PlayStation Vita is te gebruiken als PS3-controller

Op de Develop-conferentie heeft Sony laten zien dat de PlayStation Vita ook inzetbaar is als PlayStation 3-controller. Ook kunnen gamers hun savegames voor de Vita en PS3 uitwisselen en het tegen elkaar opnemen in multiplayer.

Sony besprak op de Develop-conferentie diverse manieren waarop de PlayStation Vita met de PlayStation 3 kan samenwerken. Phil Rogers, r&d-manager bij SCEE, noemde de Vita inzetbaar als controller voor de PlayStation 3, waarbij games bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de touchmogelijkheden op de voor- en achterkant van de handheld. De beelden worden door de PlayStation 3 gerenderd en draadloos naar de Vita gestreamd.

Geheel nieuw is deze functionaliteit niet; Sony toonde op de E3-beurs in 2006 al hoe het beeldscherm van de PSP kon worden ingezet als achteruitkijkspiegel in het racespel Formula One Championship Edition. Deze functionaliteit werd echter geschrapt voordat het spel in de winkel kwam te liggen.

Volgens Rogers keert Remote Play terug, waarmee de PlayStation 3 op afstand kan worden bestuurd door een PSP of PlayStation Vita. Verder kondigde Rogers Continuation Play-functionaliteit aan, waarbij save game-data kan worden uitgewisseld tussen de PS3- en Vita-versies van een spel. De synchronisatie gebeurt door de savegame op het PlayStation Network op te slaan. Sony kondigde soortgelijke uitwisselingsmogelijkheden aan voor geremasterde PSP-games op de PlayStation 3.

Tot slot liet Rogers zien dat cross-platform-multiplayer tussen beide spelcomputers mogelijk is. Dit werd gedemonstreerd door Wipeout 2048 op de Vita via PSN te laten verbinden met een aangepaste versie van Wipeout HD op de PlayStation 3. Volgens Rogers krijgt het poolspel Hustle Kings ook ondersteuning voor cross-platform-multiplayer.

Door Bart de Water

Nieuwsposter

03-08-2011 • 14:50

59 Linkedin

Submitter: OPSLAGHOND

Lees meer

Playstation 3 Video van 1 oktober 2012
Sony sluit Wipeout-ontwikkelaar Nieuws van 22 augustus 2012
Sony Japan werkt aan Rain en Puppeteer Nieuws van 15 augustus 2012
Sony: PlayStation Vita is regiovrij Nieuws van 17 september 2011
'PlayStation Vita komt in oktober' Nieuws van 1 augustus 2011

Reacties (59)

59
58
33
2
0
6
Wijzig sortering
zelfde als de Wii U dus? toevallig zeg dat ze hier opeens mee komen </sarcasm> :P
De Wii U is pas recent aangekondigd (rond dezelfde tijd als de Vita, waar bij de Vita er al meer bekend was). Ik denk niet dat dit hardwarematig zomaar even te realiseren is, dus de kans zit er inderdaad in dat het gewoon onafhankelijk van elkaar gebeurd is. Je hoeft verder ook niet echt briljant te zijn om zoiets te verzinnen. Verder is het natuurlijk ook iets anders. De Wii U controller is geen los gamesysteem op zichzelf.
Je hoeft verder ook niet echt briljant te zijn om zoiets te verzinnen.
Beste RaJitsu, briljantheid meten is bij mij weten een subjectief gegeven.
Rekening houdend met het feit dat de PS3 reeds lange tijd bestaat en oorspronkelijk was ontworpen zonder enige voorkennis dat dit stream-to-controller feature er zat aan te komen, is het inderdaad een 'relatief' knappe prestatie van sony om dit technisch mogelijk te maken. Als ik zie hoe traag technologie evolueert ( domotica is nog steeds niet overal geintegreerd, ik moet nog steeds mijn TV-remote gebruiken bij televisie kijken, en mijn ruimte-reisje moet ik voorlopig uitstellen tot 2048 ), dan vind ik deze streaming-controller gedachte wel al een klein klein beetje briljant!
het zat er altijd al in met remote play via wifi

wat overigens best aardig werkt op de oude PSP al
"ik moet nog steeds mijn TV-remote gebruiken bij televisie kijken"

Probeer de logitech Harmony (one of 1100) eens, in MTV Cribs openen ze daarmee de gordijnen :+ : http://www.logitech.com/en-gb/remotes/universal-remotes .

[Reactie gewijzigd door sdk1985 op 3 augustus 2011 19:43]

Mwah, de Vita en PS3 hebben beiden Bluetooth, dus een hardwarematige aanpassing was niet nodig.
Ik vraag me alleen af hoe het zit met de L2 en R2, want die heeft de PSVita niet. Zou dat gecombineerd kunnen worden met de reartouch of zoiets?
lijkt me redelijk logisch dat ze dat met reartouch gaan doen. Het zit op dezelfde plek ongeveer dus waarom niet?
probeer jij maar eens een HD-beeld over bluetooth te streamen _/-\o_ 'briljant' als je dat lukt.
Dit lijkt mij niet echts toevalligs. Zoals in de tekst hierboven staat, had Sony al soort gelijke functionaliteit in gedachte voor de psp. Los daarvan is zoiets implementeren niet iets wat je 1-2-3 uit een toverhoed kunt toveren. Er gaat veel tijd en geld zitten in R&D.
Handig iig voor de mensen die al een ps3 hebben met een enkele controller bijvoorbeeld. Albeit vraag ik me wel af hoeveel mensen hier daadwerkelijk gebruik van zullen maken. Een losse controller ligt veel fijner in de hand en is stukken lichter. Ook de batterij zal in draadloze controllers stukken beter zijn.
Dat men het toen der tijd niet heeft doorgezet met de psp is logisch, dit bied eigenlijk geen enkele meerwaarde. De PS Vita daarentegen beschikt over zowel een touchscreen alsmede een touchpad, twee besturingsmogelijkheden die de PS3 zelf nu niet heeft. Dit voegt dus extra functionaliteit toe.
De optie zit wel degelijk in de psp, sterker nog de meeste games zijn te streamen en dan kan je zelfs gamen.

Bij de ps vita is dit concept nog verder uitgebouwd.
ik zeg ook niet dat het toevallig is dat ze het KUNNEN.. ik zeg dat het "toevallig" is dat ze nu de aankondiging doen..

hoe dan ook is de nintendo console straks de nieuwe console en als ik de keuze ga hebben tussen een nieuwe console kopen straks, dan kies ik toch eerder voor de nintendo omdat (de verwachting is dat) hij aanzienlijk langer ondersteund gaat worden dan de xbox en ps3

dat ze de aankondiging nou doen is (imho) om te laten zien dat ze ook zoiets kunnen hoor.. dus kies alsjeblieft voor ons.. niet voor nintendo..

[Reactie gewijzigd door primanocte op 3 augustus 2011 15:15]

Dus jij gaat voor de nieuwe console van Nintendo omdat die langer ondersteuning zal hebben dan de Xbox360 en de PS3? Raar .. Aangezien dit voor Nintendo de 'Next-generation' console wordt, en Sony en Microsoft ook niet lang meer wachten vermoed ik.

Hoe kan je nou een NIEUWE console die er nog niet eens is, gaan vergelijken qua de duur van de ondersteuning tegenover consoles die al >5 jaar op de markt zijn, maar nog steeds de leiding hebben ..
je geeft al antwoord op je eigen vraag toch?

NU is dit de nieuwste console en zal dus het langste ondersteund worden.. (ten opzichte van de huidige generatie) als sony & microsoft met hun nieuwe spul komen (wat volgens hun allebij nog jaren gaat duren.. geloof ik niet... maar dat terzijde) dan zal de huidige console niet meer (breed) ondersteund blijven.. en is de nieuwe nintendo automatisch de in de komende jaren best ondersteunde console..

ik ben ook bang dat wanneer sony en microsoft met hun nieuwe hardware komen het weer de hoofdprijs gaat kosten (waarschijnlijk terecht door dure hardware etc, maar desalnietemin de hoofdprijs)
Remote play is al veel langer beschikbaar op het PS platform....

http://en.wikipedia.org/wiki/Remote_Play
Ahem en daarvoor was Nintendo met een paar NGC games met GBA connectiviteit.

Het meest awesome voorbeeld is:
http://en.wikipedia.org/wiki/The_Legend_of_Zelda:_Four_Swords_Adventures

Al die remote play functionaliteiten zijn erg beperkt. Eigenlijk de enige game die echt iets functioneels heeft is GT5 met de rear view mirror en ook dat is omslachtiger dan gewoon omhoog op het grote scherm kijken.

Bovendien zullen er weinig devs zijn die hierop inspringen omdat ze er niet vanuit kunnen gaan dat PS3 bezitters een Vita hebben en de instapprijs daarvoor zal ook hoger zijn dan de WiiU die het kant en klaar zal leveren.

Bovendien zijn er geen L2/R2 schouderknoppen op de Vita en die rear touchpad daartoe omtoveren kan erg omslachtig werken.

Sony is gewoon weer copycat aan het spelen, zoals zo vaak.
Eerst een hoop games zien die het implementeren en dan geloven!

[Reactie gewijzigd door Thief op 3 augustus 2011 18:48]

Je hoeft echter geen Einstein te zijn om "Remote Play" te bedenken en daar een concept over te schrijven. En zeker niet als de handheld in kwestie al een grotere broer heeft (Console).

Dus dan kan je Sony wel beschuldigen van het "kopieren" van de ideeen van de Nintendo, maar de kans is veel groter dat beide ideeen on afhankelijk van elkaar zijn uitgeschreven en geproduceerd.

Overigens was dit ook al mogelijk op de PSP.

[Reactie gewijzigd door Sniper-BoOyA- op 4 augustus 2011 08:39]

De koppeling tussen gamecube en gba was al in 2001 aangekondigd nog voor de gc op de markt kwam.

In 2005 kwam de psp pas op de markt met de ps2/ps3 connectiviteit...

Ik geloof dus niet dat het allemaal onafhankelijk van elkaar ontwikkeld is....

[Reactie gewijzigd door michel2506 op 4 augustus 2011 09:58]

Ze hebben de technologie ervoor, dus waarom niet? Ook zijn er al 50+ miljoen PS3-eigenaars.. Met functies als deze maakt dat een Vita erg interessant voor die mensen denk (en hoop) ik.
Waarom dan precies?

Als je een PS3 hebt speel ik liever op mijn PS3 dan op een handheld en verder is er nog geen enkele toepassing. Wat moeten we hier nou mee? Een achteruitkijkspiegel in een racegame.......nou wat een goed idee....en dat voor...wat? 200...300 euro?

Ik zie het nog niet zitten ;-) tenzij hij voor onder de 100,- op de markt komt en er leuke toepassingen verzonnen worden.
Sony toonde op de E3-beurs in 2006 al...
Als je het artikel leest zie je dat dit dus allang mogelijk is/was. De Wii-U is pas net bekend gemaakt, dus kun je het net zo goed omdraaien.
Zoals hierboven al vaker is aangegeven, Sony had al zoiets getoond met de PSP. Net zoals altijd, Nintendo doet WEER alsof hun iets bijzonders hebben uitgevonden, net als met de Wiimote, waar Sony EN Microsoft al jaren voordat deze op de markt kwam al prototypes had getoond.
En de GameCube (kon je ook al een GBA aan hangen). En de N64 had ook al zoiets, al was het daar nog geen complete GB, maar alleen een transfer pak. En de DreamCast deed ook al zoiets met zijn VMU.
Ze zijn dus weer lekker origineel bij Sony, zoals altijd. |:(
Nice, nu de xbox 360 nog. Wellicht gaat dit gebeuren via een W7 phone...
Ik meen in een product demo gezien te hebben dat je een wp7 kan gebruiken in combinatie met de Xbox. Ik zal eens een linkje op zoeken
Inderdaad, het was een combinatie van kinect en het touchscreen van een wp7 telefoon:
http://www.youtube.com/watch?v=2mktWd0-WGs
Wat is er in hemelsnaam mis met keuze voor de consument? Nu kan de koper kiezen om Sony of Nintendo te nemen en toch over de functionaliteit te beschikken. Ik kan dat alleen maar toejuichen. Goedzo, Sony. Geef je klanten wat de klanten van Nintendo ook krijgen. Ik zou eerder teleurgesteld zijn als ze dat niet zouden doen.
WiiU is verder gegaan waar PSP mee is begonnen als ik het zo zie.
PSP was te registreren met PS3 waarmee je vervolgens je media kon streamen van en naar PSP.
Dus het is niet zo dat sony er nu ineens mee aankomt.
merk wel dat er vaak hetzelfde word gezegd...

[Reactie gewijzigd door Raven_X3 op 5 augustus 2011 05:27]

Klinkt idd verdacht. Maar jah, enig meerwaarde als controller? Kan je dan ook een extra scherm gebruiken, of alleen controller.

Handig als je een vita hebt. Maar niet echt iets wat uitlokt om nog een vita extra te kopen.
Zou ook niet verstandig zijn als je door de controller-features verleid wordt tot de Vita. Althans het zou niet een sleutel-features mogen zijn, het is gewoon een extra, wat gappig/handig is om erbij te hebben als je toch al een PS3 hebt en de Vita sowieso al wilt hebben.

Maar hoe dan ook, waarom ook niet, als je het erbij krijgt en je wilt em al hebben, is het alleen maar mooi meegenomen die extra features.
Vetjes :)
Wat ik me wel afvraag: voor zover ik weet, heb je een PSN Plus abonnement nodig om games op te slaan in 'the cloud'. Houdt dit in dat je alleen met een PSN Plus abo saves kunt uitwisselen tussen de PSV en PS3?
Je kan al langere tijd je saves van de PS3 opslaan op USB. Deze mogelijkheid heb je van de psp en psv dan denk ik ook. Dus dat word aansluiten op n pc i guess
@SKdragon mij lijkt het wel chill als je de vita neer zet en gaat gamen op je ps3 controller bijv op vakantie. en zeker als de vita aansluitbaar is op een tv!
Daar maak je wel een punt, op de TV aansluiten, met een waardige TV-out zou het wel interessant kunnen zijn om de Dual Shock 3 via Bluetooth aan te sluiten op de Vita. Maar hoe dan ook blijf ik van mening dat ik het relaxter vind om lekker onderuit te hangen op een ligstoel een game te spelen dan dat ik de hele tijd in de caravan uitgebreid ga zitten gamen.

Dus ja, een soort van ja, maar ook weer niet :P
Het jammere is, dat het wel KAN, maar dat een ontwikkelaar het in zal moeten bouwen. Dat was met Remote Play op de PSP ook al het geval. Gevolg: vrijwel geen enkel spel ondersteunt het, op een paar pixeljunk games na.

Heel jammer dus, want dit is een geweldige optie. Dit gaat alleen werken als ze het zo weten uit te werken, dat het gewoon voor ALLE spellen werkt.

Hetzelfde geldt voor Continuation Play (PS3 games verder spelen op de Vita), als dat niet standaard werkt voor ALLE games, wordt het hooguit een leuke marketing-gimmick, simpelweg omdat de meeste developers het niet gaan ondersteunen.
Echter nu is er wel een duidelijk verschil, de PS Vita heeft meer te bieden waaronder de touch-screen, touchpad op de achterkant, sensors, nu zijn er meer mogelijkheden om in je game te stoppen, zoals voor bijvoorbeeld Uncharted bepaalde dingen statisch op de Vita tonen e.d.

Ook het scherm van de Vita bevat een veel hogere resolutie dan de traditionele PSP, en is daardoor ook aantrekkelijk, dan worden PS3 games/beelden veel beter weergegeven dan dat het van 1920x1080 wordt terug geduwd naar een minimaal formaat.
Meer mogelijkheden wel, maar geen enkele garantie dat developers dit ook gaan gebruiken. Ervaring leert dat dit dan ook niet gebeurt, want developers zien er gewoon de meerwaarde niet van (zeker niet bij cross-platform games).

Het zou geweldig zijn als dit heel veel gebruikt gaat worden, maar ik zie het gewoon niet gebeuren als het blijft bij een optie, die devs KUNNEN gebruiken.
Wel leuk een extra controller. Kan niet wachten op de vita.
Ik weet in ieder geval wel zeker dat de Vita door mij gekocht gaat worden ten tijde van de launch. Qua speculaties voor de E3, en de uiteindelijke feiten tijdens de E3 hebben mij wel enthousiast gemaakt over deze kleine krachtpatser, waardoor deze mijn PSP Slim&Lite gaat vervangen.

Hoop echter wel dat ze de interface van het OS van de Vita weer gaan aanpassen, want al dat blauw en kiddie interface vind ik niet zoveel, maar daar moet ik ook niet teveel waarde aan hechten, het gaat om de games, de features, wat het beestje aankan, en dat is heel wat, in vergelijking met de PSP.

Hoop dat ze het wat goed aanpakken, de functionaliteit in bovenstaand artikel.
Zou het niet veel beter zijn om een ps3 controller op de vita aan te sluit ipv andersom? :X
verder wel een leuke toevoeging!
Op de psp is dat volgens mij mogelijk. Liefst zou ik allebij de functionaliteiten zien :p 1 van mijn ps3 controllers is wat brak namelijk.

Nou denk ik niet dat de PS vita hem word voor mij. De psp stelde mij persoonlijk teleur kwa games (je had toppers als gta en dergelijke maar dat vind ik niet de volle mep van zo'n apparaat waard).

@SKdragon De PS vita krijgt vast video out :) en dan nog zie ik wel toepassingen met bevestiging in een hoofdsteun van een auto of iets dergelijks.

[Reactie gewijzigd door svenk91 op 3 augustus 2011 14:56]

Bij de PS3 kon je toch alleen de XMB van de PS3 besturen, en geen spellen e.d.?
Daar gaat het om in dit artikel, waardoor je ook de 2 touch interfaces tot je beschikking hebt wanneer je een PS3 game aan het spelen bent.

Ik heb met mijn 'oude' PSP het 1x geprobeerd, toen was het alleen XMB door scrollen. Maar dat was ook niet geweldig omdat je met een fullHD resolutie zit die je streamed naar een PSP met een te lage resolutie voor die doeleinden. Dus het heeft nooit echt heel goed uitgepakt.
Gamen is bij sommige titels mogelijk.

Zie de volgende lijst:
http://community.us.plays.../3009832?start=0&tstart=0
Dit is ook al mogelijk met PS3 <-> PSPgo
Beetje dubbel op, de Vita heeft al controls van de PS3 controller (eindelijk dual analog stick!) en tevens ook de touch interface op voor- en achterkant.
Ik denk dat dat ook wel veel gebruikt gaat worden. Achterkant is helemaal handig voor geastures zonder dat je ook maar een deel van je scherm verliest qua zicht.
Gewoon dat ding op een helm monteren, zit je lekker in de actie :9
Zou wel vet zijn :P Virtual reality ftw!
Wipeout 2048. Ik hoop zo dat dat wat word.
Deze console moet er dus ook gewoon komen.
Als Sony de Playstation vita scherm ook kunnen laten samenwerken met de Playstation3.
dan doen ze het zelfde als nintendo met hun nieuwe Wii .

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee