Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

The Legend of Zelda: Breath of the Wild

Vertrouwd, vernieuwend en goed

Conclusie

The Legend of Zelda: Breath of the Wild is een game waarmee Nintendo zijn nek behoorlijk uitsteekt. Het is de game die de Switch een sterke start moet geven, maar tegelijk is het een game die flink afwijkt van het vaste stramien waarin de voorgaande delen zijn gegoten. Dat is gewaagd. Gelukkig voor Nintendo pakken de veranderingen die men heeft doorgevoerd verrassend goed uit. Dat de game nu een open spelwereld biedt is geen garantie voor succes, maar eerder een risico. Nintendo weet van Hyrule echter een prachtig geheel te maken, dat niet alleen qua uiterlijk erg mooi is, maar ook gevarieerd en in toenemende mate uitdagend. Er is bovendien van alles te doen, hoewel de wereld op het eerste gezicht behoorlijk leeg lijkt.

Misschien nog gewaagder, maar niet minder geslaagd, is de stap om wapens zwak te maken, zodat ze slijten als je ze gebruikt. Samen met de hapjes en drankjes die je jezelf moet geven maakt dit dat je constant op zoek moet naar grondstoffen en steeds je inventaris en wapenarsenaal in de gaten moet houden. Het zorgt ervoor dat je tactischer te werk moet gaan, vooral tijdens gevechten.

Het maakt van BotW een mooi samenspel, van weersinvloeden, van de physics engine die ingebouwd is, van het ontdekken van de spelwereld, van het volgen van de verhaallijn en van het verzamelen van voorwerpen en grondstoffen. Vooral de nadruk op moeilijk te verkrijgen nieuwe wapens en kleren is mooi, want het is de manier van progressie maken in de game. Levellen is er niet bij.

Is de game dan perfect? Nee, geen enkele game is perfect, dus ook Breath of the Wild niet. Het geheel komt wat langzaam op gang. Een enkele puzzel in een dungeon is irritant, zeker als daar de motion sensing van de controller bij wordt gebruikt. Soms moet je erg ver lopen zonder dat er onderweg veel gebeurt. Er zijn misschien niet veel soorten tegenstanders, maar binnen de soorten is er dan wel weer behoorlijk veel variatie. En uiteraard zijn de technische tekortkomingen, de lage resolutie, de grofkorrelige beelden en het gebrek aan ant-aliasing. Het zijn echter minimale kritiekpunten op een verder uitmuntende game, die je dagen, weken, maanden zoet zal houden. Want Breath of the Wild is niet alleen goed, het spel is ook ontzettend uitgebreid.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

Reacties (287)

Wijzig sortering
Tjonge, wat een hoop negatief geneuzel verdeeld over twee pagina's, zeg. Overduidelijk een hoop mensen die òf niets met Nintendo of Zelda hebben, òf die de game nog niet eens gespeeld hebben en er vanuit gaan dat alle slechte berichten wel waar of zelfs nog zwak uitgedrukt moeten zijn en dat de goede reviews wel allemaal flauwekul moeten zijn.

EDGE magazine is de eerste die de game een 10/10 gaf, en gezien de review waarin ze dat uitleggen, is dat volledig terecht, mede omdat ze kijken naar de dingen die tellen, en technische zaken zijn daar ondergeschikt aan. Ook zie ik dat heel veel mensen hier de game onterecht afrekenen als iets wat als parade paardje van de Switch gezien zou moeten worden, terwijl het juist een afscheid is van de Wii U en zo goed als 1 op 1 geport is naar de Switch, waar waarschijnlijk ook een aantal van de issues vandaan komen.

De mening van EDGE is echter niet te verwaarlozen: ze bestaan al ruim 23 jaar, dus veel langer dan bijvoorbeeld Tweakers, en daarnaast hebben ze sowieso meer ervaring dan Tweakers in het reviewen van games, gezien de meer technische achtergrond van Tweakers (waar overigens niets mis mee is). En EDGE is bijna berucht om zijn altijd wat meer kritische houding ten opzichte van Nintendo, dus dat geeft het cijfer voor BotW nòg meer waarde.

En daarbij komt dat dit pas de 19e 10/10 is die ze in hun hele bestaan hebben gegeven...

En ja, Horizon Zero Dawn is een prachtige game, en een enorme prestatie van een Nederlands team, dus een mooi hoog cijfer is wel degelijk op zijn plaats, maar een Zelda game is toch altijd iets bijzonders, en dat is ook nu weer het geval. Er zit zoveel lore en back story in de Zelda games dat je een opmerking als dat de game totaal geen verhaal zou hebben dan ook absoluut niet serieus kan nemen.

Dat het niet voor iedereen is, okay, maar datzelfde geldt voor zowat iedere game die er bestaat. Er is altijd zoiets als persoonlijke voorkeur, maar een review moet daar toch een beetje boven staan.

En deze game doet wel degelijk een aantal dingen anders en/of vernieuwend. Het is jammer dat niet het hele artikel van EDGE online te lezen is, dus daarvoor zullen de nieuwsgierigen onder ons in het blad zelf moeten duiken.

Hieronder wat meer info voor de mensen die oprecht willen weten/begrijpen waarom deze game zo hoog gescoord heeft en wat er nu eigenlijk allemaal zo bijzonder aan deze Zelda is, ook van sites die lang niet altijd Nintendo-minded zijn. En in het kader van de eerlijkheid ook de video vergelijking tussen de Wii U en de Switch versie.

http://www.nintendolife.c..._nintendo_switch_vs_wii_u
http://www.nintendolife.c...he_best_games_of_all_time
http://www.nintendolife.c...eath_of_the_wild_on_wii_u
http://www.nintendolife.c..._zelda_breath_of_the_wild
http://www.nintendo-insid...view-scores-a-perfect-10/
https://www.vg247.com/201...w-10-score-edge-magazine/
http://www.trustedreviews...breath-of-the-wild-review
http://www.gamesradar.com/zelda-breath-of-the-wild-review/
http://www.expertreviews....like-you-ve-never-seen-it
http://www.ign.com/articl...breath-of-the-wild-review

En zelfs Sony en Microsoft hebben Nintendo oprecht gefeliciteerd. Jammer dat de "fans" van de verschillende merken altijd zo bijdehand tegen elkaar moeten doen.

Speel gewoon Zelda, of Horizon, of beiden, en geniet ook van beiden. Zonder al dat technische geneuzel en dat ge-miereneuk over die paar missende frames en hier en daar voorkomende kartelrandjes is dat prima mogelijk.... ;)

[Reactie gewijzigd door ThanosReXXX op 5 maart 2017 01:32]

Ik lees op diverse sites dat een gameupdate voor de Switch versie van BotW de performance verbetert. Nu is mijn vraag: is deze update meegenomen in deze review?

Zie bijvoorbeeld Dualshockers: http://www.dualshockers.c...zelda-breath-wild-review/

[Reactie gewijzigd door Thrace Grumble op 3 maart 2017 10:01]

Heel raar. ;) De framerate problemen worden NIET door de patch opgelost. Digital Foundry heeft het onderzocht en de day 1 patch helpt niets.
Voor de Wii U schijnt het instellen op 1080i ipv 1080p de meeste performance issues weg te halen.
Is ook helft van de resolutie dus vind dat niet heel vreemd.
Je spaart enkel op fragment shaders de helft uit, maar je moet nog steeds dezelfde wereld transformeren en projecteren.

Bovendien, afhankelijk van welke post-processing effecten er gebruikt worden, kan het zijn dat voor elke frame toch de hele buffer berekend moet worden.

Vanzelfsprekend is het dus niet dat de performance sterk veranderd als je naar interlaced overstapt.
Je bespaart niet op alles nee, maar intern wordt er wel de helft van de resolutie gerendert, en resolutie heeft een hele grote impact op prestaties, kijk maar naar benchmarks tussen bijv 1080p of 1440p.
Hangt er wel van af hoor. Als je bepaalde AA wil toepassen, moet je toch weer op volledige resolutie of zelfs hoger renderen, en spaart interlacing je niets uit. Zelfde voor dingen als een motion blur effect.

Als het bij deze game werkt, dan is het duidelijk dat in deze game zo geen filters zitten, maar het is niet altijd zo dat overstappen naar interlacing je een merkbare bonus zal geven.

Bij het verlagen van de resolutie in beide dimensies van het scherm is dat dan weer wel het geval (zie jouw opmerking van 1080p vs 1440p).
Ik geloof dat de Wii U versie op 720p draait.

En voor de switch is het 720p (portable mode) en 900p (TV mode).
Moderne games gaan best hard op de fillrate (grote particles, effecten, etc), de resolutie kan vaak een best fors effect hebben op performance.
Bijna zeker niet. Andere reviewers gaven al aan dat het zonder de day one update was omdat deze niet tijdig beschikbaar was voor de review. Dualshockers heeft hun reviewscore nu aangepast naar 10/10 na de update.

[Reactie gewijzigd door jonas87 op 3 maart 2017 10:15]

Ik hoop dat alle geluidjes van items pakken/broken item en pop-up geluidjes uit kunnen. Duidelijk te horen in de gameplay an DualShockers.

Weet iemand of dit bij de vorige delen kon zonder dat muziek en/of actie geluiden gedempt worden?
Zeer goed punt! Ik hoop dat Paul hier nog naar kijkt, want ik heb vandaag flink Zelda zitten spelen en ik heb nog geen framedrop gezien!
Pluspunten:
- Gewoon heel erg goed
Dit is toch geen pluspunt? Als je alles bij elkaar optelt en de minpunten aftrekt kom je tot de conclusie dat dit een goede game is. En dat lijkt mij een terechte conclusie. Maar vervolgens kun je die conclusie niet weer opnieuw als pluspunt aandragen. Een pluspunt moet mijns inziens concreet zijn, dit legt niets uit. "Waarom vond je het een goede game? Ja, gewoon, het is echt een goede game!"

Ik begrijp het enthousiasme van de reviewer, en dat is leuk, maar de kwaliteit van de review moet daar niet onder lijden.

Ik wil geen azijnpisser zijn, maar er worden hier zoveel reviews geplaatst dat er bij Tweakers genoeg ervaring en professionaliteit in huis moet zijn om zoiets niet te plaatsen.

Los gezien van dit commentaar is het een fijne review geworden :). Ik hoop voor Nintendo dat dit mensen over de streep trekt om toch een Switch te kopen. En ik ben benieuwd of dat de patch inderdaad de fps omhoog trekt, komt er nog een update van de review?
Ojee, kritiek op m'n review. M'n hart bloedt, m'n ziel is gekrenkt, m'n ego gekwetst... Ik dacht, een klein beetje dichterlijke vrijheid moet kunnen in een review, zeker in die van een game. Maar nee, Tweakers is natuurlijk koel en rationeel. En niet onterecht. Bla bla is er al genoeg in de wereld. En luisteren naar kritiek schijnt belangrijk te zijn... ;) Ik heb het aangepast en er 'Lekker gevarieerd' van gemaakt, want dat is wat mij betreft de kern van het verhaal, de echte reden dat ik het zo goed vind; er zijn zoveel verschillende dingen te doen, van klein tot groot.

[Reactie gewijzigd door Paul Hulsebosch op 3 maart 2017 11:24]

Pas je het ook nog even aan in de video dan? :P
Nou dat vind ik wel, we zijn als reageerders met ze alle wel heel erg kritisch en soms ook best wel zwart wit naar elkaar en naar de auteurs (incl. mijzelf). Een beetje ontspannenheid / luchtigheid en dankbaarheid ook naar de mensen die dagelijks al hun energie stoppen in ons van informatie te voorzien zou juist goed doen. :Y)
Als je over je bloedend hart wilt praten...ik ben beschikbaar.
Een mooie review over een schijnbaar goede game.
Een lekker gevarieerde game met een goed uitgevoerde gameplay en beleving.

Bedankt. Nu nog wachten op meer speelplezier voor de wissel (switch).
Ik ben nu op de K...*......T. versie bezig (Wii U) en het is me toch een game... wat kan mij die frame drops schelen, aliassen en andere ellende. Ik geniet zo ontzettend van deze game. Dit is Ocarina of Time met GTA V vrijheid. Dood gaan doet echt pijn in deze game... Dit is beter dan de The Empire Strikes Back kijken toen ik 7 was! Ben blij dat ik een ZZP'er ben en volgende week gewoon kan zeggen. Ik kom lekker niet!

Iedereen die de game laat liggen moet eens met zijn moeder gaan praten en vragen wat er toch mis is gegaan... 8)7

[Reactie gewijzigd door KaiTak op 3 maart 2017 21:30]

Ik ben het met het commentaar van floriz eens, in die plus- en minpunten zet je niet het eindoordeel, maar de onderdelen die je goed en slecht vond. Dat geeft mensen ook nog wat bouwstenen om hun eigen mening te vormen. "Gewoon heel erg goed" is meer jouw conclusie na de review, geen pluspunt. Dat een review een mening is, daar is natuurlijk niets mis mee.

Overigens vind ik het 'lekker gevarieerd' dat er nu staat niet heel erg uit de review springen, de vier onderdelen van de game zijn volgens mij 1) verkennen/ontdekken, 2) vechten, 3) dungeon puzzels en 4) verzamelen; onderdelen die in de meeste RPG's terugkomen en regelmatig beter zijn uitgewerkt. Maar ik heb het niet gespeeld, dus jouw indruk is waarschijnlijk waardevoller.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 3 maart 2017 15:46]

Het leuke is dat deze game ook op de WiiU uitgekomen is, wat maakt dat ik niet eens een Switch moet kopen voor deze heerlijke game.
Kritisch punt is dat de Switchversie niet eens veel mooier is. Dat dit een mooie game is zou ik dan ook willen tegenspreken. Sowieso de cellshaded, overgesatureerde zooi waar ik een beetje onpasselijk van wordt. Maar het detail ontbreekt gewoon. Wellicht een systeemtechnische limiet, maar desalniettemin niet iets dat je van een Zelda anno 2017 zou verwachten.

Ik vind Breath of the Wild zeker een goede game, en eigenlijk sinds Ocarina of Time weer een èchte Zelda. Maar al die tienen die het overal krijgt is het gewoon niet waard. Het is vooral de nostalgie waaraan voldaan wordt die de basis lijkt te zijn voor deze hoge cijfers.

Ik vraag me dan ook af wanneer alle enthousiasme over een nieuwe Zelda wat gesettled is, hoe mensen met een meer rationeel oog daar deze game zullen kijken.

Het heeft wel wat weg van de laatste twee Starwarsfilms, waar iedereen ontzettend positief over is, en vervolgens, wat maanden later moet toegeven dat ze het vooral tof vinden omdat het Starwars is, maar dat dit voor niet-fans gewoon aanzienlijk minder sterke films zijn dan de ratings laten zien.
Ik vind Breath of the Wild zeker een goede game, en eigenlijk sinds Ocarina of Time weer een èchte Zelda. Maar al die tienen die het overal krijgt is het gewoon niet waard. Het is vooral de nostalgie waaraan voldaan wordt die de basis lijkt te zijn voor deze hoge cijfers.
Ik heb vroeger nooit de Zelda games gespeeld. Ik ben ook geen echte gamer. Op nostalgische eigenschappen zul je mij dus niet kunnen betrappen. Maar ik ben behoorlijk onder de indruk van de beelden uit dit spel. De combinatie van een open wereld, de fantasie-elementen en de spanning en uitdaging lijkt mij gewoon een gouden greep van Nintendo. Ik zou bijna een console kopen.

Mag ik wel vermelden dat dit spel ook eigenlijk gewoon op de PC thuis hoort, met veel betere graphics... Natuurlijk, het is Nintendo dus dat zal wel nooit gebeuren maar op de PC zou dit echt een titel zijn waardoor ik het voor het eerst in mensenheugenis weer geld zou uitgeven aan een game. Overigens mag ik dan ook wel eerst een laptop aanschaffen met benodigde hardware want op een 2-in-1 met Intel graphics kun je dit wel schudden natuurlijk.
Inderdaad niet echt een stand houdend argument.

Ik denk dat wat Paul bedoeld is dat het spelgevoel aansluit bij de intentie van de makers. Een survival avontuur waarbij je alle aspecten in je omgeving goed moet gebruiken is de vermoedelijke intentie van de makers. En als dat gevoel er overduidelijk is dan is de game goed gelukt. Het gevoel wat de speler krijgt is gelijk aan de 'boodschap' die de maker probeerd over te brengen. Een aspect in het revieuwen wat voor mijn gevoel nog al vaak te weinig aandacht krijgt.

Je heb vast ook producenten die het zelfde proberen, vervolgens een compleet gescripte spelwereld maken, met meer dan voldoende items en insta-heal als je ff 5 sec achter een boom schuilt. Wat totaal niet bij een dergelijk game setup past.

Teogevoegd; De perfecte game bestaat inderdaad niet, want ik kan moeilijk geloven dat BotW gelijktijdig ook een prima racesimulator is ...
WoW... doet het al jaren erg goed en mensen betalen er graag maandelijks voor, dat is IMHO erg goed!
Mooi om te zien dat Nintendo helemaal geen krachtige hardware nodig heeft om een van de beste games van de generatie te maken. Ik ga nu nog heen switch halen, maar zelda gaat er ooit komen. Iedereen die hem al heeft veel plezier!
Dan toch maar weer jammer dat dat dan weer genoeg reden is om een game met zoveel innovatie een lagere score te geven puur omdat het vanuit een grafische oogpunt wat minder is. Maar deze site blijft natuurlijk dan ook meer een technologie geobsedeerde site ipv van een echte gaming site.
Om een hoge score te krijgen moet je op vlakke goed doen: gameplay, fun, verhaal, maar ook technische aspecten zoals graphics en performance. BotW komt te kort op vlakken van graphics en performance en verdient daarom imo zelfs niet een 9. Ik vind het onaanvaardbaar dat een nieuwe game op nieuwe hardware die vijf jaar in ontwikkeling is geweest zo'n grote performance issues heeft. Daar mag het gerust op afgestraft worden, ondanks alles dat het gewoon een steengoede game is. Liefde voor een IP en/of merk mag objectiviteit niet in de weg staan en ik ben blij dat Tweakers daar niet in meegaat en deze game "maar" een 9 geeft hierom.
En ik ben van de oude stempel, die vind dat gameplay toch iets hoger beoordeeld mag worden dan puur grafische pracht en praal. Uiteindelijk SPEEL je videogames. En het idee dat een vooruitstrevende game niet eens een 9 verdiend omdat het grafisch niet meekan met games zoals Horizon, wat zowieso niet kan omdat de console dat niet kan, is voor mij dan weer onaanvaardbaar.
Ik ben ook van de oude stempel, maar ben het gedeeltelijk niet met je eens.
Zelf ben ik enorm fan van isometrische rpgs, speel baldurs gate, pillars, etc bijna dagelijks. En inderdaad is bij die spellen de gameplay belangrijker dan de gfx.
Echter dan start ik the Witcher (3) op, of een hevig gemodde Skyrim en dan merk ik dat in zulke spelen gfx wel degelijk een enorme rol spelen. Zowel de mooie uitzichten, de gedetailleerde gezichten als de vloeiende bewegingen zorgen ervoor dat ik dieper in het spel getrokken wordt.
Ook in Skyrim, waar het verhaal redelijk dun is en de gameplay op plekken (gevechten) twijfelachtig is, zorgen de gfx voor het grootste plezier.
Ik vind die realistiche graphics volledig nep. Zodra objecten door objecten bewegen is de immersie weg voor mij. Fletsheid van kleuren om het realistisch te ogen, nee, ik word er niet blij van. Krijg van iedereen commentaar: het is net een schilderij waarin je speelt, wat prachtig! Zulke gevoelens en opmerkingen had ik niet bij Witcher 3, GTA, Fall Out etc. |:(

Dus game-reviews zijn mega persoonlijk en draaien veel al om je mening.
Dat kan ik dus persoonlijk niet begrijpen. Witcher 3 heeft zulek slechte controls en combat voor mij dat geen grafische pracht en praal me er kon van overtuigen door te spelen. Frustratie door slechte controlls is een dealbreaker hier.
Apart, bij mij speelt die game werkelijk heerlijk weg :)
Sindskort begonnen incl de 20gb update, die zal wel wat gefixt hebben
Speel je met muis/keyboard of controller?
En ik ben van de oude stempel, die vind dat gameplay toch iets hoger beoordeeld mag worden dan puur grafische pracht en praal.
Er komen zo veel games uit, en ik heb relatief weinig tijd (want: baan e.d.). Ik kan mijn game-tijd prima vullen met alleen maar games die op alle vlakken goed scoren.

Waarom zou je een game spelen die qua gameplay geweldig is maar er grafisch niet uit ziet als je in plaats daarvan een spel kan spelen dat EN goed gameplay EN goede graphics heeft ?
Goede gameplay en goede graphics of uitstekende gameplay en matige graphics. Ik zou voor de tweede optie gaan, maar dat is natuurlijk persoonlijk.
Dat is een valse tweedeling; dit zijn niet de enige twee opties. Ik ga voor uitstekende gameplay en uitstekende graphics (en uitstekend geluid, uitstekend verhaal, etc.)

Een ketting is zo sterk als z'n zwakste schakel, alle punten moeten goed zijn.
Dan toch maar weer jammer dat dat dan weer genoeg reden is om een game met zoveel innovatie een lagere score te geven puur omdat het vanuit een grafische oogpunt wat minder is.
Waar haal je vandaan dat de game volgens jouw laag heeft gescoord in deze review? Volgens mij heeft de game met een 9 een hele hoge score gehaald?

Er zijn in het verleden genoeg games geweest die wel omlaag werden gehaald vanwege performance issues, in dit geval zijn die issues zelfs op de eigen exclusieve hardware. Verder heb je het over innovatie, maar volgens mij is dit een RPG zoals alle andere.

Met een 9 mag Nintendo de handen wel dichtknijpen wat mij betreft.

[Reactie gewijzigd door Me_Giant op 3 maart 2017 10:37]

En je GENIET van een prachtige spelwereld. Moeten we nu de grafische kneusjes toch maar een goed cijfer gaan geven "omdat ze toch ook hun best doen"? Bij een triple-A titel, en ik neem aan dat deze als zodanig bedoeld is, horen ook gewoon goede graphics.

Dat de console te zwak is is geen argument. Ze maken de hardware zelf, ze hadden ook voor betere specs kunnen kiezen.
We beoordelen hier de game, NIET het systeem, en met zulek argumentatie kunnen we alle PS4 games meteen maar lager gaan scoren omdat het totaal niet meekomt met een PC met een dual Titan X setup.
Er komen niet heel veel PC spellen uit die zich 100% richten op de mensen met een dual Titan X setup, maar als die er wel zouden zijn dan zou de rest inderdaad slechter beoordeeld worden omdat het er gewoon niet zo goed uitziet als mogelijk is. Wat heet, als er meer van die spellen waren dan zouden er meer Titan X's verkocht worden omdat mensen ook willen genieten van die geweldig uitziende spellen.

Heeft Nintendo niet pas een of andere vage NES-emulator uitgebracht? Moeten die spellen ook maar allemaal negens en tienen krijgen ondanks dat het er echt niet meer uitziet?
Als BOTW een multiplatform was, zou het met gemak draaien in 1080P 60FPS op een 1050Ti/RX 460. Een 1070 zou 4K 60FPS wel aankunnen denk ik.
Nou, Watch dogs 2 kan TITAN X SLI aardig naar de grond helpen.
Niet eens een 9? Weet je zeker dat je goed gekeken hebt voor je ging typen?
Dat was in reactie op wat de poster zei, niet de score van deze review...
Dan heb ik het verkeerd begrepen. Excuses...
De stelling "niet eens een 9" heb ik misschien overdreven. En het is weer natuurlijk die kleine stelling waar iedereen zich op focust. Ik ga mijn tekst niet aanpassen, want er staat ook duidelijk bij dat het mijn eigen mening is en dat is het ook nog altijd.

Ik zeg ook "Liefde voor een IP en/of merk mag objectiviteit niet in de weg staan en ik ben blij dat Tweakers daar niet in meegaat en deze game "maar" een 9 geeft hierom". En die zin is veel belangrijker dan "niet eens een 9".
Zeg mij eens welke game in de metacritic top 10 of zelfs top 20 er geen framedrops heeft? Als je jouw logica volgt, zijn alle topgames overrated en mogen ze max 8/10 krijgen. Veel plezier om die stelling te verdedigen bij gamers.
Metacritic geeft deze game een fenomenale 98/100. Dat is niet de mening van één auteur, maar van 63 (and counting). Zegt genoeg. Deze titel heerst gewoon momenteel over alle andere games. Dat 'ie af en toe performance issues heeft maakt het verschil tussen 98/100 en 100/100. De immersion in de speelwereld is gewoon ongeëvenaard, en daar speel je nu juist een RPG voor.
Ben het met je eens.
Op het moment dat een game op de xbox op 900p draait met framedrops naar 20fps, etc. wordt dit enorm afgestraft.
Deze game is getest op de next-gen Nintendo console en het is een game die op de WiiU ook draait. Dan mag je verwachten dat hij gewoon goed draait en framedrops naar 20fps is dan absoluut niet goed. Dat er dan maar 1 punt wordt ingeleverd is erg weinig.

En als de game nou echt vernieuwend was, maar zelfs dat is het niet als ik het zo lees. Wat is er zo vernieuwend tov andere games in het genre?
En 'lekker gevarieerd' terwijl je zegt at je bij een omweg nauwelijks iets tegen komt?
"BotW komt te kort op vlakken van graphics en performance en verdient daarom imo zelfs niet een 9."

Dat is heel leuk en aardig, maar ben het niet met je eens. Komt deze game te kort op graphics? Wat heb je verwacht? PS4/X1 level graphics? Dan moet ik je teleurstellen, de Switch heeft niet zoveel rekenkracht. Je gaat een spel niet afrekenen op rekenkracht, terwijl de console dat nooit aankan. Je gaat toch ook geen 3DS of Vita game een zesje geven omdat de graphics niet gelijkwaardig zijn aan de PS4/X2?

BotW ziet er gewoon heel goed uit, terwijl het een port en launch game is. Het laat heel goed zien wat de Switch op dit moment in huis heeft. BotW is dus niet gemaakt voor de Switch, maar voor de Wii U, het is voor de Switch slecht een port, en dus niet 5 jaar in ontwikkeling voor het systeem.
En de performance is inmiddels in orde, volgens verschillende bronnen, dankzij een patch. Dat is een verdienste voor zo'n grote open world game.

Daarnaast blijken de framedrops vooral in het begin van de game te gebeuren, zodra je het eerste gebied verlaat gebeurde dit veel minder. Dit is natuurlijk volgens verschillende reviews die ik las, ik heb zelf geen Switch.

Ik begin moe te worden van al dat "Het scoort hoog omdat het Zelda is, allemaal vanwege het merk."
Ik snap dat mensen het moeilijk vinden om te geloven dat een langlopende serie vooral zeer goede spellen bevat, maar dat is in dit geval zo. De Zelda serie heeft blijkbaar (bijna) alleen maar goede games die vooral een 8/9 of hoger scoren.

Maar ik neem aan dat je de game zelf uitgebreid hebt gespeeld dat je met zo'n conclusie komt.
Is al opgelost met een patch schijnbaar.
Een lagere score te geven? Een 9,0 noem ik niet laag.
Ten opzichte van games zoals Horizon en Uncharted wel ja. Games met grafische hoogstandjes, maar (over)duidelijk als game minder dan deze Zelda.
"Games met grafische hoogstandjes, maar (over)duidelijk als game minder dan deze Zelda."

Dit is niets anders dan een persoonlijke mening. Zo vind ik Zelda geen ruk aan.

Daarom zijn reviewscores in mijn ogen relatief onbelangrijk. In die zin, wat de reviewer belangrijk acht kan voor jou persoonlijk totaal niet belangrijk zijn.

Als ik naar Breath Of The Wild kijk valt mij direct een ding op waar ik de kriebels van krijg (in slechte zin), de teken stijl. Dat hij dan af en toe framerate issues heeft waardoor het spel vast loopt dat is wel op te lossen door een patch (of twee). Maar de manier waarop het spel wordt weergegeven weerhoudt mij om er helemaal in te duiken (voor mijn gevoel).

Daar kan iemand anders (zoals jij) totaal anders naar kijken. Wat logisch is, aangezien ik weinig met Nintendo heb. Heb vroeger wel de NES en de SNES gehad (waar ik hoofdzakelijk Turtles op speelde), maar verder hecht ik weinig aan Nintendo.

Maar goed, ik ben blij voor de Nintendo-volgers dat Zelda Breath of the Wild goed ontvangen wordt. Nintendo kan wel weer eens wat goede publiciteit gebruiken na de ellende genaamd Wii-U.
Reviewscores geven een tendens aan. Bij Zelda heb je lof langs alle kanten. Bij Horizon ook op enkele uitzonderingen na. Belangrijk is om reviewers te vinden die je mening delen en daar op voort te gaan. Dat is niet alleen bij games maar ook bij films, series, muziek eva.

Zelda spreekt mij persoonlijk veel meer aan. Feit dat het geen realistische graphics heeft, zuigt mij net meer de wereld in. Bij Horizon vind ik sommige elementen niet passen en het wijkt te weinig af van de realiteit om in op te gaan.

Er zijn mensen die graag realistische fps spelen terwijl elke realistische fps van mij een 0 op 10 zou krijgen. Racing simulations vind ik dan wel goed als ze realistisch zijn. Les gouts et les couleurs...
Er zijn mensen die graag realistische fps spelen terwijl elke realistische fps van mij een 0 op 10 zou krijgen. Racing simulations vind ik dan wel goed als ze realistisch zijn. Les gouts et les couleurs...
En ik vind juist alleen party racers a la Mario Kart leuk. :p MK8 heeft overigens geen fotorealistische graphics maar is nog steeds prachtig. Idem met Zelda, idem met elke andere kunstvorm, iets hoeft niet foto realistisch te zijn om mooi te zijn. Mondriaan vindt men ook mooi en dat lijkt nergens op :p
Ik ben dan weer enthousiast over deze Zelda. Juist vanwege de artistieke stijl.
Ik ben dan ook weer een nintendo fan van vroeger en heb er vele uren plezier mee gehad. Maar heb ook de eerste PS gehad en ook daar kon ik me prima mee vermaken. MGS is nog altijd wel een juweeltje.

Ja, je moet van de stijl houden en om eerlijk te zijn had ik voorheen weinig met bijvoorbeeld cell-shaded games. Maar om de een of andere reden vind ik het hier wél tot zijn recht komen. Misschien omdat het minder 'hard' wordt getekend? Bij sommige games had je werkelijk zwarte lijnen om alles wat dan ingekleurd was. Kan niet direct een voorbeeld geven maar je snapt denk ik wel wat ik bedoel.

Als ik er een andere game bij pak die graphisch toch wel hoog was: the witcher 3 . Dat heeft mij dus niet kunnen pakken omdat de controls me niet echt aanstonden en omdat de wereld zo luguber/donker was. Ja dat is een art stijl die ze gekozen hebben en past in de setting. Ik heb hem uitgespeeld maar het heeft me nooit helemaal kunnen pakken zoals Ocarina of time wél heeft gedaan.
Als we over stappen naar een andere RPG franchise Final fantasy. Vind ik van de oudere spellen deel 9 fantastisch! Steampunk achtig met een best goed verhaal. Beetje cliché, maar dat mag best. Maar ook over die game zijn de meningen heel erg verdeeld, zeker omdat et spel kwam na 8 wat een meer futuristische setting had.

Hoe mooi shooters tegenwoordig ook zijn, het zijn neit mijn games en zal ze dus ook niet oppakken om die reden. BF1 ja, het ziet er leuk uit maar.. Weer hetzelfde als we de afgelopen 10 jaar eigenlijk al zien. Ga naar punt X en houd stand bij deze zwerm van vijanden. Ga naar punt Y en schakel ding uit. Nee bedankt.

Ik ben inderdaad blij dat er zoveel keuze is in de game wereld en dat iedereen wel dingen vind die hij/zij aanstaat om te spelen.
Dat is nu exact mijn punt. De 'eisen' die ik stel aan een game om een leuke tijd te hebben kunnen voor jou of enig andere gamer totaal onrelevant zijn.

Maar goed, ik ben blij dat Zelda zo goed ontvangen wordt.
Zelda heeft nauwelijks verhaal terwijl Horizon dat zeker weten wel heeft. Dat vind ik nog een VEEL groter minpunt dan de graphics. Voor mij is het verhaal het allerbelangrijkste aspect in een game. Het maakt het verschil tussen een spel waar je helemaal in opgaat en niet kan wachten om verder te spelen en spel dat je 1 keer start en dan nooit weer.
Zelda heeft altijd een goed verhaal gehad. Soms wat cliché maar wel goed verteld. Dat kun je inderdaad niets vinden en dan laat je dit spel dus Link(s) liggen. Horizon is een andere game en setting, ja die zal ik ook aanschaffen om te spelen, lijkt me zeer interessant. Maar bij Zelda wil je toch eigenlijk iets herkenbaars. De wereld waar je zo van gaan houden bent in de loop der tijd. Als die ineens met mechanische robots a la Horizon zouden werken is dat toch wel een grote breuk.
En daarvan moeten we nog maar afwachten hoe het verhaal zit, of dat misschien ook niet een beetje erg cliché is. Want uitgestoten meisje groeit op bij stam X maar is anders en kan dingen doen met robots. Het intrigeert me zeker zoals gezegd maar hoe vernieuwend dat verhaal si moet ik eerst maar eens zien :p

Met de laatste patches schijnt Zelda heel goed te draaien zonder framedrops en dan heb je gewoon een heel goed spel in handen.
Zelda heeft altijd een goed verhaal gehad. Soms wat cliché maar wel goed verteld.
Het verhaal lijkt altijd een ondergeschikte rol te spelen. Ik heb me prima vermaakt met TWW bijvoorbeeld, maar om dat nu een heel interessant of goed verteld verhaal te noemen.. mwah. .
Maar bij Zelda wil je toch eigenlijk iets herkenbaars. De wereld waar je zo van gaan houden bent in de loop der tijd
Dat snap ik, maar misschien moet Nintendo eens stoppen met het herkauwen van steeds dezelfde game concepten.
Met de laatste patches schijnt Zelda heel goed te draaien zonder framedrops en dan heb je gewoon een heel goed spel in handen.
Ik zeg ook niet dat het geen goed spel is, ik zeg alleen dat er vele spellen zijn die beter zijn en dat ik mijn beperkte game-tijd liever daar in steek.

Als ik de graphics alleen al zie dan vind ik het absoluut geen 9 waard. Ik zou dan eerder richting een 6 a 7 denken.
Wat een rare redenering. Bij het zien van de graphics max een 6/7? Hoe kom je tot zon stelling....

En ook al het vergelijk van Zelda (volgens mij nog steeds een adventure game) met een RPG als Horizon. Dat zou hetzelfde zijn als Mario Galaxy een lager cijfer geven omdat het geen verhaal heeft. Hoe vergelijk jij? Dan is Need for Speed ongetwijfeld ook beter dan Mario Kart 8.....

Persoonlijk vind ik Dark Souls dan een beter voorbeeld, omdat meer op 'lore' gebasseerd is. Dat gevoel heb ik bij Zelda ook veel meer. En een Dark Souls speel ik 50/50 voor 'uitdaging' en 'exploreren' van een wereld. Een DS1 heeft technische issues, maar gaat de boeken in. Bij Horizon nog maar even afwachten.

Daarnaast... Deze 9 van Tweakers is al het laagste cijfer dat BOTW heeft gekregen dus niet zo zeuren. Gemiddeld nog steeds iets van 98%, maar sure, doe jij even die review van een 6 of 7, hahaha.
Bij het zien van de graphics max een 6/7? Hoe kom je tot zon stelling....
Een ketting is zo sterk als z'n zwakste schakel. Als de graphics een 6/7 zijn dan kan het spel nooit meer dan dat scoren. Geef alle onderdelen een score, de laagste score van de set is de totaalscore v/h spel.
En ook al het vergelijk van Zelda (volgens mij nog steeds een adventure game) met een RPG als Horizon.
Volgens mij is Zelda een Action-RPG net als Horizon, een adventure is het iig zeker niet (bij Adventure denk ik aan games als Monkey Island)
Volgens mij is dit zon eeuwenoude discussie/misverstend, waarvan ik me niet anders kan herinneren dan 'adventure' het antwoord was.

Maar even los van mijn mening. Wiki: "The Legend of Zelda is a high-fantasy action-adventure video game series"

Als de graphics een 6/7 'zijn'... Die 'zijn' is wel een hele harde uitspraak. En best gevaarlijk. Om eerlijk te zijn vind ik het absurd geluk, want BOTW ziet super hard uit. Dat vind ik van Horizon btw ook, dus vind dat daar geen winnaar of verliezer is. Horizon is technisch zwaarder, BOTW moet het van de artstyle hebben. Dit is vooral de categorie 'smaak'.

Maar die 6/7 is gewoon genantm, in de context van hoe absurd goed deze game wordt ontvangen. Daarbij heeft Nintendo en zeker Switch eerder te maken met negatief klimaat/algemeen sentiment dan positief. Zoals elke scheet die een Rockstar laat.
Om eerlijk te zijn vind ik het absurd geluk, want BOTW ziet super hard uit.
Wat mij vooral opvalt is hoe leeg de wereld is, enorme velden met alleen gras, er groeit nog geen bloempje. Rotspartijen zien er erg hoekig uit en textures zijn van lage kwaliteit. Het ziet er allemaal uit alsof ze heel goed hun best gedaan hebben de polygon-count zo laag mogelijk te houden.

Nu zal het vast niet zo opvallen op het mini-schermpje op de console zelf maar als je 'm aan de TV hangt dan moet dat toch tegenvallen.
Het zal gemaakt zijn onder restricties zonder twijfel. Dat je dit soms ziet ook zonder twijfel. Maar dat heb ik games op de PS4 ook.

De vraag is of het je echt dwars ligt. Dark Souls 1 had ook dat hele harde/rauwe wat sommigen stiklelijk vinden. Ik vond het juist lekker voor de ambiance en het maakte de grootsheid mogelijk. Zelfde geldt voor een Xenoblade op Wii. Dat is echt anders dan games waarbij je door gestyleede 'gangen' loopt. Gangen niet meteen heel letterlijk nemen. Je weet denk ik wat ik bedoel.

Complimenten aan Uncharted 4, want dat blies me op moment echt weg. Een game die ik heel vet vond, maar op het einde ook wel beetje meer van hetzelfde.

Bij Horizon houdt het me zelfs tegen de game te kopen, want ik vrees echt dat ik het stiksaai ga vinden. Categorie Assassins Creed saai. Hoorde dat je echt irritant veel van dezelfde zut moet verzamelen, wat op momenten gewoon vermoeiend wordt. Maar ook Horizon erg goed ontvangen (helemaal voor een Guerilla game), dus wie weet... Misschien toch een kans geven :P
Bij Horizon houdt het me zelfs tegen de game te kopen, want ik vrees echt dat ik het stiksaai ga vinden. Categorie Assassins Creed saai. Hoorde dat je echt irritant veel van dezelfde zut moet verzamelen, wat op momenten gewoon vermoeiend wordt.
En dat is waarom verhaal zo belangrijk is. BotW schijnt "120 Shrine mini-dungeons en 900 Korok seed puzzles" te hebben, Nintendo kennende zal er achter die dungeons en puzzels geen enkel verhaal zitten, dus na 899 puzzels gaat het toch een keer vervelen.

Vergelijk dit met b.v. TW3, waar alle side-quests en witcher-contracts als je er technisch naar kijkt toch vrij veel hetzelfde zijn maar ze voelen niet zo, omdat er achter elke quest wel een uniek stukje verhaal zit. Je speelt de quests dan ook voornamelijk om weer iets meer te weten te komen over de wereld.
Naar mijn idee ga je daar wel weer een beetje scheeft. Jij vindt verhaal heel belangrijk en dat is je goed recht, maar het is geen voorwaarde. En laat ik meteen vooropstellen TW3 = fkn awesome. Verhaal/acteerwer top notch. Audio Visueel genot. Mechanics daarentegen? Alleen het bewegen was al kriem, laat staan vechten. Als je van Souls games komt is dit niet de sterkste kant bij TW3. Ook in quests is het vooral verhaal dat je er doorheen sleept. Verder is het erg veel Assassins Creed volg de navigatie. Wel stuk beter en gevarieerder btw. Heb erg een goede 124 uur in zitten, dus niet alleen even snel getest.

Maar ik denk dat de filosofie van Zelda compleet anders is. De beste Zelda games kenmerken zich o.a. door de mechanics en dat geen enkele dungeon hetzelfde is. De uitdaging zit ook vooral op niveau van puzzel/mechanics en exploratie. Als je dit niet tof vind is dat meer een smaak kwestie denk ik.

En het stomme van alles is... Ik vind zelf verhaal juist belangrijk. Letterlijk de reden waarom ik back in SNES days, Chrono Trigger en FF6 absurd veel vetter vond dan 'a Link to the Past'. Ze zagen er beter uit, legendarisch soundtracks en frkn harde verhalen/karakter ontwikkeling. Gewoon hele brokken tekst om weg te werken. Onvergetelijke ervaringen.

Xenogears nog zon voorbeeld. 1 van mijn favo's aller tijd. Hoofdzakelijk vanwege verhaal, want de mechanics waren op bepaalde moment echt wel frustrerend.

Maar het is niet eerlijk die games 1 op 1 te vergelijken. Want Link to the Past had dungeon mechanics die geen enkele van mijn favo Squaresoft games had. Of neem meteen Ocarina of Time in het straatje legendes.

Dus ik ben het deels met je eens. JA, verhaal = awesome. NEE, BOTW = niet ineens een minde game omdat het anders met game aspect verhaal omgaat.
Wat heerlijk dat we dan zélf keuzes kunnen maken met de games die we spelen :)

Ik zal hier een hoop plezier aan beleven net zoals ik altijd aan Elder scrolls games heb gedaan. Dat waren soms ook niet echt hogstaande verhaallijnen. Maar wel super om te spelen. Deze Zelda geeft mij een beetje dat idee met de grote open wereld etc. En kwa stijl graphics vind ik hem juist wél mooi. Maar smaken verschillen :)

Hoop dat Horizon de hype ook waar kan maken.
Hoop dat Horizon de hype ook waar kan maken.
Heb er nu een uurtje of 5 a 6 in zitten schat ik en het is echt fantastisch. De gameplay is echt goed (robot-dino's neerhalen is echt erg satisfying, vooral als je een wat lastigere tegenkomt) de wereld is schitterend en er is genoeg te ontdekken.

Vooral de mix van de 'prehistorisch'-aandoende tribes en de technologie die je tegenkomt werkt ontzettend goed.
Hoop dat Horizon de hype ook waar kan maken.
It already lived up to the hype, dat is over het algemeen de mindset.
Laten we het hopen :) Al denk ik dat het hier inderdaad wel goed zit. Al schijnen er hier en daar ook zeer bedenkelijke situaties/animatie te zijn. 'man die zelfmoord wilt plegen en dan toch niet etc' Dat filmpje/stukje wat ik zag op youtube deed me inderdaad een beetje schaamte gevoel krijgen.

Maar over het algemeen zal het een goed spel zijn. Net als het spel waar het hier over gaat: Zelda BotW zal zeker zijn geld waard zijn als je van de games in de serie houdt. De art stijl is inderdaad anders maa zeker niet voor het eerst dat ze zo iets proberen.
Er is geen hoop meer nodig. de game krijgt van consumenten erg veel kudos. Kijk maar naar youtubers, ze zijn er lyrisch over en verrast omdat het vaak leuker is dan ze aanvankelijk dachten.

De scene met 'questionable animations' hebben ze denk ik aangepast want zag niet veel geks. Moet wel zeggen dat de meer onbelangrijkere npc's minder overtuigend zijn dan de npc's die er toedoen en dan is het ook erg goed te noemen.

Oh, zonder twijfel zal botw het geld dubbel en dwars zijn. Maar niet iedereen is er gecharmeerd van. Zo zijn er ook mensen die horizon niet leuk vinden omdat ze 'klaar zijn' met ubisoft-achtige games.
Wat dan weer gek is want het is niet echt door ubisoft gemaakt :)
Ieder zijn spel. Ik vond bijvoorbeeld FF11 veel beter dan de grote hype die WoW noemde. Juist om de art stijl en keuzes die ze gemaakt hebben. Dus ja ik ben zélf heel gecharmeerd van de stijl van de nieuwe Zelda en kan niet wachten om hem op te pakken en in die wereld rond te rennen. Horizon ga ik ook zeker en vast plezier aan beleven maar kwa setting is het toch niet echt vergelijkbaar met Zelda :)
Dat gaat zeker lukken :) Jij bent meer van de actie zo te horen. FF11 was grafisch toch wel menselijker dan het cartooneske WoW. En heel levendige steden, werelden. Maar goed. Ieder kiest en speelt wat hij wilt. Met Skyrim en Oblivion daarvoor heb ik me ook heel goed vermaakt met die wereld. Morrowind was ook geweldig. Ondanks dat het geen hoogstaande verhalen zijn kun je heerlijk in die werelden bezig zijn. Maar ik ben dan ook meer singleplayer dan multi en daar zal het hem ook zeker in zitten.

We hadden het over Horizon en dat is niet door Ubisoft gemaakt. Farcry etc ja. Niet mijn games :) De eerste AC was leuk maar die daarna.

Maar als je graag games zo negatief neerzet in plaats van te zeggen oké leuk, maar niet voor mij. Zou de wereld leuker kunnen zijn.
Hoi,

Ik schreef dat mensen klaar waren met 'ubisoft achtige' games. Horizon wordt vergeleken met spellen als farcry primal en zien elementen terug van assassins creed. Dat zijn ubisoft games, vandaar.

Inmiddels heb ik veel let's plays gezien en het eindspel en kan niet anders zeggen dat botw waarschijnlijk de meest overhyped spel is tot nu toe. Ik kan dit keurig beargumenteren, mede omdat ik ook de negatieve reacties lees van mensen die het spelen en deze negatieve punten had ik van tevoren al zien aankomen. De reden waarom ik negatief erover praat was om tegengeluid te geven aan de mensen die dachten dat dit weleens het beste spel ooit zou zijn of een 98 waard is. Als je een beetje objectief kijkt en met dezelfde standaard weegt dan zal je snappen dat het overhyped is.

Ondanks dit alles weet ik zeker dat je ervan gaat genieten. Het is niet mijn bedoeling om ook maar een een snufje plezier van jouw ervaring weg te nemen. Wilde alleen wat tegengeluid geven.

PS Wow ziet er inderdaad cartoony uit, maar de alternatieven zijn gewoon veel minder goed dan wat wow aan gameplay kan bieden.

[Reactie gewijzigd door Enigmus op 6 maart 2017 22:22]

Das een mening.
Voor mij is Horizon overduidelijk de betere game: Graphics, gameplay, verhaal en de funfactor. Ik groeide op met de Zelda 8-bit van Nintendo en was jarenlang fan van de franchise. Maar tegenwoordig vind ik zelda games gewoon infantiel, in de zin dat het mij niet meer grijpt (de wereld, vijanden, zijn karakter, het verhaal). Dus te kinderlijk.

Horizon's combat zuigt je veel meer in en blijft leuk. De protagonist, daar voel je echt wat voor. En dan heb je antropologische aspecten die erg interessant zijn met een mysterieus verhaal. Dat Horizon uit meerdere spellen elementen heeft gehaald is in dit niet geval erg want het behoudt haar karakter, haar selfidentity. Haast alles is goed uitgewerkt en past binnen Horizons kader als action-rpg. Er zijn wel minpunten, maar de positieve vagen deze makkelijk weg.
Framedrops naar 20 FPS noem ik niet "grafisch iets minder". Heeft zeer zeker ook invloed op de gameplay. Terecht kritiekpunt imho, zeker op een gloednieuwe console.
Alsof Uncharted 4 dat niet had toen het launchde, meeste console games hebben dat probleem. Daar hebben we dus patches voor tegenwoordig, en laat nu net Zelda er ook eentje hebben.
Uncharted 4 had, zover ik weet, geen regelmatige framedrops naar 20 fps bij launch. The Witcher 3 had wel issues en kreeg hier ook gewoon terecht minpunten voor.

Daarnaast fixt de patch van Zelda de frame-rate issues niet, zoals hieronder is te lezen.
Issues op de PS4 ja, dus dan moet de hele score maar naar beneden? :?
The Witcher 3 had ook performance issues op de PC bij launch.
https://www.youtube.com/watch?v=L9UmD13aarg

Uncharted 4 heeft op een paar momenten een drop en dan is het nog boven de ~25

Zelda heeft zoals ik begrepen heb vaak een drop en dan ook nog is naar veel lagere framerate.
Het gaat erom dat de performance een issue is, zoals de frame drops. Een 10 betekent in mijn ogen dat er niets op aan te merken is. Performance is kwantificeerbaar en niet een mening over de grafische kwaliteit van de game.
Ik lees ook dat deze game vernieuwend zou zijn, en jij hebt het over innovatie. Maar wat is hier de concrete onderbouwing eigenlijk van? Ik heb effe een half uur er doorheen gespeeld en ga er morgen serieus aan beginnen. Maar ik had nu niet het idee van 'ok dit hebben we nog niet gezien'. Maar wellicht dat dit later komt...
zo had ik het nog nooit bekeken, mooi verwoord :)
Ik ben het gedeeltelijk met je eens. Graphics is slechts één onderdeel van een beoordeling en als de rest goed is, dan kan je vaak al snel de graphics vergeten...TOT een bepaalde hoogte. Ik ben bijvoorbeeld gek op de LEGO-games en die zijn grafisch nou niet echt top-of-the-line. Maar op een gegeven moment werd ik gek van de LEGO-games op de Wii omdat de resolutie zo laag is dat ik details miste als je met twee spelers ging spelen. De graphics waren in dat geval een negatieve invloed op het spel. Ik speel nu alleen nog maar op de XBox360 lego-games omdat de resolutie simpelweg hoger is.
Als ik zo lees over framedrops dan hadden ze wel wat krachtigere hardware kunnen gebruiken.
Of de Software beter moeten optimaliseren...
Dat is het gevaar als je dezelfde software ook op een nog verouderde software moet kunnen laten draaien (Wii-U).
Ach, 30 fps is nog altijd 30 fps méér dan mensen die deze Zelda (een van de beste games ooit volgens Metacritic, nu al!) niet kunnen spelen ;)
Nu al? Meestal worden dit soort games (en films ook trouwens) heel hoog gewaardeerd door de die-hard fans die hem bij launch kopen, waarna je een langzame teruggang ziet wanneer wat minder bevooroordeelde (geen waarde-oordeel!) spelers hun cijfers gaan geven.
Die-hard fans?? Zoals IGN, Edge, Polygon en noem nog 35 review sites?? Gamerankings anyone?

Als je bij 5 reviews op een 10 staat dan kun je nog zakken als een baksteen, maar bij +/- 40 waarschijnlijk niet meer. Deze eindigt vast nek aan nek met Mario Galaxy. Overall rank is nu: 2e
Ah right, ik had niet begrepen dat het om pro-reviews ging, ik zat aan user reviews te denken. My bad! :)
No worries :) Dacht al zoiets.

Weet niet in hoeverre je ALLE reviews serieus mag nemen, maar om dit te bereiken doe je wel echt 'iets' goed.
Always look on the bright side of life :)
Tot de developers van CEMU een update uitbrengen ;)
Hoe zit het met het verhaal in het spel ? De review gaat vooral in op gameplay aspecten, iets waar Nintendo traditioneel sterk in is, maar niets over het verhaal wat toch wel het zwakke punt van de Zelda games en Nintendo in het algemeen is.

Voor mij, en ik denk dat dat voor meer gamers geld, is het verhaal (en lore) erg belangrijk in een game. Persoonlijk ben ik helemaal klaar met games die alleen maar gameplay bieden, ze houden mijn interesse nooit lang vast. Zijn de side-quests/dungeons alleen puzzels of zit er ook een stukje verhaal bij die de wereld uitdiept (zoals b.v. TW3 dit doet). Is het verhaal in de main-quest nog een beetje interessant of is het weer het zelfde uitgekauwde 'red princes Zelda' verhaaltje ?
Het verhaal is precies wat je van een Zelda verwacht; Link moet de prinses redden van Ganon. Zie pagina 6. Veel meer valt er ook niet over te vertellen. Er zijn wel veel kleine verhaaltjes via de side quests. En er zijn veel flashbacks, die zijn wel aardig. Zo zit er misschien wel meer verhaal in dat ooit, maar echt veel is het nog steeds niet.
Is het ontbreken van een degelijk verhaal dan geen minpunt in deze tijd?
Er zit vrij veel verhaal in. Ga het spelen om erachter te komen. Je zal niet teleurgesteld worden want de game inclusief verhaal is een vrij plezante ervaring.
In een aantal reviews heb ik gelezen dat het verhaal bijzonder goed is en totaal niet lijkt op het normale zelda verhaal. Ik denk dat meer details worden vermeden om spoilers te voorkomen, maar het lijkt goed te zitten deze keer.
Oh oh een 9,0, snel onder de tafels! Ze komen!

on-topic, in de video zeg je dat Wind waker remaster de laatste 3d Zelda was. maar Twilight princess hd remaster is volgens mij vorig jaar uitgebracht?

Ik ben zelf bezig met de Wii u versie, ik ben een beetje teleurgesteld in de afwerking. zoveel dips in performance ben ik niet gewend van Nintendo.

[Reactie gewijzigd door cheeks op 3 maart 2017 09:39]

Heb je die framedrops ook op de WiiU versie dan?
Erg veel zelfs. Ik vind het zelfs een beetje schokkend hoe erg het soms is. Naar mijn gevoel duikt de framerate zelfs onder de 20fps.
Dat gebeurt vooral als die tussendoor een save maakt.
Dan hangt het spel gewoon helemaal soms voor 1 a 2 seconden.
Nou de game dipt echt te vaak zichtbaar onder de 20 en niet alleen tijdens het saven. Vind dit wel echt een terrecht minpunt.
Volgens global foundries zit er een harde 20FPS framelock.

De graphics vond ik zelf al niet echt een positief aspect van deze game, het feit dat het dan ook nog slecht loopt met deze simpele graphics is behoorlijk schrikwekkend voor dé launchtitle van de Switch.

Ik dacht het al, maar weet het nu zeker. Een Switch komt er hier niet in.
Lekker overdreven weer. De draw distance is vrij groot in de game. Ik heb er 3-4 uur inzitten en het valt erg mee. Het is geen game die vanaf scratch voor de Switch is ontwikkeld dus wat dat betreft valt het mee. Voor een portable is het tot nu toe erg leuk.

Als het je alleen om specs/graphics gaat dan is de Switch niet voor jou. Aan de andere kant..dan moet je ook helemaal niet console gamen want me 6-7 jaar oude PC loopt de PS4 Pro er nog uit met 6+ tflops.

[Reactie gewijzigd door Max|Burn op 4 maart 2017 23:08]

Onder 30 FPS op zelfs 720p is anno 2017 wel erg karig.

Het gaat mij niet enkel om graphics en zeker niet om specs. Het gaat mij om het feit dat ze tot twee maal de graphics hebben versimpelt na het teasen en hypen en ze vervolgens op launch 20-30 FPS 720 game uitbrengen op een gloed nieuwe console.

Voor 365 euro krijg je een console die veel meer gelimiteerd is dan al zijn alternatieven en dan zullen de exclusives deze dienen te verkopen.

Ik snap dat the Legend of Zelda een mooie reeks is, maar godverdomme als fan ben ik boos dat ze het spel niet een fatsoenlijk platform geven. De Nintendo Switch is alsof ze niet konden beslissen of ze een hun slechte motion based Nintendo Wii U wilde houden of een luxe DS wilde maken dus het maar samen hebben gepoeft. Het enige sterke punt aan de Nintendo Switch is dan ook de portability.

De drawdistance is een absoluut zwak excuus, want die is onmogelijk slecht. Ja je kan een groffe schets zien vanaf ver, maar enkele meters verderop stopt het detail al. Als je snel beweegt kan je het renderen letterlijk zien. De Switch grafisch gewoon verschrikkelijk outdated

Iedereen blijft Nintendo en de Zelda lijn een dikke duim omhoog geven, alsof het knap is dat zij dit hebben gerealiseerd. Ik zie weinig technische vernieuwing en ook gameplay wise is het niet nieuw. Voor Nintendo en Zelda? Ja! Voor de rest van de gaming scene? Nee.
720p enkel in handheld mode, simpelweg omdat het scherm van de Switch maar 720p is. Op de TV is het geloop ik 900p opgeschaald naar full HD.

Wellicht is het karig, het gaat mij om de beleving. Ik heb nu inmiddels een uurtje of 8 in Zelda gestoken, voornamelijk handheld en ik ben overtuigd van de keuzes die Nintendo heeft gemaakt. De ervaring is heerlijk.

De console is 330 euro, en Zelda koste 60 euro. Ik ben dus 390 euro lichter. En ik heb nu al het idee dat het dat geld meer dan waard was. Nu is zo'n bedrag voor mij ook iets waarvoor ik niet hoef te spraken maar gewoon minder naar de spaarrekening zet.

Als fan ben ik erg blij dat Zelda op de Switch en de Wii U is uitgekomen. De mensen die nog even willen wachten met de Switch kunnen de Wii U versie spelen en anderen die graag een nieuwe console uitproberen of geen Wii U hebben kunnen Zelda op de nieuwste console van Nintendo spelen.

De Wii U was vrijwel niet motion based, je vergist je met de Wii. De new 3DS is op zichzelf al een prima console. Wat voor zin had het gehad als Nintendo als nummer 3 een vrij basic rechttoe rechtaan homeconsole ging neerzetten? Dat hebben ze met de Gamecube nog geprobeerd en dat werkte niet echt.

Voor wat betreft Zelda, een heerlijke ervaring. Van een gebrek aan drawdistance heb ik volstrekt geen last gehad.

Maar ik ben erg benieuwd of jij een betere hybride console kan aanwijzen die ik nu kan kopen. Zo niet, dan is het toch wel knap van Nintendo dat ze de eerste hybride console op de markt hebben gezet en daarmee nieuwe wegen gaan bewandelen.

En ter aanvulling, ik heb hier ook een X1 staan met oa the Witcher III game of the year edition. Mooie game, maar ik heb nu al zo veel meer speelplezier in de nieuwe Zelda. De X1 is ook meer dan een prima console met een heerlijke controller, maar zodra de 3th party support voor de Switch op gang komt gaat die de deur wel weer uit.
Ik snap je beargumentatie van de 720p, mijn punt was ook niet dat de resolutie te laag was, maar dat ik het raar vind dat ze een spel op 720p niet smooth kunnen laten draaien. 20FPS is wat Zelda OoT deed en dat vind ik 19 jaar later niet langer een acceptabele standaard, ongeacht hoe geweldig de game is.

Ik vind 390 euro ontzettend veel geld, misschien ziet de oudere en werkende achterban van Nintendo het anders, maar ik zie weinig mensen van mijn leeftijd of jonger die 390 euro uitgeven aan deze console met een enkele game.

Ik ben denk ik niet de target audience van de Nintendo Switch. Ik heb geen enkel practisch nut om buitenshuis te gamen. Ik zie dan ook geen enkel voordeel aan de Nintendo Switch tenopzichte van andere gaming platforms. Nintendo had deze game ook kunnen ontwikkelen voor Android en dan had je de gehele Nvidia Shield serie en een enkele aantal andere tablets als hardware kunnen gebruiken. Dan zie ik eigenlijk weinig wat voor mij de Switch als hardware pakket aantrekkelijk maakt. Hij is te duur, heeft te weinig functies en is grafisch te slap. Natuurlijk hebben andere mensen andere wensen, maar voor mij is de Switch uitermate oninteressant.

De drawdistance is ook geen probleem, maar de user waar ik op reageerde zei dat deze erg ver was, terwijl het detail maar op kleine afstand gerenderd wordt.

Het gaat mij erom dat deze game een 9 krijgt. Voor zijn 900p resolutie, 20FPS drops, weinig vernieuwende gameplay elementen die echt uniek zijn. Eigenlijk is vrijwel alles wat ik zie in deze game al eerder gedaan. Nu komt Nintendo met het speciale Zelda sausje en dat voegt natuurlijk wat toe: Nostalgie, kwaliteit, noem het op.

Maar als dit een onbekende uitgever was voor een onbekende spellenreeks dan was deze game heel anders beoordeeld, want voor minder geld kan ik bijvoorbeeld een PS4 Slim halen met Horizon Zero Dawn. Dit spel is misschien niet zo nostalgisch, maar is wel een geweldig stuk innovatie en vooruitgang. Het pusht de gaming industrie en verhoogt onze standaarden voor games. Dat doet deze Zelda en de Switch niet, deze laat enkel zien dat de Zelda reeks niet dood is en dat het door ontwikkeld wordt.

Om mijn negativiteit even te concluderen. Waarom is dit spel 98/100 punten waard op Metacritic? Het is een leuk spel, met gevarieerde gameplay, een grote open wereld en een nostalgisch smaakje. Helaas is de performance belabberd, zijn de graphics slecht en zit er weinig innovatie in die de gaming industry zal pushen.

En waarom accepteerd iedereen dat de grafische beloftes die Nintendo teasde niet worden nagemaakt? Toen de Witcher 3 een verschil had van graphics van de teaser tov release ging iedereen bat-shit-crazy.

Zie:
http://cdn.wccftech.com/w...15/07/Project-Destiny.jpg
http://i.imgur.com/G3hVPEm.jpg

[Reactie gewijzigd door brammetje1994 op 5 maart 2017 15:22]

Waarom het een 98/100 waard? De beleving, het plezier, het totaalplaatje. Wat maakt een game een legendarische game? Niet de graphics, dat is nooit het geval geweest, het is altijd slechts ter ondersteuning van de beleving geweest.
Als je op 20fps speelt is de immersion ver te zoeken. Als ze de beleving beter hadden willen maken hadden ze minimaal op 30 FPS moeten zitten.

Graphics kunnen een game legendarisch maken, maar laten we eerlijk zijn, het is een klein aspect. Maar wat ik al zei: Wat is er innovatief? Aan de gameplay, de elementen. Ik kan niets nieuws vinden. Een grote RPG met open wereld, veel wapens die je kan oppakken en specifieke items die je nodig hebt om bepaalde dingen te kunnen doen? Een princes die ontvoerd is en gered moet worden?
Ga het spelen, ervaar het zelf. Je zal zien dat het gemiddelde van 98 gerechtvaardig is.
Mijn geld gaan ze helaas niet krijgen voor dit. Ik zal pas weer Zelda gaan spelen als dit kan op een fatsoenlijk platform :)
Spijtig voor je want Zelda zal altijd een Nintendo exclusive blijven. En Nintendo zal niet dezelfde hardware uitbrengen als de andere 2.
Je vergelijkt hier een (mogelijk saturated) off-screen footage met een onscherpe capture? Tevens is het bewolkt in de rechter situatie.

Om een eerlijke vergelijking te maken zou je op z'n minst het linker beeld moeten ontschranken (zodat je de beelden over elkaar kunt leggen). Het zou ook helpen als je precies aangeeft wat er volgens jou veranderd is tussen de twee builds.
Het is een screenshot van een video. Als je de video zelf ziet zie je een duidelijk verschil.

https://youtu.be/iTg1bV2vks8?t=17m26s

Ja het één is opgenomen vanuit een camera en de ander is een screenrecording. De screenrecording zou hoe dan ook beter uit de verf moeten komen, omdat je de camera ertussenuit haalt, maar dat is niet het geval.
De screenrecording zou hoe dan ook beter uit de verf moeten komen, omdat je de camera ertussenuit haalt, maar dat is niet het geval.
Die opname in de video is redelijk flets. Hier is dezelfde cutscene (modulo equipment) uit een andere video.
Ik game al jaren niet meer zoals vroegen, maar als ik deze game zie krijg ik wel weer zin om te spelen.

Wat ik mij echter steeds afvraag en ik dacht laat ik deze vraag eens op Tweakers stellen. Waarom maakt Nintendo geen betere hardware? Ik bedoel, dat kunnen zij toch wel? Ik probeer te begrijpen waarom ze steeds kiezen voor hardware die onder doet aan consoles die al langer op de markt zijn. Want daar krijgen ze toch best wel veel kritiek op steeds. Ze maken fantastische games en het gaat om de gameplay etc.. maar dat kun je ook bewerkstelligen als je betere hardware hebt..

Nu ik dit type denk ik dat het met de Switch ook van doen heeft met de portabiliteit, maar misschien kan/wil iemand het toch eens toelichten? :)
Met de hardware kunnen ze bijna niet concurreren inderdaad ivm portabiliteit, maar ook omdat hun doelgroep daar nu niet meer de hoofdprijs voor over heeft. De console zou sterker kunnen, maar wordt dan flink duurder en het blijft vervolgens de vraag of de andere gameontwikkelaars vervolgens wel de kracht benutten en een derde gelijkaardige console willen ondersteunen.

Dus ja, prijs, portabiliteit, verwachtingen. Alles speelt mee. De kritieken die je erop peest zijn trouwens vaak van mensen die niet zelf de console hebben of vooral technisch onderlegd zijn. Er zijn ook stapels consumenten die er niet wakker om liggen, maar die kom je minder in de onlinecommunity tegen.
Bedankt Arokh voor je reactie. Het zal inderdaad te maken hebben met de doelgroep wat ik ergens toch jammer vind.

Maar terugkomende op Zelda, het ziet er ondanks dat het op de wat mindere hardware (vergeleken met ps4,xbox) toch erg leuk uit en ik toch ben gaan twijfelen om een Switch aan te schaffen.
ik heb precies hetzelfde. Als deze game 1080P 60fps zou zijn zou ik de switch kopen alleen voor Zelda.
De promotie videos lijken al bagger qua beeldkwaliteit, denk dat het een zware tegenvaller is. Jammer want Zelda is een mooie klassieker om te spelen
En ook voor de WiiU, erg fijn net zo fijn als dat de game geheel in het Nederlands is te spelen. Mijn dochter kijkt hier al maanden naar uit. En ik ook
je kan deze game in het nederlands spelen?
zijn dan teksten/spraak in het Nederlands? Dat zou echt fijn zijn voor mijn kids.

ben wel heel benieuwd naar deze game hoor!!
De teksten in iedergeval had ik begrepen, je ziet ook NL ondertitels e.d. (zie ook screenshots in deze review). Ik moet nog even wachten tot DHL langskomt, dan kan ik eindelijk aan de bak :)
hahaha als je wil laat me dan even weten :) mag ook via DM
Kijk maar de video van de review, dan zie je dat alles in NL's is. Hee ik zie een DHL busje voorbij komen. Yessssssss!
hahaha gratz man!
Okay, geinstalleerd en update achter de rug. Dochter is al druk in de weer met Link. Alle tekst is in NL's en de spraak (cut scnes) in Engels met ondertitels. Er wordt verder niets in Engels gezegd tijdens het spel, dus mijn dochter is er nu al helemaal weg van, super blij :)
ja ik heb hem ook voor mijn "dochter" gekocht O+
Mooie review, maar "gewoon heel erg goed" bij pluspunten zetten is niet een sterk argument voor het geven van een 9.
Eensch, en "technisch niet perfect" als minpunt idem dito.

Geen enkele game is technisch perfect.
Het maakt ook niet uit hoe de review geschreven word. Mensen hebben altijd wat te klagen/verbeteren.
De review heb ik het niet over, heb het over de + en - punten.
1 2 3 ... 7

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True