De Pop Air is een vrij eenvoudige behuizing voor mainstreamsystemen. Bouw je er geen al te gek systeem in, dan koelt de behuizing uitstekend, dankzij de drie meegeleverde 120mm-fans. Bovendien maken die ventilators veel minder geluid dan je van een high-airflowbehuizing zou verwachten, waardoor de Pop Air verrassend stil is. De behuizing biedt voldoende extra koelmogelijkheden en is redelijk gebouwd, al is het veel plastic. We missen echter de USB-C-poort, die wel aanwezig, maar niet aangesloten is. Door zijn schappelijke prijs krijgt de behuizing een Great Value-award.
De Pop Silent is, zoals de naam aangeeft, de stille variant van de Pop Air. De behuizing is inderdaad zeer stil, maar daar staat vanzelfsprekend minder goede koeling tegenover. Hoewel de behuizing ook drie 120mm-fans heeft, is de Pop Silent minder goed in staat componenten te koelen dan de Pop Air. De gesloten voorkant geeft de behuizing wel een heel ander uiterlijk en is veel strakker en zakelijker. De niet-aangesloten USB-C-poort, waarvoor je een accessoire moet kopen, vinden we een minpunt. Vanwege zijn minder goede koeling vergeleken met de Pop Air geven we geen award, maar de Pop Silent is wel aan te bevelen als je een stille behuizing zoekt.
Fractal Design heeft een nieuwe serie behuizingen geïntroduceerd die onder de noemer Pop Series verkrijgbaar zullen zijn. De Pop-behuizingen komen in drie formaten en dan ook nog eens in stille en op airflow ingerichte varianten. En om het aantal uitvoeringen nog wat verder op te schroeven, zijn er behuizingen met gesloten zijpanelen of juist met glazen zijwandjes en behuizingen met rgb-verlichting of zonder. Dan zijn ze bovendien in diverse kleuren te koop: tijd om de Pop-serie nader te bekijken dus.
De gangbaarste versie van de nieuwe serie is de 'gewone' Pop-behuizing. Die Pop Air of Pop Silent is geschikt voor standaard ATX-moederborden en zal voor de gangbaarste builds voldoende zijn. Hou je meer van compacte pc's, dan kun je voor de Pop Mini Air of Pop Mini Silent kiezen, waarbij je beperkt bent tot mATX- of mITX-moederborden. Ga je voor groot, dan kun je in de Pop XL Silent of Pop XL Air een eATX-moederbord kwijt, mits dat niet breder is dan 280mm.
We nemen de stille en luchtige variant van de reguliere Pop-behuizingen, de Pop Air en Pop Silent dus, onder handen. Onze versies hebben zijpanelen van helder glas en onze groene Pop Air heeft rgb-fans, terwijl de witte Pop Silent reguliere ventilators heeft. Dezelfde behuizingen zijn ook met een gesloten, dus stalen zijpaneel verkrijgbaar. De adviesprijs van die Pop Air bedraagt 95 euro en van de Pop Silent 85 euro. De Pop Air is overigens ook voor 85 euro te koop als je de ledjes achterwege laat. De Pop Mini Air is vanaf 85 euro te koop en de XL-variant haal je vanaf 105 euro in huis.
Uiterlijk en varianten
Laten we voordat we naar de Pop Air en Pop Silent kijken, eerst nog even de varianten die Fractal Design uitbrengt, op een rijtje zetten. De Pop-serie heeft maar liefst twintig varianten, met prijzen van 85 tot 115 euro. Tenminste, dat zijn de adviesprijzen. Wat je daadwerkelijk betaalt, weten we op het moment van schrijven niet precies.
Pop
Pop Mini
Pop XL
Air
Silent
Air
Silent
Air
Silent
Formaat
ATX / mATX / mITX
mATX / mITX
eATX / ATX / mATX / mITX
Koeling
5× 120mm of 4× 140mm
3× 120mm of 2× 140mm
5× 120mm of 2× 140mm + 120mm
3× 120mm of 140mm + 120mm
6× 120mm of 5× 140mm
6× 120mm of 5× 140mm
Meegeleverd
3× 120mm
3× 120mm
4× 120mm
Max cpu
170mm
170mm
185mm
Max gpu
380mm
405mm
365mm
340mm
430mm
455mm
Max psu
150mm
170mm
205mm
Afmetingen
473,5 × 215 × 454mm
432 × 215 × 393mm
522 × 230 × 520mm
Adviesprijs
85 euro 95 euro (rgb)
85 euro
95 euro
85 euro
115 euro
105 euro
We hebben de Pop Air en Pop Silent in huis, beide met een helder glazen zijpaneel. Alle versies van de Pop-behuizing met een glazen zijpaneel hebben helder glas; getint glas is dus geen optie. Wel heeft het glas een donker randje om de contactranden met de behuizing aan het oog te onttrekken. Wil je alles aan het oog onttrekken, dan kun je kiezen voor de Solid-uitvoeringen, met een gesloten zijpaneel.
Bij de Pop Silent is het paneel aan de voorzijde ook gesloten, zodat geluid zo min mogelijk via die kant op je afkomt. Dat heeft logischerwijs gevolgen voor de koeling, want door een gesloten paneel kun je minder koele lucht aanzuigen, maar dat zullen we bij de testresultaten gaan zien. Bij de Pop Air bestaat het voorpaneel uit een fijnmazig rooster, overigens zonder stoffilter erachter. Dat rooster is niet vlak, maar heeft de kenmerkende hoekige vorm van de Meshify-behuizingen. Anders dan bij de Meshify-behuizingen loopt het rooster niet helemaal tot onderaan door, maar ter hoogte van de psu-tunnel wordt het frontje van plastic.
Dat onderste stuk frontpaneel is met magneten vastgeklikt aan de behuizing en dus afneembaar. Erachter zit een plastic bakje waar je kleine dingen in kunt bewaren, zoals schroefjes, USB-sticks of wat maar in het bakje van 14cm bij 8cm en 4cm hoog past. Het frontje heeft ook een stoffen label met 'Fractal', dat naar de zijkant uitsteekt. Ook bij de Silent is het onderste segment van het voorpaneel dankzij magneten verwijderbaar, met erachter hetzelfde bakje. De rest van het voorpaneel is dus gesloten en van plastic gemaakt. De panelen zijn afneembaar en het Silent-paneel heeft een laag geluiddempend materiaal aan de binnenkant.
De linkerzijkant is bij de Pop Air en Pop Silent identiek. Het glas, of het gesloten paneel, loopt niet tot onderin door, maar houdt net onder de psu-tunnel op. Het glas is voorzien van een rand in dezelfde kleur als de behuizing. Het rechterzijpaneel is wel verschillend tussen de Air- en Silent-uitvoeringen. Bij eerstgenoemde is het een volledig gesloten, metalen paneel. Bij de Silent is echter een strip luchtrooster aanwezig, die de ventilators aan de voorkant in staat moet stellen om koele lucht aan te zuigen.
De bovenkant is evenmin identiek. De Pop Silent heeft een volledig gesloten, metalen bovenkant, maar de Pop Air heeft een groot afneembaar rooster om eventueel geïnstalleerde ventilators of radiators bovenin de ruimte te geven. Het afdekrooster is van het gebruikelijke kunststof roostermateriaal met een flexibele magnetische rand om het op zijn plaats te houden.
Een minpunt treffen we bij de frontpaneelconnectors aan, die overigens rechtsbovenop zitten. Fractal heeft vooraan de aan-uitknop geplaatst, met daarachter aparte microfoon- en hoofdtelefoon-aansluitingen. Dan volgen twee USB-A-connectors voor 5Gbit/s-aansluitingen met 19-pinsaansluiting. Een resetknop ontbreekt dus, wat geen ramp is; erger is dat de USB-C-aansluiting niet functioneel is. Dat is een optionele upgrade en de poort is nu dichtgemaakt met een stukje rubber. Misschien heeft niet elk moederbord de juiste aansluiting, maar om de poort wel te teasen, maar niet functioneel te maken, is niet superklantvriendelijk. Het kabeltje om die poort functioneel te maken, kost met een adviesprijs van 9 euro niet de wereld, maar zou gewoon onderdeel van de levering moeten zijn.
De achterkant is verder zoals gebruikelijk vrij standaard. De Pop-behuizingen hebben zeven uitbreidingsslots, die allemaal horizontaal staan. Er is een optie tot verticale positionering van je videokaart met een bracket van ongeveer 60 euro, waarmee je de horizontale slots vervangt. De roosters zijn als driehoeken uitgevoerd en er zijn uitsparingen voor i/o-shield en voeding. De behuizing staat op kunststof voetjes en heeft aan de onderkant nog een rooster voor de voeding.
Interieur
De zijpanelen zitten vast met wat we inmiddels bijna ouderwetse kartelschroeven kunnen noemen. De schroeven blijven wel netjes in de panelen zitten als je ze hebt losgedraaid, maar veel fabrikanten kiezen tegenwoordig, zeker bij glazen panelen, voor schroefloze bevestigingsmethoden.
Aan de binnenkant is weinig te beleven, afgezien van de optionele kleuren. Wij hebben de groene uitvoering, waarbij de moederbordplaat en bovenkant van de psu-tunnel gekleurd zijn. Er zijn ook een paarse en een oranje optie. De gekleurde versies zijn rgb-uitvoeringen, terwijl de zwarte en witte versies zowel met als zonder rgb-fans te koop zijn.
Het grote compartiment voor het moederbord en de videokaart is leeg en heeft enkel wat bevestigingspunten voor het bord en voor kabels. Aan de rechterkant van de moederbordplaat kun je twee 2,5"-drives bevestigen. Met een optionele bracket kun je je videokaart verticaal monteren; de benodigde Flex B-20 kost ongeveer 60 euro.
Het onderste compartiment huisvest de voeding en heeft aan de voorkant, net achter het accessoirebakje, twee caddies voor 3,5"-drives. Uiteraard kun je daarin ook 2,5"-drives monteren, waarmee het totale aantal te installeren 2,5"-drives op vier komt en twee voor 3,5"-drives. Optioneel kun je een extra 3,5"-drivecaddy kopen en die aan de rechterkant van het bovencompartiment monteren.
De Pop-behuizingen hebben nog een vrij unieke feature. Dat met magneten op zijn plaats gehouden deksel met het bakje erachter kun je verwijderen en als je ook de 3,5"-drivecaddies verwijdert, kun je daar optische drives monteren. Zo heb je ruimte voor twee optische drives of twee andere 5,25"-accessoires. Dat zien we tegenwoordig zelden in een behuizing.
Koeling en kabelmanagement
De moederbordplaat wijkt een beetje naar binnen aan de voorkant, zodat je daar ruimte hebt voor het gros van je kabels. Die ruimte is voldoende voor je 24-pinsmoederbordvoeding en andere kabels, getuige de mogelijkheid daar een 3,5"-drive te monteren. Fractal monteert twee klittenbandjes om je kabels in het gareel te houden en er zijn enkele oogjes om kabelbinders doorheen te halen. Het houdt niet over, maar voor een eenvoudige build is het genoeg. De kabels van de koeling zijn uiteraard grotendeels aan het oog onttrokken dankzij de gesloten psu-tunnel. Een extra 3,5"-drivebay kost 9 euro en een extra ssd-beugel kost 11 euro.
Koeling
De koeling van de Pop Air en Silent verschilt op het eerste oog niet; beide zijn geleverd met twee 120mm-fans voorin en een derde achterin. Bij de Air zitten de ventilators aan de voorkant echter aan de buitenkant van het metalen frame, dus tussen het metaal en het voorpaneel in. Dat betekent dat de schroeven vanuit de binnenkant bereikbaar zijn, wat met een geïnstalleerd systeem problematisch kan zijn. Bij de Silent-versie zitten de frontventilators aan de binnenkant van het frame, zodat ze via de voorkant kunnen worden losgeschroefd. Dat de ventilators bij de Air Silent daar zitten, heeft natuurlijk een praktisch nut. Ze moeten lucht aanzuigen via het smalle rooster aan de zijkant, dus mogen ze daar niet voorbijsteken.
Nog een groot verschil tussen de Pop Air en Pop Silent is de mogelijkheid om ventilators, of radiators, aan de bovenkant van de Air te monteren. Bij de Silent zit geen rooster bovenin, dus heeft een ventilator daar niet zo veel zin. De Air kan twee 120mm- of 140mm-ventilators voorin en bovenin kwijt en een extra 120mm-ventilator achterin. De Pop Silent houdt het bij twee 120mm- of 140mm-fans voorin en een 120mm-exemplaar achterin.
In de Pop Air kan voorin een 240mm- of 280mm-radiator worden gemonteerd, mits die laatste niet meer dan 145mm breed is. Bovenin past maximaal een 240mm-radiator van 121mm breed: een 140mm- of 280mm-radiator past daar niet. Voor montage van radiators bovenin worden beugels meegeleverd. In de Pop Silent kun je alleen voorin, net als bij de Air, een 240mm- of 280mm-radiator van maximaal 145mm breed plaatsen.
Fractal levert met de Pop-behuizingen 120mm-Aspect-ventilators mee, in rgb- of ledloze variant. De Aspects hebben een opgegeven toerental van 1200rpm en zijn te 'daisy-chainen' om allemaal identiek gereguleerd te worden. De rgb-behuizingen hebben een extra knopje bovenop om het gewenste lichteffect en de kleur te kiezen. Daarbij kun je een vaste kleur instellen of de kleuren in elkaar over laten lopen.
Testmethode
Voor de tests van behuizingen maken we gebruik van zelfontwikkelde componenten. Daarmee hebben we volledige controle over de energie of warmte die een behuizing ingaat zonder rekening te hoeven houden met variaties die door software ontstaan. Om deze tests realistisch te houden, hebben we onze testsystemen opgebouwd zoals echte componenten zijn gebouwd. We gebruiken weerstanden onder heatsinks als warmtebron en door de spanning nauwkeurig in te stellen, kunnen we regelen hoeveel vermogen de kast ingaat. De printplaten en koeling zijn vormgegeven als reguliere componenten en waar mogelijk hebben we ook 'echte' heatspreaders en heatsinks gebruikt. Lees desgewenst de uitgebreide beschrijving en toelichting van onze testmethode; op deze pagina houden we het bij een kort overzicht.
We testen de behuizingen met de eigen, meegeleverde ventilators om de 'out-of-the-box'-prestaties te beoordelen. Daarnaast vervangen we de ventilators door onze eigen fans, zodat we een beter beeld krijgen van de onderlinge verhoudingen tussen de kasten. Dat doen we met diverse configuraties: een high-end systeem, een basis- of mainstreamsysteem en een kantoorsysteem. Om ons geen onnodig testwerk op de hals te halen, gaan we daarbij geen kantoorsysteem in een eATX-behuizing van 200 euro inbouwen. Dat lijkt ons een weinig realistisch scenario en om dezelfde reden bouwen we geen high-end systeem met RTX 3090-equivalent in een mITX-behuizing in. Sterker nog, dat past in het grootste deel van de mITX-behuizingen niet eens.
Systeem
High-end pc
Basis-pc
Kantoor-pc
Processorvermogen
200W
100W
65W
Processorkoeler
Noctua U12A
Noctua U12A
Noctua L9X
Videokaartvermogen
350W
150W
0W
Videokaartkoeler
ASUS Strix 3090
ASUS Strix 2060
geen
Vrm
10W
10W
7,5W
Chipset / pch
10W
10W
5W
Geheugen
5W
5W
5W
M.2-ssd
5W
5W
2,5W
Voeding
30W
20W
10W
Totaal vermogen
610W
300W
97,5W
Naast temperatuurmetingen voeren we geluidsmetingen uit, die we in onze vernieuwde geluidsarme ruimte uitvoeren. Die kamer, met zwevende vloer en dempende wanden en plafond, heeft een noisefloor van ongeveer 12dB(A). De geluidsmeter die we inzetten, is een Larson Davis 831C met een 378A04-microfoon, die voorzien is van een voorversterker. De geluidsmeter heeft een noisefloor van 5,5dB(A), maar om een veilige marge aan te houden, durven we te stellen dat we alles vanaf 14dB(A) nauwkeurig kunnen meten. De geluidsmetingen bestaan uit het meten van de geluidsproductie van de meegeleverde ventilators op 7 en op 12V, en de geluidsproductie van vier, drie en één Noctua-fan(s) op 12V. De geluidsmeter gebruiken we ook om de ventilatorsnelheden zo in te stellen dat de Noctua-fans 30, 35 en 40dB(A) produceren.
Testoverzicht
High-end pc
Basis-pc
Kantoor-pc
Stockfans
Casefans 12V*
Casefans 12V
Casefans 12V
Casefans 7V*
Casefans 7V
Casefans 7V
Noctua A12x25 PWM-fans
Casefans 12V* (4 fans)
Casefans 12V* (3 fans)
Casefans 12V* (1 fan)
x
30dB(A)-test (3 fans)
30dB(A)-test (1 fan)
35dB(A)-test (4 fans)
35dB(A)-test (3 fans)
x
40dB(A)-test (4 fans)
x
x
Bij bovenstaande tests meten we bij de scenario's met een * de geluidsproductie. Bij alle metingen loggen we gedurende vijftien minuten het temperatuurverloop van twaalf sensors: de gekalibreerde TMP117-temperatuursensors. We normaliseren de gemeten temperaturen op basis van de gemeten omgevingstemperatuur naar 22 graden Celsius. De twaalf sensors leggen de temperatuur van alle componenten in de behuizing vast, plus drie temperaturen van de behuizing: voor de cpu-koeler, achter de cpu-koeler en de temperatuur boven de videokaart. We loggen het temperatuurverloop gedurende vijftien minuten, laten de behuizingen tussentijds afkoelen en noteren in grafieken het 95e percentiel van de temperaturen.
Gebruikte temperatuursensors
Temperatuur boven videokaart
Temperatuur vóór cpu-koeler
Temperatuur achter cpu-koeler
Voeding
Processor
Videokaart
Chipset / pch
M.2-ssd
Geheugenmodule 1
Geheugenmodule 2
Vrm 1
Vrm 2
Kortom, we hebben de temperatuursensors aangepast, de geluidsmetingen aangepakt en nieuwe pcb's inclusief een voeding gemaakt. Daarmee zijn we klaar om behuizingen te testen. Wil je meer weten over deze testmethode, dan kun je hier een uitgebreide beschrijving van onze testprocedure lezen.
Resultaten: basissysteem
We beginnen met de testresultaten van het basissysteem. Dat systeem heeft een processor die 100W verstookt en de videokaart verbruikt 150W. De systeemkoeling bestaat uit de meegeleverde, voorgeïnstalleerde ventilators, of drie 120mm-Noctua-fans. Eerstgenoemde ventilators laten we op 7 en 12V draaien; de bruine fans laten we op 12V draaien en stellen we in op spanningen waarmee de systemen 30 en 35dB(A) aan geluid produceren. De bijbehorende toerentallen en spanningen voor die instellingen vind je op deze pagina.
We hebben als vergelijkingsmateriaal behuizingen opgenomen die in dezelfde prijsklasse zitten. De prijzen lopen op het moment van schrijven ongeveer van 80 tot 130 euro. De H510 Flow kost ongeveer 80 euro, de Pop-behuizingen hebben een adviesprijs van 96 euro, de 4000D kost 100 euro, de H510 Elite 110 euro, de Define 7 Compact 120 euro en de Meshify 2, als duurste, 130 euro.
De Pop Air doet het in onze vergelijking steeds prima. Er zijn twee 120mm-fans voorin als luchtinlaat, die daarbij niet bijzonder gehinderd worden, doordat er alleen een rooster zonder filter voor zit. De combinatie met de enkele 120mm-uitlaat voorziet in een flinke airflow. De Air doet het dan wel goed, maar dat kunnen we niet van de Silent zeggen. Dat is met de volledig gesloten voorkant ook wel te verwachten; lucht aanzuigen via het smalle roostertje aan de zijkant valt niet mee. De Silent is dan ook in vrijwel alle deeltests de warmste, al moet gezegd worden dat de videokaarttemperatuur alles meevalt, terwijl de videokaart toch een component is die door gebrekkige airflow aardig kan opwarmen.
Temperatuur voor de cpu-koeler
Achter de cpu-koeler
Boven de gpu
Voeding
Temperatuur processor
Videokaart
M.2-ssd
Chipset
Temperatuur Geheugenmodule 1
Geheugenmodule 2
Vrm-1
Vrm-12
Resultaten: high-end systeem
Voor de tests met het high-end systeem schroeven we de vermogens omhoog. De processor stellen we in op 200W en het vermogen van de videokaart verhogen we naar 350W. Opnieuw testen we met de voorgeïnstalleerde systeemfans op 7 en 12V en voor de Noctua-tests zetten we er waar mogelijk een vierde systeemfan bij. De Noctua-fans laten we op 12V draaien en stellen we in op een vaste geluidsproductie van 35 en 40dB(A). Ook hier geldt: de ventilatorconfiguraties, spanningen en toerentallen vind je op de pagina met de geluidstest.
Bij het basissysteem was de Pop Silent de warmste, wat we ook bij het high-end systeem weer zien. De Pop Air is vooral op lage stand wat warm. De resultaten met de eigen fans op 7V zijn niet geweldig en komen zo net te kort. Als we de Noctua-fans inbouwen en die rustig laten draaien, leveren die zelfs op 35dB(A) ingesteld al voldoende airflow. Het moge duidelijk zijn dat je de Pop Silent niet voor zijn extreme koelcapaciteiten koopt. Wellicht wel voor de stilte? Dat bekijken we op de volgende pagina.
Temperatuur voor de cpu-koeler
Achter de cpu-koeler
Boven de gpu
Voeding
Temperatuur processor
Videokaart
M.2-ssd
Chipset
Temperatuur Geheugenmodule 1
Geheugenmodule 2
Vrm-1
Vrm-2
Resultaten: geluidsproductie
De geluidsproductie meten we in onze geluidarme ruimte, met de Larson Davis 831C-geluidsmeter op 50cm afstand van de behuizingen, in vijf scenario's. We laten in eerste instantie de ingebouwde, meegeleverde ventilators zitten, sturen die op 7 en 12V aan en meten de geluidsproductie. Daarna bouwen we de vier en drie Noctua-fans in van respectievelijk het high-end en het basissysteem, en laten die op 12V draaien. De posities van de ventilators vind je in onderstaande tabel. Let op: niet alle behuizingen kunnen vier ventilators kwijt. De NZXT H510 Elite en Flow kregen maximaal drie 120mm-fans ingebouwd. In het eerste geval meten we hoe de meegeleverde ventilators klinken en in het tweede geval kunnen we eerlijker vergelijken door dezelfde ventilators te gebruiken.
Ventilatorconfiguraties geteste producten
We testen de behuizingen met de meegeleverde ventilators en met maximaal vier Noctua A12x25-fans. We laten de meegeleverde ventilators op hun voorgemonteerde positie zitten en de Noctua-fans monteren we indien mogelijk op de posities waar de fabrikant de meegeleverde ventilators monteert. Alle fanposities van de geteste behuizingen hebben we in onderstaande tabel samengevat.
Behuizing
Voorin
Onderin
Bovenin
Achterkant
Stock
Noctua
Stock
Noctua
Stock
Noctua
Stock
Noctua
FD Pop Air
2x 120mm
3x 120mm
x
x
x
x
1x 120mm
1x 120mm
FD Pop Silent
2x 120mm
3x 120mm
x
x
x
x
1x 120mm
1x 120mm
NZXT H510 Flow
1x 120mm
2x 120mm
x
x
x
x
1x 120mm
1x 120mm
NZXT H510 Elite
2x 120mm
2x 120mm
x
x
x
x
1x 140mm
1x 120mm
Corsair 4000D
1x 120mm
3x 120mm
x
x
x
x
1x 120mm
1x 120mm
Be quiet 500DX
1x 140mm
3x 120mm
x
x
1x 140mm
x
1x 140mm
1x 120mm
FD Meshify 2 Compact
2x 140mm
3x 120mm
x
x
x
x
1x 120mm
1x 120mm
FD Define 7 Compact
1x 140mm
3x 120mm
x
x
x
x
1x 120mm
1x 120mm
Zoals we min of meer mochten verwachten, is de Pop Silent met afstand de stilste behuizing uit de test. Met zijn drie stockfans komt geen kast in de buurt en met de Noctua-fans gemonteerd is alleen de Corsair 4000D iets stiller op 12V. De Pop Air verrast wat geluid betreft, want hij komt aardig mee. Met zijn stockfans op 12V is de Air even luid als de be quiet-kast, terwijl de NZXT-behuizingen aanzienlijk meer geluid produceren. En met de stockfans op 7V is de Air, na de Silent, de stilste behuizing: mooi als je niet aan het gamen bent en je fanprofiel dan even omlaag bijstelt. Ook met de Noctua-fans gemonteerd is de Air, na de Pop Silent, een van de stillere behuizingen. Dat klinkt als een mooie combinatie: koel én stil.
Geluidsopnamen
Bovenstaande geluidsmetingen zijn bedoeld om de geluidsproductie van de behuizingen met verschillende ventilators zo objectief mogelijk in kaart te brengen, maar we willen ook een subjectieve mogelijkheid bieden om de geluidsproductie te beoordelen. Daartoe hebben we het geluid van de meegeleverde ventilators opgenomen met de Larson Davis 831C-geluidsmeter, op 50 centimeter afstand van de behuizingen. We laten die ventilators van langzaam naar snel draaien door de voeding door middel van een scriptje steeds 1V meer spanning aan de ventilators te laten leveren, van 5V tot 12V, met een interval van vijf seconden. Daardoor start de opname zeer zacht en wordt het geluid steeds luider. Omdat veel behuizingen erg stil zijn, hebben we de opname in Audacity met 12dB versterkt; dat geeft wellicht een wat duidelijker beeld.
Behuizing
Geluidsfragment
NZXT H7
NZXT H7 Flow
NZXT H7 Elite
NZXT H710i
NZXT H510 Elite
NZXT H510 Flow
Fractal Design Torrent
Fractal Design Define 7 Compact
Fractal Design Define 7
Corsair iCUE 5000X
Corsair 4000D Airflow
be quiet Pure Base 500DX
In de bovenstaande lijst ontbreekt de Lian Li PC-O11, omdat die geleverd wordt zonder eigen ventilators. We nemen uiteraard alleen het geluid van de meegeleverde fans op.
Toerentallen en spanningen
De geluidsmetingen zijn uitgevoerd met de meegeleverde ventilators op vaste spanningen. Niet elke ventilator is hetzelfde, dus we hebben de toerentallen van alle stockfans gemeten. De Noctua-fans laten we op 12V draaien, waarbij ze op 2000rpm werken, en op vaste geluidsproductie. Voor dat laatste hebben we de toerentallen en de daarvoor benodigde spanningen vastgelegd; dat kan je een handvat geven als je zelf met fancurves aan de slag wilt.
De snelheden van de stockfans van de NZXT H510 Elite werden door onze meter foutief uitgelezen en ontbreken daarom. We kwamen herhaaldelijk op 16.000rpm, wat toch echt te snel is. In de Corsair 4000D haalden we met de vier Noctua-fans in de high-end configuratie de 40dB(A) niet. In onderstaande tabel hebben we daarom 2000rpm en 12V ingevuld, maar we hebben deze configuratie niet op temperatuur getest; die resultaten zouden immers identiek zijn aan die van de 12V-test.
Toerentallen en spanningen
Stock- ventilators 7V rpm
Stock- ventilators 12V rpm
Noctua-fans 30dB(A) rpm / spanning
Basissysteem 35dB(A) rpm / spanning
High-end systeem 35dB(A) rpm / spanning
High-end systeem 40dB(A) rpm / spanning
FD Pop Air
810rpm
1300rpm
1350rpm / 7,3V
1700rpm / 9,5V
1700rpm / 9,5V
1830rpm / 11,2V
FD Pop Silent
690rpm
1100rpm
1380 / 7,6V
1700rpm /9,5V
1700rpm / 9,5V
1900rpm / 11,5V
NZXT H510 Flow
960rpm
1380rpm
1300rpm / 7V
1560rpm / 8,6V
1560rpm / 8,6V
1800rpm / 10,2V
NZXT H510 Elite
x
x
1380rpm / 7,5V
1620rpm / 9V
1620rpm / 9V
1830rpm / 10,5V
Corsair 4000D Airflow
870rpm
1240rpm
1470rpm / 8,3V
1800rpm / 10,6V
1700rpm / 9,9V
2000rpm / 12V
Pure Base 500DX
630rpm
960rpm
1380rpm / 7,4V
1680rpm / 9,4V
1560rpm / 8,7V
1860rpm / 10,8V
FD Meshify 2 Compact
x
1200rpm
1160rpm / 6,2V
1380rpm / 7,5V
1330rpm / 7,3V
1620rpm / 9,1V
FD Define 7 Compact
x
1200rpm
1230rpm / 6,7V
1450rpm / 8,1V
1400rpm / 8V
1720rpm / 10,1V
Prestatie-index
Om de data iets makkelijker inzichtelijk te maken, hebben we indices van de tests per testsysteem gemaakt. Daarbij hebben we per deeltest een index gemaakt en hebben we de sensors waarbij we de meeste spreiding zien, het zwaarst laten wegen in de indices.
De 4000D van Corsair is in standaardconfiguratie met fans op 7V iets beter in staat de componenten te koelen, maar de Pop Air is in de meeste overige gevallen de koelste. Alleen met een level playing field met drie Noctua-fans ingebouwd en op 12V aangestuurd, zakt de Air wat. De Pop Silent staat steevast onderaan. Alleen de 500DX staat eronder, omdat in die behuizing geen plaats is voor een van de sensors, waardoor de resultaten vertekenen.
Kijken we naar de prestaties met het high-end systeem, dan blijkt de Pop Air toch niet altijd voldoende lucht te krijgen. De Meshify van hetzelfde merk is dan beter, maar wat ons betreft is de winnaar hier de Corsair 4000D. Toch presteert de Pop Air niet onverdienstelijk, al moet je genoegen nemen met een paar graadjes meer van je componenten. De Pop Silent was al niet in staat ons basissysteem net zo goed als de rest te koelen en dat verschil wordt met het zwaardere systeem alleen maar groter, maar een kleine reminder: de Pop Silent doet zijn naam eer aan.
Conclusie
Fractal heeft met de Pop-serie behuizingen uitgebracht die een populair prijsbereik beslaan. Rond de 100 euro is voor veel gebruikers een sweetspot tussen verwachte kwaliteit en kosten. Dat weten meer fabrikanten, want dit bereik kent behoorlijk wat concurrentie, wat het lastig maakt om in positieve zin op te vallen. Uiteraard verwachten we voor dit bedrag geen superluxe features of prestaties waar je van achterover slaat, maar wel een solide, doordachte behuizing die eventjes meekan.
Daar slaagt Fractal redelijk in, met een paar slagen om de arm. De Pop Air koelt uitstekend vergeleken met concurrenten die in dezelfde prijsklasse zitten. Dat heeft wel een grens, want als we een high-end systeem inbouwen, nemen de prestaties wat af. Voor een mainstream-gamesysteem is de kast echter uitstekend geschikt. Daarbij is het fijn dat de Pop Air geen bak herrie produceert, zoals veel op airflow gebouwde kasten doen. De behuizing is aardig stil, zeker met de ventilators op een lager toerental.
De Pop Silent doet zijn naam eer aan en is een enorm stille behuizing. Daar staat tegenover dat de bekende wisselwerking tussen airflow en stilte in de Pop Silent zeer goed geillustreerd wordt. De behuizing is zelfs voor het basissysteem aan de warme kant. De koeling is nog steeds voldoende, maar vergeleken met de andere behuizingen is het een paar graadjes warmer. Dan moet je dus echt kiezen voor de esthetiek van de gesloten voorkant en strakke vormgeving, en voor de stilte.
Beide behuizingen zijn redelijk afgewerkt en bieden voldoende features voor een behuizing van onder de 100 euro. Het is alleen nergens spannend. Alles - formaat, plaats voor opslag, glazen paneeltje, psu-tunnel - is adequaat, maar mist een wowfactor. Daar kunnen de kleuren misschien voor zorgen, want Fractal heeft behoorlijk uitgesproken kleuren in de aanbieding. Ook moeten we Fractal punten geven voor het klepje onderaan, met het bakje voor losse onderdelen. Wat het praktisch nut daarvan is, laten we in het midden, maar het is goed bereikbaar zonder afbreuk te doen aan het frontje en heeft bovendien een tweede functie. Je kunt daar namelijk twee 5,25"-drivebays gebruiken, iets wat tegenwoordig vrij zeldzaam is. Als je er iets als een hardwarematige fancontroller wilt plaatsen, is de bereikbaarheid overigens wel minder.
Ook minder, en wat ons betreft een minpunt, is het weglaten van de USB-C-poort. Nou ja, hij is niet weggelaten, maar niet bruikbaar; er is een accessoire voor nodig. Natuurlijk moet Fractal concessies doen om de prijs laag te houden, maar dit voelt aan als een wortel voor je neus houden om het gebruikers lastiger te maken en wat extra geld te verdienen. Maak de adviesprijs dan een paar euro hoger en sluit de boel gewoon aan. Dat geldt ook voor een echt stoffilter achter het rooster van de Air.
Al met al vinden we dat de Pop Air toch een Great Value-award verdient, want voor 85 euro koop je een behuizing die uitstekend koelt zolang je systeem niet te gek is. Je krijgt drie prima ventilators meegeleverd en bijna alle features die je mag verwachten. De Pop Silent krijgt die award niet, want de koelprestaties zijn net wat minder. Wel zouden we die behuizing aanraden als je een echt stille kast wilt kopen.
De Pop Silent krijgt die award niet, want de koelprestaties zijn net wat minder. Wel zouden we die behuizing aanraden als je een echt stille kast wilt kopen.
Bijzondere conclusie. De Pop Silent scoort nog steeds meer dan prima qua temperaturen voor alle componenten, én is een stuk stiller.
Wat heb je aan een CPU die 60 in plaats van 70 graden wordt? Of een GPU die 65 in plaats van 75 graden wordt? Niks toch? Beide meer dan binnen de marge.
Dan zou ik de award altijd toekennen aan de kast die zowel veilige temperaturen neerzet tegen een zo laag mogelijk geluidsniveau.
Elke 10 graden warmer halveert de levensduur van componenten zei een ingenieur mij ooit. Maar dat neem ik met een korrel zout. Het zal wel iets doen met de levensduur van je componenten, maar halveren denk ik is wat veel.
Neem dat maar met een berg zout. Zou betekenen dat een CPU die altijd 40 graden is en 20 jaar meegaat, wat al enorm lang is, en een CPU die 70 graden is, na 2.5 jaar kapot gaat.
Wat ik altijd heb geleerd is dat vooral fluctuatie in temperatuur iets doet voor de levensduur. Dus liever altijd 80 graden, dan steeds van 40 naar 60.
CPU's gaan echt heel lang mee. Zelfs met 100 graden celcius zal je cpu meestal meer dan 3 jaar mee gaan, dus volgens de logica van @cricque zul je decennia aan levensduur hebben met normale temperaturen en dat lijkt redelijk te kloppen.
[Reactie gewijzigd door B127 op 22 juli 2024 16:59]
Sterkte nog, heb zelf nog nooit een defecte cpu gezien (pinnetjes/overklokken daar gelaten). Bij normaal gebruik gaat alles kapot behalve een cou/memory is mijn ervaring...
Vroeger kon dat wel omdat er geen beveiliging op zat, zoek maar eens op films van mensen die hun cpu in de fik kregen. Dit kan al lang niet meer, maar 20 jaar terug was dat echt wel mogelijk. Denk aan bepaalde reeks van AMD 2004-2006 ergens als het mij goed voorstaat. Als een cpu nu te warm gaat worden, dan zal die qua snelheid al terugschakelen. En te lang op de limiet stopt deze met werken. Maar het is niet alleen de cpu. Hoe minder efficiënt je voeding is, hoe meer warmte deze kwijt moet, hoe meer restwarmte dat er in je kast komt, je gpu zal ook warmer draaien, met als resultaat dat je cpu ook warmer zal draaien, je moederbord zal ook warmer worden. Het begint eigenlijk al met een simpele voeding. Uiteraard helpen fans qua intake en afvoer. Maar het zorgt gewoon voor een reactie. Ik heb nu zo een fractal meshify c. Zeer tevreden van. PC is stil, steekt titanium voeding in, 2060 super van evga, dark rock pro 4 denk ik, en 1 intake fan die op minimale rpm draait en 1 uitvoer die iets sneller draait. En systeem blijft echt stil bij gamen, alleen als ik echt zware taken ga doen dan gaan de cpu fans ofzo eens aan, en dat valt dan nog enorm mee. Ik heb vroeger genoeg helikopters gehad om het zo te zeggen. Nu wil ik stil, maar toch nog koel
Neem maar gerust aan dat dat kul is. Het verband werkt niet zo. Je kunt doorgaans aannemen dat als componenten zoals videokaarten en cpu's alleen last hebben van temperatuur qua levensduur bij langdurige periodes boven de 82-85 graden celcius. Voor powerdelivery componenten ligt die grens nog weer anders.
[Reactie gewijzigd door youridv1 op 22 juli 2024 16:59]
Het ene component is gevoeliger voor temperatuur dan de ander. Met name elektrolytische condensatoren gaan sterk in levensverwachting achteruit met toenemende temperatuur i.v.m uitdrogen.
Transistoren slijten dan weer door de hoeveelheid stroom dat er doorheen gaat. En bij hogere temperatuur gaat de efficiëntie omlaag (toename lekstroom), ditto meer stroom = meer slijtage = kortere levensduur.
Maar je kunt inderdaad niet dat vuistregeltje voor alle componenten stellen.
Kul is echt niet, een elektronica ingenieur heeft toegang tot tal van datasheets en ook ik heb van meerdere ingenieurs te horen gekregen dat het als vuistregel voor elektronica gebruikt kan worden.
In ieder geval is het voor cpu's nog niet te zeggen of de 70-80 graden bedrijfstemperatuur de levensduur merkbaar verkort (tegen die tijd hebben de meesten al iets anders). Het wil ook niet zeggen dat de cpu van de ene op de andere dag kapot gaat.
Gaandeweg zal de max. stabiele klok steeds lager worden totdat de standaard spanning niet meer voldoet en de cpu onstabiel wordt.
Meer warmte betekent meer throttlen en performance verlies als je overclockt. Ook moeten fans harder werken als de kast koeling tegenwerkt.
Persoonlijk vind ik dit dus zeker wel relevant. Omdat die 10 graden verschil ruimte geeft voor een betere performance.
Je hebt wel gelijk dat ik het liefst een kast heb met zo laag mogelijke temperaturen en geluid. Hier kies ik ze zelf ook op uit omdat voor mij dit de hoofdtaken zijn van een computer kast.
[Reactie gewijzigd door rjd22 op 22 juli 2024 16:59]
De nieuwste generaties chips laten zich toch nauwelijks meer echt lekker overklokken. De winst is zeer beperkt, en je zit al snel aan een zeer ongunstig deel van de performance-vermogen curve.
Fans die harder moeten draaien als de kast koeling tegenwerkt zouden weer meer geluid moeten opleveren. Dat zie je niet terug in de geluidsmetingen voor de Pop Silent.
Fans die harder moeten draaien als de kast koeling tegenwerkt zouden weer meer geluid moeten opleveren. Dat zie je niet terug in de geluidsmetingen voor de Pop Silent.
Je ziet het terug in de hogere temperaturen. Of, als je de fans zo instelt dat het even luid is, in de nog steeds lagere temperaturen van de airflow behuizingen, dan wel als je ze op gelijke temperaturen instelt in het extra geluidsvolume van de "stille" kast.
Overigens eens met de opmerking dat dit voor een "value" award eigenlijk geen beletsel is. Dit is, denk ik, niet het marktsegment waar dit verschil in koelprestaties heel relevant is.
[Reactie gewijzigd door emphy op 22 juli 2024 16:59]
Of een betere plek voor je case zoeken, op de grond is sowieso garantie voor een hoop rommel. Sinds mijn kast van de grond is heb ik er nog amper stof in.
Fractal kon mij lange tijd bekoren vanwege de minimalistische en zakelijke looks van hun kasten. Die tijd lijkt wel enigszins voorbij. Fractal gaat meer en meer mee met andere leveranciers inclusief RGB fans. Ik heb liever een zo weinig mogelijk opvallende kast.
Fractal blijft toch nog steeds minimalistische designs hebben, kleuren stoort mij op zich nog het minste, cases die er overdreven vormgegeven uitzien stoort mij véél meer dan dat en fans zijn te vervangen
Trouwens Corsair heeft ook nog leuke minimalistische cases
Ik kan me prima voorstellen waarom men van 5,25 bays zijn afgestapt. Bijna niemand heeft meer een CDingus nodig. Echter is de 5.25 bay nog prima geschikt voor extra coatumability, denk aan het plaatsen van een Oled schermpje met CPU/GPU temps, extra front I/O (b.v front HDMI om maar iets te noemen) fan ontrollers, extra HDD bays, waterpompresovairs, misschien in de toekomst een fatsoenlijke oplossing voor meerdere NVME drives). Het geeft gewoon wat extra costumability die ik mis bij moderne "dichte" kasten.
En nu bedenkt EIN-DE-LIJK eens iemand dat 5.25 het beste onderin kan plaatsen. Als je een 5.25 Bay gebruikt is het tenminste weggewerkt als die onderin bij de PSU shrout zit. Dat lost ook een enorm probleem op voor 5.25 bay in kasten met een raampje, je blijft het zien. Hopelijk is Fractal een trandsetter en zien we in de toekomst meer kasten met een Bottom 5.25 Bay voor een vet Oled schermpje.
[Reactie gewijzigd door rickboy333 op 22 juli 2024 16:59]
Ik mis heel erg hard het aanbod in (zeer) kleine efficiente cases. Met klein bedoel ik niet 18+ liter maar 6-10 liter. Van mij hoeft daar ook geen GPU zoals een RX 6800 XT of RTX 3080 TI in, een 3050 of 3060 volstaat ruimschoots. Simpele kast waar een 12400 / 5600 in kan (TDP max 65) gecombineerd met een NVME drive en that's it. Uitbreidingssloten al 20 jaar niet gebruikt. En wie het wel wil kan altijd groter kopen. Begrijp bijvoorbeeld al helemaal niet de populariteit die een ATX moederbord nog heeft ten opzichte van micro-ATX en mini-ITX.