Schermen met een nieuw scherm
Titel |
NIntendo Switch 2 |

|
Ontwikkelaar |
Nintendo |
Releasedatum |
5 juni 2025 |
Groter, mooier, sneller, veelzijdiger, oftewel: beter. De Nintendo Switch 2 betekent in alle opzichten een stap omhoog ten opzichte van zijn voorganger. Dat is natuurlijk te verwachten als een consolefabrikant een nieuwe spelcomputer op de markt brengt. Wat de Nintendo Switch 2 allemaal in huis heeft en wat voor games verwacht mogen worden, onthulde Nintendo woensdag tijdens een Nintendo Direct-presentatie. De hele wereld maakte zo kennis met de nieuwe features, de releasedatum en de prijs. Dat de console op 5 juni op de markt komt en een adviesprijs van 470 euro heeft, wist je dus al. Toen de Japanse makers afscheid namen van het publiek begon voor Tweakers de dag echter pas: aansluitend op Nintendo Direct startte voor ons in Parijs een evenement waar we maar liefst vier uur hands-on konden met Nintendo’s nieuwe console.
Voor de gelegenheid had Nintendo een vleugel van het Grand Palais in het centrum van Parijs afgehuurd en daar drie grote zalen volgestouwd met televisies, Switch 2’s en games. Onder die games bevonden zich een groot aantal titels die voorbij zijn gekomen in de Nintendo Direct-presentatie. Het spel dat daarin het prominentst in de schijnwerpers stond, nam tijdens het evenement in zijn eentje een complete zaal in. Mario Kart World kon dus uitgebreid gespeeld worden. Twee trappen naar boven in zaal twee waren de Switch 2 Edition van Mario Party Jamboree en Donkey Kong Bananza te spelen. De laatste hal was voor alle andere games met daarbij Metroid Prime 4: Beyond, Drag & Drive en Nintendo Switch 2 Welcome Tour, maar ook diverse games van andere uitgevers, zoals Split Fiction en Cyberpunk 2077: Ultimate Edition.
Groter lcd-scherm met hdr
Over die games lees je verderop in deze preview meer. Onze aandacht ging natuurlijk in eerste instantie uit naar het apparaat zelf. Het was al bekend dat de Switch 2 groter is dan zijn voorganger, met ook een groter scherm: 7,9 inch tegenover de 6,2 inch van de oude Switch. Het oledscherm zoals we dat op de recentste Switch zagen wordt echter weer ingeruild voor een lcd-scherm. We hebben het hier echter over een 120Hz-scherm dat een maximumresolutie van 1080p draait en hdr ondersteunt. Resultaat: overtuigendere beelden dan we tot nu toe hebben gezien in de handheldmodus van de Switch. Een game als The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom laat dat goed zien. Het is een van de games waarvan Nintendo een Switch 2 Edition uitbrengt: games die een upgrade krijgen om optimaal gebruik te maken van de features die de Switch 2 brengt.
‘Mooier’ is echter niet het hele verhaal. De console heeft dus een 120Hz-scherm en we hebben ook al games gezien die met 120 frames per seconde draaien. Metroid Prime 4: Beyond is hiervan een voorbeeld. Die game beschikt over een Performance-mode en een Quality-mode, waarbij de Performance-mode met 120 frames per seconde op een 1080p-resolutie draait en de Quality-mode in 4k60. Nintendo Switch 2 Welcome Tour, een spel dat ontworpen is om de features van de console uit te lichten, biedt een minigame die gamers laat gokken naar welk aantal frames per seconde ze kijken: een ludieke manier om te laten zien hoeveel soepeler 120 frames per seconde eruitziet.
:strip_exif()/i/2007374586.jpeg?f=imagearticlefull)
Joy-Con-muis en GameChat-camera
Een ander in het oog springend onderdeel van de Switch 2 zijn de nieuwe Joy-Cons. De Joy-Con 2 is groter dan die van de originele Switch en de controllers zijn magnetisch gekoppeld aan de Switch 2. Ze los- en vastmaken gaat heel makkelijk. Houd een knop ingedrukt en de magneet laat los; houd de Joy-Con weer bij het apparaat en de controller klinkt zichzelf weer vast. Dit is een fijner systeem dan bij de oude Switch. De nieuwe Joy-Cons beschikken daarnaast over grotere knoppen bovenop. Die SL/SR-knoppen zijn van metaal, dus het is meteen duidelijk hoe de Joy-Cons zich vastmaken aan de Switch 2.
Joy-Con gebruiken als muis
Interessanter dan dat: je kunt de Joy-Con 2 een kwartslag draaien en gebruiken als muis. Yep, dat lees je goed. Een klein opzetstukje dat meegeleverd wordt zorgt dat de controller soepel over een tafel, muismat of zelfs je broek kan glijden en ik moet zeggen: dit werkt een stuk beter dan ik vooraf had gedacht. De Joy-Con 2 blijkt een aardig nauwkeurige en snelle muis te zijn en dat biedt uiteraard mogelijkheden. Ik speelde Metroid Prime 4: Beyond met in mijn linkerhand een Joy-Con op de normale manier, waarbij ik de linker thumbstick gebruikte om rond te lopen, en in mijn rechterhand een gedraaide Joy-Con die dienstdeed als muis. Dat voelde aanvankelijk onwennig, vooral omdat mijn hersenen even moeite hadden met links thumbstickbesturing en rechts een muis. Je mist dan toch de ‘WASD’. Andere games, zoals Drag & Drive, Nintendo Switch 2 Welcome Tour en Civilization VII lieten elk op hun eigen manier ook zien hoe nuttig een Joy-Con 2 als muis kan zijn voor de Switch 2. Met name Drag & Drive heb ik in Parijs uitgebreid kunnen testen en dat spel wist me zeer positief te verrassen. Verderop in deze preview lees je daarover meer.
:strip_exif()/i/2007378520.jpeg?f=imagearticlefull)
Meer opslag
Hier blijven we nog even hangen bij de hardware, want er zijn nog wat andere punten om even aan te stippen. Allereerst het plichtmatige riedeltje dat je al in onze andere content hebt kunnen lezen, maar dat hier toch ook even genoemd moet worden: de Switch 2 beschikt over 256GB aan opslag, wat op de Switch nog slechts 32GB was. Die opslagruimte is nog steeds uit te breiden met extern geheugen, maar dat moet wel met de snellere microSD Express-kaarten. De microSD-kaarten die gebruikt werden voor de oude Switch zijn niet snel genoeg voor de Switch 2. Verder heeft de Switch 2 een extra USB-C-poort aan de bovenkant van het scherm, een vrij verstelbare kickstand en een dock waarin een ventilator verwerkt zit. Dit laatste moet de console koel houden in het dock, wat moet zorgen voor stabielere prestaties. De Switch 2 heeft ook nog een iets grotere bluetoothantenne aan boord, die moet zorgen voor stabielere connecties met randapparatuur..
GameChat
De genoemde USB-C-poort aan de bovenkant is handig als je de console aan de lader wilt hangen, maar ook als je de nieuwe Switch 2-camera met de console wilt verbinden. Dit hangt samen met een nieuwe feature genaamd GameChat. De Joy-Cons en ook de nieuwe Pro Controller hebben een nieuwe ‘C-knop’. Als je op die knop drukt, open je het GameChat-menu. Hier kun je makkelijk en snel een videoverbinding maken met je vrienden terwijl je aan het spelen bent. Onder in beeld verschijnen dan streams van je vrienden. Dat kunnen gamplaybeelden zijn of, als ze beschikken over de Switch 2-camera, beelden van henzelf, eventueel over hun gameplaybeelden heen. Je kunt ieder iets anders aan het spelen zijn en dat dus ook zien van elkaar. Nintendo demonstreerde hoe je elkaars stream kunt bekijken, waardoor je elkaar zou kunnen voorzien van tips. Leuk, maar het voelde voor mij toch vooral als een gimmick, ook doordat de streams die je van andere mensen ziet in een ogenschijnlijk lage framerate afgespeeld werden. Dat zou mij meer irriteren dan dat ik echt plezier eruit zou halen.
:strip_exif()/i/2007374582.jpeg?f=imagearticlefull)
Wel leuk: het systeem beschikt over gezichtsherkenning en maakt daarmee in sommige games alleen een uitsnede van je gezicht. Die uitsnede wordt in Mario Party Jamboree dan bijvoorbeeld boven je gekozen personage in beeld gebracht, zodat je tegenstanders je gezicht zien tijdens het spelen. In de competitieve minispelletjes is het leuk om de gezichten van je medespelers te zien, zeker als je ze het nakijken geeft. Ook in Split Fiction, waarbij een van de spelers vaak even moet wachten op de ander, is het best grappig om even verveeld in de camera te kijken als je co-oppartner er al te lang over doet. Desgevraagd gaf Nintendo trouwens weinig uitsluitsel over of er ook thirdpartycamera’s gebruikt kunnen worden voor deze features. “We willen zoveel mogelijk hardware ondersteunen, maar het zal in de regel makkelijker zijn als er een Nintendo-camera wordt gebruikt”, meldden de ontwikkelaars tijdens een roundtable-interview.
Joy-Cons: wel vernieuwd, waarschijnlijk geen halleffect
Tijdens dat gesprek werd ook gevraagd naar de thumbsticks op de nieuwe Joy-Cons. Een logische vraag: de Switch heeft immers best last van stickdrift en er gingen enige tijd geruchten dat de Switch 2 wellicht halleffectthumbsticks zou hebben. Daarover werd tijdens de presentatie echter met geen woord gerept en ook tijdens het groepsinterview gingen de makers niet in op de technische details. Wel meldden de makers dat de thumbsticks van de Switch 2 helemaal opnieuw zijn ontworpen. Ze hebben daardoor en grotere range of movement en moeten ook soepeler aanvoelen. Dat verschil voelde ik tijdens het spelen eigenlijk niet echt. Ik had sterk het gevoel dat ik gewoon met dezelfde thumbsticks zat te spelen als op de Switch. De tijd zal leren of deze verbetering laten zien ten opzichte van de oude Switch-thumbsticks. Vooralsnog is er echter geen reden om aan te nemen dat de Switch 2 beschikt over halleffectthumbsticks.
Wat we (niet) weten over de chip en de graphics
Ook over de grafische chip maakte Nintendo geen details bekend. In zijn communicatie spreekt de Japanse consolefabrikant van ‘aanzienlijk betere cpu- en gpu-capaciteiten’, wat zonder verdere details natuurlijk weinig zegt. Toch weten we na het groepsinterview iets meer over de capaciteiten van de chip. Zo ondersteunt de Switch 2 DLSS: dat is logisch, want het stond al vast dat het zou gaan om een Nvidia-chip. Ook spraken de makers over de mogelijkheid die ontwikkelaars hebben om gebruik te maken van hardwareondersteuning voor raytracing, maar over de chip zelf werd niet gesproken.
Nieuwe puzzelstukjes
Toch betekent dat niet dat we er niet wijzer van zijn geworden. Het event bood wat nieuwe puzzelstukjes die netjes passen bij al eerder online gekomen puzzelstukjes. Zo gaan er al langer geruchten dat de Switch 2 gebruik zou maken van een Tegra T239-soc, die gebaseerd is op de Tegra T234-chip van Nvidia. Die zou beschikken over een custom gpu op basis van de Ampere-architectuur, die je ook wel kent uit de RTX 30-serie videokaarten. Dat zou de ondersteuning voor DLSS verklaren.
:strip_exif()/i/2007378540.jpeg?f=imagearticlefull)
Uit de specificaties van die T239 kon toen ook al opgemaakt worden dat de console sneller geheugen en snellere opslag zou krijgen en daarom ook een flinke stap zou maken op het gebied van laadtijden. Precies dat werd bij vrijwel elke game die ik speelde specifiek uitgelicht en zeker in Tears of the Kingdom was duidelijk merkbaar dat laadtijden een stuk korter zijn geworden. Dat sluit aan op de verwachtingen, net als ondersteuning voor DLSS en raytracing. Vooralsnog lijkt er dus weinig reden om aan te nemen dat de geruchten over de T239-chip niet kloppen.
Al eerder werden er vergelijkingen getrokken tussen waartoe die chip in staat zou zijn en wat het equivalent daarvan op de pc-markt zou zijn. Die vergelijking is altijd lastig, maar Digital Foundry gebruikte daar destijds een op 750MHz geklokte RTX 2050 voor. Dit blijft nattevingerwerk, maar ik ben geneigd te geloven dat die vergelijking aardig weergeeft waartoe de Switch 2 grafisch in staat is.
Grafische tegenvaller
Dat komt met name door de aanwezigheid van enkele multiplatformgames die ik door de jaren heen vaker heb gespeeld of heel recent nog heb gespeeld. Split Fiction heb ik bijvoorbeeld onlangs nog met veel plezier op de PlayStation 5 gespeeld. Nintendo maakte bekend dat Split Fiction een launchgame voor de Switch 2 zal zijn en de game was ook aanwezig op het evenement in Parijs. Je hoeft niet bepaald een kenner te zijn om te zien dat de Switch 2-versie echt een heel stuk minder mooi is dan de PS5- of Xbox-versie. Dat is op zich niet verrassend: vooraf leek op basis van bovengenoemde geruchten duidelijk dat de Switch 2 grafisch geen wondermachine zou worden. Toch viel het grafische niveau van Split Fiction me echt tegen. Dat komt ook omdat de prachtige werelden in die game juist door de sterke graphics zo indrukwekkend waren op de andere consoles. Dat effect komt op de Switch 2 een stuk minder goed naar voren.
Het verschil begint in de eerste plaats bij de resolutie. De game oogde zo onscherp dat ik het idee had naar een 1080p-resolutie te kijken, die geüpscaled werd naar 4k. Sterker nog: het zou me niet eens verbazen als de game in een nóg lagere resolutie werd gerenderd. Ik speelde het spel met de Switch 2 in een dock, dus op een normale televisie. Mijn ervaring met de oude Switch is dat dit soort games vaak wat beter ervanaf komt in de handheldmodus, dus op het kleinere scherm. Daar zou voor Split Fiction nog wel kans kunnen liggen. De game speelt ook veel met licht en wisselt donkere werelden af met vrolijke, lichte werelden, dus dat de Switch 2 hdr ondersteunt helpt alvast mee.
Upscaling
In zowel Split Fiction als Cyberpunk 2077: Ultimate Edition is goed te zien dat er onder de motorkap van de Switch 2 flink wordt gebruikgemaakt van upscaling. Strakke lijnen zien er in Cyberpunk bijvoorbeeld goed uit, maar daar waar lijntjes door elkaar lopen, bijvoorbeeld in het haar van personages, wordt het lastig. Er is dan een pixelig soort screendooreffect te zien. We zien dit de laatste jaren wel vaker in games en dat effect, en andere artefacten die voorbijkomen, duiden vaak op een net niet helemaal lekker werkende upscaler. Vergelijkbare effecten zijn in Split Fiction te zien.
Vooropgesteld: de Switch 2 en de games die ervoor gemaakt of geoptimaliseerd worden zijn nog in ontwikkeling. Toen ik opmerkte dat ik de graphics van Split Fiction op de Switch 2 wel érg ver achter die van de overige versies vond liggen, merkte een medewerker van Hazelight Studios meteen op dat dit nog ‘work in progress’ was. Dat zal best, maar er is geen lading polish ter wereld die dit in de buurt gaat krijgen van wat we op de overige consoles zien, zoveel is wel duidelijk.
Als we die vergelijking loslaten, is de winst op zichzelf dat games als Split Fiction en Cyberpunk 2077: Ultimate Edition wel naar de Switch 2 komen. Het is duidelijk dat de sterke punten van de console elders liggen. Weinig gamers zullen de Switch 2 kopen om er primair Split Fiction, Cyberpunk, FC 26 of Elden Ring op te gaan spelen. Mario, Zelda, Donky Kong en Metroid zullen de ‘system sellers’ blijven. Dat gamers vervolgens een groot aantal multiplatformgames ook kunnen spelen is vooral een mooie bonus, niet meer dat.
The Duskbloods exclusief naar Switch 2
Over Elden Ring gesproken: Nintendo sloot zijn Nintendo Direct-presentatie natuurlijk af met een aardige uitsmijter. Nintendo kondigde samen met FromSoftware een nieuwe titel aan, die alleen voor Nintendo Switch 2 verschijnt: The Duskbloods. De sfeer, de grafische stijl en de vijanden hebben in elk geval op en top de welbekende FromSoftware-sfeer, maar meer dan wat er in de Nintendo Direct werd getoond, weten we hierover helaas nog niet. Het geeft in elk geval aan dat FromSoftware gelooft in Nintendo’s nieuwe console, anders lijkt een exclusieve deal rond The Duskbloods natuurlijk niet zo heel handig. The Duskbloods is voorlopig nog toekomstmuziek, want de game zal op zijn vroegst in 2026 verschijnen.
Mario Kart World: 24 spelers en open wereld
Dan door naar de games: zoals gezegd kreeg geen game zoveel aandacht als Mario Kart World. De langverwachte opvolger van Mario Kart 8 Deluxe werd eerder dit jaar onthuld en uit die teaser konden we al verschillende dingen afleiden. Tijdens de Nintendo Direct van deze week werden niet alleen veel van die eerder ontdekte details bevestigd, er werd ook een wagonlading nieuwe informatie over ons uitgestort en natuurlijk konden we daarna ook zelf aan de slag met de game. Daarover meteen even dit: de assisted besturing kon niet uit. Je weet wel, dat je rondrijdt met zo’n lampje achter je kart, de n00b-mode? Die moest dus verplicht aan blijven tijdens de speelsessies in Parijs. Jammer, want dat is niet de manier waarop de meeste gamers Mario Kart spelen. Het is dan jammer om de eerste kennismaking met Mario Kart World op deze manier te moeten doen.
Gelukkig is er verder vooral goed nieuws te melden over Mario Kart World. De game neemt Mario Kart 8 als basis en brengt die basis op elke mogelijke manier naar een hoger niveau. Dat is top, maar daarbij komt ook een kanttekening. Die basis die zijn oorsprong dus vindt in Mario Kart 8 is duidelijk zichtbaar. Je herkent die game hier echt nog in en als je eenmaal speelt, voelt het ook niet meteen heel erg anders. Net zoals de Switch 2 een evolutie is van de Switch, is Mario Kart World een evolutie van Mario Kart 8. Wie een wereld van verschil verwacht, wordt misschien teleurgesteld.
Open wereld en 24 spelers
Toch is er wel een wereld van verschil. Letterlijk: Mario Kart World heeft een grote, open wereld waarin je onder meer vrij kunt rondrijden. Alle circuits in het spel hebben een plek in de wereld en je reist dus ook af naar die plekken als je daar gaat racen. Speel je een Grand Prix, dan mag je nu ook van de ene naar de andere locatie rijden, tussen de races door. Tof, al is het ook een makkelijk manier om wat laadtijden te omzeilen. De open wereld komt echter op allerlei andere manieren terug in de gameplay. Zo kent Mario Kart World een modus waarin je alleen of met vrienden vrij door de wereld heen kunt crossen en waarin je gebruik kunt maken van een Photo Mode. Daarnaast hebben we in Parijs ook de Knockout Tour kunnen uitproberen. Hier race je met 24 spelers van de ene naar de andere kant van de kaart, waarbij je zes tracks op rij afwerkt. Om de zoveel tijd kom je door een checkpoint en telkens valt de laatste speler af, tot er aan het einde één winnaar overblijft.
Die modus is leuk en spannend en dat komt mede door het aantal spelers. 24 Spelers op een baan zorgt voor chaos en spanning. Het getuigt ook van de mogelijkheden van de Switch 2 dat het apparaat nu probleemloos 24 karts en personages in de game weergeeft, inclusief al het spektakel dat je gewend bent van Mario Kart. Dat spektakel wordt natuurlijk mede veroorzaakt door de power-ups, waarvan Mario Kart World een aantal nieuwe varianten toevoegt. Zo zag ik het veertje dat je kent uit Mario-games, waarmee je korte tijd in de lucht kunt vliegen. Ook zijn er specifieke power-ups waardoor spelers tijdelijk extra groot worden. Verder zag ik gouden schildjes voorbij vliegen en zijn er naast vuurballen nu ook ijsballen. Raak je een tegenstander daarmee, dan zal zijn kart tijdelijk even glibberen en glijden. Er zijn er waarschijnlijk nog wel meer, maar de speeltijd was ook weer niet zo ruim dat ik er al te diep in heb kunnen duiken.
:strip_exif()/i/2007378618.jpeg?f=imagearticlefull)
Andere keuzes en waar is Link?
Dat geldt voor nog wel meer elementen. Uit hoeveel tracks de wereld precies bestaat, hoeveel personages en karts er zijn, zal later even goed bekeken moeten worden. Wel viel me op dat je niet langer wielen en een zweefzeil kiest. De selectie blijft bij het kiezen van en personage en een kart. De personages hebben daarbij een indicatie voor een bepaalde racestijl. Zo staat Luigi te boek als ‘pure racer’ en heet Mario een ‘allrounder’. Anderen hebben bijvoorbeeld ‘air’ als indicatie. Wat de impact daarvan is op de gameplay, ben ik nog niet helemaal achter. Verder viel op dat er een flink aantal nieuwe personages op het roster staan, maar opvallend genoeg ontbrak Link in het aanbod. Misschien dat we die als dlc gaan terugzien tegen de tijd dat er een nieuwe Zelda in zicht komt? Het kan ook dat Link er in de uiteindelijke versie van Mario Kart World wel gewoon bij is. Gevraagd naar waarom Link er niet tussen stond antwoordde een Nintendo-medewerker dat Link niet in deze demoversie van de game zit. Nou ja, zo ver was ik zelf ook al wel, maar wat dat betekent voor de uiteindelijke game moeten we dus afwachten.
De gameplay voelt in grote lijnen als die van Mario Kart 8 Deluxe, tenminste, als je in de assisted mode speelt. Toch brengt Mario Kart World ook wat vernieuwing. Ik noemde net het woord ‘spektakel’ al en de nieuwe grinds en wallrides lijken ook daaraan bij te gaan dragen. Je kunt je boosts in Mario Kart World dus ook op die manier verkrijgen. Ik heb dit zelf nog niet echt kunnen uitproberen, maar zag het andere mensen wel doen. Het ziet er gaaf uit en zal op diverse plaatsen in de spelwereld waarschijnlijk snellere lijnen opleveren.
Games worden (weer) duurder
Op voorhand is het enige nadeel aan Mario Kart World de prijs. Als je een Switch 2 koopt met Mario Kart World in de bundel, betaal je voor de digitale versie van de game slechts een meerprijs van 40 euro, wat erg meevalt. Los kost die versie echter 80 euro, terwijl de fysieke versie zelfs voor 90 euro over de toonbank gaat. Daarmee zet Nintendo de toon voor wat mogelijk het nieuwe normaal zal worden in het prijspeil van games. Zelfs op het nieuwe prijsniveau zullen games een gunstige ‘per uur prijs’ houden ten opzichte van veel andere vormen van entertainment. Het is hoe dan ook even slikken voor de consument, die nauwelijks heeft kunnen wennen aan de stijging van 60 naar 70 euro als standaardprijs voordat er alweer een schepje bovenop wordt gedaan.
Een kleine pleister op die wond kan komen via een nieuwe feature van de Nintendo Switch 2. Spelers kunnen via GameShare een game delen met maximaal drie andere Switch-consoles. Dat werkt vooral lokaal. Sommige games kunnen echter ook online gedeeld worden via GameChat. Dat laatste geldt alleen voor Nintendo Switch 2-consoles onderling. Lokaal kunnen diverse games ook gedeeld worden met Nintendo Switch-consoles. De oude Switch kan ondersteunde games ontvangen, maar niet zelf games delen via GameShare.
De presentatie tijdens Nintendo Direct en de speelsessie tijdens het evenement maakten al veel duidelijk over Mario Kart World, maar er valt waarschijnlijk nog veel meer te vertellen. Dat belooft Nintendo te gaan doen tijdens een aparte Nintendo Direct-livestream, die specifiek over deze nieuwe racegame gaat. Die presentatie staat gepland voor 15.00 uur op 17 april.
Donkey Kong, Zelda en rolstoelbasketbal
Op het evenement waren dus nog veel meer games, waarvan er in dit verhaal al een aantal voorbij zijn gekomen om specifieke onderdelen van de Switch 2-hardware te belichten. Het is echter leuk om even stil te staan bij een aantal van de games, want uiteindelijk is een spelcomputer zo succesvol als zijn games zijn. Goed om te weten: het aanbod aan games dat we in Parijs voorgeschoteld kregen, zal nagenoeg gelijk zijn aan wat er in mei in Zaandam te spelen is tijdens het Nintendo Switch 2-evenement dat gehouden wordt in het Taets Art and Event Park van 9 tot 11 mei. Daar kun je al deze games dus met eigen ogen gaan zien en uitproberen.
Rolstoelbasketbal met de muis op je broek
De denkbeeldige prijs voor grootste verrassing gaat voor mij naar Drag & Drive. Dit is de ‘rolstoelbasketbalgame’ die je in de Nintendo Direct hebt kunnen zien. Tijdens die presentatie was ik allerminst overtuigd. Het oogde als een kruising tussen Rocket League en Roller Champions, maar dan minder dynamisch, minder mooi, minder leuk. Dat blijkt complete onzin. Ik heb Drag & Drive een tijdje zitten spelen en kan niet anders zeggen dan dat ik me echt uitstekend vermaakt heb. Daarbij komt dat het ook een mooie showcase is voor de muisfunctie van de Joy-Cons, want je gebruikt voor dit spel beide controllers op hun zijkant, dus als muis.
De basis is simpel. Veeg je je rechter Joy-Con naar voren, dan geef je je rechterwiel een zet en draai je dus naar links, en je linker Joy-Con naar voren schuiven zorgt voor een bocht naar rechts. Duw ze tegelijk naar voren en je maakt rechtdoor snelheid. Een tutorial leert je die basis vrij snel aan, waarna je kunt experimenteren met bochtjes maken, snelheid maken en remmen en later ook met pakken van de bal en schieten op de basket. Je kunt de bal van iemand afpakken door tegen diegene aan te rijden en de bal zo los te beuken. Je schiet op de basket met behulp van de motion controls: maak met een van de Joy-Cons een werpbeweging en de bal vliegt richting de basket, waarbij je scoringskans groter wordt naarmate je rechter voor de basket stond. De zijkanten van de baan hebben opstaande randen, een soort quarterpipes, waardoor je ook richting de basket kunt vliegen en een dunk kunt uitvoeren. Doe je dat extra spectaculair, dan levert dat bonuspunten op. Een tweepunter levert dan bijvoorbeeld 2,2 punten op.
Ik vond het af en toe lastig om snel recht voor de basket te komen en raakte soms even kwijt waar de bal precies heen was gevolgen, maar dat is ook gewenning. Verder was ik naar hartenlust tegenstanders aan het opjagen, aan het overspelen met teamgenoten en driepunters of dunks aan het maken. Daarbij wisselde ik ook de ondergrond voor de Joy-Cons af. Dat de muisfunctie goed werkt op een gloedniuewe muismat verbaast me niet. Dat ik de Joy-Cons als een bezetene over m’n broek heen en weer aan het halen was, had ik vooraf echter niet verwacht. Nintendo stelt dat de muisfunctie goed kan werken op allerlei ondergronden en wanneer je op de bank zit en geen tafel voor je neus hebt, zijn je bovenbenen soms de bruikbaarste ondergrond voor een muis.
Hoe leuk ook, ik heb wel mijn twijfels of Drag & Drive een blijvertje is. De game heeft potentie, maar oogt nu nog wel erg simpel en ik heb geen idee of er meer game omheen zit. Zijn er verschillende spelmodi? Wordt er straks competitie ondersteund? Of is het stiekem toch meer een techdemo voor die muisfunctie? In dat laatste geval is de opzet in elk geval geslaagd, maar dan verwacht ik ook wel een zacht prijsje.
De game die gratis zou moeten zijn
Over prijzen gesproken: laten we het even hebben over de game die gratis bij de Switch 2 had moeten zitten, maar die gewoon apart geld kost. Tenminste, Nintendo Switch 2 Welcome Tour doet voor mij in alles denken aan Astro’s Playroom, het spel dat gratis bij de PlayStation 5 zat en dat gamers spelenderwijs kennis liet maken met alle features van de console en de DualSense-controller. Dat is wat Nintendo Switch 2 Welcome Tour ook is. Je loopt in of op een levensgrote Switch 2 rond en kunt her en der minigames spelen, die steeds te maken hebben met een feature van de Switch 2. Denk aan een spelletje waarbij je aan de nieuwe, verbeterde rumble moet voelen op welke plek de trillingen het sterkst zijn, of een spel waarbij je de Joy-Con als muis moet gebruiken om met een ruimteschip tussen allerlei bommen door te vliegen. Op zich leuk, maar komaan, dit had toch gewoon onderdeel van het basispakket van de Switch 2 moeten zijn? Hoeveel je los moet betalen voor de Welcome Tour heeft Nintendo nog niet bekendgemaakt. Wellicht wachten ze de reacties af en besluiten ze de game alsnog gewoon gratis te maken.
Drag & Drive, de Welcome Tour en natuurlijk ook Mario Kart World en The Duskbloods zijn allemaal games die gemaakt worden voor de Nintendo Switch. Er was echter nóg een speelbare game, die eveneens nieuw is: Donkey Kong Bananza. In deze nieuwe game zien we Donkey weer lekker jacht maken op gouden banaantjes, maar wat in de trailer en tijdens het spelen vooral opviel is de rol die destructability speelt. Donkey Kong beukt zich met speels gemak een weg door bergen heen, zolang hij daarin maar niet op staal of andere niet-vernietigbare structuren stuit. Ik heb de game niet heel lang gespeeld, maar merkte dat je eigen weg door de omgeving kunnen beuken ervoor zorgt dat je anders naar levels gaat kijken. Je hoeft immers niet over een berg heen: je kunt er ook gewoon doorheen en vaak vind je dan ook nog de nodige waardevolle items die begraven lagen of zelfs verborgen delen van de spelwereld. De game zag er daarnaast ook lekker vrolijk en komisch uit, waarbij de speciale effecten me om de oren vlogen. Donkey Kong: Bananza verschijnt net wat later dan de Switch 2 zelf: op 17 juli.
:strip_exif()/i/2007378644.jpeg?f=imagearticlefull)
Betere versies van Metroid, Zelda en Mario Party
Nintendo sprak in zijn presentatie over drie categorieën games die voor de Nintendo Switch 2 verschijnen. Er komen nieuwe games die voor de console gemaakt zijn en niet of niet altijd op de oude Switch verschijnen. Dan zijn er nog nog Switch-games die gewoon backwards compatible zijn. Nintendo zei hierover dat deze games ook zonder specifiek verbeterde versie zullen profiteren van de sterkere hardware, al is niet te zeggen in welke mate dat per game zal zijn. Verder zijn er dus nog games die een specifieke Switch 2 Edition zullen krijgen. Hier vind je allerlei games, met een aantal in het oog springende titels zoals The Legend of Zelda: Breath of the Wild en Tears of the Kingdom, Mario Party Jamboree en Metroid Prime 4: Beyond. Deze games krijgen dus een aparte Switch 2-versie. Die kan los gekocht worden, maar mensen die het origineel hebben op de Switch, kunnen een upgradepakket kopen om aan de Switch 2-versie te komen. Hoeveel die upgrades gaan kosten, is nog niet bekend.
Tijdens het spelen van de Switch 2 Editions valt de meerwaarde van de console op. Metroid is een shooter, dus dat de muisfunctie daar een meerwaarde is, moge duidelijk zijn. Ook in Mario Party Jamboree: Switch 2 Edition zien we de Switch 2-features uitgebreid terugkomen in de vorm van muisbesturing en met de features van GameChat komen de hoofden van de spelers in beeld boven hun personages. In de beide The Legend of Zelda-games zien we vooral betere prestaties. Zo duurt het laden bij fasttravellen aanzienlijk korter: binnen enkele seconden zien we Link op de nieuwe locatie verschijnen. Daarnaast zorgt hdr voor mooie lichteffecten en moeten de games stabieler draaien. Beide games hadden op de Switch soms last van framedrops. Dat moet op de Switch 2 verleden tijd zijn. Of dat zo is, durf ik nog niet te zeggen, want daarvoor heb ik de games niet uitgebreid genoeg kunnen spelen. Wel lijkt al duidelijk dat de Switch 2-versies van beide Zelda’s op dit platform technisch betere, stabielere games zijn.
Voorlopige conclusie
De eerste kennismaking met de Nintendo Switch 2 was vooral: veel. Nintendo kwam met veel informatie, veel nieuwe features en veel games, die ik onmogelijk allemaal tot me kon nemen in de uren die we kregen om de nieuwe console uit te proberen. Het belangrijkste is dat ik me er goed mee heb vermaakt. De Switch 2 doet een aantal dingen die weer net even anders zijn en dat is eigenlijk wat we een beetje verwachten van Nintendo.
De manier waarop je de Joy-Cons als muis kunt gebruiken heeft me verrast en werkt beter dan ik had gedacht. De grotere Joy-Cons voelen net wat fijner aan en de rumble vertoont meer detail. Hoewel het een lcd is in plaats van een oled, lijkt het scherm een stap omhoog, met dank aan de hogere resolutie en ondersteuning voor hdr.
De zwakke punten zijn echter ook evident. Multiplatformgames zullen nooit het best tot hun recht komen op de Switch 2, los van dat multiplatformgames natuurlijk ook kunnen profiteren van bijvoorbeeld de muisfunctie. Afgaande op de games die we nu in actie hebben gezien zijn de grafische mogelijkheden echter niet te vergelijken met die van de PlayStation 5 of de Xbox Series X/S. Dat is jammer, maar niet onverwacht en ook niet waarvoor gamers de console zullen kopen. Mario Kart World, Donkey Kong Bananza en wat later vast ook weer een nieuwe Mario- of Zelda-game: het blijven de sterkhouders van elke Nintendo-console en dat zal voor de Switch 2 niet anders zijn.
De Nintendo Switch 2 verschijnt op 5 juni 2025. De console kost 469 euro. Er is ook een bundel met de digitale versie van Mario Kart World beschikbaar voor 509 euro. De Nintendo Switch 2 Pro Controller kost 90 euro; de Switch 2 Camera kost 60 euro.
Redactie: Jurian Ubachs. Video: Mark van der Kruit. Eindredactie: Marger Verschuur.