Samsung heeft in voorgaande jaren altijd twee versies van hun S-vlaggenschepen uitgebracht. Eentje met een Qualcomm Snapdragon-soc en eentje met een eigen Exynos-chip. In het grootste deel van de wereld, waaronder de VS en zelfs het thuisland Zuid-Korea, werd de Snapdragon-versie verkocht. Hier in Europa lag altijd de minderwaardige Exynos-uitvoering in het schap. Vaak bleek uit vergelijkingen dat Exynos-toestellen minder hoge systeemprestaties en een slechtere efficiëntie, ofwel een kortere accuduur, behaalden dan de Snapdragon-tegenhanger.
Samsung werkt nog steeds aan een opvolger van de Exynos 2200, de chip die te vinden is in de Galaxy S22 Ultra. Het is nog niet bekend in welke apparaten die chip zal worden gebruikt. Alle Samsung Galaxy S23-toestellen die wereldwijd uitkomen, hebben nu dus een Snapdragon 8 Gen 2. Het gaat om een speciale 'for Galaxy'-editie met een net iets hogere maximale kloksnelheid voor de snelste rekenkern en voor de gpu. Ook zonder hogere maximale kloksnelheid zou de snelle Cortex X3 'prime'-core in de Snapdragon 8 Gen 2 volgens Qualcomm 25 procent sneller zijn dan de Cortex X2-kern in de 8 Gen 1.
De rest van het cpu-gedeelte bestaat bij de Snapdragon 8 Gen 2 uit verschillend ontworpen kernen. In volgorde van rekenkracht zitten er na de 'prime'-core twee Cortex A715-kernen op de chip, met de belofte van 20 procent hogere prestaties dan bij de Cortex A710, waarvan er ook twee op de Snapdragon 8 Gen 2 aanwezig zijn. Tot slot zijn er drie efficiënte Cortex A510-kernen aanwezig. Daarmee heeft de nieuwe soc een extra 'middelsnelle' kern in plaats van een zuinige kern, zoals bij de Snapdragon 8 Gen 1 met 1+3+4-opbouw.
Qualcomm claimt dat de ingebouwde Adreno 740-gpu, voorzien van ondersteuning voor realtimeraytracing en de nieuwe Vulkan 1.3-api, liefst 25 procent sneller is dan zijn voorganger en 40 procent efficiënter is. Wat er architectureel precies gewijzigd is, blijft vaag. Opvallend is wel dat de maximale kloksnelheid veel lager ligt dan bij de Adreno 730 in de Snapdragon 8(+) Gen 1, zelfs in de speciale Galaxy-versie van de Snapdragon 8 Gen 2. Op zijn beurt was de Adreno 730 al tientallen procenten sneller dan de Xclipse-gpu in de Exynos 2200, de op sommige vlakken geavanceerde architectuur ten spijt.
De op Snapdragon gebaseerde S23-serie belooft in theorie dus veel sneller te zijn dan de S22-serie. Dat blijkt te kloppen als we kijken naar het resultaat van benchmarkapps die we op de toestellen hebben gedraaid, zoals Geekbench, GFXBench en 3DMark Wild Life. Gelet op Geekbench, dat de cpu-prestaties poogt te kwantificeren, scoren de S23-toestellen ongeveer even hoog als de Apple iPhone 14 en 14 Plus, een procent of 10 beter dan de gemiddelde Snapdragon 8+ Gen 1-telefoon en 30 tot 40 procent hoger dan de S22-serie. In gamingbenchmark 3DMark Wild Life voert de S23-serie de ranglijst aan, met zelfs hogere scores dan Apples topmodel, de iPhone 14 Pro Max, die in tegenstelling tot de iPhone 14 en 14 Plus ook is voorzien van Apples recentste soc. Ten opzichte van de S22-serie is de score van de S23-toestellen bijna dubbel zo hoog in deze test.
Bij dit soort benchmarkscores moeten we direct het voorbehoud plaatsen dat fabrikanten, waaronder Samsung, erop zijn betrapt de prestaties in praktijkscenario's te beperken, terwijl een toestel ineens wel voluit werkte als er een benchmark werd gedraaid. Gesjoemel terzijde: veel van de extra kracht zul je bovendien niet merken tijdens dagelijkse taken, die niet zoveel van de telefoon vereisen. Ook op de Galaxy S22-toestellen werken apps tijdens normaal gebruik zeer vloeiend, zonder slowdowns of gestotter, en is multitasken of het spelen van games ook geen probleem. Het zal wellicht nog jaren duren voordat het gemiddelde Android-spel zo zwaar is dat een Galaxy S22 Ultra hem niet meer vloeiend kan draaien, en de Galaxy S23 Ultra wel. Het enige waaraan je het vandaag de dag kunt merken, is als je video’s gaat renderen of andere cpu-intensieve taken gaat doen. Het renderwerk is dan eerder klaar.
Samsung pocht verder over de grotere vaporchamber die in de gehele S23 serie zit. Het is inmiddels lang en breed bekend dat moderne smartphonechips bij langdurige belasting behoorlijk heet kunnen worden. De prestaties worden dan teruggeschroefd om de temperatuur in toom te houden. Wij hebben dit getest met de 3DMark Wild Life-stresstest en de cpu-throttletest. De S23 Ultra begint niet zo snel te throttlen als de S22 Ultra, maar de kloksnelheid is niet constant.
De Galaxy S23 Ultra heeft sneller werkgeheugen in de vorm van UFS 4.0. UFS 4.0-chips zijn kleiner, energiezuiniger en bieden bovendien flink hogere lees- en schrijfsnelheden dan UFS 3.1, dat in de Galaxy S22-serie werd gebruikt. Dat kan in de praktijk snelheidsvoordelen opleveren bij het openen van grote apps, zoals games. Het werkgeheugen heeft een upgrade naar lpddr5x. Bij het goedkoopste model van de Galaxy S23 Ultra is er nog steeds maar 8GB van ingebouwd, de andere edities hebben een ruime 12GB. Dat mag je voor een topmodel toch ook wel verwachten.
Op papier ondersteunt de Snapdragon 8 Gen 2 Wi-Fi 7, maar op de specsheet van Samsung wordt alleen Wi-Fi 6E genoemd. Misschien beschikt de S23 Ultra niet over de benodigde antennes. Ondersteuning voor 2,4GHz-netwerken is nog steeds aanwezig. Eerder was er wat onduidelijkheid over of de Snapdragon 8 Gen 2 die band nog zou ondersteunen, omdat Qualcomm alleen 5GHz- en 6GHz-banden noemde in zijn persbericht. Verder kan de S23 Ultra weer overweg met twee simkaarten en sim. Via de nieuwe X70-modem van de Snapdragon 8 Gen 2 kan er verbinding worden gemaakt met 5G-netwerken.
De Galaxy S23 Ultra beschikt over Bluetooth 5.3, met codecondersteuning voor aptX, LDAC, AAC en Samsungs SSC. De aptX Adaptive-codec, die audio-overdracht zonder kwaliteitsverlies mogelijk maakt in combinatie met een geschikte bluetoothkoptelefoon en wordt ondersteund op sommige recente Snapdragon-telefoons, is in het ontwikkelaarsmenu van de S23-toestellen niet te vinden.
Net als voorgaande jaren beschikken alleen de Plus- en Ultra-toestellen in de S23-serie over UWB-functionaliteit, die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als je een bluetoothtracker hebt. De S23 Ultra kan je dan wijzen waar de tracker precies is als je er in de buurt bent.
Haptiek en geluid
De S23 Ultra heeft stereospeakers met Dolby Atmos-ondersteuning. De ene zit aan de onderkant, naast de USB-C-poort, de andere in een smal spleetje tussen het glas en het frame aan de bovenkant. Deze speaker is tegelijkertijd de luidspreker voor het oor tijdens het bellen. Ondanks de kleine opening is het geluid wat eruit komt praktisch even luid als bij de onderste speaker. Het geluid dat de speakers produceren is wat beter en voller dan het geluid dat de S22 Ultra produceerde, met net wat meer lage tonen. Voor telefoonspeakers klinken ze dus behoorlijk goed.
De trilmotor van de S23 Ultra gaat een tandje harder dan die van de S22 Ultra. Het is nog steeds een erg luxe exemplaar, dat de nauwkeurige en felle tikjes kan geven die je van een high-end toestel mag verwachten. Ook dit model heeft de mogelijkheid op verschillende frequenties te trillen. Samsung heeft heel wat grappige 'trilpatronen' toegevoegd die daarvan gebruikmaken, bijvoorbeeld een sirene waarbij de telefoon afwisselend hoog en laag trilt. De trilmotor kan ook meetrillen op de muziek van je beltoon. Net als op de S22-serie komen een aantal standaard belgeluiden van de k-popgroep BTS.
De S23 Ultra is uitgerust met een sonische vingerafdrukscanner onder het scherm. Dit komt niet zo vaak voor en concurrerende toestellen hebben meestal een optisch exemplaar. Voordeel aan een sonische scanner is dat je het toestel ook met natte vingers kunt ontgrendelen. Je ziet het scherm ook niet telkens oplichten bij het scannen van je vinger. De snelheid van ontgrendelen is nog steeds prima bij de Galaxy S23-serie. De scanner zit net als bij de kleinere toestellen op ongeveer een kwart van de hoogte van het scherm.
Software
Over de software kunnen we heel kort zijn. Deze is nagenoeg hetzelfde als de software op de S23 en S23+. Aangezien we daar uitgebreid hebben beschreven hoe deze software in elkaar zit, verwijzen we je naar de Samsung Galaxy S23 en 23+ review.