Qualcomm toont prototype 5g-testplatform dat werkt op frequenties onder 6GHz

Qualcomm demonstreert op het Mobile World Congress in Shanghai een testplatform voor 5g-netwerken dat zijn werk doet op frequenties lager dan 6GHz. Het systeem bestaat uit een basisstation en 'user equipment' en zou snelheden tot 3Gbit/s mogelijk maken.

Qualcomm noemt geen snelheid in zijn persbericht, maar volgens EETimes, dat met een topman van het bedrijf sprak, is de testopstelling goed voor een snelheid van meer dan 3Gbit/s terwijl de latency minder dan een milliseconde zou bedragen. Het is niet bekend over welke afstand deze snelheid mogelijk is, maar het testsysteem is gemaakt om te werken op frequenties rond 3-5GHz, iets hoger dan de frequenties die voor 4g gebruikt worden. Door per verbinding een bandbreedte van 'meer dan' 100MHz te gebruiken binnen dat spectrum, is de hogere snelheid mogelijk. Bij 4g is dat per verbinding 20MHz, al kan dat met carrier aggregration verhoogd worden.

Een eerder testplatform voor 5g-netwerken van Qualcomm werkte op een frequentie van 28GHz. Ook 5g-testapparatuur van andere bedrijven werkte tot nu toe voornamelijk op hoge frequenties. De verwachting is dat de 5g-standaard van een breed frequentiespectrum gebruik zal maken; de lagere frequenties zijn nodig om een groot bereik mogelijk te maken, terwijl de hoge frequenties meer snelheid kunnen leveren.

De 5g-standaard is nog niet definitief vastgelegd en daardoor is het nog niet duidelijk welke frequenties uiteindelijk ingezet zullen worden voor de 4g-opvolger. Het zal gaan om een combinatie van lage frequenties die een groot bereik hebben, met hoge frequenties die hogere snelheden mogelijk maken.

Qualcomm zegt dat zijn prototype bijdraagt aan de ontwikkeling van de 5g-standaard. De 3gpp-organisatie die de communicatiestandaarden beheert, doet sinds 2015 onderzoek naar 5g 'New Radio', als onderdeel van release 14 van de 3gpp-standaard. In release 15 moet de 5g-standaard definitief zijn vastgelegd. Pas jaren daarna, vermoedelijk niet eerder dan 2022, komt 5g naar consumenten in Europa.

Prototype van Qualcomms 5g-basisstation

Door Julian Huijbregts

Nieuwsredacteur

27-06-2016 • 13:38

24 Linkedin

Lees meer

Reacties (24)

24
24
10
0
0
10
Wijzig sortering
Dat word straks in ieder huis een repeater van de betreffende provider omdat je anders echt niets meer ontvangt. Of met absurd veel vermogen gaan zenden in de hoop dat je overal binnen ook bereik hebt...
De verwachting is dat de 5g-standaard van een breed frequentiespectrum gebruik zal maken; de lagere frequenties zijn nodig om een groot bereik mogelijk te maken, terwijl de hoge frequenties meer snelheid kunnen leveren.
Voor het bereik wordt de lage frequentie gebruikt, en voor snelheid een hoge. De snelheid is dan niet overal even hoog, maar het bereik is dan wel goed.

[Reactie gewijzigd door zkiwi op 27 juni 2016 13:43]

Ah kijk, die had ik zo gauw even gemist. Dan nog vind ik >60GHz een flinke uitdaging. Ben heel benieuwd hoe ze dat willen gaan opvangen. Tegen die tijd hoop ik op een diepte artikel welke het uitlegt in redelijk begrijpbare termen :)
Dat is ook het eerste wat ik mij af vroeg idd, hoe zit het met bereik bij zo'n kleine golflengte?
Er was een tijdje geleden een artikel over 4G putdeksels.

Dus dan misschien niet in ieder huis maar wel veel kleine repeaters. Kan me wel voorstellen dat ze voor een dergelijke oplossing willen gaan. In steden dan. Op het land zal dat natuurlijk een stuk moeilijker gaan en zullen dan lage frequenties worden gebruikt zoals @zkiwi aangeeft.

EDIT: Het artikel betreft de deksel reviews: Gekkigheid op telecombeurs MWC

[Reactie gewijzigd door MBicknese op 27 juni 2016 13:48]

Of gewoon met VOIP thuis gelijk overschakelen op je Wifi-netwerk. Voor publieke gebouwen e.d. moet dan natuurlijk ook een oplossing komen, maar dat kan met mini-cells of ook een soort publieke wifi-dienst.
Dat is een leuk idee als je wifi/vaste verbinding inderdaad sneller is dan je mobiele verbinding.

Op het platteland is dat al omgekeerd. Op mijn telefoon zet ik eigenlijk alleen de wifi nog aan als ik met mijn telefoon bij mijn plex mediaserver wil. Voor alle andere zaken is mijn 4G verbinding veel sneller.

[Reactie gewijzigd door Torched op 27 juni 2016 15:10]

Denk je niet dat hier misschien over nagedacht is?
Als ik zie dat 2.4GHz nauwelijks de 50 meter red binnenshuis (en 5GHz vaak niet eens door twee muren heen komt) met de beschikbare 4W (maximaal voor 5GHz) dan zie ik niet in hoe zij de natuurwetten willen verbuigen zodat het geheel gaat werken. Hoe hoger de frequentie, hoe sneller het geheel geblokkeerd word door het minste of geringste. Ik meen me een 60GHz (of iets in die omgeving) WiFi idee te herinneren welke vanuit een plafondlamp verdeeld zou worden en dat kwam de kamer niet eens meer uit.

Als we de andere kant op gaan dan word het ook steeds makkelijker, met lange/midden/korte golf radio kun je eenvoudig enkele honderden kilometers overbruggen. De frequenties die daar gebruikt worden zijn 2,3MHz tot rond de 26MHz. FM radio (rond de 100MHz) heeft al meerdere zenders nodig om heel Nederland afdoende te bedekken. Dat is qua frequentie slechts een slordige 4x hoger. Met 4G hebben ze nu al meerdere antenne's per stad nodig, dus ik ben heel benieuwd naar de oplossing voor transmissies op de geplande 100GHz. Zelfs een plastic hoesje kan op die frequenties al zorgen voor minder/geen bereik ben ik bang...

[Reactie gewijzigd door Xudonax op 27 juni 2016 14:51]

Was het plan niet dat naast het nieuwste van het nieuwste, er altijd nog een 2G netwerk draait, voor de gevallen dat je geen of slecht bereik hebt met de nieuwere technieken?
Ik geloof het wel ja, maar was het niet vooral voor M2M of machine-to-machine toepassingen bedoeld?
Als we de andere kant op gaan dan word het ook steeds makkelijker, met lange/midden/korte golf radio kun je eenvoudig enkele honderden kilometers overbruggen.
Ja maar jammer genoeg kan je onder de 50MHz geen 100MHz brede band vinden.
Dat er meerdere zenders per stad nodig zijn ligt niet direct aan het bereik maar meer aan de capaciteit per antenne.
Dat was vroegâh ook heel niet nodig! :P Maar het is inderdaad een combinatie van capaciteit en bereik. Je wilt niet teveel devices op een mast hebben omdat je dan je spraak niet meer soepel kan doen met time division multiplexing. Frequency division multiplexing maakt het al iets eenvoudiger, maar dan zit je weer met het totaal beschikbare stukje frequentieruimte.

Sowieso ga je ook weinig 100MHz brede stukken vinden in de huidig gealloceerde frequentieruimte. Ik ben heel benieuwd hoe de overheid hierop in gaat spelen, want volgens mij is er niet heel veel dat momenteel boven de enkele GHz. Buiten radar dan, dat hangt AFAIK vooral rond de 5GHz.
{quote]Maar het is inderdaad een combinatie van capaciteit en bereik[.quote]
Bijna nergens in Nederland staan de masten de maximale afstand van elkaar af die voor dekking nodig is. Ga maar eens op een dak staan en tel de masten. Aan de andere kant zijn er veel plekken met weinig dekking omdat het meer loont om een mast in een stad bij te plaatsten voor extra capaciteit i.p.v. ergens betere dekking te verzorgen waar weinig gebeld wordt.

Trouwens... alleen bij 2G worden verschillende frequenties gebruikt zodat masten (met de overlap die ze moeten hebben) elkaar in theorie niet hoeven te storen maar die frequenties wil je een paar masten verderop weer hergebruiken want er is een beperkt aantal bandjes beschikbaar.
3G gebruikt dezelfde frequentie(s) bij elke mast en het teveel aan overlap verhoogd de ruis vloer.
Volgens mij gebruiken de 4g niet zulke sterke stuurzenders dus daarom staan er ook zoveel antennes door heel nederland
Het kleine bereik is hier juist een voordeel bij toepassingen in drukke winkelstraten en bijvoorbeeld festivals. Hier kun je heel gelokaliseerd aan kleine deelgroepen hoge bandbreedte aanbieden.
Het gebruik van andere frequenties dan tot nog toe in 3G/4G worden gebruikt is wel een grote stap lijkt me. De meeste providers hebben de laatste jaren veel geïnvesteerd in apparatuur die het mogelijk maakt van technologie te upgraden door middel van software. (bv. van 4G naar 4G+) met een software upgrade.

Als 5G gebruik maakt van frequenties die tot nog toe niet op de masten te vinden zijn wil dit zeggen dat er overal nieuwe antennes moeten worden geplaatst. Wellicht is het dus nog even wachten vooraleer we van 4G naar 5G gaan.
Dat is ook een beetje de gedachte die ik erbij heb. De technologie gaat zo snel en de kosten zijn dermate hoog (frequentieveiling, nieuwe apparatuur etc) dat het steeds lastiger wordt voor providers om de kosten terug te verdienen binnen die "korte" tijd. Of ze moeten de prijzen gaan verhogen en daar zijn wij dan weer de dupe van, maar dan kan je wel gebruik maken van de laatste technologie.
In het artikel staat ook (en het was ook al langer bekend) dat 5G niet voor 2022 beschikbaar komt voor consumenten in Europa. 4G bestaat ondertussen alweer een paar jaar en dus hebben de providers nog een aantal jaren om hun investeringen terug te verdienen.
Toch bijzonder stukje techniek allemaal als je bedenkt dat het allemaal via zo'n toestelletje kan.
:) Ik bedoelde ook beetje de huidige mogelijkheden. Als je er even bij stil staat :)
met die frequenties dan denk ik ook niet alleen meer aan gsm masten. maar gsm masten aangevuld met satalieten.. hybrid netwerk..
"
de lagere frequenties zijn nodig om een groot bereik mogelijk te maken, terwijl de hoge frequenties meer snelheid kunnen leveren.

De 5g-standaard is nog niet definitief vastgelegd en daardoor is het nog niet duidelijk welke frequenties uiteindelijk ingezet zullen worden voor de 4g-opvolger. Het zal gaan om een combinatie van lage frequenties die een groot bereik hebben, met hoge frequenties die hogere snelheden mogelijk maken.
"
Beetje dubbelop dit. ;)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee