Nederlanders kunnen mogelijk niet pinnen door landelijke storing - update

Veel mensen kunnen in winkels niet afrekenen met hun pinpas vanwege een landelijke storing. Het is onbekend waardoor de storing komt, hoe lang deze nog zal duren en of iedereen die met pinpas wil betalen, is getroffen door de storing.

Mensen die aan het winkelen zijn, melden op Twitter dat er een landelijke storing bekend is, terwijl AlleStoringen ook een grote piek weergeeft in het aantal meldingen van storingen bij het pinverkeer. Er zijn verder nog geen gegevens over de pinstoring bekend. De storing bij digitaal betalen komt slecht uit, omdat supermarkten juist hebben opgeroepen om te pinnen in plaats van contant te betalen vanwege zorgen over het coronavirus.

Update, 14:39: Betaalvereniging Nederland laat aan Tweakers weten dat de storing voorbij is. "De storing was vijf minuten heel heftig en toen hebben heel veel mensen niet kunnen pinnen", aldus een woordvoerder. "In totaal duurde de daadwerkelijke storing een kwartier, al ijlen de meldingen op sociale media altijd nog een beetje na." De oorzaak van de pinstoring is nog niet bekend.

Pinstoring

Heb jij last gehad van de pinstoring?

Ik heb het nog niet geprobeerd...
49,6%
Nee, mijn pinpas/telefoon deed het gewoon
28,6%
Ja, ik kon niet betalen
11,2%
Weet ik veel, ik betaal altijd contant
10,6%

Aantal stemmen: 7.195. Deelname gesloten op 02-04-2020 14:39. Stemmen is niet meer mogelijk.

Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

12-03-2020 • 13:39

220

Reacties (220)

220
196
53
3
0
26
Wijzig sortering
Rare titel: Nederlanders..
Dus een Americaan kan wel gewoon pinnen?
Het nederlandse pinnen is gebaseerd op het Maestro of Vpay betaal systeem en verschillende transactie verwerkers kunnen deze verwerken.

De visa/Mastercard/amex kaarten hebben weer een andere verwerker (of soms dezelfde) met andere achterliggende systemen.

Het kan dus best zijn dat verwerker A op Maestro een storing heeft maar die amerikaan met zijn Amex prima betalen kan ;-)
Ik zie het verder ook niet in de tekst, vandaar mijn vraag.
Voor zover je met amex ergens betalen kan natuurlijk dan, in de praktijk zijn de meeste verkopers in Europa daar niet aangesloten namelijk.

Hier in Spanje kan je bijvoorbeeld relatief makkelijk een pinautomaat bestellen bij de bank als bedrijf zijnde en dat werkt dan voor vrijwel alle passen, behalve amex.

Voor amex moet je dan eerst een email sturen / bellen zodat ze een vertegenwoordiger sturen. Dan moet je een extra contract afsluiten en met een beetje geluk kan je dan 1-2 week later amex accepteren.
Ik vermoed dat het er zo staat omdat er ook aardig wat Belgische lezers zijn.

Maar zelfs áls we jouw punt heel letterlijk nemen: ja, misschien wel. Het is namelijk onduidelijk waar het probleem hem in zit, dus als het probleem bij de Nederlandse banken (dus niet het betaalverkeer an sich) ligt, dan kan een Amerikaan gewoon pinnen.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:15]

Waarschijnlijk wel, gezien Nederland en België elks een eigen nationale netwerk hebben wat eerst geprobeerd wordt voor het het Cirrus-netwerk op gaat.
Net bij de Lidl hier in het dorp ook even een minuutje alle kassa's eruit. Pinapparaten herstart en toen werkte het weer gewoon.
Waaruit maar weer blijkt hoe afhankelijk we zijn van digitaal betalen. Zou dit ook niet een simpel wapen kunnenw orden van criminele of derde mogendheden als ze een land willen chanteren of platleggen.
de les die we hieruit kunnen leren heb altijd cash bij de hand of acher de hand vooral met rentes die tegen de 0% aanschurken.
LOL, nou daar sta je dan in de supermarkt die dan aangeeft geen cash aan te nemen....
Mag je cash wel weigeren uit eigen iniatief?
Ik weet dat supermarkten hebben gevraagd om liever te betalen per pin dan contant maar volgens mij mogen ze het (nog) niet weigeren.

Edit: oh mag blijkbaar dus wel.
https://www.rijksoverheid...taalmiddel-overal-betalen

Maar goed, ze zullen het toch wel gaan accepteren, anders geen omzet.

[Reactie gewijzigd door Christoxz op 23 juli 2024 06:15]

En zelfs als het wél verplicht was zijn de huidige omstandigheden dermate zwaarwegend dat ik me niet kan voorstellen dat een winkel die zou ophouden met cash accepteren daarvoor in de problemen zou komen.
Want winkelpersoneel raakt je boodschappen niet aan? Of jij zet nooit iets terug in het schap? Of wat 90% doet hun pincode op het apparaat in toetsen?.

In mijn ogen is het een nutteloze regel/advies.
Geld wordt door tig verschillende mensen aangeraakt, producten in de winkel over het algemeen veel minder (en veel minder intensief). Daarnaast zit geld in je portemonnee, en die houden veel mensen weer extra warm in hun broekzak. Als ik onder dwang moet kiezen tussen likken aan de verpakking van een willekeurig product in de supermarkt of een biljet van 5 euro, dan doe mij die verpakking maar. ;)
Dan moet je het wel weer binnen een minuut dat zelfde product uit dat zelfde schap pakken. het virus waar wij nu een meedogenloze oorlog mee hebben kan niet langer dan een minuut op objecten leven, heeft een host nodig, Voor zo ver ik het heb begrepen.

In dit geval zou alleen bij de Kassa een gevaar ontstaan omdat het daar vaak redelijk vlot verloopt.

EDIT: Ik had het helemaal verkeerd! Lees onderstaande reacties! Het kan wél langerblijven.
Zoals je allicht thuis en op de basis school hebt geleerd. Handjes wassen met zeep.

[Reactie gewijzigd door Indentical op 23 juli 2024 06:15]

nope..
https://www.livescience.c...avirus-last-surfaces.html
"A new study suggests the virus can live on surfaces for up to 3 days."
Zet dan het leuke stukje erbij...
They concluded that if this new coronavirus resembles other human coronaviruses, such as its "cousins" that cause SARS and MERS, it can stay on surfaces — such as metal, glass or plastic — for as long as nine days (In comparison, flu viruses can last on surfaces for only about 48 hours.)
Het lijkt heel erg op SARS en MERS die beide wel tot 9 dagen besmettelijk kan blijven maar de toon in de media is "we doen gewoon alsof het griep is... dus 48 uur max"
Nou nee, als 't warm is houden ze 't nog steeds slechts een paar dagen oud.
Gelukkig is 't een bilayer encapsulated virus, en die gaan kapot van zeep. Dus steeds goed met zeep je handen wassen.
Dus steeds goed met zeep je handen wassen.
Ik heb het werkelijk nog nooit anders gedaan maar als ik iedereen moet geloven was dat enkel optioneel of zoiets... Ik zal wel weer OCD hebben ofzo.
Veel Nederlanders idd....
Ben geen Nederlander...
Ik doe het ook altijd met zeep, Daar hangen die dispenser toch voor? Dan vind ik dat je zo ook best kan gebruiken. Ik ben er sinds dit hele corona gedoe ook achter gekomen dat ik mijn handen was op de manier waarop het nu word uitgelegd.
Ik zou 't hygiënisch bewust noemen of zo.
Vandaar handen wassen voor je iets gaat eten dat je met je handen aanraakt.
Dat wilt niet zeggen dat je er ook besmet door raakt.
Wat ik heb begrepen is dat het virus ongeveer 15 minuten in leven kan blijven buiten het lichaam. En nog korter op producten. Dus de kans dat je papieren geld besmet is met corona is gewoon erg klein. Net zo klein als een pak melk.
Je vergeet even dat een caissière meer mensen bedient dan alleen jij. De inhoud van zo'n kassala verwisselt nogal eens van eigenaar. Als ik met kleingeld betaal dan wordt datzelfde geld even later als wisselgeld gegeven aan de volgende klant. Als ik dan besmet ben dan bestaat de kans dat ik de caissière besmet met mijn kleingeld en zij dat besmette kleingeld even later weer doorgeeft aan een andere klant. Alles dat die mensen hoeven doen is hun gezicht aanraken nadat ze dat geld hebben aangenomen.
En iedereen die een pincode moet intikken op hetzelfde apparaat is geen probleem?
Als jij een pak melk koopt. Besmet je tijdelijk het pak melk. Dan pakt de caissière het pak melk om te scannen is zij besmet. En dat nog voor zij jou geld heeft aangenomen.
Even een klein detail, een virus wordt niet als een levend iets beschouwd omdat het zonder gastheer geen levensverschijnselen toont, het is dus een verschijnsel. In mijn eigen woorden zou ik het omschrijven als een stukje DNA-achtig materiaal dat door de gastheer wordt ingelezen alszijnde eigen DNA, maar dat is vast niet geheel juist.

Over het 'intakt' blijven van het virus had ik 3 dagen gehoord, het schijnt dat SARS en MERS, twee verwante virussen 9 dagen buiten het lichaam kunnen verblijven. 15 minuten lijkt me dus erg kort. Maar verder zal dat ook van omstandigheden afhankelijk zijn. Bovendien is er nog lang geen consensus.
Aan de andere kant het (kleine beetje) contant geld wat ik in me portemonnee heb zit er al langere tijd in of had ik al zelf een langere tijd in huis voordat de corona bekent was. Dus dat zou niet besmet mogen zijn. In dat geval lik ik liever mijn geld dan een gemiddelde product. En ja geld smaakt ook gewoon lekkerder ;).
Dan mag jij likken aan het voorste pak melk die iedereen vast pakt om hem opzij te schuiven voor het pak daarachter met die langere houdbaarheidsdatum. ;)
Bovendien overleefd het virus minder goed onder warmere omstandigheden dus die warme portemonnee is zo'n slechte plek nog niet.
Grotendeels met je eens, alleen het feit dat een portemonnee vaak warm is, is juist gunstig in dit geval. Daardoor zal het virus eerder afbreken.
Dat het warm in je portemonnee zit, is alleen maar gunstig aangezien virussen niet van warmte houden.
Lang leve het contactloos betalen. Komt nu wel mooi van pas.
Onder de 25 euro. Daarna moet je je pincode invoeren op het meest aangeraakte plekje van de supermarkt.
Dat is waar. Tenzij je via je telefoon met nfc betaald. Dan kun je op je telefoon (van te voren) al je code invoeren en zo boven de 25 euro betalen.
ABN Amro is dat sinds ze zijn gestopt met wallet niet meer, heb al weken pincode niet hoeven te geven(bedrag wel altijd onder 50 euro).
Voorheen telde hij bedrag op een kwam je an 50 moet je pincode ingeven, is nu niet meer.
Yups, je neemt een "karretje" ... die dingen zijn vaak vuiler dan een wc bril. Dan is er de betaalterminal ... Die is vaak even "vuil" als een karretje. Contactloos kan hier in Belgiê tot 25 euro ... als ik wat boodschappen ga doen, kom ik toch altijd aan veelvoud aan
Het gaat om lijfelijk contact. Dan is overdracht van een virus het grootst. Bij het uitwisselen van geld raak je elkaar aan. Een virus op karretjes en pinautomaten overleeft niet lang. Was vroeger met HIV ook. Het zat in alle lichaamsvocht. Toch hoefde je niet bang te zijn als iemand met HIV op de WC had gezeten of iets had vastgepakt. het virus was dan al lang kapot.
"hier" wassen ze de karretjes continue. Geen grap.
Het is niet alleen nutteloos het effect van geld van hand op hand is net zo gevaarlijk zoals je beschrijft over de Pin Toetsen die je aanraakt.

Nu is het aanraken niet het punt maar het aanraken van delen van je lichaam waar het virus naar binnen kan dringen.

Hoe lang kan het nieuwe coronavirus overleven buiten het lichaam?

Een virus heeft altijd een mens of dier nodig om ‘in leven te blijven’ en zich te kunnen delen. Buiten het lichaam kan het virus maar kort overleven. Hoe lang dat precies is, is nu nog onbekend. Dit kan variëren van enkele uren tot enkele dagen. Dat is afhankelijk van bijvoorbeeld het soort oppervlak, de temperatuur en de luchtvochtigheid. Een oppervlak dat mogelijk besmet is, kun je eenvoudig reinigen met een gewoon schoonmaakmiddel. Was daarna je handen met water en zeep.


Het is dus raadzaam te desinfecteren na iedere pin beurt in de supermarkt , of een desinfectie van het geld , en natuurlijk na het betalen je handen wassen , maar ja dat doet geen hond natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door wow7 op 23 juli 2024 06:15]

Inderdaad, het is al langer duidelijk dat grote belanghebbende (o.a. banken dus) graag het contante geld zien verdwijnen. Dat heeft niets te maken met dat contant vies (onhygiënisch of nu met Corona), veiligheid of dat er veel ramkraken worden gepleegd (waar de daders blijkbaar op het kerkhof liggen), het is een excuus om alsmaar op meer manieren contant geld uit te sluiten. De uitzondering bepaald de regel, willen meer 'control' net zoals bij alle andere 'wetten'. De 500 euro biljetten zijn al verdwenen want deze zouden veel worden gebruikt door criminelen, het begin van het afpellen.De uitzondering bepaald de regel en het excuus om de regel te handhaven.

De ECB heeft te kennen gegeven, al in 2017/2018, dat het een eventuele bankrun wil kunnen voorkomen. 70% van al het geld dat in omloop is, is digitaal geld, bestaat fysiek niet. Net als bij de DSB in het verleden, het geld wat de bank in bezit heeft, is er niet in contanten. Ook al is dat uitgeleend, contant bestaat het niet. Veel geld is gecreëerd door schuld, een boekhoudkundige handeling. Er is maar een bepaalde hoeveelheid beschikbaar dat dagelijks pingebruik voor contanten dekt.

Dus wat zou de meest logische stap zijn, dat iedereen overal digitaal betaald, dan hoeven de banken geen reserve meer aan te houden in contanten of kunnen dat aanhouden maar blijft altijd in bezit van de banken (naast het gecreëerde geld). Wie hebben er dus baat bij dat er zo min mogelijk of later zelfs helemaal niet meer contant kan worden betaald (of uitbetaald)? Precies, de banken.

Het lijkt bijna complotdenken alleen het doel is duidelijk zichtbaar (zie ook links), maken ze geen geheim van, de banken grijpen elke mogelijkheid aan om je te forceren contant geld links te laten liggen, betaal digitaal!

Zo'n virus is ook weer een prima manier om aan te geven dat digitaal betalen zogenaamd veiliger is. Dat bericht lijkt niet van de banken zelf te komen maar van winkeliers maar wie zijn aangesloten bij banken? Helaas valt niet na te gaan of het bericht oorspronkelijk bij banken vandaan komt, het niet uitgesloten dat er een brief/e-mail aan gewijd is door de banken. In vergelijking, het is nog steeds vreemd dat pinautomaten die voorheen operationeel waren nog steeds niet (nu het gevaar van ramkraken is geweken) operationeel zijn.

Als contanten zo gevaarlijk kunnen zijn, waarom contanten pinnen ook niet ter discussie stellen? Zijn de contanten bij de bank dan hygiënisch gereinigd ofzo, daar is waar het contant hebben begint. Waarschijnlijk is dat te dicht bij de bank, het ligt nooit aan de bank. Het zal wel onderdeel zijn van de strategie.

Goeie opmerking van jou, het is opmerkelijk en als er nog meer en meer over nadenkt kan het nog dieper gaan.

[Reactie gewijzigd door codebeat op 23 juli 2024 06:15]

Hahaha ik weet niet of je serieus was, maar wel een grappig beeld van mensen zwaaiend met bezemstokken in de supermarkten.
En prikkeldraad ! Waarom moet ik nou aand "the walking dead" denken :)
Hier dwalen een beetje van het onderwerp af. Het gaat hier om een pinstoring. De opmerking van @SuperDre is ironisch bedoeld. Bedrijven weigeren cash en je kan ook niet pinnen. Kortom je kan als consument niets kopen en als je als verkper voet bij stuk houdt omdat dat blijkbaar wettelijk mag verkoop je ook niets.
We zitten natuurlijk nu in een uitzonderingsgeval, virus dat (volgens sommigen fysiek) geld kan besmetten en een pinstoring. Pinstoringen komen echter wel vaker voor, dus cash blijft natuurlijk dan gewoon een handig betaalmiddel. Geloof dat er vanuit de overheid zelfs een richtlijn (advies) is dat je altijd wat cash held achter de hand moet houden.
Keuzes ....
Als ik niet kan pinnen omdat er een storing is, mogen zij kiezen.
Geen cash ? - ga ik naar de andere supermarkt, niet mijn probleem.

Ooit al bij de Aldi meegemaakt, toen ik 10,25 moest betalen, en alleen een 50€biljet had.
Ze bleef moeilijk doen dat ze die niet wilde accepteren, want zou haar teveel wisselgeld 'kosten'
Prima, dan hou je je spullen lekker en ben ik weggegaan.
( ook meer dan een jaar niet in dat filiaal geweest )
Bij een biljet van 100€ kan ik het begrijpen, maar een gangbaar 50€ briefje gaat het er niet in bij mij.
Anoniem: 63072 @K-aroq12 maart 2020 16:05
Dat kan je wel zeggen, maar ik kwam een aantal jaar geleden terug uit Duitsland en wilde mijn benzine met de pin afrekenen -> storing. Ik had alleen voldoende cash bij me als ik met € 200 biljet betaalde, die wilde ze in eerste instantie niet accepteren.

Toen heb ik ze gezegd dat ze dan zelf maar de juiste hoeveelheid benzine weer uit mijn tank moesten halen en daarmee was de discussie snel over en werd mijn biljet gewoon geaccepteerd.

Bij een supermarkt die mijn contant geld niet aanneemt bij de kassa bij een pin storing laat ik de spullen gewoon op de band liggen.
Belachelijk, en zo worden we geconditioneerd op het afschaffen van cash, stapje voor stapje.
Op naar een volledige controle staat.
Als het zover komt in de supermarkt ben ik in staat het geld gewoon gepast neer te leggen en met de zooi weg te lopen..

[Reactie gewijzigd door CHBN op 23 juli 2024 06:15]

Als het duidelijk is aangegeven. Niet op het laatste moment van ho ff betaal eens anders.
Er zijn ook supermarkten met een automaat. Daar doe je dan papier en je muntgeld in. Die telt het en geeft je ook wisselgeld. Zal wel alleen in Almere zijn, vanwege "redenen" ;)
Dat zal vast de Vomar zijn. Die gebruiken dat systeem in 0223 ook.
Vomar gebruikt dit systeem in alle winkels, echt top voor medewerkers. Geen lades meer tellen etc
Hetzelfde zie je in de Jumbo aan de Boschdijk in Eindhoven. Het geld rolt direct een kluis in.
Woon in Almere, ken wat je bedoeld. Moet toegeven dat ik dit eerder heb gezien in Haarlem, dan Almere.
Tevens ken ik ze hier alleen voor muntgeld, papier word door de cassiere zelf ingeladen.
Weet een Happy Italy die boven de voordeur een bord had hangen dat je er alleen kan pinnen (die in H.I. Ambacht of Zwijndrecht). Ze zitten daar op zo'n afgelegen locatie dat ik dit helemaal begrijp en is ook een stuk bescherming naar je medewerkers.

[Reactie gewijzigd door Borland op 23 juli 2024 06:15]

Bij happy altijd al zo geweest....
OK ging er een beetje vanuit dat het door de locatie kwam maar dus overal
Geen enkele Happy Italy accepteert cash.
Prima, als het vooraf bekend is, en voor iedereen, altijd zo is.
Marqt ( of zoiets ) in Amsterdam heeft dat ook, bij binnenkomen levensgroot "cards only" op verschillende plekken, dan weet je het.
Ben wel groot voorstander van cash-loos maar het komt toch even te vaak voor dat het PIN-netwerk storing heeft. Zal niet veel over publiekelijk bekend zijn maar ben wel benieuwd hoe het in elkaar steekt qua redundancy etc.
Ik wil geloven dat dat wel goed zit, maar het is een systeem van 20+ jaar oud met heel veel punten waar iets mis kan gaan; telefoonnetwerk, banken, etc.
Maar vele tweakers zeggen steeds dat Nederland één van de beste bank- en telefoonnetwerken heeft...
Het een sluit het ander niet uit. Zelfs met storingen kan het netwerk nog steeds de beste zijn.
het probleem is natuurlijk 9 vd 10 keer niet het netwerk op zich....maar een computer er achter die niet werkt! het probleem zit in dit soort storingen vaak bij de betaalprovider (CCV)
Dit zal eerder met de verwerkende instantie zijn, die alle pintransacties moet behandelen.
Er kwam de oproep dat iedereen maar moet pinnen ivm verspreiding, dus de aanwas is groter dan de capaciteit ....

Net zoals met Sinterklaas / Kerst ...
Ik niet, ik denk zelfs dat zonder zwart geld de economie instort.
Dus jij vind het prima dat de overheid exact weet waar jij je geld aan uit geeft ?
Ik zou hier toch nog eens goed over na denken.
Moet sowieso verboden worden als je het mij vraagt. Ik kan me indenken dat je van je klanten vraagt om liever met pin te betalen, maar cash zou altijd moeten kunnen met misschien een max. per transactie. Komt er dus op neer dat je klanten mag weigeren op basis van een contante betaling? Interessant.

[Reactie gewijzigd door harrytasker op 23 juli 2024 06:15]

Natuurlijk mag je klanten weigeren, niemand is verplicht (behalve zorgverzekeraars) om klanten aan te nemen.

Als je cash verwerkt moet je ineens heel veel zaken regelen; een kluis, geldtransport, wisselgeld, een procedure bij afsluiten, tellen en administreren, en waarschijnlijk meer betalen aan de verzekering want als je cash hebt ben je automatisch een doelwit van een overval.
Een supermarkt mag ook niet zomaar klanten weigeren dacht ik. Je kan wel een winkelverbod krijgen. Maar je moet toch ergens boodschappen doen. Weet niet precies hoe het zit.
Winkelverbod in een supermarkt is alleen bij diefstal..12mnd mag je er niet naar binnen..
Hoeft niet per se hoor. Collega heeft een winkelverbod van 2 jaar in een supermarkt aan de andere kant van het land omdat hij weigerde zijn rugtas met bedrijfsgeheime zaken aan het personeel te tonen.


Die mogen ze zelfs eeuwig uitdelen, niemand verplicht een handelaar om met iemand handel te drijven

[Reactie gewijzigd door SampleUser op 23 juli 2024 06:15]

Had ik ook bij de mediamarkt. Politie erbij; die constateert dat er niets aan de hand was...maar... politie heeft afspraken met bedrijven om winkeldiefstal te voorkomen en moet jouw gegevens meteen delen met de winkelier...die een winkelverbod geeft.
Tuurlijk mogen ze je weigeren. Het is niet alsof er maar 1 supermarkt in heel het land is. Geen enkele handelaar is verplicht handel met je te drijven.
Dat begrijp ik. Blijf het gewoon raar vinden, maar zal wel met mijn leeftijd te maken hebben :?
Ik weet niet hoe oud u bent, maar mijn grootvader is bijna 90 en pint altijd alles omdat 'ie dat prettiger vindt dan contant. En mijn vader van 65 ook. Dus met leeftijd heeft het in ieder geval niks te maken ;)

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:15]

Ik geef ook de voorkeur aan pinnen, begrijp me niet verkeerd, maar dat contant betalen geweigerd mag worden vind ik bijzonder.
Om al die redenen accepteert de broodjes zaak waar mijn vriendin werkt inderdaad ook alleen pin/credit card. Cash brengt heel wat gedoe, geregel, getel en kans op fouten met zich mee.

Ik pin eigenlijk altijd alles, ik heb nauwelijks cash op zak. Het enige wat ik dit jaar cash betaald heb is de thuiskapster denk ik haha.
Grappig, want er komen op GOT vaak topics voor van mensen die bestellen, en dat een bestelling ( prijsfout oid ) niet geleverd wordt, en geld teruggestort.
DAN moet het ineens wél verkocht worden, want je mag niet weigeren ...

Altijd leuk, dubbele moraliteit ;)
Ik stond in een broodjeszaak waar je alleen kon pinnen. En ik had al een hap genomen van mijn broodje (ik weet het, het is onbeschoft, maar ik dacht er niet bij na en had gewoon honger).

Ik mocht het broodje meenemen van de eigenaaresse, maar ik ga straks of morgen toch nog betalen.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 23 juli 2024 06:15]

Ik mocht het broodje meenemen van de eigenaaresse, maar ik ga straks of morgen toch nog betalen.
Wel zo netjes inderdaad, zou ik ook doen :D
hij had er al uit gegeten, ze kunnen em moeilijk weer in het schap leggen.....
Anders gooiden em ze toch weg.
Ik had het over het morgen betalen :P
Netjes. What goes around, comes around.
Op het moment dat je er een hap uit nam terwijl je nog niet had afgerekend was het gewoon niet jouw broodje.
Gruwelijke hekel aan dat gedrag waarbij mensen al lurkend aan een fles richting de kassa lopen om achteraf te gaan afrekenen.
Nou zo erg was het ook weer niet.

Ik kreeg het broodje al van de eigenaresse (vers bereid) en toen moest ik afrekenen. Toen ik mijn pinpas op het contactloze vlak hield nam ik de hap. En de klant voor me kon gewoon pinnen.....

En dat is wat er is gebeurd, maar verder ga ik me niet verantwoorden tegenover jouw. Het broodje heb ik een uur later betaald toen ik zag dat de pinstoring voorbij was.

[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 23 juli 2024 06:15]

Daarom ! Zij het al in een eerder topic Zorg dat je wat cash geld hebt minimaal 1 K dan kun je even vooruit.
Het ergste, de grootste storing komt nog (in zover je van een storing kunt spreken??)
En een supermarkt die dan aangeeft geen cash aan te nemen....
welke supermarkt is dat ?

[Reactie gewijzigd door Jeroen hofman op 23 juli 2024 06:15]

Of een tankstation..
Heb ik weleens gehad op een tankstation. Gelukkig deed creditcard het wel.
Genoeg die het nog gewoon doen hoor... Anders raak je klandizie kwijt.
In Principe moeten supermarkten je dan een schuldbekentenis formulier aanbieden net als bij de pomp, maar dat willen supermarkten natuurlijk niet vanwege de enorme administratieve last.
In Principe moeten supermarkten je dan een schuldbekentenis formulier aanbieden net als bij de pomp, maar dat willen supermarkten natuurlijk niet vanwege de enorme administratieve last.
De supermarkt laat je gewoon de spullen achterlaten, kom straks maar terug ....
Ik ben onlangs onze AH uitgezet, en moest mijn kar daar achterlaten omdat de stroom was uitgevallen.
De noodverlichting werkte, en een deel van de koelingen, maar de kassastraat was uitgevallen.
Ik werd verzocht naar buiten te gaan, en de kar zou max 30 minuten 'bewaard' blijven.
Welke supermarkt dan? Daar heb ik nog nooit van gehoord een supermarkt die geen cash aanneemt.
Nou, en ik heb het gehad met al dat digitale gedoe en bijbehorende tracking en datamining. Met iedere pintransactie krijgen niet alleen de winkel en de bank informatie over jou, maar ook vele tussenpartijen. Cash is anoniem en daarom het enige dat je privacy kan waarborgen in deze samenleving met groeiende big data kern.

En iDeal op marktplaats? Volgens mij zijn dat juist de oplichters, die willen dat je direct geld gaat overmaken. Marktplaats is 1 grote brij van boeven en je moet toch wel stom zijn om geld aan iemand over te maken zonder garantie dat je je product krijgt. Ik gebruik het nog maar zelden, omdat er teveel gespuis op zit, maar doe sowieso alleen nog maar face 2 face als ik er al wat koop.
Je opmerking over Marktplaats en iDeal is ietwat misplaatst; Ik gebruik dit vaak omdat dan juist mijn banknummer en naam niet over internet gedeeld hoeven worden. Natuurlijk heeft MP die gegevens wel en deelt dit met "derden".
Ook is het fijn meteen te kunnen zien dat iemand betaald heeft zodat ik de verzending gelijk kan regelen. ;)
Is natuurlijk je eigen keus, maar ik koop in ieder geval niks bij mensen die alleen betaling via iDeal willen en alleen opsturen. Geen ophaalmogelijkheid = geen vertrouwen.
Ophalen kan hier altijd. :)

Maar als je populaire, veelal kleinere, goederen te koop ziet voor weinig moeten er al belletjes gaan rinkelen. If it's too good to be true, it uaually isn't true...
Het nadeel is wel dat er ook mensen zijn die dan zien dat iemand betaald heeft en de verzending niet regelen. Daar is dan wel weer het eerlijk oversteken systeem voor bedacht.
Nadeel(tje, vind ik...) van gelijk oversteken dat je niet kunt zien of iemand heeft betaald.
dat moet je de dag na aflevering bij je bank nakijken of je geld er is.
De koper kan ook niet op de knop "ontvangen" drukken en dan wordt je als verkoper weer gedupeerd!
Dat laatste klopt niet helemaal. De koper moet binnen een week aangeven dat een pakketje niet binnengekomen is, als dat niet gebeurt gaat Marktplaats er vanuit dat het goed ging, en wordt het geld overgemaakt. Hoe dat gaat als iemand dan op tijd aangeeft dat een pakketje niet binnengekomen zou zijn weet ik niet, maar volgens mij is het systeem heel eenvoudig te omzeilen, nu ik er wat meer over gelezen heb.

[Reactie gewijzigd door mjz2cool op 23 juli 2024 06:15]

Het makkelijkst blijt cash afrekenen bij ophalen. Dan kan de koper het ook gelijk zien.
Afstand maakt dat we het anders doen. Ik ga niet op de fiets naar Groningen voor iets. :P
Nou, en ik heb het gehad met al dat digitale gedoe en bijbehorende tracking en datamining. Met iedere pintransactie krijgen niet alleen de winkel en de bank informatie over jou, maar ook vele tussenpartijen. Cash is anoniem en daarom het enige dat je privacy kan waarborgen in deze samenleving met groeiende big data kern.
Klopt niet. Je rekening en pasgegevens zijn voor de supermarkten en betalingsproviders niet bekend.
De enige die weten wat die gegevens zijn is jij en de bank.
Ja ze weten dat ze product X en Y hebben verkocht, maar ze weten niet dat jij, jij bent en de betalingsproviders weten die ook niet.

Kijk voor de lol maar eens op een pinbonnetje, daar zal je alleen de laatste 4 cijfers van je rekeningnummer zien en een deel van je pasnummer. De rest is echt afgeblokt. Deze informatie wordt ook niet opgeslagen o.i.d.
Als ik bijvoorbeeld in de logging kijk van een PIN-apparaat staan er letterlijk XXXX-XXXX-XXXX-1234.
Pinbonnetjes? Bestaan die nog? Maar als daar niet het hele nummer op staat is dat om het bonnetje veiliger te maken tegen verlies ofzo. Bij iDeal betalingen op mijn werkkrijgen we toch echt het volledige IBAN nummer en naam op het account, dus die informatie loopt door de hele ketting heen. Dat ze het afschermen op bonnetjes en logging vind ik niet zo raar (passwords worden ook vaak uit logging weggelaten, terwijl een ingetypt password wel in enige vorm naar de authenticatieserver moet), maar ik weet zeker dat bv AH ergens jouw rekeningnummer in hun betalingsverkeer kan terugzien.
je verhaal klopt enigszins, maar niet dat van de AH.
Geen enkele supermarkt in Nederland kan jou rekeningnummer zien als jij pint.
Ik werk inmiddels zo'n 14 jaar in de retail als winkelautomatiseerder en kan je dit garanderen.

Ze kunnen een deel van je kaartnummer zien, maar meer niet.
Zie voorbeeld:
https://www.pin.nl/wp-uploads/2015/11/pinbon-300x400.jpg

En deze gegevens worden ook zo letterlijk in de logging gezet.

En elke supermarkt krijgt gecumuleerd het geld van een tussenrekening van de bank per pinautomaat.
En niet per transactie.
Nee hoor, hoe kom je daar nu weer bij. Alleen de bank krijgt inzage in mijn betalingen. Betalen via NFC van de telefoon zorgt er bijkomend ook voor dat er telkens een uniek kaartnummer wordt gebruikt. Tussenpartijen kunnen dan geen enkele vorm van tracking doen. En de bank weet wel dat je bedrag X hebt uitgegeven bij een handelaar maar ziet dan weer geen details van wat die transactie inhoudt.

[Reactie gewijzigd door Blokker_1999 op 23 juli 2024 06:15]

Dat doen vooral mensen met een uitkering of als ze onder bewindvoerder zitten om zo alle geld te mogen houden, dat is de reden waarom ze contant geld willen.

Geef ze eens ongelijk veel mensen zullen exact hetzelfde doen als ze in die situatie zitten.

Doe maar een min hoor geeft niet, waarheid is hard.

[Reactie gewijzigd door mr_evil08 op 23 juli 2024 06:15]

Anoniem: 562971 @mr_evil0812 maart 2020 20:16
Doe maar een min hoor geeft niet, waarheid is hard.
Ik - nooit :)
Dat is wel erg overdreven
Je kan je briefjes anders ook gewoon even in de wasmaschine wassen hoor :p
Is mij ooit gebeurd en er was wel een kleurverschil... Gelukkig alle biljetten zonder problemen uit kunnen geven, maar zelf had ik ze nooit geaccepteerd. Dan moet je naar de Nederlandsche Bank en krijg je uiteindelijk ook wel je geld, als het om normale hoeveelheden gaat.
Heb je smetvrees? pak je in de supermarkt ook geen kar of mandje?
Zelden, heel zelfden. Enkel als ik grote pakken drank moet meenemen maak ik gebruik van een kar. In plaats van een mandje gebruik ik in de winkel reeds mijn eigen, herbruikare zak.
Dinsdag had Rabobank een pin-probleem, vandaag dus kennelijk landelijk alle transacties...
Dus komt vaker voor dan je denkt
Ik cancel juist als ze ideal willen doen
Ik cancel juist als ze ideal willen doen
Het meest veilige betaalmiddel :)
Dat dacht jij, er zijn veel mensen gescammed door scammers die een nagemaakte ideal pagina sturen die precies op de echte lijkt, en dan hebben ze al jou gegevens, pas maar op.
Gutteguttegut raak je ook geen keyboard/muis aan die door iemand anders zijn aangeraakt? En een telefoon van iemand anders raak je dus ook niet meer aan?

Ik zou juist markplaatsdeals cancellen als je alleen via iDeal wil betalen, genoeg lui daar die op allerlei rare trucjes je proberen op te lichten.
Ik raak nou juist ook bewust niet de zelfscan scanners aan en het toetsenbord van de pin terminal.
Gewoon contactloos betalen, ook gebruik ik geen winkelmandje maar mijn eigen tas.

Die dingen zijn ziekte verspreiders nr1 in een supermarkt.
Het is maar goed dat je niet in de 70's bent opgegroeid, of misschien was dat wel beter geweest en had je voldoende antistoffen opgebouwd en een betere weerstand gehad.
Oh ja toen hadden we nog telefoon cellen waar de papieren telefoonboeken ook nog in hingen.
Misschien moet je in een plastic bubbel boodschappen gaan doen...

[Reactie gewijzigd door iew op 23 juli 2024 06:15]

Als het 0 moeite kost waarom zou je dan risico, s nemen, ik begrijp hem niet hoor.

Heb je geen alternatieven dan begrijp ik het.
Yup! ... het is ook echt heel erg smerig.
Die dingen bij de MacDonalds vind ik ook zo vies ... bestel liever gewoon bij een leuke dame aan de balie zelf :)
Telefoon vind ik dan wel weer zo'n ding... die gaat veelal gewoon mee het toilet in ter vermaak. (ik veroordeel niet, dat doe ik zelf ook). Maar daar gaat echt niet regelmatig een disinfectant overheen. Dus nee, ik raak inderdaad liever alleen mijn eigen telefoon aan.
Telefoon vind ik dan wel weer zo'n ding... die gaat veelal gewoon mee het toilet in ter vermaak.
Wat niet eens echt relevant is bij de 50% van de Nederlanders die zijn handen niet wast na het toiletbezoek. Bij die mensen is het sowieso eigenlijk een vies ding :+
Als je het verschil tussen Ali Express euro's en echte euro's niet kunt zien kan je inderdaad beter niet aan contant.geld beginnen.
Anoniem: 562971 @HakanX12 maart 2020 16:13
Als je het verschil tussen Ali Express euro's en echte euro's niet kunt zien kan je inderdaad beter niet aan contant.geld beginnen.
Hoe moet ik het verschil kunnen zien als ik het nog nooit in handen heb gehad?
Als je de echtheidskenmerken van de wettelijk geaccepteerde betaalmiddelen van het land waarin jij leeft niet kent, moet je nodig je kennis bijspijkeren.
Vals geld moet je toch wel kunnen onderscheiden, zeker via sites als AliExpress. Oplichten via iDeal is vele malen gemakkelijker, het enige wat je ervoor hoeft te doen is gewoon niet het product versturen.
Als je gebruik maakt van gelijk oversteken is oplichten al een stuk lastiger te doen.
Anoniem: 562971 @mjz2cool12 maart 2020 17:56
Gelijk oversteken doe ik niet aan, alleen iDeal en het is AL-TIJD goed gegaan :)

Je hoeft geen bank gegevens uit te wisselen en de uitbetaling is gegarandeerd, wel wachten totdat de App aangeeft 'De verkoper heeft betaald' O-)
Uitbetaling is niet gegarandeerd, er zijn genoeg mensen die niet vooraf willen betalen om oplichting te voorkomen, want wie garandeert dat jij een pakketje opstuurt? Als jij wacht totdat de app aangeeft "de koper heeft betaald" (ik ga er vanuit dat je dat bedoelde in plaats van "de verkoper heeft betaald"), kun je heel eenvoudig het pakketje niet opsturen.
Anoniem: 562971 @mjz2cool12 maart 2020 18:37
Daarom spreek ik ook uit eigen ervaring ;)

En ja, de koper heeft betaald :)
Je kan het ook laten wiswassen.


Ik heb geen trek in instanties die al mijn financiële wandelgangen kunnen controleren.
Vind de fiscus al erg genoeg.
Uit de muur getrokken ja, maar wat ik er mee koop gaat ze geen moer aan.
Niet alles komt bij mij uit de muur.
Maar je hebt wel een punt.
Maar ze zien dan weer niet waar ik het aan besteed.

Als ik rechtreeks pin tijdens mijn boodschappen dan is het een druk op de knop en ze weten dat ik voor 26,75 aan boodschappen heb gekocht bij de Aldi.
Betaal ik cash dan is dat laatse alweer onmogelijk.
Ook al heb ik het uit de muur getrokken.

Mag misschien wel als een alluhoedje klinken, maar ze hoeven niet alles te weten.
Anoniem: 767041 12 maart 2020 13:47
Stond net in de winkel... kon niet betalen... boodschapjes daar laten
En daarom heb ik altijd cash bij me (~€100), gebruiken het nooit meer maar heb het gewoon standaard bij me.Meeste boodschappen of tankbeurt kun je daar wel mee betalen.

[Reactie gewijzigd door Tortelli op 23 juli 2024 06:15]

Idem, Er zitten een paar briefjes tussen mijn telefoon en de (niet transparante :+ ) bumpercase. Even het hoesje eraf klikken en ik heb altijd geld bij me voor het geval ik mijn portefeuille vergeet (of er een pinstoring is)
Yup, same here ....
40 / 50 euro just in case ( pun intended )
En vanwege Corona moet je altijd een pinpas bij je hebben, op sommige plaatsen (woon in NB) _mag_ je niet eens meer contant betalen.

Dus beter allebei op zak hebben ;)
Of apple/google/samsung pay even activeren.
100 euro?! sorry maar zoveel contant wil ik niet eens meer bij mij hebben. zonde als je het kwijtraakt en je voelt het niet als het weg is getovert.
Het blijft persoonlijk wat je veel vindt. Ik zorg sinds dat er veel pinautomaten dichtgetimmerd zijn voor meer cash in mijn portemonnee. Terug naar vroeger toen pinautomaten ook niet in groten getale aanwezig waren en je bezoek naar de pinautomaat moest plannen. Even snel flappen tappen is er niet meer bij.
Anoniem: 1330988 @erwinwernars12 maart 2020 20:32
100 euro veel?? Wat voor bestedingspatroon heb je dan dat je dit veel geld vindt? Ik heb meestal nog wel wat meer bij me en daar heb ik me nog nooit ongemakkelijk bij gevoeld. Ik acht dat vrij normaal als je niet compleet overgeleverd wilt zijn aan dit soort technologische grillen.

Net zoals ik bijv niet snap dat mensen naar het (verre) buitenland gaan met alleen zo'n onbetrouwbare maestro pas. Ik heb al 2 keer een reisgenoot moeten helpen met mijn visa-pasje omdat dat Nederlandse systeem weer eens haperde of door geen enkele ATM in de wijde omtrek werd ondersteund.

Zorg gewoon voor alternatieven en in Nederland is cash een hele goeie.
Recentelijk nog eens een volle tank (55l) afgerekend? Het is wel praktisch als je dan ook kunt betalen wanneer de betaalautomaten niet werken. 80-100 euro op zak hebben is dus niet onverstandig.
Eigenlijk niet nee, ik laad thuis de auto op ;).
Zit een lader bijgeleverd, ieder stopcontact werkt. Heb ook een dedicated EV lader op de oprit. Ook nog vast wel ergens 10m verlengsnoer dus in een noodgeval kan ik overal waar stroom is opladen.
Ah ja de enige brandstof die je kan tanken en die kost €1.12 :+

Benzine kost vandaag zelfs met de verlaagde olieprijs nog steeds grofweg €1.60 --> €88 voor een 55L tank
Anoniem: 767041 @Tortelli12 maart 2020 14:13
Ik haat cash, losse frutsels
Ik vind muntgeld nogal onhandig in de Secrid. Wel altijd €30-50 briefgeld voor noodgevallen erin. Muntjes voor karretjes liggen in de auto, parkeren met yellowbrick.
en tegelijkertijd willen ze dat mensen meer met pinnen betalen ivm corona virus
en tegelijkertijd willen ze dat mensen meer met pinnen betalen ivm corona virus
En jij ziet het verband niet, dat de achterliggende verwerking het niet aan zou kunnen ?
KPN netwerk ligt er ook uit op mijn mobiel.
Zit hier op KPN mobiel nog online.
KPN netwerk ligt er ook uit op mijn mobiel.
Nergens last van. Kan ook gewoon met de pin betalen(tussen de middag)
Ik had die oproep om te pinnen even gemist, eigenlijk. Hier gevonden: https://www.cbl.nl/pinnen...egelen-tegen-coronavirus/
Volg je naast Tweakers ook ander nieuws? Want je wordt er mee dood gegooid xD.. Ik zit nauwelijks op FB maar de paar pagina's van bedrijven in de buurt die ik volg voor af en toe leuke acties hebben het ook allemaal gepost.
Daarnet was ik in de supermarkt aan de kassa, de persoon voor mij kon nog gewoon pinnen. Toen ik mijn pinpas in het apparaat stak begon het allemaal vreemd te knipperen en te piepen, en toen had iedereen er ineens last van aan de andere kassa's... Dom toeval lijkt me. Overbelast? Zo'n systeem zal toch wel iets van redundantie hebben lijkt mij?

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 23 juli 2024 06:15]

Weet niet waar jij boodschappen doet, maar hier is het nog steeds erg druk in de supermarkten (en andere winkels). Dus dat het rustig is kun je alleen stellen over jouw locatie, want het is dus duidelijk niet overal rustig.

Edit: origineel aangepast - deze reactie is nu overbodig.

[Reactie gewijzigd door TheVivaldi op 23 juli 2024 06:15]

Dat kun je mij ook niet kwalijk nemen, hier was het inderdaad erg rustig. Ook zag ik op diverse sites dat vooral kleine winkels, kapperszaken en restaurants het nu zwaar hebben doordat mensen er niet heen gaan / reserveringen afzeggen etc. (ivm de uitbraak)
Vandaar dus :)
Ik heb mn reactie in ieder geval aangepast.

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 23 juli 2024 06:15]

Gepind bij de Shell, zojuist. Ging eerst mis met contactloos en daarna met de pas erin wel goed. Ik zie 2x het bedrag afgeschreven met 1x een directe terugboeking.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.