Aan de presentatie van Titanfall tijdens de E3 ging heel wat vooraf; ruzies, ontslagen, rechtszaken, gelekte informatie en meer onverkwikkelijke zaken. Nu de E3 achter de rug is, gaat de aandacht weer gewoon uit waar hij naar hoort te gaan: de game. En wat voor game. Titanfall is de eerste game van Respawn Entertainment, en een van de grootste verrassingen van de beurs. De titel geeft daarbij al veel weg van de game, want hij zegt letterlijk wat er centraal staat; Titans die uit de lucht komen vallen. Die Titans zijn enorme mechs, dus robots die door een mens worden bestuurd.
Gamesredacteur Paul Hulsebosch over Titanfall.
Rond die Titans heeft Respawn een multiplayergame gemaakt, al probeert het meer te bereiken dan dat. De studio heeft veel personeel in huis dat aan de eerste Call of Duty-games heeft gewerkt en weet dus hoe zowel multiplayer- als singleplayergames moeten worden gemaakt. De ervaring die met beide is opgedaan, komt terug in Titanfall. Zo hoor je tijdens het spelen veel stemmen in je oor, stemmen van teamgenoten die allerlei informatie geven over wat zich op het slagveld afspeelt. Het zijn echter niet letterlijk de stemmen van je medespelers, het zijn stemmen van computergestuurde collega's die je op de hoogte houden van wat er gaande is.
Mooie momenten
De game heeft als het goed is ook een verhaal, al kwam dat tijdens de E3-presentatie niet naar voren. Respawn wil bovendien 'cinematic moments' inbouwen om het verhaal en de dramatiek van de veldslag te versterken, dat werd wel duidelijk uit de presentatie. De game speelt zich af op een futuristische planeet ergens in het heelal. Het is duidelijk niet de aarde, want je ziet twee hemellichamen boven de horizon hangen. Op die planeet vechten de Interstellar Manufacturing Corporation en de Militia tegen elkaar, om onbekende redenen. Het doet er ook niet zoveel toe. Beide partijen hebben gelijke middelen, dat is belangrijker. Spelers van beide partijen zijn Pilots, getraind om Titans te besturen. Alleen zijn die Titans niet zomaar beschikbaar.