Bedrijven en overheidsinstanties beginnen dit jaar 5g-test in Groningen

Tien bedrijven en overheidsorganisaties beginnen dit jaar met het testen van 5g in Noord-Groningen. De tien tekenen een convenant om in die regio, als enige landelijke gebied in Europa, tests te doen met de beoogde opvolger van 4g.

Namens de overheid zijn het ministerie van Economische Zaken en het Agentschap Telecom vertegenwoordigd, terwijl de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool Groningen eveneens tekenen. De bedrijven KPN, Vodafone, Huawei en Ericsson zijn er ook bij, net als SURF, onderzoeksinstituut TNO en de Economic Board Groningen, een organisatie die de economische ontwikkeling van de provincie voor ogen heeft.

De 5g-tests beginnen dit jaar op de Zernike Campus aan de noordkant van de stad Groningen. Later zullen de tests plaatsvinden op het platteland ten noorden van de stad. Zo kunnen agrariërs bijvoorbeeld ziekte in gewassen bijhouden via 5g.

De bedrijven en organisaties maakten vorig jaar bekend het plan te hebben om te testen rond Loppersum in Noord-Groningen. De telecomindustrie richt 5g voornamelijk op het verminderen van de latency. Dat moet realtime-toepassingen mogelijk maken, zoals het doorgeven van signalen aan zelfrijdende auto's, die vervolgens snel op die informatie moeten reageren. Bovendien moet de snelheid van 5g hoger liggen dan die van 4g, vooral voor toepassingen als virtual reality en videovergaderingen, die beide hoge resoluties vereisen.

Er zijn veel verschillende technieken die kans maken om deel uit te maken van 5g. Zo kan het een geavanceerde versie zijn van het huidige lte-advanced, dat door providers wordt aangeduid als 4g. Ook mobiel internet op veel hogere frequenties zou deel uit kunnen maken van 5g, terwijl tot slot ook lifi onderdeel zou kunnen zijn. Gebruikers kunnen pas na 2022 massaal over op 5g, denken Europese providers.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

09-06-2016 • 12:04

86

Reacties (86)

86
79
46
5
0
25
Wijzig sortering
Hoe gaan ze een techniek testen waarvan de specificatie nog niet eens af is?
Verrek. Enig idee waarom 3GPP de specificatie niet meer uitvoert?
Anoniem: 668730 @Rowantjuuuh9 juni 2016 17:01
Andersom lijkt me vreemder: een specificatie afronden zonder enige vorm van field-testing.
Dit was dus ook gelijk mijn gedachte, volgens mij is er nog standaard dat 5G heet.
Wellicht om juist te ontdekken wat het beste werkt? Een standaard in theorie uitwerken is mooi, maar zorgen dat het in de praktijk werkt nog veel mooier!
Anoniem: 636203 @Rowantjuuuh9 juni 2016 13:12
Met SDR (software defined radio) is dat allemaal geen probleem. Je kan het protocol en modulatie technieken allemaal eenvoudig aanpassen.
Glasvezel is nu eenmaal in dunbevolkte gebieden makkelijker uit te voeren dan bijv hier bij in Rotjeknor, allemaal volg gebouwd, veel flats e.d..moeten ze eerst allemaal onderzoeken wat waar loopt onder de grond en dan nog gaat het mis heb je ff geen stroom meer of geen water..lol
ja want 5g gaat via glasvezel???

of was je je niet bewust van het feit dat er veel meer glas in de randstad ligt dan in noord-oost groningen, waar je hier dus prima een vlan kunt aanleggen met een eigen netwerk poortje in een pop ergens in een wijk in hardje rotterdam, om dan tijdelijk een kabeltje langs een flat omhoog te laten lopen voor wat tests.. gaan we een half weiland omspitten, daar nieuwe infra aanleggen om vervolgens een 5g netwerk op te tuigen, waar niemand gebruik van maakt (omdat er in geen mijlen iemand woont).
Valt wel mee hoor, er loopt veel dark fiber door het noorden, met name richting Eemshaven. Je zit in een stad namelijk wel sneller met interferentie.
Valt wel mee? Groningen is samen met Zeeland het gebied met de minste glasvezel beschikbaarheid van Nederland. Zie kaartje; https://www.eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/
Anoniem: 668730 @GeoBeo9 juni 2016 17:03
Die lijst zegt niet zoveel. In veel van de plaatsen die daar tussen staan is glasvezel maar heel beperkt beschikbaar, vaak alleen op industrieterreinen.
Dat zegt heel veel, want in Groningen is zelfs op de meeste industrieterreinen geen (betaalbaar) glasvezel en vaak zelfs geen kabel internet of ADSL.

Ik weet toevallig uit eigen ervaring dat dit zo is van in elk geval Driebond (daar zie je de straalantenne's gewoon op de daken van bedrijven staan), maar ook Hoendiep. Op het Hoendiep heeft een vriend van mij er vorig jaar nog persoonlijk voor gezorgd dat er fysiek een kabel (geen glasvezel) verbinding naar het bedrijvenpand getrokken werd. Dit heeft 4 maanden geduurd. Het enige alternatief dat hij had om in die 4 maanden in 2015 zijn hele bedrijf op te laten draaien: 3G.

Ik heb het dan over bedrijventerreinen die direct aan de stadsbebouwing zitten. Het zal in de gebieden daarbuiten minstens zo erg zijn.

Ja. Zo erg, sneu en triest is het hier dus gesteld. En dan wordt er in een dorp 20km verderop met nog geen 10.000 inwoners 5G uitgerold. Zoiets kunnen alleen politici bedenken.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 03:44]

Lang niet alle Fiber wordt voor ftth gebruikt. Het meeste is voor bedrijfsverbindingen zoals van Rijkswaterstaat, ProRail, mobiele operators en industrie.

Dat er nog geen ftth initiatief is geweest heeft meer te maken met kosten/baten dan van de beschikbaarheid van een backbone.

Het zou me niet eens verbazen als ze een locatie van de Gasunie gaan gebruiken want die zijn ook onderling doorverbonden. 1 vezeltje voor een pilot is dan ook geen kunst.

En deze 5G pilot is zoals je had kunnen lezen gericht op agrarische industrie, niet de (klagerige) consument.

[Reactie gewijzigd door The Third Man op 24 juli 2024 03:44]

En deze 5G pilot is zoals je had kunnen lezen gericht op agrarische industrie, niet de (klagerige) consument.
Want dat is belangrijker dan de tech-bedrijven in de stad die anno 2016 niet eens een fatsoenlijke bekabelde internet verbinding kunnen krijgen?
Misschien moet je eens ff een kopje thee drinken want je klinkt wel erg gefrustreerd... Gelukkig is het bijna weekend.

Er komen meerdere 5G pilots aan, dit is niet de pilot die alles moet testen voor jan-en-alleman. De test die nu wordt gedaan is in het kader van de internet-of-things, omdat er in de agrarische sector veel interesse is in wide area networking voor hun bedrijfsprocessen. Denk aan sproei-installaties, diverse sensoren voor bijvoorbeeld voeding en vochtigheid en autonome landbouwvoertuigen. Behoorlijk high-tech dus, maar wel een andere tak van sport dan internetproviding.
Misschien wel makkelijker ja, maar zeker niet goedkoper! Per aansluiting moet er veel meer glas gelegd worden. In steden ligt overal toch al glas (naar de straat-/wijkcentrale).
Dat er toch al glas naar straat- of wijkcentrales ligt biedt bij de aanleg van glasvezel zoals Reggefiber het doet heel erg weinig voordeel. Aanwezigheid van bestaand glas is hoogstens in de buurt van City-PoP's een voordeel voor de partijen die uiteindelijk ook als actieve operator apparatuur gaan plaatsen en vanuit de City-PoP zelf backhaul verbindingen moeten verzorgen.

Reggefiber legt z'n netwerken namelijk neer met eigen PoP locaties (met ongeveer 2500 aansluitingen per Area-PoP) en met een eigen ring tussen alle Area-PoP's en City-PoP. Dus aan bestaande glasvezels hebben ze erg weinig.

Wat aanleg in (dichtbevolkte) steden wel erg moeilijk maakt is de veelheid aan grote maar vooral ook kleine straten, het vinden van grond om de PoP's te bouwen, etc. Dit maakte planning maar ook vaak het verkrijgen van vergunningen e.d. enorm veel complexer dan in minder dichtbevolkte steden of dorpen.

Natuurlijk moet je voor die laatste categorie wel grotere afstanden graven en kabels leggen, maar zeker het glas is in verhouding tot de overige kosten nog niet zo duur.
In mijn wijk ligt vast geen glas hoor, ja scherven uit 2e wereld oorlog maar geen vezel..
Dat moet realtime-toepassingen mogelijk maken, zoals het doorgeven van signalen aan zelfrijdende auto's, die vervolgens snel op die informatie moeten reageren
Succes om je auto met het glasvezel netwerk te verbinden terwijl je aan het auto rijden bent. Glasvezel heeft dus helemaal niet dezelfde doeleindes dan 5G.
Anoniem: 636203 9 juni 2016 13:13
Wat willen ze oversturen naar zelfrijdende auto's in real-time dan? Gaan ze vanaf een centraal punt de auto's besturen?
Nee, besturen niet.

Je moet bij zelfrijdende auto's vooral denken aan communicatie tussen bij elkaar in de buurt rijdende auto's. Bijvoorbeeld: De voorste auto in een lange rij auto's moet plotseling afremmen en binnen een split-second weten alle auto's daarachter het ook en remmen ook, nog voordat hun bestuurders/inzittenden uberhaupt door hebben dat er vooraan iemand in de remmen gaat.
Maar de vraag is dan, moeten die auto eerst hun rem signaal naar een centraal punt toe sturen voordat het vanuit daar weer naar de andere auto's wordt toegestuurd, of gaat er een ad-hoc situatie ontstaan tussen elke auto die bij elkaar in de buurt zijn?

[Reactie gewijzigd door Mic2000 op 24 juli 2024 03:44]

Geen idee.

Wie weet gaan ze dat wel uitvogelen wanneer ze hebben besloten dat 5g goed genoeg is en welke technieken daar dan het meest geschikt voor zijn :)
Anoniem: 382732 @Mic20009 juni 2016 18:18
Nee, het is een combinatie van verschillende systemen. Voor noodsituaties zullen auto's ook met de nodig sensoren zijn uitgerust om tijdig te kunnen stoppen. Maar je kunt bijvoorbeeld denken dat wel of niet door mogen rijden door een centraal systeem wordt bepaald i.p.v. door te kijken naar een rood of groen lampje.
Anoniem: 636203 @eymey9 juni 2016 16:38
Ik zou zeggen dat dit helemaal niet nodig is omdat de auto's snel genoeg kunnen reageren op plotseling remmen door voldoende afstand te houden.

Kijk als men als doel heeft om heel dicht op elkaar te gaan rijden (om de wegcapaciteit te doen toenemen) en dan op deze manier plotseling remmen te ondervangen dan zie ik gewoon dodelijke ongelukken gebeuren. Dit moet je gewoon niet zo doen omdat je net zal zien dat dit soort netwerken uitvalt als iemand plotseling remt.

Laat de auto's gewoon afstand houden rekening houdend met de snelheid en de rem capaciteit zodat de computer niet afhankelijk is van externe netwerken.
Wat willen ze oversturen naar zelfrijdende auto's in real-time dan?
Dingen als "opstopping in de kerkstraat". Maar ook verkeerslicht EA109 gaat over 14s op groen voor de Kerkstraat. Of "nog 3 parkeerplaatsen vrij in de Stadsgarage". Of "deze stoet auto's heeft als bestemming Assen".
Anoniem: 636203 @mashell9 juni 2016 16:39
Daar heb je geen real time / low latency voor nodig. Dat kan prima met het huidige 4G.
Ook als je heel veel van dit soort situaties door elkaar gaat gebruiken?
Het gebied ten westen van Groningen zou ook een goede graadmeter zijn. Daar wonen mensen (waaronder ik) die graag 5G tests uit willen voeren. :*)
Westerkwartier represent! Laat die 5G maar komen inderdaad. Al heb ik met KPN ook al vrij goede 4G dekking overal.
Laat 5g maar zitten, doe liever eerst wat aan die datalimieten. Die zijn te klein of te duur, wat het gebruik veel sterker beperkt.
Anoniem: 382732 @lordawesome9 juni 2016 18:20
Dan moet je in een ander land gaan wonen. Daar heb je abonnementen zonder datalimieten. Lijkt me een beetje raar om de ontwikkeling van nieuwe dingen af te laten hangen van hoe we dingen in een onbeduidend klein landje als Nederland doen.
Precies. Het ligt niet aan de techniek, in het buitenland word je niet uitgeknepen. Het probleem is dat een overheidsinstantie meewerkt aan deze praktijken.
Lage latency betekend wel dat we iets moeten gaan veranderen in de manier waarop we routeren op het internet.

Nu gaat bijna al ons verkeer eerst naar Amsterdam om daarna weer terug te gaan naar waar je vandaan kwam.

Die latency is over een glasvezel verbinding ongeveer 4ms en dat is best 'hoog' als je latency omlaag wil krijgen.

We zullen er dan denk ik niet aan ontkomen om meer verkeer lokaal te gaan routeren en zo de latency te kunnen drukken.

Bandbreedte opvoeren is leuk, maar lagere latency is nog leuker. Latency is vooral een stuk natuurwetten, daar komen we op een gegeven moment niet omheen.
Heb je hier toevallig een bron bij?
Voor welk van de onderdelen? Uit ervaring weet ik dat de latency zo hoog is en daar ontkom je niet aan als je alles centraal blijft routeren in Amsterdam.

Decentralisatie maakt het internet overigens nog robuuster dan het nu al is.
Alles gaat niet centraal via Amsterdam, er wordt redelijk wat binnen de telcos gerouteerd en we hebben nog 7 internet exchanges. Er gaat ook wel eens verkeer via buitenlandse knooppunten (vorig jaar ergens nog nieuws bericht van geweest op Tweakers)

Meeste waar we als Nederlanders mee verbinden hangt in datacenters die zelf aan de AMSIX hangen. AMS-IX is in veel gevallen ook de kortste fysieke route. Naast dat redelijk wat providers hun datacenters aan de AMS-IX knopen.
waar wil je prcies een bron van hebben, een beetje google en je weet hoe snel het licht gaat in glasvezel, zijn verhaal over amsterdam is overigens niet helemaal accuraat want er zijn meerdere switchpunten voor de verschillende mobiele netwerken, een brand bijv VF een paar jaar geleden heeft wel laten zien hoe groot de impact is van de uitval van een van die switchpunten maar helemaal out was het netwerk ook niet... als ik mijn onderbuik mag geloven kun je er wel vanuit gaan dat er nieuwe locaties bij zijn gekomen, waar gerouteerd kan worden, maar zelfs als je daardoor met een lacenty van 3.5ms in plaats van 4, houdt zijn verhaal nog steeds grotendeels stand. en wordt een slimmer routeringsprotocol een vereiste, bovendien zul je dan ook beter moeten gaan diferentieren tussen laag- en en hoog-prioriteits data, iets dat hoe dan ook al duur was, maar door netneutralteit nog veel duurder (want ingewikkelder) is geworden.
Lage latency betekend wel dat we iets moeten gaan veranderen in de manier waarop we routeren op het internet. Nu gaat bijna al ons verkeer eerst naar Amsterdam om daarna weer terug te gaan naar waar je vandaan kwam.
Welk verkeer heb je hierover. Je bedoelt, als je naar Tweakers.net browsed, ga je eerst naar Amsterdam, en vanaf daar naar de Tweakers servers? Of wat bedoel je?
Die latency is over een glasvezel verbinding ongeveer 4ms en dat is best 'hoog' als je latency omlaag wil krijgen.
We zullen er dan denk ik niet aan ontkomen om meer verkeer lokaal te gaan routeren en zo de latency te kunnen drukken.
Snap ik weer niet wat je bedoelt met lokaal routeren.
Mocht je willen livechatten met je buurman, ok, daar zou je iets kunnen winnen met lokaal routeren. Voor elke willekeurige website, zie ik niet zoveel in lokaal routeren, aangezien het gros toch niet lokaal voorhanden is.
Bandbreedte opvoeren is leuk, maar lagere latency is nog leuker. Latency is vooral een stuk natuurwetten, daar komen we op een gegeven moment niet omheen.
5G gaat verder dan websites bezoeken. Auto's die real-time met elkaar moeten praten en beide op de zelfde weg rijden.

Als die nu via 4G communiceren met elkaar is de kans heel groot dat dit verkeer eerst het halve land door gaat alvorens het aan komt bij de andere auto.

Een drone van een boer die met een 4G verbinding een live-video feed geeft. De kans is ook heel groot dat dit verkeer via Amsterdam gaat en dan weer terug naar de tablet van die boer.

Dat zijn zaken die je prima lokaal kan routeren en daarmee de latency kan drukken.
Dacht na het lezen van de titel dat het om 5g Wi-Fi ging. :)
Dat bestaat uiteraard al.

Wel goed dat ze al beginnen met testen. De toepassingen zijn eindeloos. Dataverbruik zal in de toekomst alleen maar hoger worden.
Het zou overigens ook nuttig zijn om capaciteit en bereikbaarheid te vergroten ten opzichte van huidige technieken. Meer en meer alledaagse apparaten zullen gebruik maken van het internet (internet of things) en natuurlijk groeit het inwonersaantal van Nederland en dus sowieso ook het smartphone gebruik.
Ik ben ook wel benieuwd welke mobile devices er al 5G ready zijn, iemand een idee?
Leuke zin: "Zo kan het een geavanceerde versie zijn van het huidige lte-advanced". LTE-Advanced is namelijk de geavanceerde versie. :)
Anoniem: 145867 9 juni 2016 12:08
Dan hebben de koeien straks eerder 5G als dan ik. :(

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 145867 op 24 juli 2024 03:44]

Zelf heb ik juist het vermoeden dat ze het in Groningen gaan doen omdat er daar ruimte voor is. Maar ik ben het wel met je eens. Jammer dat het allemaal in uithoeken van het land gebeurd. Ik wacht nog op glasvezel. ;)

Laat dat 5G maar zitten wat mij betreft, leuke ontwikkelingen maar voor mij persoonlijk niet direct nuttig. Zelf heb ik 3G max en ik ben hier zeer tevreden over. 4G zou geen overbodige luxe zijn maar het is niet nodig als je het mij vraagt. Trek glasvezel maar het hele land door. :)
Nee, heeft niets met ruimte te maken.
Ik ben namelijk bij de inventarisatie avonden geweest in deze.
Het heeft met de doel groep te maken, in noord Groningen heb je i.v.m. met de afstand relatief veel bedrijven die geen breedband internet hebben. Kabel of glasvezel/adsl is niet mogelijk van wege de afstand naar een centrale.

De reden om deze test in het noorden te doen is dat de regionale overheid een zak geld mee brengt om dit initiatief te ondersteunen.
Juist en dat is ook de reden waarom ik mij - als Groninger in het bevingsgebied - stoor aan dergelijke praktijken.

Ik heb er geen bron voor, maar toen minister Kamp aankondigde dat er een bedrag voor het gebied beschikbaar zou komen om o.a. de leefbaarheid te bevorderen zijn legio bedrijven hierin gestapt met dergelijke nutteloze en geldverslindende ideeën om maar met hun hand in de zak te mogen graaien.

Natuurlijk kunnen ze het hier wel verkopen om uiteindelijk de buitengebieden te willen bereiken waar men slecht internet heeft (ik heb netjes 120Mbit in een gehucht < 500 inwoners + 4G waar m'n WiFi het opgeeft), de hoofdreden is in mijn optiek toch echt die zag geld die Bullet hierboven noemt.
Helemaal mee eens. Er is en dan ook echt maar 1 reden, waarom die 5G test hier in Groningen gaat gebeuren: gratis geld subsidie.

Dat hier anno 2016, nog steeds tech bedrijven zijn aan de rand van de stad Groningen (o.a. Driebond bedrijventerrein) die hun internet binnen moeten krijgen via een straalverbinding (die o.a. langzamer of helemaal niet werkt als het regent, I kid you not) is wat mij betreft echt diep beschamend en bijna ongelooflijk.
We zijn tevens de provincie met (na Zeeland) het laagste aantal glasvezel verbindingen van Nederland. Wat dat betreft zijn we gewoon een zwaar onderontwikkeld gebied en kunnen we zeker wat ontwikkelingshulp gebruiken.

Maar met bovenstaande in het achterhoofd gaan ze in een gebied 20km buiten de stad, 5G aanleggen? De enigen die hier blij van worden zijn de bedrijven die het mogen aanleggen en de politici die het geld weg pissen en daar trots de provincie "mee op de kaart zetten". Schaamteloos.

Dit is een prachtig voorbeeld van de nutteloosheid en het averechts werken van ontwikkelingshulp trouwens.

[Reactie gewijzigd door GeoBeo op 24 juli 2024 03:44]

Anoniem: 399807 @Bullet NL9 juni 2016 12:39
Gaan we er hier ook als eerste van profiteren of zijn we een test regio en dan mogen we weer oprotten?
Zelf heb ik 3G max en ik ben hier zeer tevreden over. 4G zou geen overbodige luxe zijn maar het is niet nodig als je het mij vraagt. Trek glasvezel maar het hele land door.
Je hebt het alleen over de badnbreedte en niet over latency.
De latency bij 4G is juist belangrijk, de aanvraag van website gaat sneller dan bij een 3G verbinding.
En later komt er ook nog Voice over LTE (VoLTE/Pakketgeschakeld netwerk)zodat je belt via een data verbinding i.p.v. een gewoon bellen via een circuitgeschakeld netwerk
Idd.

Ik ben blij met 4g, niet zozeer vanwege de hogere snelheid, maar juist vooral de merkbaar lagere latency. En dat merk je vooral ook bij websites met veel (kleinere) objecten of applicaties die veel (kleine) calls naar de server doen.

Het is zelfs zo goed merkbaar, dat zelfs m'n schoonvader het merkte toen hij van een provider met alleen 4g als optie, wat hem niet nodig leek, wisselde naar een provider met standaard 4g. :P
dit laat toch wel zien dat je 4g alleen maar kent van de reclame uitingen op radio en tv.

de belangrijkste verbeterpunten van 4g,
> hogere snelheid, dus meer bandbreedte op het netwerk, hierdoor kunnen meer mensen tegelijk hun website laden zonder dat je iets merkt van de ander.
> lagere frequentie, hierdoor heb je minder last van muren en heb je dus vaker berijk, bovendien rijken lage freuqenties verder dus heb je ook in buitengebied verbinding itt 3g.
Het gaat er gewoon om wie het meeste geld inbrengt. En blijkbaar was dat Groningen.
--offtopic --

-_-_-_-_-_ mmmmooooooohhhhh }:O

I love the sound of whoosing cows flying by :P

--ontopic--
Ik hoop dat met name de latency een eind omlaag. Mijn inzien is de snelheid van 4g in principe al voor veel toepassingen meer dan toereikend. Enige probleem is de enorme latency die je af en toe hebt. Zelfs een simpele ssh-sessie kan daardoor ondragelijk worden. Fijn dat het 100Mbit is. Als het 50Mbit zou zijn maar ipv 150ms --> <10ms latency, dan ben ik persoonlijk toch echt heel wat blijer.
150MS is een prima latency, dat is hetzelfde als gamen op een Amerikaanse server; wat best okee werkt. Natuurlijk is minder fijner, maar toch.

150MS merk je bij normaal internet gebruik nauwelijks, misschien dat een site met veel afbeeldingen iets trager laad maar dan heb je 't wel gehad. Het is pas een probleem als het veel hoger wordt dan dat.

Natuurlijk zou 20MS op 5G heel erg fijn zijn, maar ik denk niet dat dat gerealiseerd gaat worden; teveel factoren die invloed hebben.
Whut? 150ms latency op 4G? Op een oude smartphone ofzo? Op 4G zit ik zelf vrijwel altijd onder 30ms op het KPN netwerk. Wat prima werkbaar is. (Geen merkbare vertraging/lag)

Edit; net een speedtest gedaan, iets hoger; 31ms op dit moment.

http://www.speedtest.net/my-result/a/1989463298

[Reactie gewijzigd door Luuk op 24 juli 2024 03:44]

Met grasvezel wel denk ik
Ze hebben waarschijnlijk ook al eerder glasvezel dan jij. Zo is dat nou eenmaal.
Daar is dat gebied te dunbevolkt voor. Niet gek dat KPN daarom ook erbij is. Die gaan testen uitvoeren voor vervanging van vaste internetaansluitingen.
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @krakendmodem9 juni 2016 12:21
Jongens jongens, het is echt niet dat Groningen en Noord Groningen onbewoonde wereld is hoor. Daar is op de meeste plaatsen ook gewoon breedband internet beschikbaar via o.a. glasvezel en de kabel.

Een meer voor de hand liggende reden vind ik de beschikbare ruimte, relatief minder volgebouwd en het agenschap Telecom, wat in Groningen zit evenals de genoemde onderwijs instituten.
Jongens jongens, het is echt niet dat Groningen en Noord Groningen onbewoonde wereld is hoor. Daar is op de meeste plaatsen ook gewoon breedband internet beschikbaar via o.a. glasvezel en de kabel.
Glasvezel is in Noord Groningen niet te vinden. Tenminste, niet naar individuele huizen toe. Dat gaat of via de kabel of via ouderwets koper.

En zoals boven al aangegeven, juist Friesland en Groningen zijn uitermate geschikt als proefgebied voor dit soort dingen, juist omdat er erg veel lege ruimte is en niet genoeg potentiele aansluitingen om glas te leggen.
Met een beetje geluk heb je kabel, maar er zijn nog genoeg plekken waar zelfs dat niet te vinden is. Een dorp verderop bij mij heeft bijvoorbeeld zelf een straalantenne laten plaatsen zodat ze toch draadloos internet kunnen verdelen, aangezien daar geen kabel ligt en ook niet aangelegd zal worden.

Laat staan dat er glasvezel ligt. Dat ligt alleen een beetje in Groningen Stad (ook minimaal geloof ik) en een stukje Leek en een minimaal stukje van Zuidhorn, volgens mij houd het daar ook wel mee op.
Anoniem: 145867 @Bor9 juni 2016 15:43
De opmerking kwam ook van een Groninger. By the way, deze groninger heeft gewoon glas direct aan huis. Up & Down 200/200. :) En straks 5G. Jelly?
Menig dorpje in het Groningse platteland heeft glasvezeldekking. Losstaande huizen in the middle of nowhere waarschijnlijk niet zozeer, maar daar komt dan idd 5G voor zoals jij al aangeeft.
Oh ja? Waar baseer je dat op? Wij komen bij KPN niet verder dan een koperlijntje hoor....

En als ik deze kaart van Reggefiber bekijk, ik het akelig leeg in Groningen (en veel andere plaatsen).
Friesland komt er nog slechter van af. Daar ligt alleen in Leeuwarden glas van reggefiber, voor de rest nergens.
Groningen en Drenthe hebben vrij veel dorpen al glas. Nog steeds weinig natuurlijk in vergelijking tot andere gebieden.

Maar ja, wij waren hier in het Noorden volgens mij ook een van de laatste gebieden waar DSL werd uitgerold.
Ik ben benieuwd waar je die informatie vandaan hebt. Ik kon alleen deze kaart op de site van Reggefiber vinden (zie de header van de pagina):

https://www.eindelijkglasvezel.nl/waar-glasvezel/

Volgens die kaart hebben alleen Marum, Meerstad en Leek zo'n beetje volledig glas, in Hoogezand en Zuidhorn ligt of komt nog wat, en verspreid over de stad Groningen zijn kleine gebiedjes met glas. Dat zou ik niet durven duiden met 'vrij veel dorpen'.

Heb je wellicht nog een andere bron waaruit blijkt dat er een grotere dekkingsgraad is?
Die kaart klopt niet helemaal. Bij ons in de regio/gemeente staat niet aangegeven dat er glasvezel is terwijl er al bijna 2 jaar inmiddels glasvezel aangesloten is.
In aanvulling op @silverchaosz: Houd er ook even rekening mee dat er meer partijen dan alleen Reggefiber zijn die FttH aanleggen.

De site van eindelijkglasvezel.nl gaat alleen over Reggefiber.

Die is wel verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de verglazingsgraad. Maar er zijn er zeker meer.

http://www.telecompaper.c...vezelaansluiting--1146582
Ik ben me er bewust van dat Reggefiber niet de enige aanbieder is. Zoals ik al aangaf was die site de enige informatie die ik zo snel vinden kon. Vandaar ook mijn vraag om meer bronnen. Daarom stel ik je link zeer op prijs, dank daarvoor!
IoT chip in elke koe en je bent er nooit meer 1 kwijt.
Eigenlijk zinloos, want welke koe komt er nu nog buiten?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.