De Samsung Galaxy S24 Ultra is een waardige opvolger van de S23 Ultra. De smartphone maakt nog strakkere foto’s, gaat langer mee op een acculading en heeft zeven jaar lang softwareondersteuning, waardoor deze tot 2031 wordt voorzien van beveiligingsupdates en OS-upgrades krijgt tot Android 21. Daarnaast heeft de smartphone een mooi plat, superfel scherm dat ook nog eens een strakke kleurstelling heeft. Het toestel is ook uitgerust met de krachtige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Deze chip throttlet wel wat sneller dan gemiddeld, maar in de dagelijkse praktijk merk je daar weinig van.
Samsung heeft enkele weken geleden de S24-serie aangekondigd, en een van de eerste woorden die het bedrijf daarbij liet vallen was kunstmatige intelligentie. Net als bij vele andere smartphonefabrikanten lijkt AI hét buzzword van 2024 te worden. De Galaxy S24 en S24+ hebben wij al in een andere review behandeld; nu is het de beurt aan de Samsung Galaxy S24 Ultra. De presentatie van de S24-serie ging dus voornamelijk over de nieuwe software, waarmee je in combinatie met AI dingen vooral slimmer en sneller kunt uitvoeren. Je zou er telefoongesprekken mee kunnen voeren in een andere taal, de schrijfstijl van chatberichten kunnen verbeteren en je foto's kunnen bijschaven. Samsung heeft al die nieuwe AI-features, en een paar bestaande, samengevoegd onder de merknaam 'Galaxy AI'. Een ander opvallend punt, dat Samsung tussen neus en lippen noemde, is de softwareondersteuning. Die is verlengd naar zeven jaar.
Als je niets hebt meegekregen van alle geruchten en aankondigingen en de smartphone voor het eerst ziet, zou je denken dat er bar weinig is veranderd aan het toestel, maar als je goed kijkt en je de vorige modellen nog herinnert, dan zie je dat het scherm van de S24 Ultra plat is. Het rechte scherm moet het volgens Samsung prettiger maken om op het scherm te schrijven met de ingebouwde S Pen. Rondom het oledscherm zit een smallere en symmetrische bezel, die het toestel een nog gestroomlijnder uiterlijk moet geven.
De behuizing is dit jaar van titanium. Samsung is niet de eerste fabrikant die deze keuze heeft gemaakt; de iPhone 15 Pro-serie heeft ook een behuizing van dit materiaal. Verder heeft Samsung de S24 Ultra uitgerust met de Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3, in tegenstelling tot de S24 en S24+ die beide een Exynos 2400 aan boord hebben.
Een andere opvallende kwestie is de prijs. Terwijl de S24 en S24+ 50 euro goedkoper zijn dan hun voorganger, is de S24 Ultra juist 50 euro duurder geworden.
Titanium behuizing, superfel scherm
Behuizing en scherm
De uiterlijke verschillen tussen de S22 Ultra en de S23 Ultra waren misschien niet zo groot. Het verschil tussen de S23 Ultra en S24 Ultra is iets duidelijker zichtbaar, al zijn de meeste daarvan op het eerste gezicht behoorlijk subtiel. Het grootste verschil, dat wel direct in het oog springt, is het scherm. Samsung heeft afscheid genomen van het afgeronde scherm en de S24 Ultra voorzien van een plat scherm. Dit is in mijn ogen een goede keuze want het kwam heel soms nog weleens voor dat er hier en daar een onbedoelde aanraking werd geregistreerd. Dit gebeurde niet heel vaak, Samsung had dat goed afgevangen, maar toch was het iets wat het afgelopen jaar een paar keer is gebeurd. Ook was het af en toe lastig als ik iets moest doen met het pennetje aan het uiteinde van het scherm. Ik gleed er dan vaak vanaf of als er iets geselecteerd of geschreven moest worden, werd dat niet altijd even goed geregistreerd. Het zijn kleine dingen die nauwelijks voorkwamen, maar het is fijn dat het nu zeker weten niet meer aan de orde is.
Samsung Galaxy S23 Ultra (links) en Samsung Galaxy S24 Ultra
Doordat het scherm plat is, vallen de randen wat meer op. Deze zijn net zo bol als die van de S23 Ultra, maar lijken iets boller omdat het scherm door het missen van de kromming iets smaller is geworden. Verder heeft de rand van de S24 Ultra een matte afwerking, waar de rand van de S23 Ultra een gladde afwerking had. De rand van de S24 Ultra voelt niet alleen anders door de afwerking, maar ook vanwege de materiaalkeuze. Ook Samsung heeft dit jaar gekozen voor titanium, een steviger lichter metaal dan aluminium dat Samsung eerder gebruikte. Veel lichter is het toestel echter niet geworden. Met een gewicht van 232 gram is de S24 Ultra twee gram minder zwaar dan zijn voorganger. Apple maakte enkele maanden geleden ook de overstap naar titanium voor de iPhone 15 en 15 Pro Max en die toestellen zijn wel wat lichter.
De achterkant van de S24 Ultra lijkt geen facelift te hebben gekregen en ziet er precies hetzelfde uit als die van de S23 Ultra. De camera’s zijn even groot en zitten op dezelfde plek en de glazen achterkant is net zo mat als het toestel van vorig jaar, maar dit keer van Gorilla Glass Victus 2. De telefoon is daardoor net zo ongevoelig voor vingerafdrukken als het vorige model. Het scherm wordt beschermd met Gorilla Glass Armor. Dit glas is steviger dan de Gorilla Glass Victus-laag die het vorige model aan boord had en is minder spiegelend. Daarnaast is het toestel weer voorzien van de IP68-certificering, wat betekent dat de smartphone stof- en waterdicht is. Het apparaat kan het een half uur op een diepte van anderhalve meter uithouden.
De S24 Ultra houdt heerlijk vast en ligt lekker in de hand. Door het mat afgewerkte titanium frame is de kans dat de smartphone uit je hand glijdt stukken kleiner geworden. Aan de linkerkant van het frame zitten de power- en volumeknoppen. Ze hebben dezelfde matte afwerking als het frame en hebben een goede feedback. Aan de bovenkant zijn twee microfoongaatjes te vinden. Aan de linkerzijde zit niets en aan de onderkant vind je de houder voor de S-Pen, een speakergaatje, de USB-C-poort, een microfoongaatje en het kaartslot, dat ruimte biedt voor twee simkaarten, maar geen microSD-kaart. De schermranden zijn op dit platte scherm symmetrisch en dat ziet er erg fijn en luxe uit.
S24 Ultra
S23 Ultra
Hoogte (mm)
162,3
163,4
Breedte (mm)
79,0
78,1
Dikte (mm)
8,6
8,9
Gewicht
233g
234g
Schermdiagonaal
6,8"
6,8"
Scherm: Plat en superfel
Er lijkt een nieuwe race te zijn begonnen. Waar wij de afgelopen jaren vooral zagen dat smartphones grotere accu’s, snellere processoren en camera’s met steeds meer megapixels kregen, lijkt nu de focus te zijn verschoven naar de schermen. De ene na de andere fabrikant belooft dit jaar toestellen uit te brengen met schermen die een helderheid van meer dan 2000cd/m² hebben. Als we dit in perspectief plaatsen, de schermen van de toptoestellen van vorig jaar haalden om en nabij de 1600cd/m², met hier en daar een uitzondering. In de praktijk haalden de toestellen dat (net) niet. Dat kan zijn omdat de opgegeven piek alleen wordt bereikt wanneer een zeer klein deel van het scherm wordt verlicht, of wanneer je naar hdr-beelden kijkt. Dit jaar lijkt het anders te zijn. Wij zijn dit jaar al meerdere smartphones tegengekomen die daadwerkelijk de 2000cd/m² voorbijschieten en ook Samsung heeft hoog ingezet op een hoge helderheid en belooft dat de S24 Ultra maar liefst een piekhelderheid van 2600cd/m² zou kunnen halen. Wij konden dan ook niet wachten om het toestel te meten met onze SpectraCal C6-colorimeter en Portrait Displays Calman Ultimate-analysesoftware.
De andere schermspecificaties zijn nagenoeg hetzelfde gebleven. Het is een ltpo-oled met een resolutie van 3120x1440 pixels en een pixeldichtheid van 505ppi. Net als voorgaande jaren kan het scherm traploos schakelen in verversingssnelheden tussen 1Hz en 120Hz en kan het scherm in de always-onmodus worden gezet, waarbij je ook de wallpaper ziet, en niet langer alleen de klok. Het scherm ondersteunt verder HDR10+ en kan 1 miljard kleuren weergeven.
Het scherm van de Samsung Galaxy S24 Ultra presteert op het gebied van helderheid ongeveer net zo goed als die van de S24+. In onze test met standaard sdr-testpatronen en een meting waarbij 33 procent van het scherm wit is, heeft de S24 Ultra een helderheid van 2146cd/m². Hoewel dat niet de beloofde 2600cd/m² is, is dat een mooie prestatie. Het toestel is daardoor een van de helderste toestellen van dit moment, samen met de S24 en S24+ die nog net een tandje helderder zijn. Wellicht komt dat doordat de schermen die helderheid pas halen bij een lager average picture level, of de hoeveelheid wit in beeld. Het zou ook kunnen dat de piek gereserveerd blijft voor hdr-weergave. Bij een meting waarbij 15 procent van het scherm wit is, komt de smartphone met 2483cd/m² erg dicht bij de beloofde helderheid. We hebben er alle vertrouwen in dat de beloofde 2600cd/m² ook daadwerkelijk kan worden bereikt onder iets andere, maar nog steeds realistische omstandigheden. Als we de meting uitvoeren op een volledig wit scherm, ligt de helderheid zoals verwacht een stuk lager. 1052cd/m² is een aardige score, maar in deze tijd zijn er veel toestellen die een stuk helderder kunnen. Wij zullen voor de zekerheid nog wat extra tests uitvoeren, want het toestel van vorig jaar scoort veel beter, evenals de S24 en S24+.
SDR Dimming en Ultra HDR
De Galaxy S24 en S24+ beschikken over SDR Dimming en Ultra HDR, relatief nieuwe Android-functies die al wel in recente Pixel-telefoons zaten, maar niet in eerdere Galaxy S-smartphones. Met SDR Dimming kan het scherm hdr- en sdr-content naast elkaar weergeven op de juiste helderheid. Zo ziet de rest van de interface er niet onprettig fel uit als je een hdr-video aanzet.
De functie 'Ultra HDR' maakt dat foto's die je met de telefoon maakt in hdr worden getoond, door naast de normale jpeg een speciale gain mapop te slaan. Hdr-foto's zijn op de S24-toestellen niet alleen te zien in de galerijapp. Dankzij Samsungs samenwerkingen met socialemedia-apps als Instagram, Snapchat en WhatsApp werkt het ook daar.
Als we kijken naar de minimale helderheid, scoort de S24 Ultra ook heel goed. Met een helderheid van 0,78cd/m² kan je rustig in totale duisternis met je smartphone in de weer zonder dat je met je ogen hoeft te knijpen.
Het instelmenu voor de kleurweergave bevat niet zoveel opties als die we tegenwoordig bij andere high-end smartphones zien. De stand die voor gebruikelijke sRGB-content de beste weergave biedt, is 'Natuurlijk'. Wil je dat de kleuren van je scherm spatten, dan kan je switchen naar de ‘'Levendig'-modus. Deze geeft de verzadiging van alle kleuren een boost.
Evenals de S23 Ultra beschikt de S24 Ultra over de functie 'Vision Booster', die de weergave op de achtergrond optimaliseert voor verschillende lichtomstandigheden. Grijstinten worden bij invallend licht bijvoorbeeld helderder weergegeven, zodat je het beeld ook dan nog duidelijk kunt zien. Er is echter geen mogelijkheid om Vision Booster handmatig aan of uit te zetten. Nieuw is de optie Aanpasbare kleurtint, waarbij het scherm zijn kleurtemperatuur automatisch aanpast aan die van het omgevingslicht. Apple iPhones hebben al jaren een dergelijke functie, genaamd True Tone. Samsung lijkt afgaande op de informatie in het instellingenmenu geen geavanceerdere lichtsensor te hebben geplaatst, maar gebruik te maken van de frontcamera. Dat lijkt in de praktijk wat trager te werken; de camera voortdurend uitlezen zou wellicht te veel van de accu vergen.
We hebben de kleurmetingen uitgevoerd in de natuurlijke stand, bij normaal omgevingslicht en met Aanpasbare kleurtint uitgeschakeld. De kleur- en grijsafwijking in onze metingen is juist weer heel goed. Met een afwijking van respectievelijk 1,30 en 1,09ΔE zitten ze ver onder de voor het menselijk oog zichtbare 3ΔE. Ook in de strengere colorcheckertest, waarin naast primaire kleuren en grijstinten ook verschillende mengkleuren worden doorgemeten, scoort de S24 Ultra bovengemiddeld goed en moet alleen de andere S24-toestellen en de iPhone 15-serie voor zich dulden. Alle kleuren hebben een onzichtbare afwijking.
Camera: bijna meer van hetzelfde, maar dan met AI
Samsung heeft ook dit jaar niet veel veranderd aan de cameraopstelling van de Galaxy S24 Ultra. Net als bij het vorige model is deze uitgerust met een 200-megapixelhoofdcamera, de Isocell HP2. Met een 1/1,3"-sensorgrootte is hij vrijwel even groot als de 108-megapixelsensor die in de oudere S20 Ultra tot en met S22 Ultra te vinden is. De pixels zijn echter slechts 0,6μm groot en daarmee kleiner dan veel andere camerasensors op smartphones. Hoewel het mogelijk is 200-megapixelfoto's te schieten met de S24 Ultra, zul je hem daarvoor meestal niet gebruiken. Standaard worden zestien sensorpixels gebundeld tot een pixel in de uiteindelijke foto, die dus een 12,5-megapixelresolutie heeft. Het bayerfilter van de sensor is hier ook op afgestemd. De Isocell HP2 ondersteunt ook nog een 50-megapixelbinningmodus voor een andere balans tussen helderheid en detail. Die wordt ook gebruikt bij 8k-video-opname. Filmen in deze resolutie kan maximaal met een framerate van 30fps, net als bij de toestellen van vorig jaar. Met de andere camera's kan maximaal in 4k-resolutie bij 60fps gefilmd worden. Nieuw is dat de hoofdcamera ook 4k met 120fps ondersteunt. Er zijn niet veel andere smartphones die dat ook kunnen.
Camera's S24 Ultra
Primair
Ultragroothoek
Tele (3x)
Tele (5x)
Front
Resolutie
200 megapixel
12 megapixel
10 megapixel
50 megapixel
12 megapixel
Sensorgrootte
9,7x7,3mm 72mm² 1/1,3"
5,6x4,2mm 23,5mm² 1/2,6"
4,5x3,4mm 12,5mm² 1/3,13"
1/2.25
n.b.
Pixelgrootte
0,6μm
1,4μm
1,12μm
0,7μm
n.b.
Bayerlay-out
4x4
1x1
1x1
4x4
1x1
Autofocus
Dpaf+laser
Dpaf
Dpaf
Dpaf
Pdaf
OIS
Ja
Ja
Ja
Ja
-
Brandpunt
6,3mm
2,2mm
2mm
31mm
3,3mm
Brandpunt in 35mm-equivalent
24mm
13mm
72mm
111mm
25mm
Diafragma
f/1.7
f/2.2
f/2.4
f/3.4
f/2.2
Video
8k @ 30fps 4k @ 60fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps
4k @ 60fps
In de bovenstaande tabel vind je alle specificaties van het camerasysteem van de Galaxy S24 Ultra. Zoals je ziet is er niet heel veel veranderd. Alleen de tweede telecamera is gewijzigd en heeft nu een 50-megapixelsensor. De periscoopcamera vergroot nu echter maar 5x in plaats van 10x bij de S23 Ultra. Samsung liet ons weten dat dit verschil in de praktijk nauwelijks zal opvallen omdat foto’s worden geschoten op 50 megapixel en daarvan een crop wordt gemaakt. Met behulp van kunstmatige intelligentie wordt de gemaakte foto nog verder verbeterd, waardoor het resultaat minstens net zo goed zou moeten zijn als bij de 10x optische zoom van de camera van vorig jaar. Dit gaan we uiteraard testen en de 10x-zoomfoto’s van beide smartphones naast elkaar zetten.
Camera's van de Samsung Galaxy S24 Ultra (boven), S24+ (onder) en S24
Zoals je wellicht al hebt gemerkt zet Samsung, net als vele andere smartphonefabrikanten dit jaar, groots in op AI. Ook de camera-app van Samsung heeft een aantal nieuwe functies toegevoegd die je helpen mooiere foto’s te maken, maar ook om ze achteraf makkelijker te bewerken. Denk daarbij aan functies om mensen en objecten te verplaatsen of te wissen, en de lege ruimte op te vullen, en foto’s kunnen draaien zonder dat er delen wegvallen of lege hoeken overblijven. Ontbrekende stukken rondom de gedraaide foto worden erbij bedacht om hem weer netjes rechthoekig te maken. Wij hebben dit uitgebreid belicht in onze Samsung Galaxy S24 en S24+-review. Daarnaast lopen we enkele van deze functies in het hoofdstuk 'Hardware' nog even door.
Camera-app met kleine nieuwigheden
Samsungs camera-app heeft een gebruiksvriendelijke interface met veel verschillende opties en cameramodi. Grote wijzigingen zijn er bij de S24-toestellen niet, maar wel een paar kleine nieuwigheden. Wanneer je hulplijnen aanzet, verschijnt er nu ook een waterpas zodat je het toestel netjes recht kunt houden. In de modus 'Dubbele opname' (hernoemd van Directors View) kun je tegelijk filmen met iedere combinatie van twee camera's op het toestel, waar je voorheen alleen het beeld van de frontcamera over een van de andere drie camera's kon zetten. Ook in de 'Single Take'-modus, waarmee je toestel automatisch een soort fotocollage maakt, kun je nu alle camera's gebruiken. Wanneer het toestel herkent dat je een document fotografeert, komt direct de scaninterface naar voren.
Voor wie alles uit de S24-camera wil halen, stelt Samsung ook weer de aanvullende app Expert RAW beschikbaar, waarmee je, zoals de naam al zegt, foto's in raw formaat kunt nemen. Deze bestanden bevatten veel meer informatie dan standaard jpeg-opnamen, wat voor de nabewerking nuttig kan zijn. Nieuw in Expert RAW is bij de S24-toestellen de mogelijkheid om foto's in 24-megapixelformaat te schieten, naast 12 megapixel of 50 megapixel. We zagen bij de Apple iPhone 15-serie dat 24-megapixelfoto's een mooie balans bieden tussen detail en bestandsgrootte. De jpeg's die standaard uit de normale camera-app komen rollen, hebben bij de S24-serie wel nog gewoon een 12-megapixelresolutie.
Camera: praktijktest
Voor de praktijktest hebben we de Samsung Galaxy S24 Ultra vergeleken met de S23 Ultra, Google Pixel 8 Pro en iPhone 15 Pro Max. Alle toestellen zijn bijgewerkt naar de nieuwste softwareversie. In de onderstaande galerijen zie je ze telkens in die volgorde terug. In sommige galerijen ontbreken een of twee toestellen vanwege een specifieke camera die niet alle telefoons hebben. Bij de ingezoomde foto’s hebben we gekozen voor de standaardwaardes die de camera-apps op de smartphones bieden. Bij de ene smartphone is dat 2x, 5x en 10x en bij de ander 3x, 5x en 10x.
Samsung lijkt elk jaar steeds meer de realistische kant op te schuiven als het gaat om kleurweergave. Het bedrijf stond altijd bekend om zijn felgroene en zuurstokblauwe luchten, maar daar is op deze foto’s weinig van te merken. Waar bij de S23 Ultra het gras nog wat naar felgroen neigt, houdt de S24 Ultra het neutraler. Het toestel ligt op dat gebied dichter bij de Pixel 8 Pro en de iPhone 15 Pro Max. De smartphones zijn voor de rest redelijk aan elkaar gewaagd, maar als we gaan pixelpeepen, zien we dat de S24 Ultra de scherpste kiekjes maakt.
De 3x optische zoom (2x bij de Pixel en iPhone) van de telecamera ziet er strak uit. De S24 Ultra weet de meeste details vast te leggen en komt wat kleurechtheid betreft erg dicht bij de Pixel 8 Pro.
De nieuwe telecamera van Samsung schiet strakke plaatjes en het is stuivertje wisselen met de Pixel 8 Pro van Google als het op kwaliteit aankomt. Ook de witbalans is bijna gelijk, maar het toestel van Google haalt schaduwrijke delen wel iets beter naar voren. In sommige gevallen legt de S24 Ultra meer detail vast dan de Pixel 8 Pro.
Als we 's nachts met de toestellen op stap gaan, zijn in sommige gevallen de verschillen iets groter, maar liggen de resultaten toch redelijk dicht bij elkaar. De S24 Ultra laat, als er genoeg licht van straatlantaarns voorhanden is, net wat meer detail zien en haalt de donkere delen net iets beter naar voren. Qua kleurechtheid is de S24 Ultra natuurgetrouw, terwijl de andere toestellen iets warmere tinten produceren. De opnametijd tussen de toestellen is in veel gevallen nagenoeg gelijk, maar er zijn momenten dat de S24 Ultra wat eerder klaar is dan de rest. Als er weinig licht van omliggende straatlantaarns is, merken we dat de S24 Ultra iets meer moeite heeft met scherpstellen. De foto’s zitten dan ongeveer op het niveau van de Pixel 8 Pro, terwijl de Galaxy S23 Ultra de scherpste plaatjes schiet en op de voet gevolgd wordt door de iPhone 15 Pro Max.
Als we foto’s schieten met de 3x optische zoom (2x op de Pixel en iPhone), zien we dat Samsung de meeste details vastlegt. Dat is vooral goed te zien bij felle lichtbronnen als lantaarns. Waar de iPhone 15 Pro Max en Google Pixel 8 Pro een fel bijna wit vlak laten zien, tonen de foto's die met de Samsungs zijn gemaakt ook de contouren van de lantaarns, bij de S24 Ultra nog net ietsjes beter dan bij de S23 Ultra. Hierbij valt ook op dat de donkere delen wat meer naar voren worden gehaald dan bij de andere toestellen. De foto’s zijn wel iets geler dan bij de rest, maar het algehele plaatje ziet er erg strak uit, waarbij er een goede balans is gevonden tussen het vastleggen van details en ruisonderdrukking. Bij erg weinig licht heeft het nieuwe toestel van Samsung weer wat meer moeite om scherp te stellen. Ik moest meerdere pogingen doen om een foto te schieten die in focus was. Toen dat eenmaal lukte, zag het resultaat er goed uit, maar de Pixel 8 Pro en de iPhone 15 Pro Max kunnen beter overweg met omgevingen met weinig licht. Dat is op zich logisch, de 3x telecamera van de S24 Ultra heeft nog steeds een relatief kleine sensor, waar de concurrentie vanaf de grotere hoofdsensor digitaal gaat zoomen.
De 5x optische telecamera van de Galaxy S24 Ultra weet strakke plaatjes vast te leggen. In vergelijking met de andere smartphones is het de enige die zich niet van de wijs laat brengen door felle lichtbronnen, waar donkere objecten of elementen voor of in staan. Dit is goed te zien op de foto op het station. Alleen op het toestel van Samsung zie je dat de lamp aan de linkerkant eigenlijk een klok is. Voor de rest zijn ook hier de kleuren iets meer natuurgetrouw en legt de smartphone net iets meer detail vast van de iPhone 15 Pro Max, al is het in sommige gevallen de iPhone die objecten in de verte met net iets meer detail weet vast te leggen. De Pixel 8 Pro heeft toch wat meer moeite met het vastleggen van kleine details. De iPhone 15 Pro Max weet overigens in sommige gevallen ook te verrassen door objecten die ver weg zijn en weinig omgevingslicht hebben goed naar voren te brengen. Dit is vooral goed te zien bij de foto van de pop op het dak. De nieuwe optische telecamera van Samsung heeft gelukkig geen last van focusproblemen bij weinig licht en schiet met gemak de scherpste plaatjes met de minste ruis zonder dat dit ten koste gaat van de hoeveelheid details die wordt vastgelegd.
Ik moet zeggen dat ik redelijk sceptisch was toen ik hoorde dat de telecamera van de S24 Ultra maar 5x optische zoom heeft en de 10x-zoommodus gebruikt door een stuk te croppen uit de 50-megapixelsensor en het resultaat daarna met behulp van kunstmatige intelligentie op te poetsen, maar eerlijk is eerlijk: het resultaat heeft mij verrast. De 10x-zoomfoto’s van de S24 Ultra zijn duidelijk scherper en gedetailleerder dan die van de S23 Ultra. Zowel overdag als 's nachts weet het toestel met gemak de strakkere foto’s te schieten. Dat is een mooie prestatie. Met fijne details als takken of gras heeft de kunstmatige intelligentie soms wel wat meer moeite, maar zelfs dan doet het toestel het nog beter dan de S23 Ultra. Als we echter 10x gaan zoomen op een object in een donkere hoek, maar verder genoeg straatverlichting voorhanden is, dan zien we wel dat de S23 Ultra het iets beter doet als het gaat om het vastleggen van details. Als we ons echter bevinden in een situatie met weinig straatverlichting, dan is het duidelijk de S24 Ultra die er met de prijs vandoor gaat. De foto’s zijn een stuk helderder en er wordt meer detail vastgelegd
Ook de groothoekcamera van de S24 Ultra schiet mooie foto’s en er is opnieuw een goede balans tussen het gladstrijken van ruis en het vastleggen van details. Het verschil tussen de S24 Ultra en de S23 Ultra is erg klein en alleen als je naar schaduwrijke delen kijkt, zie je dat het nieuwe toestel deze wat helderder weergeeft. De Pixel 8 Pro heeft wat meer moeite om kleine details vast te leggen en de iPhone 15 Pro Max heeft het daar nog moeilijker mee en produceert zo nu en dan een vreemde ruis. Overdag zijn de verschillen wat kleiner, maar nog steeds goed zichtbaar. De S24 Ultra schiet de scherpste plaatjes en de kleuren zijn daarbij natuurgetrouw. Als je deze foto’s vergelijkt met die van de S23 Ultra, dan valt pas op hoe felgroen het gras en de bomen zijn.
De Samsung Galaxy S24 Ultra maakt mooie gedetailleerde macrofoto’s, maar doet dit wel met wat meer ruis dan de rest. Daar krijg je wel wat meer detail voor terug, dus het is de vraag wat je zelf het mooist vindt. Het schilderachtige effect waar de S23 Ultra soms nog wel eens last van heeft is gelukkig niet meer te bekennen. De Pixel 8 Pro strijkt alles glad en dat ziet er op het eerste gezicht mooier uit, maar gaat wel gepaard met wat detailverlies. De iPhone 15 Pro Max zit hier tussenin.
De frontcamera van de Samsung Galaxy S24 Ultra maakt net wat strakkere foto’s dan de S23 Ultra. De afbeeldingen zijn iets minder korrelig en de schaduwrijke delen worden net iets beter naar voren gehaald.
We hebben tot slot een paar video's geschoten met de Galaxy S24 Ultra in 4k met 30fps, waarvan je hierboven de stills ziet. De eerste still is gemaakt terwijl de toestellen amper bewogen worden, de tweede still is gemaakt terwijl de smartphones wat heviger worden bewogen en de derde bij zeer snelle bewegingen. De S24 Ultra lijkt iets wazigere video's te maken dan de S23 Ultra. De Pixel 8 Pro heeft het wat zwaarder en de iPhone 15 Pro Max zit op ongeveer hetzelfde niveau.
Hardware: Snapdragon 8 Gen 3
Nu de nieuwe toestellen van Samsung lang en breed zijn aangekondigd, gonst de term 'Exynos' alweer flink rond op het internet. Het klopt dat de Galaxy S24 en S24+ deze soc aan boord hebben. Tenminste, alleen de versie die in Europa en een groot deel van de rest van de wereld wordt verkocht. In de Verenigde Staten zit in deze toestellen de Snapdragon 8 Gen 3 van Qualcomm. Wereldwijd is de S24 Ultra ook uitgerust met deze chip.
De grootste vernieuwing van deze chip is een term die je de afgelopen maanden steeds vaker hoort en leest: AI. De 8 Gen 3 zou taalmodellen met tot tien miljard parameters kunnen draaien. De npu-cluster voor AI-taken is tot 98 procent sneller dan in de Snapdragon 8 Gen 2 en biedt tot 40 procent meer prestaties per watt. In de praktijk zou dat moeten betekenen dat de chip lokale chatbots kan draaien, waarmee je tekstueel en via spraak kunt communiceren.
Daarnaast liet Qualcomm ons vorig jaar op het MWC al zien dat de moderne Snapdragons ook al goed overweg kunnen met andere generatieve AI, waaronder Stable Diffusion. Ook het verwerken van foto’s krijgt volgens de fabrikant een boost. De kunstmatige intelligentie moet objecten kunnen herkennen en de weergave daarvan verbeteren. Dit zal vooral bij nachtfoto’s een belangrijke rol spelen. Dit geldt niet alleen voor fotografie, maar ook voor het maken van video’s.
De Snapdragon 8 Gen 3 beschikt over een cpu-cluster met acht kernen. De hoofdkern is een Cortex-X4 met een maximale kloksnelheid van 3,3GHz. Daarnaast zijn er drie prestatiekernen (Cortex A720) tot 3,2GHz, twee ‘midrange’-A720-kernen die werken tot 2,9GHz en twee zuinige A520-cores die maximaal 2,3GHz klokken. Dat wijkt af van andere socs, die over het algemeen drie zuinigere kernen hebben.
Benchmarks
We noemen al een aantal jaar geen synthetische performancebenchmarks meer in onze reviews van smartphones en tablets. Verschillende fabrikanten hebben geprobeerd daarin extra goed naar voren te komen door de apps te herkennen en de kloksnelheid aan te passen. Bovendien zeggen synthetische benchmarks vrij weinig over prestaties in de praktijk. Mobiele chips draaien niet vaak voor langere tijd op maximale kloksnelheden en als ze dat wel doen, ligt thermal throttling op de loer.
PCMark for Android
We zijn dus niet geïnteresseerd in synthetische tests, maar omdat we hier met een nieuwe generatie soc van Qualcomm van doen hebben, willen we weten hoe snel deze smartphones zijn in alledaagse taken. Daarom kijken we ook naar de Work-test uit PCMark for Android. Deze test simuleert allerlei normale gebruikscenario's, zoals tekstschrijven, foto's bewerken, video's bewerken en webbrowsen. Het sterke aan deze test is dat puur gewerkt wordt met standaard Android-api's, dezelfde api's als andere apps gebruiken. Meer details over hoe de tests opgebouwd zijn en welke api's aangesproken worden, vind je hier.
Behalve naar deze praktijkprestaties kijken we hoe consistent prestaties zijn gedurende langere tijd. Omdat mobiele apparaten normaal gesproken passief gekoeld zijn, warmen ze bij langdurige belasting op. Daardoor zal een soc op een gegeven moment zijn maximaal toegestane temperatuur aantikken en terugklokken: throttling. Met behulp van de 3DMark Wild Life Unlimited-stresstest, die de benchmark hieronder twintig keer achter elkaar uitvoert en van iedere sessie de score noteert, bekijken we of de prestaties op de langere termijn op peil blijven.
3DMark Wild Life Extreme Stress Test - Stabiliteit
De S24 Ultra scoort net iets boven het gemiddelde en heeft een stabiliteit van 67,4 procent. Als we een zware game als Genshin Impact pakken, zien wij de prestaties niet teruglopen in hetzelfde tijdsbestek als dat de prestaties in onze throttletests teruglopen. Ik heb er voor de zekerheid nog een andere throttletestapp bijgepakt (met de originele naam 'CPU Throttle Test') om te kijken hoe snel de prestaties daar teruglopen. Het toestel presteert daar iets beter en de kloksnelheid loopt geleidelijk terug om uiteindelijk op 71 procent van de maximale snelheid te werken.
In de praktijk ben je wellicht niet aan het gamen, maar gewoon aan het bladeren door de interface of gebruik je de webbrowser. Bij zulk gebruik merk je duidelijk dat de Snapdragon 8 gen 3 dat allemaal makkelijk aankan. Er is geen moment geweest waarop de interface hapert of bepaalde elementen niet vloeiend reageren. Alle apps die ik ertegenaan gegooid heb werken snel, vloeiend en naar behoren.
Geheugen en connectiviteit
Op dit gebied is er niets veranderd ten opzichte van de S23 Ultra. Het toestel heeft 12GB ram en afhangend van het model 256GB, 512GB of 1TB UFS 4.0-opslag aan boord. Ook op het gebied van connectiviteit is er nauwelijks iets veranderd. De S24 Ultra heeft net als zijn voorganger Bluetooth 5.3 met codecondersteuning voor aptX, LDAC, AAC en Samsungs SSC, maar niet voor de aptX Adaptive-codec. De USB-C-poort is een snel 3.2-exemplaar, goed voor een overdrachtssnelheid van 5Gbit/s en bovendien geschikt voor beelduitvoer, zodat je het toestel kunt aansluiten op een extern scherm. Je zou dan Samsungs nuttige DeX-desktopweergave moeten krijgen, net als voorgaande jaren, maar om de een of andere vreemde reden kregen wij het niet aan de praat. Ook de oudere S23 Ultra lijkt niets te willen doen met de USB-hubs en Nexdock waarmee wij altijd onze tests doen. Vreemd genoeg werken andere toestellen wel; we hebben dit gemeld aan Samsung en zodra wij hier een antwoord op hebben gekregen, passen we de review aan. Wat draadloze verbindingen betreft is de enige vernieuwing Wi-Fi 7.
De Galaxy S24 Ultra is verkrijgbaar in verschillende uitvoeringen en begint bij een opslagcapaciteit van 256GB. Het toestel is ook met 512GB en 1TB opslaggeheugen verkrijgbaar, wat 30 euro extra kost. In de S24 Ultra passen weer twee fysieke simkaartjes, maar met e-sims kunnen de toestellen ook overweg.
Haptiek en geluid
De Galaxy S24 Ultra beschikt net als zijn voorgangers over stereospeakers met Dolby Atmos-ondersteuning, waarvan de ene aan de onderkant zit en de andere in het smalle spleetje tussen het glas en het frame aan de bovenkant. Ze klinken prima, maar niet beter dan die van de S23 Ultra. Hoge en middentonen worden goed weergegeven en ook de bas klinkt aardig. Het geluid vervormt niet als het volume op de maximale stand wordt gezet.
Ook met de trilmotor zit het weer goed. De motor trilt hard en geeft goed voelbare tikjes. Ook de mogelijkheid om op verschillende frequenties te trillen is weer aanwezig. Samsung is een van de weinige fabrikanten die deze mogelijkheid biedt. Je kunt verschillende 'trilpatronen' instellen en de trilmotor mee laten trillen op de muziek van je ringtone.
De onder het scherm geplaatste vingerafdrukscanner is dezelfde als vorig jaar. Hij zit op een fijne hoogte, op ongeveer een kwart van het scherm. De lezer reageert snel en wij hebben geen last gehad van valspositieven. Samsung heeft ook een vorm van gezichtsherkenning geïmplementeerd. Die werkt gewoon via de normale frontcamera, wat beperkingen met zich meebrengt. Zo werkt het systeem niet in het pikkedonker en voldoet de nauwkeurigheid niet aan de vereisten voor de hoogste Android Biometric Class. Dat wil zeggen dat je gezichtsherkenning op de S24-toestellen niet kunt gebruiken om bijvoorbeeld een betaling goed te keuren in je bankapp. Google kreeg dat wel voor elkaar bij zijn Pixel 8-serie, ondanks de afwezigheid van speciale hardware zoals een infraroodprojector, zoals bij de meeste Apple iPhones zit ingebouwd.
Duurzaamheid
(In) de doos
De Galaxy S24 Ultra wordt geleverd in een compacte doos die volledig van gerecycled karton is gemaakt. Een oplader wordt niet meegeleverd, wel een USB-C-kabel en een simprikker.
Op het gebied van duurzaamheid kan de S24-serie bogen op een lange softwareondersteuningsperiode: zeven jaar securityupdates en OS-upgrades. Alleen Fairphone belooft voor zijn nieuwste toestel een nog langere ondersteuningsperiode, waarbij Google de Pixel 8 en Pixel 8 Pro even lang updatet. Apple houdt het over het algemeen na vijf tot zes jaar voor gezien, de meeste andere fabrikanten na drie tot vijf jaar.
De Galaxy S24 en S24+ zijn net als Galaxy S-toestellen van vorige jaren gemaakt van gerecyclede materialen, waaronder plastic, glas en aluminium. In het persbericht belooft Samsung dat bij de S24-toestellen voor het eerst gerecycled kobalt in de accu's wordt verwerkt, een metaal waarvan de winning gepaard gaat met mensenrechtenschendingen. Samsung zegt verder dat de S24-toestellen, net als de S23-serie, de UL Ecologo Gold-certificering dragen, wat betekent dat ze voldoen aan de UL110-norm uit 2018. Daarvan merkten we vorig jaar al op dat hij niet erg streng is. De ecologische voetafdruk van de S24-toestellen zou zijn gemeten door de organisatie The Carbon Trust, maar hoe die voetafdruk eruitziet, maakt Samsung helaas niet duidelijk.
Op de duurzaamheidsbeloften van de S24-serie valt misschien het een en ander aan te merken; aan de andere kant zou je ook kunnen zeggen dat duurzaamheid op zijn minst begint bij goede bedoelingen. Op dat gebied doet Samsung het samen met fabrikanten als Apple en Google beter dan vooral Chinese concurrenten. Neem OnePlus: de sectie 'duurzaamheid' op de website van deze fabrikant lijkt sinds 2020 niet bijgewerkt, terwijl het persbericht of de productpagina van de recent geïntroduceerde OnePlus 12 niet rept over duurzaamheidsthema's en het grotere doosje nog altijd een oplader bevat. OnePlus is ook een van de vele concurrenten die zijn toestellen minder lang bijwerkt, waardoor je ze misschien eerder wilt vervangen op grond van hun verouderde software.
Software: Android 14, OneUI 6.1 en 'Galaxy AI'
De Samsung Galaxy S24 Ultra draait op Android 14 met daaroverheen One UI 6.1. Hoewel Samsung vooral bezig was met het aanprijzen van alle AI-mogelijkheden in de vorm van Galaxy AI, was ik vooral blij verrast over de verlengde softwareondersteuning. De fabrikant heeft de periode verlengd van vijf naar zeven jaar. De enige twee fabrikanten die hun toestellen zo lang ondersteunen zijn Google en Fairphone, waarbij de laatste zelfs streeft naar een updateperiode van tien jaar. De S24 Ultra zal tot 2031 beveiligingsupdates krijgen en Android 21 zal de laatste grote OS-upgrade zijn die het toestel ontvangt. Mocht je behoefte hebben aan een ander besturingssysteem, dan is het goed om te weten dat de bootloader zich weer eenvoudig laat ontgrendelen via het ontwikkelaarsmenu.
Galaxy AI
Samsung blies tijdens de onthulling van de S24 Ultra hoog van de toren over de vele AI-functies die het toestel heeft. Deze functies hebben we uitgebreid besproken in onze Samsung Galaxy S24 en S24+-review. De AI-functies op die toestellen zijn gelijk aan die van de S24 Ultra, maar ergens had ik gehoopt dat veel van de functies (zoniet alle functies) lokaal uitvoerbaar zouden zijn. Qualcomm roept al maanden hoe goed de Snapdragon 8 Gen 3 is voor het uitvoeren van AI-taken, dankzij de krachtige npu.
Ik begrijp waarom Samsung voor deze aanpak heeft gekozen: de Galaxy AI-functies zouden in de loop van dit voorjaar ook naar de Galaxy S23-serie worden uitgerold, waaronder ook de Galaxy S23 FE van eind vorig jaar, plus de Galaxy Z Fold5 en Z Flip5. Daarnaast geeft Samsung zichzelf in zijn algemene voorwaarden het recht de functies op ieder gewenst moment achter een betaalmuur te plaatsen. Volgens eerdere berichtgeving zouden de Galaxy AI-functies 'ten minste' tot eind 2025 gratis zijn, maar is het daarna mogelijk de bedoeling dat gebruikers ervoor gaan betalen. Onduidelijk is nog hoe hoog de kosten zouden zijn en wat wel of niet blijft werken als je van het abonnement afziet. Als gebruikers al deze functies lokaal kunnen uitvoeren, wordt het lastig om er een betaalmuur tussen te plaatsen.
Ik was vooral nieuwsgierig naar de prestaties bij het genereren van afbeeldingen. Samsung biedt je niet alleen de mogelijkheid om wegvallende delen of lege hoeken bij gedraaide afbeeldingen op te vullen, maar ook om op basis van trefwoorden zelf achtergronden te genereren voor je toestel. Dit alles gebeurt echter in de cloud, waardoor de npu op het toestel vooral duimen zit te draaien. Het is te hopen dat andere appontwikkelaars of de (Stable Diffusion-)community software ontwikkelen die de npu goed aan het werk zet. Voor iOS is er bijvoorbeeld een app beschikbaar genaamd Draw Things en op MWC 2023 heeft Qualcomm een app getoond die on-device Stable Diffusion-generaties mogelijk maakte. Dit was echter een demonstratietool die alleen bedoeld was voor intern gebruik bij Qualcomm en nooit naar buiten is gebracht. Gelukkig worden niet alle functies in de cloud verwerkt; het vertalen van chats wordt bijvoorbeeld wel realtime verwerkt op je toestel, al kan dat voorlopig nog niet in het Nederlands. Samsung heeft aangegeven de ondersteuning voor onze taal later dit jaar toe te voegen.
OneUI 6.1
Zoals we ook al schreven in de Galaxy S24 en S24+-review, is er ten opzichte van versie 6.0 niet veel veranderd. De interface is inmiddels ook beschikbaar voor andere Samsung-toestellen. Het bedrijf heeft de interface opgefrist ten opzichte van eerdere versies, met een strakkere uitstraling voor het snelle-instellingenmenu, wat extra widgets en een iets ander font. Samsungs apps, waarvan er nog steeds behoorlijk veel worden meegeleverd, hebben er vaak wat nieuwe functies bijgekregen. Behalve de overvloed aan Samsung-icoontjes, heeft de telefoon de gebruikelijke bloatware aan boord: Microsoft 365, OneDrive, LinkedIn, Outlook, Facebook, Spotify en Netflix. Al deze apps kunnen gelukkig worden verwijderd, behalve OneDrive, die alleen kan worden verborgen.
Accuduur en opladen
Waar Samsung bij de S22-, S23- en S24-serie nog leek te experimenteren door de toestellen eerst te verkleinen en daarna weer te vergroten, blijft het bedrijf bij de Ultra-series consistent. Ook de S24 Ultra heeft een 5000mAh-accu en het bedrijf leunt vooral op de software en de nieuwe soc om het toestel langer mee te laten gaan op een lading.
We hebben op de Galaxy S24 Ultra onze vaste serie accutests gedraaid. Bij de browsetest, die we uitvoeren over wifi en via een mobiele verbinding, laten we Android-smartphones in de Chrome-browser over webpagina's scrollen die op onze lokale server staan; op iOS-toestellen gebruiken we uiteraard Safari. Alle toestellen staan ingesteld op een vaste schermhelderheid, met het scherm in de modus voor de maximale refreshrate en de maximale resolutie.
In de videotest zetten we smartphones in vliegtuigmodus bij dezelfde helderheid en laten we ze een specifieke video herhaaldelijk afspelen. Toestellen met een oledscherm zijn hierbij in het voordeel, want een video bevat vaak veel donkere delen, waarbij de oledpixels worden uitgezet, wat minder energie gebruikt.
Browsetest wifi
Browsetest 4G
Videotest
Accuduur bij webbrowsen wifi (helderheid @ 250cd/m²)
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde tijd in uren en minuten (hoger is beter)
In de wifitest presteert de S24 Ultra aanzienlijk beter dan zijn voorganger en houdt het drie uur langer vol op een lading. In de 4G-test zien we hetzelfde. Het nieuwe toestel van Samsung houdt het ongeveer een uur langer vol dan de S23 Ultra voordat deze weer aan de lader moet. Het valt wel op dat in beide tests de S24+ het nog langer volhoudt. In de videotest laat de S24 Ultra alle andere smartphones achter zich, behalve de Apple iPhone 15 Pro Max.
Opladen
Op het gebied van opladen is Samsung nog steeds conservatief. De S24 Ultra heeft nog steeds een maximaal laadvermogen van 45W. Dat klinkt niet verkeerd, maar als we het vergelijken met (vooral Chinese) concurrenten, zien we dat daar 65, 80, 100, 150 en zelfs 200W wordt gebruikt om die smartphone te voorzien van energie. In de praktijk betekent het dat die Chinese smartphones soms binnen een half uurtje al volledig zijn opgeladen. Daar komt ook nog bij dat je bij die toestellen een snellader krijgt meegeleverd. Samsung laat de lader al enkele jaren weg. In de doos vind je alleen een USB-C-kabel.
De S24 Ultra kan ook draadloos opladen, met maximaal 15W in beide gevallen, waarbij het toestel accessoires en andere smartphones draadloos kan 'terugladen' met 4,5W. Dat alles gaat nog altijd via de oude, vertrouwde Qi-standaard. Het nieuwere Qi2, dat net als Apples MagSafe werkt met magneten om de laadspoelen perfect uit te lijnen, wordt niet ondersteund. Dat is niet zo heel gek aangezien de eerste Qi2-laders pas eind vorig jaar verschenen.
Procent vol na 30 minuten
Laadtijd
Procent vol na 30 minuten
Smartphone
Accucapaciteit (mAh)
Gemiddelde toename acculading in % (hoger is beter)
Uit onze bekabelde laadtest blijkt dat de S24 Ultra 1 uur en 18 minuten nodig heeft om de accu volledig op te laden. Dat is ongeveer tien minuten sneller dan de S23 Ultra. De S24 Ultra laadt in elk geval sneller op dan de apparaten van Apple en Google. De Chinese smartphones rennen echter nog steeds rondjes om de smartphones van Samsung.
Conclusie
Hoewel de Samsung Galaxy S24 Ultra er op het eerste gezicht niet heel anders uitziet dan de S23 Ultra, zijn er genoeg noemenswaardige verschillen. Het scherm is plat en een stuk helderder, het frame is van titanium. De accu heeft dezelfde capaciteit als die van de S23 Ultra, maar gaat langer mee op een lading. Daarnaast wordt het toestel niet vijf, maar zeven jaar lang ondersteund door Samsung wat betekent dat het tot 2031 wordt voorzien van updates en OS-upgrades krijgt tot aan Android 21.
Het element waar Samsung het hardst over schreeuwt, AI, is een leuk extra, maar niet iets om speciaal voor naar de winkel te rennen als je al een S23- of Fold5-smartphone hebt, aangezien deze functies ook beschikbaar zullen zijn op die toestellen. Dat komt omdat veel van deze AI-functies niet op de telefoon worden uitgevoerd, maar in de cloud van Samsung of Google. Dat geldt overigens niet voor alle AI-functies. Het aanpassen van de stijl van teksten wordt bijvoorbeeld wel op het toestel zelf uitgevoerd. Sommige features zijn bovendien nog niet beschikbaar in het Nederlands, waarbij Samsung er in de toekomst geld voor zou kunnen vragen. Wat er zit, werkt over het algemeen redelijk goed, dus wie weet heb je er wat aan. AI is vooral een leuk extraatje voor de One UI 6.1-software gebaseerd op Android 14, die ook in andere opzichten allerlei extra opties en apps bevat.
De camerahardware van de S24 Ultra is nauwelijks gewijzigd, maar dankzij AI schiet het toestel toch prachtige plaatjes. De enige camera die vernieuwd is, is de telecamera. Die kan nu 5x vergroten in plaats van de 10x die de telecamera van de S23 Ultra kon. Toch schiet de nieuwe camera mooiere plaatjes, dankzij de grotere sensor, grotere hoeveelheid pixels en de hulp van kunstmatige intelligentie.
De S24 Ultra is de enige uit de serie die is uitgerust met een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3. Deze snelle, energie-efficiënte soc laat alle apps en handelingen vloeiend uitvoeren. Het spelen van de zwaarste games en apps gaat zonder problemen, horten of stoten. De chip throttlet wel iets sneller dan verwacht.
Kortom, de Samsung Galaxy S24 Ultra is een fijne update met genoeg veranderingen om de aanschaf van een nieuwe smartphone te rechtvaardigen. De enige reden om niet meteen naar de winkel te rennen voor dit toestel is als je al een S23 Ultra hebt, zeker als het om de kunstmatige intelligentie gaat. Houd er verder rekening mee dat de S24 Ultra de enige smartphone in deze serie is die 50 euro duurder is dan zijn voorganger bij introductie.
Bij elke iPhone lees ik in bijna elk commentaar dat de prijs veel te hoog is, Apple Tax, fanbois etc etc. want € 1445 voor het duurste model. Maar dit topmodel van Samsung kostte bij uitkomen net zo veel: € 1449 bij de goedkoopste aanbieder, volgens prolicewatch. Bij die iPhone 15 Pro Max recensie staat als minpunt ‘duur’. Bij het net zo dure Samsung topmodel staat dat niet. Want het is alleen duur als het een Apple is of zo?
Simpel, mijn s24+ was maar 730 euro zonder inruil. Dat was op de launchdag, voor de s24U betaalde je minder dan 1000 euro, en dat was dan voor de 512GB versie waar de iPhone 15 pro max met zo veel geheugen ruim 1700 euro kost, ruim 70% duurder en dus zeker duur te noemen itt Samsung.
Je blind staren op adviesprijzen en dus fictieve prijzen moet je jezelf aanrekenen. Mensen die niet verder kijken dan hun neus lang is betalen mogelijk wel te veel maar doen dat gelukkig helemaal zelf
Voor mij was dit juist een goedkoop toestel, netto heb ik maar 430 betaald door het inleveren van mijn 2 jaar oude toestel. 215 euro per jaar ben ik dus kwijt Das simpelweg een koopje voor het hebben van 1 van de beste toestellen van het moment. En over 2 jaar herhalen we dat trucje gewoon weer...
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Het trukje is juist, dat Samsung je laat denken alsof je een goede deal hebt gemaakt, echt niemand gaat de volle prijs voor een Samsung betalen, is weer een poging om Apple te kopiëren, terwijl de Galaxy gewoon een minderwaardig toestel is...
Je ziet 't ook aan de verkoopcijfers, Samsung zakt steeds verder weg, ondanks alle wanhopige reklame campagnes, omkopen van reviewers enz...
Waarom zou ik een telefoon kopen als ik het geen goede deal vind? Voor mij was dit dus een goede deal...
Welk toestel minderwaardig is 100% persoonlijk. Ik hoef geen iPhone ook niet voor (minder dan) de prijs die ik bij Samsung betaal, het is gewoon niks voor mij dat de fabrikant mij gaat vertellen wat ik wel en niet mag doen op mijn eigen toestel (iig niet in de mate waarin Apple dat doet). Dat is imo dus een slechtere deal. Gelukkig kan iedereen dat zelf beoordelen want dat is dus gewoon persoonlijk wat je beter of fijner vindt!
Punt hier was natuurlijk dat de prijs feitelijk gewoon lager ligt (terwijl er wat anders beweerd werd) en dat dat niks met meningen te maken waar jij nu op aan probeert te sturen.
Ik verbeter dus feitelijke informatie en jij probeert dat op basis van je mening af te kraken, maar helaas zeg je feitelijk juist helemaal niks en daar hebben we dus ook niks aan in een discussie over de daadwerkelijke prijs
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Want Sam en Sung vertellen je niet wat je wel en niet mag op je telefoon? Met die gekke widgets of stomme laag van samswung wat eroverheen zit.
Je staart je blind op recensies die zeggen dat Apple bepaald wat jij mag doen maar ik heb alles van Apple thuis en zie gewoon geen verschil met Windhoos 10 en 11?? Ook Android bepaald wat jij wel en niet mag. Ze geven ultra veel keuzes in een andere benaming zoals iOS ook heeft maar dat betekend niet meer vrijheid.
Noem eens wat dingen op die volgens jou meer vrijheid geven dan?
Dat kon (of kan?) dus allemaal niet en op Android wel. En daarmee is het overigens nog (lang) niet op het niveau van Android mbt vrijheid maar het gaat wel de goede kant op.
Met die gekke widgets of stomme laag van samswung wat eroverheen zit.
En dan zeg je dat ik me blind staar? Ik kan elke skin kiezen die ik wil
En welke gekke widgets bedoel je? Die ik helemaal vrij kan plaatsen op mijn homescreen waar ik wil? Of als het me niet aanstaat gewoon een andere launcher installeren? Een iPhone is echt enorm beperkt, en dat is prima maar dat maakt het niet beter enkel beter voor jou (of een ander) maar niet voor iedereen...
Kan je icoontje al verwijderen van je homescreen of moet je nog steeds z'n dom mapje aanmaken om die bloatware op een iPhone te verbergen?
Haha je weet het mooi te verzinnen, ondertussen betaal ik al (iets van 3) jaren langer succesvol met NFC dan een iPhone uberhaubt de mogelijkheid had om in Nederland met NFC te betalen
Welke problemen zou ik volgens jou moeten ervaren? Merk er tot op heden namelijk niks van...
Maargoed je erkent iig dat het open(er) is op Android dat is al een stap in de goede richting (want daar ging de discussie om, niet om jouw waardeoordeel). Eerder erkende je ook al dat een Samsung inderdaad goedkoper te krijgen is dan Apple. Je leert elke dag wat bij zo te merken!
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Van dat hele verhaal is 99% hun mening die uiteraard anti-Android is.
De grootste mislukking van open Android is wel NFC betalingen
Hoop bombarie daar over maar liefst 1 bank waarvan de ondersteuning voor draadloos betalen uiteindelijk is gestopt (en daarna weer beschikbaar is gemaakt via Google Pay). Als dat de grootste mislukking is van open Android dan valt het allemaal wel mee hoe slecht het is
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Welk trucje heb je het dan over? Ik kan me geen enkel product bedenken waar ik ooit de adviesprijs betaald heb. Daarbij zijn er genoeg mensen die de volle prijs voor Samsung betalen, als je het dan hebt over de actuele prijs en niet de adviesprijs. En de Galaxy is alles behalve een minderwaardig toestel, het is een ander toestel. Dat zijn twee heel verschillende dingen.
LoL. Als dat een voor iedereen haalbare prijs was, waarom staat ie dan niet in de pricewatch? De pricewatch kijkt niet naar adviesprijzen, die liggen meestal veel hoger, maar naar winkelprijzen van aangesloten aanbieders. Dat zijn de grotere winkels, die veel omzetten en met eigenlijk altijd de scherpste prijzen.
En een inruil telt al helemaal niet mee, want die heeft ook gewoon dik geld gekost. Dan kan ik ook zeggen: Deze iPhone kost maar de helft, want ik ruil m’n vorige in.
Ik leg toch precies uit wat ik met en zonder inruil heb betaald, waarom zou ik dat er nou bijzetten? Juist om dit soort opmerkingen voor te zijn, helaas niet gelukt dus...
De pricewatch is betaald om in vermeld te staan dus daar staan helemaal niet alle winkels in en sowieso geen aanbiedingen dmv kortingcodes. Dus die pricewatch-prijs is alles behalve leidend om te bepalen wat een toestel op dit moment kost. Het is gewoon een tool als vele andere om de laagste prijs te vinden die binnen die tool bewchikbaar is, niet de laagste prijs in het algemeen. Dus soms staat daar wel het goedkoopste en soms niet...
En iedereen kan gewoon 15% of 20% kortingcodes krijgen voor de Samsung memberstore hoor, maarja dat zal je in de pw dus ook niet zien.
Als jij enkel van de pw uit wilt gaan, niemand houdt je tegen, ik doe dat dus in dit geval niet en kan daardoor een hoop besparen
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Je hebt 100% gelijk en niet zoals @watercoolertje beweerd. Ik kijk nu bij Vodafone voor de Samsung Ultra en ik heb afgelopen september op de dag van de lancering minder betaald voor mijn iPhone 15 Pro dan de 1200 euries die ik nu bij Samung zie staan.
Nu betaal je 1200,- voor de Ultra bij Vodafone en voor de iPhone 15 Pro Max 1296,-. Nou, met 96 euro verschil is het bedrag veeeeeeeeel kleiner dan de kwaliteit. Überhaupt moet men nog maar zien of een Ultra het tot 2031 gaat redden als je hem nu aanschaft. Met de iPhone 15 Pro kan je hier veel beter op vertrouwen, kijk bij beide namelijk in het verleden.
Je hebt 100% gelijk en niet zoals @watercoolertje beweerd. Ik kijk nu bij Vodafone voor de Samsung Ultra en ik heb afgelopen september op de dag van de lancering minder betaald voor mijn iPhone 15 Pro dan de 1200 euries die ik nu bij Samung zie staan.
Waarom zeg je niet hoeveel dan inclusief uitleg (en dan niet het stukje verbergen wat je via je abonnemt afbetaald)? Buiten dat Apple bijna geen korting geeft (en toestaat) dus dat het sowieso uiterst ongeloofwaardig is dat je goedkoper uit bent.
Daarnaast is de 15 Pro vergelijkbaar met de S24+ en niet de S24U.
Nou, met 96 euro verschil is het bedrag veeeeeeeeel kleiner dan de kwaliteit.
Klopt de Samsung S24U breekt de achterkant niet als je hem probeert te buigen en de iPhone 15 Pro Plus breekt wel z'n achterkant als je hem probeert te buigen.
Dus ik hou liever die (volgens jou) 96 euro (in mijn geval meer dan 600 euro maargoed) in m'n zak voor een telefoon die niet zo makkelijk breekt en heb dus de Samsung gekocht.
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Waarom zou ik proberen mijn peperdure telefoon te buigen? Zo te zien aan de zijkant was hij al flink beschadigd, dus in hoeverre weten we dat het daar niet ook aan ligt?
Het is gewoon raar dat bij telefoonbesprekingen er steeds van alles bij gehaald wordt wat er nauwelijks nog mee te maken heeft.
cc @PVDK007
Ik zou het nog begrijpen als het een wedstrijd was tussen club A en club B, maar het ís geen team-sport, het zijn telefoons. Het zijn computers. Het zijn apparaten om mee te internetten, bellen, spelletjes op te spelen, video te kijken.
Toch heerst er hier op tweakers als het gaat om iOS / Android of macOS / Windows etc constant een misplaatste sfeer van concurrentie. Van Wie Heeft De Grootste. Van verplassen. Van elkaar de maat nemen. En niet alleen in de commentaren. De eerste de beste podcast die ik luisterde, zaten de redacteuren binnen een paar minuten alweer te gniffelen om een iPhone-afzeik 'grap'. "Laat maar", denk ik dan.
Waarom zou ik proberen mijn peperdure telefoon te buigen?
Niemand stelt dat jij dat wilt of moet willen.
Er wordt gesteld met zogenaamde minderwaardige kwaliteit en zodoende komt die vergelijking dus ter sprake, een vergelijking die het tegenovergestelde van zijn bewering aantoont. Heeft niks met jou te maken of wat jij wel/niet wilt maar puur een reactie op zijn stelling.
Het is gewoon raar dat bij telefoonbesprekingen er steeds van alles bij gehaald wordt wat er nauwelijks nog mee te maken heeft.
Dat hoef je mij iig niet aan te rekenen, ik reageer op anderen die dat doen. Ik ga er dus wel op in maar haal het zelf niet dus juist niet uit het niks aan.
99/100 van mijn reacties zijn gewoon op mensen die zaken beweren die of niks met de discussie te maken hebben en/of niet (helemaal) kloppen, en dan kaats ik simpelweg de bal terug.
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Op zich vind ik het niet onlogisch. De bulk van de mensen zal immers al een bestaande oplader hebben. Aangwzien die tegenwoordig (iig in de EU) verplicht dezelfde USB-C aansluiting moeten hebben kan je die gewoon blijven gebruiken.
Scheelt weer een hoop onnodige e-waste.
En voor de mensen voor wie dit hun eerste telefoon is, of de eerste met een USB-C lader, die kan je al krijgen vanaf een euro of 5. Dat zijn de kosten dus ook niet, op het totaal plaatje gezien.
En wat die 1300 euro betreft: in de praktijk betaal je meestal minder bij Samsung. Ze hebben vaak, zeker net na release, ook allerlei cash-back acties en andere acties.
Zo kreeg ik cash back (ik dacht 160 euro, hing van je gekozen geheugen af) toen ik mijn huidige S23 Ultra kocht, en kreeg ik ook nog gratis een Samsung Watch5 smarttwatch van ik meen 260 euro erbij. Als je dat van het bedrag aftrekt wordt het al meteen een stuk aantrekkelijker.
Maar inmiddels is dat al een paar iteraties aan de gang waarbij de meeste laders dus al enkele jaren oud zijn en er intussen ook wel een paar kapot zijn. Dan heb je opeens niet meer al die laders over. Toen ze hiermee stopten hadden de meeste telefoons 2A laders. Dat is dus maximaal 10W laden. Het topmodel van 1.200+ euro zou gewoon de 45W lader erbij moeten hebben. Dat je het voor de mindere goden niet doet als de A-serie is dan veel logischer.
Koop je die toch zelf met het aantal poorten dat je nodig hebt? Zou raar zijn als je een anker of ander merk vier of vijf poorts van Samsung krijgt en toch is dat hier het meest handig opladen. Je hebt vaak toch een paar plekken waar je wel meer wilt opladen dan enkel je smartphone.
De keuze hebben prima, maar iedereen een 45W lader in de doos met één laadpoort is echt grote e-waste voor niks.
Komt nog bij, batterij degradatie bij hoge snelheid laden. Als je die hoge snelheid niet nodig hebt, beter rond de 20-30W houden dan soms wel 100W wat je tegenwoordig ziet. Dat houdt zich niet lang, paar jaar tops en dan is je accu slecht.
Ik vind 1100 euro voor een telefoon niet bepaald aantrekkelijk geprijsd. Maar ieder zijn ding natuurlijk. Dat ze het om e-waste doen maar dan wel weer ieder jaar een telefoon uitbrengen met minimale verbetering die iedereen dan moet kopen of iig de Samsung fans is natuurlijk ook tegenstrijdig
Ligt er aan hoe je het bekijkt. Ik ken mensen waarvan het hun main device is, een laptop/tablet, camera en telefoon samen zijn niet goedkoper.
Ik heb zelf ook altijd geroepen dat ik niet meer dan €600 aan een telefoon ga uitgeven . Kans is groot dat mijn volgende toestel significant duurder word.
Mijn PC kost het dubbele van zo’n Samsung en daar zit ik een fractie van de tijd achter vergeleken met mijn telefoon.
Ik heb een dedicated camera maar maak meer foto’s met mijn telefoon.
Ik betaal er mee, authenticeer mezelf er mee, bankier er mee, luister muziek, kijk films/series er op, shop er mee, en main informatie en communicatie device.
Ja €1300 of wat dat betreft €1000 is een flinke bak geld maar voor het apparaat wat vee mensen zóveel gebruiken?
Vind het perspectief dan nogal anders.
Zo moet je er denk ik wel naar kijken ja. Als je dan nog verder gaat en de prijs per uur gaat berekenen denk je er waarschijnlijk nog anders over.
Stel je gebruikt je telefoon 2 jaar en hij is nog 300 euro restwaarde. Als je dat terugrekent naar prijs per dag zit je op ongeveer een euro per dag. Als je 4 uur screentime per dag hebt betaal je dus maar €0,25 per uur.
Deze discussie wordt iedere keer weer opnieuw gevoerd en ik denk dat het er op neerkomt dat mensen elkaar niet begrijpen.
Ik ervaar van de objectief betere smartphones niet veel extras. Ik maak zelden fotos, game er niet op en kijk zelden films/series. Het browsen wat ik doe gaat niet sneller of beter op dit soort telefoons dat op een midrange model.
Maar voor iemand anders kan het verschil in ervaring veel groter zijn. En als het voor die persoon het geld waard is, waarom niet.
Iemand anders snapt bijvoorbeeld niet waarom ik veel geld uit geef aan audio. Als je het alleen als achtergrond geluid gebruikt, heb je niet zo'n groot verschil in ervaring.
En dan is er ook nog een behoorlijke groep voor wie het überhaupt niet te betalen is. Dan is de "keuze" natuurlijk makkelijker. Vanuit die situatie is het ook lastiger om je in te denken dat je zo veel geld zou uitgeven aan een telefoon.
Volgens mij ligt het zo dat ze veelal besparen op de camera's bij midrange. Dus, camera's belangrijk? High-end. Boeit de camera je niet echt? Mid-range. Er zijn wel meer verschillen maar de camera is wel bijna altijd waar je het verschil het meest zult merken.
High-end is wel een dag en nacht ander ervaring als Tweaker zijnde, dat wel. Veelal waardeer je dat pas wanneer je high-end gewend bent en (tijdelijk) downgrade naar low/mid range. Voor de niet-Tweakers denk ik niet dat ze dat verschil zullen merken of uberhaupt gaat boeien. Dus zo een midrange A54 lijkt me top voor de meesten, plus je bespaard er ook wat geld mee ^^
[Reactie gewijzigd door Thomas A. op 22 juli 2024 13:32]
Een investering in een goed matras zal zichzelf zeker terugverdienen voor mensen boven de 35. Helemaal als je niet van het regelmatig aan gezonde beweging doet (wandelen, fietsen, tuinieren, klussen).
Want een goed matras is de vervanging van gezonde beweging?
Waarbij goed bij matrassen nog uiterst vaag is, aangezien er (bijna) geen vergelijkbare (objectieve) parameters zijn.
En een matras wordt vaak meer dan 10 jaar gebruikt. Leuk dat een matras volgens de consumentenbond nu goede ondersteuning biedt, maar diezelfde test doen ze niet over 5 en 10 jaar nog een keer.
Sorry dat ik getriggered overkom, maar recent nieuwe matrassen gekocht en voor iemand als ik, die van tevoren veel probeert uit te vogelen, zijn matrassen een drama product.
Een Emma matras met 5 lagen verschillend schuim (waarvan sommige 2 cm dik). Wat er heel ge-engineered uitziet, maar waarbij onduidelijk is wat het exact bijdraagt.
Een M-line matras met allerlei bollen erin verwerkt. Vast duur om het zo te maken, maar waarom is het beter? Geen hond die het mij uit kan leggen.
Klinkt als een redelijk alternatief. Mijn probleem is dat ik een negatieve ervaring heb.
Mijn dochter ging op zichzelf 3 jaar geleden en kocht voor weinig eetkamerstoelen bij VidaXL. Belangrijkste reden: ze zaten ok.
Na 1-2 maanden was dat ok zitten over (zoals ik het omschreef "een houten plank zit comfortabeler").
Dus besloot ik de zitting opnieuw te vullen. Wat bleek. De houten basisplank was van afgedankt betonmultiplex (met betonwaas er nog aan, afgedekt met een stukje doek) met als kussen een stuk piepschuim. Wat initieel best comfie zit, maar vrij snel een snoeiharde pannekoek wordt. Maar dat zie je pas als je de boel uit elkaar trekt. Piepschuim vervangen door echt schuim en ze zitten weer prima.
Voor matrassen geldt denk ik hetzelfde. Je probeert misschien wat en als je er een tegenkomt die comfortabel ligt, koop je die. Dan blijft de vraag: hoe liggen ze over een jaar, of 3 of 5.
Ik wil dus iets meer achtergrond dan 'alleen' maar, hij ligt nu lekker.
Uiteindelijk heb ik nu matrassen voor (ik geloof) €1700 voor 2 keer 80x200. Geen bekend merk, maar met een goed en geloofwaardig verhaal (en zonder allerlei poespas met 400 verschillende lagen schuim) en heeel veel goede reviews. Waarbij voor mij de reviews het goede verhaal bevestigen en niet zozeer goede reviews = goed product.
Qua kussens snap ik je helemaal. Wat ik uiteindelijk gedaan heb, is een wat harder kussen gekocht. De vulling eruit gehaald (en bewaard) tot het voor mij comfortabel was. Na een half jaar oid, nadat het wat ingezakt was door gebruik, weer wat vulling terug om weer op hetzelfde niveau te komen.
Noem je dat gemiddelde prijs?
Een degelijke pocketveringmatras hoeft niet meer dan €400 te kosten.
En van de traag-, multi-, nasa-, gelschuimflauwekul moet je gewoon weg blijven.
Ja en met Samsung Dex kun je hem ook nog eens als Desktop-pc gebruiken.
Ik had eens mijn adapter van mijn laptop vergeten dus die viel na een aantal uur uit. Plug gewoon mijn S23 Ultra aan het scherm met USB-C (die tevens KVM is) en ik kon gewoon verder (op Teams e.d.).
Klopt, een telefoon is een manusje van alles en van alles middelmatig. Muziek beluister ik op mijn ipod, photo's maak ik met mijn camera. Mailen en werkwn op mijn pc/laptop.
Ja €1300 of wat dat betreft €1000 is een flinke bak geld maar voor het apparaat wat vee mensen zóveel gebruiken?
Vind het perspectief dan nogal anders.
Niet mee eens, vind ik niet echt een goeie maatstaaf om een prijs mee te rechtvaardigen
Er zijn in de wereld zoveel producten die je echt heel vaak gebruikt.. zou jij het ook normaal vinden als die dingen ook tegen de 1000 euro kosten?
Ik gebruik bijvoorbeeld me scheermachine elke dag en doe dat al jaren lang, toch zou ik daar nooit 1000 euro voor neerleggen
Als de hardware gewoon zoveel kost kan ik het nog begrijpen, maar volgens mij is dat ook niet het geval
Dus waarom en waarvoor moet er zoveel betaald worden?
Niet omdat hij zoveel gebruikt wordt maar imo meer omdat het een top product is, van Samsung en hoge prijzen bij de consument het gevoel geven dat ze het beste van het beste binnen halen.. en natuurlijk omdat ze er mee wegkomen
[Reactie gewijzigd door Sinester op 22 juli 2024 13:32]
Maar als je je vaak scheert koop je dan ook niet een goed scheerapparaat ipv een budget ding als je de middelen daar voor hebt?
Ik rijd amper auto en maak weinig kilometers én auto's interesseren me niet dus ik heb geen dure auto.
Mijn ouders maken veel kilometers en rijden met grote regelmaat het land door, hebben de middelen dus vinden een goede auto belangrijk.
Gebruik je een apparaat vaak en vind he het het waard om daar in te investeren is dat toch prima? Niemand dwingt je om een telefoon van €1000+ te kopen
En hardware kosten is ook zo'n dooddoener. Die hardware komt niet zomaar in die vormfactor met kant en klare software uit de lucht vallen. En zelfs met al die kosten bij elkaar opgeteld zal Samsung er inderdaad nog winst op maken, raar zeg voor een commercieel bedrijf wiens doel letterlijk is winst maken
Maar als je je vaak scheert koop je dan ook niet een goed scheerapparaat ipv een budget ding als je de middelen daar voor hebt?
Als er een duidelijke meerwaarde is ten opzichte van dat budget ding? Absoluut!
De vraag is waar de meerwaarde ligt van een smartphone van 1300 euro ten opzichte van eentje van 600-700 euro. Ik heb er zelf eentje van de laatste categorie. Mijn smartphone is een zeer belangrijk item, zeker ook op professioneel vlak. Ik moet er heel vaak mee bezig zijn.
Maar concreet zie ik de meerwaarde niet om dubbel zoveel uit te geven. Ik heb een uitstekende batterijduur, de SD8+ Gen 1 is meer dan snel genoeg en zal dat de komende 2 jaar ook nog blijven, draait Android Auto perfect, veel opslag en RAM, een groot en goed scherm, en ga zo maar door. Foto's zijn dik in orde voor een smartphone, als het ECHT goed moet zijn pak ik er sowieso de fullframe even bij want daar kan toch geen enkele smartphone aan tippen, ook niet die van 1300 euro.
Misschien als je heavy gaming wil doen, dat je dan geholpen bent met de allersnelste SoC in de vorm van de SD8 Gen 3, dan kan ik me er nog wat bij voorstellen. Maar dat is zowat de enige use case die ik me kan voorstellen.
Ik denk dat het allemaal heel persoonlijk is. Ik heb best veel geld over om zo snel mogelijk met men apparaat te kunnen werken. Ik kan me echt snel druk maken als het even niet kan volgen. Ik ben recent papa geworden en vind het ook leuk dat ik met gemak, snel en in elke situatie iets kan vast leggen.
Je kan dat zeker ook met een midrange Android. Maar het scheelt toch. Als iemand foto’s of filmpjes van onze zoon doorstuurt dat ie met zen eigen gsm heeft gemaakt dan staat dat toch in schril contrast tegenover onze iPhones. En zeker nu phones amper verouderen vind ik het best een investering. We hebben hier een iPhone 12 Pro Max, een iPhone 14 Pro Max, een iPhone 12 mini, een iPhone 12. En je merkt eigenlijk weinig verschil in gebruik en kwaliteit van foto’s en filmpjes.
Ik kan wel zeggen dat de 14 pro Max de laatste phone is die we nieuw aanschaffen. Vanaf nu gaat dat gebeuren via swappie, een toestel van 2 generaties oud. Snel zat en je betaald niet de volle mep. Maar dan toch eerder dat dan een midrange Android.
Ik vind € 1100 of € 1300 toch wel erg duur voor een telefoon. Nu ben ik geen zware gebruiker en zeker geen gamer. Ik heb wel een Fold 4 en die is inderdaad heerlijk om mee te werken, maar vooral om dat grote scherm. Daarnaast heb ik ook nog een A53 die ik vooral als fietscomputer gebruik. Als ik onderweg de A53 als smartphone gebruik kan ik daar eigenlijk alles mee wat ik op de Fold zou willen doen. Opstarten van apps gaat iets trager, scrollen gaat iets minder soepel maar het werkt wel. Bankieren, muziek luisteren, film kijken browsen, het gaat allemaal. Het verschil in snelheid is daarbij minimaal. Muziek en film zijn in snelheid natuurlijk beperkt door de snelheid van het medium. Veel zaken als bankieren en browsen zijn meer afhankelijk van de snelheid van de gebruiker en/of de internetverbinding.
Na twee jaar heeft een S24 waarschijnlijk nog een waarde van € 300,- à € 400,- Na drie jaar misschien nog € 200,- Dan zit je nog steeds op een kostenpost van minimaal € 300,- per jaar.
Met de geringe updates van de laatste jaren koop je een dergelijk flag-ship niet meer om twee, maar zeker drie à vier jaar te gebruiken. De ondersteuning en bouwkwaliteit is goed genoeg om de telefoon zelfs vijf à zes jaar te gebruiken, maar tegen die tijd kan de accu wel eens problemen geven en zullen de nieuwe flag-ships echt wel wat beter zijn.
1100 euro is veel geld maar uiteindelijk positioneert Samsung zich hiermee ook in de top qua product, qua prijs. Ze zijn geen prijsvechter, en zelfs de prijsvechters zoals Xiaomi zijn niet echt goedkoop meer.
Dat een nieuwe generatie marginaal beter is ben ik met je eens, helaas is dat voor ieder merk. Voor menig gebruiker komt die ook makkelijk weg met een ietwat minder top end model.
Wellicht is dat ook waarom men dit soort modellen hoog prijst, een betere marge en dus meer winst ondanks dat ze minder verkopen.
Ook uitgesmeerd over 7 jaar niet? Ik heb met mijn iPhone 6 ook de acht jaar aangetikt met enkel een nieuwe batterij ergens in het midden. Dan loop je ook echt wel tegen grenzen aan.
Dat ze het om e-waste doen maar dan wel weer ieder jaar een telefoon uitbrengen met minimale verbetering die iedereen dan moet kopen of iig de Samsung fans is natuurlijk ook tegenstrijdig
Samsung geeft 7 jaar updates. Je hoeft dus niet elke jaar een nieuwe te kopen. Als je er een beetje voorzichtig mee bent haal je dat makkelijk. Als je de telefoon haalt zodra de prijs iets gezakt dan betaal je per jaar niet zo heel veel. Verder kun je als "Samung fan" ook hele goede nieuwe toestellen kopen voor onder de 400 euro. Ik snap niet zo goed waar je naar toe wilt met je bericht.
Mensen moeten natuurlijk niets kopen, daar gaat je denkwijze al mank. Maar waarom telefoon fabrikanten, laptop fabrikanten e.d. ieder jaar nieuwe modellen uitbrengen is simpelweg voor het lifecycle management dat de klanten verwachten, niet voor die halve man en een paarde kop die ieder jaar wil upgraden.
Maar zodat de mensen met oudere hardware die dese willen vervangen altijd kunnen kiezen uit een recent model. Telefoons gaan tegenwoordig 3-4 jaar mee, laptops over het algemeen wel een jaar of 5, maar de bedrijven of consument die ze dan vervangen na die periode doen dat vaak wel graag met een recent model dat dan ook zeker weer zo'n gebruiksperiode mee kan.
Het milieuargument gebruiken voor een telefoon die vanuit het Verre Oosten, per luchtvracht ingevlogen wordt en waarvoor allerlei schaarse grondstoffen gebruikt worden, die bij delving voor milieuschade zorgen, is je zelf iets wijsmaken. Zeker omdat je vorige telefoon nog zeker 2, 3 of zelfs zeker 4 jaar mee kon gaan.
Is het ook niet. Heb je ook helemaal niet nodig. Type dit vanaf een s21fe. Hoop er nog zo'n 2 jaar mee te doen. Dan heb ik 4 jaar een erg fijne telefoon gebruikt voor 400 euro.
Dat wordt vaker geroepen, en de redenering klopt wel, maar de nieuwe telefoon is niet bedoeld voor de mensen die vorig jaar de S23 hebben gekocht. En misschien ook wel niet de mensen die de S22 hebben gekocht, maar juist alle mensen die toe zijn aan een nieuwe telefoon.
Als ik jouw redenering volg, zou Samsung prima 1x per 3 jaar een nieuwe telefoon uit kunnen brengen. De ondersteuning is dan nog 4 jaar dus dat is prima. Alleen ga jij waarschijnlijk geen drie jaar oud model kopen als je aan een nieuwe telefoon toe bent. Als de volgende Ultra een S27 Ultra is en jij bent in 2026 toe aan een nieuwe telefoon, kies je dan voor een ruim 2 jaar oud model of wil je dan toch een nieuwere?
Als je een beetje zocht, kon je tijdens de preorder periode behoorlijk wat korting krijgen. Zo heb ik een S24 Ultra 512GB met inruil van een S22 256GB kunnen kopen voor iets meer dan 500 euro. Nog steeds een fors bedrag, maar bijna 1000 euro korting is altijd mooi meegenomen.
Dat e-waste argument is een mooi door de marketing bedacht maar in de praktijk toch echt anders. Zeker als je van een oudere telefoon afkomt heb je mnogelijk een USB lader die geen usb-c uitgang heeft en dus niet compatibel is met de megeleverde kabel. Ook heb je kans dat je een lader hebt met een laag vermogen waardoor het laden erg lang gaat duren.
En dan heb je nog de mensen die:
- hun telefoon + oplader verkopen
- hun telefoon + oplader doorschuiven naar partner, kinderen, etc.
In beide gevallen hebben die dus een nieuwe lader nodig bij een telefoon.
Als je als fabrikant begaan was met het milieu en mogelijke e-waste zou je de klant de mogelijkheid geven om, indien nodig, gratis een lader te krijgen. Maar dat zal niet gebeuren want dan moeten die weer apart verpakt worden en getransporteert etc.
Er is dan ook maar 1 reden waarom ze met allerlei kul argumenten gestopt zijn met de lader mee te leveren: reductie van het verpakkingsmateriaal met bijna 50% (in de hoogte). Hierdoor kunnen ze dus bijna 2x zoveel dozen verschepen zonder lader als met lader. Tel uit uw winst....
Dat e-waste argument is een mooi door de marketing bedacht maar in de praktijk toch echt anders.
Dat ben ik met je eens, uiteindelijk doen bedrijven maar weinig vanuit het goede van hun hart en riekt dit voor mij ook naar makkelijk winstmarge pakken.
Echter...
Ik heb dus echt 10 laders liggen van de afgelopen 10~ish jaar aan smartphones. En dat is nadat ik alle meuk van 2010 heb wegedaan. Hiervan zijn er 3 met USB-c uitgang en 2 vrij snelle laders. Ik heb ook een berg USB-a naar USB-c stekkers waardoor ze in principe allemaal bruikbaar zijn met mijn S23+. Ik vind het dus oprecht niet erg dat er geen lader bij zit, want ik ben die persoon uit de marketing praatjes...
[Reactie gewijzigd door Thekilldevilhil op 22 juli 2024 13:32]
Ter vergelijking heb ik één goede USB-C waar ik tig apparaten mee oplaad, omdat de meeste apparaten óf geen oplader meer meeleveren óf een hele korte (5cm) waar je niks aan hebt.
Zeker als je van een oudere telefoon afkomt heb je mnogelijk een USB lader die geen usb-c uitgang heeft en dus niet compatibel is met de megeleverde kabel.
Usb c is er al een flinke tijd dus dit is echt een kulargument. Anders is een andere kabel, mocht je die niet al hebben, ook zo gehaald en goedkoper dan oplader + kabel.
Ja dat klopt, maar langere tijd werd er een usb-a naar usb-c kabel meegeleverd. Dan heb je dus een lader waar je nog niets mee kan aangezien de meegeleverde kabel aan beide kanten usb-c heeft.
Het is en blijft belachelijk dat je een heel duur product koopt en zonder al iets te hebben of erbij te kopen je het product niet (of een eenmalig tot ie leeg is) kunt gebruiken.
En bij tablets wordt er wel een lader bijgeleverd terwijl ook daar de kaders al jaren hetzelfde zijn.
Ik blijf dus bij mijn standpunt dat e-waste mooi als argument wordt gebruikt door de marketingafdeling om de kosten te drukken en dit niet door te rekenen aan de klant. Want ik als klant zou gewoon €10-15 minder kwijt moeten zijn vanwege het ontbreken van een lader en zelfs nog meer als de besparing op transportkosten ook nog doorberekend zou worden...
Ja dat klopt, maar langere tijd werd er een usb-a naar usb-c kabel meegeleverd. Dan heb je dus een lader waar je nog niets mee kan aangezien de meegeleverde kabel aan beide kanten usb-c heeft.
Maar dan blijf je toch gewoon die oudere kabel gebruiken? Uiteraard ben je het met je eens dat het E-waste argument deels gewoon marketing is. Maar als ik kijk naar de stapels laders die ik thuis en op het werk heb liggen met legio verschillende kabels zodat ik zo'n beetje ieder device van de laatste 10-15 jaar wel kan opladen zit er ook deels wel een kern van waarheid in.
Met je laatste reden wel eens, maar je geeft dan ook meteen een reden dat het beter is voor het milieu. Voor dezelfde hoeveelheid doosjes hoeft er nu minder volume getransporteerd te worden. Goedkoper voor de fabrikant én beter voor het milieu.
Echter als veel mensen inderdaad nog steeds een nieuwe lader willen of nodig hebben, wat vanaf het (hogere) middensegment denk ik best vaak het geval is, gaat dat ook weer mank.
Deze bestellen ze dan weer apart en vaak achteraf omdat men er achterkomt dat de lader die ze hebben niet snel genoeg laadt of de meegeleverde kabel geen USB-A heeft.
Bron: eigen ervaring tot 2 of 3 keer toe
Als het alleen om e-waste ging hadden fabrikanten zoals Samsung ook een opt-in principe kunnen hanteren, waarbij de fabrikant gratis een oplader levert bij het bestellen als je daar een vinkje bij zet, dan heeft de consument de keuze. In ieder geval bij flagship modellen. Verpakt als e-waste en duurzaam besluit gaat het gewoon om kostenbesparing en hogere marge.
Waarom zou die lader gratis moeten zijn? En je kan bij het bestellen bij Samsung direct 1 bijbestellen met korting, dus eigenlijk wat je wilt maar niet gratis (daarom ben ik benieuwd waarom het volgens jou gratis zou moeten zijn).
Ik vind het behoorlijk logisch dat er wel een lader bij hoort te zitten. Het is tenslotte een vlaggenschip model. Dat ze bij de mid-range geen lader doen kan ik nog begrijpen. En daarnaast laad deze toch een stuk sneller dan mijn S21 FE die max met 25W kan laden. De S24 Ultra doet dat toch met 45W. Dan heb ik dus zogenaamd al een lader en kan ik deze telefoon er alleen enorm traag mee opladen terwijl hij al niet de snelste is met laden. Voor 1300 euro toch wel karig.
En waarom is dat logisch? Dat moet je toch ergens mee kunnen onderbouwen.
Ik heb de 45watt lader die ik voor de s22+ gekocht heb nu bij de s24+ gewoon weer in gebruik. In de auto gebruik ik ook gewoon dezelfde adapter sinds jaren die ik daarvoor gekocht heb...
Wat had ik nu met een extra lader gemoeten? Had ik dan 20 a 30 euro meer moeten betalen voor de telefoon zodat er een lader bij zit die ik niet nodig heb?
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Het probleem is dat je het niet terug ziet in de prijs. Met of zonder lader, de prijzen zijn niet lager geworden. Als dat wel zo was zou dat een valide reden zijn. Het e-waste verhaal is grotendeels ook gewoon marketing, door geen lader mee te leveren heeft de fabrikant weer een klein beetje extra marge op het toestel..
De prijzen zijn ondanks inflatie ook niet hoger geworden, dus je ziet het juist wel terug in de prijs.
Tuurlijk is het marketing dat was het bij Apple en dan is het nu weer, maar dat betekent niet dat het helemaal niet waar is enkel dat ze het op de meest positieve manier uitleggen...
Maar de prijzen zijn afgelopen jaren gestegen met de inflatie, nu de inflatie en de euro/dollar koers weer is afgenomen zijn de prijzen niet mee gestegen, dat heeft letterlijk niks te maken met een lader wel of niet meeleveren.
Als je niet snapt dat gelijkblijvende (of zelfs dalende) inflatie nog steeds zorgt voor hogere prijzen dan wordt dit een lastige discussie. Ik zou je aanraden eens in te lezen wat inflatie is en hoe het werkt...
Na een recordhoogte van 11,6% in 2022, is de inflatie in 2023 gedaald naar 4,1%. We verwachten dat deze in 2024 verder daalt naar 2,9%, en in 2025 met 2,2% dichterbij de beoogde 2% komt.
De prijzen werden dus vorige jaar 4.1% hoger en dit jaar 2.9% ondanks dat de inflatie dus krimpt is het er wel en worden dus ook de prijzen gewoon hoger!
Een adviesprijs van 1000 euro vorig jaar zou dus dit jaar een adviesprijs zijn van 1029 euro, die 29 euro is er dus niet bijgekomen.
Anyway de lader wordt al even weggelaten ondertussen, dus het gaat niet om het verschil van dat ene jaar maar eigenlijk nog meer jaren, 2 jaar terug zat de lader er ook niet bij, ondertussen hebben we dus bijna 20% inflatie gehad, maar de prijzen van de Samsung toestellen zijn bij lange na niet met 20% gestegen.
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Dus eerst ontken je dat inflatie invloed heeft op de prijs (want de inflatie groeit niet dus de prijs wordt niet hoger ), dan toon ik aan dat het wel de prijzen omhoog duwt (want dat is wat inflatie dus wel doet). En dan begin je maar over iets anders waarvan je dus ook geen idee hebt hoe het werkt
Waar denk je dat de inflatie vandaan komt? De euro/dollar koers is gewoon onderdeel VAN inflatie
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Knap dat jij leest dat ik dat ontken, goed gelezen tussen de regels door ;-) .
Onder de streep is de lader weer een puntje wat extra marge bij de fabrikant oplevert bij de verkoop van een toestel en extra winst bij de losse verkoop van de lader.
[Reactie gewijzigd door SgtElPotato op 22 juli 2024 13:32]
Knap dat jij leest dat ik dat ontken, goed gelezen tussen de regels door ;-)
Hoe moet ik dit lezen volgens jou dan:
nu de inflatie en de euro/dollar koers weer is afgenomen zijn de prijzen niet mee gestegen, dat heeft letterlijk niks te maken met een lader wel of niet meeleveren.
Immers was er dus wel inflatie en had de prijs dus eigenlijk mogen/moeten stijgen voor dezelfde marge! Maar de prijs is dus niet gestegen (dus hebben ze marge ingeleverd of minder meegeleverd zoals een..... oplader).
Onder de streep is de lader weer een puntje wat extra marge bij de fabrikant oplevert bij de verkoop van een toestel en extra winst bij de losse verkoop van de lader.
Op dat vlak zijn we het toch eens, ik zeg niet voor niks:
Tuurlijk is het marketing dat was het bij Apple en dan is het nu weer, maar dat betekent niet dat het helemaal niet waar is enkel dat ze het op de meest positieve manier uitleggen...
Dat bedrijven hun zakken vullen is echt niks nieuws en dat ze dingen verkopen op een mooiere manier dan hun intentie is ook niks nieuws. Maar die marketing klopt in dit geval wel degelijk ondanks dat dat niet de hoofdreden voor Samsung of Apple is om z'n move te maken...
PS voor mij is dit mijn laatste berichtje op deze discussie, als we elkaar nog niet (willen) snappen gaat het ook niet meer gebeuren
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Het is dan beiden. Slimme marketing maar ook wel degelijk minder e-waste. Veel mensen hebben al laders, blijven die dan uit gemak gewoon door gebruiken. Ik zie niemand om me heen recreatief laders los kopen als ze een nieuw toestel nemen, puur omdat het bij het ritueel van een nieuw toestel zou horen of zo. En gelukkig maar
Omdat je de telefoon fatsoenlijk hoort op te kunnen laden. Niet iedereen vervangt de telefoon na 2 jaar. Ik hoop er altijd wel wat langer mee te doen. In mijn geval heb ik dus geen optimale lader mocht ik deze telefoon willen kopen. En denk je nou echt dat ze de telefoon die 20 a 30 euro goedkoper hebben gemaakt omdat de lader er niet bij zit? Ze zouden gek zijn als ze dat doen. Dan kan je de lader er net zo goed wel bij stoppen. Daarnaast gaan opladers ook wel eens stuk. Zeker die fragiele kabels. Dan zou ik er toch echt vanuit gaan dat als ik een vlaggenschip telefoon koop, er een lader bij zit. Dat geld niet alleen voor Samsung. Geef in ieder geval de optie voor de koper.
Bij een standaard toestel vind ik het best te verkopen dat er geen lader bij zit, maar bij een topmodel verwacht ik het snelste van het snelste, dus ook qua opladen. En dat betekent dat je weer meer vermogen door het kabeltje jast dan de vorige generatie.
Nu zal dat niet bij iedere iteratie zo zijn, maar Qualcomm heeft bijvoorbeeld achter elkaar bijvoorbeeld Quickcharge 2, 3, 4 en 5 geïntroduceerd waarvoor je steeds een nieuwe lader nodig had die dat protocol ondersteunde. Het werkt wel met de oude lader, gelukkig, maar je haalt er niet het maximale uit.
Een onwetend iemand zou er misschien wel een 1000mA lader van de Aldi aan hangen. Ook dat zal hem wel opladen, maar duurt makkelijk 6 uur met zo'n 5000mAh lader.
En dat betekent dat je weer meer vermogen door het kabeltje jast dan de vorige generatie.
Dat is hier dus niet het geval, met een nieuwe 25 of 45 watt lader zou je net zo snel laden als een 2 jaar oude lader met hetzelfde vermogen. Een QC4 lader en QC5 lader van gelijk vermogen maakt op een S24 geen enkel verschil.
Ik gebruik gewoon mijn 45watt (Samsung) lader die ik 2 jaar terug heb gekocht en nog steeds perfect werkt en net zo snel laad als de nieuwste lader op een S24+ want die kan gewoon niet sneller laden...
Mensen die zich ergens niet in willen verdiepen en daarom teveel betalen of te weinig krijgen, sorry ik zie dat niet als een probleem dan doen mensen helemaal zelf. Net als je nu een S24U gaat kopen voor 1300, heb je jezelf even 400 euro en een opslag-upgrade door de neus geboord door het niet op/voor de launch te kopen
Een onwetend iemand zou er misschien wel een 1000mA lader van de Aldi aan hangen. Ook dat zal hem wel opladen, maar duurt makkelijk 6 uur met zo'n 5000mAh lader.
Ja en wat wil je er nou mee zeggen? In 99/100 gevallen is dat in mijn geval al prima want ik slaap ongeveer 7 uur. Je kan hooguit voor jezelf beslissen dat dat niet snel genoeg is maar niet voor een ander natuurlijk...
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
[...]
Dat is hier dus niet het geval, met een nieuwe 25 of 45 watt lader zou je net zo snel laden als een 2 jaar oude lader met hetzelfde vermogen. Een QC4 lader en QC5 lader van gelijk vermogen maakt op een S24 geen enkel verschil.
Het gaat mij niet specifiek om dit toestel en z'n voorganger. Het gaat erom dat je van een specifiek laadprotocol gebruik maakt dat niet op een standaard USB-C lader aanwezig is. Je gaat mij niet wijsmaken dat die 5000mAh in de accu gepompt wordt met 5V/2.1A snelheid, want dan ben je wel even bezig. En als je bent overgestapt van OnePlus naar Samsung, ik noem maar wat, heb je bijvoorbeeld een Dashcharge-lader die niet praat met een ander protocol.
Mensen die zich ergens niet in willen verdiepen en daarom teveel betalen of te weinig krijgen, sorry ik zie dat niet als een probleem dan doen mensen helemaal zelf. Net als je nu een S24U gaat kopen voor 1300, heb je jezelf even 400 euro en een opslag-upgrade door de neus geboord door het niet op/voor de launch te kopen
Lekker makkelijk geredeneerd. Er zijn genoeg mensen met genoeg geld voor een snelle telefoon die de achterliggende techniek niet snappen en dus niet begrijpen waarom hun telefoon ineens zo traag laadt.
[...]
Ja en wat wil je er nou mee zeggen? In 99/100 gevallen is dat in mijn geval al prima want ik slaap ongeveer 7 uur. Je kan hooguit voor jezelf beslissen dat dat niet snel genoeg is maar niet voor een ander natuurlijk...
Volgens mij beslis jij nu juist voor een ander dat het geen probleem is dat de telefoon erg traag laadt. Volgens mij is het toch heel duidelijk wat ik wil zeggen? Als je geen lader meelevert, weet je niet wat je klant gaat gebruiken om te laden en dus kan de user experience ruk zijn. Ik snap niet dat je als fabrikant een tientje (?) wil besparen door geen lader mee te leveren, terwijl je weet dat een deel van je miljoenen klanten daardoor met een trage lader gaat laden. Het eerder genoemde voorbeeld van overstappen van merk X naar Samsung is een goed voorbeeld: vorige telefoon laadde in 45 minuten 80% op, nieuwe Samsung doet er 1,5 uur over om op 50% te komen. Dan kun jij nog zo hoog van de toren blazen dat mensen zich moeten verdiepen, maar niet iedereen met geld is techneut. Die mensen moeten dus een nieuwe lader kopen en snappen niet waarom dat moet en verwijten dat aan Samsung.
Je hebt dan wel gelijk over de ewaste, maar je zou dan verwachten dat telefoons (die marginaal beter zijn dan hun voorganger) ook een stuk voordeliger zijn, en dat zijn ze niet. Sowieso 1000+ euro zijn echt bizarre prijzen voor telefoons. Zeker als je ziet dat een oude telefoon met GrapheneOS nagenoeg altijd sneller is dan de nieuwste telefoons.
Daarnaast is dat ewaste ook een beetje een wassen neus. Als die bedrijven er echt alles aan willen doen om ewaste tegen te gaan, dan was veel al modulair geweest.
Begrijp best waarom Arjan deze opmerking maakt. Voor 1300 euro en dan wil je natuurlijk direct kunnen gebruiken en niet je oude lader. Bij een laptop leveren ze ook een lader erbij. Dit is gewoon een manier om extra te verdienen.
Begrijp eigenlijk niet waarom ze bij laptops niet universele laders gebruiken of een standaard maken. Er zijn merken die wel 3 verschillende laders hanteren voor verschillende modellen in hun assortiment.
Ik vind het ook wel jammer ja, met name omdat het milieu argument een beetje onzin is. De laders veranderen nog steeds zo vaak dat ik effectief met elke upgrade toch weer een nieuwe lader nodig heb gehad voor maximale prestaties. Eerst had Samsung hun eigen protocol, toen werd het USB-PD, nu is het weer USB-PD met PPS voor de maximale specs. Ik koop elke 3-4 jaar een nieuwe telefoon en dan is het allemaal toch weer veranderd.
En ja, je wil toch wel de maximale specs kunnen gebruiken. Ik heb zelf 3 laders die dit aankunnen, maar ik loop niet altijd te snelladen (slecht voor de batterij). De maximale snellader voor mijn S23 (25W met GaN techniek en 0% standby power, de EP-T2510) kostte hier in de winkel 14 euro, en daar wordt nog winst op gemaakt. Bij zo'n toptelefoon had die best bij de doos in gemogen.
Ik heb er zelf 3 van gekocht zodat ik niet aan hoef te rommelen en op elke lokatie maximaal kan laden als ik het nodig heb. Gelukkig is het met die 14 euro ook geen ramp qua prijs.
[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:32]
Voor elke gebruiker zoals jij die het maximale wilt, zijn er 50 gebruikers die het niet boeit, omdat ze hun telefoon snachts opladen met een oude iPod oplader van 5 watt uit 2004 die het nog prima doet.
Het milieu argument is dus net geen onzin. Er worden wel degelijk miljoenen laders minder geproduceerd door de nieuwe wetgeving.
Iedere gebruiker boeit het wel op het moment dat ze het nodig hebben. Die keer dat je thuiskomt van bij vrienden slapen en tijdens het douchen snel even die lading moet hebben voor je naar je werk gaat. Dat soort momenten zijn het gewoon helemaal waard. En het is een functie van een moderne high-end telefoon.
Ik zeg ook niet dat iedereen altijd baat heeft bij snelladen maar als je het wel nodig hebt is het gewoon geweldig als het wel kan.
PS: Het is geen wetgeving, je mag als leverancier nog gewoon een lader meeleveren hoor.
Ik gebruik de oude laders ook nog bijna allemaal. Voor bijvoorbeeld van die AliExpress dingetjes waar geen lader bij zit, of als dat wel zou zijn zou het eentje zijn van een kwaliteit waar je van schrikt. Om dan een goede oude Samsung, Asus, Sony enz lader te hebben liggen is een stuk veiliger.
[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:32]
Ik heb oprecht nog nooit een snellader "nodig" gehad sinds ongeveer mijn mate 7... De accuduur van telefoons is dusdanig goed dat het voor mij compleet overbodig is.
Zelfs als ik overwacht bij vrienden slaap, "he kan ik een van 100 laders lenen"), en/of daarna een lange op werk ben. Ik heb een lader naast mijn bed, achter de bank thuis, in mijn auto en op mijn werk. Mijn S23+ gaat lang genoeg mee op 1 lading dat ik het simpelweg niet nodig heb. Ik heb heel af en toe wel eens iemand die om een lader vraagt, maar ik heb niet echt het idee dat mensen om mij heen (voornamelijk gewone consumenten en geen tweakers) echt behoefte hebben aal 100 watt laders...
Met Samsung is het sowieso geen 100W he. Het is 25W of 45W. En de "45W" is in de praktijk maar heel kort dat hij echt met die snelheid laadt, het grootste deel van de tijd zit hij veel lager (alleen in het midden van de acculading gaat hij echt zo hard).
Maar ik heb het toch vaak hoor.. Soms een hele avond weg, uit eten, kroeg, disco, 6 uur thuis, en vervolgens pingt er iemand of ik kom ontbijten Dan moet er echt ff snel wat in gestampt kunnen worden. Bovendien denk ik er gewoon niet altijd over na om mijn telefoon te laden en wil ik net de deur uit gaan en zie ik dat er nog maar 20% in zit. dan is het gewoon echt super fijn.
Ik wou alleen dat ze het snelladen een "quick toggle" maakte in dat schermpje dat je van boven naar beneden trekt. Zodat ik het makkelijk aan/uit kan zetten net zoals dat met de protect battery (85% limiet) kan. Die 85% limiet heb ik trouwens ook altijd aan staan tenzij ik echt een idioot lange dag verwacht dus dat is ook een reden dat ik soms tussentijds moet laden. Ik heb ook maar een gewone S23 en geen plus.
Als de laadtechniek nu echt helemaal uitgekristalliseerd was, had ik het prima gevonden maar dat is nog steeds niet het geval. Mijn vorige telefoons waren Samsung S8, OnePlus 8, en nu Samsung S23. Elke keer had ik een andere lader nodig voor optimaal laden (die bij de OnePlus en S8 nog wel gewoon meegeleverd waren!) ondanks dat ze allemaal USB-C waren. En nu komt datzelfde gedoe ook nog met Qi waar ook weer allerlei verschillende soorten van zijn.
Maar nogmaals ik vind het wel fijn dat Samsung er niet de hoofdprijs voor vraagt.
[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:32]
15W is alsnog snelladen, en betekent alsnog dat je binnen 15 minuten zo'n 25% hebt opgeladen. Jouw hele scenario "even opladen tijdens het douchen en je kan weer verder" kan dus gewoon daarmee.
Het belangrijkste argument voor Samsung is dat dit gewoon extra cash oplevert. De telefoon zonder lader is niet goedkoper gemaakt terwijl je voor de losse lader de hoofdprijs betaalt.
Natuurlijk, maar het belangrijskte effect voor de maatschappij is simpelweg dat er veel en veel minder laders geproduceerd moeten worden. Die 1 op de 20 gebruikers die alsnog een extra lader kopen en daar dan 15 euro voor moeten betalen... tsja, zo erg vind ik dat niet moet ik zeggen.
Er zullen vast mensen zijn die nog een lader kunnen gebruiken, maar ik gok dat wie een galaxy S24 ultra koopt, dit niet koopt als eerste toestel: dan heb je dus al een kader thuis liggen. Wie hier last van heeft is dus de extreme uitzondering.
Gezien het doel van de Europese wetgeving net was om e waste tegen te gaan doordat je laders kon blijven gebruiken is waar jij nu over klaagt net de hele bedoeling van de wetgeving: enkel wie een lader nodig heeft koopt een nieuwe. De andere 95% gebruikt een van de tig laders die ze nog in de kast hebben liggen.
Als jij de extreme uitzondering bent en dit een probleem voor je is: een USB PD snellader van een degelijk merk heb je voor 15-20€. Als je toch al €1300 aan een telefoontje uitgeeft kan dat geen probleem zijn.
Het probleem is dat een USB-PD ook al niet meer genoeg is. Nu heb je weer USB-PD met PPS nodig. Zelfs met een dure laptop lader kan je dus vaak niet met de hoogste snelheid snelladen op een Samsung telefoon (er is bijna geen laptop lader die PPS ondersteunt). De laadstandaarden zijn nog niet stabiel, veranderen nog steeds te snel.
Zonder PPS zit je aan max. 15W laden met deze S24 ultra, met PPS kan je tot 45W.
[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 13:32]
Definieer nodig?
Want een "oude" USB-PD lader zonder PPS kan gewoon nog altijd prima snelladen: als ik mijn telefoon aan mijn laptoplader zonder PPS hang, dan laadt hij gewoon aan 20Watt hoor. Alleen is PPS nog ietsje sneller voor die laatste 20%.
De laadstandaarden zijn nog niet stabiel, veranderen nog steeds te snel.
Oneens. Dat er kleine verbeteringen worden toegevoegd wil toch niet zeggen dat iets niet stabiel is? Is Wifi niet stabiel, omdat er om de paar jaar een nieuwe versie uitkomt? Nee toch: ondanks dat WiFi 7 er is, heb ik in mijn huis nog prima wifisnelheden (in de praktijk 300+ Mbps, overal in huis. Naast de APs 600+ Mbps).
Jouw standpunt over "ik heb elke keer ene nieuwe lader nodig!" is alsof ik beweer dat ik elke 2 jaar nieuwe access points nodig heb: het is onzin.
Ik heb al laders liggen van 65 en 45 watt. Wat moet ik met nog een extra lader. En dat is precies het doel, dat mensen alleen een lader erbij nemen als het nodig is. Ook geen bedrade oortjes meer, die heb ik nooit gebruikt, scheelt ook weer.
Mee eens. Ik zie overigens geen enkele meerwaarde van highend telefoons ten opichte van midrange. En alleen interessant wanneer je te veel geld hebt imho.
Het eerste wat in mij opkomt: Wat kost dit ding in India?
Want de prijs van dit soort producten wordt natuurlijk ook bepaald door de status beluste mafkezen die er zoveel voor over hebben. Ik denk dat Samsung heeeeel veel marktonderzoek doet om die sweetspot te vinden. En een dergelijke prijs wordt vanzelf een stuk 'normaler' op den duur, waardoor er weer ruimte ontstaat voor verhoging
Als er nou eens een docking station was waaraan je twee 4k schermen kon koppelen dan zou de prijs nog enigszins te verantwoorden zijn. Dan heb je altijd je laptop bij je
Nooit uitgeprobeerd maar je hebt wel twee onafhankelijk werkende schermen. Namelijk dat van de s24 en je hdmi scherm. Geen idee of twee hdmi poorten supported zijn.
Dit ziet er wel veelbelovend uit: https://youtu.be/QNLirLErCX4?si=IRVQpuoVHqub0Uti
[Reactie gewijzigd door SED op 22 juli 2024 13:32]
Sterk getwijfeld of ik deze ging kopen als vervanger voor mijn S9+. Toch niet gedaan.
Te duur, geen 3,5mm, pixeldichtheid is nog steeds niet hoger dan de S9+ (toestel is ook echt wel heel groot)
Samsung tax voor accessoires lijkt ook op te lopen? (snellader laatst voor een S9FE tablet gekocht voor bijna 50 euro ).
Het wordt wel steeds beter qua hardware en duur van ondersteuning, maar als ik zoveel uitgeef aan een telefoon, mag/moet ie gewoon álles hebben dat ik wil (en ook heel wat zaken vooral niet! ).
Ik hoop vurig dat Sony de 1 VI goedkoper en beter maakt dan de 1 V of dat de volgende Zenfone behoorlijk mee kan komen. Maar die kunnen weer niet opboxen tegen een gigant als Samsung met o.a. software en ondersteuning...
Liever nog heb ik dat Samsung een S9+ 2024-editie maakt
Je hebt een goede keuze gemaakt. Wat in dit reclamepraatje niet naar voren komt zijn de vele problemen die het toestel heeft, met name wat betreft het scherm en de camera. Zowel softwarematige als hardwarematige problemen, waar Tweakers geen woord aan besteed heeft.
Beter maar even een jaartje wachten of, mocht je nu toch een nieuwe telefoon nodig hebben, kijken naar hetgeen de concurrentie te bieden heeft.
Ik denk dat hier niet zo veel aandacht aan is besteed, omdat in de praktijk deze 'problemen' verwaarloosbaar zijn. Met name de camera.
Optimalisatie aan de camera is niet ongewoon dat deze over verschillende updates gedaan worden, en het nu niet zo dat de camera performance slecht is op de software versie van de launch, verre van zelfs.
Het scherm heeft wat problemen met grijswaarden op sommige toestellen, maar op alle units is dat ook verwaarloosbaar. De 'vibrant' modus welke nu bijna geen verschil heeft met de 'natural' kleurinstelling is Samsung van op de hoogte en wordt in een komende update gefixed.
Al met al snap ik dat deze niet belicht zijn in de review, omdat dit dus óf kleinschalige problemen zijn óf niet zo dramatisch als dat door sommigen geschetst wordt.
[Reactie gewijzigd door JustRickvD op 22 juli 2024 13:32]
Het is natuurlijk wel erg vervelend als je net die ene persoon bent die wel problemen met zijn scherm heeft. Tel daarbij op dat je dik 1300 euro hebt neergelegd voor een smartphone dan wordt je daar niet blij van.
De grootste marketing stunt is toch wel als deze toestellen uitkomen en gelijk oordopjes inruilkortingen en weet ik het niet allemaal hoe voordelig je zogenaamd het toestel koopt.
Of niet perse het nieuwste van het nieuwste willen en voor het model van vorig jaar gaan.
Vergelijk het met games, by release wilt iedereen het hebben en zit het vaak nog vol met bugs, dan een jaar verder is het en veel goedkoper en de kwaliteit is veel hoger. (Cyberpunk)
Enige nadeel is dat je een jaar updates kwijt bent in de toekomst, maar die zitten op dat moment dus al in je telefoon.
Ik hoop vurig dat Sony de 1 VI goedkoper en beter maakt dan de 1 V of dat de volgende Zenfone behoorlijk mee kan komen. Maar die kunnen weer niet opboxen tegen een gigant als Samsung met o.a. software en ondersteuning...
Ik zit in het zelfde schuitje, ik denk niet dat de 1 VI goedkoper zal worden dan de V, wel hoop ik dat hij langer updates zal krijgen. Als die 5 jaar aan updates krijgt en niet snel oververhit raakt ben ik verkocht denk ik.
En volgensmij komt er geen volgende zenfone, erg jammer aangezien de vorige toch best mooi was
geen 3,5mm geen probleem koop je voor 5 euro een adapter.
pixeldichtheid merk je niks van op zo'n klein scherm.
ik ben overgestapt van de Note 9 en de 24 ultra heeft mij 900 euro gekost.
in alles merk je gewoon dat deze telefoon veel beter is.
Ik heb liever dat ze die ruimte gebruiken voor belangrijkere dingen. oortjes met draden hebben de langste tijd wel gehad. Draad zit altijd in de knoop en in de weg.
Een usb c 3.5mm adapter is geen goede vervanging. Als hij een beetje wiebelt in je zak dan stopt namelijk meteen het afspelen van de media. Dit gebeurt mij vaak genoeg om irritant te zijn, en de bedrade headsets hebben plaatsgemaakt voor een Bluetooth setje van Soundcore die het ver boven verwachting doet.
In de review staat dat het beeldscherm 1 miljard kleuren kan weergeven maar dat klopt niet.
In de vele online reviews die ik inmiddels heb gelezen wordt aangegeven dat Samsung, in tegenstelling tot veel andere topmerken, nog steeds 8-bits schermen gebruikt en een 8-bits scherm kan maximaal 16,7 miljoen kleuren weergeven.
Samsung geeft zelf ook duidelijk aan dat de kleurdiepte 16M is: https://www.samsung.com/n...s/galaxy-s24-ultra/specs/
Ik heb ook grote twijfels of het bereik van de dynamische refresh rate wel echt van 1-120Hz loopt. In de ontwikkelaarsopties kan je de optie 'vernieuwingsfrequentie weergeven' aanzetten, de refresh rate wordt dan continu in de linker bovenhoek van het scherm weergegeven. Ik heb de minimale frequentie op geen enkel stilstaand beeld onder de 24Hz zien komen en dit wordt ook bevestigd in diverse online reviews. Het lijkt er dus op dat de dynamische refresh rate van 24-120Hz loopt. In de spaarstand is dit 24-60Hz.
Niet alleen is de kleurendiepte incorrect vermeld in deze review, maar zijn ze ook "vergeten" om het verzadigingsprobleem in DCI-P3 toe te lichten, iets dat ze nota bene wel gemeten hebben. Ook hebben alle toestellen van de S24 serie een uniformiteitsafwijking en een significant deel heeft last van ruis op het subpixel-niveau, wat niet met software opgelost kan worden. Puur en alleen al op reddit zou je deze problemen direct tegenkomen. Het komt over alsof Tweakers.net maar relatief weinig moeite gedaan heeft voor dit artikel en belangrijke tekortkomingen negeert omdat het een flagship van Samsung is, want die is toch wel de Ultimate Award waard. Kuch.
Ik ben het volledig met je eens en had ook meer diepgang verwacht van deze Tweakers review. Samsung heeft een aantal opmerkelijke hardware- en software problemen met de S24 Ultra.
Dit zijn best wel belangrijke punten om mee te nemen in een review. In de praktijk zal niemand het merken, maar als het zo ondermaats gesteld is valt dat wel tegen. Ieder top model van tegenwoordig heeft wel een VRR van 1-120hz en een 10bits scherm voor de kleurweergave.
Ben dan ook wel benieuwd waarom ze deze keuze gemaakt hebben.. Komt het wellicht door de nieuwe coating op het scherm, lijkt me sterk..
Een opmerking die ik heel vaak mis bij dit soort nieuwsberichten, is dat je een aanzienlijke korting op het toestel kunt krijgen in combinatie met een nieuw abonnement of verlenging van je huidige abonnement. Dit resulteert doorgaans in een korting van gemiddeld €200,- tot €300,-. Bij MediaMarkt ontving ik ook nog eens €150,- korting bij het inruilen van mijn oude toestel, bovenop de waarde van het toestel. Door te betalen met een clubkaart, ontving ik nog eens €100,- extra korting. Daarnaast profiteerde ik van een Samsung-promotie waarbij het prijsverschil tussen de 256GB- en de 1TB-versie als cashback werd terugbetaald.
Die inruilkorting is natuurlijk alleen zo veel als je telefoon 1 of 2 jaar oud is, heb even gekeken en voor mijn Galaxy S9+ krijg ik wel geteld €33,- inruilkorting. Ook kan ik het nu niet meer zien, maar volgensmij zat die korting met opslag tussen de 256 en 512gb, niet de 1tb die toch echt wel een tikkeltje duurder is
Ja dat klopt, volgensmij heb ik er toendertijd 400 euro voor betaald. Nu 5 jaar later nog steeds in gebruik, dus dat is effectief minder dan 100 euro per jaar en ik gebruik hem nog steeds. Ik vind het dan ook niet heel gek dat ik er niet veel voor terug krijg, maar je moet er dus ook niet vanuit gaan dat je 200 of 300 kan krijgen
Bij launch kreeg je dus 100 euro extra op inruil. Dat tikt zeker voor oude toestellen best lekker aan.
Je had dan dus 133 euro korting door die inruil gehad. Naast alle acties die je er bovenop kon stapelen (ING kortingcodes voor 150, gratis upgrade opslag, 15% korting via ING).
Met inruil (s22+) stond er in totaal iets van 800 euro korting en moest ik 400 euro en een beetje betalen. Voor de s24+ met 512GB.
De prijs waarvoor ik de s22+ heb gekocht op launchday is nog steeds lager dan die een jaar later koste, de prijs die ik voor mijn s24+ heb betaald ga je over een jaar pas weer krijgen (zelfs als ik de 313 euro inruil erbij optel, dan kom ik dus iets over de 700 euro).
Ik zou zelf dus helemaal niet wachten na de launch dat is altijd duurder dan pre-launch en dan heb je met 14 dagen bedenktijd ook nog de tijd om je keus (adhv reviews die achteraf komen) terug te draaien.
[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 22 juli 2024 13:32]
Als je een week na de introductie je abonnement kon verlengen en ziggo hebt. Kon je een hele mooie deal krijgen bij Vodafone op de s24 series en abonnement. Voorbeeld een s24 ultra 1tb (black) voor omgerekend 534 eur met inruil van een item die niets meer waard is. In sommige Vodafone winkels hoefde je niet eens wat in te leveren. Je moest wel een red unlimited abo afsluiten voor twee jaar. Maar als je Ziggo hebt kost dat je 22,50 per maand. Een niet te hoog, maar ook niet heel laag bedrag voor een unlimited abonnement.
Wat een voorbeeld fotos zeg. Allemaal genomen op een super saaie dag zonder enig contrast, geen portret te zien, en allemaal foto's in de nacht die totaal irrelevant zijn omdat je nooit een foto maakt van een straat in de nacht.
Je maakt fotos van voorwerpen of mensen of dieren, overdag of in de avond. Kijk eens hoe de nachtmodus werkt voor een persoon die loopt (niet perfect stil staat), bijv, of maak een foto van een hond die een bal terugbrengt ofzo. Hoe reageert de camera op tegenlicht? (portret met zon in de camera).
Als de zon niet schijnt, wellicht gewoon in de studio met 1 van die 100 videolampen die jullie hebben liggen
[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:32]
Dus aan de ene kant klaag je dat er foto's zijn gemaakt van situaties die in het 'echt' nooit voorkomen.
Maar daarna wil je wel als tip meegeven dat er foto's in een studio gemaakt moeten worden als er geen zon is? Want niemand maakt in een straat nachtfoto's. En vervolgens geef je het advies om een foto - die volgens jou nooit wordt gemaakt - ook nog eens bewegend te doen.
Het zijn niet de meest interessante foto's, eens. Maar dat is mijns inziens ook helemaal niet nodig.
Deze foto's zijn meer representatief dan wanneer je foto's in een studio gaat maken. Daarnaast, het is winter, hoe veel zon heb jij de afgelopen tijd gezien?
De studio voorbeeld was specifiek met tegenlicht, om te zien hoe de cameras presteren met hoog contrast. De studiolamp is niet realistisch, maar de aanwezigheid van sterk tegenlicht is wel realistisch. Heel veel cameras gaan daar slecht mee om.
En vervolgens geef je het advies om een foto - die volgens jou nooit wordt gemaakt - ook nog eens bewegend te doen.
De reden dat ik als suggestie noem voor een lopende persoon in de nacht is om te kijken hoe nuttig de nachtmodus is met bewegende beelden. De nachtmodus van een camera maakt vele fotos en combineert deze in software. Een foto maken van een stilleven is super makkelijk voor telefoons maar niet realistisch, want in de realiteit bewegen mensen of dieren die je 's avonds op de foto wil zetten.
De software moet de beweging herkennen en enkel de goede fotos kiezen. Dit kan je deel maken van je test, maar niet als je een stilleven op de foto zet.
Hetzelfde met mijn hond-voorbeeld. Dat is echt een belangrijke test: Hoe reageert de camera op beweging? Hoe snel maakt-ie de foto na indrukken knopje? Hoe is de autofocus? Wat voor keuzes maakt de camera met sluitertijd?
Deze foto's zijn meer representatief dan wanneer je foto's in een studio gaat maken.
Deze fotos zeggen 100% niets. Je kan een iPhone van 4 jaar oud pakken en dan heb je hetzelfde resultaat met misschien net afwijkend kleurbalans/profiel.
Daarnaast, het is winter, hoe veel zon heb jij de afgelopen tijd gezien?
Meerdere keren per week, maar zon was maar 1 voorbeeld. Ik noemde vele andere voorbeelden.
Wmb laat deze review gewoon zien dat de auteur gewoon niet weet hoe je (smartphone)camera's moet testen. Een camera is veel meer dan "kan ik de letters lezen op een straatbordje in het donker?" en "welke kleurtjes hebben de bomen".
Heel veel telefoons maken bijv. menselijke huid super lelijk of juist heel nep, of weet niet goed de huidskleuren te reproduceren. Dat is echt belangrijk om te testen, maar er is geen enkel portret behalve een selfie.
[Reactie gewijzigd door Gamebuster op 22 juli 2024 13:32]
Ik vind de verschillen tussen de foto’s eerlijk gezegd minimaal en eigenlijk een kwestie van smaak welke je mooier moet vinden. De foto’s van de Ultra 23 kwamen bij mij het plezierigst over en dat is voor mij belangrijker dan of het zo natuurlijk mogelijk is.
"De stand die voor gebruikelijke sRGB-content de beste weergave biedt, is 'Natuurlijk'. Wil je dat de kleuren van je scherm spatten, dan kan je switchen naar de ‘'Levendig'-modus. Deze geeft de verzadiging van alle kleuren een boost."
Op welke software draaien jullie? Bij iedereen in het S24 Ervaringen topic hier op Tweakers doet de 'Levendig' stand namelijk helemaal niks. Hebben jullie een speciaal review toestel ontvangen? Die kans acht ik ook klein, want volgens jullie eigen scherm metingen haal het paneel slechts 86,5% DCI-P3-kleurdekking.
Dit terwijl Samsung het volgende adverteert op de productpagina:
"13. Het Dynamic AMOLED 2X display van de Galaxy S24 Ultra is door VDE Germany gecertificeerd voor 100% mobiel kleurvolume in het DCI-P3-kleurbereik. Dit betekent dat de afbeeldingen nooit vervagen en dat de kleuren ongekend levendig zijn, zelfs bij verschillende helderheidsniveaus. "
Ik vind het jammer dat hier helemaal geen aandacht aan besteed word. Dit is toch een opvallend testresultaat?
Elke ervaren reviewer zou direct al in de gaten hebben dat de kleurweergave op de S24U niet klopt. Dat hier vervolgens geen aandacht aan wordt besteedt is een bewuste keuze die de credibiliteit van de site behoorlijk omlaag brengt. Deze "review" is geen echte review maar eerder een reclamepraatje voor het vlaggenschip van Samsung, evenals de "Ultimate Award" die erop toegepast werd terwijl dit echt geen terechte waardering is.
Het is mooi om te lezen dat de eeuwige discussie over de Exynos en Snapdragon nu eindelijk eens overboord gegooid kan worden. Ik ben wel benieuwd of er een het throttelen nog iets gedaan gaat worden in komende firmware-updates.
Overigens is de Excellent award niet meer dan terecht: het is een prima toestel met een prachtig scherm, goede camera en uitmuntende accuduur.
De ontwikkeling van smartphones stagneert. Ja, de specs worden beter (mn de camera), maar de ervaring - het gebruik ervan - over het algemeen niet en je betaalt er nog meer voor ook.
Mijn huidige iPhone 12 vind ik bijvoorbeeld niet significant beter dan mijn Sony Xperia XZ1 compact in gebruik. En ik heb de galaxy ultra in m’n handen gehad, die vond ik ook zeker niet beter dan m’n iPhone/Sony xperia. Behalve dan de camera.
[Reactie gewijzigd door Tweaker2020 op 22 juli 2024 13:32]
Heb de S23 Ultra sinds release, nu de S24 Ultra sinds release, wat me opvalt is dat de GPU van de S24 Ultra 50/60% sneller is in 3dmark, maar na een aantal minuten al throttled, dat is bij de S23 Ultra niet het geval.
Voor de rest merk ik geen verschillen in het dagelijks gebruik, naar mijn gevoel gaat de accu van de S23 Ultra langer mee. Dus mocht je voor een leuke prijs een S23 Ultra tegenkomen, zeker doen