Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

Slimme verlichting in de woning

Led wint terrein op domoticamarkt

Toekomstvisie: lifi, netwerken via licht

Leds zijn niet alleen nuttig voor het mooi en energiezuinig verlichten van onze huizen, maar ook voor het overdragen van data. Een technologie die in opkomst is en veel potentie heeft, is lifi. Leds hebben de gunstige eigenschap dat ze uiterst snel geschakeld kunnen worden en lifi benut deze eigenschap om razendsnel data over te brengen via licht. Daarbij gaat het om het binnen nanoseconden in- en uitschakelen van leds. Dat gaat zo snel dat het menselijk oog het niet opmerkt, hoewel er licht in het zichtbare spectrum wordt gebruikt.

Volgens onderzoekers biedt lifi een aantal voordelen ten opzichte van wifi, dat het elektromagnetische spectrum gebruikt. Lifi kan in potentie een spectrum benutten dat tot tienduizendmaal groter is dan het bruikbare radiospectrum, waarbinnen de schaarste in de komende jaren zal toenemen. Daarnaast stellen de voorstanders van lifi dat de technologie veel efficiënter met energie omgaat. Zo benut een traditionele gsm-mast veel energie voor het verzenden van een draadloos signaal, terwijl er met de installatie van miljarden lampen wereldwijd al een groot deel van een potentiële lifi-infrastructuur ligt.

Lifi kan in bepaalde gevallen ook veiliger zijn. Een lichtsignaal lekt niet weg door muren en een lichtbron die tegelijk data verstuurt, kan gericht worden. Dat is met wifi veel moeilijker. Ook biedt lifi mogelijke toepassingen in ruimtes waarin elektromagnetische storing gevaarlijk kan zijn, zoals in ziekenhuizen of in de cabine van een vliegtuig.

Naast de voordelen zijn er ook nadelen. Zo is het bereik beperkt en is de kans op storing in het signaal groter. Ook kunnen de installatiekosten hoger oplopen dan voorstanders denken, stellen critici. Het mogelijke nadeel dat er een directe zichtverbinding voor lifi nodig is, klopt echter niet helemaal. Een mobiel apparaat kan bijvoorbeeld ook data ontvangen via de lichtreflecties op de muur, al daalt dan de snelheid.

Hoewel de lifi-technologie nog in de kinderschoenen staat, zijn er al indrukwekkende doorvoersnelheden behaald met de optische datatransmissietechnologie. In augustus 2012 demonstreerde het bedrijf VLC Technologies nog een doorvoersnelheid van 1,6Gbit/s met een enkele led, maar in november 2014 publiceerden onderzoekers van de Oxford University een rapport waarin indrukwekkende snelheden van 224Gbit/s met lichtbronnen worden genoemd.

De potentie voor lifi-technologie in domotica is groot. Niet alleen raken de radiofrequenties steeds voller - denk aan de uit zijn voegen barstende 2,4GHz-band - de installatie van een lifi-netwerk binnenshuis met behulp van led-lampen is zeker niet ondenkbaar. Ook kunnen de snelheden fors hoger liggen dan de doorvoersnelheden die de huidige wifi-standaarden bieden. Voorwaarde is uiteraard dat er apparatuur op de markt komt die kan communiceren met lifi-lampen. Inmiddels zijn diverse start-ups bezig om dat probleem en andere 'marktuitdagingen' aan te pakken. De kans is dan ook aanzienlijk dat lifi in de komende jaren zijn opwachting maakt.

Lees meer

LIFX komt met Color 1000 wifi-led-lamp Nieuws van 22 oktober 2015

Reacties (97)

Wijzig sortering
Een van de grootste problemen van domotica is dat er geen standaardisatie is. Het stikt van de protocollen. Een tweede groot probleem is dat de bouwwereld erg weinig gebruik maakt van domotica, op een projectje hier en daar na. Een van de ergenissen die ik heb is dat huizen niet veel modulairder gebouwd worden, waarbij de natte leidingen, communicatie leidingen en electrische leidingen gescheiden maar toegankelijk via een schachten of wat dan ook voor systeem door je huis lopen en ook aanpasbaar zijn. In bestaande woningen vrees je je het ongans. Weinig innovatief. De bouwwereld is gigantisch conservatief en supertraag. Ik daag de technische installatie bedrijven uit om de bouwbedrijven daarvoor te interesseren, maar standardiseer de zaak wel. Er moet drempelverlagend gebouwd worden, zodat een ieder veel makkelijker domotica kan toepassen. Ik wacht op het eerste woonhuis met een ingebouwd OLED scherm :-)
Die standaardisatie is er al jaren (zo'n 20?), namelijk in de vorm van de European Installation Bus, of EIB/Instabus genaamd. Samen met nog twee andere protocollen is dat tegenwoordig verworden tot Konnex ofwel KNX. KNX wordt ondersteund door de meeste grote fabrikanten van schakelmateriaal zoals Berker, Jung, Mertens, Siemens, en Gira, aangevuld door vele honderden kleinere fabrikanten.

Dat er zoveel alternatieven beschikbaar zijn van fabrikanten die liever hun eigen systeempje ontwikkelen voor een soort vendor-lock-in, wil niet zeggen dat de standaardisatie er niet is. Het is alleen jouw bewuste keuze of je een gestandaardiseerd en open systeem wilt, of een (vaak goedkoper initieel) vendor-lock-in systeem.

De nadelen uit de bouw zijn tegenwoordig ook niet meer van toepassing, omdat KNX-TP (bedraad) is aangevuld met KNX-RF (draadloos), welke ook gemakkelijk in combinatie met elkaar te gebruiken zijn.

Wel ben ik het met je eens dat het makkelijker is om er vanuit de bouw al rekening mee te houden. Ik heb dan ook een huis casco gekocht en daar vervolgens door de vloer ongeveer 800m extra buis in gelegd om een gemakkelijke ster-topologie aan te kunnen houden, waarbij alles vanuit één centraal punt kan worden geregeld en geschakeld. Dit is echter zeker niet noodzakelijk, daar KNX júist ontworpen is om decentraal te kunnen functioneren, waarin alle apparaten op een ringleiding of bus zitten aangesloten.

Ik persoonlijk wil niet afhankelijk zijn van één fabrikant, en heb dan ook gekozen om KNX te gebruiken. Ik snap de andere automatiserings-initiatieven, maar zou het persoonlijk geen fijn gevoel vinden om af te moeten wachten tot mijn specifieke domotica leverancier bepaalde innovatie doorvoert. Ik vis liever in een vijver waarin ik zelf een nieuw innovatief product direct kan inzetten/aansluiten.

Realiseer je overigens dat het leveringsprogramma van de betere schakelmateriaal producenten vaak voor 50% al bestaat uit KNX componenten, maar dat dit geen hoge vlucht heeft genomen de afgelopen 6 a 7 jaar door de econmische situatie. Men was klaar om het naar de particuliere markt te brengen (wordt al jaren gebruikt in grote gebouwen waar je niet ieder lichtknopje wilt nalopen 's avonds....), maar dat is mislukt. Poging twee zit er aan te komen als we weer meer geld willen/durven uit te geven aan huizen. De prijs is namelijk vaak wel een factor 2 tot 5 hoger, vooral door de tijd die er in gaat zitten om de hele boel te programmeren.
In een woonhuis is het ook wel lastiger om voorzieningen te treffen waarmee je flexibel kabels kunt leggen die tegelijkertijd esthetisch verantwoord zijn. De meeste mensen willen in hun huis immers geen systeemplafond of opbouwkabelgoten in plaats van een plint zoals in kantoorgebouwen. Via zolders en kruipruimten is het wat makkelijker om achteraf kabels te trekken. Voor een nette contactdoos op de muur moet je dan echter nog steeds buiten infrezen. Daarbij is het ook gewoon een kostenkwestie. Elke loze leiding of extra wandcontactdoos kost bij oplevering van een nieuwe woning een paar honderd euro, wat er voor zorgt dat de koper toch maar zuinig aan doet.

Als je de middelen hebt kun je met een goede planning vooraf, die rekening houdt met onvoorziene toepassingen in de toekomst, een installatie bedenken die veel flexibiliteit biedt. In mijn huis wordt de verlichting centraal aangestuurd en gevoed vanuit de schakelruimte. Ook lopen er allerlei loze leidingen voor speakers en voeding van bewegingsmelders naar deze ruimte. Tussen de meterkast, technische ruimte (warmtepomp), kelder en schakelruimte liggen veel loze leidingen of grote pvc-buizen waar makkelijk meerdere kabels doorheen getrokken kunnen worden. Zo heb ik veel punten waar ik met een kabel kan komen. Ik heb kilometers utp in mijn huis liggen (wat ik gebruik voor allerlei zaken, van netwerkkabel tot voeding van bewegingsmelders en rgb-leds en stuurkabels van wandschakelaars.
Zonder op GoT te kijken of dit er al is, lijkt me dit een bijzonder interessant onderwerp voor T.net. "De Domotica Do's and Don'ts". Waarmee je de basis uitschrijft voor een huis dat klaar is voor Domotica.
[waar ook tss68nl aan refereert]
Een van de grootste problemen van domotica is dat er geen standaardisatie is. Het stikt van de protocollen.
Er is wel degelijk standaardisatie, alleen zijn er gelukkig meerdere standaarden zodat er keuze is om te kiezen voor de standaard die bij jou en je toepassing past, Zo gebruik ik zigbee en zware (encrypted, meshing, feedback en prijzig) voor alarm en licht, kaku (unencrypted, geen feedback en goedkoop) voor minder belangrijk spul en mysensors (unencrypted, meshing en goedkoop) voor sensoren.
Wat betreft het frezen.. vrijwel alles is draadloos te doen, ik heb nog geen frees hoeven raken om mij huis te automatiseren.
Weet iemand hoeveel stroom zo'n belkin Wemo stopcontact verbruikt? Er zit immers een wifi zender en ontvanger is.....

Het lijkt mij dat je alleen maar meer stroom gaat verbruiken, als je je hele huis gaat vol hangen met techniek. Je kan alles ook zelf met de hand heel bewust aan en uit zetten.
Belkin Wemo:
Verbruik: 1.6watt **1

Philips Hue:
Bridge: 2 / 2.5 watt
Standby lampen: 0.3 / 0.4 watt **2

Osram Lightify
Bridge: 5 watt **3
Standby lampen: 0.5 watt **4

KlikAanKlikUit
Verbruikt: 0,1 tot 0,2W **5 (onbetrouwbare bron, geen betere gevonden)
Verbruik: 0,5W **6 (Maar er wordt alleen gesproken over het LED lampje op het product, weet niet of de vraagstelling expres zo gekozen is)
"Bridge" (ICS-1000): 3 watt **7

Mijn mening
Zelf gebruik ik Philips Hue, het systeem zelf zit goed in elkaar, waar je out of the box, samen met de Hue App leuke dingen mee kan doen. Zelf gebruik ik de Hue, Hue Lux (alleen "wit" licht, dimbaar, via app) en de Hue Tap (2x) om de schakelaars te vervangen.

Voordeeltjes:
- Lichten aanzetten zonder te lopen
- Naar bed gaan en met 1 druk op de knop alles uitzetten
- Sfeerlicht, het maken van scenes is wel echt netjes

Verbeteringen:
- De "ik ben in de buurt" functie is leuk, maar niet nuttig. Ik wil mijn ganglicht aan hebben als ik binnenloop, maar als ik de gang niet gebruik, mag het licht van mij uit. Ik mis dus echt native sensors (niet de dingen die je via IFTTT je Hue kan laten aansturen).
- Ik mis nog iets om mijn lichtschakelaars mee op te vullen. Ik heb ze zitten, maar wil ze niet gebruiken. (zoals Belkin wel heeft, waarbij je de schakelaars vervangt).

Jammer:
- Zigbee lijkt toch last te hebben van WiFi, ook al wordt er genoemd dat dit niet zo is. Zit hier dan wel in een appartementen complex, met een kleine 100 huishoudens, allemaal wifi. Gelukkig kent zigbee dan wel kanaal 25 (buiten spectrum WiFi). Meer over wifi overlap met Zigbee:
http://www.digi.com/wiki/...ndex.php/Channels,_Zigbee
http://www.mobiusconsulti...eeandWiFiInterference.pdf

Duur?
Als je het afzet tegen hoe vaak je het gebruikt, hoe lang het mee gaat (Hue: 15.000 branduren, Hue Lux: 25.000 branduren). Bij normaal gebruik, 4 uur gemiddeld per dag, doe je ongeveer 4000 dagen, dus ongeveer 10 jaar met een licht voor Hue, en 15 jaar voor Hue Lux.

Zet je de 60 euro voor Hue af tegen 10 jaar gebruik, zit je voor 6 euro per jaar goed.
Zet je de 30 euro voor Hue Lux af tegen 15 jaar gebruik, zit je voor 2 euro per jaar goed.
Dan heb je nog wel een lichtschakelaar nodig (Hue Tap) van 60 euro.

Ja in vergelijking tussen normale Led verlichting, 2,50 tot 10 euro, is Hue ronduit duur.
Nee als je iets wil betalen voor gemak, sfeerlicht en/of ben je een nerd die graag zijn huis automatiseerd, vind ik de kosten meevallen.

Bronnen **
1. http://www.pcworld.idg.co...emo_switch_motion/537084/
2. http://www.bright.nl/eerste-indruk-philips-hue
3. http://www.osram.de/osram...ightify-gateway/index.jsp
4. http://catalogue.osram.in...ts/basic-html/page33.html (onder op pagina, door lettertype onzichtbaar, maar staat er echt)
5. http://forum.fok.nl/topic/1851101/2/25
6. http://www.klikaanklikuit.nl/service/veelgestelde-vragen/
7. KlikAan-KlikUit ICS1000 Ervaringen en discussies

[Reactie gewijzigd door XiniX88 op 14 maart 2015 09:13]

Grootste probleem, 80% in mijn huis is E14, Philips zegt hier al jaren aan te werken maar komt niet verder "verloop" plugjes die de lamp uit het armatuur laten komen. Was er E14 waren de kosten voor mij overkoombaar t.o.v. het gemak.
Ja, daar zit ik ook al lang op te wachten. Zou heel graag HUE lampen gebruiken. In de morgen koel licht en 's avonds warmer (of sfeerlicht) lijkt me mooi en nuttig maar er zijn geen HUE lampen die in de lampen hier in huis passen. Het merendeel is E14 (17 stuks) B22 (4 stuks) en LED GU4 (9 stuks). De enige lamp met E27 fitting hangt in de gang, daar hoef ik geen fancy verlichting.
Dus totdat er lampen met "kleine" fittingen en kaarsvormige lampen komen die in kroonluchters komen moet ik de HUE lampen links laten liggen. Jammer...

//edit:typo

[Reactie gewijzigd door Eager op 14 maart 2015 23:42]

Wel eens aan een verloopfitting gedacht?
Ze zijn er van E14 naar E27 alsmede van E27 naar E14. :)
Ja, bedankt, ik was ze al tegengekomen maar vanwege de extra 5 cm die ze toevoegen is dat geen optie (gaat niet echt passen).

Onderin tussen de reacties stond een link naar http://www.limitlessled.com die RGB lampen aanbiedt met E14 en B22 (bajonet) fitting. Scherp geprijsd ook nog.
Nog spannender is het als je alles GU10 hebt (220V Halogeen). Er zijn diverse LED-varianten alleen is de "schacht" hiervan te kort om in de fitting te passen. Tot op heden maar één type gevonden dat pastte en die gaven geen prettig licht. Om nu gelijk 12 inbouw plafondspots te gaan vervangen is ook een heel karwei.
als elke lamp in huis 0,3W verbruikt in "standby", vind ik dat een aardig sluipverbruik (of ik heb te veel lampen hangen in huis)
geef mij dan maar een systeem met draad, dat is ook automatiseerbaar
Voor jou even het sommetje wat 20 lampen zouden kosten aan stroom:
0,3 * 20 = 6 watt = 0.006 kWh * 24 * 365 = 52.56 kW per jaar
52.56 * 0.23 (prijs per kWh **1) = 12 euro per jaar

Tevens heb je lampen die je makkelijk kan dimmen (= minder energie verbruiken). P.s. in vergelijking met de rest, wel de minste verspiller.

1. http://www.milieucentraal...erekening/energieprijzen/
nou ja, het kan dan maar 12 euro zijn. Vind ik niet zo interessant. Die 52 kW voor niks weggooien vind ik erger...
Ik wil mijn ganglicht aan hebben als ik binnenloop, maar als ik de gang niet gebruik, mag het licht van mij uit. Ik mis dus echt native sensors (niet de dingen die je via IFTTT je Hue kan laten aansturen).
Dan ga je meer richting een domotica-controller, en dan is het zeker goed te combineren. Zo gaan de living whites (Hue) in mijn gang aan op basis van de aanwezige bewegingsmelder en lichtsensor (zware) en de deurbel (kaku). Er zijn diverse (opensource) controllers om die de diverse systemen aan elkaar kunnen knopen.
Hue heeft er zoals al gemeld in de tekst, zelf een drietal sensoren toegevoegd, waarbij nog de vraag is hoe deze de markt op komen. Graag zou ik alles via Zigbee oplossen en via de Hue Bridge (althans dat is mijn streven).

De meeste anderen zijn gebaseerd op een combinatie van Belkin WeMo, welke via IFTTT de Hue vervolgens kunnen aansturen, betekend echter wel dat ik een tweede bridge heb, en dat er vervolgens iets beide moet gaan aansturen.

Zigbee (met Hue) kan nette events in de bridge opslaan en zo alles doorsturen ipv dat ik een 2e bridge nodig heb. Nadeel van elke andere samenwerking via IFTTT is dat er een delay van 10 sec in kan zitten (Sensor -> WeMo bridge -> IFTTT server -> Hue server (philips) -> Hue bridge -> lightbulb).
Hue heeft er zoals al gemeld in de tekst, zelf een drietal sensoren toegevoegd, waarbij nog de vraag is hoe deze de markt op komen. Graag zou ik alles via Zigbee oplossen en via de Hue Bridge (althans dat is mijn streven).
ZigBee wordt achter de schermen weliswaar veel gebruikt als draadloos communicatieprotocol, maar is als universele interoperabele domoticastandaard niet zo goed ontwikkeld als bijvoorbeeld z-wave, EnOcean en knx. Voor die standaarden zijn allerlei actoren en sensoren verkrijgbaar die met elkaar samenwerken.

In mijn opinie moet je niet vast willen zitten aan één bepaald protocol maar gebruik je wat handig is voor een bepaalde toepassingen. Neem een low-power server met een goed domoticapakket dat veel standaarden ondersteund als basis en je hebt alle vrijheid om je systeem met extra usb- of ethernetinterfaces uit te breiden.
De koppeling met f.lux voor Windows en Hue om zo automatisch de kleur aan de zonnestand aan te passen lijkt me wel geinig. Heb je daar toevallig ervaring mee ?

https://justgetflux.com

[Reactie gewijzigd door Henk Poley op 14 maart 2015 19:31]

Mooi overzicht. Ik heb allerlei draadloze systemen gehad. Al in mijn studentenkamer was het ideaal, omdat de schakelaars in onhandige hoeken zaten. Gek genoeg ligt alles nu op zolder. Ik heb op allerlei plekken dimmers en spaarlampen, maar niks draadloos meer. Geen behoefte aan. Wel diverse hotelschakelingen.

[Reactie gewijzigd door PizzaMan79 op 14 maart 2015 22:23]

Gemakzucht en efficientie? Je ruilt een beetje stroom in om het 24/7 "heel bewust aan en uit zetten" over te laten aan een apparaat dat het 24/7 voor jou doet.

Het zal niet de eerste keer zijn dat ik vergeet de lamp in de keuken uit te doen als ik naar bed ga.
Ik doe hem gewoon uit als ik de keuken uit loop :)
Om heel eerlijk te zijn zie ik (nog) geen meerwaarde aan al deze domotica. Als ik mijn hele huis vol hang met dit soort gimmicks zal ik dat op het eind van het jaar ook wel in negatieve zin terug zien op mijn energierekening.

Als je echt energie wilt besparen moet je stekkers van apparaten fysiek uit de wandcontactdoos trekken en moet je er geen "slimme" elektronica tussen proppen. Anders kun je net zo goed je hele hebben en houden op standby laten staan s' nachts. Dan heb ik het nog niet eens over de aanschafprijs van veel van die apparaten; daar kun je heel wat kWh's voor verstoken ...

Zo lijkt het me ook niet handig dat al je verlichting uit gaat zodra je met je smartphone de deur uit gaat. Niet alleen heeft een duistere woning een aanzuigende werking op potentiële inbrekers, ook zitten mijn honden dan in het donker. Ik laat gewoon wat (LED-)verlichting aan zodra ik weg ga. Nu weet ik wel dat je er ook voor kunt kiezen om juist lampen in te schakelen, maar heb ik geen elektronica nodig om mij daar aan te herinneren. Het is niet dat ik dement en seniel ben of een beginnende vorm van Alzheimer heb.

Veel van dit soort gadgets lijkt oorsprong te hebben in de medische sector, bedoeld voor mensen die bedlegerig, blind of rolstoelgebonden zijn. Sorry, maar ik ben nog veel te jong om mij aan dit soort dingen te begeven. Bij een slimme termostaat kan ik me nog wel wat voorstellen, net als bij een slimme energiemeter, maar de rest van al die domotica vind ik regelrechte onzin en verspilling van je geld.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 14 maart 2015 08:30]

Als je echt energie wilt besparen moet je stekkers van apparaten fysiek uit de wandcontactdoos trekken en moet je er geen "slimme" elektronica tussen proppen.
Als je echt hardcore (ten koste van comfort en zonder moeite te sparen) energie wil bezuinigen moet je geen domoticasysteem installeren maar lekker alles zelf doen. We leven echter in 2015 en de technologie stelt ons in staat om dom werk uit handen tenemen zodat we ons niet hoeven te bekommeren om banale zaken zoals de vraag of alle apparatuur in huis uitstaat als we het huis verlaten, het zoeken naar een lichtschakelaar als we in het duister thuiskomen of een rondje lopen om individuele lampen in te schakelen om de gezellige lichtscene van gisterenavond terug aan te krijgen. Dat kan allemaal veel handiger.

Als je je huis volhangt met dimbare lampen die centraal gestuurd worden kun je bij het verlaten van je huis met één druk op de knop alle lampen dimmen naar een lichtintensiteit waarbij jouw hond de weg nog kan vinden in huis (kan ie overigens ook wel zonder kunstmatig licht) en je niet onnodig energie verspilt ten opzichte van een situatie waarin de lampen voluit staan te branden.

De moderne kleurenverlichting biedt ook nog eens veel meer mogelijkheden dan de oude gloeilamp en laat zich makkelijker managen met een touchscreen en een controller die lichtscenes kan onthouden dan alleen maar met schakelaars en draaiknoppen aan de muur.
Ach, ik ben gewoon lui, en heb geen zin op te staan om het licht aan te doen.Zo gebruik ik ook een computer, en geen pen of kralen om iets uit te rekenen. Onthouden het licht uit te doen? Ik heb wel leukere dingen om mijn breincapaciteit aan te besteden, en een computer is er beter in dan ik. Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan.
Bijkomstig effect van sfeer verlichting via hue is dat je op elk moment via je app lampen aan/uit kunt zetten, kunt dimmen, van kleur kunt laten veranderen, te gebruiken als disco verlichting als je een feestje hebt of alle lampen samen met het ambilight van je tv mee laten gaan bij films of muziekconcerten.

Het is handig, energiezuinig, (want led) en vooral het dimmen/variëren in kleur (afhankelijk van sfeer/wat je aan het doen bent) is een enorm voordeel boven losse aan/uit lampen.

Verder dan dat zijn de timers ideaal voor bv de tuinverlichting of buitenlampen icm lux lampen. Ook kun je als je niet thuis bent (bv.op vakantie) eenvoudig remote het aan/uit schema variëren.

Geofencing is met meerdere personen in huis niet aan te raden.
Komt daar nog bij dat (indie je het ook met internet verbindt) er eenrisico is dat kwaadwillenden (inbrekers!) je domotica kunnen hacken.
Als er dus ooit een domotica toepassing in mijn huis komt, dan géén verbinding met internet en dus alleen via het interne wifi netwerk (of misschien lifi ...).
Goedemorgen allen,

Voor betreft LiFi, wat voor een impact kan dit hebben op mensen die epilepsie hebben?
Ik verwacht totaal geen... De frequentie van knipperen is te snel.
Vergelijk het met een TV scherm, het stoort je hersenen ook niet dat het vloeiende beeld eigenlijk is opgebouwd uit stilstaande afbeeldingen die voorbij razen.
Ook van de tv kunnen mensen met epilepsie last van hebben, Chris.
Komt dat dan door een flitsend beeld of omdat het beeld flitst?
Door de frequentie van de het beeld. Ik heb zelf een milde vorm van epilepsie. Ik had een goede en mooie beeldbuis monitor en tv. Nadat ik deze vervangen heb zijn mijn epilepsie klachten zo goed als verdwenen.

Ik kan vanwege de epilepsie ook niet in sommige pretparken die met beeldschermen en bewegende vloeren je iets laten beleven. bv door de grand canyon gaan.

Hieronder staat iets over monotone kleur klopt ook niet. (in mijn geval) Als ik in een winkel ben waar de tl bijna kapot gaat. Dan krijg ik deze klachten ook.

Net zoals bij sommige slechtere goedkopere toepassingen in autolampen. Het heeft allemaal te maken met de frequentie.
Weet jij die frequentie? Het artikel is iets vaag. Bedoeld men dat het fysieke oog de pulsen niet kan detecteren, dus een 'hardware limiet' van het oog? Of bedoeld men de hersens zelf?

Ik ben daar wel nieuwsgierig naar. Is dit onderzocht? Als ik niet bewust die flikkeringen registreer betekent dat niet dat mijn oog geen signalen doorgeeft aan mijn hersens.

Ik heb een interesse in 'mind machines' ook wel light/sound machines genoemd. Die werken met binaural beats en lichtpulsen op de gesloten ogen om je hersens te beinvloeden die frequenties te volgen. Zo kun je dan alpha golven stimuleren en kalmer worden, of juist heel alert door in beta te gaan.

Vanuit die interesse vraag ik me dus af of onze hersens, via het oog, toch wel die pulsen registreren en zich daarop aanpassen. En of dat gezond is.
Je ogen zien meer als dat je als beeld registreert. Ik schrijf het misschien krom.

In mijn geval ik heb ook ADD dat is een vorm van adhd zonder de H van hyper. Wat dat voor mij inhoud is dat ik voor alle indrukken van buiten als dat licht of geluid is mijn filter stuk is.
"normale" mensen hebben een filter en die zien enkel waar ze naar kijken bv. Ik moet als ik buiten ben een bassbal pet en zonnebril op doen. Anders is een wandeling al te vermoeiend voor mijn.

Al deze ontwikkeling zijn heel mooi. En sta ik ook achter als het maar goed uitgevoerd word. Anders krijgen we weer een hoop vage ziektes bij. Onder het mom van vooruitgang. En dat niemand zich dit realiseert.

Hoeveel mensen hoor je nu klagen in de winter over de kop (led) lampen van nieuwe autos. En dat zijn dan vaak "gezonde" mensen zonder epilepsie klachten.
En dan heb ik nog niet eens over de autos waar van je de flikkering van de ledlampen kunt zien als je er achter rijd.
Ik weet wat AD(H)D is. Maar wat jij beschrijft, dat filter probleem voor wat er allemaal op je af komt, dat klinkt een beetje als een ASS. De combinatie van AD(H)D en ASS komt voor en tegenwoordig weten we dat ze tegen elkaar aanschurken. Symptomen lopen in elkaar over zeg maar.

Ik ga je natuurlijk geen diagnose geven hier. :) Waarschijnlijk heb je al zelf wel gelezen over Asperger en PDD-NOS etc. Vraag me af of er mogelijk nog neurologische verbanden zijn tussen ASS, AD(H)D en epilepsie.

Attentie en aandacht zijn iig problemen van de prefrontale cortex, de zetel van de executieve functies. Van epilepsie weet ik eigenlijk weinig. Ik zal dat eens moeten bestuderen. Met name of dopamine ook bij epilepsie een rol speelt.
ASS kende ik niet. De andere diagnoses wel.
Ik zal er eens rustig naar kijken. Dank je
Ok dank voor je persoonlijke uitleg. Ik blijf denken dat de frequentie van LiFi zo hoog is dat het geen problemen zal opleveren.
De oorzaak daarvan moet meer worden gezocht in de beelden die worden vertoond dan in het medium, de televisie.

De kans dat door middel van een monotone kleur en epilepsie-aanval wordt uitgelokt acht ik minimaal.

Maar mogelijk dat het iets met dieren doet aangezien die een andere frequentie waarnemen maar ook een ander spectrum zien. De techniek om via licht signalen te verzenden is redelijk oud omdat het zichtbaar is. Je hebt een bron en de link wordt makkelijk gelegd.
Kan jij dan voor mij verklaren waarom ik wel last heb met een gewone beeldbuis en met een lcd monitor/tv geen problemen heb.

Voor het pretpark gedeelte ben ik het wel met je eens. Maar gewone tv/pc niet.
'Normale' tv ( dat wil zeggen beeldbuis ) is 50 hertz, beelden van lcd e.d. Is meestal 100 hertz of hoger.
Mijn oude tv was een 100 hertz tv breedbeeld. Nog een "echte" Philips matchline.
Ik vraag me eerder af wat voor protocol men wil gebruiken om de data naar het LiFi punt te brengen. Het kan toch onmogelijk zo zijn dat alle punten met elkaar in een directe zicht lijn moeten staan om te werken en met alle andere technieken zie ik niet zo snel 224Gbit/s data aanvoer gerealiseerd worden.


Edit: Onnodige komma verwijderd :D

[Reactie gewijzigd door benbi op 14 maart 2015 09:01]

Bij LiFi technologie wordt de PAN IEEE 802.15.7 standaard gebruikt. Er hoeft geen directe zichtlijn te zijn, overal waar licht schijnt is communicatie mogelijk (dus ook door reflectie).

Bron: http://www.lifi.nl

[Reactie gewijzigd door Julian123 op 14 maart 2015 12:05]

Hm misschien geen directe zichtlijn, maar je wilt toch je kamerdeur dicht kunnen doen lijkt me, zeker in de winter. De lichtbron zal dus zelf een verbinding met het internet moeten hebben.

Ook zal er een feed terug moeten gaan naar het netwerk. Ik zou me voor kunnen stellen dat een camera van een mobiele telefoon als receptor werkt, maar moet je dan met je LED flash aan werken? Beiden, de camera en de LED flash gebruiken volgens mij erg veel stroom.

Ik ben wel erg benieuwd naar hoe dit zich gaat ontwikkelen. Als ik in elke kamer een ledlamp moet indraaien voor razend snel draadloos internet en als deze led lampen niet extreem duur zullen zijn, dan wil ik dat graag doen. Als ik eerst allemaal extra kabels moet trekken naar elk licht punt om data toe te voegen, dan zou ik zelfs nog wel zo gek zijn om dit te doen, maar ik denk de meerderheid niet.

Als de data toevoer via WiFi zou zijn, zit je nog met beperkte snelheden.
Er zullen net als bij wifi een soort routers komen, je hoeft dan inderdaad alleen de lampen te vervangen en je hebt draadloos internet.

Bij mobiele telefoons zijn ze al aardig op weg, er is namelijk al een lifi smartphone ontwikkelt waarbij de signalen door het scherm zelf ontvangen worden, en dus niet via een LED flash oid, dat zou ook heel omslachtig zijn.

Het meest praktische is kostentechnisch als je via lifi kunt downloaden, en via wifi kunt uploaden. Vooral de download snelheid is het belangrijkste namelijk. Maar beide is mogelijk hoor met lifi. En juist doordat lifi de snelheid van de (glasvezel)kabel optimaal benut zijn zulke hoge snelheden mogelijk (10Gbps), wifi is te beperkt in downloadsnelheid + je zit met volle wifi netwerken die elkaar ook nog eens verstoren. Met lifi heb je daar geen last van.
Er wordt in het artikel een aantal nadelen van LED genoemd, maar het grootste nadeel wordt niet genoemd: veel LED-lampen flikkeren. Bij beweging zie je stroboscoop-effect. Zo'n lamp zou m.i. bij wet verboden moeten worden.
De goedkope rotzooi misschien, maar ik heb alleen maar LED verlichting en heb het in ieder geval nog nooit gezien. En ik ben best gevoelig voor flikkering effecten met monitors e.d.

Het is trouwens niet de LED op zich die flikkert, maar de elektronica die de LED aanstuurt, hoewel die vaak ingebouwd zit in zo'n lamp.
Ik heb ervaring met de volgende (flikkerende) lampen:
- GU10 lampjes van de Aldi (inderdaad, goedkope meuk)
- Segula lampen (dimbaar, 40 leds, E14, 2,4 watt). Geen goedkope lamp.
- LED bolletjes 6W E14 van Lichtpartner: http://www.lichtpartner.n...lamp/led-bolletje-6w-e14/

Nu heb ik Philips lampen. Die doen het prima, al had het licht (opgave 2700 K) van mij wat warmer gemogen. Enige nadeel is dat ze licht brommen met de (niet speciaal voor LED bedoelde) dimmer.
Laatst was ik bij Ikea, en ik meen dat de LED-lampen daar ook niet flikkeren (even uitgeprobeerd door mijn had snel te bewegen).

IMHO is het de combinatie van aansturing en LED die de flikkering veroorzaakt. LED reageert veel sneller op spanningfluctuaties dan een gloeilamp.

Waar ik me bijzonder aan stoor zijn de VW Golfjes en Passats met hun flikker achterlichten. Onbegrijpelijk dat die door de RDW goedgekeurd worden.
Ja, het is inderdaad omdat een LED zo snel reageert. Je moet dus met je elektronica zorgen dan je pulsen zo verdeeld zijn dat de frequentie hoog genoeg is om geen flikkering te zien. Maar als je gewoon op netspanning pulsed of zo, met 50Hz ja...

Ik heb ook alleen maar Philips lampen. Brommen je lampen of de dimmer? Bij mij de dimmer wel zachtjes als ik 'm heel laag heb staan, maar dat zou volgens mij bij gloeilampen ook zijn. Deze voor de woonkamer: http://www.treehugger.com...ollapse_widget&id=2090423

Ja bij auto's is inderdaad irritant. Vaak ook veel te fel. Maar ik kan me nog veel meer ergeren aan die bouwlampen die ze als koplamp gebruiken ;)
Die Philips Ambient lamp vind ik qua vormgeving een bijzonder ding.
Geven die beter licht dan deze:
http://www.philips.nl/c-p...625/led-kogellamp-dimbaar ?

Het is een hele zachte brom die we alleen horen als het stil is aan tafel.
Hmm, die heb ik nog nooit gezien. Wel grappig dat ze een ontwerp hebben voor 'sprankelend licht' :) De mijne is in ieder geval veel feller (800 lumen tegen 470) en heeft een grote fitting (E27). Dat is ook de felste warme LED lamp van Philips die ik kon vinden, wat ook de reden is dat ik voor die koos. En oke, ook een beetje omdat ie er bijzonder uit ziet :D

Ik vermoed dat bij die in jouw linkje de LED zelf warmer licht geeft maar niet veel feller kan branden, terwijl die van mij een blauwere maar fellere LED heeft (en veel meer koeloppervlak nodig) en dat die gele kapjes de golflengte veranderen naar warmer licht. Ik gok ook dat die in jouw linkje een recenter type is.

Moeilijk te zeggen wat nu uiteindelijk een beter resultaat zal geven. Ik vind die van mij i.i.g heel prettig gelig licht geven. Nog net wat geler dan een gloeilamp bij dezelfde lumen gok ik zo. Zo aan de productfoto's te zien zou ik zeggen ook iets geler dan de lamp uit jouw linkje, maar met productfoto's is dat natuurlijk moeilijk in te schatten, zeker als je ze ook nog eens op je pc monitor bekijkt :-)

Qua brommen: ik heb net m'n oor er 15cm van af gehouden en hoor dan een heel licht brommen, ongeveer net zo hard als uit de dimmer zelf komt als ik daar vlak naast zit. En iets harder als hij meer gedimd is. Maar je hoort het echt alleen als het helemaal stil is, en was me niet echt opgevallen. Misschien dat ze met een grotere fitting wat betere elektronica er in kunnen verwerken die net wat zachter zoemt, of misschien is het simpelweg dat jouw lamp wat dichter bij hangt dan die van mij, of je vaker echt helemaal stil hebt (bij mij rijd er meestal wat verkeer langs of heb ik zachtjes muziek op de achtergrond of zo)

Edit: emoticoontjes werken niet met neusje...

[Reactie gewijzigd door StefanDingenout op 15 maart 2015 17:28]

Het is niet alleen het flikkeren. Ik heb jaren geleden oogschade opgelopen nadat zo een LED spot in mijn ogen heeft geschenen. Het probleem is dat die lampen grote hoeveelheden blauw schijnen. Ook al zie je het blauw licht niet, het is daar.

Btw, waarom zijn de lampen van LIFX niet opgenomen?
Je moet bij dit soort stukken keuzes maken. Kan niet alle merken behandelen. Maar wees gerust, er hangen 2 LIFX lampen in onze huiskamer. :)
Snap ik, maar omdat LIFX op sommige gebieden beter is dan Hue (aantal verschillende kleuren, lichtsterkte, geen hub nodig) was het voor de volledigheid m.i. wel beter geweest om LIFX in elk geval te noemen.
Ik snap eerlijk gezegd niet waarom iedereen zomaar op LED-producten overstapt, aangezien het internet vol staat met de (mogelijke) schadelijke gevolgen van blauw licht voor het oog, namelijk 'macular degeneration'. En het gaat dan niet alleen om ledlampen die visueel blauw licht afgeven op de 450nm-460nm band, maar net zo goed voor wit licht. Sterker nog, in witte ledverlichting zit een veel sterkere hoeveelheid blauw licht. Zoek maar eens op 'blue light macular degeneration'. Ook op Tweakers is al een indirect artikel langsgekomen. Ook de gezondheidsraad heeft al een brief geschreven aan het kabinet.

Er zijn al diverse wetenschappelijke studies geweest over het blauw licht, waaronder deze. Ik citeer even uit het onderzoek:

SPD of white LEDs now being introduced for domestic lighting pose a theoretical risk compared to CFLs (or incandescent lamps that have little blue light). When analyzing blue-light hazards, we cannot exclude the risk of chronic effects from daily exposure because photochemical damage may not induce an acute syndrome; instead, blue light exposure may cumulatively induce photoreceptor loss. Regardless of whether the initial dam- age is caused by a photochemical effect, LED light damage is dependent on wave- length and duration. The entire retinal neu- ronal cell is affected, regardless of whether the injury is localized in the outer segment, mitochondria, or other subcellular organelles. Because illuminance levels of LED domestic light sources may induce retinal degenera- tion in experimental albino rats, the exact risks for the pigmented human retina require further investigation.

Uit hetzelfde artikel blijkt dat de 'outer nuclear layer' bij LED-verlichting na negen dagen 4x dunner is geworden dan bij CFL-verlichting. En nog veel meer, lees het maar door...

Persoonlijk houd ik het voorlopig nog bij spaarlampen (CFL) en halogeenlampen.
Het is nog maar de vraag hoe schadelijk het is, tenminste als je het enkel over LED lampen hebt. De intensiteit en blootstelling aan het blauwe licht is beperkt op je ogen bij een lamp, omdat je zelden vol in de lamp zult kijken. De resterende straling die je ziet is lijkt mij ook minder intensief blauw.

Waar je wel je vragen over kunt stellen is de mate/hoeveelheid blootstelling als we alle blauwlicht stralende objecten bij elkaar optellen. TV's, monitoren, telefoons, tablets en inderdaad algemene verlichting. Heb zo het vermoeden dat bij veel apparaten de intensiteit vele malen hoger ligt dan bij LED lampen. Daar wordt je ook daadwerkelijk aan blootgesteld, immers kijk je wel gewoon direct naar de TV, naar je telefoon, naar je monitor.

Het is bijv. ook zo maar de vraag of het programma f.lux daadwerkelijk de golflengte wegfiltert of dat hij enkel de oranje tint laat overheersen en dat het blauwe spectrum daardoor lijkt weg te vallen maar er nog wel is.
Precies, alles bij elkaar is wel erg veel. Programma's als f.lux zullen wellicht iets helpen, maar volledig blokkeren kun je het daarmee nooit. Daarnaast vind ik het effect van f.lux erg irritant; niet alleen de vreselijke oranje gloed, maar ook de ververingsfrequentie lijkt enigszins beïnvloed te worden. Ik zie iig de muiscursor een soort van vertraging hebben als f.lux aanstaan. Ik wacht al een tijdje op de nieuwe serie monitoren van AOC. Deze zenden volgens AOC 90% minder blauw licht uit dan de huidige led-monitoren en hebben ook een 'Flicker Free' scherm. Als deze hier ook in NL beschikbaar zijn dan koop ik hem direct.

Ben wel erg benieuwd naar OLED aangezien daar geen backlight voor nodig is. Maar wat ik vooral erg vind is dat er veel mensen zijn nu ledlampen kopen met het oogpunt op een lagere energierekening, maar totaal niet stilstaan bij de mogelijke medische gevolgen. En als je nagaat dat er tegenwoordig ledlampen zijn die 60.000 uur meegaan... Als je dat omrekent naar laten we zeggen 8 uur gebruik per dag, dan kom je uit op 20 jaar! Dus mensen die nu ledlampen kopen zitten dus mogelijk 20 jaar lang in het schadelijke blauwe licht.


In het onderzoek in mijn eerdere reactie hebben ze trouwens getest met 750 lux (750 lumen/m2), een lichthoeveelheid die ongeveer overeenkomt met een goed verlichte ruimte. Dat je niet direct in de bron kijkt zal uiteraard schelen, maar ik denk zelf dat het heel weinig uitmaakt aangezien licht weerkaatst.
Die kwik dampen lijken me net iets gevaarlijker. Koop eens een philips warm white normale fitting. Pak een 8 watt, komt overeen met 40 watt gloeilamp. Je ziet t verschil niey, laatst mensen op bezoek die stonden versteld dat t warm licht was. Zelfs,bij ikea is het warm licht geworden.

We zitten niet meer in 2008, toen had men recht van spreken.

Spaarlampen zijn tl buizen, die flikkeren, hebben opstart tijd, stoten gevaarlijke stoffen uit. Led lamp is een stukje elektronica net zo gevaarlijk als je wekkerradio of keukenmachine.
Kwik-dampen komen alleen vrij als de spaarlamp breekt... Er komen wel fenolen vrij, maar zo weinig dat als de ruimte goed geventileerd is er geen gevaar voor de gezondheid moet optreden. Daarnaast snap ik je vergelijking tussen een ledlamp en een keukenmachine / wekkerradio niet, want die zenden geen blauw licht uit op 450nm.
Leuk om te lezen wat mogelijk is en wat we in de (nabije) toekomst kunnen verwachten.

Ik zie dat er op het forum van Tweakers ook een hoop gaande is rondom het schakelen van (led)licht mbv sensoren en regels. Kunnen we, als onderstreping van de naam Tweakers, ook nog een artikel verwachten die verder ingaat op de bestaande mogelijkheden, programma's en hulpmiddelen? Zou ik wel interessant vinden.
En, als het kan, ook in hoeverre al dat LEDlicht schadelijk is voor onze gezondheid. In dit artikel worden effecten genoemd die niet mis zijn. Ik kan niet beoordelen in hoeverre ze wetenschappelijk bewezen zijn maar misschien kan Tweakers dat wel.
Ik zie dat het om blauw licht gaat, en dat het vooral 's avonds niet goed voor je is. Dat valt logisch te verklaren: overdag en 's ochtends heb je vooral koel wit licht, en 's avonds warm licht, in de natuur dan, de mens is daarop aangepast. Het probleem valt op te lossen door ervoor te zorgen dat je 's ochtends en in de middag koel licht hebt, en 's avonds warm licht, met LED is dat prima mogelijk, makkelijker zelfs! :)
Alleen is het volgens mij zo dat warm licht van een LED nog steeds blauw is.

Ik kan het mis hebben hoor maar volgens mij was het dus zo dat een LED in welke kleur dan ook inwerkt op je als blauw licht.
Hoe kan dat nou? Of het heeft een frequentie van blauw licht, of niet...
Dat klopt niet helemaal, wel voor specifiek gekleurd licht, maar in (warm) wit licht zit een mengelmoes van kleuren. Hier een leuke vergelijking tussen CFL en LED:

http://www.soundandvision...p-light-spectrum-and-more

Voor het oog is vooral 450nm schadelijk en dezelfde frequentie onderdrukt tevens de melatonineaanmaak.
Ja, maar dan heb je het dus alleen over het kleine beetje licht erdoorheen gemengd, terwijl het overgrote deel wel in de gespecificeerde range valt (en dus helemaal dat effect niet heeft).
Die site laat zien dat je bij een beetje fatsoenlijke lamp welliswaar wat, maar niet zo heel veel van die 450nm frequentie hebt. Zeker als je het vergelijkt met CFL (buiten die rode party versie dan).

Dus als je een energiebesparende lamp wilt kun je beter een goede(philips) LED kopen dan een spaarlamp qua energie gebruik, lichtkwaliteit, milieubelasting en 450nm licht.

Als je alleen kijkt naar 450nm licht, dan een gloeilamp. Maar dan zit je nog met tv, laptop, tablet, telefoon. Volgens mij als je die een half uurtje minder gebruikt kun je daarvoor de hele avond een LED lamp laten branden (en dat licht ook aan hoeveel direct licht, weerkaatst, welke kleur muur, etc.).
Inderdaad. Op die site hebben de Philips en Cree leds de beste krommen met een zwakkere piek bij 450nm.
Zelf heb ik op mijn Macbook f.lux staan en op mijn Android cf.lumen (root). Beiden geven ze 's avonds dezelfde kleur als de omliggende cfl en led verlichting.

Beetje offtopic, maar heeft er wel mee te maken ....
Wat veel schadelijker is, zijn de veel te felle zelf lichtgevende schermen, zeker als ze fel wit (dus geen f.lux of cf.lumen) geven. Sommigen (waaronder Samsung met de dure Note 4) presteren het om dan ook nog een knipperend scherm te hebben als je het dimt. Niet voor niks vinden de meesten lezen van papier prettiger dan vanaf een scherm.
Ik vind het nog steeds onbegrijpelijk dat de tranbsreflectieve schermen niet verder ontwikkeld worden. Dan reflecteert je tablet / computerscherm bij voldoende licht en geeft alleen zelf (zwak) licht als het te donker is.
Zo'n transreflectief scherm zal wel niet passen in de race met steeds grotere nummertjes :+
Bij spaarlampen heb je dat toch ook?

Er zijn spaarlampen die warm licht geven maar het licht van een spaarlamp houd je toch wakker.

Nogmaals ik kan het mis hebben maar ik heb ook geen verhalen gehoord over dat LED met een wamere kleur de nadelen van het blauwe spectrum niet zou hebben.
Ik heb nog nooit een spaarlamp gezien die warm licht zou moeten geven.

Hoe dan ook zijn spaarlampen belastender voor het milieu dan gloeilampen, dus gebruik ik ze sowieso niet.

Tja, ik heb nog nooit gehoord van warme LEDs die de nadelen wel hebben :)
Er zullen in de serie over domotica in ieder geval nog artikelen verschijnen waarin de diverse domoticastandaarden en -technieken bespreken en waarin we domoticasoftwarepakketten en kant-en-klare controllers bespreken. Hierin zal zowel aandacht zijn voor betaalbare en creatieve zelfbouwoplossingen als professionele oplossingen die in de commerciële gebouwautomatisering worden gebruikt..
Dank je! Ik ga ze zeker volgen!
Wat als... ik mijn bestaande klassieke E27 lamp vervang door een Hue? Kan ik nog steeds de gewone aan/uit schakelaar op de muur gebruiken om de Hue te schakelen of kan dit alleen nog via Wi-Fi?
Kwestie van het natuurlijk patroon niet te verstoren : geeuwen, uitstrekken, opstaan, duw op knop: licht aan ... en niet : geeuwen, uitstrekken, opstaan, in het donker naar beneden gaan, de tablet zoeken, de app opzoeken, het lichtpunt opzoeken en swipen maar? :?
Ja, Ik heb zelf ook een 3tal hue lampen op gewone schakelaars zitten die ik af en toe ook gewoon gebruik.

Wat er gebeurt is dat als je de lamp aanschakelt hij naar een standaard modus springt wat een vrij normaal licht is. Wat wel irritant is is wanneer je de lamp uitgeschakeld had met de app je de lamp uit zet ipv aan. Dus moet je 2 x schakelen.

Wat ik zelf doe is dat ik de lamp nu als wekker laat fungeren, Dus als ik wakker wil zijn laat ik gewoon langzaam het licht aangaan op een bepaald tijdstip en hoef ik niet eens op de knop te drukken. Als ik wegga uit de kamer schakel ik meestal wel gewoon met de schakelaar.

[Reactie gewijzigd door Torched op 14 maart 2015 10:32]

Geen spanning = lamp sowieso uit :-)
Zelf heb ik al een poosje deze op het oog:

http://www.limitlessled.com
ik ook, ze worden ook in NL verkocht onder verschillende namen, ben er inmiddels achter dat het allemaal Mi Light in OEM vorm zijn ; http://www.milight.com/ . Deze zijn ook te koop via de bekende Chinese marktplaatsen voor veel minder geld, lijkt me een perfecte instap mogelijkheid.
Bedankt, precies waar ik naar op zoek was (E14 en B22 fitting).
Niemand hier die hier iets besteld heeft? Het is niet helemaal duidelijk waarvandaan ze verschepen?
Ik heb overal in huis LED, maar in de woonkamer hier hangt een gloeilamp van 40 watt, zo'n design gloeilamp met een spiraal draad. Looks en heerlijk warm licht...

Hoe goed ik LED ook vind, die gloeilamp gaat niet weg ;)
Zeg dat niet te hard, ook voor dit soort toepassingen zijn ze druk in de weer met nieuwe soorten LED lampjes: http://www.designingwithl...ds-filaments-retro-bulbs/

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 11 Nintendo Switch Lite LG OLED C9 Google Pixel 4 FIFA 20 Samsung Galaxy S10 Sony PlayStation 5 Autosport

'14 '15 '16 '17 2018

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2019 Hosting door True