[...]
Een computer kan wel crashen. Het is en blijft software geschreven door de mens en kan dus falen. In principe enkel in uitzonderlijke omstandigheden, maar dat zijn vaak de momenten waarop de computer net het meest cruciaal is.
Klopt, maar die krijgt ook met APK te maken.
En een systeem die speciaal daarvoor bedoelt is, kan ook prima fallbacks hebben zoals als een proces vastloopt, wordt het proces opnieuw gestart.
Het hoeft niet net als Windows zo lang op te starten enz.
En het kan ook wel eens ongeldige input krijgen van sensoren, maar daar heb je boven en onder grenzen voor en calibratie.
Hoe vaak crashed je boordcomputer van je auto, of bij de mensen die elektrisch rijden, er kan wel eens een sensor stuk gaan, maar de computer reboot bij elke keer dat je 'm van het contact haalt, en is bedoelt voor puur die zaken.
Als je kijkt naar apparatuur wat voor 1 doel is gebouwd, heeft dat zich vaak stabiel bewezen, en wordt niet door 1 script-kiddie in elkaar geknutselt.
Kijk naar vliegtuigen, die gaan wel eens mis, maar zie je later een stukje erover in Aircrash Investigation; foutieve meter geïnstalleerd, meter verkeerd om, vertrouwen op kapotte meter, enz. Het systeem zelf van een vliegtuig kapt er zelden mee, en dat zit nog wel een flink stuk complexer in elkaar qua variablen en paramters die het te verteren heeft.
[...]
Ik denk dat digitale sensoren veel verder kunnen kijken, indien noodzakelijk, dan de mens. De mens is vooral enorm hard afgeleid door wat hij/zij ziet. Een computer is dat niet en let enkel op wat er rondom zich gebeurd.
Ik denk niet dat normale sensoren om de auto heen, zo 2 straten ver kan. Als jij door een straat rijd, jij kan heel ver al zien dat er een auto staat met knipperlichten aan, een sensor kan nooit zoveel honderd meter voor zich uit 'kijken'.
[...]
niet-logische situaties bestaan niet. Je hebt een probleem en dat moet opgelost worden. Dan hangt het er gewoon van af hoe goed de parametrering en de routines in de computer zijn om ook de moeiijkste situaties op te lossen. Daarnaast zal een computer in de meeste situaties dan ook veel sneller tot een conclusie/oplossing komen dan de mens waarbij de reactietijd relatief traag is.
Als jij een wegwerker ziet, die je wuift om te stoppen en een andere weg te kiezen, dan is dat voor de computer gewoon niet logisch. Wij reageren erop van, 'oh, daar kan ik niet langs, naja dan neem ik die route'. Een computer probeert het iets logischer te doen, en dat betekend niet automatisch de beste manier.
Als jij een verkeersbord hebt, die door rotjeugd is omgebogen of omgedraaid, jij kan het nog in een fractie zien wat voor bord het is, dus een niet-logische situatie voor een computer. Of de OCR moet wel VERDOMT goed wezen.
Stel dat er een vrachtwagen net begint te lossen, dan is het niet raar als men net met 2 wielen over de stoep er langs manouvreren, dat is geen logische situatie.
[...]
Want elke dag vallen er vliegtuigen op autos... . Uiteindelijk is het een kwestie van sensoren plaatsen en data analyseren. Men kan perfect een zelfrijdende wagen laten detecteren of er een groot, gevaarlijk object afkomt. De vraag is vooral: hoe zinvol is het en wegen de kosten op tegen de baten?
Dat was meer een stukje humor omdat ik niet veel anders kon verzinnen voor onheil van boveaf. Hoe de autonome auto’s nu al gebouwd en getest worden, is puur voor rondom sensors. Niet bovenaf.
(Zou wel een uitkomst zijn, sentry-gun die uit de motorkap komt wanneer een vogel tracht op de pas gewassen auto te kakken ..)
[...]
Dat klopt, maar we kunnen daardoor ook foutieve beslissingen nemen.
Klopt, maar ook juiste. Er kunnen dingen zijn waarbij de computer 'er gewoon niet voor geprogrammeerd is'.
Maar dat zijn dan zeer uitzonderlijke situaties.