Geen Define 8
Samengevat
De Torrent is een heel andere behuizing dan we van Fractal Design gewend zijn, met volledige focus op airflow in plaats van stilte. De bouwkwaliteit van de behuizing is dik in orde, al hoop je op een afstandje misschien op een aluminium front in plaats van het plastic. De koelprestaties zijn meer dan uitstekend en de Torrent heeft prima geluidseigenschappen, zolang je de vijf(!) meegeleverde ventilators niet vol laat draaien. Als je die meegeleverde ventilators meerekent, valt ook de prijs mee. Er zijn immers weinig kasten in dit segment die zo goed presteren en waarbij vijf grote ventilators worden meegeleverd.
Eigenlijk was het al dit voorjaar de bedoeling met een nieuw vlaggenschip te komen, maar noodgedwongen moest Fractal Design de introductie van de nieuwe Torrent een paar maanden uitstellen. En ja, je leest het goed: Fractal komt met de Torrent en niet met de Define 8, zoals je wellicht zou verwachten. Aan de Torrent ligt dan ook een andere ontwerpfilosofie ten grondslag dan aan de bekende stille en ingetogen Define-serie.
De Torrent is een compleet ander soort behuizing; het gaat hier om een behuizing die is geoptimaliseerd voor airflow en een behoorlijk open voorkant heeft. Anders dan we bij vrijwel alle andere kasten gewend zijn, heeft Fractal Design gekozen voor een voeding bovenin de behuizing, in plaats van onderin. Dat is om plaats te maken voor ventilators onderin, zodat lucht niet alleen van voor naar achter, maar ook van onder naar boven kan stromen. Daarmee doet de behuizing een beetje aan Silverstone-behuizingen als de Ravens denken, maar anders dan die serie positioneert FD het moederbord wel op de gebruikelijke manier.
Naast de Torrent introduceert Fractal Design twee nieuwe ventilators: de Prisma ARGB PWM- en Dynamic X2 PWM, beide in 140mm- en 180mm-uitvoeringen. Die zitten met twee stuks van 180mm vóór in de behuizing, in respectievelijk de rgb-uitvoering van de Torrent en de versie zonder rgb-verlichting. Onderin zitten drie 140mm-ventilators.
De Torrent is niet alleen in standaard- en rgb-uitvoering verkrijgbaar, maar ook in zwart, grijs of wit, en met een gesloten, helder of getint glazen zijpaneel. De vanafprijs voor een behuizing met gesloten zijpaneel en zonder rgb-ventilators bedraagt 180 euro; voor glazen zijpanelen moet 10 euro extra betaald worden en rgb-verlichting (en glas aan beide zijden) kost 40 euro extra. Daarmee kost de zwarte versie met getint glas en rgb-verlichting die wij hebben ontvangen, 230 euro. We ontvingen overigens ook de Dynamic-fans, en die hebben we gebruikt voor de benchmarks. De Dynamic X2 GP-fans kosten 15 euro voor de 140mm-versie en 31 euro in 180mm-uitvoering, terwijl de ARGB-Prisma-fans respectievelijk 29 en 37 euro kosten.
Voordat we naar de Torrent gaan kijken, staan we even stil bij de feedback die op de nieuwe testmethode voor behuizingen is binnengekomen. Dat kunnen we uiteraard als addendum in die review danwel aankondiging doen, maar voor de zichtbaarheid besteden we er in deze review een pagina aan.
:strip_exif()/i/2004542784.jpeg?f=imagenormal)
Feedback testmethode
In de aankondiging van onze nieuw ontwikkelde testprocedure voor behuizingen gaven we aan dat de geschetste testmethode nog niet in steen stond gebeiteld en we graag jullie reacties en feedback wilden horen. Naar aanleiding van die feedback hebben we besloten een aantal aanpassingen aan de testmethode door te voeren, waarvan we een deel al in deze review hebben kunnen verwerken. Een ander deel zal mogelijk worden met een revisie van de hardware die we voor het testen ontwerpen.
Komende aanpassingen
Om met dat laatste te beginnen, hebben we naar aanleiding van jullie feedback besloten om, in plaats van analoge sensors, digitale sensors te gebruiken die niet alleen nauwkeuriger, maar ook gekalibreerd zijn. De grotere nauwkeurigheid geeft minder potentiële variatie in meetdata, maar dankzij kalibratiedata in het rom van de meetsensors hoeven we ook minder bang te zijn dat het vervangen van een sensor tot problemen leidt. Voor deze upgrade hebben we inmiddels nieuwe pcb's ontworpen voor het moederbord en voor de sensors voor de behuizingtemperaturen, naast cpu- en gpu-pcb's. De implementatie van de nieuwe sensors is dus nog even afwachten, maar tot die tijd blijven we de analoge meetdata gebruiken. De relatieve verschillen tussen de kasten zullen ons inziens nog steeds relevante data opleveren.
Een tweede work in progress is het verlagen van onze noise floor. We hebben net een nieuwe geluidsmeter ontvangen, die we overigens ook voor andere tests gaan inzetten, die veel gevoeliger is dan onze huidige meter. In de komende periode gaat het Testlab uitzoeken hoe we de meter optimaal kunnen gebruiken en correcte metingen kunnen doen.
In het verlengde van het vorige punt gaan we de snelheid van de ventilators van laag naar hoog variëren en het geluid vastleggen, om zo eventuele resonantie- of andere storende bijgeluiden te identificeren. Dat gaan we doen in combinatie met onze nieuwe geluidsdrukmeter.
Ook het meten van zeer stille kasten, wat overigens al goed mogelijk was met de voorgestelde testmethode, zal met de nieuwe meter makkelijker worden of betere resultaten opleveren, dankzij de lagere geluidsniveaus die we kunnen detecteren.
Doorgevoerde aanpassingen
Wat we nu al kunnen en gaan doen, is het opgeven van de toerentallen waarmee de ventilators draaien tijdens de tests. Die data kunnen we uitlezen via onze fancontroller; het is dus een kleine moeite om dat bij de reviews te zetten.
Dat geldt ook voor een grafiek van het temperatuurverloop in een kast. We loggen alle data, dus we kunnen laten zien hoe snel een behuizing opwarmt bij een gegeven configuratie.
We kregen de suggestie om ITX-behuizingen ook met een losse videokaart te testen en hoewel we dat niet altijd zullen doen, kunnen we dat bij ITX-behuizingen die voor gaming ontwikkeld zijn, zeker toevoegen. Met andere woorden: als we een round-up van ITX-kasten voor compacte gamesystemen maken, kunnen we dat niet alleen met de zuinige kantooropstelling doen, maar ook met een losse videokaart erin.
Afgewezen aanpassingen
Twee suggesties die het niet halen, betreffen een gesimuleerde voeding. Er zit wat ons betreft te veel variatie in voedingen, zoals semipassieve en altijd actief gekoelde voedingen om een realistisch beeld te geven. Bovendien is de bijdrage in vermogen gering, enerzijds doordat het gedissipeerde vermogen dankzij zeer efficiënte, moderne voedingen erg laag is, anderzijds doordat de warmte van een voeding op een enkele uitzondering na direct de behuizing uitgeblazen wordt. Wel gaan we voor ITX-behuizingen waarin een SFX-voeding zou zitten, een plaatje maken om het compartiment af te sluiten. Een dergelijk plaatje hebben en gebruiken we al op de plaats van ATX-voedingen.
De tweede suggestie die het niet haalt, is het testen met aio-waterkoeling. We willen niet alle warmte zo snel mogelijk de behuizing uit blazen, zoals met waterkoeling het geval is, maar juist door de behuizing laten afvoeren. Anders maken we het de kast wel erg makkelijk en dat gaat het doel van een test voorbij.
Overgangssituatie
Aangezien we geen grote kwalitatieve verschillen tussen het meten met onze analoge sensors en de in ontwikkeling zijnde digitale varianten verwachten en we je de Torrent-test niet wilden onthouden, hebben we besloten deze review met een nog niet geheel aangescherpte testprocedure te publiceren. In toekomstige reviews zullen meetresultaten dan ook afwijken van de hier gepubliceerde resultaten, maar uiteraard hertesten we alle behuizingen zodra de nieuwe geluidsdrukmeter en de pcb's met digitale temperatuursensors operationeel zijn.
Torrent: uiterlijk
Dan kunnen we eindelijk verder met onze review van de Torrent. Zoals gezegd is dat nogal een ander soort behuizing dan we van Fractal gewend zijn. Los van de Define-serie, met gesloten voorkanten, waren kasten uit de Era- en Node-series, en zelfs de Meshify en hippe Vector, vrij rustig vormgegeven. De Torrent breekt met die traditie en ook met de traditie om stille behuizingen te maken, hoewel dat ook bij de Focus en Meshify-series niet het belangrijkste doel was.
De voorkant van de Torrent is zeer on-Fractal-achtig, met een grote grille in plaats van een gesloten voorkant of een fijnmazig rooster. Die grille geeft aan waar de nadruk van de Torrent ligt: airflow, airflow en nog eens airflow. Op een afstandje oogt de grille van aluminium en dat zou je gezien de pittige prijs misschien ook verwachten, maar helaas: het is gewoon plastic. Het ontwerp is wel net iets leuker dan rechttoe rechtaan met sleuven en met rgb-verlichting in de ventilators erachter oogt het ook prima. Achter de grille heeft Fractal een stoffilter over de volledige lengte van het frontpaneel om de ventilators en hardware erachter te beschermen.
De bovenkant van de behuizing is weer wat saaier en ingetogener, meer zoals we dat verwachten van dit merk. De hoeken aan de zijkant van de bovenkant zijn, net als de onderkant van de behuizing overigens, wat afgeplat, waardoor de behuizing een octagonvorm krijgt. In het voorste segment van de bovenkant zitten de frontpaneelaansluitingen, met een redelijk uitgebreid aanbod. Er zijn aparte audiopoorten voor microfoon en koptelefoon, twee USB 3 Type A-poorten, een Type C-poort voor 10Gbit/s-interfaces en een power- en resetknop. De poorten zijn prettig afgewerkt en de knopjes voelen robuust aan.
Het glazen zijpaneel beslaat bijna de hele zijkant. Het wordt met ball-and-socketconnectors bovenin op zijn plek gehouden en kan aan de onderkant op lipjes blijven rusten. Het rechterzijpaneel is op dezelfde manier bevestigd en is bij de TG-uitvoeringen van plaatstaal gemaakt, terwijl beide zijpanelen van de rgb-uitvoering van glas zijn. De glazen panelen hebben een donkere rand om het onderliggende metalen frame aan het oog te onttrekken. Optioneel kun je de zijpanelen met schroeven vastzetten, voor als je op stap gaat met je kast of op stap bent en je je componenten tegen vlugge vingers wilt beschermen.
Aan de onderkant zit een groot stoffilter om de drie ventilators daar te beschermen. De voetjes zijn in het chassis geïntegreerd en vormen de onderkant van de octagonvorm van de Torrent-behuizing. De brede voeten zijn wat interessanter om te zien, dankzij het verwijderen van wat materiaal en het toevoegen van een structuur die aan vakwerk doen denken.
De achterkant is vrijwel geheel geperforeerd met hexagonale gaten voor optimale airflow en heeft uiteraard zeven slots voor uitbreidingskaarten, in dezelfde stijl geperforeerd overigens, een montagemogelijkheid voor een 140mm-ventilator achterop, en de uitsparingen voor een voeding bovenin en het i/o-paneel eronder. Desgewenst kun je alle brackets voor uitbreidingskaarten verwijderen en vervangen door een B-20 verticale riser-adapter. Die is overigens ook compatibel met andere behuizingen waarbij geen metaal tussen de afdekplaatjes zit; Fractal noemt als voorbeelden de Define 7 en Meshify 2. Volgens Fractals specificaties is de flatcable van de riser PCIe 3 x16, dus de nieuwste high-end kaarten zouden daar weleens tekort aan kunnen hebben.
Het interieur
Met het wegklikken van de zijpanelen krijg je ongehinderd zicht op het binnenwerk en daarbij wijkt de Torrent, met zijn voedingstunnel bovenin in plaats van onderin, uiteraard stevig af van de norm. Een echte, afgesloten psu-tunnel zoals we die vaker zien, is het trouwens niet, want de onderkant van het psu-compartiment is geheel geperforeerd en loopt bovendien maar tot twee derde van de voorzijde. Het voorste gedeelte is vrijgelaten voor grote radiators en heeft drie vulpoorten voor reservoirs.
Het voedingscompartiment wijkt op nog een andere manier af van veel andere. Een rgb-ledstrip biedt aanstuurbare lichteffecten bij de uitvoeringen met glazen zijpanelen en uiteraard ook bij de rgb-uitvoering. Een extra montageplek voor optionele rgb-strips zit overigens op de onderkant van de behuizing, zodat je een 'underglow'-effect kunt bewerkstelligen. En bij de rgb-uitvoering heb je natuurlijk ook nog eens rgb-ventilators voorin en onderin.
De rest van het hoofdcompartiment is, zoals het een moderne kast betaamt, vrijwel geheel leeg. Aangezien het psu-compartiment niet helemaal tot vooraan doorloopt, kun je geen harde schijven in een kooi kwijt. In plaats daarvan kun je twee 3,5"-drives, mocht je daar nog behoefte aan hebben, achter het moederbord kwijt. Dat lijkt op de montage van 2,5"-drives en is een indicatie van de ruimte voor kabels tussen moederbordtray en zijpaneel. Van die genoemde 2,5"-drives kun je er twee keer zoveel kwijt. Die monteer je dan net achter de voorkant, op de moederbordtray. Grote 5,25"-drives of apparaten als fancontrollers en hotswapbays kun je niet kwijt.
De moederbordtray is lekker stevig en voorzien van vier met rubber afgedichte openingen en tal van spleten om kabelbinders aan te bevestigen. Ook de brackets voor 2,5"- en 3,5"-drives zijn met metalen lipjes aan de moederbordplaat bevestigd, waardoor het niet zo clean en strak oogt als je wellicht zou hopen. Het staal van de behuizing is, net als moederbordplaat, vrij stevig en geeft weinig mee, en de randen zijn allemaal netjes afgewerkt. Het staal is 1mm dik, inclusief de coating. De meeste randjes zijn omgevouwen, maar bijvoorbeeld aan slotplaatjes en aan de perforaties zijn geen scherpe randjes te ontdekken.
Je kunt processorkoelers tot een hoogte van 188mm inbouwen, en de videokaart mag 461mm lang zijn als je geen ventilators voorin hebt. Laat je gewoon de 180mm-ventilators voorin zitten, dan kan de videokaart nog altijd 423mm lang zijn: een realistische beperking is dat dus niet. Voor de voeding is maximaal 230mm ruimte, maar met een 150mm diepe voeding zoals de nieuwe Ion+ 2 op de foto's is dat geen probleem.
Kabelmanagement en koelmogelijkheden
Aan de achterkant, buiten de kast, is al wat kabelmanagement mogelijk. De kabel van de voeding, die onkarakteristiek bovenin zit, kun je met vier klittenbandbinders naar beneden leiden. Natuurlijk kun je daar desgewenst ook andere kabels bij proppen, hoewel je het niet te gek kunt maken. De klittenband is namelijk vrij kort en net geschikt om een vingerdikte mee vast te houden. Voor een voedingskabel en wat USB-kabels is het genoeg, maar je kunt het niet te gek maken.
We gaven net al even aan dat de Torrent tal van bevestigingspunten voor kabelbinders heeft. Om precies te zijn, zijn dat er volgens de handleiding zestien en Fractal levert zes straps mee, los van de vier straps aan de buitenkant. Drie lopen parallel aan de voorkant van boven naar beneden en houden onder meer de frontpaneelbekabeling op hun plaats. Twee lopen in de richting van de voeding en de laatste zit in het voedingscompartiment. Buiten de bevestigingspunten die in al gebruik zijn, tellen we nog ten minste twaalf ongebruikte bevestigingspunten.
:strip_exif()/i/2004542788.jpeg?f=imagenormal)
Aangezien de twee trays voor harde schijven achter het moederbord gemonteerd zijn, kun je wel bevroeden dat er volop ruimte voor kabels is. Tussen de moederbordplaat en het zijpaneel is volgens Fractal 32mm ruimte; nameten bevestigt dat.
Koelmogelijkheden
Voordat we naar ventilators en ruimte voor radiators kijken, moeten we de fancontroller vermelden. De Torrent heeft namelijk onderin een smal reepje pcb met vierpinsheaders voor negen ventilators. Een daarvan is bedoeld voor een cpu-ventilator en daarvan wordt de fanspeed ook aan het moederbord gerapporteerd als je de middelste uitgang op de cpu-fanheader van het moederbord prikt. De overige acht zijn reguliere pwm-aansluitingen. Het geheel wordt gevoed door een 12V-aansluiting met SATA-voedingsstekker. De controller kan maximaal 36W vermogen leveren, ofwel 3A.
Al die ventilators kun je in de Torrent formeel niet eens kwijt. Er is plaats voor zeven stuks, los van de cpu-koeler. Aan de voorkant is ruimte voor drie 120mm- of drie 140mm-fans, waarvoor je een meegeleverde bracket (eigenlijk twee) nodig hebt om ze te bevestigen. Standaard zijn daar twee 180mm-fans voorgeïnstalleerd. Onderin zijn drie 140mm-fans voorgemonteerd en desgewenst kun je die vervangen door 120mm-exemplaren. Ook deze zijn gemonteerd op een bracket, die met twee schroeven eenvoudig is te verwijderen, als er tenminste geen ventilators aan de voorkant zitten. Als dat wél het geval is, blokkeren ze het verwijderen van de bodembracket. Een klein minpuntje dus, waar je waarschijnlijk zeer zelden tegenaan zult lopen.
De zevende ventilator kun je achterop monteren. Standaard is er daar geen voorgeïnstalleerd; de Torrent werkt dus met (flinke) overdruk in de behuizing. Je kunt voor een 120mm- of 140mm-exemplaar kiezen. Zowel de ventilators aan de voorkant als die aan de onderkant worden met een groot stoffilter tegen binnendringend stof beschermd.
De fanposities kun je uiteraard inwisselen voor radiators. Voorin is plek voor radiators op basis van ventilators van 120mm tot 360mm en met 140mm-fans kun je 420mm-rads inbouwen. En omdat de Torrent ook 180mm-fans kwijt kan, kun je ook een 180mm- of 360mm-radiator met dergelijke ventilators kwijt. Onderin ben je 'beperkt' tot radiators tot 360mm of 420mm met 120mm- of 140mm-fans. Achterop kun je desgewenst nog een 120mm- of 140mm-radiator kwijt.
Geluidsmetingen
We hanteren grosso modo dezelfde testmethode als bij onze testreview. We hebben geprobeerd behuizingen die in een vergelijkbaar segment, ruwweg tussen de 150 en 200 euro, bij elkaar te zoeken als vergelijkingsmateriaal. Daarbij zijn we op de grote variant van de NZXT gekomen, de H710i, de nog steeds pittig geprijsde Silent Base 802 van be quiet, de Corsair 5000X, de Fractal Design Define 7 en de immer populaire PC-O11 van Lian Li. De FD Define en Silent Base 802 hebben we in de open configuratie getest, aangezien het niet direct een eerlijke vergelijking zou zijn een geluidsarme configuratie tegenover een high-airflowkast te zetten. Aangezien de Lian Li zonder ventilators wordt geleverd, hebben we geen resultaten van stockfans van die kast; enkel resultaten met de Noctua-fans.
We beginnen met de geluidsproductie, die we meten met de meegeleverde ventilators en met onze eigen Noctua-fans om appels met appels te vergelijken.
De Torrent is met zijn meegeleverde ventilators op vol vermogen - ze draaien dan op 1600rpm - een behoorlijk luide kast. Een stofzuiger is het niet, maar je wil niet continu naast een kast zitten die dik 46dB(A) produceert. Zet je die ventilators op hun lage stand, met 7V voedingsspanning en een toerental van slechts 500rpm, dan daalt het geluidsniveau tot een lekker zachte 27,5dB(A). Daarmee is de Torrent niet de stilste, maar het is ook de enige kast die met vijf ventilators is uitgerust; de luidere 5000X heeft drie ventilators aan boord, de H710i vier, de SB 802 en Define 7 beide ook drie, en de PC-O11 geen.
De open constructie is uiteraard gemaakt voor optimale airflow en dat betekent dat de ventilators weinig afgeschermd worden. Dat zien we aan de geluidsproductie met de Noctua-fans geïnstalleerd. De Torrent is met zowel drie als vier ventilators gemonteerd de minst stille optie, hoewel de 5000X aardig in de buurt komt met vier ventilators geïnstalleerd.
Dat zien we ook terug in de instellingen van onze ventilators om vaste geluidsniveaus van 30, 35 en 40dB(A) te halen. De ventilators draaien in de Torrent het langzaamst om die niveaus te halen, hoewel de O11 van Lian Li met vier ventilators één stapje langzamer draait om 40dB(A) te produceren.
- Toerentallen fans
- Spanningen fans
Testresultaten: high-end systeem
We kijken eerst naar de temperaturen met ons high-end testsysteem. Dat simuleert een gamesysteem met een dikke videokaart en krachtige processor. De videokaart is gebouwd rondom de koeler van een RTX 3090 en verstookt 350W, terwijl de processor 200W met Noctua NH-U12A-koeler voor zijn rekening neemt. Samen met de overige componenten, zoals ssd, vrm, geheugen en chipset, genereert dit systeem 577,5W aan warmte.
Al dat vermogen is geen enkel probleem voor de Torrent, zo blijkt. De systeemtemperaturen, die we op drie punten meten, blijven met de stockfans op 12V en 7V minstens vijf graden lager dan bij de beste concurrent. Ook met de Noctua-configuratie van vier identieke ventilators blijft een verschil van een graad of drie met de NZXT 710i gehandhaafd.
De videokaarttemperaturen liggen veel dichter bij elkaar, maar de processor kan met de stockfans de warmte weer aanzienlijk beter kwijt en ook met de Noctua's blijft een significant verschil overeind. Ook de chipset en ssd worden stock veel beter gekoeld, met bijna zes graden verschil met de concurrentie voor de chipset. De ssd blijft ook een paar graden koeler.
Het geheugen en de vrm worden eveneens een stuk beter gekoeld, hoewel de vrm achter de cpu-koeler toch nog vrij effectief wordt afgeschermd tegen airflow door de processorkoeler en de videokaart. Desalniettemin zijn opnieuw vooral met de stockfans veel lagere temperaturen mogelijk.
- Temperaturen voor de cpu-koeler
- Temperaturen achter de cpu-koeler
- Temperaturen boven de gpu
- Processortemperatuur
- Videokaarttemperatuur
- Chipsettemperatuur
- Ssd-temperatuur
- DDR4_1-temperatuur
- DDR4_2-temperatuur
- VRM_1-temperatuur
- VRM_2-temperatuur
Testresultaten: basissysteem
Met het basissysteem simuleren we een gamesysteem dat meer mainstream is. De videokaart is opgetrokken rond een RTX 2060-koeler en verstookt slechts 150W. Ook de processor doet het rustiger aan met 100W, dat nog steeds door de NH-U12A wordt afgevoerd. We bouwen drie systeemventilators in, twee onderin en de derde voorin. De overige vermogens zijn ongewijzigd. Het totale vermogen is dan 277,5W.
Met minder vermogen om te dissiperen zijn ook de verschillen tussen de Torrent en zijn concurrentie kleiner. De systeemtemperaturen schelen met stockfans zo'n twee tot vijf graden en met een gelijk speelveld van drie Noctua-fans is daar in de regel minder van over.
De processor blijft met stockkoelers ook twee tot vier graden koeler dan de concurrentie en we zien ook dat de videokaart zelfs met identieke ventilators toch aanmerkelijk koeler blijft in de Torrent. Ook de kleinere componenten als chipset, ssd, geheugen en vrm's blijven weer koeler, zeker met de stockfans van de Torrent.
- Temperaturen voor de cpu-koeler
- Temperaturen achter de cpu-koeler
- Temperaturen boven de gpu
- Processortemperatuur
- Videokaarttemperatuur
- Chipsettemperatuur
- Ssd-temperatuur
- DDR4_1-temperatuur
- DDR4_2-temperatuur
- VRM_1-temperatuur
- VRM_2-temperatuur
Temperatuurverloop
We loggen alle data en geven de 95e percentielwaarden weer in de grafieken. Die data kunnen we echter ook visualiseren en sommigen hebben daarom verzocht. Daarom geven we in enkele grafieken het temperatuurverloop van de Torrent-behuizing weer over tijd.
High-end systeem
Basissysteem
Conclusie: zachtjes aan
We kijken eerst naar de resultaten en hoewel opvalt dat de Torrent een behoorlijk luide kast is, hoeft hij dat niet te zijn. Er is namelijk nauwelijks reden om de ventilators vol te laten draaien, want ook op de langzaamste stand, met 500rpm, blijven alle componenten van het high-end systeem koeler dan bij de concurrentie op vol vermogen. Nou ja, zo goed als, want de eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat de videokaart in de Silent Base 802 een graadje koeler blijft en ook een van de vrm's is een paar tienden van een graad koeler in die kast. Let wel, dat is met de ventilators van de 802 op 12V ingesteld en de geluidsproductie is dan ook een stuk hoger. Hetzelfde geldt overigens voor ons basissysteem; de videokaart en vrm zijn marginaal koeler in de 802 met stockfans op 12V dan in de Torrent met stockfans op 7V.
Met onze Noctua-fans geïnstalleerd koelt de Torrent nog steeds in alle gevallen beter dan de geteste concurrentie. Dat is significant, want veel eerlijker kunnen we niet testen, aangezien we dezelfde ventilators gebruiken en de geluidsproductie van de systemen instellen op vaste waarden. We kunnen niet anders concluderen dan dat de koeling en airflow van de Torrent gewoon erg goed doordacht zijn. De geluidsproductie is wel hoger dan bij vrijwel elke andere kast, maar dat is inherent aan de open constructie.
Dan die constructie. Fractal Design heeft flink nagedacht over een optimale airflow en dat vertaalt zich in een behuizing die anders is dan andere. Het doet denken aan de Silverstone Raven-serie, met het chimney- of schoorsteeneffect, waarbij verschillende ventilators van onder naar boven blazen. Bij de Torrent hou je echter de conventionele positionering van het moederbord. De afwerking is overal dik in orde, met keurige powdercoating, stevig genoeg staal, geen scherpe randen en voldoende inbouwopties. Een aparte drivecage voor 3,5"-drives zullen weinigen nog missen, te meer daar je nog twee grote schijven kwijt kunt. En als je behoefte aan meer opslag hebt, kun je vier 2,5"-ssd's kwijt.
Wat prijs betreft is de Torrent niet goedkoop, maar dat zijn weinig behuizingen uit Fractal Designs hogere segment. De kwaliteit is er naar en ook over de featureset mogen we niet klagen. Fractal levert voor de instapprijs namelijk vijf ventilators mee, waarvan twee 180mm- en drie 140mm-exemplaren. Dat zijn prima pwm-fans, die in de losse verkoop pakweg 100 euro kosten. De rgb-fans kosten je ongeveer 140 euro. In dat licht is de Torrent helemaal zo duur niet, zeker als je kijkt naar de koelprestaties van die vijf ventilators. En zolang je ze maar lekker op 7V laat draaien, met de ingebouwde fancontroller geen probleem, is de behuizing meer dan acceptabel stil.
Met meer dan uitstekende koelprestaties en prima geluidseigenschappen (dus niet op vol vermogen) is de Torrent een fijne behuizing om een high-end systeem in te bouwen. Over het passen van componenten hoef je je weinig zorgen te maken, en de bouwkwaliteit en features zijn zoals we van de Zweden gewend zijn. Als je de meegeleverde ventilators meerekent, valt ook de prijs mee. Dan hoeven we alleen nog te hopen dat de uitgestelde introductie betekent dat er daadwerkelijk voorraad is en de Torrent tegen adviesprijs of eronder verkocht kan worden.
Laagste prijzen voor:
Fractal Design Torrent Black Solid
Winkel |
Beoordeling |
|
Prijs |
Totaal |
|
CAPS
|
|
|
€ 178,90
|
€ 182,85
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 178,90
- Pakketpost Nederland
- € 3,95
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 182,85
|
Bekijk
|
ALTERNATE.nl
|
|
|
€ 179,-
|
€ 184,95
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 179,-
- Pakketpost tot 10 kg
- € 5,95
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 184,95
|
Bekijk
|
Max ICT B.V.
|
|
|
€ 181,17
|
€ 186,12
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 181,17
- Pakketpost vanaf € 99,-
- € 4,95
- iDeal
- € 0,-
- Totaal
- € 186,12
|
Bekijk
|
NBB.com
|
|
|
€ 184,99
|
€ 184,99
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 184,99
- Opsturen
- € 0,-
- iDEAL
- € 0,-
- Totaal
- € 184,99
|
Bekijk
|
Proshop.nl
|
|
|
€ 186,42
|
€ 195,41
Kostenoverzicht- Productprijs
- € 186,42
- Opsturen
- € 8,99
- iDEAL
- € 0,-
- Totaal
- € 195,41
|
Bekijk
|