Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Redactie Tweakers

Desktop Best Buy Guide

Juli 2018

Monitoradvies

We hebben drie monitoren uitgezocht voor het basisgamesysteem, hoewel ze natuurlijk ook voor het mainstreamgamesysteem geschikt zijn. De schermen hebben een resolutie van 1920 bij 1080 pixels. In monitorland gaan de ontwikkelingen lang niet zo snel als op andere hardwaregebieden. Kijk dus niet gek op als er relatief oude modellen tussen staan.

Full-hd-monitoren

Iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1 Zwart

Het goedkoopste model full-hd-monitor dat we hier bespreken, is de G2530HSU van iiyama. Toen randapparatuur nog geregeld besproken werd in de Desktop Best Buy Guides, was iiyama een vaak geselecteerd merk als het om beeldschermen ging. Deze fabrikant heeft een groot portfolio aan beeldschermen met voor ieder budget wat wils. Deze 24,5''-monitor met tn-paneel heeft een refreshrate van 75Hz en een reactietijd van 1ms. Reactietijd blijft een eindeloos discussiepunt, maar al in 2009 waren we het erover eens, dat het met de toenmalige (!) reactietijden eigenlijk niet heel veel meer uitmaakte. Nu, negen jaar later, is dat nog steeds zo. Mocht je dit niet geloven, dan zit je met 1ms in ieder geval goed. Verder beschikt dit scherm over Freesync (48 tot 75Hz) wat in combinatie met een AMD-videokaart zorgt voor een hele soepele ervaring. Vergeleken met een ips- of a-mva-paneel blijven contrast en kleur wat achter. Voor sommigen d reden om geen monitor met tn-paneel te kopen, maar als je je puur op gamen focust, is deze monitor absoluut het overwegen waard.

Score: 5(3 reviews)
ViewSonic XG2401 Rood, Zwart

ViewSonic is momenteel geen populair merk in de Pricewatch, hoewel dit Amerikaanse bedrijf in de tijd van de crt-monitoren een grote speler was. Met de XG2401 heeft het een monitor op de markt gebracht met een refreshrate van liefst 144Hz en reactiesnelheid van 1ms. Als bonus krijg je Free Sync voor een strakke spelervaring, uiteraard wel weer met een tn-paneel, met de nadelen vandien. De leverbaarheid van deze monitor is momenteel niet groot, maar als je er eentje te pakken kunt krijgen, is dit een erg goede koop voor zijn prijs.

Score: 5(1 reviews)
Asus ROG Swift PG248Q Zwart

Het is een flinke sprong in prijs van de ViewSonic naar de PG248Q uit de RoG-lijn van Asus. Op het moment van schrijven is deze monitor twee keer zo duur, maar daarvoor krijg je wel een refreshrate van 180Hz, 1ms responsetijd en G-Sync ondersteuning. G-Sync is het Nvidia-equivalent van AMD's Free Sync. Om hier gebruik van te kunnen maken, heb je dus een Nvidia-videokaart nodig. Dat is dan ook meteen de reden waarom je dit scherm kunt overwegen als je al een Nvidia-videokaart hebt die niet krachtig genoeg is om een 1440p of hoger scherm aan te sturen. Voor deze monitor van 'slechts' 1080p heb je aanmerkelijk minder grafische kracht nodig om soepel aan te sturen dan met een hogere resolutie.

Score: 3.5(6 reviews)
€ 804,48Actuele totaalprijs:
Product Prijs Act.Prijs
Monitoren Iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1 Zwart 138,50 € 137,50
Monitoren ViewSonic XG2401 Rood, Zwart 230,80 € 217,99
Monitoren Asus ROG Swift PG248Q Zwart 470,- € 448,99
Totaalprijs bij opstellen BBG 839,30 € 804,48

De goedkoopste leveranciers van deze configuratie kun je hier bekijken.

Reacties (136)

Wijzig sortering
Een i5-8400 heeft helemaal geen HT.. https://ark.intel.com/pro...r-9M-Cache-up-to-4_00-GHz

Zeker gezien een aftermarket cooler nodig is zou de 2600x prijstechnisch gelijk zijn, maar dan met veel betere multicore prestaties. Verder scoren ze nagenoeg gelijk.
Nee geen HT, maar wel turbo. En die multiscores ja natuurlijk bij games en software die gebruik maken van de vele threads van die ryzen. Maar in games presteert Intel gewoon erg goed. Vergeet niet dat sommige games/applicaties nier goed overweg kunnen met hyperthreading. Ik heb op hardware info sommige benchmarks gezien waar de i5 8400 hoger scoorde dan de i7-8700.
Verschil tussen AMD en Intel ga je pas merken met games als je een 1080Ti hebt en je 144fps. Over de langere tijd is de 2600x waarschijnlijk de snellere optie.
De 2600x heeft gewoon een turbo tot 4.3 met xfx erbij. SMT van AMD is ook net iets efficienter dan HT van Intel.

[Reactie gewijzigd door Sp3ci3s8472 op 1 juli 2018 12:12]

Klopt, nu merk je het snelheidsverschil met de Intel niet (bijvoorbeeld 130 fps vs 160 fps), maar in de toekomst gaat die Intel over zijn nek met zijn 6 threads. Dan zal ie onder de 60fps zakken op drukke momenten. AMD zorgt ervoor dat 8-core standaard wordt in pc's. Het is al standaard op consoles en de volgende console generatie heeft 8-core Ryzen waardoor multiplatform games meer van je pc zullen vragen.
Neehoor, de winst kan je ook al merken bij cpu intensieve games. Heb je geen 1080 Ti voor nodig...

ps: Wat een vreemde moderatie weer, gaat dit nog gecorrigeerd worden ?

[Reactie gewijzigd door Madrox op 2 juli 2018 18:24]

Als je net wat betere prestaties nog zoekt, kun je anders de pricewatch: Intel Core i5-8500 Boxed overwegen.

Lijkt erop dat iedereen beetje vastgeroest is aan de i5-8400 en de launch van die CPU heeft gemist.
Terwijl in veel webshops het echte prijs verschil maar een paar euro is.
Heb je toch 200 MHz hogere base clock en 100 MHz hogere turbo clock dan de 8400.
Met die specs valt hij precies lekker tussen de i5-8400 en i5-8600 maar lang niet de hoge meerprijs.

[Reactie gewijzigd door Swordlord op 1 juli 2018 07:13]

Zoals eerder aangegeven zou ik zelf de AOC AGON AG241QX aanraden icm een 580 8GB. Omdat de resolutie quad hd is en 23,8"is je ppi lekker hoog. Het verschil tussen AA uit of aan zie je eigenlijk niet door de dichtheid. Eerder heb ik deze resolutie op 27"ghehad, maar als je dit naast elkaar zette was de 27" echt korrelig te noemen. Omdat uhd 144hz nog buiten mijn budget ligt en dit quad-hd 144 hz freesync scherm een stuk betaalbaarder is (300-350) en de PPI al een stuk hoger ligt dan full had of quad hd op 27"+, vond ik dit de beste keuze. Enige nadeel: AOC is het enige merk die deze resolutie en specs verkoopt, Dell heeft er ook een maar dan met G-sync, gelijk 500+.

Kortom aanrader!

pricewatch: AOC AGON AG241QX Rood, Zwart

[Reactie gewijzigd door no_way_today op 1 juli 2018 09:27]

Die Dell (S2417DG) is weer goedkoper geworden en is nu vanaf een goede 400 te koop. Zelf heb ik hem een jaar geleden voor 430 gekocht, daarna is de prijs inderdaad een tijd omhoog gegaan maar nu gelukkig weer omlaag.
Het blijft natuurlijk een persoonlijke keuze, maar op dit moment biedt AMD weinig soeps boven het niveau van de 580 en liggen de prijzen vrij hoog (wat die iets duurdere monitor weer compenseert).
De 580 8gb is prima, betere keus voor quad hd tov de 1060. Helaas is het daarboven niet best gesteld voor AMD, had het graag anders gezien.
Ik ook hoor, ook al heb ik me met deze monitor nu enigszins aan kamp Nvidia gekluisterd. Al was het maar omdat het niet goed is dat Nvidia zo weinig van de concurrentie te vrezen heeft.
Ik heb deze monitor ook, en kan hem aan elke Nvidia gebruiker aanraden. Door de 24" is er praktisch geen onderscheid te maken tussen 1440p en 4k, maar zijn hoge framerates wel te realiseren zonder direct een 1080 ti nodig te hebben.
Het basisgamesysteem heeft een moederbord wat berucht is op vastlopers - dit is een probleem van het moederbord zelf (zie ook het topic op het ASRock forum). Het is verstandiger om een ander moederbord te kiezen als je een PC bouwt. Kost misschien een euro extra oid, maar scheelt ergernis.

Ik heb zelf directe ervaring met dit probleem, en het enige wat uiteindelijk hielp was het moederbord laten vervangen. De vervanging - exact hetzelfde moederbord - werkte wel. Oftewel, je weet van te voren niet of het een goed of slecht model is.

Freezes traden bij mij op van 5 min na boot tot 4 uur na boot, dus het kan zelfs lastig op te merken zijn. De oplossingen die in de thread worden genoemd (power management, in het bios wat dingen aan/uit zetten) werken allemaal niet.

[Reactie gewijzigd door Nat-Water op 1 juli 2018 13:49]

Ik heb dit moederbord ook, en heb 1 keer gehad dat het scherm op zwart ging en alleen de fans bleven draaien..... totdat alles uit ging. Gelukkig is het (nog) maar 1 keer gebeurd.
Ik snap eerlijk gezegd het advies voor de PG248Q niet, een peperdure 1080p monitor. De pricewatch: Acer Predator XB241H Rood, Zwart (volgens mij een identiek paneel) doet hetzelfde trucje voor bijna 100 euro minder. Goed, hij is misschien minder mooi, maar het blijft haast 100 euro voor mooier een plastic omhulsel.

En als looks wel meetellen, de pricewatch: Dell Alienware AW2518H Zwart is bij Dell zelf voor 483 euro beschikbaar. Voor die 13 euro meer een hogere refreshrate van 240h, al kan je je afvragen of je daar profijt van hebt. Echter wel kleinere bezels.

Een andere, naar mijn idee betere, keuze is de pricewatch: Dell S2417DG Zwart. Ook G-sync, QHD en het verschil tussen 165hz en 180hz ga je echt niet merken. En dat voor een lagere prijs. 2560x1440 mag dan meer van je GPU eisen, maar de sprong in resolutie is ook wat waard. Tevens zijn de games die vaak op hoge framerates gespeeld worden (CS:GO, Overwatch, etc) helemaal niet zo veeleisend, of de framerate is simpel op te krikken door wat te prutsen in de grafische settings. De sprong in resolutie is naar mijn smaak veel meer waard dan haast onzichtbare grafische settings.
Ik had maandtje iets terug een HP Omen 27 voor 510,- 1440p, 27", 144(+)hz, g-sync.

Strakke monitor met in principe 2 minpuntjes waarvan 1 verwaarloosbaar is (monitor menu) en de andere ik nog weinig van merk in de praktijk (zwart kan grijzig lijken blijkbaar).

Nu wacht ik lekker rustig af wanneer de HDR monitoren komen, en hoe snel die 'betaalbaar' zijn.
Vraagje:
Ik ben een beetje aan het rondkijken voor een (gaming)monitor, wel op budget.
De goedkoopste monitor in dit lijst geeft aan 75hz te zijn. Maar als ik een nvidia videokaart heb, waardoor ik niks aan de freesync heb, betekent dit dan ook dat ik eigenlijk een 48hz monitor koop?
illfigure
Ik zal het simpel voor je maken: een FreeSync monitor kan in de toekomst nuttig zijn als je dan wel een AMD-kaart koopt (iets om rekening mee te houden!), een G-Sync monitor ligt buiten jouw budget, daar betaal je al snel 150-200 meer voor en daar gaat waarschijnlijk niets aan veranderen. Mijn advies: selecteer in ieder geval op IPS/VA en 60 Hz, mijd TN!
Verder raad ik aan om een FreeSync monitor uit te kiezen. Als in de toekomst de AMD-kaart net zo goed is als de Nvidia kaart - binnen jouw budget - dan ga jij er spijt van hebben dat jij die niet hebt en vaak is de kwaliteit bij AMD voor dezelfde prijs net zo goed.
Ik ga het nog wat gemakkelijker voor je maken, gebruik deze twee filters: HD (1920*1080 dus!), geen TN, ongeveer 24'' groot.

categorie: Monitoren

en

categorie: Monitoren

Goed opletten met de prijzen, die geven soms een vertekend beeld. Even erop klikken en zien wat de prijzen bij alle winkels zijn en of dat er bijvoorbeeld niet Amazon Duitsland of een zeer slecht beoordeelde winkel (dat kan riskant zijn) tussen zit die stunt met de prijs).

[Reactie gewijzigd door CHBF op 1 juli 2018 17:19]

Aanhakend hierop, is het toch toch in de budgetcategorie beter om voor een amd kaart te kiezen omdat je dan met een goedkopere monitor gebruik kunt maken van freesync en dus een beter game ervaring krijgt?
In de budget categorie wel ja, maar dan moet je videokaart eigenlijk ook budget tot midrange zijn (maximaal een 580). Ook moet je bij een goedkope monitor opletten dat je framerate wel binnen de freesync range valt. Bij het voorbeeld wat hier gegeven is moet je framerate wel minimaal altijd 48 fps zijn, want zodra hij er onder valt is het ineens niet meer gesynct en krijg je dus weer tearing en stuttering.
Dat probleem kan overigens wel opgelost worden met Low Framerate Compensation, maar dat werkt alleen als de bovengrens van de freesync range minimaal 2 x de ondergrens is (officieel volgens AMD zelfs 2,5 x maar werkt in de praktijk al vanaf 2 x) en dan zit je toch al naar iets duurdere monitoren te kijken (hoewel nog altijd goedkoper dan de gsync tegenhanger).
Elke monitor zal in principe op zijn minst 60 Hz ondersteunen. Als Freesync tot 75 Hz gaat dan zul je meestal je Nvidia kaart ook op 75 Hz kunnen zetten (alleen synct hij dan dus niet, dus blijft gewoon 75 Hz ook al zakt je framerate daaronder), maar dat is geen garantie. Volgens mij zijn er ook monitoren die als Freesync niet geactiveerd is dan alleen terugvallen op de standaard 60 Hz. 48 Hz zal het echter nooit worden.
Ik heb een 75Hz LG scherm icm met een Nvidia kaart. Als ik in de settings van de monitor freesync uit zet draait het op 60Hz, freesync aan draait ie op 75, ook zonder AMD kaart. Synchroniseren doet ie inderdaad niet
Nee. Met een 75Hz monitor staat Vsync gewoon op 75Hz. Tenzij je geen 75 fps haalt, dan wordt het de helft, 37Hz. Maar die halvering als je een bepaalde fps niet haalt is normaal voor Vsync.

De monitor waar je het over hebt heeft een Freesync range van 48-75Hz. Dat is de range waarbinnen de dynamische sync van Freesync werkt voor die monitor. De effectieve maximum refresh rate is 75Hz.

Bovendien:
Als je een recente (Pascal) nVidia GPU hebt dan kun je Vsync instellen op "Fast" in het nVidia-configuratiescherm. Dat ontkoppelt de rendering en monitor refresh, waarbij de GPU 1 frame per refresh cycle naar het scherm stuurt. Effectief kan de game daardoor ongelimiteerd frames renderen alsof er geen Vsync is zonder dat er tearing optreedt.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 juli 2018 10:18]

Als je v-sync op 60hz zet gaat gelukkig je FPS niet naar 30 als je GPU maar een FPS van 59 haalt. :)

Bij een double-buffered implementatie hoeft je videokaart niet te wachten met tekenen. Deze tekent naar de back-buffer en deze wordt pas gekopieerd naar de front-buffer zodra de monitor daar klaar voor is. Je videokaart hoeft alleen te wachten als de back-buffer nog niet naar de front-buffer gekopieerd kan worden. Als je pech hebt, houd je in dit geval 2/3 van je FPS over, niet 1/2.

De meeste games gebruiken tegenwoordig een meer volledige swap-chain (triple buffered). Waarbij de videokaart naar een derde buffer tekent. Deze kan op elk moment naar de back-buffer gekopieerd worden. Zodat de videokaart door kan blijven tekenen. De backbuffer wordt weer alleen naar de front buffer gekopieerd op het moment dat het beeldscherm daar klaar voor is. Hier verlies je effectief geen FPS mee.
Vraagje:
Ik ben een beetje aan het rondkijken voor een (gaming)monitor, wel op budget.
De goedkoopste monitor in dit lijst geeft aan 75hz te zijn. Maar als ik een nvidia videokaart heb, waardoor ik niks aan de freesync heb, betekent dit dan ook dat ik eigenlijk een 48hz monitor koop?
Freesync en Gsync is om screen tearing tegen te gaan, zodra V-sync uit staat. Als de monitor 75hz is wil dit zeggen dat ie maximaal 75FPS kan halen. Wat achtergrondinformatie: https://en.wikipedia.org/wiki/Screen_tearing
Mocht je nog op zoek zijn naar een leuke monitor kijk dan vooral eens baar deze monitor (ook van Iiyama) pricewatch: Iiyama X2474HS-B1 Zwart

Vergelijkbaar met het model wat hierboven word genoemd.

Wij hebben er 35 van besteld voor op het werk en het zijn best leuke schermen voor het geld. :)

[Reactie gewijzigd door BJD1997 op 1 juli 2018 10:34]

Het betekent dat, wanneer jouw grafische kaart een verversingspunt van de monitor mist (fixed op 75/sec), de monitor hetzelfde frame nog een keer moet laten zien... Wanneer dat relatief vaak gebeurt ervaart dat als minder vloeiend.

Het gebeurt vaker naarmate je videokaart een lage hoeveelheid fps produceert in verhouding tot de verversingfrequentie van je monitor. Wanneer er bijvoorbeeld gemiddeld steeds 1 op 2 monitorverversingen worden "gemist" voelt het alsof je op 37.5 Hz gamet, maar het kan natuurlijk alle kanten op afhankelijk van je fps. Hoe hoger je FPS, des de dichter de ervaring zal zitten bij 75 Hz, want er ligt dan altijd wel een nieuw beeldje klaar. (Waarom je het specifiek over 48 Hz hebt snap ik even niet.)

Zolang je maar een krachtige videokaart hebt, of de detail settings van de game laag genoeg zet zodat je videokaart minimaal het aantal fps produceert als de verversingsfrequentie van je monitor hoog is, zet je gewoon vsync aan. Maar dan heb je dus wel deze minimale vereiste, waardoor het kan zijn dat je details omlaag moet gooien of meer moet investeren in een betere videokaart.

[Reactie gewijzigd door Roy81NL op 1 juli 2018 10:55]

Dan koop je een normale 75Hz monitor als je geen freesync videokaart hebt. Hoogste refreshrate is wat je krijgt zonder sync
Bij het mainstream game systeem:

Gekozen voor 3000Mhz ram inc. de i5 8400.
De i5 8400 kan niet overklokken en kan daarom maximaal 2666Mhz aan, ga je dit geheugen gebruiken dan moet je handmatig de timings, voltage en de kloksnelheid aanpassen om het optimaal te benutten.
Gewoon gelijk 2666Mhz geheugen zoals deze nemen was een veel betere keuze geweest want dan kan de eindgebruiker gewoon het XPM profiel activeren en het werkt optimaal.
Het crucial geheugen draait ook mooi op 1.2v terwijl het gskill geheugen op 1.35 draait om de genoemde snelheden te behalen, zet je het gskill geheugen op 1.2v is het ook maar de vraag of die de timings van het crucial geheugen kan behalen @2666Mhz.

Ik vind ook dat de processorkoeler een beetje te overdreven is.
Ja hij is dan stil, maar is dat het waard? voor de i5 8400 + die koeler kun je de Ryzen 2600X krijgen.
De i5 8400 is nog wel beter in gaming, maar zodra je de Ryzen 2600X een klein beetje overklokt presteren ze gelijk, ga je nog wat verder is de Ryzen overall zelfs sneller.
Het grote pluspunt van de Ryzen is dan de extra threads, waar je nu nog niet zoveel aan hebt maar over een paar jaar wel ( nog meer ) verschil gaan maken.
In andere non-gaming taken is de Ryzen 2600x sowieso al sneller.

De voeding is het kleinere broertje van de Seasonic Focus plus 550w, maar zoals het misschien wel doet lijken lever je niet enkel in op het maximaal vermogen maar ook op andere aspecten.
De Seasonic Focus Plus 550w heeft 3 jaar langer garantie, volledig modulair en een volledig stille modus bij lage belasting, voor slechts 15-20 krijg je dat erbij wat mij het zeker waard lijkt.
Het is steeds vaker dat ze die 15-20 euro extra voor beetje meer comfort niet meenemen in hun beslissing. Zoals het bij mij overkomt kijken ze tegenwoordig keihard naar de laagste prijs en niet meer naar randzaken zoals garantie/comfort/houdbaarheid van systeem.
Erg jammer want er zullen vast mensen zijn die deze best buy guides hoog inschatten en daarop hun keuze gaan baseren; met "foute" aankopen tot gevolg!
Leuke BBG weer, en inderdaad, er valt weer wat te kiezen!

Ik heb zelfs sinds deze week de i5-8400 met stock koeler, ik denk dat een aftermarket koeler inderdaad aan te raden is. Gisteren 10 minuutjes vol belast met prime en de tempereatuur was toen 84 graden! De zomerse temperaturen spelen ook zeker een rol, en dat mijn voeding bovenin de kast zit ipv onder, maar toch. Dus ik overweeg ook een aftermarket. Ik denk dat ik eerst eens start met een intake fan.

Verder leuke, totaal verschillende lijstjes!
Gisteren 10 minuutjes vol belast met prime en de tempereatuur was toen 84 graden!
Welke versie van Prime? Dat is wel een saillant detail. Maar goed, er zijn nauwelijks real-world applicaties die de load van Prime (en afgeleiden) benaderen. 100% load =/= 100% load, en prime (vooral een versie die AVX gebruikt) is extreem zwaar.
Edit: in hwmonitor gaf ie aan dat de max turbo 3.8 nog wat was. (Terwijl Intel 4.0 ghz claimt) Bij stressen haalde ie 100 mhz circa minder. Dus rond de 3.7 ghz op alle cores onder full load.
4Ghz wordt enkel gehaald als er n core belast wordt. De max turbo wordt lager als er meer cores belast worden.

Met sommige moederborden kun je die beperking overigens omzeilen.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 juli 2018 10:10]

De nieuwste prime, 29.4 build 8. Bedoel je dat als je iets anders doet bv een tool die de cpu vol belast (volgens mij handbrake) dat dat minder zwaar is dan prime95?

Betreft de turbo, dat wist ik niet. Dus een core kan tot 4 ghz (als het bijv een applicatie is die sterk op 1 core leunt) en de andere cores kunnen iets lager dus. In mijn geval was dat 6 cores op zo'n 3.7 ghz.
Bedoel je dat als je iets anders doet bv een tool die de cpu vol belast (volgens mij handbrake) dat dat minder zwaar is dan prime95?
Ja. Dat kun je zelfs al uitvogelen als je enkel Prime95 zou gebruiken. Het verschil in hitte output is aanzienlijk tussen small FTT's en large FTT's, wel of geen AVX, wel of geen SSE, wel of geen Blend. En alles belast de CPU gewoon 100%.

Tools zoals Prime (en afgeleiden zoals OCCT) belasten de CPU op een bepaalde manier, die afhankelijk van de instellingen extreem zwaar kan zijn qua hitte output. Die hitte output zul je in real-world applicaties bijna nooit benaderen, ook niet bij volledige belasting. Prime95 is een "power virus".

Een tool als Aida64, welke de CPU ook 100% belast, geeft een andere hitte output. Zo ook bijvoorbeeld Cinebench, Handbrake, enzovoorts.

[Reactie gewijzigd door houseparty op 1 juli 2018 10:51]

Ik heb net als test wat avi's omgezet naar mkv (aantal losse clipjes) totaal zo'n tien minuten was hij bezig, nu ja toen heb ik hem gestopt haha. En maximale temp die ik gezien heb is 71 graden dus dat valt reuze mee, want nu is het boven ook al redelijk warm. Cpu usage van alle cores was zo tussen de 95% en 100%. Dit was handbrake dan h.

Dus jouw punt klopt inderdaad wel heb daar nooit bij stil gestaan. Ik dacht altijd 100% alle cores belasten is gewoon 100% alle cores belasten. Maar ik stond inderdaad niet stil bij welke instructies van de CPU gebruikt werden.
Welke real-life applicatie trekt meer dan 10 min 100% op alle cores? Vind 84 wel netjes voor een stock koeler.
Nu niet, maar in de toekomstige games ooit wel. Daarnaast als je video’s omzet zoals met handbrake kan zo’n cpu ook op 100% gaan staan volgens mij. Zo’n programma pakt wattie pakken kan.

Edit: in hwmonitor gaf ie aan dat de max turbo 3.8 nog wat was. (Terwijl Intel 4.0 ghz claimt) Bij stressen haalde ie 100 mhz circa minder. Dus rond de 3.7 ghz op alle cores onder full load.

[Reactie gewijzigd door dennis_rsb op 1 juli 2018 06:58]

Die max turbo is dan ook maar op een enkele core. Multicore haalt altijd lagere snelheden (tenzij je de chip overclockt, niet echt mogelijk met een 8400).
Nee de turbo is waar ik het over heb bij de 8400 was op alle 6 de cores. Dus tot zo’n 3.7 ghz. Heb het zelf gezien in hwmonitor. Of bedoel je dat die 4 ghz enkel behaald wordt op n core? Dat zou kunnen, ik het echter niet waargenomen na 10 minuten stressen.
Dat is wel een app die een aftermarket cooler kan gebruiken, jammer dat die de gpu niet inzet voor het omzetten van de video bestanden. ;)
Anderzijds met de i3 6100 die ik voorheen had met stock koeler gebruiktte ik ook handbrake, makemkv en mkvtoolnix. Buiten het feit dat je koeler wat meer hoort heb ik nooit problemen gehad.

En een kleine toevoeging op jou eerdere reactie. In realistisch gebruik zal je die 100% usage niet snel halen. Ook niet met zware games. Er zijn altijd delen in games die minder cpu belastend zijn. Dan blijft over zaken als handbrake. Maarja ik kan dat ook snachts laten doen of als de temperaturen niet te warm zijn buiten. 8)7
Tweakers Monitoradvies: ik vind alleen maar 3 1080P monitoren laten zijn wel erg mager, steeds meer mensen kopen hogerresolutie monitors zo als 1440P, of 21:9 monitors, maar daar schrijft je helemaal niks over, erg jammer.

En bij de Mainstreamgamesysteem heb je als opslag alleen maar een 500GB Sata SSD gedaan, ik had gekozen dan voor de 250GB versie van Crucial MX500, die maar 64,97 kost, en dan minstens 1TB HDD van Toshiba DT01ACA100 er bij gedaan, die maar 39,22 kost, want vind 500GB voor Windows en alle programma's die je er ook op installeer en dan alle spellen dan snel te weinig.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 1 juli 2018 14:23]

Wat heb ik daar mee te maken? Ik heb die BBG niet samengesteld. Ik heb zelf 2x1080p monitoren en een 250 GB SSD+1 TB HDD dusse?
Ben het helemaal met je eens. Die HD monitoren van 1920x1080 worden in rap tempo de 640x480 postzegels van 20 jaar geleden en zijn door hun geringe aantal pixels in de hoogte een ramp voor productiviteit. Ik ben geen gamer maar werk voornamelijk op de PC.

Op mijn nieuwe werk hebben de meeste developers een dubbele monitor-arm met 2x 24" HD monitoren. Helaas dus met 1080 hoogte dus veel scrollen.

Ik heb zeer goede ervaringen met een Intel NUC met 16 GB geheugen en een 43" 4K monitor. In het begin is het even schrikken van de afmetingen, en iedereen die op bezoek komt kijkt ook ff op, maar nadat je je desktop een beetje hebt ingericht met 2 browsers naast elkaar waarvan 1 full-height hoef je bijna niet meer te scrollen en zie je heel veel code tegelijk bij het programmeren, en heel veel rijen bij database bewerkingen.

Gezien veel professionals de BBG doorlezen om voor het werk HW te kiezen zou het interessant zijn eens een BBG te maken met de focus op kantoor. met een basic PC voor de secretaresses/HRM/managers, een stevigere voor de engineer die veel rekenwerk doet, en een CAD systeem voor de 3D toepassingen. En dan voor de monitoren een 24" HD, een dual 24" HD, een 30" met hogere resolutie en een 43" 4K monitor.
Ja vind het ook erg jammer van Tweakers.
Password crackers, cryptocoin miners, 3d rendering etc... etc..
Renderen van een plaatje vanuit 3Dcad software.

[Reactie gewijzigd door govie op 2 juli 2018 07:56]

84c met prime is helemaal niet gek hoor! Prime is een uitzonderlijk zware belasting en 84c is niet gek hoog.
Ah ok zover ik weet is het vrij warm voor een CPU. Ik las dat een Intel CPU bij 100 de zaak afsluit, en bij 90 graden terugklokt/throttled. En dat bij een Intel cpu je het best onder de 80 graden kan blijven ivm levensduur. In hoeverre dit klopt allemaal weet ik niet maar dit lees ik vaak.

Lawaai van de koeler boeit me niet zo onder load, dan hoor ik immers toch al de GPU. Maar de levensduur vind ik wel belangrijk, dat zou mijn enige overweging zijn om een aftermarketkoeler te nemen. En dan een met hetzelfde design zegmaar (maar dan met meer koelvermogen) zodat de vrm's goed gekoeld blijven. (omdat de manier van intel zijn koeler rondom het moederbord blaast)
Voor het mainstream game systeem verwacht ik dan wel - ook- een monitor advies voor 27'' 1440p TN en IPS. Alstublieft dankuwel.
Ik zie liever opties met een hogere dpi. Heb een 12” Surface met een mega resolutie en als je dan 24,5” fhd scherm ernaast zet is dat superkorrelig. Heb daarom nu een 16:9 scherm met 25xx x 1080 resolutie alleen is die dan weer erg klein...
Zelf heb ik nu een quad hd, 24"144hz,
kwam van groter met gelijke resolutie, maar de ppi is hoger bij mijn huidige scherm. AA kan uit in de games door de dichtheid en 144hz met freesync (heb een 580) is echt heerlijk gamen voor een niet al te gekke prijs!
Het is een budget game systeem, dan is een gaming monitor met meer dan 1440p wel erg veel van het goede.
Dat miste ik ook wel.
Ben zelf wel benieuwd welk 1440p scherm zonder 144 Hz en gsync de beste koop is. Denk voor zo'n 300 euro wel een scherm te kunnen vinden, echter staan er vrijwel geen game ervaringen tussen de reviews.
Inderdaad! Praat over een 1440p-bestendige build in de mainstream sectie...geeft vervolgens geen advies over een 1440p monitor in beeldschermadvies 8)7 kom op jongens!
Ja inderdaad. 1080p past in mijn optiek ook niet echt meer bij mainstream gamen maar gaat steeds meer richting basis/budget. 1440p is voor de meeste mid range videokaarten met de meeste nieuwe games prima te doen op ongeveer 60fps.
Ooit een 144 of zelfs 240hz scherm gehad? Dat voegt meer toe dan de extra resolutie, zeker in de gemiddelde game. Helaas is de combinatie van beiden nog steeds zo duur dat je goedkoper uitbent om beiden los te kopen.
Ik heb een 144hz 1440p scherm met gsync en als ik 1 van die 3 features zou moeten schrappen dan zou ik gsync als eerste schrappen. Daarna 144hz en daarna pas 1440p.
Ik moet single channel geheugen voor het basissysteem toch ernstig afraden. Vier AVX 256-bit prime95 threads verzadigen een dual channel memory bus! Systeem op het werk kreeg een 50% speed boost met 2 van zulke threads door naar dual channel over te gaan.

[Reactie gewijzigd door xorpd op 1 juli 2018 14:33]

Dat valt niet gemakkelijk te begrijpen. Er zitten 4 sloten voor een RAM-module op dat moederbord, dan kan je veel beter met 2 latjes starten. Ik weet niet hoeveel het precies scheelt maar om veel meer dan een tientje zal het niet gaan.
Sterker nog, ik zou daarnaast ook 16 GB en 3200 MT/s overwegen gezien de upgradebaarheid: Zen3, misschien wel Zen5 op hetzelfde moederbord, die hebben meer baat bij sneller geheugen dan Ryzen1 omdat de CPU's meer zullen presteren. Het is beter als je dezelfde RAM-latjes hebt, zelfs als je later hetzelfde model koopt is het de vraag of dat de latjes hetzelfde zijn. De motivatie is dat het meevalt als je de instellingen lager zet, ik vermoed dat hierbij werd aangenomen dat de instellingen omlaag kunnen omdat de grafische kaart matig is. Leuk een aardig maar wat als er over 3 jaar een nieuwe matige grafische kaart (in die tijd!) in komt? Dan heb je een probleempje.

Een algemene opmerking over budget-builds. Het is mij een doorn in het oog dat zoveel mensen budget met goedkoop verwarren. Wat budgetkopers vooral nodig hebben is maximale waarde per bestede ! Soms houdt dat in dat je een iets duurder model moet kiezen om op de lange termijn minder uit te geven. Ik denk dat dit veel uit het oog wordt verloren.
De beste bang for buck is wat mij betreft niet het idee van een budget build. Leuk als een pc van 5000 euro op de lange termijn voordelig is, maar als je het geld niet hebt, heb je het niet. Overigens is volgens mij het hele idee van de BBG de beste bang for buck systemen in verschillende segmenten. Voor dual channel geheugen valt nog iets te zeggen omdat het een afweging tussen huidige performance en upgradebaarheid is. Maar 16GB werkgeheugen voor een budget gamesysteem klinkt voor mij gewoon onlogisch gezien de huidige prijzen.
Met respect, dit is een argumentum ad ridiculum. Jij trekt het door naar een extreme waardoor het argument niet meer in de context staat. Natuurlijk gaat mijn argument niet meer op als je systeem 5000 kost maar daar zit dan ook niet de bang for buck zoals jij dat noemt, die zit typisch rond het middenpunt. Bij PC's kom je typisch op systemen van 1000-1500 uit. Inclusief de grafische kaart natuurlijk. Systemen van meer dan 2000 zijn in het algemeen bezopen voor thuisgebruikers. Om nog maar te zwijgen over die 'gaming'PC's die met absurde winstmarges worden verkocht door bedrijven zoals Alienware maar dat is een ander onderwerp. :)

Als je het geld niet hebt dan is het juist verstandig om zo weinig mogelijk uit te geven om een bepaald performance-niveau te halen op een lange termijn. Dan kan je beter wat langer sparen voordat je het systeem gaat samenstellen, tenzij je dringende reden hebt om snel een systeem nodig te hebben is dat verstandiger. Wat dat betreft is het goed dat er in ieder geval voor de 1600 is gekozen want als dat een 1500X was geworden dan had je een ultiem voorbeeld van pennywise poundfoolish. De valse GTX 1060 (3 GB) en de 1*8 GB RAM lijken mij daar ook aardige voorbeelden van, vooral de RAM. Een TN-monitor zou daar een zeer goed voorbeeld van zijn.
De sweetspot zal inderdaad vast rond de 1000 euro liggen, dat verklaart waarom het mainstream systeem ongeveer zoveel kost. Vervolgens worden op een paar punten offers gemaakt om een systeem samen te stellen zodat mensen met een lager budget nu hun hobby kunnen beoefenen. Dan is het inderdaad mogelijk om voor verschillende onderdelen te beargumenteren waarom een duurdere optie beter is. Maar als we het budget systeem gelijk gaan trekken met het mainstream systeem lijkt het me overbodig om meerdere categorien aan te houden.
Die mensen die een lager budget hebben kunnen eerder hun hobby beoefenen maar krijgen daar later de rekening voor doordat ze eerder moeten upgraden omdat die CPU/grafische kaar thet niet meer trekt, of om dat de voeding ontoereikend is. Nogmaals, juist als je een lager budget hebt dan moet je slim kopen en voor maximale waarde/ kiezen. Dat lukt niet als je de hoogste modellen neemt, dat lukt ook niet als je de goedkoopste modellen neemt. Het punt is dat het niet verstandig is om een prijspunt heilig te verklaren, als blijkt dat je 60% meer waarde per krijgt door 33% hoger te zitten met het budget en dat je 8 jaar met die hardware doet in plaats van 5 jaar dan is de verstandige keuze voor de budget-gamer om voor het iets duurdere systeem te kiezen, ook als dat betekent dat hij een paar maanden langer moet sparen.

Ik vind een dergelijk geforceerde budgetcategorie niet praktisch, doe liever een mainstream en een enthusiast systeem. Eerlijk gezegd zou mijn advies op dit moment zijn om te wachten op Zen2, Navi en Turing. Dat is wat de budgetkoper het best doet aangezien de grafische kaarten flink op leeftijd zijn, het gat met de CPU-performance erg groot gaat zijn (35-40% extra door de nieuwe node, verbeterde architectuur, minstens 2 extra kerenn) en de RAM-prijzen langzaam aan het dalen zijn. Als je dan toch nu een systeem samenstelt dan zou mijn advies voor de grafische kaart zijn om het uit te houden met wat je hebt of anders een goede tweedehands kaart op de kop tikken als je de kans hebt.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 2 juli 2018 14:01]

Prima dat jij mensen aan zou raden om te wachten op van alles en nog wat, maar zo werkt de BBG nou eenmaal niet. Het geeft gewoon aan wat voor verschillende budgetten momenteel de beste keus is.
En dat mag, voor wie niet wil wachten, maar ik zou het dan wel zo verantwoord vinden als deze groep lezers erop wordt gewezen dat het beter kan zijn om te wachten op X of Y. De BBG is gericht op n00bs, dat schept meer verantwoordelijkheid voor Tweakers m.b.t. de voorlichting. Ik zou graag zien dat die verantwoordelijkheid wordt genomen.
Overigens gaat het bij het mainstream-systeem deze keer wel de goede kant op daarmee, de informatie is nog veel te summier maar in ieder geval werd er gewezen op alternatieven en op FreeSync/G-Sync.
Zo is het bekend dat de prijzen van de grafische kaarten de komende maanden fors gaat dalen, er wordt gesproken over 20%.
Van Digitimes.
The cryptocurrency mining chill has weakened demand for graphics cards, with suppliers planning to axe prices trying to clear their inventory. Sales of ASIC mining systems have also been significantly impacted by the stagnant demand, according to sources from the upstream supply chain.

The sources pointed out that graphics card prices are expected to see an average drop of around 20% in July, while the dramatic slowdown in orders for mining ASICs will also negatively affect revenues at Taiwan Semiconductor Manufacturing Company (TSMC) as well as its IC design service partners, such as Global Unichip, in 2018.

The dwindling profitability has sent small-to-medium mining firms gradually bowing out from the market, while large mining firms have also cut their procurements of new machines.

Currently, the worldwide graphics card market has an inventory of around several million units and Nvidia has around a million of GPUs waiting to be released, said the sources. With cryptocurrency miners also expected to begin selling their used graphics cards to the retail channel, vendors are expected to introduce major price cuts to compete.

Nvidia's next-generation GPUs made using TSMC's 12nm and 7nm processes are also expected to be postponed to late fourth-quarter 2018 until after inventory returns to safe levels, the sources said.
Dat het aanbod voor CPU's binnen een jaar veel gunstiger is voor budgetkoper is ook een duidelijk verhaal. Nu heb je relatief trage CPU's met 6 kernen (3,8 GHz is aan de trage kant, dit zeg ik als iemand die de voorkeur heeft voor AMD), volgend jaar snelle CPU's (waarschijnlijk single core prestaties die vergelijkbaar zijn met Coffee Lake) met 8 kernen. Ik weet niet wat Intel gaat doen maar zeker is dat Intel zal reageren met het aanpassen van hun prijzen.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 2 juli 2018 18:59]

Twee keer vier Gigabyte lijkt me de oplossing dan.
Ai, ik zie nu ineens dat er een TN-scherm wordt aangeraden.
Iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1 Zwart
Zelfs voor een budgetsysteem is dat een slecht idee, zo groot is het prijsverschil met de veel betere IPS en VA niet. Een slechte keuze!

[Reactie gewijzigd door CHBF op 1 juli 2018 16:50]

Jij denkt teveel in superlatieven, ik zit nog steeds op een tn paneel en vind het voorlopig prima. Dat IPS kwalitatiever kan voelen zal best zo zijn en dat betwist ik ook niet. Maar dat hoeft nog niet te betekenen dat een TN paneel niet goed als monitor gebruikt zou kunnen worden. Ik zie liever de vergelijking: Degelijk & luxe i.p.v. goed & slecht.
Er bestaat geen woord kwalitatiever.
Misschien weet jij niet beter omdat jij een TN bent gewend en geen IPS hebt gehad maar het verschil in kwaliteit is enorm groot (goed vs. matig als ik meega in jouw termen) en het verschil in prijs is heel erg laag. Sterker nog, ik vind minder dure IPS monitors dan de TN-monitor die ze hebben aanbevolen met dezelfde refreshrate!
Hier de TN-monitor
pricewatch: Iiyama G-Master Black Hawk G2530HSU-B1 Zwart
Hier de IPS-monitor
pricewatch: LG 24MP59G-P Zwart

Die IPS-monitor kost minder.

[Reactie gewijzigd door CHBF op 2 juli 2018 14:17]

Er zal ook vast een reden zijn waarom FPS pro gamers TN nog altijd verkiezen boven IPS of VA.
En er is ook een reden waarom veel smartphones ARM cpu's hebben en geen x64, dat maakt het nog niet relevant voor de BBG. Een pro gamer gebruikt geen BBG om een scherm van 150 euro uit te zoeken...
Zijn natuurlijk niet alleen pro gamers, ook mensen die graag competitief spelen. Die kunnen nog altijd beter voor TN gaan dan voor IPS of VA.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn


Call of Duty: Black Ops 4 HTC U12+ dual sim LG W7 Google Pixel 3 XL OnePlus 6 Battlefield V Samsung Galaxy S9 Dual Sim Google Pixel 3

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2018 Hosting door True