Osram Lightify-lampen verliezen volgend jaar functies door afsluiten server

Osram waarschuwt klanten dat het op 31 augustus 2021 de server voor zijn Lightify-verlichting gaat afsluiten. Daarmee verliezen die met netwerken verbonden verlichtingsproducten een groot deel van hun functionaliteit.

Het afsluiten van de servers voor Lightify betekent onder andere dat lampen niet meer met Amazon Alexa en de Google Assistent bediend kunnen worden. Ook krijgen de producten dan geen updates meer en stopt de ondersteuning. In 2016 troffen beveiligingsonderzoekers kwetsbaarheden in het Lightify-systeem van Osram aan.

Osram geeft in een overzicht aan dat alleen basale functionaliteit overblijft na het afsluiten van de server. Wel wijst het bedrijf erop dat na een volledige reset koppeling mogelijk is met een ander op ZigBee gebaseerd systeem.

De reden van het stoppen met de ondersteuning is volgens Osram dat Lightify nog ZigBee Light Link en ZigBee Home Automation in plaats van ZigBee 3.0 gebruikt, wat het lastig zou maken om de compatibiliteit met smarthomesystemen te blijven garanderen. Daarnaast geeft het bedrijf aan niet meer in het platform te willen investeren, daarbij verwijzend naar het afstoten van de verlichtingsdivisie voor consumenten in 2016. Die divisie heet nu Ledvance en is onderdeel van de Chinese verlichtingsfabrikant MLS.

Osram Lightify Gateway Starterkit

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-03-2020 • 12:35

143

Submitter: Innr service

Reacties (143)

143
143
63
7
0
43
Wijzig sortering
Anoniem: 120539 10 maart 2020 12:39
Daarnaast geeft het bedrijf aan niet meer in het platform te willen investeren
Ik vermoed dat dat de primaire reden is.

Ook hier weer, maar ik realiseer me dat dat alleen geschikt is voor de knutselaars: (gelukkig zitten we hier op Tweakers)
Hou lekker alles lokaal, en koppel al je spul aan elkaar met een open platform als Domoticz of Home Assistant, waarbij je niet afhankelijk bent van één leverancier, maar van een hele groep enthousiastelingen.
Hou lekker alles lokaal, en koppel al je spul aan elkaar met een open platform als Domoticz of Home Assistant, waarbij je niet afhankelijk bent van één leverancier, maar van een hele groep enthousiastelingen.
Waarbij 'alles lokaal' letterlijk is. Als je je product niet kan configureren en gebruiken zonder internetverbinding dan is het niet lokaal.

Neem Logitech Harmony afstandsbedieningen. Handige apparaten, maar je bent wel afhankelijk van de fabrikant om het te configureren. Hetzelfde met veel voice assistants die je thuis kan hosten: configuratie (leren/trainen) van stemmen kan alleen online.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:33]

Dat kan ook fout gaan hoor, kijk maar wat er gebeurd is met SickRage
Anoniem: 420148 @well054910 maart 2020 12:57
Genoeg alternatieven, zoals het betere Sonarr/Radarr.
Nee je mist totaal totaal het punt.

De reden dat SickRage voortaan SickChill heet is omdat de originele ontwikkelaar die in git stond na drie jaar niets doen aan het project, maar anderen lekker laten door klussen. Opeens de site weer terug claimde of zo en ineens geld wilde gaan vragen....

https://github.com/SickChill/SickChill/issues/4984

[Reactie gewijzigd door well0549 op 22 juli 2024 15:33]

Enne, heeft iemand daardoor gekochte hardware in de prullenbak kunnen gooien? Nee? Dan is het niet hetzelfde.
Dat kan ook fout gaan hoor, kijk maar wat er gebeurd is met SickRage
Wat is er met SickRage?

Als het lokaal fout gaat dan kan je het ook zelf repareren. Je bent niet afhankelijk van een andere partij. Dat is niets voor gewone consumenten, maar beter voor tweakers.
Je verwijst naar het probleem en naar de oplossing. Het wordt geforked en men kan weer doorgaan. Dat heeft veel minder impact dan dat een organisatie als single-point-of-failure de handdoek in de ring gooit.

Zie ook:
OpenOffice -> LibreOffice
MySQL -> MariaDB
XBMC (potentieel probleem door de X, die eigenlijk voor 'Xbox' staat) -> Kodi

Etc.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 15:33]

Die link zie ik niet direct, tenzij jij bij SickRage aan wat anders denkt dan ik (ik denk erbij aan een oplossing om series uit illegale bron te downloaden). Ik zie daar niet direct een link mee met thuis automatisering.
Die link zie ik niet direct, tenzij jij bij SickRage aan wat anders denkt dan ik (ik denk erbij aan een oplossing om series uit illegale bron te downloaden). Ik zie daar niet direct een link mee met thuis automatisering.
Zie:
https://github.com/SickChill/SickChill/issues/4984
Daar is nu sickchill voor. Dus ik zie het probleem niet echt.

Iedereen van een nieuwe veriant er van maken.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 22 juli 2024 15:33]

Ik zou zelf alleen dit soort IOT apparaten nemen als ik ze via een eigen servertje kan bedienen.
Anoniem: 328026 10 maart 2020 12:42
Europa moet eens gauw met wetten komen die dit voorkomen. Verplicht ze maar om één wereldwijd systeem te maken, waar uiteindelijk iedereen zijn elektronica op kan aansluiten. Er komt steeds meer verspilling door deze ongein. Van telefoons zonder updates, tot nas's zonder security patches en nu dus ook een hele berg lampen die weggegooid kunnen worden. Leuk dat iedereen zijn eigen systeem wilt, maar net als met opladers, kan de EU hier zelf het voortouw in nemen.
Dat gaat niet werken, innovatie zit niet in beperkingen.
Veel beter zou zijn dat bedrijven verplicht worden apparatuur waarvoor de ondersteuning/servers wegvallen, verplicht vrij te gegeven. Ergo: flash-baar en broncode naar open-source. Daarmee geef je de community of een bedrijf de kans ondersteuning op te zetten/voort te zetten en dwing je bedrijven daadwerkelijk te innoveren ipv te recyclen met een softwarematige kill switch.

Edit: typo

[Reactie gewijzigd door OldSchoolPhoto op 22 juli 2024 15:33]

Dat gaat niet werken, innovatie zit niet in beperkingen.
Veel beter zou zijn dat bedrijven verplicht worden apparatuur waarvoor de ondersteuning/servers wegvallen, verplicht vrij te gegeven. Ergo: flash-baar en broncode naar open-source.
Edit: typo
Waarschijnlijk zitten in die ondersteuning nog allerlei patenten en licenties van derde partijen verwerkt. Die gaan daar echt geen open-source van maken omdat een van hun afnemers ermee stopt...
Dan hebben ze een mooie business-case om het spul verplicht langer te blijven 'ondersteunen', of anders interessante contracten af te dwingen met partners ;) Ik zie dat vooral als een juridisch struikelblok, en als we dat botweg verplichten vinden ze er vanzelf een weg omheen. Misschien... heel misschien... overwegen bedrijven dan om eens niet 501 externe libraries met licenties in hun product te pleuren.
Het hoeft ook niet open source te zijn. Laat fabrikanten maar verplichten een open API te installeren. Zou veel ellende schelen.
Ja dat is leuk en aardig voor tweaker types om het zo te doen, maar het gross van de consumenten gaat helemaal niks flashen. Die denken het werkt niet, het is stuk, ik gooi het weg. Als tweaker overschat je gewoon pertinent hoe de meeste mensen met hardware omgaan, ik heb Dyson stofzuigers van het grofvuil gered die niet eens stuk waren maar gewoon schoon gemaakt moesten worden, PC's die alleen een herinstallatie nodig hadden en vele andere zaken waar je alleen een schroefje, draadje of klepje moet aandraaien om het weer te laten werken.

Het moet wel degelijk een systeem zijn dat niet uit de lucht te halen valt, op dit tempo is alles wat we kopen maximaal 4 jaar te gebruiken, en dat is gewoon niet te doen op de lange termijn,

[Reactie gewijzigd door Flaat op 22 juli 2024 15:33]

Dat gaat niet werken, innovatie zit niet in beperkingen.
In mijn ervaring is het juist andersom. De meest creatieve oplossingen komen vaker wel dan niet uit situaties met (heftige) beperkingen, al dan niet onder dwang opgelegd.
Zo'n reactie zie ik vaker langskomen. Het gebruik van een centraal platform hoeft echter helemaal heen beperking van de innovatie in te houden. Als elk bedrijf er extra functies aan toe kan voegen is er geen beperking. Het mag zelfs gesloten code zijn met extra ondersteuning via exterme servers. wanneer die externe servers komen te vervallem moet de code naar het centrale platform worden overgebracht. Dat garrandeerd nog geen 100% werking. Er is echter wel een redelijke tot goede fallback. Een evetuele firmware update miet dat kunnen garanderen.
Dat is leuk, totdat de eisen (veiligheid voornamelijk) van zo'n standaard ineens wijzigen. Osram ging er denk ik óók wel van uit dat Zigbee LightLink dé toekomst zou zijn. Stel dat je nu Zigbee 3.0 gebruikt, maar dat 4.0 ineens zoveel 'zwaarder' is dan wat 3.0 nu heeft.

Ook één standaard wereldwijd garandeert niks over toekomste upgrades en mogelijkheden van devices die er *nu* zijn. IPv4 was jarenlang dé standaard. Moet je nu eens kijken naar alle ellende daarmee. Nee, we hadden 20 jaar geleden al IPv6 moeten omarmen.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 22 juli 2024 15:33]

Waarom zou je de lampen moeten gooien? Die doen het immers nog prima. Je kan ze alleen niet meer besturen met Google Home of Alexa, wat natuurlijk jammer is, maar in de meeste gevallen geen essentiele functionaliteit.
Ook kun je ze koppelen aan een Hue bridge en daarmee besturen. Al met al jammer dat Osram stopt met de ondersteuning maar de lampen zelf zijn nog prima bruikbaar.
Je bedoelt een beetje zoals tuya? Dat (om het nog erger te maken: chinese) platform waar honderden, zoniet duizenden fabrikanten goedkope smart toestellen voor maken.

Op zich vaak geweldige producten, maar heel veel mensen herflashen naar tasmota, esphome, ... Zowel voor lokale communicatie en geen 2 seconden delay, alsook om van de cloud af te zijn (en niet alleen omdat het chinees is, Shelly wordt het ook mee gedaan).

Dus nee, laat ons maar geen moeite steken in 1 systeem. Verplicht 100% lokale aansturing, geen blokkering (zoals tuya het gemakkelijke tuya-convert blijft tegenwerken), opt-in voor 3rd party services (zoals assistant, te gebruiken als je zelf geen server met home assistant, domoticz of whatever hebt) en liefst open source en documenten om eigen firmware te maken (maar zal wel niet lukken wegens patenten of whatever).

Een systeem verplichten stopt innovatie (communicatie is overal gelijk), drijft prijzen omhoog (zwave prijzen zijn gezakt dacht ik toen Google en co aankondigden aan opvolger zigbee te werken) en lost de problemen niet op. Het geeft alleen nog meer data aan 1 partij, legt alles plat als het er uit knalt en zal 100% de grootste databreach ooit geven.
Verplicht ze maar om één wereldwijd systeem te maken, waar uiteindelijk iedereen zijn elektronica op kan aansluiten.
De ironie is dat de lampen een (van de) standaard(en) implementeren. Dus niets aan de hand, je wens was al vervuld.
De consument moet zie ook beter gaan verdiepen in producten. Europa loopt altijd achter en half bakken regeltjes.
Zijn deze te flashen met tasmota? Zo kunnen ze toch nog levenslang gebruikt worden.
Gebruik een Zigbee2mqtt usb met software naar wens (Hassio, Domoticz etc.) en het zal weer moeten werken.
Ik gebruik het al i.c.m. Ikea lampen, Yeelight & Xiaomi Aqara apparatuur.

ik zie geen probleem om de bridge weg te doen van Osram en de lampen te koppellen via de zigbee stick.

Bron USB stick Zigbee: https://www.zigbee2mqtt.i...arted/what_do_i_need.html
Bron ondersteuning Osram lampen: https://www.zigbee2mqtt.i...on/supported_devices.html

Ik koop daarom alleen spullen die ondersteund worden door Domoticz & Hassio (en de zigbee stick natuurlijk) om dit soort problemen tegen te gaan!

Oja, geen gezeur met verschillende bridges enz.

Edit: Typo

[Reactie gewijzigd door FluF op 22 juli 2024 15:33]

Kan ze ook gewoon opnemen in Hue, Domoticz etc.
En daarom wil ik geen domotica die afhankelijk is van externe servers. Geen zin om elke paar jaar alles te moeten upgraden omdat iemand ergens besloten heeft dat het nu wel uit kan.
Anoniem: 420148 @FreezeXJ10 maart 2020 12:58
Aangezien ze stellen dat je het aan een ander systeem kunt koppelen (zoals ik mijn Ikea lampjes aan de hue Bridge koppel) kun je de verloren functionaliteit op die manier waarschijnlijk terugkrijgen. Alexa/Google aan je eigen hub vastknopen en daar de lampjes mee pairen.
Ja, maar dit betekend dus wel dat als een willekeurig bedrijf, bijvoorbeeld signify, besluit dat de backing services voor de bridge outdated is, ik wel naar een nieuwe bridge moet of alle online functionaliteit verlies. Hoewel ik er begrip voor heb lijkt me dat niet echt de bedoeling in zo'n korte tijdspan. Het hele hue systeem dat ik heb aangeschaft zou toch echt 10+ jaar mee moeten kunnen zonder dat ik hardware moet gaan upgraden.
Of je neemt dat als uitgangspunt, koopt geen Hue, Osram of Ikea bridge maar een opensource/onafhankelijke. Ik gebruik zelf een Phoscon. Die werkt bij mij beter dan de Hue Bridge met Hue lampen. De interface is bijzonder eenvoudig, geeft je de mogelijkheid je Zigbee netwerk (de onderlinge links) te visualiseren en in combinatie met Home Assistant is het helemaal een genot.

Ik begrijp dat dit net een drempeltje verder is voor de consument die bij de Action een lampje wil kopen, of bij de MediaMarkt een setje Hue, maar voor elke enigszins-Tweaker is dit echt de betere oplossing :-)
Ikea bridge werkt zonder Ikea servers. Dus die bridge kun je prima gebruiken. Geen iedee hoe dat met Hue zit.

Als je je ikea bridge koppelt via Homekit werkt dat ook gelijk remote, zonder Ikea servers.

Persoonlijk heb ik iets meer vertrouwen in Apple dat ze hun producten voor lange tijd online houden..

Ja, ik gebruik ook Zigbee2mqtt + homebridge wat ook nagenoeg uitztekend werkt...
Hue bridge werkt in de basis ook zonder servers, ook de API draait op het device. Alleen remote management en sommige cloud triggers niet. Maar daar kan je prima zonder mee.
Klopt. Het enige waar ik een probleem mee zie is dat, ITTT via internet werkt. Daar zou Philips/Signify dus de stekker uit kunnen trekken. Maar goed ik gebruik ITTT nog niet.
Ik hb wel lokaal OpenHAB draaien voor de ITTT achtige zaken, maar ik hou het redelijk simpel..
Je kunt ook NodeRED als je dat handiger vindt voor de ITTT zaken.. Inclusifed koppelen aan telegram als je dat leuk vindt...
Janoz Moderator PRG/SEA @Kaoh11 maart 2020 09:06
Omdat de API lokaal werkt, en omdat deze api publiekelijk* beschikbaar is, is het geen enkel probleem om 3e partijen oplossingen te laten ontwikkelen om alsnog dit soort remote functionaliteit beschikbaar te houden, ook als Philips de servers uitzet. Via een dergelijke tool (denk aan Domotics, HA of OpenHAB) kun je alsnog stembesturing via Alexa of google gebruiken.


* Het is niet echt publiek beschikbaar. Je moet een accoutn aanmaken en dan kun je bij de documentatie. Er zijn echter tig github repo's met verschillende implementaties beschikbaar
Ik snap dat er toffe opensource oplossingen zijn, die ook tof met home assistant werken. Neemt niet weg dat het aardig teleurstellend is dat het nodig is.

De reden dat ik zelf niet voor zo'n oplossing ben gegaan is heel simpel: ik moet er mee bezig om het in te stellen zoals ik wil. Je hebt alle functies beschikbaar, tuurlijk, maar voor de sensors etc die ik er simpel aan gekoppeld wil moet ik aan het configureren gaan.

Nou, wat je zegt, een beetje tweaker kan dit wel, en ik ben geen uitzondering, maar wil ik dat ook? Voor zaken die ik kritisch noem in mijn huis (verlichting, thermostaat, etc) waar ik direct mee bezig zou moeten als er iets niet werkt, liever niet.
Dus, daar betaal ik graag wat extra voor, en dat is waar de teleurstelling weg komt wanneer dit soort zaken offline gehaald word.
Zo zat ik er eerlijk gezegd eerst ook in, maar dat is bij aangehaalde exemplaar dus niet het geval. Er is een nette webinterface waarmee je zonder configureren een groot aantal apparaten kunt verbinden. Ik heb geen config-bestanden aangeraakt.
Eerlijk is eerlijk, dat zit er best wel tof uit. Ga ik onthouden voor wanneer de hue bridge de deur uit moet :)
Zigbee2mqtt i.c.m. home assistant werkt ook goed :)
Of neem gewoon Yeelight. Geen eens een bridge nodig. Setup kan soms even een tijdje duren, maar gaat na paar pogingen gewoon goed. En dan voor altijd klaar.
Was zelf erg fan van Milight, maar Yeelight (Xiaomi/Philips) ben ik erg tevreden over.
Ik heb er nog niet naar gekeken, maar alles wat begint met "heeft een paar pogingen nodig" is absoluut een probleem voor apparaten die betrouwbaar moeten zijn
Snap ik. Maar wij prutsers doen ook wel eens niet precies goed hoe het moet. :P
In ieder geval deze prutser.
Met m'n Milights ging het ook niet meteen goed.
Yeelight is echter breder ondersteund, door samenwerking met Philips en zo.
Wat mij betreft "het proberen waard".
Ik zie Xiaomi ook niet snel servers uitzetten.
ik denk dat dat in beginsel niet eens nodig is,

als ik er even vanuit mag gaan dat de meeste lampen en overige hardware in beginsel redelijk ok is, en je de v1 bridge van hue ook als api gateway kunt gebruiken, dan heb je daarnast alleen nog maar een pi nodig om contact met die api te maken en de nodige commando's te sturen. in enig geval zou het Signify (philips) sieren, en dat geldt natuurlijk ook voor osram en al die anderen, als ze ervoor zouden kiezen een basis Firmware beschikbaar te stellen die zich letterlijk als bridge + api gedraagd. en alle overige elementen en code / software verwijdert. wat heb je immers aan een firmware waarvan de helft niet werkt. sloop het er dan ook gewoon uit en biedt een kaal product. ik zou ze er namelijk prima voor gebruiken,
Anoniem: 420148 @incapable10 maart 2020 15:10
Het is een beetje de overweging tussen de tweakers en de plebs. Hou je je verouderde bridge volledig online, met alle exploits/bugs e.d. die daarbij komen kijken, zodat jan alleman gewoon z'n lampen met "hoi goegel doe muh lampen uit" kan blijven doen of zet je deze functionaliteit dan maar gewoon uit om ze hiertegen te beschermen? Een knappe kop zou vast met whitelisting, een nginx proxy, port blocks e.d. wat moois kunnen maken waardoor het apparaat toch door kan gaan met connected zijn, maar dat is niet het publiek waar dit product op gericht is.

Het is niet prettig voor jou en mij, maar het is makkelijker om of te stoppen, of aan te geven dat de support is verlopen en dat de consument die paar tientjes elke 5 jaar moet uitgeven om te blijven doorgaan en nieuwe features te krijgen.
Ik wilde hier tegenin gaan, denkend dat de bridges duurder waren dan dat ze zijn, maar ik zocht net toch echt even de prijzen op en zag dat ze allemaal ongeveer 50 euro zijn, dus dan valt over 5 jaar ook niet extreem veel te zeuren, zolang de lampen maar langer blijven werken :P
Anoniem: 420148 @incapable10 maart 2020 19:59
Geen idee bij Osram, maar de Hue light hebben ook versies, en die lijken langer mee te gaan dan de Bridge. (Bridge v1 gaat eruit, maar de v1-lampen werken nog) De lampen zelf hebben geen logica of internet-connectivity, dus problemen daarmee zijn denk ik met firmware prima op te lossen.
ja dat klopt, gelukkig zijn die nog steeds gewoon zigbee, de nieuwe generatie heeft bij mijn weten alleen de toevoeging van bluetooth maar zijn verder nog hetzelfde in protocol. Dus zolang dat protocol ondersteund word zou je met een andere bridge het moeten kunnen redden.
En daarom wil ik geen domotica die afhankelijk is van externe servers. Geen zin om elke paar jaar alles te moeten upgraden omdat iemand ergens besloten heeft dat het nu wel uit kan.
Maar wat is nou precies het probleem dan? De online features vallen weg, maar de lokale features blijven. Net als bij Philips hue met hun V1 brigde zal er (op de online features na) vrijwel niks veranderen.

Ik zie eerlijk gezegd het probleem niet gezien je niets hoeft te vervangen. (mits de gebruikerecht heilig is aan op remote control, maar dat lijkt mij sterk).
Er veranderd wel iets, aangezien het niet meer via Google Home werkt.
Dat is ook weer google zijn probleem. Die verbind aan de buitenkant met de systemen ipv van binnen aan te sturen. Homey verbind bijvoorbeeld via het interne netwerk met Philips Hue en kan de lampen dus blijven bedienen. Weet niet of ze dat met Osram ook doen. Maar als dat het geval is kun je google of alexa gewoon aan homey koppelen en dan regelt die alles verder.
Dit is niet het probleem van Google, Lightify moet zelf zorgen dat hun app of lampen met de api van Google Assistant kunnen werken. https://developers.google.com/assistant

Geen idee hoe dat met Alexa zit maar ik vermoed hetzelfde

Waarschijnlijk kunnen de Osram lampen ook gekoppeld worden aan Homey sinds die Zigbee ondersteund

[Reactie gewijzigd door Ryme op 22 juli 2024 15:33]

Desalniettemin is wat SunnieNL zegt ook correct. Google kan er voor kiezen om met de Philips Hue of Lightify local API te werken. Ze kiezen er voor om dat niet te doen, ergo ze zijn mede onderdeel van het probleem. Als iedereen maar roept 'je moet maar met mijn API werken' werkt er niets met elkaar.
Gevolg: Een paar grote spelers blijven over, de rest haakt af. Dat is dus ook precies wat hier gebeurt.
Homey lijkt hier een aardig alternatief te kunnen bieden door wel de locale API te gebruiken.

Volgens mij is het overigens vervelender dat je ook geen updates meer krijgt nu, wat als er een exploit ontdekt wordt? Kan je alleen nog je apparaat weggooien of het veiligheidsrisico accepteren...
Google kan er voor kiezen om met de Philips Hue of Lightify local API te werken.

Dat zou hoogst ongebruikelijk zijn. Google biedt een platform waar andere fabrikanten op in kunnen haken, jij draait de zaken nu om en in het verlengde hiervan leg je de verantwoordelijkheid over elke api bij Google neer.
In grote lijnen ben ik het met je eens, als we het niet zouden hebben over apparaten die we in ons huis plaatsen. Zou opzich niet onwenselijk zijn als die via het lokale netwerk zouden kunnen werken
Het app model zou het mogelijk moeten maken dat 'iemand' een app makkt voor Hue die over de lokale API werkt. Dat de Hue skill dat niet doet is inderdaad niet Google zijn probleem maar signify. Maar dat weerhoud volgens mij niet iemand dat alsnog te doen tegen de locale api aan (mits google dat ondersteund in zijn app model, anders is het WEL google zijn probleem :p)
Het zal vast alleen via de remote API kunnen, Google kennende. Hoe moeten ze anders het profiel wat ze van je bijhouden aanvullen met welke lampjes je hebt in welke kleuren, hoe warm je stookt, wie er voor de deur staat, etc, etc... Al die data is wat waard, dus de oplossing is zo gebouwd dat ze daar ook bij kunnen...
Ik ben al een poosje bezig met proberen een Nederlandse spraakherkenningsengine werkend te krijgen op zo'n manier dat ik simpele voorgedefinieerde commando's ("zet de lampen in de keuken aan") kan geven om die dan via Home Assistent te laten verwerken. Op die manier hoop ik mijn Google/Nest Home uit huis te kunnen werken, al ben ik me er wel van bewust dat wat ik zelf maak slechtere speakers heeft en waarschijnlijk ook niet altijd alle commando's net zo goed zal verstaan.

Of iemand moet al een goede lokaal draaiende open source vervanger voor het Google Assistant platform kennen?
Dat zou ik ook wel willen ja, een goede smart speaker die volledige lokaal werkt en met goede API's.
Daar dan weer een plugin model bovenop zodat je ook skills kan maken voor het ding.
Misschien zijn de volgende links wel behulpzaam voor je:
- MyCroft
- Home-assistant

Moet er wel bij vermelden dat ik van beide projecten alleen heb horen zeggen. Verder geen enkele ervaring ermee. Maar wie weet zetten deze links je op het juiste pad.
Homey lijkt hier een aardig alternatief te kunnen bieden door wel de locale API te gebruiken.
Volgens mij is dat dus niet waar, Homey ondersteunt Zigbee maar doet zover ik weet niks met de API van Osram. Zo zijn ook je Osram lampen te koppelen aan je Hue bridge.

Google kiest er dus voor om een API uit te geven waar iedereen gebruik van kan maken

[Reactie gewijzigd door Ryme op 22 juli 2024 15:33]

Klopt ik heb ze aan mijn Homey gekoppeld staan. Dus die functionaliteit blijft bestaan. Ben nog steeds blij met Homey.
Je kan die dingen ook op je Hue bridge zetten. Ik heb zo een stopcontact van Osram. Veronderstel dat het voor die lampen ook wel werkt. Maar het is idd een omweg
Het is maar net hoe je het ziet. Ik koop dan wel weer wat nieuws.
Je leeft maar 1 keer en als je niks nieuws probeert of even gek doet dan heb je na mijn idee ook maar een saai leven. Bekijk het eens van de positieve kant!
Nou, in dat geval, als het zo gemakkelijk / simpel is voor je, geef mij maar een Hue bridge v2! :+

Even zonder dollen; ik denk ook niet dat het zo gemakkelijk of simpel is zoals je het nu brengt. Anders zou je de ideale klant zijn, als je altijd maar spullen koopt omdat oudere versies niet meer ondersteund worden. Je kunt ook niet aannde gang blijven, immers.

[Reactie gewijzigd door CH4OS op 22 juli 2024 15:33]

Dat is precies het enorme voordeel aan een standaard als Zigbee of Zwave. Je bent niet afhankelijk van 1 partij. Als je een Wifi connected apparaat hebt dat met een (Chinese) server praat ben je nergens meer na een update.

Nu is dit ook niet perfect, want er al wellicht in de toekomst een moment komen dat Hue ook geen oude off-brand Lightlink lampen zal ondersteunen.
Nee, dat wil ik ook liever niet. Maar soms heb je geen keuze. Het hangt nl helemaal af van je eisen en wensen. Als je niet handig bent met een eigen server, poorten open zetten enzo, ben je welhaast veroordeeld tot dergelijke systemen. Maar ook al ben ik zelf niet onhandig, heb ik toch voor Philips Hue gekozen (inmiddels aangevuld met Ikea Tradfri). Toen ik dat kocht (wilde kopen) was er geen redelijk alternatief. En ik denk dat dat er nog steeds niet is. En hoewel ik tot op zekere hoogte HobbyBob ben, wil ik geen Mr.Bean automatisering waarbij ik alles zelf moet doen, steeds nieuwe versies compileren op mijn server en bang moet zijn met upgrades van het OS dat straks de software niet meer werkt...nee, dat heb ik door schade en schande (niet met domotica) ondervonden dat zoiets ook niet ideaal is.

Dus nee, ik heb ook liever geen externe servers waar ik geen controle over heb. Maar ik maak wel zeker die afweging of het redelijkerwijs zal blijven bestaan. Ik denk niet dat Signify (Philips Hue) spoedig op de fles zal gaan. En gelukkig heb ik een V2 hub :+
Voor het Zigbee protocol is er Zigbee2MQTT, dus er kunnen gewoon alternatieve oplossingen gebruikt worden.
Mijn ervaringen net Zigbee2MQTT is dat het niet erg betrouwbaar is. Heel vaak kreeg ik van mijn Hue buiten PIR geen meldingen binnen terwijl bridge (v2) alles prima oppikt,
Die zooi in de cloud, inclusief Alexa en 'smart' lampen, deurbellen zijn toch echt hoofdzakelijk voor de minder technisch onderlegden.

Of misschien een luie Tweaker, maar ga achteraf zeker niet zeiken inderdaad. :-)

Snap dan ook niet waarom dit artikel waardig nieuws is.
Of kiezen voor een solide partner zoals Signify/Philips. Nagenoeg alles van Hue in huis en moet zeggen, werk best aardig. Geen Siri of Google integratie, dat gaat mij net wat te ver. Maar wel op tijd gebaseerde inschakeling, uitschakeling. En te bedienen met widget op iPhone, alsook nog met de reguliere schakelaars.
"de reactie waarvan je wist dat hij +3 zou krijgen"
Precies dat, ook die video deurbellen is wat dat betreft een ramp, opslaan op externe server etc..
Die afhankelijkheid moet je niet willen.
Dit is inderdaad de reden dat ik met esp8266's, arduino's en RPi's zoveel mogelijk mijn eigen ding aan het doen ben. Gelukkig denken er meer mensen zo over en kan je gemakkelijk dingen als ESPHome gebruiken waar het meeste zware werk al in zit.
Dit is dus een goed voorbeeld van het principe 'You buy cheap, you buy twice'. Lekker dan. Blij dat ik thuis Philips Hue heb, dit zie ik hen niet zo snel doen.
Behalve als je een oude bridge hebt. Dit stopt per 1 april met bepaalde functionaliteiten. Hue werkt dan alleen nog lokaal (wat ik heb begrepen)

Ik heb een oude bridge. Ik zie geen noodzaak deze te vervangen omdat alles werkt. Onnodig overbodig maken van hardware en afval creëren wat niet nodig is.
Behalve als je een oude bridge hebt. Dit stopt per 1 april met bepaalde functionaliteiten. Hue werkt dan alleen nog lokaal (wat ik heb begrepen)
Dan nog kun je beter een Philips dan een Osram hebben; in beide gevallen kun je er remote niet meer bij, maar bij Phlips blijft lokaal (bijna??) alles werken, terwijl bij Osram ook een heel groot deel van de lokale functionaliteit stopt...
Ik heb een oude bridge. Ik zie geen noodzaak deze te vervangen omdat alles werkt. Onnodig overbodig maken van hardware en afval creëren wat niet nodig is.
De reden dat je die noodzaak niet ziet is omdat die er ook niet is, juist omdat Philips de EOL veel netter regelt dan Osram.
ja.. na 6 of 8 jaar mag dat ook wel. En je kunt bij Philips gewoon de bridge vervangen door een V2 model van 40 euro en dan kun je weer jaren vooruit.

De vraag is wel welk systeem Philips Hue van Zigbee gebruikt en of zij het beveiligingsprobleem wel hebben opgelost. Hue kan in ieder geval met Osram lampen communiceren.
Hoezo mag dat ook wel? Het werkt, heeft gewerkt en moet blijven werken. Waarom moet ik geld uitgeven voor een systeem waar ik al geld voor heb uitgegeven? Sorry, maar dit stond niet in de kleine lettertjes hoor toen ik het kocht.

40 euro dokken voor iets wat hetzelfde doet voor mij. Dan zeg je ook nog dat je jaren vooruit kan, hoe weet jij dat? Misschien is die wel weer niet goed genoeg volgend jaar. Wie zal het zeggen.
na 6-8 jaar?? Dan weet je dat dit soort electronica wordt afgeschreven. Tenzij het een abonnementsservice is, want dan betaal je er elk jaar voor.

Het huis van de toekomst dat in Autotron stond heeft het ook niet gered met de technieken van toen en is aan alle kanten ingehaald. Toch werkte het, heeft het tijden gewerkt.
Daarnaast staat dit wel in de kleine lettertjes van Philips, dat support niet eeuwig is. Alleen denk ik dat je die niet gelezen hebt? Ze staan gewoon hier: https://www2.meethue.com/en-us/support/end-of-support-policy . Daarin staat ook dat er minimaal 3 jaar support wordt geleverd na aankoop met de online servers. Daar heeft Philips zich ruim aan gehouden.

De nieuwe bridge doet niet hetzelfde. Die heeft verbeterde hardware waardoor hij krachtiger is en daadwerkelijk up-to-date te houden valt op dit moment. Hij doet dan ook andere dingen, zoals koppeling met andere systemen, verhoogde security etc. En ja, ook die zal over een aantal jaar wel vervangen moeten worden (voorlopig wordt hij nog verkocht en zeker nog 3 jaar support).. De kans is groot bij het verlopen van support dat Philips dan weer in een inruilaktie heeft zodat je naadloos over kan naar het nieuwe systeem terwijl je oude lampen gewoon blijven werken.

Als je wil dat alles blijft werken zoals het is, moet je gewoon niet aan dit soort systemen beginnen en gewoon zelf het lichtknopje bedienen. Dat blijft altijd werken (op een lamp vervangen na)
Je snapt de essentie niet.

6-8 jaar is elektronica niet afgeschreven. Dat is een niet onderbouwde zin. De nieuwe bridge doet voor mij wel hetzelfde. Mijn 6 hue lampen bedienen. Dat is het enige wat ik wil. Sonos is ook een mooi voorbeeld, daar komen ze nu ook van terug. Je kan mensen niet verplichten maar steeds nieuwe hardware te kopen voor basis functionaliteit.

Wel ben ik van mening dat wanneer je gebruik wilt maken van nieuwe functionaliteiten je daarvoor nieuwe hardware moet aanschaffen. De oude bridge werkt misschien niet met nieuwe type lampen maar dat boeit mij niet. De bridge is snel genoeg voor mijn lampen en dat zal altijd zo blijven.

Bedankt trouwens voor die link voor end of support policy. Ik ben early adaptor met Hue en deze link was er niet toen ik het kocht dus tsja.
Ik snap de essentie echt wel. Maar philips etc. hebben wel gelijk. Als oude hardware de nieuwe software niet meer kan draaien en in die nieuwe software security updates zitten, dan snap ik waarom ze het van buiten afsluiten. Alles blijft aan de binnenkant ook gewoon nog werken. Als ze dit niet doen en er komt ineens een hacker in het systeem die via daar door springt naar andere systemen in je huis of rare dingen doet met de verlichting, dan schreeuw je moord en brand dat Philips het systeem van het internet had moeten gooien.

Er zit een verschil in elektronica en services. Services worden sneller afgeschreven. De elektronica erachter blijft gewoon werken.

Apple doet dit al jaren en daar hoor je niemand over. Mijn ipad 1 deed het ook prima, maar alles is er zo'n beetje van afgesloten.
Let's agreed to disagree dan maar.

De essentie vind ik dat ik maar iets nieuws moet kopen terwijl het gewoon werkt. Het werkt net zo snel als dag 1 toen ik het kocht. Dat het systeem trager wordt is een drog reden en slaat gewoon nergens op.

Lamp aan - uit is niet hetzelfde als een ipad met weet ik hoeveel functies en ondersteuning voor tienduizenden apps waar alles tegen beveiligd moet worden.
Je kunt je sowieso afvragen of je dit soort systemen direct aan het internets wilt hangen.
Van een beetje Tweaker mag je wel verwachten dat je via een vpn-tunnel naar huis de functionaliteiten weer mogelijk maakt.
Dus een nieuwe Philips Hue Bridge 2.0 à €50 en een VPN(-tunnel) à €60/jaar(, want een VPN is niet gratis).
Logisch |:(
Dat hoeft ook niet in de "kleine lettertjes" te staan, onder de Nederlandse wetgeving kan dienstverlening juridisch gezien gewoon gestopt worden.
Maar dat kan wel een reden zijn om niet opnieuw erin te trappen.

Dit, exact dit is de reden dat ik huiverig ben voor online functionaliteiten bij apparaten en diensten. Mijn diepvriezer is 22 jaar oud en nog prima. Dat overleeft geen enkel “smart” model. Mijn Microsoft Band ligt in de kast, niet omdat ie stuk is, maar omdat ie niet meer ondersteund wordt.

Wanneer ik iets met online wil hebben, moet ik zeker weten dat de levensduur korter is dan de levensduur van een “app”.
Sorry meneer, maar wij ondersteunen uw auto niet meer, u kunt alleen nog maar rondjes rijden op uw eigen terrein.
Maar ach, deze is al 6 of 8 jaar, dan mag dat toch wel?
U kunt ook een nieuw model kopen, kun je weer jaren vooruit.
:?
Auto's zijn wel ff wat duurder dan 40 euro.

Maar ik wens jou over 20 jaar succes om het systeem van je nieuwe auto van nu nog gemaakt te krijgen of support te krijgen van de fabrikant. Een auto van 8 jaar geleden krijgt nu al vaak geen map updates meer, laat staan updates van features. En ik denk dat alle connected auto's over een jaar of 20 ook niet meer ondersteund worden door de app van de fabrikant.

Overigens geldt daar hetzelfde als bij Philips. Het spul blijft werken, alleen niet meer van buitenaf benaderbaar. Een auto die over 10 jaar niet meer door de app wordt ondersteund, blijft gewoon nog werken. Alleen met verouderde software die geen updates meer krijgt.
Maar dat gaat gewoon gebeuren hoor!! Je hoort hier altijd mensen enthousiast kwetteren over software gestuurde ‘treintjes’ van autonome auto’s, slimme kruisingen en dergelijke.

Welaan, op een gegeven moment is je auto (al dan niet terecht) te obsolete om in het netwerk deel te nemen, en mag je er een bepaald deel van het wegennet niet meer mee op.

En dan kan zijn omdat je importeur failliet is, of omdat de anwb succesvol bij de overheid heeft gelobbyd om het nederlandse wagenpark wat te vernieuwen, wantrouwen tegen een buitenlandse producent uit een totalitair land, of wat dan ook...
En je kunt bij Philips gewoon de bridge vervangen door een V2 model van 40 euro en dan kun je weer jaren vooruit.
Behalve dat je met de nieuwe versies van de Philips applicatie geen zinnige scenes kan maken. Thans ik heb nooit kunnen achterhalen hoe ik 1 ruimte met verschillende clusters van lampen kan voorzien van verschillende kleuren en intensiteiten. Iets wat met de v1 versie zonder problemen kan.
Dat kan al ff met v2.
Of de ruimte opdelen in verschillende ruimtes. Of gebruik maken van 'zones' binnen een ruimte.
(zo heb ik achter de bank alle lampen in een zone staan waarmee je in 1x alle lampen bedient)
Dat is natuurlijk wel een andere situatie, daar wordt een product uitgefaseerd, de servers blijven gewoon aan. Daarnaast zit bij Philips juist vrij veel functionaliteit lokaal waardoor je niet enkel met "basale functionaliteit" blijft zitten. Dat een Bridge niet eeuwig gesupport zal blijven worden is logisch.

Osram lijkt echter niet eens de mogelijkheid te geven om te upgraden naar een nieuwe bridge maar gewoon alle diensten te stoppen. Dat is toch wel van een andere orde.
... bij Philips juist vrij veel functionaliteit lokaal waardoor je niet enkel met "basale functionaliteit" blijft zitten.
Precies de reden waarom ik uiteindelijk toch voor de Hue producten heb gekozen.
Osram lijkt echter niet eens de mogelijkheid te geven om te upgraden naar een nieuwe bridge maar gewoon alle diensten te stoppen. Dat is toch wel van een andere orde.
Lijkt er inderdaad op dat ze de handdoek in de ring gooien. Zou prettig zijn als de Hue standaard meer en meer een echte standaard gaat worden.
Voor zover ik weet, is er geen "Hue standaard". Hue maakt gewoon gebruik van Zigbee, zoals ondertussen zoveel fabrikanten.
Er is geen enkele reden waarom de Hue Standaard (mocht die al bestaan) beter zou zijn dan de Ikea Standaard of de Niko Standaard of De "Home Assistant met Zigbee stick" standaard
nieuws: Philips Hue Bridge v1 verliest door aankomende eol-status zijn intern...

@himlims_ damn you!! :)

Maar das vast heel anders natuurlijk. Buy expensive still buy twice. :)

[Reactie gewijzigd door Flagg op 22 juli 2024 15:33]

Hoewel Philips net heeft aangekondigd dat ze stoppen met hun eerste bridge is het inderdaad belangrijk hoe men met deze (onvermijdelijke) situaties omgaat. Philips bied met korting een upgrade aan die ook al je instellingen overneemt.

Mijn tradfri lampen zijn zojuist weer op de Frits gegaan en moet de lader pakken om deze te resetten. Ik ga er direct Hue lampen inzetten gezien deze nooit problemen hebben. De reset procedure is ook veel eenvoudiger.

Voor diegene die nog even wil lachen. Dit is de reset procedure van GE lampen, zo zie je maar weer dat kwaliteit belangrijk is: https://youtu.be/1BB6wj6RyKo
die ikea meuk tradfri werkt imho slechter dan 'standaard' chinees spul - wat een drama is dat platfom, nog niet eens gehad over het feit dat je niets kunt koppelen zonder 'aan/uit' switch... smart van ikea! :X
Firmware reset op zijn best!
Waarom denk jij dat Philips zijn lampen laat maken in, oeps o ja , ook in het buitenland, lekker cheap en dan hier volle pond vragen :) dus daar ben je ook ingestonken en sjips, ook bepaalde ondersteuning stopt ook bij Philips hue.

Figuurlijk gesproken;
Made in Holland, €5
Made in China €0,75
Made in oostblok €1,50

edit; regel figuurlijk en typo

[Reactie gewijzigd door GameNympho op 22 juli 2024 15:33]

Of zoals Apple, made in China maar designed in California = €€€$$$ :)
Of gewoon geen cloud troep nemen. Maar heft in eigen hand zo als openhab of damoticz. Wel uiteraard geen producten kopen. die dan als nog cloud nodig hebben. Heeft niks te maken met goedkoop. Philips kan ook zo de stekker er uit halen. Je hebt geen garantie.

[Reactie gewijzigd door TheDudez op 22 juli 2024 15:33]

Heeft niks te maken met goedkoop Philips. kan ook zo de stekker er uit halen
(Ik ga ervan uit dat de punt op de verkeerde plek staat.)

Behalve dat Hue volledig standalone kan draaien, de Lightify hub van Osram kon dat niet. Philips kan dus niet de stekker uit mijn setup trekken, aangezien ik gewoon de communicatie vanaf de hub blokkeer. Dat ding wil alle veranderingen aan de verlichting door seinen naar Philips, dat hoeven ze helemaal niet te weten.
De lightify dingen doen het prima op Hue (voor zoverre Hue prima werkt). De prijs kwaliteit was prima.
Nouja, ze zeggen toch dat na een complete reset je het wel met een andere home-automation kunt koppelen..
Ik heb 2 slimme stekkers en 1 lamp van Osram op mijn Hue bridge aangesloten, zou hiervoor dan ook de ondersteuning vervallen? (Heb dus geen Osram bridge alleen een Hue v2)
Volgens het artikel zou jij geen probleem hebben. Zolang philips gewoon Zigbee light link blijft ondersteunen want dat is wat de lamp zelf spreekt. Alleen de servers achter de osram bridge vallen weg.
Neen, dit gaat alleen over de Osram hub. Als je die hebt, hebben ze je ook een mailtje gestuurd:

Daarin staat:
What you need to do after this period:

To control your smart lights and plugs beyond August 31st, 2021, you need to fully reset your entire system. Afterwards you can simply integrate it into any other ZigBee(R) compatible system – like other smart lighting or smart home systems with intelligent assistants that are available on the market.
Ze geven dus al zelf aan dat je de lampen op andere systemen gewoon verder kan blijven gebruiken (zolang ze compatible zijn/blijven).
And another one bites the dust.

Het wordt tijd dat mensen stoppen met kopen van producten die afhankelijk zijn servers van de fabrikant terwijl daar eigenlijk helemaal geen goede reden voor is.
Dan valt domotica voor 90% van Nederland af. Want iedereen wil een lampje/stekker hebben wat ze op afstand kunnen aan en uitzetten met een app.

Van de paar (% gezien) Tweakers die wel weten hoe je dit fatsoenlijk kunnen aansluiten/opzetten en dus ook op zoek gaan naar een product wat een lokale API aanbied (of flashbaar met Tasmota bijvoorbeeld is) kunnen ze geen product maken.

Het is gewoon opletten als tweakers zijnde dat je een product koopt wat naast cloud functies ook lokale aanstuurbaar is, en zonder het ecosysteem van de fabrikant.
Voor de rest hoop ik dat de rest zo snel mogelijk naar een open standaard gaat waarbij app en device gescheiden kunnen worden.
Tja, en wat als een fabrikant stopt met zijn 'hub' die niet afhankelijk is van internet en dat ding gaat kapot in jou eigen netwerk? Dan zit je met hetzelfde probleem.
Klopt, daarom ook gaan voor een systeem waar je geen vendor lock in hebt. ;)

Dan kun je de 'hub' gewoon vervangen voor een van een andere fabrikant.
Marktplaats, ebay.... Genoeg plekken om oude spullen te kopen.
Het moment waar een peertje niet meer zou kunnen voldoen... Een onmogelijke gedachte 20 jaar terug. Ondanks alle eco maatregelen zou dit niet de richting moeten zijn van technologie. Met elk poep en scheet wat aan internet hangt heb je hetzelfde, het verhoogt alleen maar de afvalbergen en creert nog meer ellende op den duur.
Als iemand deze lampen wil weggooien tgv het verdwijnen van de Lightify cloud oplossing. Ik help je er wel vanaf. Die dingen werken immers prima op andere systemen als Hue.
Het peertje voldoet toch ook niet meer?
Die zijn nauwelijks nog te koop en is ingehaald door led verlichting.

De lampen van Osram blijven ook gewoon werken. Ze gaan niet ineens uit.
Met een lichtknopje kun je zo gewoon nog aan en uit zetten. Via andere systemen ook, zoals de bridge van Philips, werken ze ook nog gewoon.
Dat klopt dat ze nog werken, maar als je ze had met de gedachte om ze 'connected' te maken en men gaat ze nu vervangen is dat niet heel erg duurzaam. En dat komt helaas steeds vaker voor, dat bepaalde producten welke nog prima zijn eigenlijk vervangen worden omdat de ondersteuning stopt, danwel door beveiliging wat niet meer voldoet of gewoon geen interesse meer vanuit de fabrikant.
Het peertje voldeed anders prima. Dat het door de overheid in de ban is gedaan doet daar niets aan af. Je kunt je ook afvragen in hoevere led verlichting dat peertje momenteel ingehaald zou hebben zonder die ban. De enige reden waarom veel mensen nu led verlichting hebben, is omdat men weinig andere keuzes meer heeft.
Dit is dus het nadeel als je spullen koopt die van een dienst afhankelijk zijn, stopt de dienst of toko failliet, werken je spullen niet meer of maar voor een kwart.
Mensen blijf met je spullen zoveel mogelijk onafhankelijk van internetdiensten...

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.