Je inventaris is dus belangrijk. Niet alleen voor je wapenarsenaal, maar ook voor veel andere zaken. Er past van alles in, je kunt van alles verzamelen en zult dat ook hard nodig hebben. Vooral eten zul je hard nodig hebben. Je kunt jezelf genezen door te eten, en dat eten is er in vele soorten en maten. Je komt fruit tegen, kruiden, noten, zaden, maar ook vlees in allerlei vormen. Dat kun je allemaal rauw eten, maar het effect op je gezondheid is veel groter als je het eerst kookt. Dat kan als je een pan boven een vuurtje tegenkomt, al kan het zijn dat het vuur uit is en je het eerst aan moet zien te krijgen. Daarna kun je haast eindeloos combineren. Vlees en wat kruiden doet het goed. Wat zout erbij werkt ook prima, en dat geldt ook voor een appeltje of een peper door het gerecht. Vis en vlees samen, of vlees en gevogelte, opnieuw met wat kruiden erbij: het maakt je gerecht er alleen maar effectiever op, met andere woorden: het herstelt meer hartjes en kan zelfs andere effecten hebben. Om een voorbeeld te noemen: stop een hete peper in je gerecht en de maaltijd zorgt ervoor dat je tijdelijk tegen de kou kunt.
Op die manier kun je talloze gerechten maken, maar ook drankjes. Die herstellen geen hartjes, maar geven wel effecten zoals weerstand tegen kou of warmte. Of ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat je sneller kunt rennen, zachter kunt sluipen of beter tegen stroomstoten kunt. Dat effect is steeds tijdelijk, maar kan erg nuttig zijn.
Het zijn veranderingen die van BotW veel meer een rpg maken dan je gewend bent. Je zult opeens nog veel meer op moeten letten. Alles van waarde heeft een lichte twinkeling. Een plantje dat je kunt plukken, een bundeltje pijlen dat ergens rondslingert in het hoge gras: je herkent het aan die twinkeling, als je er oog voor hebt. Het is zaak er snel aan te wennen, want je kunt van alles gebruiken. Het is in BotW zaak om erg veel ingrediënten op voorraad te hebben, met name voor eten en in mindere mate ook voor drankjes. En het is ook zaak om bij gelegenheden die zich voordoen om eten te bereiden, meteen een flinke voorraad klaargemaakte gerechten aan te leggen. Tijdens de diverse bossfights in de game kan het namelijk hard gaan, zowel met drankjes en eten als met pijlen en wapens. Het is de grootste verandering die Nintendo in Breath of the Wild heeft doorgevoerd.
Het zijn de twee pijlers waar de game op rust: een inventaris waarin je van alles moet verzamelen om zo de gevechten en klimatologische omstandigheden de baas te kunnen, aangevuld met de enorme open spelwereld waarin erg veel te verkennen en ontdekken valt, in de door jou gewenste volgorde.
Zon en regen
De klimatologische omstandigheden zijn nog zo'n sterk punt van de game. Er zijn er verschillende. Ten eerste is Hyrule groot en biedt het spel veel variatie, van een vlakke en snoeihete woestijn tot hoge besneeuwde bergtoppen. Je bent erg gevoelig voor de temperatuur en houdt het in beide omstandigheden niet lang uit. Met de juiste drankjes kun je de effecten tijdelijk pareren, maar beter is het om aangepaste kleding te bemachtigen. Dat laatste is echter lang niet zo makkelijk. En er is meer. Er is een vrij snelle dag- en nachtcyclus en 's nachts komen andere wezens tevoorschijn dan overdag. Bovendien heeft Hyrule een levendige atmosfeer, want het weer kan gemakkelijk omslaan. Het is vaak heerlijk zonnig, maar het regent er ook vaker dan je lief is. Die regen kan lastig zijn, want een van de handigste eigenschappen die je hebt, is dat je tegen steile rotswanden op kunt klimmen. Dat is handig bij het verkennen en doorkruisen van de spelwereld, en bij het verkrijgen van een goede uitgangspositie bij gevechten. Alleen worden de rotsen in de game glad als het regent, wat maakt dat je er niet op kunt klimmen. Een detail dat duidelijk maakt hoe veel tijd en aandacht er door Nintendo in de game is gestoken.
Nog zo'n weergerelateerd detail is dat het niet alleen kan regen in Hyrule, maar soms ook gaat onweren. Je ziet en hoort de bliksem neerdalen. Dat is gevaarlijk. Zeer gevaarlijk, zelfs. Met al dat metaal om je lichaam ben je een aantrekkelijk mikpunt voor de bliksem, dus als je iets te lang in een bui rond blijft rennen, zul je onherroepelijk worden geraakt. Uiteraard ben je dan in één klap dood. Schuilen helpt, maar er is niet altijd een schuilplaats voorhanden. Dan is er maar één remedie, namelijk alle metalen wapens tijdelijk afgooien tot de bui voorbij is. Binnen BotW als geheel is het een haast onbelangrijk detail, maar mooi en indrukwekkend is het wel. En bedreigend bovendien, als je in een onweersbui terechtkomt.