Over de toekomst gesproken; de ondersteuning van AAOS is ook nog 'een dingetje'. Google heeft immers niet de beste reputatie als het om het lang ondersteunen van niet bijzonder succesvolle projecten gaat. Het is jammer als je gamedienst niet meer te gebruiken is, maar het infotainmentsysteem van een auto is belangrijker. Auto's worden immers gemiddeld ruim tien jaar oud en kosten tienduizenden euro's of meer.
Bakkenes zegt dat hier 'heel goede afspraken' over zijn gemaakt met Google, maar kon niet direct aangeven welke afspraken dat zijn. Wel zegt hij dat AAOS-Volvo's nog 'vele jaren' updates krijgen. Volkswagen zei eerder dit jaar tegen Ars Technica de software van een auto tot tien jaar na het einde van de productie van software-updates te blijven voorzien, maar het is onduidelijk wat ondersteuning in deze context inhoudt. Als we kijken naar smartphones, lijkt het om beveiligingsupdates te gaan en zullen software-upgrades minder lang worden aangeboden. Volkswagen kan die AAOS-beveiligingsupdates niet zonder Google maken, dus lijkt het erop dat Google heeft toegezegd AAOS nog in ieder geval tien jaar te blijven ondersteunen.
Zoals we schreven, heeft Volvo nu een tweede versie van zijn AAOS-implementatie; ook Polestar lijkt deze AAOS-versie te gaan gebruiken. Het lijkt er echter niet op dat zijn oudere auto's die nu nog 'AAOS 1' gebruiken, een upgrade krijgen naar 'AAOS 2'. Android-upgrades hebben deze auto's wel gekregen. De Polestar 2 draaide bij introductie bijvoorbeeld op Android 9; inmiddels is dat Android 11. Dergelijke upgrades bevatten extra functies die autofabrikanten kunnen implementeren, maar het kan ook voorkomen dat ze ervoor kiezen bepaalde Android-upgradefuncties juist niet mee te nemen. Bij zo'n Android-upgrade kunnen ook nieuwe apps zitten. Daardoor kregen Volvo's en Polestars onlangs met een update los van elkaar toegang tot YouTube.
:strip_exif()/i/2005938198.jpeg?f=imagenormal)
Belemmert Google de concurrentie?
Mogelijk heeft Google echter een groter probleem dan een onduidelijk updatebeleid als het op AAOS aankomt. Waar Google inmiddels meermaals is beboet vanwege concurrentiebelemmerend gedrag op zijn smartphoneplatform, denkt in ieder geval één toezichthouder dat Google dit gedrag ook met Automotive vertoont. De Duitse mededingingsautoriteit Bundeskartellamt zei onlangs in een voorlopig oordeel dat sommige delen van AAOS de concurrentie kunnen belemmeren. De waakhond richtte zich daarbij op het GAS-platform. GAS, kort voor Google Automotive Services, bestaat uit Google Maps, Google Play en Google Assistent, en autofabrikanten kunnen dit afnemen voor gebruik op AAOS. Google biedt deze diensten normaliter alleen als bundel aan; je kunt er dus niet voor kiezen alleen de Play-winkel te gebruiken en de andere diensten niet af te nemen. Volgens de toezichthouder schrijft Google daarbij voor hoe de diensten gebruikt moeten worden, met als doel dat de bestuurder liever die diensten gebruikt dan de diensten van derden.
De toezichthouder stelt dat deze bundeling van diensten een significant risico vormt voor concurrentie op de AAOS-markt. De autoriteit maakt zich ook zorgen over Google Assistent, aangezien Google de Assistent-advertentieomzet deelt met sommige automakers, op voorwaarde dat op die auto's alleen Assistent als slimme assistent kan worden gebruikt. Verder denkt het Bundeskartellamt dat Google de concurrentie op andere manieren belemmert, bijvoorbeeld door het voor diensten van derden moeilijker te maken om samen te werken met GAS-diensten. Zo kunnen externe slimme assistenten niet werken met Google Maps. De toezichthouder heeft nog geen oordeel gegeven; Google mag eerst op de aantijgingen reageren.
Onder meer TomTom volgt dit onderzoek vermoedelijk met interesse. Android Automotive is, net als Android, met Google-diensten te gebruiken, maar ook zonder. TomTom heeft bijvoorbeeld Digital Cockpit, voorheen IndiGO, een op AAOS gebaseerd besturingssysteem met TomToms eigen kaarten en Amazon Alexa als spraakassistent. Externe ontwikkelaars moeten ook voor dit platform apps kunnen maken, waardoor het systeem geen GAS, of andere Google-diensten, gebruikt. Dit jaar moeten de eerste auto's op basis van dit platform rondrijden, hoewel de autofabrikant nog niet publiekelijk bekend is.
AAOS zonder Google-account
Met Digital Cockpit is AAOS dus zonder Google-diensten en zonder Google-account te gebruiken. Ook als je een auto hebt met GAS, kun je deze nog steeds gebruiken zonder Google-account en zonder data met dit bedrijf te moeten delen. Hierbij moeten we wel de kanttekening plaatsen dat Google Play zonder Google-account niet werkt, en dat Assistent en Maps minder gepersonaliseerd zijn. Die diensten vereisen daarnaast nog steeds bepaalde data van de gebruiker; zonder locatiedata is Maps bijvoorbeeld niet te gebruiken. Het kán dus, een AAOS-auto rijden zonder dat er ook maar een stukje data bij Google terechtkomt, maar een groot deel van het infotainmentsysteem is dan amper te gebruiken. Data die Volvo zelf verzamelt, deelt het bedrijf niet met Google.
Naast een Google-account is in ieder geval bij Volvo een abonnement verplicht. Bij Volvo heet dit abonnement Digital services, een bundeling van GAS en een 4G/5G-internetverbinding. Dat abonnement is de eerste vier jaar gratis, daarna moet ervoor worden betaald. Volvo kon nog niet zeggen hoeveel dat abonnement gaat kosten. Naar verwachting zal het 'enkele tientjes' per jaar zijn.