Indrukwekkende hardware
Bij Sony staat de jaarwisseling geheel in het teken van de lancering van de tweede handheld uit de geschiedenis van het bedrijf. De PS Vita moet de PlayStation Portable doen vergeten, en wat de specificaties betreft wordt dat geen probleem. Met een quadcore ARM Cortex-A9 MPCore als processor en een quadcore SGX543MP4+ als gpu aan boord zit het met de aandrijving van het apparaat wel goed. Zeker omdat er 512MB system-ram en 128MB vram is bijgeprikt. Het apparaat heeft verder een multitouch oled-scherm van 13 centimeter en een aanraakgevoelig vlak op de achterkant. Voeg daarbij de twee analoge sticks, de gebruikelijke d-pad, de PlayStation-knoppen en twee schouderknoppen en je hebt een apparaat dat heel veel gameplay kan bieden. Zeker ook omdat er nog een gyroscoop en accelerometer aan boord zijn, die beide op drie assen waar kunnen nemen, en er tot slot zowel in de voor- als achterkant een camera is gemonteerd.
Met die hardware zit het wel goed. Wat de specificaties betreft is de PS Vita met afstand de beste handheld die ooit op de markt verschenen is. Maar specificaties zijn natuurlijk lang niet alles. Want een goede processor of gpu maakt nog niet dat het apparaat ook lekker speelt. Gelukkig konden we al eerder constateren dat het ook op dat vlak wel snor zit met de Vita. Zo is het ronduit een verademing dat Sony een tweede analoge stick heeft ingebouwd. Maar ook het aanraakgevoelige scherm werkt prima, en dat gaat zelfs op voor de aanraakgevoelige achterkant. Dat laatste is even wennen, maar daarna juist prettig omdat hij voorkomt dat je vingers het beeld blokkeren. Ten slotte werkt ook de tiltfunctie erg goed. Diehards zullen zweren bij de twee sticks, maar een game als Wipeout 2048 - geen nieuw Sony-platform zonder een nieuwe Wipeout - is prima te besturen met tilt. Het systeem is er snel en responsief genoeg voor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Ontwikkelaars spreken zich uit over de PS VitaWat ontbreekt?
Ontbreekt er dan iets aan de PS Vita? Welnu, het scherm kan geen 3d weergeven, wat grote concurrent 3DS van Nintendo wel kan. Daar staat tegenover dat de resolutie van het Vita-scherm 960 x 540 pixels bedraagt en daar kan de 3DS met zijn 800 x 240 pixels niet tegenop, zeker omdat hij in 3d slechts 400 x 240 per oog biedt. Bovendien is de 3DS niet het succesnummer waar Nintendo op heeft gehoopt. Deels komt dit doordat de 3d-functie niet bij iedereen even goed bevalt. Veel spelers schroeven het beeld terug tot 2d omdat 3d te onrustig is en weinig meerwaarde oplevert als het om de gameplay gaat. Misschien is het dus juist wel een slimme zet van Sony om zich te richten op beeldkwaliteit en niet op 3d. Beter een goed beeld in 2d dan een rommelig beeld in 3d. Toch is het een opvallende omissie, omdat Sony met zijn tv's en met de PlayStation 3 juist volop inzet op 3d.
Connectiviteit
Maar Nintendo zet met de 3DS ook in op een heel andere pijler: connectiviteit. Spelers kunnen via wifi tegen elkaar spelen en gegevens uitwisselen, wat bij Nintendo de StreetPass en SpotPass Mode heet. Downloaden en uploaden van gegevens kan zelfs als de 3DS in slaapstand staat. Bij die pijler gaat Sony wel de concurrentie aan met Nintendo. Als de PS Vita op 17 december in Japan op de markt komt - wij zijn pas op 22 februari aan de beurt - verschijnen er twee modellen: de goedkoopste versie gaat 250 euro kosten en beschikt net als de 3DS enkel over wifi. Het duurste model heeft wifi en 3g en gaat 300 euro kosten. Beide modellen kunnen ook met gps overweg. Voor de 3g-functie is Sony op zoek gegaan naar een partner en voor Europa heeft het bedrijf die partner gevonden in Vodafone. Dat wil niet alleen zeggen dat de PS Vita verkocht zal worden in Vodafone-winkels, belangrijker is dat bij elke verkochte Vita een Vodafone-simkaart wordt geleverd. Wie vervolgens een abonnement afsluit bij Vodafone, krijgt daar gratis de game Wipeout 2048 voor terug. Wat een abonnement bij Vodafone gaat kosten, is helaas nog niet bekend.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Overzicht van de kenmerken van de PS VitaOp de radar
Daar omheen heeft Sony wat functionaliteit gebouwd die duidelijk geënt is op wat de concurrent doet met de 3DS. Zo is er Party Mode, dat het mogelijk maakt om zowel in tekst als met stem te communiceren met andere Vita-bezitters. Dat hoeven niet alleen spelers te zijn van dezelfde game. Je kunt dus chatten tijdens het gamen, ook met Vita-bezitters die in een andere game zitten of die het menu voor hun neus hebben. Het nieuwe Near gaat zelfs nog een stapje verder. Daarin kun je zien waar je vrienden zijn en wat ze aan het doen zijn. De functie geeft je een soort radar voor je omgeving. Zo ziet het er in beeld ook uit, als het radarscherm van een onderzeeër die Vita-bezitters in de omgeving in kaart brengt. Je ziet onderscheid tussen mensen uit je vriendenlijst en onbekende Vita-bezitters.
Net als bij de 3DS werkt de functie ook in de standby-mode, dus je ziet Vita-bezitters die hun handheld op pauze hebben staan. Het leukste is dat in sommige games de optie bestaat om virtuele voorwerpen achter te laten voor andere spelers. Dat kan bijvoorbeeld in Reality Fighters, een virtual reality-game die tegelijk met de Vita op de Europese markt verschijnt. De virtuele voorwerpen verschijnen op de radar van andere Vita-bezitters. Je kunt dan bijvoorbeeld via Party een boodschap versturen, waarna vrienden met Near op zoek kunnen naar wat je achtergelaten hebt. Verder is er uiteraard de gebruikelijke integratie met sociale media als Twitter, Facebook, Foursquare en - dat is nieuw - Flickr.
Vita vs. PS3
Toch is dat waarschijnlijk niet de functie die de echte meerwaarde op gaat leveren op het gebied van connectiviteit. Die meerwaarde zit hem wat ons betreft in de optie om de PS Vita te koppelen aan de PlayStation 3. Dat kan uiteraard alleen als de makers die functionaliteit hebben ingebouwd, wat het geval is bij het al eerder aangehaalde Wipeout 2048. Wie die game koopt voor PS Vita, krijgt gratis de mogelijkheid om hem ook te downloaden voor de PlayStation 3 en andersom. Daarna kunnen spelers op de PS3 en de Vita tegen elkaar spelen in multiplayer. Eén speler kan een game hosten en de rest kan inhaken, ongeacht het systeem waar hij of zij op speelt. Er kunnen op die manier maximaal acht spelers meedoen, in elke combinatie van platformen. In de demo-opstelling van Sony werkte het vlekkeloos en het was nog leuk ook. Voornamelijk omdat het in races gelijk op leek te gaan.
Er is bij een dergelijke optie natuurlijk het gevaar dat het ene platform voordeel heeft boven het andere. Daar leek echter geen sprake van. De demo was te kort om te beoordelen of de host van de game merkbaar voordeel heeft. Misschien is in het geval van Wipeout 2048 de PS Vita zelfs wel licht in het voordeel, omdat de game op de handheld op diverse manieren bestuurd kan worden. De optie opent meer mogelijkheden. Bij games als LittleBigPlanet 2 geeft de verbinding tussen de PS3 en de PS Vita de optie om in co-op te spelen. Maar de connectie tussen de PS Vita en de PlayStation 3 heeft nog een ander groot voordeel. In de games die op beide platformen speelbaar zijn, is het ook mogelijk om savegames over te zetten. Je kunt dus op je handheld een start maken en daarna thuis verder spelen, om desnoods de savegame weer terug te zetten naar je handheld voor de treinreis van de volgende dag.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Wipeout 2048Lancering
Al die indrukwekkende eigenschappen zijn natuurlijk leuk, je verkoopt een handheld pas als er ook interessante games voor verschijnen. Gelukkig had Sony er genoeg van in de aanbieding. Tijdens een eerdere demonstratie konden we al Uncharted: Golden Abyss, Hustle Kings, Everybody's Golf, Little Deviants en het eerder genoemde Reality Fighters en Wipeout 2048 spelen. In de tussentijd zijn er echter de nodige nieuwe games aangekondigd, waarvan sommige zeer interessant.
Zo kondigde Sony deze week twee geheel nieuwe games aan voor de handheld, de racegame Motorstorm RC en de shooter Unit 13, niet te verwarren met de Nederlandse politieserie van enkele jaren geleden. Daarmee is ook de lijst van games compleet die tegelijk met de Vita in Europa op de markt komen. Die bestaat dus uit Uncharted: Golden Abyss, WipEout 2048, Reality Fighters, Little Deviants, ModNation Racers: Road Trip, Everybody's Golf, Escape Plan, Top Darts, Hustle Kings en de nieuwkomers Unit 13 en MotorStorm RC.
Schieten en racen
Waar Reality Fighters en Little Deviants vooral bedoeld zijn als showcase van de vele mogelijkheden van de Vita - een beetje zoals de minigames die gratis bij de 3DS worden geleverd - staan er ook zeer volwaardige games op de lijst. Everybody's Golf ziet er misschien wat kiddy uit, maar heeft verdacht veel diepgang. In ModNation Racers: Road Trip is het niet alleen leker racen, het is ook erg eenvoudig om zelf circuits te maken. Wipeout 2048 behoeft nauwelijks nog toelichting en Uncharted: Golden Abyss moet de game worden die de kar gaat trekken tijdens de lancering. Ook Uncharted is een zeer volwaardige game, waarbij op een slimme manier van de besturingsopties van de Vita gebruik wordt gemaakt. Uncharted maakt bovendien duidelijk dat de Vita veel voordeel heeft van het goede scherm. Daar is zoveel detail op zichtbaar, dat er meer tegenstanders in beeld gebracht kunnen worden dan je van een handheld gewend bent.
Ook in het nieuwe Unit 13 wordt dat duidelijk. Dat is een lekker volwaardige derde persoon shooter die er goed uitziet, met alle opties die je van een shooter mag verwachten. Je kunt dekking zoeken, vanuit dekking schieten, aanleggen en sluipen. Verder kun je wapens en munitie oppikken van gevallen tegenstanders. Het spel is opgedeeld in levels waarin je doelen dient te behalen. Waar nodig geeft een pijl boven in beeld aan waar je heen moet, al word je meestal aan je lot overgelaten. Het level dat we konden spelen, speelde zich af in een wat generieke fabriek, maar de game neemt je ook mee naar exotischer locaties. Je kunt daarbij kiezen welke rol je wilt spelen. Je kunt het strijdperk betreden als Pointman, Infiltrator, Marksman of Technician. De game is in door twee spelers in co-op te spelen en ontwikkelaar Zipper Interactive, bekend van de Socom-games, belooft dagelijks nieuwe challenges online te zetten, waarin spelers moeten proberen een High Value Target uit te schakelen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Unit 13Motorstorm RC
In het nieuwe Motorstorm RC draait het om radiografisch bestuurbare autootjes. Het is dus een 'speelgoedversie' van de Motorstorm-games die verschenen voor de PlayStation 3. Het is weer zo'n game die voor zowel de Vita als de PS3 wordt uitgebracht. De game bevat zestien tracks op vier verschillende locaties. Het zijn allemaal afgezette tracks, die wat weg hebben van kartbanen. Ontwikkelaar Evolution Studios heeft de besturing van de wagens flink aangepast om hem overeen te laten komen met de besturing van echte radiografisch bestuurbare auto's. Bochten maken is daarmee even wennen. Gelukkig is er van alles in te stellen. Je speelt op de Vita tegen drie virtuele tegenstanders die je ziet in de vorm van gekleurde pijlen die over het circuit scheuren.
Opvallend is dat je veel overzicht hebt over het circuit, wat ook inhoudt dat je van de kleine wagens op het circuit weinig ziet. Je kunt het camerastandpunt wel iets aanpassen, maar erg ver inzoomen kun je niet. Ook voor Motorstorm RC geldt overigens dat je de game maar één keer hoeft aan te schaffen. Als je de game voor de PS Vita koopt, kun je hem gratis downloaden voor de PS3 en andersom. Verder kun je ook hier van alles delen op internet, via sites als Facebook. Je kunt opscheppen over wat je hebt bereikt, en vrienden uitdagen om je prestaties te verbeteren of om het tegen je op te nemen. Hoewel de makers tijdens onze speelsessie spraken over diverse soorten auto's die je gedurende de game kunt bemachtigen, wilden ze helaas geen voorbeelden noemen.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Mototstorm RC
Gravity Rush
Waar Motorstorm RC en Unit 13 het zoeken in bekende genres, probeert producer Keiichiro Toyama iets geheel nieuws te doen op de Vita. De man achter de horrorgames Silent Hill en Siren mocht van Sony zijn fantasie de vrije loop laten met Gravity Rush. Dat levert een game op rond een tienermeisje dat verzeild raakt in de stad Hekseville. Of ze daar even de wereld wil redden. Waar ze precies tegen vecht, werd uit de speelsessie niet helemaal duidelijk. We zagen kleur- en fantasierijke tegenstanders in vele verschijningsvormen, met hier en daar een boss tussendoor. Wat Gravity Rush bijzonder maakt, is het gebruik van zwaartekracht. Je kunt het meisje met een druk op de knop een meter boven de grond laten zweven. Daarna kijk je met de rechterstick om je heen, al kun je daar ook de tiltfunctie voor gebruiken. Vervolgens kun je met een druk op een knop vooruit schieten, liefst op tegenstanders of bepaalde markeringen af. Mocht je op een muur af vliegen, dan kun je daar op landen, wat tot gevolg heeft dat de wereld een kwartslag draait.
Je kunt je zwevende positie ook opheffen, waarna je naar beneden stort. Dan is het zaak om op tijd je val te breken. Je vecht in Gravity Rush dus tegen wat vage tegenstanders, al heb je daar opvallend weinig middelen voor. Je hebt geen wapens. Eigenlijk kun je alleen schoppen. Je kunt dus op tegenstanders aflopen en ze een schop verkopen. Leuker is dat je dat ook kunt doen als je op een tegenstander af vliegt. Dan is het schoppen veel lastiger te timen, maar het kan wel. Tegenstanders zijn er in soorten en maten. Zo zijn er die al vliegend jou alleen kunnen bestoken zodra je zelf zweeft. Alle combi's zijn verder mogelijk. Vijanden die ground to air vechten, air to ground en ground to ground. Het is dus zaak om uit te zoeken hoe je gevechten aan moet pakken. Daar tussendoor is Gravity Rush een game met erg veel verhaal, dat tussen de levels door wordt verteld in prachtige bewegende comic book-intermezzo's. Gravity Rush is een typisch Japanse game, maar wel één die prima aan zou kunnen slaan op de Westerse markt.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Gravity Rush
Escape Plan
Nog opvallender is het geheel zwart/witte Escape Plan, van Sony's Santa Monica Studio. Daarin speelt de zwaartekracht ook een rol, al is het op een meer traditionele manier. In de game spelen twee wat zielige poppetjes een hoofdrol. Je moet de kleine Lil en de grote Laarg veilig door het spel zien te loodsen, in een platformgame die een beetje doet denken aan LittleBigPlanet. In elke kamer waarin je terechtkomt wacht je een andere fysieke puzzel. Wat opviel tijdens de speelsessie was dat de makers opvallend weinig hulp geven bij de puzzels.
De oplossing van die puzzels schuilt meestal in het gebruik van het aanraakgevoelige beeldscherm en het aanraakgevoelige vlak op de achterkant van de Vita. Voor het zover is, dien je Lil of Laarg richting puzzel te bewegen door ze in de juiste richting te swipen. Daarna kun je voorwerpen in de kamer verplaatsen door op de voor- of achterkant te tappen. Via de achterkant tik je voorwerpen naar voren, via het scherm tik je ze naar achter. Er zijn veel meer opties. Zo kwamen wij op een punt waar Lil lucht op moest zuigen die we er vervolgens met kracht uit konden persen door het kleine poppetje via de achterkant en voorkant uit te knijpen. Lil schoot daarop vooruit, om zo op snelheid een hindernis te passeren.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
Escape PlanKogelrond
Verder in de demo kan Lil zichzelf kogelrond maken door lucht in te nemen, waarna hij naar boven zweeft en je hem met de tiltfunctie kunt besturen. Laarg maakt vooral gebruik van zijn gewicht. Zo kun je hem laten springen, waarmee hij op bepaalde plekken door de vloer kan breken en zo een doorgang kan forceren. Bij dat alles geldt dat zowel Lil als Laarg opvallend zwak zijn. Bij het minste of geringste vallen de twee te pletter, waarbij er niets meer dan een flinke plas zwarte inkt overblijft. Lil is zelfs zo zwak dat hij een buiteling over een baksteen al niet overleeft. En dat terwijl de game vol zit met hindernissen die enkel en alleen zijn bedoeld om de twee kapot te krijgen. Niet alleen met struikelpartijen, maar ook met grovere middelen. Van stroomstoten tot enorme hamers en vliegenmeppers die de twee uiteen doen spatten. Eigenlijk is Escape Plan dus het minder lieflijke broertje van LittleBigPlanet waar bovendien de kleur uit is verwijderd. De hulp ook, trouwens. Escape Plan heeft nog een voordeel ten opzichte van LittleBigPlanet 2 voor de Vita. De game is alleen als download te krijgen, wat hem goedkoper zal maken dan de games die in de winkel komen te liggen.
Hoe gaan de zaken?
Dat laatste, de prijs van games, is wellicht een belangrijk punt waar Sony opvallend weinig over kwijt wil. Het grote punt dat bij de Vita speelt, is niet zozeer de techniek. De Vita is ongetwijfeld de beste handheld die ooit op de markt verschenen is. Alleen verschijnt het apparaat op een lastig moment, en vooral: laat. Zoals Nintendo eerder dit jaar al merkte is de markt voor games in het handheld-segment razendsnel veranderd, met dank aan de tablet en de smartphone. Er is een enorme markt voor handheld-games waar zowel Sony als Nintendo jarenlang van hebben geprofiteerd. Alleen is die markt nu grotendeels overgenomen door partijen als Apple, HTC en Google, en door de duizenden kleine studiootjes die games maken voor smartphones en tablets.
Die ommekeer is er niet alleen op technisch vlak. Ook het businessmodel is inmiddels anders dan Sony en Nintendo gewend zijn. Dat maakt dat de games voor de Vita concurreren met games die voor een euro of iets meer zijn te downloaden voor smartphones en tablets. Daar zet Sony games tegenover die minimaal 40 euro moeten kosten. Dat zijn games die veel meer te bieden hebben dan de gemiddelde mobiele game, maar toch. Het prijsverschil is misschien wel groter dan het kwaliteitsverschil. Hoe dan ook, de 3DS bewijst dat de markt die Nintendo en Sony zo goed dachten te kennen de afgelopen jaren flink is veranderd. Dat maakt dat Sony zich wellicht meer zou moeten richten op downloadbare games als Escape Plan. Sony zou wellicht meer aan moeten sturen op het ontwikkelen van kleine, korte en vooral goedkoop te downloaden spellen. Het zou studio's moeten stimuleren om die te maken, zoals het bedrijf dat ook heeft gedaan voor de Minis die samen met de PSPGo werden gelanceerd. De Vita heeft de connectiviteit ervoor.
Helaas!
De video die je probeert te bekijken is niet langer beschikbaar op Tweakers.net.
De PS Vita kan ook overweg met augmented realityVoorlopige conclusie
De hardware van de PS Vita is indrukwekkend. Het apparaat heeft geen 3d-scherm, maar dat is wellicht juist een een slimme zet, want juist de beeldkwaliteit van de Vita biedt meerwaarde - samen met de link die je kunt leggen met de PlayStation 3. Ook voor wat de software betreft zit het wel snor. Er zijn interessante games in de maak. Technische showcases als Reality Fighters en Little Deviants, maar ook grafische toppers en serieuzere games als Unit 13, Uncharted: Golden Abyss, Gravity Rush en Escape Plan. Daarmee kan de PS Vita moeiteloos de concurrentie aan met zijn grote tegenstrever, de 3DS. De vraag is echter of de 3DS wel de grootste concurrent van de Vita is? De 3DS lijkt vooral last te hebben van de vele goedkope games die verschijnen voor tablets en smartphones, en dat gaat wellicht ook voor de PS Vita gelden. De vraag is of Sony een businessmodel kan verzinnen waarmee het de concurrentie met de mobiele platformen aan kan gaan.