PlayStation 3 krijgt wellicht eigen video-editor

Een bezoeker van de CES ontdekte bij Sony de nieuwe app PlayMemories Studio voor de PlayStation 3, waarmee video kan worden bewerkt. PlayMemories was al eerder aangekondigd in een andere vorm. Wanneer de app uitkomt is niet bekend.

Een lezer van Endgadget wist een dag voor de officiële opening al toegang te krijgen tot de stand van Sony op de CES en zag daar een PlayStation 3 waarop een nog onbekende applicatie draaide. De app heet PlayMemories Studio en moet gaan dienen als gebruiksvriendelijke video-editor. De bezoeker wist wat wazige foto's van de app te nemen. Bij de app hoort ook een Facebook-pagina, al is die op dit moment nog leeg.

Sony kondigde in september 2010 een PS3-applicatie aan die PlayMemories heet. Die was echter bedoeld om foto's te bekijken en niet om video te bewerken. In de destijds aangekondigde app was het mogelijk om foto's in zowel 2d als 3d te bekijken. De app is echter nooit vrijgegeven. Sony blijkt de naam van het nieuwe PlayMemories Studio al in oktober 2011 als handelmerk te hebben vastgelegd. In de omschrijving bij de aanvraag wordt de app aangeduid als 'software voor het bekijken, organiseren en bewerken van digitale foto's en video's'. Wanneer PlayMemories Studio beschikbaar komt, is niet bekend.

PlayMemories Studio op vage foto vanaf CES 2012 PlayMemories Studio op vage foto vanaf CES 2012

Door Paul Hulsebosch

Redacteur

09-01-2012 • 10:47

56 Linkedin

Submitter: himlims_

Reacties (56)

56
55
32
3
0
12
Wijzig sortering
Anoniem: 243667
9 januari 2012 10:50
Dit past wel bij de volledige beleving die Sony wil bieden, en met een beetje geluk kan je nu dus zonder tussenkomst van een PC je video's een beetje opleuken. Ik vind het wel een mooie feature (als het inderdaad klopt). Zo kan video-editing nog een gezellige activiteit op de bank worden ;)
Hmm, ik had liever gezien dat MKV e.d. ondersteund zou worden. De PS3 kan zo veel meer. De firmwareupdates voegen eigenlijk bijna niks toe, behalve een verbeterde beveiliging.

Laat de PS3 z'n naam waar maken en maak er, met een nieuwe firmware, een fatsoenlijk multimediaplatform van dat kan concurreren met mediaspelers.

Ik draai op m'n 2e PS3 een custom firmware waar ik Showtime PS3 Media Player op heb geïnstalleerd. Daar kan ik aardig wat bestanden mee afspelen. Wel een beetje treurig dat Sony daar zelf nooit mee gekomen is en dat hackers deze functionaliteit hebben toegevoegd.

Daar heeft Sony zich wel mee in de vingers gesneden; hun wens om piraterij tegen te gaan door MKV niet te ondersteunen heeft juist het tegenovergestelde bereikt.

[Reactie gewijzigd door Titan_Fox op 9 januari 2012 13:47]

Nou sorry, maar video editen? Echt waar Sony? Dit is het beste wat je kunt? 'It only does everything' slaat de plank volledig mis en om dat recht te breien komen ze met video editen? Hoeveel mensen zitten daar nu op te wachten? Geen uitzending gemist, videoverhuur, mkv ondersteuning, facebook, twitter, flickr, youtube of vimeo apps, maar video editen...

En waar wordt de meeste video tegenwoordig mee geschoten? Juist ja, mobiele telefoons. Welke zelf al wel wat kunnen editen en dat steeds meer gaan kunnen: iMovie op de iPhone.
En echt video editen gebeurt niet op de bank, das precisiewerk. Dus ook daar ga je niets winnen.

Sony moet gewoon eens een fatsoenlijk volwassen product gaan maken van de PS3 met een fatsoenlijke app SDK. En als ze dat niet kunnen, dan kunnen ze er beter mee stoppen .

[Reactie gewijzigd door cmegens op 9 januari 2012 12:14]

Relax, het blijft in eerste instantie een game machine, alles wat hij verder kan is mooi meegenomen, maar wat verwacht je nou voor die prijs?
Nee, het is een mediastation, datie verder ook nog spelletjes kan afspelen is mooi meegenomen...
Sorry hoor. Maar de PLAYstation is gemaakt om mee te gamen. Het kan ook goed mee als mediastation maar de overgrote meerderheid gebruikt het puur om te gamen en misschien af en toe een BluRay af te spelen. Zo wordt het trouwens ook gemarket.

Voor 250 kan je niet echt meer verwachten. Wil je echt meer? Bouw dan een HTPC met draadloze muis/keyboard en een controller.
Sorry, maar Sony beloofd meer, veel meer. It only does everything. Jaja, wanneer dan Sony?

Toen de PS3 door Sony gelanceerd werd, werd er nadruk gelegd op zijn enorme processingpower en mogelijkheden die dat met zich meebracht. Naast de Bluray ook het feit dat we zelfs Linux konden draaien liet ons consumenten denken dat dit apparaat heel veel zou gaan kunnen. Een volwaardige mediacenter moest nu eindelijk mogelijk zijn....

Ik zie hem niet.....
Tja je moet mensen natuurlijk wel zover krijgen volgend jaar dat ze straks +600 euro gaan neertellen voor de nieuwe PS4.

'want de PS3 zal het niet aankunnen' :+
maar niet vergeten dat je er lang wat aan hebt :) mensen die 7 jaar geleden ps3 voor 700 hebben gekocht. die hebben nog steeds de nieuwste :) en toen die tijd erg van genoten en nu nog steeds.


en mensen die nu een ps3 kopen voor 250. hebben over jaar of 2 niet meer de nieuwste console. en dus niet de nieuwste games zullen spelen.
Behalve games (toegegeven, dat doet ie goed) heb je er echter niet heel veel aan... Ja een Blu-Ray speler, maar die gebruik je ook veel minder vaak dan DVD toentertijd. Voor de verder rest kan de PS3 niet zo heel veel, zelfs de browser is erg slecht.. En de PS3 een mediaspeler noemen zou ik ook niet durven..

Om deze reden alleen al koop ik geen PS4 meer. De enige meerwaarde van de PS3 op mijn PS2 is betere graphics en Move gebleken. Vind ik de kosten eigenlijk niet verantwoorden. En gezien waar Sony nu mee komt op de mobiele markt komt, de Vita en de Xperia Play (sowieso hinken op 2 gedachtes), denk ik niet dat ze nu zo baanbrekend gaan zijn met de PS4.
Volkomen met je eens, volledig nutteloze toevoeging weer.
Net zoals die fotoviewer die we al eerder hebben gehad.
1 keer gebruikt om te zien wat het was en toen gelijk weer verwijderd.
Helaas vind Sony een tevreden consument niet zo heel erg belangrijk.

[Reactie gewijzigd door marco275 op 9 januari 2012 13:31]

Anoniem: 387337
@cmegens10 januari 2012 02:54
Waarom zou je op je PS3 op Facebook gaan? Klinkt nogal dom in mijn oren.

Video's bewerken past echt wel bij de PS3, aangezien er zoveel mensen zijn die graag gameplay recorden. Al mag Sony dan ook wel een record feature toevoegen!
Dan wordt het wel tijd voor Sony om NTSF te gaan ondersteunen op externe hdd's
Dit is niet Sony's fout maar die van Microsoft. Zij geven geen info vrij over hoe NTFS werkt. Alles moet dus via reverse engenering gedaan worden:

Wikipedia: Details on the implementation's internals are not released, which makes it difficult for third-party vendors to provide tools to handle NTFS.
Toch is het onder linux gelukt.
Helaas valt die code weer onder een licentie die waarschijnlijk door SONY niet gebruikt kan worden.
Ook is de code natuurlijk specifiek voor de linux kernel, maar ik vraag mij af of deze code niet op één of andere manier beschikbaar gesteld kan worden.
Mwah, Linux kan al jaren met NTFS omgaan. Probleem voor Sony wordt waarschijnlijk dat wanneer ze het standaard aanbieden met de PS3, dat er dan meteen een legertje advocaten van MS op de stoep staan.

Het wordt tijd dat Windows fatsoenlijke ondersteuning krijgt voor externe file systemen. Gewoon alles op ext4 en meteen geen last meer van rechtzaken.
Maar waarom staat dat legertje advocaten dan niet bij linux op de stoep ?

Het heeft te maken met wat Twilkie zegt. Er zijn geen publieke specificaties.
Sony zou net zoals het legertje linux hackers een driver moeten reverse engineren.
Sony werkt alleen met goedgekeurde specificaties.
Reden waarom MKV óók niet ondersteund wordt.
Omdat je van een kale kip niet kunt plukken. En bij Linux is het ook niet echt duidelijk hoe de aansprakelijkheid ligt. Ga je dan bij Ubuntu op de stoep staan, of verwijzen die dan weer naar de persoon die het ontwikkelt heeft?

Vergeet verder niet dat bijvoorbeeld TomTom de advocaten van MS aan de poort had, onder andere door lange bestandsnaam ondersteuning in FAT. En dat zit volgens mij al heel wat jaren in Linux. nieuws: Microsoft en TomTom schikken patentzaken
wel leuk extraatje maar ik ben bang dat er weinig mensen gebruik van zullen maken.
alleen als het mogelijk word om gameplays ook gelijk op tenemen en uploaden via ps3:)
Dat zou inderdaad een mooie toevoeging zijn, opnemen van gameplay video.

Verder vind ik het een nutteloze uitbreiding. Ongetwijfeld zullen er een paar mensen zijn die hier gelukkig van worden, maar het merendeel van de gebruikers zal nooit videobewerking verrichten op een PS3.

Waar blijft ondersteuning voor .mkv, NTSF, een goede media-manager, Xgamechat, een volwaardige browser.....
Waar blijft ondersteuning voor .mkv, NTSF
Dat is niet in hun belang als media-aanbieder. Waarom zouden ze?
Omdat de PS3 een multi media systeem zou moeten zijn.
Daarnaast, Sony bouwt en levert zelf apparaten die het wel kunnen (Pricewatch link)

[Reactie gewijzigd door AllSeeyinEye op 9 januari 2012 11:38]

ach de xbox360 ondersteunt ook geen ntfs :+
Ondersteuning voor mkv? Ik heb zelf geen PS3, maar ik dacht dat MKV playback net een sterk punt was van de PS3?
MKV wordt juist niet ondersteund.
nee omdat sony blu-rays moet verkopen en MKV de meest gebruikte codec is voor blu-ray rips.
gek hé 8)7
nitpick: MKV is géén codec maar een container formaat.
echt waar joh? dat heb ik nou nog nooit geweten @BeerenburgCola :z
Opnemen van gameplay heeft Microsoft een patent op dus denk het niet.
Lijkt me raar. Op PC zijn er tientallen tools waarmee je gameplay met gemak kan opnemen en uploaden naar youtube etc.
hmm.. Videobewerking op een console. Als je nou een screenrocorder app zou hebben en dan vervolgen deze app hebt om dan je eigen beelden te bewerken tof. Maar verder lijkt dit me vrij nutteloos. En vergeet dan niet dat je dit dan zou moeten doen met een controler.. Zit je weer met je pijltjes te klooie :'(
Met de PlayStation Move selecties maken en overgangseffecten slepen... zou best aardig kunnen werken. Gestures zou leuker zijn maarja, die boot heeft Sony aardig gemist :)
Met de move kunnen ze die boot nog wel inhalen.
Voordeel van de move is dat deze knoppen heeft!

Je kunt er muis-achtige dingen mee doen.
En die editor bedien je dan met een standaard Playstation controller? Dan moet Sony het wel simpel houden, of een heel gebruikersvriendelijke interface creëren. Waarom niet beide? Ik mag hopen dat het niet hetzelfde is als Vegas Pro proberen te navigeren met pijltjestoetsen.
En die editor bedien je dan met een standaard Playstation controller?
Gekke gedachte: playstation move.
Nog gekker, de analoge sticks... }:O
Ik weet het niet hoor, maar volgens mij was PlayMemories wel degelijk uitgebracht: http://nl.playstation.com/playmemories/
Omdat ik een Sony HX-9V heb (en natuurljk een 3D TV), had ik PlayMemories al geinstalleerd, maar nu kan het dus ook met de standaard Foto Viewer. Dus misschien dat het daarom weer teruggetrokken is.
Inderdaad. Ik heb dit, sinds ik een Sony 3D-tv heb aangeschaft, ook geïnstalleerd om even de 3D-foto's te showen aan geïnteresseerde visite. Niet dat het enorm veel voorstelde met wat foto's van smalle straatjes, bistrotafeltjes en bos. Waar Tweakers het vandaan haalt dat PlayMemories nooit is uitgebracht, is mij een raadsel.
weer een nutteloze functionaliteit voor de PS3 die maar door selectief groepje gebruikt gaat worden. Waar zijn de beloofde features en verbeteringen aan XBM? En waarom weer via facebook??

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 9 januari 2012 10:57]

Het moet wel simpel zijn. Vooral voor gezelschap is het bedoeld.
Voor het echte werk moet je toch een pc gebruiken.
Waarom? Voor professionals misschien maar de huis-tuin-en-keuken filmpjes is croppen, verplaatsen en overgangen meegeven al meer dan voldoende. Muziekje erachter en klaar.
Voor bepaalde effecten heb je toch wel professionele software nodig.
Ik hoop dat deze ook functioneert op de externe HD. Ik vind namelijk een veel groter gemis dat er geen thumbnails of previews op de Ext HD getoond worden. Alle kinderfilms staan bij ons op een Ext. HD, lezen kunnen ze nog niet dus plaatjes werken dan wel verhelderend.

(Edit: en ik ben ook visueel ingesteld)

[Reactie gewijzigd door hamsteg op 9 januari 2012 11:24]

Anoniem: 151857
9 januari 2012 11:50
Laat ze eerst maar eens een fatsoenlijke browser maken.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee