Sony brengt Playstation Vita uit in Japan

Sony heeft in thuisland Japan zijn nieuwe handheldconsole de Playstation Vita op de markt gebracht. Uit de digitale handleiding blijken enkele nieuwe details met betrekking tot accounts, videoweergave en opslag van gebruikersdata.

Sony hoopt het met de Playstation Vita beter te doen dan met de Playstation Portable, dat alleen door een prijsdaling nog redelijk verkocht afgelopen periodes. Ook moet de Vita de concurrentie met Nintendo's kwakkelende 3DS aangaan. In Japan stonden bij de launch lange rijen bij de winkel en in de voorverkoop zou het apparaat uitverkocht zijn, maar dat zegt nog niets over de populariteit op lange termijn of de verkopen in andere landen. In de VS en Europa start de verkoop op 22 februari.

Uit de digitale handleiding zijn enkele nieuwe details over het apparaat bekend geworden. Zo kan er in tegenstelling tot eerdere berichten slechts een enkel Playstation Network-account aan de combinatie van Vita en geheugenkaart gekoppeld worden. Om met een ander account in te loggen moeten alle gebruikersgegevens gewist worden en een restore naar de fabrieksinstellingen doorgevoerd worden.

Van gegevens op de gamekaarten kan geen back-up gemaakt worden. Dit kan alleen van data op de geheugenkaarten. De savedata kan naar PS3 of een computer overgezet worden en via deze systemen ook naar een PSP. Verder is 1080p-ondersteuning standaard nog niet aanwezig, alleen 720p-weergave. Ook kunnen er zes LiveArea-schermen getoond worden, is er ondersteuning voor screenshots en kan het datagebruik via 3g bijgehouden worden. De accuduur zou drie tot vijf uur zijn, maar als er veel van 3g of wifi gebruikgemaakt wordt, is dit korter.

Door Olaf van Miltenburg

Nieuwscoördinator

17-12-2011 • 11:31

89 Linkedin

Lees meer

Sony verhelpt crashes PS Vita met update Nieuws van 21 december 2011
Sony: PlayStation Vita is regiovrij Nieuws van 17 september 2011

Reacties (89)

89
83
42
5
0
19
Wijzig sortering
die batterijduur is wel wat meer dan die 4-5 uur heb ik gemerkt. Ik zit al de hele dag af en aan met de Vita te spelen (ik liep vanochtend hier in Kyoto om 8:45 de deur van de winkel uit, heb sinds pak 'm beet 8:15 in de rij gestaan), en dat is cumulatief echt wel wat meer dan 4 of 5 uur. En dan heb ik nog de versie met 3G/GPS ook, wat dus nog wat meer accu pakt. (wordt hier in Japan meegeleverd met 100 uur gratis 3G Internet van NTT Docomo)

het enige wat nog niet werkt is de playstation store, maar dat komt omdat ik een Nederlandse PSN account heb, de Vita store zal er alleen nog voor Japan zijn gok ik.

Overigens piepte ie wel gelijk over een firmware update :)

[Reactie gewijzigd door arjankoole op 17 december 2011 13:11]

Is de firmware ook Nederlands / Engelstalig of alleen Japans?
Ja, Er zit gewoon Engels in de firmware. (Ik heb hem niet maar filmpjes gezien van eerste keer opstarten e.d.) Maar met de dure yen kan je alsnog beter wachten met kopen tot ie gewoon hier uit is. Ook is de X/O omgewisseld op japanese playstations. Is wel aan te wennen maar is toch weer lastig.

[Reactie gewijzigd door Cizard op 17 december 2011 21:12]

Is de firmware ook Nederlands / Engelstalig of alleen Japans?
De firmware bevat alle denkbare talen, je krijgt als je de vita voor het eerst opstart een paar keuzes, de vragen zelf worden in het engels gesteld, dat verraste me. :)
Er is een Live stream waar iemand op een Vita speelt en alles laat zien. Als het goed is moet hij weer binnen een half uur online zijn, omdat hij nu even een pauze neemt. Stream kwaliteit is overigens erg goed!!

http://www.twitch.tv/redsungamer
Ik ben heel benieuwd hoe het uiteindelijk gaat uitpakken. Het zal geen klapper worden denk ik, maar het zorgt er wel voor dat Sony op bijna elk gedeelte van de games markt een goed apparaat heeft. De PS3 als console, de Xperia lijn en de Vita. Er is op dit moment geen ander bedrijf dat zo'n complete line-up heeft volgens mij.

Het succes van de Vita staat of valt uiteindelijk wel met de games die er uitkomen. Ik heb zelf al tijden de PSP en dat is toch wel wat uitgedoofd bij mij, puur omdat er slechts zeer beperkt interessante nieuwe games voor uitkomen.
De Vita begint wel al met een enorm grote catalogus aan games: de PSVita-games, PSP-games en minis. Daar komen ook nog eens enkele PS3-games bij en later, met een systeemsoftware update de PSone-klassiekers.
De PS3 als console, de Xperia lijn en de Vita. Er is op dit moment geen ander bedrijf dat zo'n complete line-up heeft volgens mij.
Scherp opgemerkt. Sony's meest directe concurrenten (Apple, Microsoft en Nintendo) concurreren inderdaad allemaal slechts op 2 van die 3.

Maar, laten we eerlijk zijn, dat is vooral omdat ze met instappen in die markten geen directe grote winsten ziien.

[ietwat offtopic gaande]

Nintendo is puur een games-bedrijf, die ziet het niet als core business om een telefoon te maken. Daarnaast hebben ze het al moeilijk zat nu met tegenvallende 3DS verkopen en lauwe reactie op Wii-U.

Microsoft is als software-bedrijf met de XBox-hardware al ver buiten zijn vaarwater, maar doet het goed. Hun Windows Phone moet daarentegen nog aanslaan, maar nog belangrijker, ze maken zelf geen telefoonhardware. Ze zullen overigens wie Phone 7 wil licenseren voor puur een handheld echt niet tegenhouden!

Dan blijft Apple over, en houdt hun vooral in de gaten. Ze hebben geen console, maar hebben in een ver verleden daar ooit wel mee ge-experimenteerd (de onsuccesvolle Pippin). Dat ze een full-powered console maken zit er niet in, maar de AppleTV draait al iOS en heeft vergelijkbare specs als een iPhone 4.

Die is dus maar een os-update verwijderd van een "lightweight" gaming console... en dan heeft Sony wel een concurrent op alle fronten!
[/ietwat offtopic gaande]

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 18 december 2011 01:27]

Anoniem: 230001
17 december 2011 12:01
Ik overweeg de aanschaf van een Vita maar vind de speelduur van maximaal 3 - 5 uur aan de korte kant. Mijn 3 DS haalt gemakkelijk 7-9 uur met de vervangingsbatterij maar gezien het touchpad aan de achterkant van de Vita wordt dat lastig om daar een andere batterij te plaatsen.
De batterij is niet door de eindgebruiker te vervangen, zoals dat bij de PSP-1000, 2000, en 3000 wel mogelijk was. Ik heb een PSP-1000 uit het jaar 2005 en die werkt nog prima en is momenteel met de 3e batterij bezig.

De Vita word voor de meeste mensen een wegwerp-apparaat zodra de interne batterij door z'n recharge cycles heen is.
Dan wacht ik eerst op gebruikersinformatie voor wat de gemiddelde accuduur is. Heb geen zin om elke dag mijn Vita aan het net te hangen na een avondje gamen.
eindelijk komt er weer een krachtige portable op de markt!
na al dat slappe gedoe van nintendo komt er eindelijk een apparaat op de markt die de naam; "portable gaming machine" echt verdiend :)
met drie uur accutijd, hoe portable ben je dan?
met drie uur accutijd, hoe portable ben je dan?
mijn Vita speelt anders al ruim 6 uur lang Ultimate Marvel vs Capcom 3. Helaas kan je niet zien hoeveel uur je een spel gespeeld hebt, maar een ruwe schatting kan ik wel maken. Dat is inclusief 3G activiteit. (die dingen worden hier in Japan namelijk verkocht met 100 uur gratis 3G internet SIM kaartjes van NTT Docomo er al in)
Dit zijn allemaal dingen die met een FWU op te lossen zijn dus ik zou me er niet al te druk om maken. Dit apparaat gaat zeker scoren temeer omdat telefoons gewoon geen concurrentie zijn aangezien die neverdenooit zulke mooie en volledige/uitgebreide spellen zullen hebben.In principe kan deze device namelijk meer dan een smartphone. Dit is dan ook een gaming handheld en geen smartphone al gok ik dat skype wel gewoon zou moeten kunnen.

En al dat gezeik over de korte accuduur is ook bullshit want voor een handheld is dit bijzonder netjes namelijk (en dus allesbehalve kort)! Zeker met deze hardware!

[Reactie gewijzigd door Nokian95dude op 17 december 2011 12:50]

In vergelijking met de 3DS is dit helemaal niet bijzonder netjes, het is net zo lang (liever, kort). Voor een handheld die buitenshuis gebruikt wordt is 3-5 uur gewoon veel te kort en dat is mijn voornaamste bezwaar tegen deze Vita.
ja maar de 3ds heeft geen grafisch geweld zoals de vita. vergelijking als een smart en een porche. ze doen t allebij maar de smart kan langer op zn tank rijden. beetje domme vergelijking. en op de vita speel j toch geen uren achter elkaar. koop jij lkkr n 3ds.
Ik heb al een 3DS. Maar waarom zou je niet uren achter elkaar op een handheld spelen? Weleens gevlogen?
In business-class is er vaak en stopcontact voorzien :-)
De gemiddelde Nederlander vliegt niet zo heel vaak langer dan 5 uur gok ik :)
En dan heb je nog eten en inflight entertainment....

Had onlangs een 3DS mee op 11 uur vlucht. Speciaal extra accu's gekocht. Uiteindelijk maar 1 accu gebruikt; krijg lamme klauwen van zo'n ding, dus nonstop gamen gaat m niet worden...

Dus als de Vita een externe accu heeft gaat dat prima lukken.
Klopt. maar ik reageer vooral op dat je niet uren achtereen op een handheld zou spelen. waar koop je zo'n ding dan voor als je er maar een half uurtje per keer op speelt?
Grafisch vliegt de 3DS de PSP voorbij. En heeft (quote Nintendo) zelfs Wii-like grafische kracht. Voor de 3DS is dat méér dan genoeg, omdat deze het van de lagere prijs (Smartphone met vergelijkbare gfx is ongeveer 400-600 euro), jonger publiek (meeste kinderen hebben geen smartphone) en betere gameplay (knoppen!) hebben.

De PSV heeft dan wel betere GFX dan smortphones van vandaag, maar zal binnen 1/2 jaar ook weer ingehaald worden. Daarbij is de PSV op diezelfde doelgroep als de Smartphones (volwassenen) gericht. Deze doelgroep heeft dan ook wat meer geld te besteden (dan kinderen). Gelukkig heeft de PSV wel fysieke knoppen, wat het gewoon 100x beter voor games maakt dan wélke telefoon dan ook (mijn mening).

Dus ja, ik denk niet dat de 3DS / PSV en Smartphones vergeleken moeten worden wat betreft mobiel gamen.

Vergeleken tussen de 3DS en de PSV denk ik dat Nintendo weer aan het langste eind trekt met de leukste games (Mario, Zelda, MarioKart, FireEmblem, Kid Icarus) welke je niet op de PSV hebt.
En als je denkt dat die games de handheld verkopen niet verbeteren, moet je maar eens naar de verkopen van de 3DS nu kijken.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 17 december 2011 16:53]

Daarnaast bied sony ook nog een mobiele accu aan die je aan kan sluiten om het te verdubbelen oftewel: 6 tot 10 uur. Daarnaast de 3ds, iphone niet langer dan dit als je aan het gamen bent. Sony heeft tenminste gewoon een mooie reden ervoor: dubbele hardware van de ipad2 + nog vram.

Ik heb hem al gepre ordered bij gamemania. Officiele vita pre order doosje is al binnen. Het eerste ps product wat me heeft kunnen overtuigen het aan te schaffen...
Accuduur 3 tot 5 uur....

Kom nou, dat is toch niet meer van deze tijd?
En ik denk niet dat de gemiddelde gamer hem de hele tijd aan het stroom heeft hangen...
Dat is idd. totaal waardeloos. Ik had vroeger een Atari Lynx en die deed ook gemiddeld 4 uurtjes met zijn batterijen. Dat was echter in 1989, en nu zitten we tegen 2012 aan. Is dit nou echt niet te verbeteren?

Wel goede handel voor de accesoires. Minimaal één peperdure 'sd kaart' van $ony er bij , en nu dus ook nog een extra accu ..
Tsk, tsk. Het is het 1 of het andere he?

Oude DS specs - dan houdt deze het ongetwijfeld net zo lang vol.
Nieuwe Vita specs (lees: stukken krachtiger!) - dan vindt ik 3 tot 5 uur verdomd netjes.

En om er even iets dieper op in te gaan:


* Wie speelt er nu 3-5 uur lang op dat achtereenvolgens zonder halverwege dat ding eens aan te sluiten op een punt wat je kan gebruiken voor laden? Weinig, je houdt er rekening mee.

* Op genoeg plekken tijdens je trip kan je wel ergens opladen.

* Niet? Dan komen er 3rd party extra capaciteit accu's, zonnecelladers, wat dan ook.

Punt is, d'r wordt al vanaf dag 1 enorm moeilijk gedaan over het vermogen terwijl niemand ook echt feitelijk kan beweren door gebrek aan gebruikservaring of het ook daadwerkelijk een gebrekkig gegeven is.
Als ik op vakantie ga met m'n ouders, heerlijk 10 uur in de auto naar Italië...
Tja dan ben ik wel even bezig...
Auto-oplader is een optie...maar in het vliegtuig heb je geen autooplader ports?
Wat een gezwets; een 3DS gaat 3 uur mee, een iPhone haalt met GTA3 ook niet zo heel veel meer, dus wat is er dan niet van deze tijd aan 3-5 uur |:(
een 3DS gaat 3 uur mee
Die gaat echt wel langer mee hoor zo'n 4 tot 5 uur

en je snapt zelf ook wel dat als een handheld niet al te lang mee gaat je er ook vrij weinig aan hebt als je lange ritten maakt, 1 ding waar een handheld veel gebruikt word
Dat snap ik ook wel, maar als je zegt "dat is toch niet meer van deze tijd" dan impliceer je volgens mij dat het ook anders kan... En dat blijkt niet zo te zijn, aangezien andere handhelds het net zo lang/kort doen.
Als je er een hebt zou ik de accu door N maar laten vervangen dan (mits je nog binnen de 6 maanden zit). De 3DS hier gaat 6 uur mee in 3D en ongeveer 7 uur zonder 3D. Wel Wifi uit dan.

En eerlijk vind ik ook dit voor een handheld nog niet super vergeleken met de lite maar ok. 3-5 uur is gewoon te weinig.

Verders lijkt de Vita mij wel een mooie handheld maar ik wacht tot hij wat langer uit is en de developers echte handheld games ontwikkelen ipv grafische console ports.
ik vind het echt netjes om zoveel hardware kracht in dat kleine ding kwijt te kunnen. Heb zelf helemaal niks met die kleine dingen, maar het is en blijft een hele dope ontwikkeling. Zeker dat augmented reality gebeuren.
Hij is zo super netjes...
Maar ik wacht wel een paar maandjes op de slim & lite, met een meer helder scherm, betere batterijduur, lichter etc.

net als je bij de 3ds behoort te doen... Die 2e analoog stick wordt er wss in de toekomst standaard aan vast geplakt... Langleve fragmentatie
Anoniem: 374143
17 december 2011 13:31
Digitale handleiding hier

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee