Cookies op Tweakers

Tweakers is onderdeel van DPG Media en maakt gebruik van cookies, JavaScript en vergelijkbare technologie om je onder andere een optimale gebruikerservaring te bieden. Ook kan Tweakers hierdoor het gedrag van bezoekers vastleggen en analyseren. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Cookies accepteren' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt? Bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Paul Hulsebosch

Redacteur audio en games

Sony NGP

Voorlopige conclusie

Het maakt dat we aangenaam verrast zijn door de NGP. Grafisch is het apparaat top. Het kan met gemak vijf keer zoveel polygonen in beeld toveren als de PlayStation Portable en daarbij ook nog gebruikmaken van indrukwekkende belichtingstechnieken. Dat is te zien en vooral te merken aan games als Uncharted: Golden Abyss, waarbij opvalt dat het beeld op de handheld goed genoeg is om met diepte te werken. Het is opeens mogelijk om groepjes tegenstanders in de verte weer te geven, zonder dat het priegelig wordt. Toch zijn ook de gyroscoop, accelerometer en kompas erg leuke toevoegingen, want ze zorgen ervoor dat het erg prettig is om games op de NGP te besturen door de handheld te kantelen. Sony gaat de experimentele kant op met de touchpad op de rug van de NGP, maar het werkt wel. Het maakt vooral dat je games wel met touch kunt besturen, zoals bekend van telefoons en tablets, maar dan zonder dat je vingers in de weg zitten.

Nog experimenteler is de software voor gezichtsherkenning en augmented reality. Sony is er in geslaagd om software te ontwikkelen die geen kaartje nodig heeft om op te projecteren, zoals bij de PlayStation Portable of 3DS. Of de techniek ook veel gebruikt zal worden, is maar de vraag, maar indrukwekkend is hij zeker. Net als de rest van het apparaat, eigenlijk. Er is bovendien nog een laatste pluspunt, en dat is zeker niet het onbelangrijkste: de NGP ligt opvallend prettig in de hand. Beter dan de wat hoekige eerste versie van de PlayStation Portable en ook beter dan de later geïntroduceerde PSP Slim & Lite, om maar te zwijgen van de PSPGo en de 3DS. De NGP is iets breder dan de PSP en minder hoekig dan zijn voorganger. Zelfs minder hoekig dan de Slim & Lite. Door de plaatsing van de twee analoge sticks zijn de d-pad en gemerkte knoppen iets naar boven verschoven, waardoor beide duimen op een prettiger manier op de handheld liggen. Het maakt de NGP tot een zeer complete handheld die erg prettig in het gebruik is en er bovendien lekker stijlvol uitziet.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Lees meer

PS Vita Cross Platform Play Video van 15 december 2011
Ontwikkeling Uncharted 3 is afgerond Nieuws van 26 september 2011
Sony: PlayStation Vita is regiovrij Nieuws van 17 september 2011
'PlayStation Vita komt in oktober' Nieuws van 1 augustus 2011
Sony herstructureert top Nieuws van 29 juni 2011
Sony kondigt PSP2 aan Nieuws van 27 januari 2011

Reacties (122)

Wijzig sortering
Het lijkt erop dat Sony zijn huiswerk ditmaal goed gedaan heeft. Op papier ziet het ernaar uit dat ze de gulden middenweg hebben gevonden tussen hardware/innovativiteit/prijs. Hoewel de prijs nog even op zich laat wachten, maar als ik dan lees dat ze rekening hebben gehouden met verschillende onderdelen qua hardware om de prijs binnen de perken te houden, heb ik goede hoop.

Daarbij komt dat een dedicated handheld zich tegenwoordig op wat voor manier dan ook moet onderscheiden van alle smartphones en de steeds beter wordende hardware/software die deze meekrijgen. Nintendo doet dit door 3d ondersteuning en sony lijkt het te doen door de toch wel redelijk imposante hardware en een aantal snufjes die op smartphones nog niet te vinden zijn, maar op het eerste gezicht interessant lijken te zijn. Ik denk dan bijvoorbeeld aan dat touchpad aan de achterzijde, dat ook nog eens multitouch ondersteunt. Het zal even wennen zijn, maar ik kan mij herinneren dat in de tijd dat de Wii aangekondigd werd men ook redelijk sceptisch was over de besturing etc.

Belangrijkste vraag blijft voorlopig natuurlijk nog wat de adviesprijs gaat worden, als deze te hoog wordt, ben ik bang dat mensen ervan uitgaan dat op korte termijn smartphones zullen verschijnen die hetzelfde kunstje kunnen of lang wachten met de aanschaf van de NGP. Met als gevolg dat developers terughoudend zijn met de investering van geld en tijd in kwalitatief goede games, waardoor ze in feite in de situatie van de PSP komen (op de langere termijn).

Tot slot; Ik was eigenlijk van plan om geen handhelds meer aan te schaffen. De games spraken me niet aan, de technologie ook niet echt meer en de mate waarin upgrades en totaal nieuwe systemen verschenen was mij ook wat aan de hoge kant. Na het lezen van deze preview raak ik toch weer enthousiast, omdat dit beestje toch wel wat nieuwe dingen laat zien zonder dat het een hoog gimmick gehalte heeft. Enkel nog afwachten hoe prijs zal liggen en wat de launchtitels zijn (en wat de toekomst aan games te bieden heeft.)

En na het hele hacking debacle dat Sony is overkomen, gun ik ze dit soort positieve aandacht/berichten ook wel...
Tja het is next gen de techniek nu beschikbaar is zoveel verder.
dat betere GFX eerder onvermijdelijk is. Maar eerde factor hoeveel beter.
Het grootste voordeel vind ik juist het hogere resolutie sherm Digitale bijna SD
tweede analog stick.
Voor klassieke ps3 FPS gamen word volwaardiger ondersteund.
En voegd diverse dingen toe.

Ook ligd het beter dan de concurent in de hamd.


Dus con's
Diepte detail.
Rekenkracht
Ergonomie
volwaafdige gamepad.
Vele extra's
Ik vind het echt een gaaf ding, goede specs, waarschijnlijk een hoop connectiviteit met de ps3.
De adviesprijs weet ik nog niet, maar ik denk dat ik er niet meer dan 250 euro aan uit zou geven, ik heb het vermoeden dat het 250 voor de normale gaat zijn, en ca 300 voor de 3g versie, maar liefst zie ik dat natuurlijk goedkoper, want de 3g versie spreekt mij wel aan.
Wat wel mooi is dat veel van de extra snufjes dus voor iedereen beschikbaar zijn, omdat ze zijn ingebouwd in de basis-unit. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de PS3 dan was daar "Eye of Judgement" wat vereiste dat je de PS Eye kocht (en de rest van de starterkit). O.a. de prijs van zo'n kit en het feit dat er niet bijzonder veel PS Eye games waren destijds (en nog steeds niet) is dan een drempel.

Dat werkt natuurlijk twee kanten op; omdat verwacht wordt door andere developers dat er geen grote userbase voor PS Eye games zal zijn, wordt er niet veel ontwikkeld. Gevolg: weinig games, kleine userbase.

Door alles in de basis-unit beschikbaar te hebben, is elke NGP koper een potentiële klant voor een game die leunt op dit soort features.
Qua hardware ziet het er weer enorm goed uit. Net zoals bij de PSP toen die uitkwam. Doet Sony weer goed. De review maakt mij enthousiast. Ik heb een PSP Fat sinds deze uitkwam in Europa in 2005. Deze versie vind ik het fijnst in de hand liggen in vergelijking met de opvolgers. Ik hoop ook echt dat de nieuwe PSP ook goed in de hand ligt en dat er continu kwalitatief goede games op blijven verschijnen. Op de huidige PSP zijn die er naar mijn mening iets te weinig. Je moet wat beter zoeken. Verder hoop ik dat de joysticks beter aanvoelen. Dit vond ik een minpuntje bij de PSP Fat. Ik ben ook benieuwd naar het medium dat gebruikt zal worden. De draaiende UMD schijfjes vraten redelijk wat energie. Ik had daarom een extra accu gekocht.

Een vergelijking met de (3)DS is moeilijk te maken. Een andere doelgroep en uitgangspunten. Wel krijg ik van de 3D stand hoofdpijn. Het kan best dat Nintendo zich dit keer verslikt heeft....

[Reactie gewijzigd door edd_nl op 2 juni 2011 12:19]

Zeer mooi apparaat. Ik lees veel mensen die zich over de prijs zorgen maken. Ik denk niet dat dit een probleem is. Bij elke Sony console wordt weer geroepen dat het apparaat veel te duur zal zijn. En hoewel ze in verhouding tot de concurrenten altijd duur lanceren, verlagen ze altijd snel. Het zijn altijd alleen de early adopters die als eerste zo'n toestel kopen (dat is natuurlijk logisch, maar ik bedoel dus mensen die vrij consistent early adopter zijn). De mensen die er niet zoveel aan willen uitgeven wachten altijd. De PS2 is uiteindelijk flink marktleider geworden (nog steeds verkopen, 10 jaar na release, knap). De PS3 gaat ook deze kant op (ik ben zelf meer van de 360, maar de PS3 zou dit nu ook zijn, als de Wii niet zo'n casual voorsprong had).

Maar goed,
Ik moet zeggen dat de graphics, voor een handheld, zeker indrukwekkend zijn. Maar, naar mijn mening, zijn wel duidelijk van een handheld. Daarnaast lees ik nergens iets (en vertel het me even als ik er overheen gelezen heb) over framerate en refreshrate. Zelfs reactiesnelheid zal nu, denk ik, een factor worden. Ook om deze redenen denk ik dat de ervaring altijd handheld zal blijven. Maar dat is ook prima, ze moeten ook niet altijd hetzelfde als op console willen maken (wat ze nu wel ook doen d.m.v. touchpad/screen etc.). Vaak levert dit toch juist wat unieker ervaringen op. Kijk naar Killzone op de PSP. Is totaal anders qua gameplay, maar dit speelde ik veel liever op mijn PSP dan een FPS. Niet vanwege de controls of graphics, maar gewoon omdat zo'n game naar mening niet werkt op een klein scherm vlak voor je neus.
Ik hoop dus dat ze wel blijven inoveren om games leuk te houden op een handheld! Ik ben zeker zeer benieuwd wat dit voor gameontwikkelingen gaat veroorzaken! Sony, top notch!
Early adopters zijn altijd duur uit! Voorop willen lopen heeft zijn prijs.
'Volgens Sony zou de NGP krachtiger zijn dan zowel de Xbox 360 als de PS3, maar niets is minder waar. Dat komt onder andere door het aanwezige geheugen in de NGP, dat hoe dan ook trager is en zwaar drukt op de beschikbare geheugenbandbreedte.'

Gek dat Sont in zoveel moois dergelijk geheugen steekt, bij de PS3 was er het verwijt dat er te weinig in stak.

Lijkt toch een archilleshiel in de ontwerpen van Sony te zijn.
Je kunt je natuurlijk afvragen hoeveel geheugen je nu echt nodig hebt voor een spel. Ik kan me alleen indenken dat een level en wat andere basale zaken in het geheugen gepropt worden bij het opstarten en laden, en dat het meerendeel van een spel bepaald wordt door de grafische capaciteit van een handheld. Met meer geheugen zouden ze meer van een level in het geheugen kunnen laden wat minder i/o met de permanente opslag oplevert en misschien snellere laadtijden, maar ik kan me indenken dat daar niet zo heel veel waarde aan gehecht wordt.
Grafische "capaciteit" wordt in een zeer belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de textures, welke direct gerelateerd is aan de hoeveelheid geheugen. Dit is een typische Sony kwaal welke al duidelijk begon bij de Playstation 2, die op het gebied van textures ook bij lange na niet kon tippen aan de Dreamcast, laat staan de Xbox of Gamecube. De PSP had hier ook last van, dit apparaat kon hele mooi beelden toveren, maar de textures ontbraken alle detail. De PS3, zelfde laken een pak. En nu de NGP dus ook.
Grafische "capaciteit" wordt in een zeer belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de textures,
Specifiek: wordt bepaald door de resolutie vd textures, en op zo'n klein scherm met lage resolutie hoeven textures niet een hoge resolutie te hebben om er goed uit te zien.

Daarnaast is voor een mobiel apparaat het energiegebruik belangrijk, en sneller geheugen vergt meer energie. Daarom is ook het geheugen van veel smartphones en tablets relatief traag.

Of Sony hier een goed compromis heeft gevonden zal pas blijken als het ding op de markt is.
Nee de resolutie maar ook de variatie van textures zo ook meer variatie in verschillende objecten, ipv extreem kleine set en dan te keer gaan met vele intances.

Scenes kunnen dus kwa geometry detail veel complexer en stuk minder repetive zijn.
Grafische "capaciteit" wordt in een zeer belangrijke mate bepaald door de kwaliteit van de textures, welke direct gerelateerd is aan de hoeveelheid geheugen.
Gewoon geheugen of specifiek grafisch geheugen? Het lijkt me persoonlijk een beetje apart dat textures in het systeemgeheugen (RAM) opgeslagen zouden worden.

Maar wat me wel gelijk opviel bij de eerste screenshot was de brakke kwaliteit van de textures, vooral in de omgeving.
Waarschijn lijk heeft de PSP2, net als de Xbox 360 een soort van uniform geheugen, er is dan geen spraken meer van een scheiding tussen RAM en VRAM.
Verklein de afbeeldingen eens tot het formaat van het scherm van de NGP, dan oogt het direct al een stuk beter dan wanneer je het op een 20"+ monitor bekijkt.
Gek dat SONY in zoveel moois dergelijk geheugen steekt, bij de PS3 was er het verwijt dat er te weinig in stak.
Er was een paar dagen terug nog een gerucht dat SONY de NGP/Vita/whatever wat minder krachtig had gemaakt om te besparen op kosten en daarmee beter - qua prijs - kan concurreren met de 3DS;
http://www.gaminbuzz.com/has-sony-scaled-back-the-ngp/
Zoals bij ieder Sony product geldt hier: Eerst zien dan geloven. Sony heeft een trackrecord van het schromelijk overdrijven van de prestaties van de gebruikte hardware. Zo zou de Playstation 2 animaties van het niveau Toy Story kunnen doen en evenveel polygonen kunnen renderen als hier voor de NGP geciteerd. Echter meldde Sony er niet bij dat het daarbij enkel om polygonen ging die niet van belichting en textures waren voorzien. Het bekte natuurlijk wel lekker in de aanloop naar de concurrentie met de bestaande systemen, zoals nu dus ook op specificaties de 3DS van tafel wordt geveegd.

De PS3 zou ook games in 1080p kunnen renderen, en anderen op 120 fps. Uiteindelijk mag je blij zijn als je spel op een resolutie van 720p de 30 fps weet te behouden. Nu het qua verkopen weer wat beter gaat bij Sony na de relatief dramatische lancering van de PS3 (en de PSPgo) zie je de arrogantie gewoon weer terug kruipen in het beleid en hoe de berichten de media in worden geholpen. Enige terughoudendheid is geen verkeerd idee, ik wacht eerst wel af totdat hij daadwerkelijk beschikbaar is.
Als je werkelijk gameplaybeelden had opgezocht van de ngp, had je je misschien deze bevooroordeelde post kunnen besparen.

Check de uncharted filmpjes maar eens.
http://www.youtube.com/re..._query=uncharted+ngp&aq=f

En even terzijde
De PS3 zou ook games in 1080p kunnen renderen, en anderen op 120 fps.
Dit is beide mogelijk. 120fps is natuurlijk overdreven en onzinnig, maar er zijn weldegelijk games die in 1080p/60hz lopen.
Dit is een handon preview.
Dus geloofwaardig genoeg om mijn interrese te triggeren
Het concern gaat de experimentele kant op, door een touchpad op de rug van de NGP te monteren.
Op zich wel mooi natuurlijk, maar hoe gaat dat in de praktijk werken?
Een touchpad aan de onderkant lijkt me niet echt praktisch.
Ik vond het verrassend goed werken, en behoorlijk intuïtief.
Dat blijkt uit de review ook zo te zijn, één ander voordeel is dat je inderdaad niet met je dikke vingers over je eigen zichtveld heen beweegt. Ik verwacht dat het even wennen is maar uiteindelijk wel goed tot zijn recht komt.

Ik durf even niet meer te zeggen over de achterzijde ook multitouch is, maar daar ga ik wel vanuit 8)7

Je zou dit bijvoorbeeld kunnen gebruiken om met een verrekijker of een sniper rifle in te zoomen door je vingers naar of vanelkaar te bewegen. Of je camera draaien door je vingers te bewegen bij bijvoorbeeld een spel als GTA.

[Reactie gewijzigd door peerke1987 op 2 juni 2011 12:08]

ik wil wel een touchpad onder m'n bureau ( * D1N0 rent naar patentbureau in Texas)

Wat kan ie eigenlijk nog meer behalve gamen? Kun je het internet op? Is er een market voor simpele games zoals angry birds? Is het ook een mediaspeler? Kun je hem ook op een groot scherm aansluiten?

[Reactie gewijzigd door 140398 op 2 juni 2011 12:15]

Ik heb ergens gelezen dat je ook (deels) de android market op zou kunnen om dan bv de games die voor de Play uitgebracht zijn binnen te kunnen halen. Het zou in ieder geval een geweldige extra feature zijn als je de market in zou kunnen.
Geen hdmi-out jammer genoeg |:(
Met de 3G-variant van de NGP kan ook gps worden gebruikt.
Zit er in de 3G variant dan een GPS ontvanger of is dit puur om zo kaartmateriaal te kunnen downloaden? Of werkt de locatiebepaling dan via zendmasten? Dit laatste lijkt me niet heel wenselijk.

/edit: Quote

[Reactie gewijzigd door Ypho op 2 juni 2011 09:11]

Locatiebepaling via zendmasten is geen GPS. :+
Assisted GPS, meestal afgekort als A-GPS, is een techniek waarbij plaatsbepaling door een GPS-ontvanger wordt ondersteund (assisted) door informatie ontvangen van andere externe bronnen dan de GPS-satellieten. etc... Y U SO :+

[Reactie gewijzigd door CasaMan op 2 juni 2011 10:56]

A-GPS gebruikt inderdaad zendmasten. De zendmasten worden gebruikt om ongeveer te kijken waar het GPS apparaat zich bevindt, zodat de GPS zelf sneller een fix kan vinden.
Maar dat is nog altijd GPS met hulp van zendmasten. Locatiebepaling via alleen zendmasten is geen GPS. En dat is het enige wat GuidoH zegt.
Het datanetwerk word ook gebruikt om de Almanac binnen te halen, de info waarin staat welke sateliet waar in een baan om de aarde zit (dus de relaties tot elkaar)
http://en.wikipedia.org/wiki/GPS_signals#Almanac
Lees je eens in wat GPS en A-GPS betekenen, dit is al zo'n 3 jaar bij sommigen een misverstand. A-GPS is idd gewone GPS, maar dan beter aangezien het sneller een fix kan verkrijgen dmv andere lokatie-bepalende technieken.
Inderdaad, zit er dan geen gpsmodule in de non-3gversie?

Wel een mooi ding zo aan de hand van deze preview, de graphics in games zijn ook mooier dan ik ze op de pc (op max) wel heb gezien :)
Ik zie dat absoluut niet, de PC is superieur daaraan, dus ik weet niet waar je het over hebt of waar je naar kijkt... Of heb je het over die augmented reality beelden?
Zit er in de 3G variant dan een GPS ontvanger
Ja. In heel veel apperaten is dat een gecombineerde chip. een aardig voorbeeld is bijvoorbeeld de iPad: de WiFi only versie heeft geen GPS, de 3G versie wel. Omdat dus de 3G Chip ook de chip is die GPS afhandeld. (en ik dacht ook nog wat anders)
Ik kon ook op internet nergens vinden wat voor een formaat de games worden gemaakt.
Het zal wel geen UMD worden, en ook geen download only.
Verder moet ik deze machine gewoon hebben. Wipeout Fan van het eerste uur.
Een nieuwe soort memory cards hadden ze toch gezegd waar genoeg ruimte op zit om naast de game ook de updates en DLC ervoor op te slaan dacht ik.

[Reactie gewijzigd door Elazz op 2 juni 2011 11:40]

wat ik me afvraag wat voor processor of gpu heeft die?
is het kal el van invidia of zelf ontwikkeld als de processor van de ps3?
want als het geen standaard spul is dan kan je de NGP ( of ps vita ) onderscheiden van de smartphones.
kijk maar naar de processor van ps3 en xbox 360 ( alleen de processor en niet de 3d kaart)
de processor van de ps3 is (vele malen) sterker
4 cored a9 gpu met neon
4 cored power vr 5 xt/tx gpu

zelfde spul als in de ipad2, alleen 2x zoveel ervan. en gooi er nog is 128 v-ram bij ( heeft de iphone niet )

De NGP gaat zich onderscheiden door laag level programmeren en geen extra overhead door een te zwaar OS etc.

Gooi daar nog is grote budgets games bij en klaar ben je.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone 13 LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S21 5G Apple iPad Pro (2021) 11" Wi-Fi, 8GB ram Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True