Eens in de twee maanden publiceren we een update van de Smartphone Best Buy Guide. De januari-editie is bij voorbaat niet de interessantste. In de aanloop naar deze editie, vlak voor de kerst, kondigen fabrikanten hier weinig nieuwe toestellen aan. Nieuwe modellen zijn dezer dagen vooral gericht op de Chinese markt. De grote verkoopgolf daar speelt zich niet af voor Kerst, maar voor het Chinees nieuwjaar. De nu gepresenteerde toestellen zijn dan nog precies op tijd. Xiaomi heeft onlangs bijvoorbeeld zijn 13- en 13 Pro-smartphones uitgebracht, terwijl OPPO zijn foldable Find N2 en Find N2 Flip liet zien. Met uitzondering van de Find N2, zullen deze toestellen ergens dit voorjaar waarschijnlijk ook hier in de schappen komen.
Je kunt er de klok op gelijk zetten, dat naast OPPO en Xiaomi ook de meeste andere smartphonefabrikanten in de komende maanden hun nieuwe (Westerse) topmodel voor 2023 zullen presenteren. Sony en Apple zijn zowat de enige uitzonderingen, die hun line-ups vaak aan het begin en eind van de zomer verversen. Ook op nieuwe midrangers en budgettelefoons is het gebruikelijk nog wat langer wachten. Je kunt je daarmee afvragen of je uitgerekend nu een nieuwe telefoon moet kopen. Wil je een nieuw topmodel dat op het gebied van processor en camera het nieuwste van het nieuwste bevat, of een toestel met de langst mogelijke softwareondersteuning, dan is dat niet raadzaam. Aan de andere kant zijn er nu wel de nodige aanbiedingen op toptelefoons van begin vorig jaar. Die zijn nog steeds niet slecht en met de alsmaar trager verlopende innovatie in de smartphonemarkt vast niet meteen waardeloos als de nieuwe serie er eenmaal is. Fabrikanten laten de software-updates bovendien een stuk langer doorlopen dan een paar jaar geleden, zodat je met een ouder model ook in dat opzicht nog wel even verder kunt.
Voor deze BBG kregen we slechts één nieuw toestel binnen, dat we naast de eerder geteste modellen hebben beoordeeld. Met de huidige prijsontwikkeling daarbij meegenomen, kunnen we bepalen welke smartphones per categorie de grootste aanraders van dit moment zijn. Sommige aanraders uit de vorige Best Buy Guide komen terug in deze BBG, maar er zijn ook enkele nieuwkomers die het tot aanrader hebben geschopt.
100-200 euro
In de low-end categorie worden smartphones steeds beter, maar dat lijkt het afgelopen jaar wel een beetje af te vlakken. Toch kun je voor het geld in deze categorie behoorlijk goede toestellen krijgen. Gelukkig zijn de meeste smartphones nog steeds goed genoeg voor het simpel consumeren van media, het sturen van berichten en zelfs het plegen van een telefoontje. Bovendien zijn er nog steeds telefoons die een onderdeel of functie bevatten die je verder alleen in een duurdere prijscategorie vindt. Denk aan een full-hd-scherm, verschillende camera’s, een grote accu en zelfs 5G-ondersteuning. Goedkope smartphones die zijn uitgerust met een van deze luxere onderdelen, moeten meestal wel wat inleveren op een ander vlak. Het is daarom raadzaam om te kijken welke functie je het belangrijkst vindt. Interessante toestellen zijn in sommige gevallen nog steeds slecht verkrijgbaar of alleen in een bepaalde kleur of configuratie.
Nieuw getest
Het afgelopen jaar zijn er een hoop nieuwe toestellen bijgekomen, maar de laatste paar maanden is het stil. Als er al wat uitkomt, is het niet te krijgen of niet tijdig bij ons binnengekomen om te testen. De enige toestellen die wij aan deze categorie hebben toegevoegd zijn smartphones die wij al langer hebben liggen en nu in prijs zijn gedaald. De Redmi Note 11s, Oppo A76, Motorola G41 en Motorola Defy (2021) zijn allemaal een stukje betaalbaarder geworden. Omdat de A76 in de duurdere categorie al een aanrader was, is het geen verrassing dat het nu ook weer een aanrader is geworden.
Aanraders en alternatieven
Dé aanrader in dit segment blijft wat ons betreft de Redmi Note 11, met de TCL 30E als betaalbaar alternatief. Als je meer kunt uitgeven dan wat de TCL 30E kost, zouden we je aanraden door te sparen totdat je de Redmi Note 11 kunt kopen. Staat een lange accuduur bovenaan je verlanglijst, dan is de OPPO A76 nog steeds een goede optie, die bovendien niet duur is. Verwacht alleen niet te veel van het scherm en de camera.
De TCL 30E is met 134 euro op het moment van schrijven de goedkoopste telefoon die we aanraden. Dat zie je wel af aan de specificaties. Het scherm heeft een lage 720p-resolutie en dito refreshrate van 60Hz. De soc is ook bepaald geen hoogvlieger, waarbij wifi-ac bijvoorbeeld niet wordt ondersteund. Tegelijk zijn veel andere basics goed. Het scherm is voldoende helder en de accuduur is prima. Het toestel is standaard voorzien van 64GB opslag met de mogelijkheid om twee simkaarten en een geheugenkaart tegelijk te gebruiken. Bovendien is de 30E uitgerust met een vingerafdrukscanner, NFC-ondersteuning en een 50-megapixelhoofdcamera, features die niet standaard zijn in dit prijssegment. Daarnaast draait deze smartphone op Android 12. TCL heeft niet duidelijk gemaakt hoe lang het dit toestel ondersteunt, maar als we kijken naar wat deze fabrikant normaal gesproken doet, zou deze smartphone tot april 2024 moeten worden voorzien van updates. Mocht de TCL 30E voor dit bedrag uitverkocht raken, dan zou je de Nokia G11 kunnen overwegen als alternatief. Die heeft langere updates (februari 2025) plus de belofte van Android 13, een 90Hz-scherm en een flink snellere soc, maar een op papier minder goede camera en slechts 32GB opslag in de goedkoopste variant.
Xiaomi weet met de Redmi Note-serie altijd indruk te maken en dat geldt ook weer voor de Redmi Note 11. Voor net wat minder dan 200 euro heeft hij specificaties die je elders pas in het duurdere segment terugvindt. Zo zit er een oledscherm in met full-hd-resolutie en een lekker vloeiende 90Hz-refreshrate, dat volgens onze tests uitstekend beeld geeft. De maximale helderheid is zo goed dat deze zich kan meten met toestellen uit het high-end segment, en ook de minimale helderheid en kleurweergave zijn uitstekend. Ook wat accuduur betreft scoort deze smartphone erg goed, vooral als je het toestel gebruikt om video’s te bekijken. De Qualcomm Snapdragon 680 is in deze prijsklasse een van de krachtigste opties, al beschikt hij niet over de noodzakelijke isp om 4k-video-opname mogelijk te maken. Dat kunnen de meeste andere telefoons in dit prijssegment echter ook niet, en de combinatie van een 50-megapixelhoofdcamera met een 8-megapixelultragroothoekcamera is veelzijdig voor het geld. Xiaomi is ook een 3,5mm-koptelefoonaansluiting, dualsim, microSD-kaartlezer, vingerafdruklezer en NFC niet vergeten. De MIUI-software is niet vrij van bloatware en reclame, maar biedt veel aanpassingsmogelijkheden. Naar verwachting krijgt de telefoon nog Android 13 en updates tot januari 2025.
De OPPO A76 lijkt veel op de lang door ons aangeraden Samsung Galaxy M22 en dat is een compliment. OPPO zet in op totaal andere plus- en minpunten dan Xiaomi met de 11T, maar heeft in tegenstelling tot Samsung niet bezuinigd op de processor, waardoor dit toestel een stuk krachtiger is. Het scherm mag dan een lage 720p-resolutie en een mindere kleurweergave hebben, daar staat wel een flinke accuduur tegenover. Daarnaast laat de verversingssnelheid van 90Hz het toestel snel en vloeiend aanvoelen. De snellaadfunctie van deze smartphone voorziet de accu snel van energie en de 33W-adapter wordt netjes meegeleverd met het toestel. De IP54-classificatie geeft aan dat deze smartphone stof- en spatwaterdicht is. Bovendien is het apparaat uitgerust met een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. Voor de camera’s hoef je dit toestel niet te halen; die presteren matig. Wat software betreft heeft OPPO aangegeven de smartphone tot januari 2025 te ondersteunen.
Score: 0(0 reviews)
Testdata
Hieronder zie je een selectie van onze testdata voor alle toestellen die we in deze categorie van de BBG hebben meegenomen. Zoals gebruikelijk hebben we de smartphones die we hebben aangemerkt als aanraders, in de onderstaande grafieken uitgelicht met een aparte kleur.
Er zijn steeds meer smartphones die in deze prijscategorie een full-hd- of hogere resolutie hebben. Daartoe behoren ook de nieuwe POCO M5 en M5s, met een resolutie van om en nabij de 2400x1080 pixels. Hoewel in deze prijscategorie lcd’s nog de standaard zijn, komen er langzaam maar zeker exemplaren binnen die over een oledscherm beschikken. Daarop ziet het beeld er mooi uit doordat het contrast perfect is; de zwarte pixels geven helemaal geen licht. Daarom staan de toestellen met een oledscherm niet in het Contrast-tabblad van de grafiek hierboven.
De oledtoestellen zijn over het algemeen ook in het voordeel als het op de helderheid van het scherm aankomt. De Redmi Note 11, Motorola Moto G31 en TCL 30E produceren meer dan 600cd/m², en in Redmi’s geval zelfs ruim 800cd/m². Die toestellen kun je dus rustig in de volle zon bekijken. Op het gebied van kleurechtheid scoort de Note 11 weer verrassend goed, zelfs zodanig dat hij zich kan meten met de duurdere vlaggenschepen. Een gemiddelde afwijking onder de 3ΔE2000 duidt op een voor het menselijk oog niet zichtbaar kleurverschil. De toestellen van Xiaomi zitten daar ruimschoots onder. Voor de rest is het vooral Motorola dat de klok slaat. De Moto G31, e20, G20, G51 en e40 vullen nog steeds de bovenkant van de lijst. Het is mooi om te zien dat zelfs voor toestellen in deze prijscategorie steeds betere schermen en schermafstellingen worden gebruikt.
Naast het beeldscherm is de accuduur een belangrijke factor bij de keuze voor een nieuwe smartphone. Gelukkig hebben fabrikanten dat ook begrepen, want vooral in dit segment zie je vaker enorme accu's van 5000mAh of meer, wat vooral bij webbrowsen een lange werktijd kan opleveren. Tijdens het kijken naar video verbruiken deze toestellen over het algemeen meer stroom dan duurdere modellen door de aanwezigheid van een lcd in plaats van een oledscherm. Hierdoor is de accuduur bij die activiteit niet top, ook al is de accu groot. Aan de andere kant zien we ook nu weer dat de efficiëntie van de gpu in sommige gevallen juist een langere accuduur oplevert bij het kijken naar video dan tijdens het webbrowsen.
Als het om de browsetests gaat, maken de Nokia G11 en G21 en de OPPO A16 indruk, maar de OPPO A76 doet het het best. Kijkend naar de videotest, gaat de Redmi Note 11 aan kop, met een aantal andere oledtoestellen daar vlak achteraan. De A76 blijft het relatief goed doen voor een smartphone met een lcd-scherm.
Het overgrote deel van de geteste smartphones heeft ruim twee tot drieënhalf uur nodig om volledig opgeladen te worden. Dat is wel een heel stuk trager dan bij de meeste duurdere toestellen, al zien we in dit segment dat 33W-snelladen langzaam gebruikelijker wordt. Twee toestellen zijn vanaf leeg in ongeveer een uur en een kwartier opgeladen, nog eens drie hebben ongeveer anderhalf uur nodig. Bij dat drietal zit ook de Redmi Note 11, die na een half uur laden het verst is opgeladen. Dat is bij dit toestel genoeg om een bovengemiddelde zeven uur te kunnen browsen voordat de stekker er weer in moet.
200-350 euro
Voor 200 tot 350 euro koop je over het algemeen een duidelijk mooiere telefoon dan in de prijsklasse hieronder. Zo vind je in deze prijsklasse vaker contrastrijke oledschermen, snelle 5G-verbindingen en prima camera's, compleet met 4k-video-opname, ultragroothoeklens en macrostand. Het geheel draait vloeiender dankzij een vlottere processor, met software die langer wordt ondersteund. Over het algemeen is de behuizing van de toestellen nog steeds van plastic en dat is minder luxueus, en een IP-rating voor waterdichtheid is nog steeds zeldzaam. De 3,5mm-koptelefoonaansluiting en de geheugenkaartlezer komen nog wel veelvuldig voor, maar in navolging van duurdere toestellen worden ze steeds vaker weggelaten. Ook in deze categorie is er niets nieuws verschenen, slechts wat toestellen uit de duurdere en goedkopere categorie die dankzij prijswijzigingen hier terecht zijn gekomen.
Aanraders en alternatieven
De Samsung Galaxy A52s is nog altijd onze favoriet in deze prijsklasse, hoewel Samsung al lang een nieuwer model, de A53, heeft uitgebracht. Deze kost ondertussen ongeveer hetzelfde, maar heeft een minder snelle soc en geen 3,5mm-jack of meegeleverde oplader. Daartegenover staan een betere accuduur en langere software-updates. Afhankelijk van hoe belangrijk je dat vindt, en de prijsontwikkeling in de komende maanden, eens raken de voorraden van de A52s uitgeput, kun je de A53 overwegen als alternatief. Wil je een paar tientjes minder uitgeven, dan komt de A33 in beeld. Dit midrangetoestel is bijna even compleet als de A53, maar over de hele linie net wat minder luxueus, met een accuduur die vergelijkbaarder is met die van de A52s: niet enorm goed dus.
Naast de A52s verkiezen we de Realme 9 en POCO X4 Pro. De maximale processorkracht wordt geboden door de Moto G200, gevolgd door Galaxy A52s, Xiaomi (Mi) 11 Lite en Motorola Edge 20. De eerste en laatste zijn ook het interessantst voor cameraliefhebbers. Waar Samsung overtuigt met een uitgebreide camera-app en ois op de hoofdcamera, heeft de Edge 20 een betere macrofunctie en, uniek voor dit bedrag, een telecamera.
De Galaxy A52s 5G is de snelste en beste variant van Samsungs populaire midrangesmartphone van 2021 én 2022. Afgezien van de luxere soc is hij praktisch identiek aan de oudere A52 en op sommige vlakken beter en completer dan zijn opvolger, de A53. De eerste indruk is niet meteen overdonderend, met een simpele plastic behuizing. De accuduur blijkt ook al niet bovengemiddeld. Op andere vlakken weet de A52s beter te overtuigen. Zo heeft het toestel een IP67-waterdichtheidsclassificatie, geheugenuitbreiding via microSD en een 3,5mm-koptelefoonaansluiting. De primaire camera is uitgerust met optische beeldstabilisatie voor betere foto's 's nachts, wat niet vanzelfsprekend is. Ook de frontcamera en ultragroothoekcamera zijn beter dan gebruikelijk, en filmen in 4k is mogelijk dankzij de Snapdragon 778G-soc, een van de snelste in dit prijssegment. Het 120Hz-oledscherm heeft hdr-ondersteuning, een hoge helderheid en een prima kleurweergave. Het toestel is voorzien van de bekende OneUI-software, die soepel draait en lange softwareondersteuning heeft, met de garantie van Android 14 en beveiligingsupdates tot september 2025. Het zou kunnen dat de A52s in de komende maanden uitverkocht raakt; in dat geval is de A53 een aanbeveling waard.
De Realme 9 is verkrijgbaar in een 4G- en 5G-versie, die zoals boven vermeld behoorlijk van elkaar van verschillen. Wij verkiezen de 4G-versie tot aanrader, ook al is die een stuk duurder en helaas ook slechter verkrijgbaar dan het 5G-model. Nog een aantal verdere minpunten om bedacht op te zijn: deze telefoon heeft geen NFC of stereoluidsprekers en filmt maximaal in 1080p, want de gebruikte Snapdragon 680-soc is niet de snelste. Het voornaamste voordeel van de Realme 9 (4G) is de uitstekende accuduur. Gemiddeld over onze drie tests eindigt de Realme 9 op plek 3 van alle geteste modellen in deze prijsklasse. Opladen gaat ook redelijk snel. Verdere pluspunten van de Realme 9 (4G) zijn het 1080p-oledscherm met 90Hz-refreshrate, dat in de test bovengemiddeld scoort op helderheid en kleurweergave. Het 5G-model heeft dat niet, en ook niet het luxere camerasysteem met grote 108-megapixelsensor, bijgestaan door een 8-megapixelultrawide. De primaire camera heeft geen ois, zoals de A52s, A53 en A33. Tot de uitrusting behoren wel een 3,5mm-aansluiting, plek voor twee simkaartjes en een microSD-kaartje. Het toestel draait Android 12 met Realme's skin, die lijkt op die van andere BBK-toestellen (OPPO/OnePlus). Waarschijnlijk volgen in de toekomst nog Android 14 en beveiligingspatches tot maart 2025.
De POCO X4 Pro van Xiaomi is een smartphone die je veel waar geeft voor je geld. Dat begint al bij de eerste indruk; met zijn glazen achterkant voelt de X4 Pro luxer aan dan de A52s en Realme 9, die beide helemaal van plastic zijn gemaakt. De behuizing is bovendien spatwaterdicht. Net als veel andere Xiaomi-telefoons heeft hij een infraroodpoort om hem als afstandsbediening voor je tv te kunnen gebruiken. Verder zijn er een 3,5mm-koptelefoonaansluiting en een hybride kaartslot voor twee simkaarten of een simkaart en een microSD-kaart. Misschien heb je het kaartslot niet nodig. De gelinkte X4 Pro heeft de gebruikelijke 128GB opslag, maar voor minder dan 350 euro koop je ook al een 256GB-versie. De accuduur is bovengemiddeld, waarbij opladen zeer snel gaat. Ook het 1080p-oledscherm met 120Hz-refreshrate is goed. De MIUI-software is vanwege de bloatware en (uitschakelbare) advertenties niet onze favoriet, waarbij de updateperiode naar verwachting het kortst is, tot maart 2024. Een versie-upgrade naar Android 13 of 14 lijkt ook waarschijnlijk. Hoewel Xiaomi een 108-megapixelhoofdcamera heeft ingebouwd, valt de beeldkwaliteit soms wat tegen door de matige beeldverwerking. Video's die je ermee opneemt, zien er door de 1080p-resolutie ook niet al te scherp uit, een beperking van de Snapdragon 695-soc.
Het overgrote deel van de smartphones in dit rijtje heeft een 1080p-resolutie. De refreshrate is soms een extra vloeiende 90, 120 en soms zelfs 144Hz, maar veel smartphones met oledscherm in dit overzicht blijven steken op 60Hz. De piekhelderheid loopt sterk uiteen, waarbij de A52s tegen de 1000cd/m² aan zit, vergelijkbaar met of zelfs beter dan een gemiddeld high-end toestel, terwijl een aantal andere modellen met lcd niet verder komt dan 385cd/m². Naast een hoge helderheid hebben de oledschermen een perfect contrast. Op het vlak van kleurafstelling gaat het in deze klasse nog weleens mis, minder vaak dan voorheen, maar nog steeds vaak genoeg. Fabrikanten kiezen een te hoge kleurtemperatuur, waardoor het scherm er blauw uitziet. Dat zie je dan terug in een verhoogde grijsfout in bovenstaande grafiek. De smartphones van Xiaomi hebben daar in elk geval niet of nauwelijks last van.
Bijna alle fabrikanten rusten hun smartphones tegenwoordig uit met een accu van 5000mAh, met grote uitschieters naar boven en beneden. Een grotere accu betekent niet meteen dat het toestel langer op een acculading meegaat; er zijn meer factoren die de accuduur bepalen.