals in het artikel zit; niet iedereen gaat overschakelen naar 5G omdat de ping daar lager van is, de doorsnee gebruiker heeft liever iets langer wachten voor bakken data (afbeeldingen/video/facebook/...).

Gezien 5G standaard nog niet vast ligt kan je onmogelijk zeggen of het een vervanging voor 4G of voor bijvoorbeeld 2G gaat worden.
Dat merk ik alleen bij Vodafone. Lijkt soms wel eens of een aantal cellen letterlijk van 3G in 4 g is omgezet. Staan wel in het antenneregister maar G op de stoep er naast.
Bij KPN en T-Mobile is het 3G net op 4G masten flink verbeterd, er is een lage frequentie (900) toegevoegd voor beter (indoor)bereik. Ook zijn masten aan snellere verbindingen gekoppeld.
T-mobile heeft in de 4G gebieden zelfs alles vernieuwd. Dat werkt nu als een tierelier terwijl het vroeger een houwtje touwtje net was met talloze issues.
KPN heft wel steeds vaker losse 3G masten op, maar heeft wel landelihk 3G 900 aangezet en dat is echt een kwaliteitssprong hoor.
Gebruikers kunnen pas massaal over op 5g na 2022, denken Europese providers.
Is het serieus waar dat de volgende stap (sinds 4g) nog 7 jaar op zich laat wachten!?
Is dat zo vreemd dan? Laat providers ook eens hun investeringen terugverdienen! Was het 3 jaar dan hadden we niet zo'n goed dekkend 4G netwerk gehad óf duurdere abonnementen!
KPN had in 2014 een nettowinst van 239 miljoen euro. Daar valt niet over te klagen, het is zelfs nog een daling van 18 procent ten opzichte van 2013.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 20 augustus 2015 13:46]

Eigenlijk zijn we op dit moment pas bij 3.9G.

https://nl.wikipedia.org/wiki/4G

Dus in die 7 jaar gaan we hopelijk eerst over naar LTE-Advanced.
LTE A mt carrier aggregation draait hoor, in steden bij KPN en Vodafone wordt de 1800 frequentie aan de 800 gegangen. In Nederland wordt dat 4g+ geniemd T-Mobile zal er eerstdaags ook wel mee beginnen door hun 900 aan de 18000 te hangen.

Overigens vind ik de naam 4G niet slecht, tussen LTE advanced en LTE merk je niet heel enorm veel verschil. Het verschil tussen 3G en 4G is voor vrijwel iedereen onmiddelijk merkbaar door hoe snel nu.nl op je scherm staat, zeker met weinig streepjes. Bij youtube is het helemaal wereld van verschil.

[Reactie gewijzigd door Schrudde op 21 augustus 2015 11:12]

Nee? Je krijgt eerst alle andere frequenties nog, zoals 4g1800 en 4g2600 (tenzij in een grote plaatst woont, daar is het al). En deze kunnen dan gebundeld (Carrier Aggregation) worden tot LTE-A (4g+)
ach wat we nu hebben is voldoende en laat ze 4g eerst maar eens zuiniger maken voordat we weer een stap achteruit gan.
vooralsnog is 2g > 3g en 3g> 4g beide een grote stap achteruit geweest in accu duur en stroomverbruik waardoor de idle drain en use drain steeds erger word.

ik heb mijn telefoon lekker op 2g staan voor berichten enz en het werkt prima en scheeld me dik 25% accuduur.
ik kan mijn telefoon gewoon een volle dag langer gebruiken en hoef me geen zorgen te maken om mijn accu als hij op 25% gaat omdat ik er nog makkelijk een dag mee kan doen aangezien de idle drain nog geen 3% is met wifi gewoon permanent aan.
Dat kan ik met 3g en helemaal met 4g wel vergeten.
Ik denk dat er eerder betere accu's op de markt komen voordat 4g zuiniger wordt. 25% minder zuinig ten opzichte van 2g is te verwachten voor zo'n snelheid.
Er zit nog heel wat rek in "4G", op dit moment wordt nog lang niet het onderste uit de kan gehaald.

Maar in het artikel staat:vervolgens snel moeten anticiperen op die informatie. 8)7
Dat klopt niet, misschien wordt er reageren bedoeld? Voor anticiperen maakt de latency niet uit.
Maar het komt er in ieder geval op neer dat 5G nog helemaal ontwikkeld moet worden.
Tja. Ik wacht ook al even op de vervanger voor de dieselmotor en benzinemotor.
Electromotor is geen nieuwere technologie, die is er al vanaf 1832 zo'n beetje.
Ik snap dat het allemaal vooruit moet maar waarvoor zou je sneller internet nodig hebben die bundels zijn bijvoorbeeld ook echt nog niet bestendig voor 1080p of hoger via 3-4g te kijken.
En dat is toch wel het meest vretende wat je kan doen op een telefoon.
Kom op zeg, je bent een tweaker!. Dan moet je toch niet kunnen wachten totdat het er allemaal is. En dan weer zo snel mogelijk verder naar 6G.
Haha dat is waar maar te is nooit goed he :P
Maar ik begrijp het allemaal wel maar mij zal het niet zo boeien hoe snel het internet op me telefoon is, beter constant internet voor mij.
Thuis moet het rete snel zijn en constant :P
Een Tweaker is iemand die meer haalt uit minder techniek. Niet iemand die minder haalt uit meer techniek...dat zijn namelijk gadgetfreaks
Het hoeft niet alleen voor telefoons gebruikt te worden
Quote: "De telecomindustrie richt 5g voornamelijk op het verminderen van de ping. Dat moet realtime-toepassingen mogelijk maken, zoals het doorgeven van signalen aan zelfrijdende auto's, die vervolgens snel moeten anticiperen op die informatie."

Ja, als straks het 5G netwerk ook weer volloopt, omdat iederen 5G moet en zal hebben, dan doet die zelfrijdende auto het ook niet meer zoals ooit de bedoeling was. Beter voor die toepassing een heel nieuw protocol verzinnen en dan alle zelfrijdende auto's op enkel en alleen dat netwerk laten opereren.
Die zelfrijdende auto zal dan op een andere APN zitten met de prio meer op latency en betrouwbaarheid dan op bandbreedte zodat het verkeer elkaar niet bijt.
tenzij er heel veel zelfrijdende auto's gaan rijden.
Ik vind het concept dat een zelfrijdende auto afhankelijk is van een optimale netwerkverbinding een slecht idee. Auto moet de benodigde info gewoon kunnen cachen en verder zelf waarnemen, dan maakt latency ook niet zo uit.
Ik hoop het inderdaad. Kan toch niet zo zijn dat ze in een parkeerkelder er mee op houden.
Dat is natuurlijk tot op zekere hoogte waar. Voor zover ik begrepen heb is het echter ook gefocust op minder pakketjes sturen door een andere authenticatie en verificatie methoden te gebruiken. Waardoor er dus dus minder tijd nodig is om pakketjes te versturen en indien nodig opnieuw binnen te halen. Dat zou komen omdat de ontvanger zelf beter snapt wat bedoeld werd met de pakketjes.
De telecomindustrie richt 5g voornamelijk op het verminderen van de ping.
Van de wat ?
  • Ping, a pulse of sound in active sonar
  • Ping (networking utility), a computer network monitoring tool
  • Echo Request message in Internet Control Message Protocol (ICMP)
Vermindering van de latency dus.

[Reactie gewijzigd door SirNobax op 20 augustus 2015 10:23]

Komt eigenlijk allemaal op hetzelfde neer, hoe lang iets erover doet om bij jou te komen.
Ping is zo goed als altijd heen en terug. Latency is de tijd naar de server.
Vroeger zeker geen Counter Strike gespeeld? Daar ging het over niks anders dan ping. Hoewel ik toen nooit helemaal begreep wat het was, was wel duidelijk, hoe lager hoe beter :) Maar inderdaad de vermindering van latency, wat dus zaken zoals gezegd in het artikel beter moet laten werken.
Tuurlijk, snel mobiel internet is fijn maar in hoeverre heeft men dat nu echt nodig? Met het huidige systeem van mobiel internet betekent snel internet voor b.v. video's vooral dat je snel door je databundel gaat. Ik zou er veel meer baat bij hebben als ze de kosten omlaag weten te krijgen.
heel veel mensen die niet in gebieden leven binnen de bekabelde omgeving

verder is het creeren van een 5G standaard een goede investering omdat men dan licenties heeft die de rest van de wereld nodig heeft om een 5G netwerk op te zetten

je denkt nu aan je databundel maar deze connecties worden niet alleen op de mobiele markt gebruikt
het is een samenvoeging van je vaste internet verbinding en de mobiele in 2022 kan het best zijn dat jou data bundel rond de 30/40GB per maand is.
Zoals in het artikel genoemd wordt is 5G vooral bedoeld voor realtime-toepassingen. Zoals 4G vooral bedoeld is voor hoge snelheden (HD streaming, downloaden, cloud gaming en andere cloud toepassingen). Echter een ander groot voordeel van 4G over 3G is dat het het oude telefoonsignaal overbodig maakt, wat erg aantrekkelijk is voor providers. Dat voordeel heeft 5G niet over 4G en gezien de markt van real-time toepassingen voor de consument enorm klein is, is het is dus te hopen dat er bij de introductie van 5G genoeg toepassingen te verzinnen zijn om het meerwaarde te geven voor de consument. Gelukkig duurt dat nog heel lang en zie ik in VR en ER een glansrijke toekomst voor zowel bedrijven als consumenten.

[Reactie gewijzigd door Blackice09 op 20 augustus 2015 14:11]

De kosten kunnen alleen maar omlaag door verder te ontwikkelen. De huidige technologie heeft bepaalde kosten die niet veel verder omlaag kunnen. Dus je moet nieuwe technologie ontwikkelen die het mogelijk maakt om de kosten te verlagen, door bijvoorbeeld meer gebruikers op 1 cel te laten werken, zonder dat de bandbreedte keldert, of de latency heel hoog wordt.

En dat van die bundels: even over je beperkte visie heen stappen. Die bundels zijn ingevoerd omdat de huidige technologie niet in staat is om tegen acceptabele netwerkkosten onbeperkt internet te leveren. Daarom moet je dus ook verder ontwikkelen, zodat over een aantal jaar de noodzaak voor die bundels er niet meer is.
Indien de latency veel lager word zou 5G ook gebruikt kunnen worden om snel internet aan te bieden op afgelegen gebieden voor woningen of bedrijven. Glasvezel en 5G is de toekomst denk ik.

[Reactie gewijzigd door Ghorix op 20 augustus 2015 10:31]

Zal dit dan zijn waarom Loppersum gekozen is? Hier is ook met 4g al een test voor vaste 4g verbindingen in het buitengebied zijn. De Experiabox V10 (van KPN) heeft trouwens al ondersteuning voor USB dongels
Zou goed kunnen. Ik weet wel dat vooral KPN hier heel veel mee bezig is. Hun telefoon kabel waar ze momenteel de vaste verbinding nog mee doen is toe aan vervanging. Glasvezel is voor afgelegen gebieden nog te duur. Daarom 5G als alternatief. De reden voor specifiek loppersum zou ik niet weten.
Daar ben ik het niet helemaal mee eens. In Loppersum zelf is de telefoonkabel goed te gebruiken.
Misschien liggen er goede glasvezels naar toe vanwege de NAM installaties, en willen ze verder een relatief leeg gebied.
De H220N en V9 hebben hier ook ondersteuning voor. V8 weet ik niet helemaal zeker. En het werkt best goed.
Het gaat om een redelijk vlot alternatief voor bedrijven buiten dorpskernen die geen breedbandaansluiting hebben, aangezien glasvezel in de buitengebieden nog heel lang kan duren. 4G is vanwege snelheid en latency niet goed genoeg, volgens www.breedbandnoordgroningen.nl
Tja, 6G wordt vast nog beter ... het is maar hoe lang je wilt wachten.
Daar is 4G al geschikt voor en is in een aantal landen (o.a. VS en Australië) ook al lang uitgerold als alternatief voor een vaste verbinding (wat vaak nog een langzame DSL verbinding is).
In de VS is de term 4G (en dus straks ook 5G) erg verwarrend. De providers daar hadden namelijk het fantastische idee om HSDPA/HSUPA (snellere versie van UMTS) al 4G te noemen. Dus toen LTE uitkwam hadden ze een probleempje (snellere 4G!) en noemden HSDPA in ene 3.5G..

Ik vind de snelheid van LTE echt meer dan zat. Vaak sneller dan de gemiddelde WiFi router die je bij de Mediamarkt kan kopen. Latency, dat wordt de bom.
En voor die latency (of beter: vermindering van de latency) heb je 5G nodig.
Strict genomen is LTE (release 8 en 9) ook geen 4G, pas met LTE-Advanced is het conform de 3GPP 4G (release 10) specs. ITU vs 3GPP dingetje. Standaarden zijn leuk, het is alleen jammer dat er zoveel van zijn 😱
Bijzonder dat men een proef kan doen met een technologie die nog niet eens is gedefinieerd. Strict genomen doet men dus een proef met een technologie die de voorloper van het toekomstige ITU standaard '5G'.
Anoniem: 382732
@Odie20 augustus 2015 21:25
Maar de uitkomsten van dit soort proeven wordt de input voor de standaarden. Het zou natuurlijk hartstikke mooi zijn als je de technologie volledig in Word zou kunnen ontwikkelen, standaardiseren, bouwen, en dat het dan nog blijkt te werken ook...
Tuurlijk moeten er greenfield testen gedaan worden. Maar de titels van de artikelen hierover zijn gewoon verkeerd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee