Sony: Vita OS ook geschikt voor smartphones en tablets

Sony stelt dat het besturingssysteem waar de nieuwe PlayStation Vita-handheld op draait, flexibel genoeg is om ook gebruikt te worden op tablets en smartphones. Concrete plannen daarvoor heeft het Japanse bedrijf echter nog niet.

Kaz Hirai, de kersverse directeur en president van Sony Corporation, heeft tijdens een vragensessie met Japanse journalisten aangegeven dat het PlayStation Vita OS meer mogelijkheden biedt dan gaming alleen. Hij kreeg bijval van Yoshio Matsumoto, vice president van Sony Computer Entertainment, die stelde dat het besturingssysteem geschreven is voor de ARM-architectuur en daarmee de nodige voordelen biedt voor het bedrijf, zo schrijft Electronista.

Door de keuze voor ARM bij de ontwikkeling van de Vita is het voor Sony bijvoorbeeld mogelijk om het Vita OS en de bijbehorende LiveArea-touchinterface te porten naar smartphones en tablets die veelal ook op ARM-chips draaien. Concrete producten op basis van Vita OS werden echter nog niet gegeven, 'maar het is ontworpen met uitbreidingsmogelijkheden in het achterhoofd', aldus Matsumoto.

Sony heeft tot nu toe op zijn recente smartphones en tablets Android gebruikt. Het bedrijf heeft echter het deel van Ericsson uit de joint-venture Sony Ericsson overgenomen, waarbij Sony heeft aangegeven dat het zijn softwarediensten nauwer wil gaan integreren met zijn hardware. Het is daarom niet ondenkbaar dat het bedrijf naast zijn activiteiten met het Android-platform, ook wil experimenteren door tablets, smartphones en andere elektronica op basis van Vita OS te gaan bouwen. Het zou daarmee een eigen en breed inzetbaar platform in handen kunnen krijgen dat het, zoals iOS van Apple, geheel naar eigen hand kan zetten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-02-2012 • 17:17

44 Linkedin

Lees meer

Sony Ericsson houdt op te bestaan Nieuws van 16 februari 2012
Gamesverkoop daalt fors in VS Nieuws van 12 februari 2012
Sony verhelpt crashes PS Vita met update Nieuws van 21 december 2011

Reacties (44)

44
43
18
3
0
16
Wijzig sortering
Wat gaaf! Sony is goed bezig met haar hardware vs. software alignment! Zo is het programmeren van games en apps voor de PS Vita ook al vele malen makkelijker dan voor de PS3 en de PSP, zie voor meer informatie: http://news.softpedia.com...-Develop-For-219064.shtml en http://news.softpedia.com...-Develop-For-243595.shtml

Offtopic: Ik kan niet wachten tot ik mijn pre-order op kan halen de 22e!
Ik hoop nog eens op een console met een vrij verkrijgbare SDK...

OffT: Ophalen? Bij mij wordt die thuisbezorgd :+
Ik hou niet van dat gestresst wachten voor de deur, ik heb het liever zelf in de hand :p :p
Offtopic: Ik kan niet wachten tot ik mijn pre-order op kan halen de 22e!
ik heb 'm in december al in Japan aangeschaft ;)

ik kan vooral niet wachten tot de 22e omdat ik dan games kan kopen :) dat ene spel dat ik uit Japan mee had kan ik wel dromen zo onderhand. (alle japanse games zijn in het japans, dus was niet ideaal om er meer mee te nemen).
Had Kaz niet al vaker van die fantastische waanideeën als "de PS3 is een volwaardige PC, want je kunt er Linux op zetten en dan gewoon als desktop gebruiken" en zo? Dat heeft inderdaad ook lekker gerendeerd, ja.
Anoniem: 425395
@Seal6413 februari 2012 19:06
Nee dat was niet Kaz, maar "crazy" Ken Kutaragi.
Ze hadden volledig gelijk, het gesloten karakter van voornamelijk hun video-drivers hebben hier echter roet in't eten gegooid, de mogelijkheid daarentegen was er heus wel, zelf verprutst heet dat dan.
99% van de PC gebruikers speelt geen spelletjes en heeft helemaal geen supersnelle video drivers nodig. Maar het is een utopie gebleken dat je een cool stuk hardware kan ontwikkelen en vervolgens achterover kan leunen en denken dat een los groepje gebruikers er wel een fatsoenlijk OS voor gaat maken. Sony had ofwel zelf een fatsoenlijke Linux desktop distro moeten maken (en desktop gebruikers uitleggen dat hun Windows/Mac software er niet op werkt, het razende succes van ChromeOS laat zien dat dit niet zo makkelijk is), ofwel een compleet eigen desktop OS met hele eigen API etc moeten maken (kost kapitalen - en waarvoor? daar is ook geen software voor). Windows draait niet op Cell en OS X is niet te koop.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 februari 2012 23:01]

De video drivers zorgen voor veel meer dan gewoon spelletjes draaien, ik meen me zelfs te herinneren dat er uberhaupt geen drivers voor bestonden en dat alles via de cpu gerendered moest worden. Praktisch alle desktops shells gebruiken gpu (ook toen al), hardwarematige videodecoding ging niet en ga zo maar verder. Basically is het een utopie te denk dat deftige hardware waarvan je niet genoeg specificaties geeft, of deftig gebruik van de hardware downright gewoon blokkeert, er voor kan zorgen dat mensen het als een desktop gaan gebruiken. Ze hebben gewoon alles gedaan om een linux install te verhinderen uit schrik dat hun onder de kostprijs verkochte hardware voor andere dingen ging gebruikt worden dan dure spelletjes.
Misschien ben ik wat te kritisch, maar ik vind het een slecht verhaal dat Sony dus blijkbaar twee verschillende produktgroepen op mobiele OS en -hardware ontwikkeling heeft zitten.

Zo heb je toch alleen maar dat Android Xperia en Vita OS elkaar in de weg zitten en je de eenduidigheid ten opzichte van je klanten kwijtraakt?

Handheld Console gaming en mobiele telefonie zijn in elkaar over aan 't gaan, net zoals mp3-spelers en telefoons dat hebben gedaan en zoals mobiele telefonie en point-and-shoot fotografie dat doen. Dat wil niet zeggen dat er helemaal niks meer op de stand-alone markt voor muziekspelers, point-and-shoots en handheld consoles te verdienen valt, maar als Sony effectief wil zijn, kunnen ze hun produktlijn toch veel beter een continuum maken?

Daarmee bedoel ik een produktlijn met een handvol verschillende mobiele apparaten, die wel allemaal een gezamenlijke designtaal en besturingssysteem hebben. Dat maakt de produkten herkenbaarder, scheelt enorm in de ontwikkelkosten en op die manier creeer je veel makkelijker een eco-systeem voor je diensten.

Nu kan je een Xperia-spelletje niet op de Vita spelen. Voor app-ontwikkelaars is zo'n gefragmenteerd landschap helemaal niet aantrekkelijk. Vooral voor de Vita kan dat wel eens de doodsteek zijn. Maar nee hoor, Sony blijft steeds maar nieuwe proprietary formaten verzinnen.

Goed, Vita OS is dan dus ontwikkeld met "uitbreidingsmogelijkheden in het achterhoofd". Dat is toch verschrikkelijk?! Dit betekent dat er volkomen visieloos van een centrale aansturing dingen ontwikkeld worden. Zoiets is toch front-and-center van je mobiele strategie?

[/rant]

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 13 februari 2012 17:37]

Misschien ben ik wat te kritisch, maar ik vind het een slecht verhaal dat Sony dus blijkbaar twee verschillende produktgroepen op mobiele OS en -hardware ontwikkeling heeft zitten.
Dat doen Samsung en HTC anders ook hoor.

HTC heeft onlangs een mobiel OS overgenomen ( net zoals Google ooit Android heeft overgenomen van het bedrijf dat dat heeft opgezet).

Samsung heeft Bada.

Beiden hebben ook nog windows mobile in hun producten aanbod.

Samsung ontwikkeld met Intel aan Meego, en het is de verwachting dat Bada daar in opgenomen wordt.

Kortom, allemaal doen ze dat. Waarom? Simpel, ze willen niet afhankelijk zijn van 1 paard om op te wedden. En hun 'liefde' met Google gaat ook maar zo ver.
@EPart, Dreamvoid en arjankoole.

HTC en Samsung hebben dan ook beide geen console. Het verschil is dat Sony, naast puur maker van hardware, ook een content-leverancier wil zijn. De Vita verdient niet alleen op de hardware, maar moet ook zijn geld krijgen door de verkoop van games. Daarnaast is er ook nog eens de Sony Entertainment-afdeling...

Terwijl Samsung en HTC zich domweg richten op het (zo goedkoop) maken van leuke mobieltjes en daar een off-the-shelf OS op kunnen stoppen, zijn er voor Sony juist enorme voordelen te behalen door een echt platform/eco-systeem aan te bieden, waarbij er sprake is van integratie tussen gaming, mobiliteit en entertainment.

Samsung en HTC krijgen die meerwaarde al deels 'cadeau' via de Google Marketplace.

Bij Sony laten ze helaas al jaren de kans liggen om een killer platform te maken door het PlayStation Network, PlayStation games en Sony Entertainment films allemaal naadloos aan te bieden op al hun eigen apparaten. Ze maken telkens weer nieuwe apparaten, die een halfbakken trucje kunnen, met het liefst een nieuw formaat en halfslachtige legacy-ondersteuning.
Dat lijkt mij ook de reden. En Microsoft is Windows Phone ook flink aan het koppelen met de XBox, hier wil Sony toch iets tegenoverzetten voor de PlayStation?
Dat naadloos platform waar je op wacht van Sony zou er nog eens kunnen komen door de aanstelling van Kaz Hirai als nieuwe directeur. Deze man komt al van de Music en Computer entertainment afdeling van Sony. Zou dus goed kunnen zijn dat onder zijn bewind wordt gewerkt aan een apparaat dat alle content biedt, van games tot aan films etc.
Je hebt gelijk, Sony is intern gefragmenteerd en heeft een onlogische, slecht werkende strategie.

Overigens vind ik het Vita-OS niet zo bijzonder (met een korte test in de Media Markt Almere, dus niet diepgaand), het ligt naar mijn mening achter op de smartphone-OSen van nu. De browser is volgens reviews tevens traag en ontbreekt zowel aan HTML5 als Flash (dat laatste is niet zo erg, maar dat eerste wel, imo).

Wellicht, over een drietal of viertal jaren, is het wat. Maar ook dan heeft Sony naar mijn mening niet de kracht om dit echt goed te maken en te gebruiken.
tsja zoals de 3e zin luid:
Concrete plannen daarvoor heeft het Japanse bedrijf echter nog niet.
Vergeet niet dat sony de xperia lijn nog maar een paar maanden in handen heeft. Meest logisch uitkomst die ik zie naar aanleiding van dit bericht is dat op de xperia play 2/3 VitaOS binnen een VM draait zodat je vita games kan spelen binnen android. Dual boot is te klantonvriendelijk (wil wel bellen/whatsappen als ik een game speel) en door VitaOS in een mobiel te integreren word je mobiel erg beperkt en een android/vitaOS Hybride wordt te duur denk ik. Zoals de playbook het doet kan misschien nog wel: VitaOS die android apps kan draaien.
HTC heeft ook Windows Phone en Android toch? Of bedoel je dat niet?
Samsung is anders razend succesvol met zo'n "van alle walletjes" strategie: Android, WP7, Bada, Tizen, SmartTV, allemaal verschillende OSsen voor hun electronica.

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 februari 2012 22:51]

Ik vraag me af of het voor de markt en dus de consument wel zo wenselijk is om nog een mobile OS erbij te krijgen. Symbian is dood aan het bloeden, hetzelfde valt te verwachten voor BB OS.
Aan de andere kant is meer concurrentie wel altijd beter voor de prijs en keuzemogelijkheden.
Dit kan juist een stimulans worden voor app-bouwers om meer gestandaardiseerde html5 apps te maken in plaats van voor elk platform weer iets nieuw te moeten bouwen. Het wordt dan ook interessant om html5 en consoorten te verbteren, de meeste smartphone apps hebben hier voldoende aan, games enzo daarentegen zijn dan weer wel een probleem, maar bon, dat is een ander verhaal.

[Reactie gewijzigd door Terracotta op 13 februari 2012 19:31]

Dat is de theorie (en de vurige hoop voor de bouwers van marginale platforms), maar in de praktijk maakt bijna geen enkele developer HTML5 apps. En die liefde komt van twee kanten, vraag maar eens aan de gemiddelde iPhone, Android of WP7 bezitter of ze ook maar 1 HTML5 app/widget op hun telefoon hebben gezet (en ja, het is op alledrie ondersteund).

[Reactie gewijzigd door Dreamvoid op 13 februari 2012 22:49]

Anoniem: 406801
13 februari 2012 17:20
Vraag me af of dit wat kan worden op smartphones en tablets. Naja, ze kunnen een poging wagen. Misschien dat ze het positioneren zoals Samsung dat met bada gedaan heeft. Dus meer het middensegment en low-end smartphones.
Vraag ik me ook af. Ik denk niet dat het Vita OS op tablets een doorbraak wordt. Het gamen op een tablet blijft gewoon onhandig met de on screen buttons.
Android is ook uitgegroeid van iets dat enkel op telefoons draaide naar een OS dat je nu ook tablets, settopboxes en mediacentertjes ziet. Ik denk dat het OS van Sony, mits het goed in elkaar steekt natuurlijk, dat in principe ook best zou kunnen. Punt blijft natuurlijk wel dat ze wel tegen Android op moeten boxen, die inmiddels een behoorlijk marktaandeel heeft en al een tijdje meedraait, waardoor mensen misschien minder snel zullen overstappen. Zeker omdat je Android ook al op budgetphones ziet.
Enige stupid hier ben jij mr. fanboy... Hup terug je grot in.

On topic: ik ben eerder benieuwd naar in hoeverre het mogelijk is om android te porten op de ps Vita. Stel je voor, voor 250 euro android 4.0 op zulke harde hardware... Not bad, not bad at all
Bla bla it's al about apss stupid!
Maar als jij een bagger platform hebt gaat niemand daar apps voor maken. Een groot voordeel (of nadeel, net hoe je het wilt zien) van Android is juist dat apps vrij gemakkelijk te maken zijn en te distribueren zijn. Dat helpt zeker wel mee met de acceptatie van het platform.

Maar als je een platform hebt dat zo vast zit als een huis, dan kun je nog leuke apps hebben, de kans dat je het dan elders tegenkomt is niet zo heel groot.
Experia V mischien? :P Qua design zit die zwarte versie van de S niet veel naast de Vita (ook met transparante elementen), zou best nog wel eens een vervolg kunnen krijgen.
Of dit is een stukje PR informatie om het potentieel van de vita te onderstrepen of ze doen dit om ergens hun onderhandelings positie te verbeteren.

Op nog een Tablet en telefoon OS zit volgens mij echt niemand te wachten. iOS is gewoon dominant, Android en WP7 hebben iig als voordeel dat verschillende leveranciers er telefoons voor maken en dat de SDK's erg goed zijn.

Voor het porten van games is het OS niet het belangrijkste onderdeel, zeker niet voor baremetal toepassingen als de Vita. Maar kudo's voor de PR afdeling van Sony, ze krijgen het elke keer weer voor elkaar om het nieuws te halen.
Vraag me af waarom iedereen er zo negatief over doet? Het is een slick werkende OS die gewoon goed in elkaar zit en zeer soepel werkt! Heb de Vita al eens in mijn handen gehad maar volgende week is hij echt van mij! ben wel benieuwd of Sony er iets mee gaat doen jn de toekomst!
Sony gaat er zeker iets mee doen, net zoals de PSP. De OS van de PSP heeft ook meerdere malen een grote update gehad met betrekking tot de onderverdeling en werking van bepaalde "apps" en instellingen. Dit gaat hoogstwaarschijnlijk ook gewoon gebeuren bij de PSVita. Er zullen in het begin niet veel apps of games ervoor zijn maar naarmate het populairder wordt zal de rest van de features van de PSVita ook vast wel beter worden.

Daarnaast weet ik niet of het wel zo verstandig is om de Vita OS te porten naar tablets en smartphones. Het ziet er niet bepaald praktisch uit. Tevens denk ik niet dat men zit te wachten op nog een nieuwe smartphone OS. Wel leuk dat Sony het probeert, wie niet waagt wie niet wint.

Zelf ook de PS Vita stiekem gepreorderd, nu maar wachten op de 22e :Y)
Na het lezen van dit artikel begin ik mij af te vragen hoe lang het duurt voor de eerste port naar Android voor de PS Vita! Een soort van dual-boot idee, zoals op de HP Touchpad. Zou wel lollig zijn.
Leuk weer een OS erbij. Ben eg benieuwd wwat dit gaat worden als de plannen concreter zijn. Krijgen we dan ook belspelletjes?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee