Door Mark van der Kruit

Videoredacteur

Philips hue: led-verlichting draadloos configureren

31-10-2012 • 16:00

164 Linkedin

Philips heeft deze week zijn hue-productlijn gepresenteerd, een concept voor led-verlichting waarbij de consument de 'lichtbeleving' naar wens kan aanpassen. De fabrikant levert, in eerste instantie alleen via Apple Stores, een starterkit waarin drie led-lampen zijn te vinden, evenals een bridge-module die aan een router of pc gehangen kan worden. Via de bridge kan de kleur van elke led-lamp individueel ingesteld worden. Daarnaast bieden de led-lampen de mogelijkheid om helder wit licht uit te stralen. De hue-verlichting kan via timers ingesteld worden en is dimbaar.

De hue-lampen zijn via apps aan te sturen. Momenteel biedt de app voor iPhone- en iPad-gebruikers meer functionaliteit, maar Philips belooft dit in de toekomst gelijk te zullen trekken. Ook zal Philips ontwikkelaars de mogelijkheid bieden om de hue-lampen met behulp van een sdk aan te sturen. Daarvoor wordt het ZigBee Light Link-protocol gebruikt.

Philips verkoopt de starterkit voor 199 euro. Losse led-lampen die draadloos zijn aan te sturen, kosten 59 euro per stuk. Momenteel zijn er alleen lampen met een E27-fitting, maar op termijn komen er ook lampen met de kleinere E14-fitting op de markt. Ook heeft Philips plannen voor het uitbrengen van spotjes in de hue-lijn. In totaal kunnen via het hue-systeem tot 50 lampen aangestuurd worden.

Reacties (164)

Wijzig sortering
Ik vind het wel een erg mooi concept; stel dat je het ook in de tijd kunt sturen, kun je je eigen zonsondergang thuismaken als het 's winters al om 17;00 donker is; bijvoorbeeld: je gaat om 19;00 romantisch tafelen en begint met fel geel-wit, laat het geleidelijk aan donkerder worden en verlopen maar oranje-rood als je na een paar uur bij het toetje bent...weer eens wat anders dan altijd dat kaarslicht.
Of een spannende film; je begint met gewoon rustig warm wit en laat 'm geleidelijk aan wegzakken tot bijvoorbeeld donker paarsblauw.
Leuk toch, en buiten die fratsen heb je functioneel regelbaar licht, ik ben geinteresseerd als dat in de tijd verlopen kan.

[Reactie gewijzigd door dura op 31 oktober 2012 16:13]

Je kunt inderdaad tijd schema's instellen. Dus wat jij hier schetst is mogelijk. Zou het niet mogelijk zijn dan is er nog altijd de SDK waarmee je dus zelf aan de slag kunt om zoiets te maken.
En ja: dat kan. Je kan er zelfs een wake-up light mee nabootsen :)
Wil ik ook wel weten. want over de tijd instellingen word niet gepraat. Wel over een wake up (wekker) instelling zonder precise details.
Maar moest dit niet mogelijk zijn, dan kunnen er altijd plugins gemaakt worden vanuit de community.
Een Colorwheel is gewoon een kwestie van tijd.

Als blijkt dat de gemiddelde consument hier op zit te wachten dan is het er zo in gebouwd.

Meende dat ik op een Youtube filmpje al iets zag wat er op leek, was iig een colorpalet waar je gewoon die kleur koos waar je zin in had.

Ik raak steeds meer enthousiast, zeker als er straks spot en andere fittingen ondersteund gaan worden.

Het geklaag over dat het aan App only is vindt ik nu weer een beetje sneu om te horen van Tweakers :P
De 1e reden om exclusief met Apple in zee te gaan vind ik wel een beetje kul.
We hebben een target group van mensen die van smartphones houden.
Tja.. en bezitters van een Android of Windows toestel houden niet van smartphones?? :s
Lijkt me nodeloos je markt verkleinen door je product alleen geschikt te maken voor mensen met een bepaald type telefoon (of tablet).

Dat Apple medewerkers het systeem extra kunnen uitleggen (als argument) kan ook twee dingen betekenen:
1. Het systeem is eigenlijk nog te ingewikkeld om zomaar gebruikt te kunnen worden.
2. De target group is 'domme mensen met een smartphone'.
Marketting taal voor: Apple mensen geven gemiddeld meer geld uit aan zulke gadgets.

Apple gebruikers geven 600 a 700 euro uit voor een telefoon. Dan is een pakket van 200 euro voor 3 lampen 'goedkoop'.

Als ik het hier zo lees..mensen die klagen over de prijs, dan denk ik niet eens dat Philips een slechte keus gemaakt heeft ;).
Dat blijven mensen zeggen. Maar klopt dat ook? Toestellen als de Galaxy SIII en Note 2 zijn geen goedkope toestellen maar toch succesvol. Ik vraag me af of dit ook uit onderzoek zal blijken. Dus of mensen met een Apple-device ook veel andere apparaten van waarde in hun huis hebben staan en of dit meer is dan mensen met een high end Android of Windows telefoon.

Ik blijf zelf altijd een idee hebben dat veel mensen niet eens weten dat er ook niets anders dan Apple is en zich daar dus op instellen. Nu zou je kunnen zeggen dat een ontwerper en markt-strateeg van Philips de markt heus wel door heeft, maar wanneer je die kerel in de video dan hoort praten, suggereert hij doodleuk dat Apple-mensen per definitie de smartphone-mensen zijn, terwijl eerder het tegendeel waar is, aangezien zat mensen helemaal niets met smartphones hebben, maar wel een iPhone hebben omdat ze het 'gewoon een leuk toestel' vinden. En daar zitten zat Jantjes Modaal bij. Dat prijs-argument is dus onzin. Ik denk dat er veel meer niet-techie Jantjes Modaal met een iPhone rondlopen dan met een high-end Android telefoon.

Niet dat dat soort mensen nooit met een Android telefoon rondlopen, maar wanneer je je richt op mensen die smartphones kopen ècht om de smartphonefunctionaliteit zul je die toch eerder bij de Android gebruikers vinden.

Wat sowieso nièt het geval is, is dat je deze bij Android gebruikers mìnder vind.

Kortom, de gegeven uitleg, is gewoon onzin.
Wanneer ze het hadden gehad over de uitstraling van Apple en daaraan gerelateerde marketingtechnische zaken, of een 'norm' (tussen aanhalingstekens omdat het een pr-technische norm is) inzake klanttevredenheid en werkende functionaliteit was dat gewoon een logische uitleg geweest.

[Reactie gewijzigd door RaJitsu op 31 oktober 2012 18:02]

Het prijsargument is geen onzin. Apple consumenten betalen veel aan zowel de telefoon als aan apps en content. Dat er ook Android gebruikers zijn die dat doen, doet daar niet aan af. Het is bedrijfskundig de meest interessante doelgroep.

Ook is het de beste proeftuin. Het is eenvoudiger om op iOS te launchen dan op Android. Als de boel goed loopt op iOS kan men altijd nog uitbreiden naar Android, en zo doen veel bedrijven het. En die bedrijven zijn niet gek.
Pff het is toch duidelijk dat apple gewoon een X bedrag voor elk verkocht product aan Philips betaald voor de exclusiviteit van het product. Dit zal over een x periode zijn en daarna is in eens de andriod app af.
Als dat zo zou zijn, wat is daar mis mee?
Nee, laat ik het uitleggen met de bedoeling dat ik niet als fanboy wil overkomen!

Apple-gebruikers zijn in het algemeen geneigd om dingen eerder te gebruiken. Early adopters en Apple is een bekende combinatie. Kijk alleen naar launch van producten uit het verleden, zoals de iPhone, MacBook Air, iPad, et cetera. Daarnaast is Apple een gezicht, de iPhone is Apple.

Met Android is dat niet zo. Je hebt Samsung, HTC, Asus, Motorola, noem maar op. Het is een mengelmoes met bedrijven met ondertussen inconsistente ervaringen. Daarnaast is er ook niet een fysiek iets als een Android Store, maar zul je bij provider winkels langs moeten gaan. Daarnaast kun je Android telefoons tegenwoordig bij wijze van al voor een appel en een ei krijgen tot en met het highend segment.

Het is duidelijk dat met de prijs die Philips hier voor vraagt (die vergelijkbaar is met LIFX bijvoorbeeld) een unieke markt bedient. Het is product voor mensen die het geld er voor neer willen leggen en willen proberen. Dat er een bedrijf achter zit met een uitzonderlijke customer satisfaction rating en geschoold personeel achter zit, kan daarin een hele sterke factor zijn.
Fout, dit lichtsysteem zal niet alleen in Nederland komen te liggen maar in alle Applestores over de hele wereld.

Op deze doelgroep azen ze. De meeste mensen in deze groep willen geld uitgeven in de winkel. Als Philips dan daar als enige met een lichtstand staat en het personeel weet er ook mee om te gaan en kan live demo's geven ... :)


Het is gewoon slim van Philips

[Reactie gewijzigd door FireStarter op 31 oktober 2012 17:45]

Nee je kan het ook op een andere manier uitleggen en dat is dat Apple voor Philips een mooie partner is om producten op de markt te zetten en ook nog eens een groot publiek te bereiken.

Vanuit Philips helemaal niet vreemd. Philips doet het goed met de " Apple " accessoires en als je dan Apple als partner hebt om een groot publiek te bereiken, dan bespaart het je als bedrijf veel moeite.
Een mooi product uitbrengen is 1, maar het dan ook nog eens op de markt zetten is 2 en niet een makkelijke stap.

Daarnaast is het nog niet verboden om wanneer je geen iDevice hebt bij Apple in de shop te shoppen.
Anoniem: 426269
@HokiPoki5 november 2012 21:04
Inderdaad, wat een onzin. Android heeft 75% van de markt in handen. Apple slechts 15%.

Alleen in Apple Store te koop? Wat een blamage. Ik zal sowieso nooit van mijn leven in zo'n winkel willen kopen of bestellen.
Moet hier niet gewoon Advertentie bijstaan ipv Uitgelicht?

@hieronder: ik ben ook zeker niet tegen advertenties hoor!

[Reactie gewijzigd door Bartske op 31 oktober 2012 16:12]

Nee, dat zetten we alleen bij advertenties neer. Als je inhoudelijk vindt dat dit niet op Tweakers thuishoort, spui je kritiek dan lekker in het forum en laat mensen die onze tijd en moeite om dit soort items te maken wel waarderen onderling over de inhoud praten.
Waarom zou dit videoreport reclame zijn en videoreviews van bijvoorbeeld games of tablets niet? Op die manier kun je elk nieuwsbericht en elke review over een product wel als reclame bestempelen.
Omdat er mensen in zitten die concreet suggereren dat het makkelijk, geweldig, logisch, revolutionair, etc. is. Dit terwijl je dat in beelden van nieuwe apparaten en games dat niet ziet, en die indruk aan jezelf als kijker overgelaten wordt. Het doel is in promotioneel opzicht weliswaar hetzelfde, maar de één laat je zelf een indruk geven, terwijl de ander die indruk aan je voorspiegelt. Ik heb het nu niet eens over reviews.

Dit wordt nog eens versterkt door een onzinpraatje over de keus voor Apple waar een hoop open gelaten wordt. Waarom is een Mediamarkt/BBC/whatever medewerker niet in staat om dat uit te leggen? Zijn Android en Windows Phone/Windows 8 geen geschikte systemen dan? Wil je het gelijk trekken met die andere video's, en alleen de uiterlijke en functionele impressie geven dan laat je het nep-interview gedeelte weg en alles dat niet concreet met het product zelf te maken heeft. Dat suggereert immers een serieuze beschouwing.

Maar de meest simpele opmerking is natuurlijk de opmerking dat het niet voor niets is dat op dit soort items jullie dit soort 'Hé, waar is het advertorial label'-reacties wel krijgen, en bij andere items niet. Gebeurt op Hardware.info overigens net zo goed bij bepaalde geschreven stukjes die puur een productvoorstelling zijn, en geen review. En daar zitten geen nep-interviewtjes bij met drogredenen. Feitelijk zijn dat geschreven versies van die video items die geen review zijn.

Ik snap goed dat het lullig overkomt naar de mensen die de tijd en moeite in het maken van het item gestoken hebben. Maar we zijn op Tweakers nu eenmaal een bepaalde standaard gewend. Daarnaast kan het gezien worden als aangegeven punten voor verbetering. Of jullie er naar willen luisteren is een tweede.

Overigens heb je het met je vraag ook over reviews. Het verschil tussen een echte beschouwing en een item als het bovenstaande hoef ik je natuurlijk niet uit te leggen.
Kijk, dit is een reactie waar ik iets mee kan. Blijkbaar voldoet dit item niet aan de verwachtingen. Dat kan gebeuren uiteraard, ook voor ons is video nog relatief nieuw wat dat betreft. Maar tot inhoudelijke verbeteringen komt het maar lastig als de kritiek niet verder komt dan 'dit is een advertentie'.

Philips organiseerde een evenement in Londen. Als redacteur roei je dan met de riemen die je hebt. In ons format noemen we dit een videoreport. Dit wijkt qua opzet flink af van een videoreview waarbij we echt langere tijd een product in handen hebben gehad. Dergelijke reports hebben we vaker gemaakt, redelijk recent bijvoorbeeld nog over UPC Horizon (video: Videoreport: Presentatie UPC Horizon. We zullen de inhoud van enkele recente videoreports nog eens goed bekijken en kijken waar we zelf invloed hadden gehad om zaken inhoudelijk te verbeteren.
Omdat hierbij direct gelinkt wordt naar de site van het product en de apps. Nou is dat nog tot daar aan toe maar om er nou een uitgelicht verhaal van te maken maakt het wel heel duidelijk dat hier een affiliate strategie achter zit.
Ik zie geen directe link naar de site van Philips. Als we dit soort artikelen niet kunnen publiceren dan zouden we alle nieuwsberichten, reviews en video's waarin producten aan het licht komen moeten verbannen en misschien moeten we ook wel een verbod instellen op het noemen van productnamen in forumtopics. Het zou absurd zijn.

Het is gewoon erg simpel. Er wordt nooit betaald voor redactionele artikelen. Advertorials zijn er wel maar die zijn herkenbaar als zodanig en worden nooit door de redactie geplaatst.
Zo is het natuurlijk erg makkelijk om een dergelijke reactie te geven. Het is duidelijk een hosanna-verhaal en hoe makkelijk en fantastisch is het.

Jullie zouden met gerichte vragen het onderwerp meer inhoud kunnen geven. Bijvoorbeeld de uitleg over de keuze voor Apple slaat natuurlijk nergens op. Is het dan zo lastig dat je de uitleg van een verkoper nodig hebt? Kan bijv. een verkoper van een elektronicazaak dat niet? Heeft Apple als enige een smartphone?

Kortom, jullie geven met deze stijl duidelijk de ruimte voor promotie, en dat gebeurt in de meeste redactionele items niet.

[Reactie gewijzigd door Kenju op 31 oktober 2012 17:32]

De uitleg over de keuze voor Apple slaat wel ergens op. Wat de man niet zegt, maar wel bedoeld, is dat Philips het moet hebben van mensen met relatief veel besteedbaar inkomen, en die vind je dus in de Apple doelgroep terug.

Veel bedrijven volgen de strategie om op het iOS platform te beginnen om te kijken of iets aanslaat. Pas als het daar goed loopt wordt eventueel uitgebreid naar Android. Als het niet goed aanslaat op iOS weet je namelijk zo goed als zeker dat het op Android zeker niets gaat worden, naast het feit dat Android ondersteunen moeilijker is.
Gelukkig staat op de site van Philips (de FAQ, eerder aangegeven waar die staat) dat Android 2.3 en hoger ook ondersteund wordt met een applicatie.

Daarnaast kan je ook de website gebruiken. De OS binding is dus niet van toepassing maar ik vermoed dat de service en het bijbehorende idee (de artistieke achtergrond, bij mij bekend als hipster meuk) er ook bij verkocht wordt.

Voor de duidelijkheid over geld: In mijn kennisgroep met rond modaal tot bovenmodaal inkomen hebben de meeste personen echt een android telefoon en is iOS echtt een minderheid op telefoonfront en dus ook vor deze apps. Laptops daarentegen is een ander verhaal.

De early adopters voor deze dingen zijn in mijn inzicht (niet expert hierin) toch meestal tweakers. Hebben die tegenwoordig allemaal een drang om naar de iStore te gaan?

[Reactie gewijzigd door kaas-schaaf op 31 oktober 2012 23:05]

De brand slogan van Philips is "Sense and Simplicity". Er is dus een duidelijk (beoogt) raakvlak met Apple producten.
Femme en Wilbert, Het gaat er niet om dat er een link staat naar de site van Philips, het gaat er om dat jullie letterlijk de PR dame van Philips napraten. Het minste wat in van tweakers verwacht is enige critische vragen en vooral wat dieper in de technische materie ingaan. Hoe zit de communicatie in elkaar, welke andere vergelijkbare producten zijn er. Hoe is dit te tweaken etc.
Maak alsjeblieft onderscheid tov andere nieuwssites, ipv direct de persberichten van de leveranciers over te schrijven. Het is veel meer werk, vraagt research en de pr afdeling van de leveranciers kunnen vaak geen antwoord geven, maar het geeft wel veel meerwaarde aan tweakers.net
Nee dat maakt het niet duidelijk. Als het om affiliate linkjes ging had je dat wel aan de url gezien, bovendien doen we dat niet in redactionele artikelen en video's. Speciaal voor jou die linkjes gewoon compleet gesloopt. Dus mocht iemand zich nu afvragen waarom we niet gewoon even linken (het is immers internet): omdat we dan blijkbaar dit soort azijnreacties krijgen.

Af en toe vraag ik me echt af hoe duidelijk ik moet zijn: de redactie maakt geen artikelen, video's of wat dan ook in ruil voor geld. We maken onze eigen redactioenele afwegingen en dachten serieus dat mensen dit leuk zouden vinden om de praktijk te zien.

[Reactie gewijzigd door Wilbert de Vries op 31 oktober 2012 17:12]

Laten we eerlijk zijn; het lijkt me vrij lastig een begroting van jullie site rond te krijgen met alleen een paar 'banen' ads op de frontpage. Als het niet linksom komt, moet het rechtsom dus ofwel via gesponsorde artikelen, gesponsorde bedrijven in de pricewatch of anderszijds.

Aan de andere kant moet je ook niet te zwaar aan deze kritiek tillen; als ik het interessant vind en niet het idee heb dat jullie beïnvloed worden is er niet zoveel aan de hand; Hoewel dat laatste wel eens het geval is geweest; ik herinner me zekere COD reviews die gewoon niet klopten.. maar de laatste tijd heb ik dat minder.

ik vond dit wel een leuk verhaal overigens, dus prima wat mij betreft, dit soort reviews. mag best vaker
Nee dat maakt het niet duidelijk. Als het om affiliate linkjes ging had je dat wel aan de url gezien, bovendien doen we dat niet in redactionele artikelen en video's. Speciaal voor jou die linkjes gewoon compleet gesloopt. Dus mocht iemand zich nu afvragen waarom we niet gewoon even linken (het is immers internet): omdat we dan blijkbaar dit soort azijnreacties krijgen.

Af en toe vraag ik me echt af hoe duidelijk ik moet zijn: de redactie maakt geen artikelen, video's of wat dan ook in ruil voor geld. We maken onze eigen redactioenele afwegingen en dachten serieus dat mensen dit leuk zouden vinden om de praktijk te zien.
Nou moet ik toch even de Tweakers redactie bijstaan. Ze hebben al genoeg doorstaan de laatste tijd maar dit is niet terrecht.

Ik zie ook geen verschil tussen dit en andere reviews. Sterker nog ik zie dit als interessanter dan menig ander artikel. LED verlichting aansturen met je smartphone is voor veel mensen toch wel het ei van columbus, zeker als je het kant en klaar koopt. In ieder geval voor mij. Leuk om te weten dat er nu een oplossing is.
Verder is het nog steeds technologie en kan je het tweaken.

Ik heb echt niet het idee dat Tnet niet objectief is in zijn reviews. Dat gaat een site ook niet lang volhouden voor de massa weg trekt dus daarmee zouden ze in hun eigen voet schieten.

Tenslotte nog even over de 'azijnreacties' waar WIlbert het over heeft; Hij heeft gewoon gelijk. De scheidslijn tussen reclame en informatie kan soms dun zijn maar dat betekent niet dat je tech nieuws dan maar achter moet houden. Links weghalen is dan het gevolg en dat vindt ik jammer, en ook raar, want over links naar de pricewatch van een nieuws or video artikel hoor ik ook niemand zeuren.

Zeuren is het juiste woord. Wees dankbaar voor je lees- of kijkvoer. Het is gratis en zoals vaak geldt, als je het niet wilt zien kijk je niet.
Dat azijn zit voornamelijk in jouw eigen pissed off reacties, Wilbert.
En als meerdere bezoekers vallen over de reclameachtige teneur van sommige artikelen dan kunnen jullie je daar beter wat van aantrekken door bijvoorbeeld een wat objectievere schrijfstijl en presentatie te hanteren. En niet door op de boodschapper te schieten.
Het bericht hierboven is een pure feitelijke opsomming van de eigenschappen van het product. Er wordt nergens een waardeoordeel geveld of een voorkeur uitgesproken. In het filmpje ook niet, of het moet zijn dat Dimitri het 'opvallend' noemt dat Philips een samenwerking is aangegaan met Apple. Het fimpje is geen review maar een reportage van de presentatie van het product.
Inderdaad.. Het is een mooi idee, maar dit is is meer reclame dan uitlichting.

Ook zou Tweakers deze alternatieven die ik al eerder gezien heb ook even kunnen vermelden:

http://www.kickstarter.co...-bulb-reinvented?ref=live

edit: Bij bovenstaand systeem van Kickstarter is het ook nog eens gemakkelijk dat je geen connector hebt die je aan je netwerk hoeft te hangen. Het is gewoon verwisselen en klaar is kees.

[Reactie gewijzigd door Magistraal91 op 31 oktober 2012 16:18]

Sorry, maar het product van Philips is nu verkrijgbaar.
Dat kickstarter project is nog niet leverbaar.
Dus de kickstarter is reclame, dit is recentie.

Wat heel jammer is, is dat dit product alleen werkt voor deze nieuwe lampen & dat het losse LED lampen zijn.
Ik heb 6 living colors lampen in de woonkamer en 3 LED armaturen ("Ledino")
terwijl de zigbee alliantie toch duidelijk een LivingColor lamp toont
http://www.zigbee.org/Sta...eeLightLink/Overview.aspx
[Update] YES!
Compatible met Living Colors.
Bevestigd ook op het forum en door de directeur lighting NL:
https://twitter.com/rogiervdheide/status/263703912278794240
Dat het een opensource achtig iets is, is toch wel heel cool.

Ps, de Q&A sectie is heel humorvol gemaakt :)
http://www.meethue.com/en-US/support

How does hue work with my phone camera?
Hue can recreate colors from any image you give it. Choose from the preloaded scenes, pick one from your phone’s album or take a new photo and use that instead. Although that pic of a black cat on a black background at night probably won’t show hue off in all its glory.

Will the hue app affect other programs on my computer or smart device?
No. The hue app is very well behaved. It won’t affect any other programs or apps on your phone or computer. It’ll just affect your hue lights.

@hieronder:
Sorry, maar een product wat er nog niet is, wat nog gemaakt moet worden vergelijken met een product dat nu leverbaar is , is een beetje vreemd.
Wie weet loopt LIFX tegen dezelfde issues aan, waardoor Philips nu al een paar keuzes heeft moeten maken functies moeten scrappen.

[Reactie gewijzigd door weeraanmelden op 31 oktober 2012 21:16]

vind je het gek, LIFX word gemaakt door iemand die nog niet zo heel breed in die buniess bezig is, Philips daarintegen is een groot wereldbedrijf, die kan massaproductie aan, een kleine ondernemer kan dat niet zo snel 1-2-3 en toch vind ik LIFX beter uitgewerkt dan Philips momenteel


edit op reactie hierboven:

het product is al gemaakt en zal ook naar de gene die het hebben gekocht worden verzonden, LIFX is meer dan alleen een idee het is een werkend iets, en dus kan je het prima vergelijken hoor :)

[Reactie gewijzigd door [Remmes] op 31 oktober 2012 18:17]

goed nieuws voor jou . in het forum staat dat bijde helpdesk is gemeld dat de huidige living colors compatible is met hue
Wifi is natuurlijk geen geweldige keuze voor een lamp. Voor die vier signalen die je 'm stuurt per dag is het energieverbruik veel te hoog, dan is een z-wave / zigbee protocol veel beter geschikt.

Daarnaast is de Lifx leuk, maar nog lang niet af en niet nog niet meer dan een bestaande RGB LED lamp met een wifi adapter er in, en nog lang geen productlijn.
Daarom gebruiken ze ook Zigbee voor de lampen, staat gewoon netjes in het artikel.
Anoniem: 75580
@Juicie1 november 2012 22:51
Ik denk dat Jiriki doelt op het LifX kickstarter project. Dat maakt gebruik van wifi. Dat is het voordeel van Hue wat Zigbee gebruikt.
Ik vond Uitgelicht in verband met het onderwerp wel passend :+
Dit is inderdaad gewoon reclame. Beetje in de stijl van Business Class van RTL.

Ik heb geen problemen met dergelijke vormen van reclame. Maar wees dan wel zo eerlijk om dat juist aan te geven. Als je dat niet doet dan breng je de reputatie van Tweakers als onafhankelijk platform in diskrediet.

[Reactie gewijzigd door Naj_Geetsrev op 31 oktober 2012 16:06]

Dus 8 artikelen in de afgelopen 2 dagen over de nieuwe Windows 8 is dan ook "reclame"? :?


Ontopic: mooi product alleen buitensporig duur.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 247612 op 31 oktober 2012 18:05]

nee, want dat was duidelijk een evaluatie waarin ook kritiek werd geuit. Dit is enkel de fabrikant aan het woord laten zonder kritische vragen te stellen.

Los daarvan vind ik het wel een leuk concept, zat er toevallig zelf onlangs ook aan te denken. Is het alleen niet goedkoper om een signaal te sturen over het lichtnet, dan weer met wifi te gaan werken? Je moet nu toch aan een soort centraal punt hebben dat je op het internet aansluit, dan kun je dat punt net zo goed over het lichtnet laten communiceren met een speciaal gemoduleerd signaal niet?

[Reactie gewijzigd door huub8 op 31 oktober 2012 18:13]

Anoniem: 247612
@huub831 oktober 2012 18:15
Tweakers kan nog moeilijk "kritiek" op dit product leveren, aangezien zij het product zelf nog niet hebben. Echter, wat valt er aan te testen? Alleen Apple app wat mij betreft.
Dat is toch meteen de kritiek die gegeven is? Waarom toch Apple Only :?
Apple Only, maar ik kom toch deze tegen:

https://play.google.com/s...=com.philips.lighting.hue
Android Hue app BETA:

Meet the hue app. The amazing way to control every Philips hue bulb in your home. All in the palm of your hand. It makes the light switch look like it came from the Dark Ages.

[Reactie gewijzigd door Richh op 31 oktober 2012 23:42]

De hue ondersteund gewoon Android alleen wordt daar geen reclame voor gemaakt.

[Reactie gewijzigd door Faeshaas op 1 november 2012 10:17]

Dat is raar, want in de video wordt toch echt gezecht ''een exclusieve samenwerking met Snapple''
Volgens mij begrijpen wij het verkeerd. Dit heeft niets met de App store te maken maar dit is de Apple store, de retail kanaal.

Want als het exclusief zou zijn, waarom is er anders een Android app?

Op mijn bestelling moet ik trouwens 3 weken wachten :(.
Het product is niet Apple Only, maar wordt iig voorlopig alleen *verkocht* in de Apple Store.
Apple Only - want ze zoeken mensen die veel geld over hebben voor hun image.
Helemaal mee eens, maar dat het niet anders kan neemt niet weg dat nu alleen nog reclame overblijft.
Helemaal mee eens, maar dat het niet anders kan neemt niet weg dat nu alleen nog reclame overblijft.
Wij hebben ons nu eenmaal de taak toegedicht om onze lezers op de hoogte te houden over interessante nieuwe elektronicaproductenn. Je zou kunnen stellen dat we daarmee reclame maken voor de fabrikant. Gratis reclame welteverstaan. Ik begrijp niet het wezenlijke verschil tussen dit filmpje en een nieuwsbericht over bijvoorbeeld een nieuw spelletje of een nieuwe smartphone. Daar lezen we niet klachten dat het om 'reclame' zou gaan. Die klachten zie ik ook niet als we een filmpje plaatsen waarin de ontwikkelaar van een game aan het woord wordt gelaten.

Het enige verschil dat ik bespeur is dat een aantal lezers blijkbaar minder geïnteresseerd is in een via iOS bedienbare lamp dan een (potentieel) populaire game of smartphone en het bericht daarom maar afdoen als 'reclame'.
Ik ben het wel met Femme eens, dit filmpje is niets anders dan een verslag vaan een Android event of een Apple event. Daar worden ook geen critishe vragen gesteld maar gewoon doorgegeven wat er op het event is verteld.

Het is in iedergeval informatief en je ziet wat demo's.
Er is ook weinig verschil. Ik denk dat als je het een ´review´ zou noemen, de klachten wat terechter zouden zijn: dat suggereert namelijk dat Tweakers er zelf ook mee getest heeft en er een waardeoordeel over geeft. Nu staat er alleen 'videoreport'.

Ik denk dat het sentiment ook komt omdat Tweakers weinig van dit soort reports voor 'gewone' consumentenproducten doet. De paar keer dat ik me zo snel kan herinneren, zat er meestal ook wel een promotionele actie aan vast (zoals met de energiemeters van een niet nader te noemen energieboer).
Komt hoogstwaarschijnlijk omdat het artikel in de review / feature-nav staat.
Ligt er maar net aan wat het idee achter de 4 foto's boven aan de fp zijn. Zijn die te koop? Daar ben ik weleens benieuwd naar. Oh ik weet het antwoord denk ik al.

Nieuwsbericht is het in ieder geval niet. Dat was er namelijk al een paar dagen geleden.
nieuws: Nieuwe led-lampen Philips via browser en app te bedienen
Ligt er maar net aan wat het idee achter de 4 foto's boven aan de fp zijn. Zijn die te koop?
Nee, al bied je een miljard
Voor een miljard kan ik heel Tweakers vast wel overnemen en dan ben ik je baas en doe je wat ik zeg. }>

Nu nog een miljard ergens vinden :P
Voor een miljard is heel Sanoma van jou!
nou begin je weer iets te optimistisch te worden, voor Sanoma heb je wel ietsje meer nodig :+
Anoniem: 247612
@huub831 oktober 2012 18:23
Ik noem het pas echt "reclame" als Tweakers er een knop onder het artikel bij plaatst van "bestel hier".

Nu is het een leuke bekendmaking zoals ook zoveel games die aangekondigd worden op een Game beurs oid. :)
Die knop staat er niet onder, die staat gewoon rechts :)
Uitgelicht is 'Tweakers.net taal' voor Advertorial ;)
Tweakers had nieuwe verlichting op het kantoor nodig denk ik :P

dit is een grapje natuurlijk en niet serieus maar wat deze verlichting met tech te maken heeft, verkleurend licht bestaat al een behoorlijke tijd en dat hij nu met apps bestuurbaar is maakt het dan opeens iets heel interessants...

[Reactie gewijzigd door seapip op 31 oktober 2012 19:10]

Ik had dat gevoel al vaker deze week, op een gegeven moment stond de hele bovenrand vol met Windows 8 artikeltjes. Of Microsoft dat gesponsord heeft weet ik niet, zo ja dan zou het netjes zijn dat er op zijn minst bij te zetten.

Trouwens, er is al een forumtopic over het kopen & tweaken van dit geheel:
[Philips Hue] Ervaringen & discussie

[Reactie gewijzigd door Wilke op 31 oktober 2012 16:37]

Lijkt me logisch dat er veel aandacht besteed wordt aan windows 8.

Ten eerste omdat het de nieuwe versie is van het meest gebruikte besturingsysteem ter wereld, en ten tweede omdat er flink wat veranderingen zijn doorgevoerd ten opzichte van windows 7.
Laatst was het Android, daarvoor was het Apple, en toen was het weer Aldi. Je zult altijd pieken zien dus stop aub met zeuren. Straks is er weer een of andere beurs, dan is daar weer een piek van, dat is ook niet altijd interessant en komt gegarandeerd ook weer 'gezeur' over.
Anoniem: 426269
@Bartske5 november 2012 20:59
Inderdaad. En dan is dit product zelfs alleen in de Apple Store te koop. Helemaal raar.
Ik zie plotseling steeds vaker dit idee voorbij komen, waaronder via Kickstarter. Wie is nou eigenlijk 'de bedenker' van deze lamp op basis van WiFi? Wat zijn de voordelen van deze Phillips WiFi LED lamp ten opzichte van de bovengenoemde kickstarter variant? Het enige voordeel dat ik zie bij de kickstarter variant is dat deze controller-applicatie ook te gebruiken is op Android.
Wat zijn de voordelen van deze Phillips WiFi LED lamp ten opzichte van de bovengenoemde kickstarter variant?
Het feit dat het helemaal niet via WiFi gaat?

deze lampen worden aangestuurd via het Zigbee Domotica protocol, een volledig open protocol, speciaal ontwikkeld voor domotica en tegenhanger voor het gesloten, dure zWave protocol. En een HEEL STUK energiezuiniger dan WiFi tranceivers.

Je telefoon of webbrowser praat via een bridge met die lampen. Die bridge moet in je netwerk hangen (niet via WiFi voor zover ik weet)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 31 oktober 2012 16:16]

Philips had dit eigenlijk al alleen dan in zo een balletje.
Nu hebben ze het als losse lampen gemaakt die draadloos bestuurd worden door dat phillips kastje.

http://www.beaumotica.nl/philips-living-colors
Philips had dit eigenlijk al alleen dan in zo een balletje.
Nu hebben ze het als losse lampen gemaakt die draadloos bestuurd worden door dat phillips kastje.

http://www.beaumotica.nl/philips-living-colors
Alleen was dat balletje en living colors systeem geen Zigbee.

Dit systeem hoef je niet aan te sturen met dat kastje van Philips, het zal naadloos integreren in ieder Zigbee domotica systeem.

Dat is waar het spectaculair aantrekkelijk wordt.
Ik heb zelf aan een product gewerkt op zWave, en dat is inderdaad veel geslotener dan zigbee. Het is echter niet perse duurder.
Waar je zigbee open en zWave gesloten noemt, zit ook een keerzijde aan de medaille: zWave is gegarandeerd interoperabel (compatible), bij zigbee mag iedere fabrikant zijn eigen protocol over zigbee gebruiken. Dat betekent dus dat een zWave lamp altijd en zonder aanpassingen met een zWave "lamp-enabled" remote werkt, zigbee geeft je geen enkele garantie wat dat betreft.
Volgens mij zijn de 2nd gen gewoon Zigbee..

Wat mij vooral 'stoort' aan de Living colors is het probleem dat het zo verdomd design is dat het gewoon niet past bij mijn 'ordinary' interieur.

Deze lampen kan ik gewoon in een gamma lamp draaien :)!
Na 1m49s gestopt met kijken.. hoezo exclusief met Apple..
Eerst een verhaal over open standaard en dan dit soort onzin..
Er is anders ook een Android app, zie website van Hue. Heb 'em nog niet op mijn S3 gedownload, maar lijkt mij dezelfde werking..

(zie: https://play.google.com/s...=com.philips.lighting.hue)

[Reactie gewijzigd door errox op 31 oktober 2012 16:46]

Ah, ik had het filmpje zelf ook verkeerd begrepen (zie mijn bovenstaande reactie). Dacht dat ze exclusief een App in de App Store hadden. Maar ze verkopen de lampen zelf dus exclusief in de Apple Store. 8)7
Nou ja lekker duidelijk ... lol |:( |:(
Opmerkelijk vind ik het zeker. Apple is een van de meest gesloten bedrijven die ik ken. Zigbee is juist vrij open en gewoon in te prikken op bestaande Zigbee systemen en te combineren. Dat matcht niet helemaal.

Ik kan me het vanuit Philips wel een beetje voorstellen. Applekopers zijn over het algemeen de mensen die het niet erg vinden om veel geld uit te geven (Applespul is immers hoger geprijsd dan gelijkwaardige alternatieven van andere merken in veel gevallen). Dus daar kun je het nog wel maken om €200 toe vragen voor een starterskitje. Daarbij krijgen ze zo ook wat meer exclusiviteit en dat zal ook zeker wel wat mensen aanspreken.
Vandaar dat alle programmeurs die ik ken Apple gebruiken? Apple is volgens mij een van de meest developer-friendly bedrijven die bestaan (waarom zouden ze anders zoveel apps in bijvoorbeeld de appstore hebben).
Ja want het is ook zo vreselijk ingewikkeld om voor Microsoft producten te ontwikkelen (Visual Studio express (gratis) tot ultimate (zeer uitgebreid, niet gratis) of voor linux?
Weet iemand of 'gewone' Living Colors generatie 2+ en Living White's aangestuurd kunnen worden met die bridge module?
ja, volgens de helpdesk van Philips werkt dit prima samen vanaf Livingcolors Gen2. :)
Heb in diverse reviews gelezen dat dit kan, onder andere de review op slashgear volgens mij.
Uit ervaring spreek ik dat het heel eventjes een leuke gimmick is, daarna ben je er klaar mee en wil je gewoon wit of geelig licht. Ik vind het werkelijk een zeer vreemd product.
Ik moet zeggen dat ik mijn living colors lichten hetzelfde gebruik. Het enige handige eraan is dat alles via de tablet uit te zetten is. Eigenlijk kun je het beste die home automotion-eigenschappen promoten. Hele simpele zaken als timers en centrale functionaliteit via smartphone en tablet. De zaken waar mensen echt om geven.

Die kleurtjes zijn allemaal wel leuk, maar tenzij je echt actief met interieur-kleuring bezig bent, of tijdens een (niet bepaald wekelijks of zelfs maandelijks gegeven) lounge-party een gekleurd sfeertje wil creëren, heeft het geen echte meerwaarde voor de meesten.
Ik ervaar het tegenovergestelde, en gebruik de lampen waarvoor ze bedoelt zijn namelijk een bepaalde sfeer in huis creeëren. Natuurlijk ben je niet elke dag een kleur uit aan het zoeken voor je 'mood' maar een warme rode kleur of een mellow oranje kleur maakt voor de uitstraling en hoe je op de bank zit al een hele hoop uit. Ook het simpel lichter en donkerder maken van je kamer met je afstandbediening is ideaal. Je moet hiervoor wel een lichte kamer hebben omdat dat het effect een stuk vergroot maar ik ben er uiterst tevreden mee en zou het zo op meer lampen wilen hebben.

Het fijnste punt is gewoon dat je niet meer vast zit aan je standaard lichtinrichting maar hier mee kunt spelen al naar gelang je wilt. Of je dit nu doet aan de hand van je humeur, jaargetijde, tijd van de dag of het wel of niet hebben van een feestje kan je zelf bepalen maar de mogelijkheid is er.

(Heb 2 livingcolours en 2 whiteplugs)
leuk idee maar ik zou het niet kopen las het enkel voor apple is.
ik zou ook aps voor android en windows 8 maken
Dit product is niet enkel gemaakt voor iOS maar wordt ook ondersteund door Android, de Android app komt er ieder moment aan. De Android app is al beschikbaar:

https://play.google.com/s...=com.philips.lighting.hue

[Reactie gewijzigd door robmor13 op 31 oktober 2012 20:27]

Je zult mij niet snel een (virtuele) stap in een Apple Store zien doen... Open standaard of niet. Ik zal Apples voorwaarden nooit accepteren.
de enige verbintenis die Apple hieraan heeft is dat het in de apple store wordt verkocht. Dus welke voorwaarden zit jij dan mee? Je kunt ook in Amsterdam de winkel in lopen, zonder enige voorwaarden te hoeven accepteren...

[/offtopic]
Het is wel weer duidelijk dat Tweakers weer vol zit met Apple bashers. Elke ongecheckte reactie over iOS-only krijgt hier een +1... :X
[/offtopic]
200 euro zeg....

Tip voor Philips:
Breng het zo snel mogelijk uit voor Android toestellen, want dan heb je waarschijnlijk nog meer kopers.
Zoals hierboven al aangegeven, dit is ook uitgebracht voor Android:

https://play.google.com/s...=com.philips.lighting.hue

[Reactie gewijzigd door robmor13 op 31 oktober 2012 20:27]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee