Door Friso Weijers

Redacteur

Samsung Galaxy S22 en S22+ Review

Kleiner is het nieuwe groter

11-03-2022 • 06:00

159

Singlepage-opmaak

Behuizing: vlak en compact

Voor de Galaxy S22 en S22+ heeft Samsung vastgehouden aan het herkenbare design dat met de Galaxy S21-toestellen werd geïntroduceerd. De achterkant is voorzien van een cameramodule met drie lenzen boven elkaar in de linkerbovenhoek. De verhoging sluit optisch gezien aan op de zijkant, maar is eigenlijk een apart onderdeel, net zoals bij de S21-toestellen het geval was. Het matglas waarvan de achterkant is gemaakt, voelt een stuk gladder aan dan het glimmende glas van veel andere toestellen, maar je ziet vingerafdrukken er niet snel op terug.

Samsung Galaxy S22 en S22+

Samsung Galaxy S22 en S22+Samsung Galaxy S22 en S22+

Vorig jaar accentueerde een contrasterende kleur de cameraverhoging bij bepaalde uitvoeringen van de S21-toestellen. Dit jaar hebben frame, achterkant en cameramodule altijd dezelfde kleur, tenminste als je de S22 of S22+ in een gewone winkel koopt. In Samsungs eigen webwinkel kun je nog wel kiezen voor een toestel met anders gekleurde achterkant. Ook die modellen zien er nog vrij sober uit naast Chinese smartphones met hun vaak opvallende kleurverlopen en glimmende accenten.

S22 S21 S22+ S21+ S22 Ultra S21 Ultra
Hoogte (mm) 146 151,7 157,4 161,5 163,3 165,1
Breedte (mm) 70,6 71,2 75,8 75,6 77,9 75,6
Dikte (mm) 7,6 7,9 7,6 7,8 8,9 8,9
Gewicht 168g 169g 196g 200g 229g 227g
Schermdiagonaal 6,1" 6,2" 6,6" 6,7" 6,8" 6,8"

Als je de Galaxy S22 en S22+ van vooraf bekijkt, zien ze er naar ons idee net iets strakker uit dan de modellen van vorig jaar. De randen rondom het oledscherm zijn niet alleen erg smal, maar ook geheel symmetrisch. De vorige generatie had nog een iets dikkere 'onderkin' onder het scherm, zoals de meeste smartphones hebben. Dat is immers het gebied waar de displaycontroller aansluit op het scherm. Kennelijk is Samsung er dit jaar in geslaagd die nog wat strakker op te rollen achter het paneel.

Klein, maar fijn

Zoals blijkt uit de tabel hierboven, zijn de Galaxy S22 en S22+ korter, smaller en lichter dan hun voorgangers. Dat komt door de smallere schermranden, maar ook doordat er dit jaar iets kleinere schermen in de toestellen zitten met een wat bredere 19,5:9-beeldverhouding, zoals Apples iPhones in de afgelopen jaren ook hadden. Het zal niet verbazen dat de 6,1"-Galaxy S22 daarmee bijna even groot is als de iPhone 13 met dezelfde schermdiagonaal. Daarmee is het toestel voor een Android-smartphone erg klein, te vergelijken met het formaat van een Google Pixel 5 of ASUS Zenfone 8, en maar nipt groter dan de Samsung Galaxy S10e van een paar jaar geleden. Dat is een fijn gegeven in een tijd dat je vooral kunt kiezen tussen groot, groter en grootst als je een nieuwe telefoon wilt kopen.

Samsung Galaxy S22Samsung Galaxy S22

Samsung Galaxy S22

Wat ook fijn is bij een keuze voor de kleinste Galaxy S van dit jaar, is dat je daarmee geen minder luxe vormgeving op de koop toe moet nemen. De Galaxy S21 was voorzien van een achterpaneel van polycarbonaat in plaats van glas, zoals bij de S21+ en S21 Ultra. Dat maakte het toestel buigzamer en minder goed bestand tegen krassen. De Galaxy S22 heeft net als zijn grotere broer weer een glazen achterpaneel. Als je goed kijkt in de specsheet, zijn er overigens nog steeds een paar puntjes waarop de Galaxy S22 inlevert ten opzichte van de S22+. Heel in het kort: het scherm is minder fel, Wi-Fi 6E en uwb-connectiviteit ontbreken, de accu is (uiteraard) kleiner en opladen gaat trager. Meer over die verschillen vind je verderop in deze review.

IPhone-achtig design

Samsung Galaxy S22+Niet alleen het formaat van de Galaxy S22 en de schermverhouding van beide S22-toestellen doen iPhone-achtig aan. Het metalen frame van het S22-duo omsluit de hele zijkant, zoals bij Apples iPhones sinds de 12-serie het geval is, maar bij de Galaxy S-serie al jaren niet meer. Bij Galaxy S-toestellen vanaf de S7 was het frame in het midden een stuk smaller dan aan de zijkanten. Daarbij was het glas aan de achterkant, en bij de S8 tot en met de S20 ook het scherm aan de voorkant, gekromd om aan te sluiten op het frame. De Galaxy S22 en S22+ vormen zo een trendbreuk met hun bijna rechte zijkanten en volledig vlakke voor- en achterkant. Tegelijk zien we de laatste maanden steeds meer toestellen van andere fabrikanten met een 'Apple-achtig', platter design, bijvoorbeeld de POCO X4 Pro, OPPO Reno 6 en Reno 7 Pro.

Samsung Galaxy S22+
Samsung Galaxy S22+

In de praktijk vinden we de Galaxy S22 en S22+ prettiger vasthouden dan de Galaxy S21 en S21+, al is dat ook een persoonlijke indruk. Het afgeplatte frame geeft wat meer grip dan de spitse zijkanten van voorgaande toestellen, wat vooral bij een groter toestel als de S22+ prettig kan zijn. Hoewel het frame aan de zijkant gebold is, zijn de overgangen naar de volledig vlakke voor- en achterkant een stuk scherper dan voorheen. Dat kan in de praktijk vervelend zijn, omdat het toestel daardoor wat meer in de hand snijdt. In dit opzicht kan Samsung nog wel wat leren van Apple; bij de iPhone 13-serie voelt de rand van het frame lang niet zo scherp aan.

Stevig frame, nieuw glas

Voor én achterkant van beide S22-toestellen zijn gemaakt van Gorilla Glass Victus+, een nieuwe versie van het verstevigde glas die 10 procent sterker moet zijn. Dat klinkt indrukwekkend, maar verwacht geen revolutionaire verbetering van de krasvastheid. Op het reviewsample dat een poos in onze jaszak heeft doorgebracht, zitten als je goed kijkt onder een felle lamp, toch alweer wat kleine krasjes. Door de vlakke voorkant is het in ieder geval gemakkelijker om een glazen screenprotector aan te brengen dan bij de toestellen van verleden jaren met hun gebolde zijkanten.

Samsung Galaxy S22+Samsung Galaxy S22+

Samsung Galaxy S22+

Zowel de Galaxy S22 als de S22+ voelt zeer stevig aan, zonder gekraak of verbuigen. Samsung benadrukt in zijn marketing het gebruik van Armor Aluminium, de aluminiumlegering die eerder werd toegepast bij de Galaxy Z Fold 3 en Z Flip 3, en die sterker zou zijn dan het aluminium dat Samsung eerder gebruikte. Dat zou de smartphones buigvaster moeten maken en we vermoeden dat het bredere frame daar ook bij helpt. Uiteraard is de IP68-waterdichtheidsclassificatie behouden, die belooft dat de smartphones bestand zijn tegen een halfuur in anderhalve meter diep water.

Lees meer