Ericsson toont '5g' met snelheid van 25Gbit/s

Netwerkbedrijf Ericsson heeft met een test in Zweden een snelheid gehaald van 25Gbit/s. Dat gebeurde met apparatuur ter grootte van ongeveer een koffer. Ericsson toont de demonstratie volgende week publiekelijk op telecombeurs Mobile World Congress.

De prototypes voor 5g gebruiken Multi-user, Multiple Input, Multiple Output, oftewel mu-mimo om die snelheid te halen, zegt Ericsson. Bovendien gebruiken de prototypes beam tracking, een manier om te bepalen waar een apparaat is en vervolgens de signalen precies daarheen te sturen. Dat is nodig op hoge frequenties om een stabiele verbinding op te zetten.

De 5g-test is de opmaat naar de eerste veldtests in de buitenlucht. De Zuid-Koreaanse provider KT wil 5g aan de praat hebben voor de Olympische Spelen in 2018, hoewel het bedrijf spreekt van een 'preview' van 5g tegen die tijd. KT werkte mee aan de test van Ericsson.

Woensdag maakte Samsung al bekend dat het op telecombeurs Mobile World Congress een mogelijke 5g-techniek gaat tonen die acht 4k-streams kan overbrengen met een latency van maximaal een milliseconde. Hoewel er al veel demonstraties zijn, is 5g nog geen vastgestelde reeks technieken. Dat zal binnen enkele jaren gebeuren, waarna mensen 5g-netwerken en compatibele apparaten kunnen gebruiken vanaf 2020.

Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.

Door Arnoud Wokke

Redacteur

18-02-2016 • 14:43

65 Linkedin

Reacties (65)

65
64
32
0
0
26
Wijzig sortering
Mocht dit ooit door normale consumenten gebruikt worden, verwacht ik dat er ook een grote stijging zal komen in beschikbare bandbreedte? Ik zit nu op 10gb en ik merk dat ik met 4g+ al steeds meer doe en dus steeds meer verbruik. Met de snelheid van 5g zullen programma's als Netflix op betere kwaliteit laden en dus meer verbruiken.

Natuurlijk spreekt het voor zich dat het verhoogd word, maar ik kan niet zeggen dat het gemiddelde dat aangeboden word heel veel verhoogd is nadat mensen over gegaan zijn naar 4g.

Buiten dat zie ik hierbij natuurlijk veel nieuwe kansen voor bedrijven en een lokaal 5g netwerk.
Ik denk dat dit soort technieken een bedraad netwerk in de toekomst overbodig maken. Nu zie je al dat mensen in buitengebieden steeds vaker alleen maar mobiel internet gebruiken, omdat ze geen serieus bedraad alternatief hebben.

Ik heb sinds een maand een 10GB bundel via KPN. Het 4G netwerk is zo snel en stabiel in mijn regio dat ik WiFi bijna niet meer gebruik. Ik krijg die 10 gig bijna niet op, YouTube bekijk ik toch meer via mijn tablets die een betere WiFi ontvangst hebben dan mijn mobiel.

Over niet al te lange tijd hebben we allemaal tientallen/onbeperkte data bundels. Vreemd eigenlijk, want dat had ik jaren geleden ook al.
Niet echt hé, met gamen moet je zeker niet op WiFi zitten, dat is ten boze uit, dat zie ik hier al thuis.
Weleens gegamed op 4G?
Best goed te doen! Mijn ping was ongeveer 30
Met glasvezel zou je rond de 10 tot max 20 ms kunnen halen. Misschien nog minder zelfs als de servers in nl staan. voor een casual gamer zoals ik is 30 ms meer dan voldoende. Maar als je een pro gamer bent maken een paar ms een wereld van verschil.

Ik heb sinds Dec 20 Gig van KPN en ik moet zeggen dat ik nu minder op wifi zit thuis ( wat soms niet helemaal goed werkte) ik zit nu aan het einde van de maand toch wel tegen mijn bundel aan. maar ik doe dan ook alles wat ik wil, constant muziek streamen, filmpjes kijken, op kantoor tethering aan voor mij prive laptop en daar ook filmpjes op kijken, whatsapp en facebook. waarschijnlijk als de techniek ontwikkeld worden de bundels ook groter. ik hoop er op dat we ooit weer terug gaan naar echt onbeperkt internet over 4g of dan 5g. dan zouden ook meer mensen overstappen en het uiteindelijk nog goedkoper maken. wel betekend dat dat de huidige infrastructuur voor dsl,fiber en coax minder gebruikt zullen gaan worden wat de kosten weer omhoog drukt op dat segment.
In WoW haal ik een home/world latency van 6ms tot 16ms op glasvezel. Afhankelijk van de server waarop ik speel. Niet dat je daardoor beter speelt dan met 30ms lijkt me.
Lijkt mij wel. Je server heeft veel sneller door wat je staat. Dit kan op world first runs toch echt wel een wereld van verschil maken. Je moet het gewoon zien als een extra x ms extra. En het kan zelfs je dps beïnvloeden.
met wow durf ik het je niet precies te zeggen in hoeverre dat uitmaakt.
maar stel je voor met counter strike of een andere vergelijkbare shooter.

Je bent een potje aan het spelen op een dedicated server. deze staat in rusland. jou ms is 30 en jou tegenstander woont in moskou welke een ms van 10 heeft. dit betekend dat jou tegenstander alles 20 ms eerder ziet dan jij. nou denk je 20 ms is niet veel maar in de pro game wereld met shooters scheelt dit een hoop. dit is ook de reden waarom ze bij toernooitjes hun servers op locatie hebben zodat iedereen een gelijke ms heeft en het is natuurlijk veel beter te beheren.

ik weet van vroeger echt wayyyy back met medal of honor spearhead over adsl dat als mijn ms rond de 30 tot 60 was had ik meer moeite had met mensen raken.

hoe dan ook hoe minder ms je hebt hoe sneller je alles binnnen hebt en dus je voordeel groter is
Ik ben toch wel 5 a 10 gewend, heb geprobeerd te gamen in een multiplayer on-line
shooter maar lag meer op mijn rug dan ik liep en via de glasvezel loop ik toch een stuk langer overeind :)
Misschien nu nog niet, maar weet jij wat er over twee jaar mogelijk is? Ik bedoel maar, het is voor een partij als KPN veel interessanter om een mast te updaten dan bij iedere klant thuis. Met een mast kan je veel meer klanten in een keer bedienen.
Een mast die veel klanten kan bedienen is wel veel en veel duurder dan een upgrade van een wijkkasten om een nieuwe versie van vdsl te ondersteunen. Ja, masten dekken veel meer mensen, maar als je het verschil in gebruikte bandbreedte met vast internet inrekent, dan is het nog wel een hele tijd wachten alvorens dat goedkoper wordt. Wat wel duurder is, is natuurlijk de aanleg van nieuwe kabels (maar dat is praktisch nauwelijks nodig, en waar dat wel nodig zou zijn, zou het vaak ook nodig zijn om voor een nieuwe mast kabels te leggen. Maar om de 500-5000 huishoudens die binnen de ontvangst van een mast vallen in een stad te voorzien van vergelijkbare snelheden en bandbreedte als het bekabelde netwerk? Daarvoor heb je veel (dure) apparatuur nodig om maar niet te beginnen over spectrum ruimte. Alle mobiele bands die tegenwoordig in nl worden gebruikt zouden samen niet voor 500 huishoudens voldoen wanneer je LTE op elke zou gebruiken. Laat staan voor 5000 of misschien nog wel meer huishoudens. Met deze technologie die op de ontvanger richt is daar wellicht wat aan te doen, maar een master die op 1k apparaten tegelijk kan richten? Nou dat wordt pas echt peperduur.

En uiteindelijk is niet alleen bandbreedte een grote onderscheidende factor, maar ook kwaliteit. Op vaste verbindingen is de packetloss en de ping jitter vooralsnog veel lager. 4G heeft daar ondanks honderden beloften van providers en tech bedrijven weinig verandering in gebracht. Het zou uiteraard niet onmogelijk zijn om die achterstand in te halen, maar of dat met 5g al lukt? Als ze praten over 1ms zal dat in de praktijk voor gebruikers waarschijnlijk alsnog 20ms betekenen. Zeker een aardige verbetering tov 4g,maar nog altijd stukken minder dan de 5-10ms van bekabelde verbindingen

[Reactie gewijzigd door Darkstriker op 19 februari 2016 01:12]

Dit terwijl een grote groep gebruikers denk ik de Xbox of Playstation wel draadloos hebben staan.. Het is dus niet per se rampzalig..
Game hier al een jaar op wifi (een professioneel systeem met een controller en meerdere AP's) met gisteren in een CSGO comp lobby 5ms ping.
Gamen op wifi is absoluut mogelijk, maar niet op die routers van twee tientjes die beneden staan en dan op een pc die boven staat met een goedkope wifi adapter ;)
Apart, ik krijgt toch dezelfde ping met WiFi AC als met de kabel(FttH)

Moet je wel een beetje goede wifi adapter en wifi router hebben met een vol bereik.

[Reactie gewijzigd door MrFax op 19 februari 2016 00:49]

Ik gebruik mijn wifi ook nauwelijks meer. Wat mijn verbruik juist meer maakt, even dit filmpje kijken. Even dat filmpje kijken. Oh even dit snel opzoeken. Met 3g deed ik dat nooit zonder wifi omdat het gewoon te lang duurde met bufferen en/of laden.

Natuurlijk komt het ook omdat ik nu een stuk snellere telefoon heb. Maar hierdoor gebruik Ik mijn 4g netwerk ook voor mijn tablet wanneer ik ergens ben zonder wifi.

Het heeft natuurlijk allemaal met eigen gebruik te maken, maar veel mensen (waaronder ik) gaan veel meer met hun mobiele netwerk doen wanneer er meer mogelijkheden zijn omdat het zo lekker snel is. Van 3g naar 4g merk ik dat bij veel mensen al en zij zijn allemaal over gegaan naar 10gb omdat dit anders niet te doen was. Het liefste heb ik momenteel zelfs meer dan 10gb zodat ik nog meer kan doen en niet meer gelimiteerd kan zijn door die paar gb (want 10gb is in verhouding niet zoveel meer in deze tijd). Helaas zit dat alleen niet in het standaard kpn pakket.

Vandaar hoop ik dat met 5g, ook een grotere bundel komt. En dan heb ik het niet over een 15gb bundel.
maar waarom niet gewoon je wifi aan op je werk/school en thuis?? dan kan je een veel kleiner bundeltje nemen?
Op mijn werk is geen wifi aanwezig, ik werk op het kantoor in een magazijn. Alles gaat bedraad. Thuis hebben wij vaak problemen gehad met het netwerk (sinds glasvezel niet meer) en daarom denk ik er nooit meer aan om mijn wifi daadwerkelijk aan te zetten. Ik had een grotere bundel gepakt door deze problemen en ben daar nog aan gewend.

Buiten thuis gebruik ik ook veel internet, thuis gebruik ik namelijk vaak mijn tablet. Het zijn vooral in de uren dat ik wacht op het werk of in het openbaar vervoer dat ik mijn telefoon gebruik, dan is zo'n netwerk niet erg.

Begrijp me niet verkeerd, ik vind het niet erg om extra te moeten betalen voor meer mbs maar dan moet dit wel makkelijk verkrijgbaar zijn (ik zit graag bij kpn en ga hiervoor niet overstappen).
Ik denk dat dit soort technieken een bedraad netwerk in de toekomst overbodig maken.
Succes daarmee. De capaciteit is bij lange na niet genoeg om in een stedelijk gebied goed te werken: 1 zendmast bedient momenteel makkelijk 5000 mensen. Als die zendmast een fiber aansluiting heeft, dan heeft die wat, 10Gbps? Ik denk dat het in de realiteit vaak minder is, eerder 1Gb, of een paar honderd Mbps. Voor die 5000 mensen (een paar flatgebouwen, een paar woonblokken, dan zit je er in de randstad zo aan hoor) wil dat dus zeggen dat ze elk 2Mb halen. Niet genoeg om YouTube te kijken dus. Vergeet dus maar een vlotte internetervaring in de avondspits, wanneer iedereen surft, downloadt, gamet, en Netflix kijkt. En dat is dus enkel als je kijkt naar de link capaciteit van de mast: als de last mile (de draadloze verbinding dus) niet optimaal is, haal je dit nog niet eens.

De enige oplossing? Meer masten met elk een kleiner bereik. Maar dan moet je dus je kabels ook zo leggen dat je overal zendmasten kan zetten.... Wat dus niet heel veel minder werk is dan elk huis voorzien van een vaste aansluiting.

Nu kan je dromen en denken dat de draadloze capaciteit blijft groeien, maar de realiteit is dat vaste verbindingen nodig zullen blijven, op zijn minst op middellange termijn.

Draadloos is enkel een vervanger in de buitengebieden, waar een zendmast niet meer dan enkele honderden mensen bedient.

[Reactie gewijzigd door kiang op 18 februari 2016 15:48]

Tegen de tijd dat 5G operationeel wordt zal de vaste connectie ernaar toe waarschijnlijk 100GBASE-SR10 ondersteunen. Dat zou theoretisch 20 Mbit per persoon bieden als alle personen dit volledig zouden benutten uiteraard. Zo niet dan zal de persoon die het nodig heeft meer bandbreedte opsnoepen als niet iedereen zijn eerlijke portie nodig heeft.

Nou liggen deze fibers ook niet enkel draad in de grond naar deze antennes. De fibers kunnen makkelijk met 12/24/48 of zelfs 72 in één enkele kabel liggen (6 heen 6 terug bijvoorbeeld). Dit zou de capaciteit dusdanig vergroten dat het voor de aller drukste gebieden nog prima bandbreedte overhoud (hoewel China.. maar afijn).

Ik ben benieuwd wat 5G zal brengen! Tot die tijd betaal ik nog steeds 5 Euro voor mijn 4G connectie bij Simyo.. Ik dacht dat 4G nu wel zo'n beetje gemeen goed was! Maar goed. De bandbreedte van 5G maakt mij in ieder geval niet zo warm als dat de latency en dekking zal doen!

[Reactie gewijzigd door Jhonny44 op 18 februari 2016 16:01]

Mwoah, mijn ervaring is toch echt anders. Ik kan (en ik woon in Nederland in de randstad, 20 km ten noorden van Amsterdam) op youtube via 4G gewoon in de avond spits zonder haperingen een FHD film bekijken.

De ontwikkelingen gaan gewoon razendsnel. Ik had een paar jaar geleden nog echt niet verwacht dat je zo makkelijk via 4G hoge kwaliteit streams op je mobiel kon bekijken voor een schappelijke prijs.
Ik kan (en ik woon in Nederland in de randstad, 20 km ten noorden van Amsterdam) op youtube via 4G gewoon in de avond spits zonder haperingen een FHD film bekijken
Ja, en hoe komt dat? Omdat het overgrote deel van de gebruikers 'savonds niet op het mobiele netwerk zitten om video te streamen, maar dat via de WiFi thuis doen. Indien alle vaste verbindingen eruit zouden liggen, trekt het 4G netwerk het totaal niet hoor, en ik betwijfel of 5G daar verandering in zal brengen. Maar goed, dat kunnen we natuurlijk niet weten, zolang de spec nog niet vast ligt ;)
Dat klopt. Dat zal deels komen omdat het overgrote deel van de Nederlanders geen verstand heeft van de snelheden van 4G en denken dat Wifi de beste oplossing is. En veel mensen hebben een kleine bundel....

De infrastructuur is er NU nog niet om op grote schaal data te streamen, maar ik verwacht dat het sneller gaat dan wij allebei denken.
Ik denk echt dat jij enorm enorm enorm overschat wat mobiele netwerken aankunnen. Als mensen een grotere bundel kopen wil dat nog niet zeggen dat het netwerk alles zomaar zal aankunnen. Het is niet populair om te zeggen op tweakers, maar de harde realiteit is dat datalimieten op mobiele netwerken (momenteel) echt nog nodig zijn. Ook met grote investeringen wordt het mobiele netwerk echt geen betrouwbare vervanger voor het vaste netwerk.

Daarnaast: WiFi is ook gewoon beter, afhankelijk van hoe je het bekijkt. De snelheid is voor veel mensen beter (zeker voor wie geen 4G heeft, en 4G is voor mij, met T-Moblie, binnen eigenlijk nooit sneller dan 45Mb down, terwijl ik buiten makkelijk de 100Mb haal. Op WiFi haal ik gewoon de 120Mb die ik via Ziggo heb. Enkel de upload via 4G is wel sneller, maar zeker voor de gewone gebruiker boeit dat niet), maar ook op vlak van batterijverbruik is WiFi een pak zuiniger (Ook logisch: wil je een signaal over enkele meters, of honderden tot meer dan een km sturen?).

[Reactie gewijzigd door kiang op 19 februari 2016 08:02]

Jij gaat van de huidige masten uit. Maar de kabel die van de mast loopt(als het glasvezel is). Kan je nu al redelijk makkelijk 15tb laten lopen. Met sommige testen van 100tb. Deel die 100tb eens door 5000 man en je kan stellen dat het verkeer van/naar de mast bedraad geen probleem is. Tevens zullen er niet alle 5000 man tegelijk gebruik maken van de verbinding.
Ik ben juist veel minder en minder gaan doen met de telefoon, hele telefoon verslaving en gebruiken is er niet meer gelukkig.
De mijne ligt nu ook al weer 3,5 uur lang op mijn werk bureau niks te doen, ik zal vast allemaal whatsapp/snapchat enzo gemist hebben boeit me niet(Notificaties ook uit van alles behalve whatsapp).

Heerlijk die rust en je echt wat je ziet mensen lopen de trein in en half uur later uit en hun blik is nog niet weg geweest van de telefoon, zelfs als de conducteur komt andere hand de ov kaart geven en door kijken en tikken.
Netflix/youtube doe ik allemaal thuis en niet onderweg(En op veel plekken ziggo hotspot), telefoon gisteren 12 uur van de lader gehaald nu nog 79% over wel geteld 700KB mobiele data gebruikt :P (En wel beetje lopen whatsappen enzo).

Het zal wel leuk zijn voor thuis dat niet overal meer kabels gegraven hoeven te worden, dat je ziggo/kpn thuis verbinding in de toekomst allemaal draadloos is.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 februari 2016 15:27]

Mag ik vragen wat je dan een half uur lang in de trein doet?

Wanneer ik m'n telefoon in het OV erbij pak is het om iets nuttigs te doen terwijl ik voor de 1000e keer in m'n leven dezelfde route afleg.
Het klinkt een beetje gek natuurlijk, maar je kan bijvoorbeeld praten met andere mensen.

Weet je wat gek klinkt? Zet 50 soortgenoten in een hokje en aanschouw dat ze alle 50 er alles aan doen om niks met een ander te maken te hebben.

Wat de telefoon ons gebracht heeft is net zoveel slechts als goeds (begrijp me niet verkeerd, ik 'kan' ook niet zonder). De term social media is de meest vreemde term sinds eeuwen.
Wanneer ik 's ochtends of 's avonds in het OV zit dan wil ik juist even tot rust komen van alle sociale interactie overdag.
Ik reis maandag tot vrijdag met het ov na het werk toe, dus elke dag zelfde traject.
Wat ik doe beetje opletten en luisteren waar de mensen naast mij over hebben, als iets interessant vind mee praten eventueel.
Ook lekker na buiten omgeving bekijken en gewoon niks(beetje met je fantasie dingen doen of lekker oogjes dicht), ik ben blij dat ik geen telefoon nodig heb om tot rust te komen.
Die telefoon geeft juist stres elke keer tril tril en pling pling, er zijn al genoeg mensen die niet weten wat ze zonder die meldingen moeten doen.

Straks ook als ik op vakantie ga simkaart uit de smartphone en in een oude nokia, hele vriendenkring springt bij elke wifi punt na de whatsapp ik geniet lekker van de omgeving/zonnetje etc.

Grappige is ook wel je wordt ook aangesproken door mensen, gewoon zomaar en kan soms nog wel eens grappig gesprek ook.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 18 februari 2016 18:35]

Zal dit niet zoiets zijn waar ze de hoge snelheden alleen halen bij een hele korte afstand en ideale omstandigheden?
En dat ze de snelheid uiteindelijk in de praktijk grotendeels gaan inwisselen tegen een grotere dekking?
Snelheid is toch van totaal ondergeschikt belang bij 5G? De grootste verbetering moest in latency zitten, dat heeft de groep die 5G moet vastleggen in elk geval afgesproken.

Ik heb totaal geen behoefte in het streamen van 4K naar mijn mobiel, zelfs fullHD is niet nodig, 720P kan er mooier uitzien dan 4K (beeld is meer dan slechts resolutie). LTE Advanced+ is ruim voldoende. Maar efficientie en latency kan nog hoop aan worden verbeterd.
wat bedoel je met dat 720P soms beter is? heb je een voorbeeldje?
Tuurlijk, Youtube! resolutie zegt niets over de gebruikte bitrate. Je kan een filmpje met 8K resolutie met een 10mbit/s bitrate encoden. Ziet er niet uit, is wel 8K. Extreem voorbeeld, maar op Youtube zie je zat filmpjes waarbij je een hoge res kan kiezen terwijl het beeld nog steeds crap is, blokjes bijvoorbeeld.

Een makkelijker voorbeeld (quote ff iemand anders):

Netflix's 4K content is quite limited. It's also not really 4K.
- 1080p Blu-ray is 40Mbits H264 on average
- 4K is 4x 1080p resolution. So let's say you will need 160Mbits
- HEVC brings you the same efficiency, at half the bitrate of H264 (in theory)
- This mean you need 80Mbps to deliver 4K content if encoded with H265, assuming this specification is true.
- Netflix's 4K content is 15Mbps H265. If you believe H265 is delivering on its 1/2 size, same quality promise (I'm sure it will eventually, but not yet), then that's equivalent to 30Mbps H264, which is a lower bitrate than a 1080p Blu-ray disc.

Wel heel offtopic dit. Enige wat ik wilde zeggen is dat 5G toch vooral verbetering in latency moet brengen (1ms) ipv nog hogere snelheden.
Daar moet je wel bij bedenken dat blu ray kwaliteit echt héél hoog is, en eigenlijk quasi lossless is tov de rauwe YUV. De realiteit is dat de meerderheid van de gebruikers YouTube HD al goed genoeg vinden (of dat goed is laat ik in het midden, het is wel zo). Zelf zou ik iets ertussen zoeken: naar mijn mening is 15Mbit in H.264 al genoeg voor 1080p.

Zeker in scenes met weinig actie is die lage bitrate helemaal niet storend. En bij animatiefilms is een hoge bitrate al helemaal overbodig.

[Reactie gewijzigd door kiang op 18 februari 2016 15:54]

Volkomen met je eens. De gemiddelde Bluray rip in X264 van actie/sci-fi/animatie films vanaf ongeveer 8GB tot 16GB zien er echt verbluffend uit.
Verschil met de originele BluRay zal je niet zien volgens mij (hooguit als je 2 tv's echt naast elkaar zet, maar kan het me niet voorstellen). Bij niet-actie films is 4GB-6GB X264 ook prima.
Maar daar wordt een veel langer encodingsproces op los gelaten dan wat een NetFlix of Ziggo (kan ook vaak niet ivm live tv) of BluRay doet.
Dan zou ik voorstellen eens wat vaker een Blu-Ray te kopen want een "8GB tot 16GB" rip ziet er toch echt stukken minder goed uit dan een film op schijf. Dat, of je moet dringend naar de opticien ;)

Het is een beetje hetzelfde als hoge resolutie schermen. Veel mensen vinden wat ze nu hebben goed genoeg. Totdat ze daadwerkelijk een hoge resolutie scherm krijgen. Daarna willen ze toch liever niet meer terug.

Dit zal met 5G ook gaan gebeuren. De lage latency en hogere bandbreedte lijkt nu misschien niet zo nodig. Maar als je het straks gewent bent zul je geen 3G/4G meer willen. Mensen hebben nou eenmaal de neiging hun huidige stand van techniek te verdedigen.
Snap ik, dankjewel voor het voorbeeld!
Als je een 4k filmpje met dezelfde bitrate als een 720p filmpje bekijkt zal het 720p filmpje er inderdaad beter uitzien, wil je een soortgelijke vergelijking maken, vergelijk dan is een DVD met een 800mb 1080p filmpje van op het internet
Dit gaat wel de goede kant op. Ben wel benieuwd naar de toekomst.
Ik vraag me stiekem ook af wat de maximale snelheid is die we ooit zullen berijken?

[Reactie gewijzigd door NBAasDOGG op 18 februari 2016 16:38]

Bedenk wel dat zo'n lab-test weinig zegt over de feitelijke snelheden die je dadelijk met 5g kan halen.

Zie bijv. onderstaand artikel. Daarbij wordt een gbit gehaald met 4g in een lab-opstelling, terwijl je in praktijk wellicht een tiende daarvan haalt met mazzel. En dat is nog met 4G+ en andere optimalisaties vaak.

nieuws: NTT DoCoMo claimt succesvolle test van 1Gbit 4G-netwerk

[Reactie gewijzigd door Aikon op 18 februari 2016 17:09]

Zelfs als je een tiende van 25Gbit/s haalt is het bijzonder hoog.
Zozo, dan kan ik in slechts 3,2 seconden mijn complete bundel ver-internetten...
Start je een Youtube filmpje van 1,5 uur, istie meteen helemaal gebufferd. Weg data bundel.
Ik denk dat we naar een tijd gaan dat er geen mobiele bundel meer is en het onbeperkt is.
Die tijd was er al 5 jaar geleden....
Waar kan ik zo'n onbeperkte mobiele bundel krijgen dan?
Ik weet niet of je een tijdmachine tot je beschikking hebt?
Maar 5 jaar geleden was data zowat altijd onbeperkt.
Met een Fair Use Policy. Vanwege verdienmodellen is dit helaas afgeschaft en betaal je de hoofdprijs als je meer dan 500 mb data wilt hebben.
Maar die tijden zijn voorbij, de bankrekeningen van de providers werden te leeg (vonden zij) en toen stopten ze met onbeperkte bundels.
Helaas, hier geen tijdmachine :( 5 jaar geleden had ik zelf nog geen smartphone of gsm met internet, dus die tijd heb ik helaas niet bewust meegemaakt. Wel jammer dat het is afgeschaft dan!
Wat jij hier nu zegt is voor mij nu soms al een probleem, maar dan op Soundcloud. Zit je lekker in je "home" muziek te luisteren, komt er ineens een liveset tussendoor. Op 4G laad hij die in 10-15 seconden en is er weer 100MB weg, terwijl ik die sets meestal toch niet luister.
Kan niet alles hebben ;)
Kan soundcloud niet pre-loaden op wifi dan ?

[Reactie gewijzigd door FreshMaker op 18 februari 2016 21:27]

Start je een Youtube filmpje van 1,5 uur, istie meteen helemaal gebufferd. Weg data bundel.
Volgens mij bufferd youtube maar een paar sec ingeval van grote, het is niet dat het hele clip word gedownload
Geen idee of dat zo is op mobiel netwerk, maar op wifi is het bij mij direct helemaal ingeladen.
dat detecteert de app natuurlijk
Te gekke snelheden, waarom hebben we nog eigenlijk diensten als Wifi. Zou het niet een idee zijn om een deel van de 'band' te reserveren voor eigen routers/hotspots waar deze op kunnen zitten?
.. En we noemen het .... Ziggospots :+
Ziggohotspots, waar je bij veel mensen al bijna in de voortuin moet staan om er gebruik van te maken.
Heb het zelf na 1 week uitgezet, de hele buurt heeft het, nja had het.
De hotspots, de privénetwerken etc het waren zoveel netwerken in een klein gebied dat de zooi elkaar zat te storen.
Heb toen zelf besloten de ziggohotspot uit te zetten, had ook mijn privénetwerk uit kunnen zetten maar mijn eigen router heeft meer opties.
Enkele buren volgden al snel want ze gebruikten het toch niet waardoor de kwaliteit van de netwerken omhoog schoot.
Wifi hebben we denk ik nog omdat we 5g nog niet hebben...
Wifi is er denk ik nog omdat de 3g/4g dekking niet perfect is en dan vooral in gebouwen.
Genoeg winkels/werkplekken waar ik regelmatig op 2g zit of helemaal geen ontvangst heb en dan is de wifi in de winkel/gebouw wel prettig, dan bedoel ik niet bv de McDonalds maar meer Mediamarkt etc.

Wifi in het stadscentrum is gewoon nutteloos.

Daarnaast heb je nog genoeg mensen die wifi gebruiken omdat hun bundels veel te laag zijn voor hun verbruik. Ik zie geregeld jeugd met een dure smartphone die zitten te zeuren dan hun bundel al op is, want ze hebben slechts een paar 100MB bundel waar ze in de eerste week al doorheen zitten.
Ooit eens een stagiaire gevraagd die ook met regelmaat zat te zeuren wat voor bundel hij had. Hij had slechts 500MB, dat was de enige manier voor hem om de iphone te betalen, door te besparen om het abo.
Ergens in de tekst mist het woordje 'te'.
Dan mag internet eerst goedkoper worden op de mobiel. :o :(
Snelheid is mooi en aardig. Maar als de server waar mee je wilt verbinden die top snelheid niet ondersteunt maakt het toch niet uit.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee