Rabobank-klanten kunnen niet pinnen of contactloos betalen - update

Een deel van de klanten van de Rabobank heeft dinsdag moeite met pinnen en contactloos betalen. De meldingen van klanten hierover lijken vanuit heel Nederland te komen, maar niet bekend is wat de omvang van de storing is.

Het webcareteam van de Rabobank maakt melding van de storing op Twitter. "Op dit moment kun je hinder ondervinden met pinnen en contactloos betalen. We werken hard aan een oplossing." De bank kan niet zeggen wanneer de problemen verholpen zijn en ook is de oorzaak niet duidelijk.

Afgaande op het overzicht van Allestoringen met de plattegrond van klachten over de storing op sociale media, lijkt het erop dat klanten in heel Nederland problemen hebben met pinnen en contactloos betalen. Op het dashboard van de Rabobank is te zien dat de andere diensten, zoals de app, internetbankieren en iDeal, geen problemen ondervinden.

Update, 15.40: Rabobank meldt dat de storing is opgelost. De storing trof met name Rabo Wallet, Apple Pay, Garmin Pay en Fitbit Pay.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

10-03-2020 • 13:25

189

Reacties (189)

189
179
95
4
0
45
Wijzig sortering
Ik kreeg vanmorgen vroeg al een melding van de Rabo Wallet dat mobiel betalen niet mogelijk was door een storing, niemand anders die gehad?
Leuk als je net bij de kassa staat...
Heb aantal jaren terug ook dit gehad toen de ING een storing had.
Een bekenede grote blauwe Supermarkt maakte er geen probleem van.
Iedereen mocht met 'overschrijvingskaarten ' betalen die niet kon betalen op een andere manier.

De supermarkt zelf vind het denk ik veel vervelender dat mensen alles laten staan bij de kassa en niet vragen of ze er een oplossing voor hebben.

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 23 juli 2024 17:55]

Het is ietwat offtopic, maar wat zijn die overschrijvingskaarten? Is het de bedoeling dat je de boodschappen dan overmaakt naar "de bekende grote blauwe supermarkt"? Wel goed dat ze het aanbieden trouwens!

Ergens ook wat eng. Een maatschappij die steeds meer "cashless" is kent extra risico's zoals deze. En natuurlijk de welbekende argumenten qua privacy - maar die zal ik achterwege laten.
Dat betreft een eenmalige machtiging, wat vaak ook mogelijk is bij thuisbezorgde boodschappen .
Dat is ook de manier die de banken met de detailhandel heeft afgesproken. Er is natuurlijk al op geanticipeerd dat er een storing komt.
Geen problemen gehad met de pinpas. Maar achter mij wel iemand met de wallet app.

Alles terug moeten zetten is nog veel erger lijkt mij.
Daarom hou ik er meer dan een bank op na. Is al meer dan eens nuttig gebleken.
Nooit 100% vertrouwen op 1 soort techniek, heb daardoor altijd nog cash bij me.
Het zal 99,99% van de tijd altijd goed gaan, maar iets bij je hebben altijd makkelijker(Het zij 20 euro of 50 euro).
Sta je dan met je lege tank bij een onbemande pomp met 50 euro cash op zak.
Je hoeft dan niet je hele tank vol te gooien perse, en je kan ook meer bij je hebben als je dat handiger vind.
Als je niet kunt pinnen kun je niet pinnen slimmerik. En heb je niks aan cash.
Bij een onbemand tankstation wordt vooraf de check gedaan of je kan betalen met je pinpas (slimmerik) :P
Ja dus niet als er een storing is in het banksysteem :o
Als je niet kunnen pinnen kan je contant betalen, betekent niet dat als er pinstoring is je dan pas moet proberen geld uit de muur te halen slimmerik.

Je loopt gewoon eens naar pin automaat pint wat en houd dit bij je, of neemt bij de kassa eens wat extra geld op als je geen pin automaat in de buurt heb.

[Reactie gewijzigd door Carlos0_0 op 23 juli 2024 17:55]

Ik heb daarom ook een creditcard. Die heeft me voornamelijk in het buitenland gered. Bank geeft aan dat je er kunt pinnen maar werkt in de praktijk vervolgens nergens (Santo Domingo).
Creditcards worden lang niet overal geaccepteerd in NL.
In ieder geval accepteert de AH geen creditcard.
Vrij begrijpelijk, gemiddelde tarief voor pinnen is 3 cent, bij CC komt daar nog eens 3% overheen (is je pakje melk wel verzekerd). Dat doet geen enkele ondernemer vrijwillig. Behalve als bijna al je klanten met CC willen betalen, dan kun je al je producten met 3% verhogen in de prijs en betalen met CC "gratis" aanbieden. Maar omdat we in Nederland vaste prijs artikelen met zeer lage marges hebben zoals cigaretten, beltegoed enz blijft het moeilijk.
Van de Nederlandse supermarkten biedt voor zover mij bekend alleen de Aldi creditcardbetaling aan (sinds vorig jaar, daarvoor ook lang niet overal). AH en Jumbo nog nooit tegengekomen dat ze het wel accepteren.
Gelukkig maar, vrij onzinnig om 3% van je economie over te maken naar MasterCard/Visa (USA).
Het is een afweging die je maakt als supermarkt. Aldi is zo'n partij die wekelijks actieproducten heeft die soms best wel wat geld kosten. In de folder adverteren ze daar ook mee: nu halen en volgende maand of gespreid betalen, want je kan met CC betalen.

Overigens is het niet 3% maar 0,3% wat Mastercard en Visa mogen vragen sinds 1 januari 2016. Uiteraard komen er nog kosten bij op voor de partij die de pinautomaten verhuurt, maar die kosten heb je ook bij PIN betalingen. Een goedkoop kastje van Payleven gekoppeld aan je mobiele telefoon kost bijvoorbeeld 1,9% voor een PIN transactie.

Wist je overigens dat vooral banken groot verdienen aan ondernemers? Bij de Rabobank:
- 8,5 cent per transactie voor de vermelding in Internetbankieren
- 11 cent per transactie met automatische incasso
- 15 cent per bijschrijving
- 9 cent per afschrijving

Als ik dus iets inkoop voor een klant en vervolgens doorverkoop moet ik sowieso al 41 cent extra rekenen aan bankkosten voordat ik marge kan gaan berekenen. 41 cent op een product van 100 euro is al ruim meer dan Visa en Mastercard rekenen met hun toeslag.
Ik heb een oud contract met andere tarieven bij ABN, maar dit is het huidige bij ABN:
https://www.abnamro.nl/nl...winkelpakket_tarieven.pdf
Dat is dus 2,25% voor Mastercard/Visa en 2,95% voor andere creditcards. Leuk die 0,3%, maar niet in praktijk. Trouwens ook nog eens een minimum van 35 cent! Dat is echt veel.

Payleven/Sumup heb ik trouwens als backup apparaat voor bij storingen en die vraagt 1,9% over elke transactie, dus ook normaal pinnen. Dat gaat niet gebeuren hier.

[Reactie gewijzigd door HakanX op 23 juli 2024 17:55]

2,25 en 2,95% is dus wat de bank vraagt, daarvan gaat 0,3% naar Visa en Mastercard.

Zoals gezegd: de bank wil ook wat verdienen, en grof ook. Het is dat de maatschappij gericht is op banken, maar voor de diensten die ze leveren zijn ze heel erg duur.

(en dan te bedenken dat als je na 10 jaar grof geld betalen een keer aanklopt voor een kortlopend krediet de deur in je gezicht smijten en zonder enige uitleg "nee" verkopen, zonder mogelijkheid om te reageren, alles via de website en telefonisch word je doorverwezen naar de website)
Indd ik ben ook niet tevreden met de banken hoor, vooral in Nederland. Ze zijn gezichtloos, onbereikbaar en heel duur geworden. Kijk eens tussen de reacties, een hoop mensen die denken dat het allemaal veel beter zal worden als we 100% op digitaal gaan overstappen en dat giraal geld veel te duur is. Maar die gaan nog wel met een koude douche thuiskomen. Eenmaal als je volledig van hun afhankelijk bent, gaan de tarieven door het dak heen.

Maar wat die percentages betreft, tot ong €16 is het dus €0,35 aan transactiekosten omdat dat het minimum is. Als je dus alleen rookwaren of beltegoed koopt bv maakt de verkoper gewoon verlies door de hoge transactiekosten van creditcards. De gemiddelde verkoper dan, de Jumbo en AH zullen wel betere deals afdwingen bij de bank en anders beginnen ze zelf een bank. Money talks :)
Alle credit cards en groot deel van debit cards in de wereld zijn Visa of MasterCard hoor
Maar winkeliers kun je het niet kwalijk nemen dat ze daar geen abbo op afnemen omdat bijna niemand er gebruik van maakt
Niet alle creditcards, maar wel een groot deel. Wat de debitcards betreft, Maestro is inderdaad onderdeel van Mastercard, maar zijn er wereldwijd niet nog meer spelers?
bij Jumbo kan je ook betalen met je creditcard. Althans, volgens hun website bij "Steeds meer winkels"
https://www.jumbo.com/content/betalen

[Reactie gewijzigd door J-roenn op 23 juli 2024 17:55]

Dirk accepteert het ook!
Ik betaal regelmatig met N26 (prepaid) mastercard bij de Jumbo en Lidl supermarkt. Bij de Jumbo is het filiaal afhankelijk of het kan, bij de Lidl kan het overal, en bij de appie op een paar plaatsen.

Jumbo
AH
Lidl
Jumbo accepteert credit card
Lidl accepteert ook creditcards. Bij Jumbo verschilt het per vestiging.
Dat is onzin en ik zou maar eens snel in gesprek gaan met je bank (daar ga ik vanuit gezien deze woekerpercentages) of rechtstreeks een contract aangaan met MC/VISA.. 3% is niet meer van deze tijd, dat zijn tarieven voor de crisis uit 2008. Wij betalen sinds jaar en dag 1,1% en sinds de nieuwe wet in 2016 (als ik het me goed herinner) 0,3%.
Mag ik weten met wie jullie samenwerken dan? Als MKB maak je geen deal direct met MC/VISA. En je wilt ook niet voor elke pas een andere pinautomaat.
Volgens mij kan dat gewoon en krijg je gewoon een aansluitnummer van ze voor je pin apparatuur.
Creditcards worden lang niet overal geaccepteerd in NL.
Daarnaast bestaat de kans dat wanneer Maestro kapot is, MasterCard dat ook is.
Dit verschilt per AH. In Amsterdam en andere touritische gebieden accepteren ze wel creditcards.
In Amsterdam ook niet. Hooguit bij AH to-go op Centraal op het Koningsplein.
Totaal OT: of niet alleen reizen, heb je de ander zijn geld (syteem) om op terug te vallen. en vroeger had je travellercheques van Thomas Cooke, en daarvoor nog had je die blauwe girocheques die ze zelfs in de rimboe van Indonesie accepteerden en pas 3 mnd later eraf gingen (van je giro). Weet niet of travellercheques er nog zijn.
Mijn collega zit bij een andere bank maar die pinpas deed het daar ook niet. En mijn werkgever gaat niet minimaal 2 mensen laten reizen voor het geval dat een pinpas het niet doet....
En wat dat een pas met Maestro logo? Of was het een bedrijspas...die beperkingen had?
Als je met iemand samen reist, kan je het risico spreiden, dus iemand een alternatief. tJa als je voor bedrijf reist , ligt dat anders, maar goed dat betaal je zelf niet wat ook een voordeel is.

[Reactie gewijzigd door Sjah op 23 juli 2024 17:55]

Hetzelfde geld voor de VS. Wat was ik blij dat ik een Credit Card mee had.
Ja die heb ik ook inderdaad altijd bij me, gewoon klein pasjes portomonee.

Pinpas
Creditcard
zorverzekering pas
id kaart

en 1 of 2 briefjes briefgeld geen muntgeld ofzo, kleine moeite om zoiets mee te nemen.
Om mijn Rabobank pinpas staat "wereldpas". In het buitenland kan ik vaak betalen, maar in ruim 10% van de gevallen word die pas keihard geweigerd. Met de creditcard kan je altijd betalen in het buitenland..

Creditcard heeft aankoopbescherming en is qua kosten een stuk goedkoper dan de pinpas.

Alleen in Nederland is de creditcard niet ingeburgerd.
Ik heb pinpassen en creditcards bij verschillende banken.
Er zal er altijd wel eentje doen en anders sturen ze me maar een tikkie :+
Altijd wat cash achter de hand hebben inderdaad.

En misschien nooit 100% vertrouwen op 1 soort bank :P
Dat kan ookal heb ik al jaren Postbank en erna ing toen over ging, kan mij niet herinneren dat ik ook last heb gehad van een storing.

Op zich wat contant geld naast bank pas kan ook.
Heb nu al twee keer gehad met dit soort storingen dat de dame achte me aanbied om het maar haar pas te betalen en een Tikkie te sturen. Nu zal dat wel een snel excuus zijn om m'n nummer te regelen, maar ik vond het toch vriendelijk. Zo zie je maar dat je (soms, als je zo lekker bent als ik) ook kan vertrouwen op de mensen om je heen.
Kijk dat is altijd fijn maar zal niet altijd zo zijn, ik ga liever zelf voorbereid op pad.
Kijk kan iets gebeuren maar zo heb ik tenminste iets bij me.
Als je zo van de cijfertjes bent, vergeet je de kans om berooft te worden van je Cash geld :P
Die kans vermenigvuldigd met het bedrag is alsnog uitermate laag. Lager dan de zekerheid dat de bank jou berooft in elk geval. Denk je nou echt dat (buiten zakkenrollers die op drukke menigtes afkomen) die paar tientjes in je portemonnee zomaar verdwijnen? Op je bankrekening zijn ze binnen het jaar verdampt (nouja ook als je ze er niet opzet - die kosten ben je ueberhaupt kwijt aan het aanhouden van een rekening, maar dat maakt het niet minder roverig monopolistengedrag).

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 23 juli 2024 17:55]

Gewoon cash betalen toch?
Lijkt zo vanzelfsprekend, maar velen hebben geen cash meer bij. Ik heb op een veerpont gewerkt waar alles nog steeds cash is en de hoeveelheid mensen die agressief worden die moet omrijden omdat ze geen cash bij hebben is bizar.
Als wij volk uit de randstad over de pont krijgen merk je ook gelijk dat het daar ongewoner is om contant bij te hebben.
Nou, uit de randstad....... Realiseer je dat uit heel veel dorpen de geldautomaat verdwenen is. In ons dorp is die bijvoorbeeld weggehaald ivm risico op een ramkraak. Ik moet naar een stad rijden om geld op te nemen.
Dan moet je dat wel (voldoende) op zak hebben. En vergeet niet, geldautomaten werken ook niet tijdens een storing.

Ik gebruik zelf al jaren geen cash meer. Ik heb een afweging gemaakt, en besloten dat ik niet constant met cash geld op zak lopen voor die ene keer dat er een volledige storing is. Want zelfs als je al die tijd cash geld op zak houd als backup, zal je net zien dat het niet voldoende is om af te rekenen.
Voor dit soort situaties heb ik toch een paar papieren biljetten op zak. Munten ook niet meer, maar daar heb ik er wel nog een paar van in een vakje in m'n tas voor een willekeurige automaat mocht dat nodig zijn.
Daarom heb ik betaalrekeningen bij diverse banken.
(en cash bij)
Daarom ook extra abo (of prepaid) bij andere provider dan je standaard telefoon abonnement.

[Reactie gewijzigd door mvrhrln op 23 juli 2024 17:55]

Ik had het toevallig bij de kassa.
Betalen met iPhone, "transactie geweigerd" maar contactloos betalen met de pinpas ging wel.
Het probleem betrof alleen betalen met smartphone/smartwatch. Pinpas werkte gewoon nog. Titel is dus misleidend.
ik heb het geprobeerd met apple pay, dat faalde inderdaad, contactloos ook.

onderin steken en pin, no problems!
Contactloos betalen lukte bij mij wel, betalen met de Wallet (Android) gaf een storing.

Overigens kreeg ik vanochtend keurig een melding dat de Wallet het (waarschijnlijk) niet deed.
ook bij mij. contactloos met pas wel, rest niet.
Idd Apple Pay faalt, contactloos gaat bijna overal goed. 3 winkels 3x verschillend resultaat mbt tot de pas, Apple Pay was tenminste consequent 😋
Vervelend, ik kon mijn kop koffie nog wel pinnen om 11 uur

[Reactie gewijzigd door ReëleRups op 23 juli 2024 17:55]

Hier ook, wel een gratis broodje vandaag :P
Foutje.

[Reactie gewijzigd door New Yorker op 23 juli 2024 17:55]

Dat vraag ik me af. Ik heb zelf ook last van deze storing gehad vanmorgen, dus heb ik met de pas gepind. Ik zag vrijwel iedereen hetzelfde doen, bijna niemand had cash bij zich. Het zijn volgens mij vooral oudere mensen die nog cash bij zich hebben. Ik denk dat storingen ook niet zo'n probleem zijn in het geval dat cash geen optie meer is, aangezien vrijwel niemand het toch nog bij zich heeft. Een groter probleem lijkt me de mensen die nog wel cash betalen en niet met de pinpas.
Zelfde hier ,,,, Zorg dat je altijd wat cash geld hebt!!

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 17:55]

Cash deed het bij mij wel. De rest niet.
Daarom,,,, Zorg dat je altijd wat cash geld hebt!! je weet maar nooit
1 K cash ;)

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 17:55]

In een sok onder mijn bed. :P
Wat? Volgends bedoel jij het precies andersom, want als iedereen cash bij zich heeft, maakt een storing niets uit, ze betalen wel contant. Als niemand cash heeft, is iedereen genaaid

[Reactie gewijzigd door dec0de op 23 juli 2024 17:55]

Ik bedoel meer te zeggen dat als er een storing bij het pinnen is, dat het al niet veel meer uit maakt of cash wel of niet geaccepteerd wordt, omdat vrijwel niemand nog cash bij zich draagt.
Op het moment dat cash niet meer geaccepteerd zal worden, zijn storingen niet een groter probleem dan wat ze al waren.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 17:55]

Ik heb nog nooit een storing meegemaakt met Cash geld.

Valt mij op dat cash geld bij je hebben ook veel minder plaats in neemt als al die pasjes tegenwoordig.
Dat zeg ik ook niet. Doordat cash nu al weinig wordt gebruikt, zal het niet heel veel uitmaken als dat niet meer geaccepteerd zou worden. Eventuele storingen bij het pinnen zijn er nu ook al, die worden niet ineens erger. Het zal eerder minder worden, aangezien de technologie ook steeds doorontwikkeld.

Bovendien neemt cash juist meer plaats in, als je niet gepast betaald krijg je wisselgeld. Als je dus bijvoorbeeld iets van 2 euro met een vijfje betaald, krijg je 3 euro terug, en kost dat dus meer ruimte. Doe dat een paar keer en je hebt zo je portemonnee vol met kleingeld.
Als je veel pasjes hebt kan dat in bepaalde gevallen meer ruimte in beslag nemen, maar dit wordt niet meer na verloop van tijd, tenzij je heel vaak nieuwe pasjes erbij zou krijgen. Bovendien, hoe vaak heb je al je pasjes nodig als je er zoveel hebt?
Dat cash nu meer ruimte inneemt is een gevolg van de euro en van jouw handigheid met losse muntjes.
Jij geef nu dus toe dat je daar niet handig in bent.

Kan mij de vijf gulden munt nog wel herinneren, prachtig ding, nergens in de wereld van die mooie dingen.
De euro munten zijn van nordic gold ( 89% koper, 5% aluminium, 5% zink en 1% tin), bewust gemaakt van materiaal dat minder waard is als wat erop staat. Anders worden ze omgesmolten:-)
Nee, dat cash meer ruimte inneemt is een gevolg van dat munten nu eenmaal dikker zijn dan papier en pasjes.
Heeft verder niets te maken met de gulden of mijn handigheid met losgeld.
Ik heb dus nog nooit iemand horen klagen over hoeveel ruimte al zijn geld inneemt 😂 je verzint echt niet bestaande problemen!
Ik ook niet, maar ik reageer op wat @Bardman1 zegt:
Valt mij op dat cash geld bij je hebben ook veel minder plaats in neemt als al die pasjes tegenwoordig.
Het heeft ook niets te maken met storingen in het pin systeem, het ging wat teveel off-topic.
??? of topic.volgens mij heeft het beide met betalen te maken. Probeer je mij minnetjes aan te smeeren?

Met zo'n antwoord ben je zelf of topic
Alleen papiergeld is ook cash, en neemt zeker minder plaatrs in dan een pasje. Plus dat vormt zich naar je lijf, wat een pasje niet doet.
Heeft wel met jouw handigheid te maken want als je jouw kliengeld, dus munten goed uitgeeft heb je alleen papiergeld over. Wat dus duidelijk minder plaats inneemt als pasjes.
Nou, geen wisselgeld, valt dat in de categorie “storing” ? Zo ja, dan heb ik die storing nog wel eens
Ik heb inderdaad problemen ondervonden met het betalen met de telefoon maar pinnen zelf lukte prima. Zowel contactloos als het ouwe pinnen.
Ik had deze morgen wel problemen bij de geld automaat van de Rabobank. Ik kon me gegevens in voeren en me geld bedrag ook alleen als er geld uit laten komen lukte niet. Toen kreeg ik na een tijd de communicatie tussen de geldautomaat en de bank is mislukt u krijt nu uw bankpas terug.
Bijde werkte voor mij niet en de manager stond al klaar. ik was dus niet de eerste.
Heb voorbij de kassa het rekening nummer van dat filiaal gekregen en hij heeft het netjes gecontroleerd toen ik het met telebankieren overmaakte via mijn eigen mobieltje met de rabo app.
Ik weet niet hoe hij het voor andere wilde oplossen maar was verrast van mijn 3e betaal oplossing die eigenlijk net zo goed werkte.
Ik weet niet hoe laat het probleem is begonnen maar om iets over 12 heb ik nog kunnen pinnen.
Contactloos? Of op de normale manier? Want contactloos betalen levert problemen op (met de pas en Apple Pay).
Same here, maar via telefoon doet het sinds de ochtend al niet...
Heb rond half 1 contactloos kunnen betalen
zojuist ook contactloos nog kunnen pinnen rond 2 uur
Ik kon vanochtend om 9:05 niet pinnen met pas en creditkaart
Toen stond ik bij de garage om de rekening voor de onderhoudsbeurt te betalen, uiteindelijk opgelost via betaalverzoek, vervolgens bij de Lidl boodschappen gedaan, werd gewoon contactloos geaccepteerd, maar is op moment van schrijven nog niet van de rekening af
Rond half 2 nog contactloos betaald, mijn vrouw heeft iets na die tijd normaal gepint.
Ik kon om 12.00 ook contactloos betalen en nu net om 16.30 ook
Toch maar wat contanten bij je hebben. Contant betalen doet het altijd.
Vroeger kon je nog met een cheque betalen. Heb eigenlijk geen idee of dat dit nog mogelijk is?? Zag je "vroeger" (lang geleden) wel eens; chique mensen die dan in de supermarkt hun cheque boekje tevoorschijn haalde en bij de kassa hun waardepapier uitdeelde, tot ergernis van de wachtende rij klanten achter hen :) .
Yep, en als die dan binnen kwamen, meteen de laatste uitgeven, want ze waren genummerd. Dan stuurden ze meteen een nieuwe set. En dan aan het eind van het jaar rekening opheffen en de cheques terug aan bieden bij de bank. was leuk verdienen, zolang het goed ging :-)
Ik herinner mij nog de Girobetaalkaarten van de Postbank die mijn moeder af en toe bij de ALDI gebruikte omdat die geen pinautomaat hadden (Begin 90'er jaren). Volgens mij had ze zelfs een gedeelte alvast ingevuld en hoefde ze alleen het bedrag uit te schrijven en een handteking te zetten.
En dan thuis het kleingeld in de pennie spaarpot. Moet gezegd worden, de postbank had allerlei leuke hebbedingetjes die andere banken niet hadden (mijn bank helaas ook niet). De kwartjes en dubbeltjes op hun plek zien rollen was toch een beleving (voor toen). Tsja, zal nu wel in een app gesimuleert worden ofzo |:(

https://vroegert.nl/banken-gadgets-vroeger/

En een live demo van viditel was natuurlijk helemaal van een andere wereld. Ik zie hem nog staan, opgesteld. Midden in de bank, pronkstuk, toonbeeld van moderne techniek ;)
Behalve bij de pin kassa 😋
Ik kan niet betalen met Apple Pay, wel met (niet contactloze) pas.
Heeft dus niets te maken met Apple Pay, maar met contactloos betalen via Rabobank. :)
Ik kon ook niet net Apple Pay betalen, maar wel contactloos met de pas.
Kregen jullie ook de melding "Ongeldige kaart"? Of heb ik een losstaand probleem :)
Deze melding kreeg ik ook inderdaad.
Ah, check. Deze kreeg ik voor 9 uur in de ochtend al, belde de rabobank, zeiden ze dat mijn pas te oud was. Ik had Apple pay gisteren pas geactiveerd, wilde hem vanochtend voor het eerst gebruiken. Wellicht heeft het dus helemaal niet met de pas te maken
Yep, me too! De ouderwetse bankpas deed het wel.
Niet helemaal meer waar, veel zaken accepteren geen cash meer en ook in het OV (o.a bussen) zijn cashloos.
Moeten ze zelf weten. Als een winkel mijn geld niet wil geef ik het wel ergens anders uit.
Die zaken doen dan geen zaken meer. Die kunnen de zaak wel sluiten bij en storing. Dat noem ik dan meteen slecht ondernemerschap.

Wedden dat ze bij de volgende storing wel cash aannemen.

Blijft ook een zielig zooitje hier bij Tweakers, minntjes als het antwoord niet bevalt. keybord warriors !!!

[Reactie gewijzigd door Bardman1 op 23 juli 2024 17:55]

Ik denk niet dat alle ah to go winkels opeens cash gaan aannemen na deze storing.
Dat is een nadeel voor de consument, die grote jongens dwingen wat meer.
Tell me about it. Helaas moet ik als privacybewust persoon dagelijks weer dulden dat wettige betaalmiddelen geweigerd kunnen worden. Ik zou het liefst vandaag nog de wet veranderen zodat cash accepteren verplicht wordt.
Ben ik het persoonlijk niet mee eens. Dit soort storingen zijn natuurlijk erg vervelend, maar het is niet zo dat elke maand alles plat ligt. Het verplicht accepteren van cash geld klinkt in eerste instantie goed, zelfs onschuldig.

Echter. Ik denk dat er heel branches zijn die er niet op zitten te wachten dat zij verplicht zijn ook geld te accepeteren. Autodealers, makelaars (en een minder extreem voorbeeld) witgoedverkopers of reisbureaus.
Dan zou je nog kunnen zeggen: "Verplicht accepteren voor elke transactie onder de (laten we zeggen) tweehonderd euro. Ook hier geldt dat dat voor bepaalde zaken problematisch is voor andere zaken, dus weer verplicht munten in allerlei automaten e.d.
Dan kunnen we zeggen, verplicht voor alle persoonlijke transacties onder de 200 euro, maar dan zijn er vast ook weer dingen te verzinnen, en dan krijg je vanzelf een wet die een hele vage lijst van mitsen en maren heeft....

Ik zeg niet verplichten, eventueel stimuleren. Allicht dat betalingsverwerkers verplicht moeten worden om hun beschikbaarheid verder op te hogen. (ik zou niet weten hoe uiteraard, maar allicht is er wat voor te verzinnen :) )
Je mag onder de 10k cash afrekenen, en wat mij betreft blijft dat zo. Jouw verhaal slaat echt nergens op, de verplichte afhankelijkheid van dienstverleners voor basale handelingen is gewoon ridicuul wat mij betreft. We hebben een zeer goed en door de tand des tijds getest systeem: Cash.
Ik dacht dat een betaling boven de tienduizend euro gemeld moest worden, maar an sich wel is toegestaan, maar ik kan me vergissen natuurlijk. Eind vorig jaar was er sprake van dat het cabinet betalingen boven de drieduizend euro wilde verbieden (als hulpmiddel tegen witwassen zo uit m'n hoofd, even los van of jij en ik denken dat dat wel of niet helpt).

Je hoeft m'n verhaal ook nergens op vinden te slaan. Ik vind persoonlijk dat gesjouw met papier en munten (dat nog geld kost om te maken, keer op keer verwerken en vernietigen) te idioot voor woorden. Als ik winkelier zou zijn, zou ik zeker niet happig zijn op contant geld met alle het gedoe (veilig opslaan, afvoeren, aankopen, tellen, controleren, enz.) en risico's (overvallen, fysiek kwijtraken, enz.) van dien.

Of contant geld de test der tijd heeft doorstaan, zegt mij niet zo veel. Aan alles komt een einde. Voor de telegraaf was het beste 'internet' een persoon op een paard om een bericht te sturen. Een 'man te paard' heeft ook de test der tijden doorstaan, totdat er wat beters kwam.
Je verhaal klopt niet. Dit soort storingen bewijzen keer op keer dat nieuwe betaalmethoden niet beter zijn dan cash. Een 100% vervanging gaat het nooit worden. En nog steeds heeft het hele land collectief geheugenverlies. Crisis in Cyprus vergeten?
Weer opnieuw verplicht word, Was gewoon verplicht, er was zelfs een wet die de hoeveelheid muntjes regelde die een winkelier verplicht was om aan te nemen.

Zelf ooit een boete betaald, op het politiebureau, ja dat kon nog, van 50 gulden in loss centen. De beste man kende deze wet niet hahaha zo boos dat ie was. Pakte het aan en gooide het zo de vuilnis bak. Ik nog heel vals wijzen op de regel dat je geen geld mocht vernietigen, toen moesten we hard lopen, was al het werk allemaal waard.
Het zal je misschien verbazen. Maar er zijn mensen die als hobby traceren waar bankbiljetten zijn geweest.
https://en.eurobilltracker.com/home/

Banken houden de nummers van biljetten ook goed in de gaten. Dit maakt het bijvoorbeeld makkelijk om vals geld te detecteren, valsmunters gebruiken vaak hetzelfde nummer op al hun biljetten.
Privacybewust ja? Terwijl elk bankbiljet gewoon een geprint serienummer erop heeft?

En wet of niet, maar als ik cash moet gaan accepteren zoek je maar een ander, veel te overvalgevoelig om cash bij je te hebben. En geef de schuld maar aan diegenen die het verpest hebben voor de rest, niet aan mij.

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 17:55]

Alsof dat te herleiden is naar een persoon.

Ene kant heeft ocf81 gelijk, maar aan de andere kant als een buschauffeur steeds overvallen wordt voor z'n cash begrijp ik ook wel dat het eenvoudig is gewoon te zeggen: enkel pinnen.
Het zou nog veel beter zijn dat die overvallers veel meer worden gepakt en veroordeeld zodat ze het niet meer in hun hoofd halen. Stukje opvoeding ipv de problemen bij het slachtoffer leggen...
Tja, als busmaatschappij kun je op die utopie gaan wachten, of gewoon even enkel pinnen accepteren. Ik begrijp ze wel.
"Alsof dat te herleiden is". Ja in principe wel. Een geldautomaat weet wanneer er geld uit komt en naar wie dat toe gaat (of welke pashouder dan op z'n minst). Daarna wordt het een wat grijzig gebied.

Bovendien zijn er genoeg camera's die bijhouden welke winkel je in komt, waar je met een tasje/mandje/doosje weer uit komt, en in de boekhouding van die winkels kun je zien welke zonderling er nog met cash betaald heeft en aan de hand van de scanners/kassa kun je zien hoe laat dat geweest is -> match!

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 17:55]

Een geldautomaat of persoon achter een balie houd niet bij welke serienummers er op een biljet staan.
Een geldautomaat weet toch welke biljetten erin zitten... (althans... daar ging ik wel een beetje van uit... waarom zouden er anders serienummers op staan)
Ik heb weleens gehad dat er vals geld uit de automaat kwam. Hoe verklaar je dat 8)7 Ik ging er voorheen inderdaad ook vanuit dat serienummers geteld werden, en geld op die manier alsnog gevolgt kon worden.

Edit: dit was een reactie op @DigitalExorcist . Excuus

[Reactie gewijzigd door skunkopaat op 23 juli 2024 17:55]

Een kassa in een winkel niet nee, maar een geldautomaat? Zou mij niet verbazen als die serienummers registreert.

Echter, een winkel moet geld afstorten. En ik vermoed dat bij het verwerken van die stortingen de serienummers wel worden geregistreerd. Tenzij het bankbiljet als wisselgeld is uitgegeven is dan wel te zien waar betaald is met het biljet dat eerder is opgenomen uit geldautomaat X.

[Reactie gewijzigd door Tozz op 23 juli 2024 17:55]

Het enige interessante is dan wanneer een biljet in de tussentijd een paar keer gewisseld is voor kleingeld. Dan blijft het biljet natuurlijk bestaan maar is het spoor aanzienlijk lastiger.
Volgens mij kijk je iets teveel CSI. Ja bij het pinnen kan het bijgehouden worden, maar daarna is het natuurlijk al meteen een dood spoor als het geld zich verspreid.
Volgens mij kom je te weinig buiten. Wel eens gezien hoe véél camera's er zoal hangen?

En tuurlijk, als je een biljet 3 jaar thuis bewaard wordt het wel een dingetje om nog te volgen. Maar iemand die écht wil weten wat jij uitspookt komt het écht wel te weten. En als je 1 biljet gaat splitsen in allemaal kleingeld wordt het sowieso een draak van een zoektocht. Maar dat is met gepinde transacties net zo. Ja je kan zien waar iemand iets uitgeeft. En dan?

[Reactie gewijzigd door DigitalExorcist op 23 juli 2024 17:55]

Het ligt er natuurlijk wel aan waar je nou precies op doelt qua privacy. Van wie wil jij niet weten dat jij iets gekocht hebt. De winkelier, de bank, de gemeente, iedereen/niemand?
De winkelier weet als enige wat jij koopt, maar weet niet wie jij bent. (als het goed is zien zij dit niet bij een PIN-transactie. Ze kunnen hooguit correleren op gedeeltelijk pasnummer dat een keer bent teruggekomen)

Stel dat je een PIN-betalingen doet, dan weet de bank dat jij in winkel XYZ een transactie hebt gedaan (of daar geld hebt gepint), maar niet wat je hebt gekocht.

De camera's op straat zien alleen dat jij winkel XYZ bent ingelopen, niet of je een transactie hebt gedaan (tenzij je met twee tassen van die winkel naar buiten gaat, of als je met een grote doos naar buiten loopt waar "DE koffiebonen" op staat, maar in principe niet wat je hebt gekocht)

Maar stel dat er een organisatie is, die al die data mag/kan opvragen en dan gaat correleren. Laten we zeggen de politie, na goedkeuring van de betreffende instantie (een rechter ofzo, ik weet niet hoe dat in NL geregeld is), dan ben je toch al ergens voor in het vizier. Ook met contante betalingen is het dan allemaal te herleiden als je telefoonlocatiegegevens erbij pakt (eventueel via je provider).
Dan kunnen we stellen "Ik ben m'n telefoon niet". Het zegt alleen dat m'n telefoon in de winkel is geweest, maar datzelfde geldt voor een betaalkaart.

Zoals je zelf al zegt. Als iemand het echt graag wil weten wat jij als persoon doet, dan komen ze daar toch wel achter. Desnoods door een heel team van mensen jou te laten volgen.
Als ik 50 euro pin en buiten een camera om wissel ik dit biljet met mijn buurman is er helemaal niets meer te traceren. Als ik vervolgens met het 50 eurobiljet van mijn buurman een mes koop is dat o.b.v. de transactie niet te herleiden naar mij als persoon.
Reken ik het mes af met mijn pinpas dan is die transactie direct te herleiden naar mij als persoon.

Cashgeld is veel moeilijker te traceren.
Daarom doe ik alle reguliere transacties pin en dubieuze transacties cash. Lijkt het voor de overheid net alsof ik mij aan de wet houd en mij in het 'witte' circuit begeef. Of zullen ze deze post nu ook monitoren? ;)
Hetzelfde truukje wordt met digitaal geld ook gedaan door middel van katvangers. Bijna even lastig te traceren.
Klinkt me heerlijk zo een leven (behalve dat ik geen zolder heb en dus maar me slaapkamer moet gebruiken) ;)
Privacybewust. Die camerabeelden worden niet gekoppeld aan de serienummers. Er is, voor zover ik mij bewust ben, geen registratie van welke biljetten worden uitgegeven per transactie, enkel welke biljetten worden ingeladen. De coupures worden naarmate er gewisseld wordt steeds kleiner, dus als ze al per uitgifte registreren welke biljetten aan welke rekeninghouder worden uitgekeerd, iets wat niet zo maar gedaan wordt tussen banken, dan nog is het niet goed te herleiden waar je al het geld uitgeeft. Dit alles wordt niet aan elkaar gekoppeld, dus je verhaal is gewoon ruk.

Er is dus nog steeds voldoende reden om cash te betalen uit privacyoverwegingen, in tegenstelling tot pinbetalingen etc, waar alles wél gekoppeld wordt.
Pinbetalingen zijn anoniem. De winkelier ziet een pasnummer.
Een pasnummer is genoeg voor probabilistische profilering.
Waardeloos overzicht op die allestoringen.nl site. Als je heel nederland op het scherm hebt wordt het land vrijwel compleet rood gekleurd. Ga je inzoomen, dan zie je bijvoorbeeld Utrecht rood gekleurd, maar er omheen vrijwel niet - zoals bijvoorbeeld Nieuwegein, waar ik een half uur geleden probleemloos kon Rabo-pinnen.

Ofwel, dat landelijk overzicht lijkt mij nogal te vertekenen.
Lijkt me een kleine bug, de markeringen schalen niet goed mee.
En daarom moet cash geld niet verboden/vervangen worden.
De banken zijn hard bezig een monopoliepositie te creëren door (Na het sluiten van filialen) hun pinautomaten samen te voegen en gedeeltelijk te sluiten.
Ik heb klachten ingediend bij de AFM en ACM. AFM verwees me weer door naar de Nederlandsche Bank omdat zij toezichthouder zijn op het betalingsverkeer.

https://www.acm.nl/nl/contact/tips-en-meldingen/tip-ons
https://www.afm.nl/en/consumenten/contact

[Reactie gewijzigd door mbb op 23 juli 2024 17:55]

En de Nederlandse bank doet alleen maar wat de overheid ze verteld.....

Terug maar ruilhandel, en betalen met goud. En ook terug naar de goudstandaard
Een monopolipositie met wat? Bancaire diensten? Die hebben ze nu al.

Banken hebben per definitie geen alleenrecht voor PIN-betalingen. Een winkelier kan ook bij 'niet-banken' en PIN-apparaat huren/kopen/gebruiken. Er bestaan ook betaalkaarten die niet aan een bankrekening gekoppeld zijn (een soort prepaid betaalpas).
wat een onzin. Samenvoegen van activiteiten waarop niet geconcureerd wordt, waarom is dat monopolie ... 8)7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.