Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door Tomas Hochstenbach

Redacteur componenten

Corsair iCUE 5000X RGB Review

Glazen paleis voor je hardware

17-01-2021 • 06:00

82 Linkedin

Corsair iCUE 5000X RGB

Samengevat

De Corsair iCUE 5000X RGB brengt het showcase-concept van een behuizing met aan vier kanten glas bij de tijd. De kast beschikt over alle features die je anno 2021 van een luxe kast mag verwachten, zoals USB-C en voorgemonteerde rgb- en fanhubs. De mogelijkheden voor het installeren van waterkoeling zijn uitgebreid - daar is de 5000X RGB ook wel een beetje op bedacht, want de luchtkoeling lijdt onder al het glas. Voor wie zijn zuurverdiende hardware optimaal tentoon wil stellen, is de Corsair iCUE 5000X RGB echter een uitstekende keuze.

Normaal gesproken is Corsair goed vertegenwoordigd op computerbeurzen en kondigt het de nodige nieuwe producten aan. Dat laatste is dit jaar niet anders, maar waar we de nieuwe iCUE 5000X RGB-kast anders vermoedelijk pas voor het eerst op een beursstand hadden gezien, arriveerde deze behuizing nu al ruim van tevoren in ons testlab.

De iCUE 5000X RGB is de tweede behuizing in de vernieuwde iCUE-serie van de Amerikaanse fabrikant. Deze producten zijn vernoemd naar het gelijknamige softwarepakket, dat vooral bekendstaat vanwege de uitgebreide rgb-mogelijkheden. Een paar maanden geleden verscheen in deze serie al de goedkopere en kleinere iCUE 4000X.

Afgebeelde hardware: Gigabyte B550 Vision D-moederbord, Corsair Hydro H115i RGB Platinum-koeler, Corsair Vengeance RGB Pro-geheugen en Nvida GeForce RTX 3060 Ti-videokaart.

Net als de 4000X komt de nieuw geïntroduceerde behuizing in drie smaken. De door ons geteste iCUE 5000X gaat 189,90 euro kosten en is voorzien van maar liefst vier glazen panelen (naast de zijkanten ook de voor- en bovenzijde), terwijl de 5000D één glazen zijpaneel combineert met een afgedekte voorzijde. Tot slot is er ook nog de 5000D Airflow, waarbij die stalen voorkant grotendeels open is gemaakt. Binnenkort maakt Corsair de frontpanels overigens los beschikbaar, zodat je kan wisselen als je je achteraf bedenkt. In tegenstelling tot in de VS verkoopt Corsair dergelijke onderdelen in Europa niet direct aan consumenten, maar op aanvraag wil je favoriete webshop ze ongetwijfeld voor je bestellen.

Buitenkant

De Corsair iCUE 5000X RGB is een relatief grote midtower met plaats voor moederborden tot e-atx-formaat. De afmetingen van 52x52x24,5cm resulteren in een volume van ruim 66 liter, waarmee hij ongeveer even groot is als bijvoorbeeld de Fractal Design Define 7 en de Phanteks Enthoo Pro. Doordat hij in lengte en diepte exact vierkant is, is hij wel wat hoger dan de Define 7.

Op wat grijze accenten bij het voorpaneel na is de door ons ontvangen witte variant van de 5000X volledig wit, van de stalen constructie tot de voorgeïnstalleerde casefans. Door het glas aan vier zijden is dat natuurlijk extra goed te zien. Doorgaans betekent glas aan de rechterzijde dat je tal van kabels ziet lopen, maar dat heeft Corsair opgelost door het doorzichtige deel niet het volledige zijpaneel te laten beslaan. Ongeveer een derde van het paneel wordt in plaats daarvan gebruikt als luchtinlaat met een meshrooster. Bovendien is er een afdekplaat geplaatst achter het glas, dat je na het zijpaneel gedemonteerd te hebben als een soort deurtje kunt openen.

Vooraan aan de bovenkant heeft Corsair de frontaansluitingen ondergebracht. Naast twee reguliere USB-poorten en een gecombineerde headsetjack treffen we ook een moderne USB-C-connector aan. De achterkant van de kast is redelijk standaard. De enige noemenswaardige zaken zijn de donkergrijze PCIe-brackets en het feit dat twee daarvan verticaal gemonteerd zijn, voor als je je videokaart in die oriëntatie wil installeren.

Binnenkant

Aan de binnenzijde volgt Corsair het inmiddels tot standaard verworden concept van zoveel mogelijk lege ruimte. Rechts van de moederbordtray dient een plaat met opstaande rand om de kabels weg te werken. Een processorkoeler mag maximaal 17cm hoog zijn, aan de lengte van de videokaart zit geen zinnige limiet. De voeding en de cage voor een tweetal 3,5"-harddisks worden aan het zicht onttrokken door een psu-shroud, waarin een uitsparing is gemaakt om aan de voorzijde een 360mm-radiator kwijt te kunnen.

Standaard worden de fanposities aan de voorzijde echter ingenomen door een drietal SP120 RGB Elite-fans van eigen makelij, die uiteraard als intake zijn geplaatst. Die ventilators zijn vooralsnog niet los te koop, maar zouden samen vermoedelijk zo'n 80 euro kosten. Dit gezien de specificaties, waaronder acht addressable rgb-leds per fan.

Naast de traditionele montageposities voor- en bovenin, waar steeds maximaal een 360mm-radiator past, oftewel drie 120mm-fans, kun je dergelijke koeling ook direct op de moederbordtray plaatsen. De uitsparingen daarvoor zijn aangebracht op de plek waar in het verleden doorgaans de harddiskcage zat. De koeler betrekt dan zijn verse lucht via het eerder genoemde meshrooster in het rechterzijpaneel. Dit conflicteert echter wel met de reguliere frontpositie. Je kunt ze dus niet allebei gebruiken voor het plaatsen van waterkoeling. Achterin past een 120mm-fan, maar die wordt niet meegeleverd. Alle vier de montageplekken die je logischerwijs voor intake zou kunnen gebruiken - de voor-, zij-, boven- en onderkant van de kast - zijn voorzien van eenvoudig verwijderbare stoffilters.

Als je het rechterzijpaneel loshaalt en het deurtje opent, kun je bij de montageplekken voor de twee harddisks, de drie 2,5"-ssd-brackets en de voeding (max. 22cm diep). Over de uitsnede achter het moederbord is een montageplaat geplaatst waarop je met enige creativiteit nog een vierde ssd kunt plaatsen en waarop de meegeleverde rgb-controller is vastgezet. Deze controller gebruikt een USB 2.0-header en een SATA-stroomaansluiting. Links daarvan zit een simpele pwm-fanhub. Beide hubs hebben zes aansluitingen, waarvan er dus standaard drie in gebruik zijn.

Testresultaten

We beschikken over aardig wat vergelijkingsmateriaal, want in november publiceerden we nog een grotere round-up van behuizingen in dit segment. Daarna testten we nog de Seasonic Syncro, waarin eveneens een e-atx-moederbord past, en verder hebben we nog twee iets kleinere modellen toegevoegd aan de grafieken: de 'normale' Define 7 en de Corsair Crystal 570X, in zekere zin de voorloper van deze 5000X. Uitgebreide details over onze testmethode vind je eveneens terug in de gelinkte round-up.

Koeling

In de volgende grafieken vind je steeds de temperaturen van de lucht in de behuizing en de sensoren van de geïnstalleerde componenten. Voor de eerste test monteren we uitsluitend de processor en laten die 50W aan warmte genereren. Daarbij draaien de casefans op 7 volt.

De temperatuur van de behuizing loopt in dit scenario op tot 25 graden, een vrij gemiddeld resultaat dat vergelijkbaar is met de temperatuur in de twee andere Corsair-kasten in deze grafiek. De processor wordt 48 graden en ook dat is goed vergelijkbaar met de oudere 570X en 678C.

In de volgende test produceert niet alleen de processor 50W aan warmte, maar in dit scenario verstookt ook de gpu 50W. Net als in de vorige test draaien alle ventilators op 7V. De resultaten in deze tests zijn niet heel best; de kasttemperatuur is nog iets hoger dan bij de 570X en ook de processor wordt relatief warm. Daar staat tegenover dat de videokaart net zo koel blijft als in de Phanteks Enthoo Pro 2.

  • Behuizing 50+50W / 7V
  • Videokaart 50+50W / 7V
  • Processor 50+50W / 7V

Voor de overige tests zijn alle ventilators op 12V aangesloten, zodat ze op hun maximale toerental draaien. In het eerste scenario onder deze omstandigheden genereert alleen de processor warmte, en wel 100 watt. De temperaturen zijn aan de hoge kant.

  • Behuizing 100W / 12V
  • Processor 100W / 12V

Met de ventilators nog op 12V zetten we ook de gpu aan, zodat in totaal 200W aan vermogen in warmte wordt afgegeven. De kasttemperatuur blijft aan de hoge kant, maar de videokaart wordt juist uitstekend gekoeld. Alleen in de Enthoo Pro 2 en de Seasonic Syncro (met Gentle Typhoon-achtige fans) blijft de videokaart koeler.

  • Behuizing 100+100W / 12V
  • Videokaart 100+100W / 12V
  • Processor 100+100W / 12V

Voor deze test prikken we onze grotere videokaart, die 200W aan warmte afgeeft, in het testsysteem. Dankzij de grotere koeler zijn de temperaturen daarvan overigens niet hoger, maar er wordt natuurlijk wel meer warmte de kast in gebracht. De processor blijft op 100W vermogen. Wederom is de kasttemperatuur wat hoog en wordt ook de processor warm. Voor de videokaart noteren we een temperatuur van 54 graden, wat gelijk is aan het niveau in de Fractal Design Define 7.

  • Behuizing 100+200W / 12V
  • Videokaart 100+200W / 12V
  • Processor 100+200W / 12V
Temperatuur behuizing 100+200 watt 12 volt
Behuizing Temperatuur in °C (lager is beter)
Seasonic Syncro Q704
30
Phanteks Enthoo Pro 2
34
Cooler Master SL600M
36
Cooler Master H500M
36
Fractal Design Define 7 XL
40
Fractal Design Define 7
40
Fractal Design Vector RS
40
NZXT H710
41
Phanteks Enthoo Evolv X
43
Corsair iCUE 5000X RGB
45
Phanteks Eclipse P600S
46
Corsair Carbide 678C
47
Temperatuur videokaart 100+200 watt 12 volt
Behuizing Temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Enthoo Pro 2
43
Cooler Master SL600M
49
Seasonic Syncro Q704
50
NZXT H710
50
Cooler Master H500M
50
Corsair Carbide 678C
51
Phanteks Enthoo Evolv X
51
Fractal Design Define 7 XL
52
Corsair iCUE 5000X RGB
54
Fractal Design Define 7
54
Phanteks Eclipse P600S
55
Fractal Design Vector RS
56
Temperatuur processor 100+200 watt 12 volt
Behuizing Temperatuur in °C (lager is beter)
Phanteks Enthoo Pro 2
77
Seasonic Syncro Q704
77
Cooler Master SL600M
80
Cooler Master H500M
80
Fractal Design Define 7 XL
82
Fractal Design Define 7
82
Fractal Design Vector RS
82
NZXT H710
82
Phanteks Enthoo Evolv X
83
Phanteks Eclipse P600S
84
Corsair Carbide 678C
90
Corsair iCUE 5000X RGB
91

Geluidsproductie

De keerzijde van de koelprestaties is de geluidsproductie. We testen eerst het dempend vermogen van de behuizing door alleen een harde schijf te laten draaien. Dat heeft Corsair goed voor elkaar, met een vrijwel gelijke demping als de NZXT H710, die slechts twee andere modellen voor zich moet dulden.

Om een indicatie te geven van de geluidsniveaus die we hier optekenen: een erg stille kamer heeft een geluidsdruk van 20 tot 30dB(A). Een normaal gesprek zit tussen 40 en 50dB(A). We meten vanaf 17dB(A) in onze geluiddichte box; dat is een nauwelijks hoorbaar geluidsniveau.

Geluid - Alleen HDD
Behuizing Geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Phanteks Enthoo Pro 2
25,3
Phanteks Eclipse P600S
25,5
NZXT H710
28,2
Corsair iCUE 5000X RGB
28,3
Fractal Design Vector RS
28,8
Corsair Carbide 678C
28,9
Cooler Master H500M
29,5
Corsair Crystal 570X RGB
29,7
Fractal Design Define 7 XL
30,2
Seasonic Syncro Q704
30,7
Phanteks Enthoo Evolv X
30,8
Fractal Design Define 7
31,3
Cooler Master SL600M
31,4

Voor de volgende tests schakelen we alleen de ventilators in de behuizing in, met een voedingsspanning van 7V en 12V. Met de fans op 7V komen we tot 31,5dB(A), wat ongeveer net zo luid is als de oudere 570X. Op 12V slaat de geluidsmeter uit tot 42,2dB(A). Dat is duidelijk luider, al blijft de behuizing stiller dan de Corsair Carbide 678C.

  • Geluid - Case fans 7V
  • Geluid - Case fans 12V

Ten slotte hebben we de geluidsproductie getest met het testsysteem ingeschakeld, waarbij we zowel de casefans als de ventilators van het testsysteem achtereenvolgens op 7V en 12V aansturen.

Met alle fans op 7V is de iCUE 5000X een middenmoter; net iets luider dan de NZXT H710, maar wat stiller dan zijn voorganger, de 570X. Ook op 12V is dat het geval, al bedraagt het verschil maar iets meer dan een halve decibel. De kasten van met name Fractal Design blijven echter wel duidelijk stiller.

  • Geluid - Case fans + ITX setup 7V
  • Geluid - Case fans + ITX setup 12V
Geluid - Case fans + ITX setup 7V
Behuizing Geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal Design Define 7 XL
29,1
Fractal Design Define 7
30,3
Fractal Design Vector RS
31,2
Phanteks Enthoo Pro 2
31,3
Phanteks Eclipse P600S
32,1
NZXT H710
32,8
Corsair iCUE 5000X RGB
33,4
Phanteks Enthoo Evolv X
34,3
Cooler Master SL600M
34,6
Corsair Crystal 570X RGB
34,8
Corsair Carbide 678C
35,7
Cooler Master H500M
35,7
Seasonic Syncro Q704
41,8
Geluid - Case fans + ITX setup 12V
Behuizing Geluidsdruk in dB(A) (lager is beter)
Fractal Design Define 7 XL
39,7
Fractal Design Define 7
40,1
Fractal Design Vector RS
41,1
Phanteks Eclipse P600S
43,1
NZXT H710
43,5
Phanteks Enthoo Pro 2
43,9
Corsair iCUE 5000X RGB
44,1
Cooler Master SL600M
44,7
Corsair Crystal 570X RGB
44,7
Phanteks Enthoo Evolv X
45,3
Cooler Master H500M
46,7
Corsair Carbide 678C
47,5
Seasonic Syncro Q704
55,6

Conclusie

Waar de Crystal 570X een trend zette door maar liefst vier zijden met glas te bekleden, brengt de iCUE 5000X RGB dat concept bij de tijd. De eerstgenoemde behuizing is inmiddels toch alweer vier jaar oud. Verbeteringen die we in dat licht moeten zien, zijn bijvoorbeeld de toevoeging van USB-C aan de frontaansluitingen, het doortrekken van de psu-shroud naar de voorzijde en de upgrade van de ventilatoren naar addressable rgb.

Het plaatsen van casefans achter glas en het weglaten van een outtake-fan is voor de koeling nooit het beste idee. Vooral de processor is van dat laatste het slachtoffer, terwijl de videokaart juist profiteert van de directe luchtstroom. Over het algemeen is de iCUE 5000X iets stiller en daardoor warmer dan zijn voorloper. De mogelijkheden voor waterkoeling zijn gelukkig legio, zeker met de toevoeging van de optie om een radiator plat tegen de moederbordtray te bevestigen. Bovendien werk je de hitte daarmee rechtstreeks de kast uit.

Deze behuizing koop je dus onveranderd niet primair voor de koeling, maar als showcase voor je hardware. De belangrijkste wijziging in dat opzicht is het afdekdeurtje achter het rechterzijpaneel. Bij de 570X keek je nog direct neer op alle kabels en eventuele harde schijven of ssd's. Hoe veel moeite je daar ook in steekt, echt mooi zal dat niet snel worden. We neigen er daarom naar om die wijziging een vooruitgang te vinden, al kun je je natuurlijk wel afvragen wat het nut van glas nog is als er weinig door te zien valt. Ten slotte zijn we tevreden over het niveau van de afwerking, inclusief de degelijke stoffilters en voorgemonteerde hubs voor zowel het pwm- als rgb-signaal van de casefans.

Voor de liefhebber van showcase-kasten is de Corsair iCUE 5000X RGB een uitstekende keuze en in vrijwel elk opzicht een verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Dat maakt Corsairs jongste een Excellent-award waard. Bedenk echter wel goed of dit type kast wel wat voor jou is; uitblinken in stilte of koeling doet hij niet per se, en ook als je nog fanatiek data verzamelt op meer dan twee harddisks kun je beter even verder kijken.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Reacties (82)

Wijzig sortering
Aan de binnenzijde volgt Corsair het inmiddels tot standaard verworden concept van zoveel mogelijk lege ruimte.
|:( wat een aanname. Het gaat hier om een displaycase voor custom waterkoelig. Daar is die ruimte voor. Niet omdat leegte mooi is ofzo.

Dan de temperatuurtest, er wordt getest met stock configuratie, want de Lian Li O11, 1 van de meest populaire en best geteste cases afgelopen jaren, staat dead last omdat die niet met fans geleverd wordt. Daarmee is je test gewoon niet betrouwbaar want het geeft geen accuraat beeld. Gebruik wel voor elke case dezelfde set fans en test met consistentie.

Het argument "ja maar fans horen erbij, dat moeten consumenten niet apart hoeven kopen" is echt kul. De stock CPU fan vervangt men ook onder het mom "Is niet goed genoeg", maar diezelfde beredenering weet men niet te maken bij een stock casefan die vaak maar net goed genoeg zijn, precies zoals die CPU fan. Ik vind het juist bloedirritant dat cases met fans geleverd worden. Te vaak matig en je betaald ervoor.
Het verdwijnen van de traditionele indeling met een compartiment voor harddisks en optische drives, ten faveure van een grotendeels open ruimte, is wel degelijk een marktbrede trend. NZXT heeft een belangrijke rol gespeeld in het populair maken daarvan, maar tegenwoordig moet je goed zoeken om nog een kast zonder dit concept te vinden - bij mij kwam zo snel alleen de Antec P101 Silent op.

Dat we de Lian Li O11 zonder casefans hadden getest had ik niet scherp op m'n netvlies staan, dan gaat die vergelijking inderdaad mank. Bij dezen is 'ie foetsie.

Met je argument over het überhaupt niet meenemen van de meegeleverde fans ben ik het niet eens. Zeker bij deze behuizing zijn die een cruciaal onderdeel van het totaalpakket. Losse a-rgb-fans zijn allesbehalve gratis en hoewel dit exacte type (nog) niet los wordt verkocht, zou een triple-pack als dat wel het geval wordt vermoedelijk rond de 80 euro gaan kosten. Daarmee vertegenwoordigen ze een serieus deel van de totale waarde van deze kast.

Je irritatie over dat behuizingen vaak met matige casefans worden geleverd lossen we niet op door ze te negeren en niet te testen. Laat staan, dat laatste zou een vrijbrief voor fabrikanten zijn om daar nog meer op te bezuinigen dan nu soms al gebeurt. De praktijk is nu eenmaal dat het overgrote merendeel van de kopers de bijgeleverde casefans gebruikt en om eerlijk te zijn zie ik dat niet gauw veranderen.
Ik snap dat argument zeker. En een test doen met de meegeleverde fans is zeker een goed idee.

Maar het probleem is dat je dan niet de thermals van de case zelf aan het testen bent maar meer hoeveel fans er meegeleverd zijn. Ik verwacht ook dat de meeste mensen die losse onderdelen kopen echt wel weten hoe ze een extra fan erbij kunnen zetten.

Het gaat met testen met een standaard set fans over een gestandaardiseerde test doen. Waarbij je als enige variable in de test de case zelf hebt. (Dus zelfde fans, sort of zelfde configuratie fans, 2 in 1 out. zelfde systeem)
Het is inderdaad een grote trend: Immers hoe meer lege ruimte je hebt, hoe makkelijker het is om alles netjes te houden, waardoor een case na installatie er ook gewoon nog mooi uitziet, en lege ruimte helpt natuurlijk altijd met koelperformance (binnenkant kast wordt veel minder snel warm). Dit geeft natuurlijk dat "luxe" view. Niemand wil een kast meer waar alles net precies in past, buiten HTPC's om

[Reactie gewijzigd door NotCYF op 17 januari 2021 14:34]

ik heb eind vorig jaar ook een nieuw systeem gekocht ook met een nieuwe kast erbij.
En wat de kast betreft heb ik het gewoon basic gehouden.Op paradigit gekeken en er waren zelfs kasten erbij waar geen gewoon basic plaats was voor een bluray of dvd drive.En dat vond ik een beetje sneu en eigenlijk niet van deze tijd.misschien waren de 5,25 inch plaatsen verstopt in de meer modernere kasten.
Maar wat mij betrefd mag je alles zien aan de buitenkant.Wat kabel management betrefd zij de kasten de laatste jaren flink vooruit gegaan en kan alles netjes weggewerkt worden.
Het is de cooler master n300 waar ik voor gekozen heb.Kasten met een zijraampje waren als snel duurder.Ik denk dat de duurdere kasten met zijraampje met echt of plexiglas meer voor de echte tweaker is die ook van ledlicht houd en misschien in samenwerking met waterkoeling.
Hij ziet er misschien niet zo cool uit maar ik ben er tevreden mee.En ik hoef geen led kermis in de kast te hebben.

https://www.paradigit.nl/...sorting/Popularity/page/1

https://www.paradigit.nl/...300/20204454/product/3109

[Reactie gewijzigd door rjmno1 op 17 januari 2021 15:06]

Hoezo is het niet van deze tijd om geen basic plaats te hebben voor een bluray of dvd drive? Zou wel eens willen zien hoeveel mensen hem nog gebruiken tegenwoordig.
Het is niet dat bij mij alles net precies moet passen. Maar voor mij is het formaat van de computer gewoon belangrijk. Ik wil gewoon een compacte computer die er strak uitziet, niet opvalt, maar toch goede performace heeft zonder toeters en bellen. Dus veel lege ruimte is in mijn geval gewoon onnodige ruimte.
Dus een strak compacte design, is voor mij de 'luxe view'.
Je irritatie over dat behuizingen vaak met matige casefans worden geleverd lossen we niet op door ze te negeren en niet te testen. Laat staan, dat laatste zou een vrijbrief voor fabrikanten zijn om daar nog meer op te bezuinigen dan nu soms al gebeurt.
Geef als redactie dan gewoon de tip om ze maar gewoon helemaal niet mee te leveren.

Aangezien de meeste meegeleverde casefans gewoon prut met peren zijn, heeft het ook geen zin. Bezuinig ze dan weg en maak daarmee een aantrekkelijkere propositie wat betreft prijs.

De meeste standaard casefans zijn luid en daarmee inefficiënt. Ze zijn luid door hoge toeren en veel turbulentie, Voor de impliciete waarde van de kast dan ook niet goed. Tenzij je dus een set non-rgb fans van 20+ euro per stuk erbij hebt ga je daar niks aan kunnen doen, werkelijkheid is echter dat het vaker fans van een paar euro zijn. Het probleem met fans is dat ze specifieke use cases hebben. Zo zijn bepaalde fans beter met radiatoren en anderen weer voor heel veel lucht (high static pressure vs. high CFM).

Meegeleverde fans heb je vaak geen zak aan met radiatoren en doen het sws al vrij matig. Er zijn wat uitzonderingen op die regel, maar daar betaal je dan ook echt dik voor.
Glazen paleis voor je hardware
Vervolgens krijgen we 6 foto's. Kom op. Jullie hadden best wel even een showbuild kunnen maken of wat specifieke RGB functies kunnen uitlichten. Dit is een kast die je namelijk blijkbaar niet alleen voor de functie koopt maar ook voor het oog.

Hier een build, filmpje start bij de montage van wat RGB enzo.
https://youtu.be/WMLkyUQNGds?t=923

[Reactie gewijzigd door Kecin op 17 januari 2021 06:52]

Showbuild alleen beschikbaar als je PREMIUM hebt ;-) /s Inderdaad jammer dat er geen showbuild is compleet met alle fans...
Tweakers: Casefans achter glas zijn minder effectief
Snap er werkelijk niks van dat deze kast een excellent krijgt van Tweakers, wanneer hij het slechtste koelt van zo een beetje alle kasten in het rijtje, waardoor de CPU het heets woord met deze kast, en dat voor €189, sorry als ik een review gemaakt had van deze kast, had hij zeker een 6 gehad vanwege de waardeloze koeling, hoe stom moet je ook wezen als kast maker om je 3 intake fans achter glas te zetten?!?!

Gamers Nexus had een review gedaan van de voorganger van deze kast, of ander model van Corsair, maar dan eentje waar de voorkant open was en eentje net als deze kast de voorkant dicht was, de Corsair 4000D, en ze raden de Corsair 4000D absoluut niet aan, maar wel de Corsair 4000D Airflow.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 januari 2021 15:29]

Tweakers awards zijn er niet alleen speciaal voor jouw specifieke eisen.
Zoals bovenstaande post aangeeft zijn er kasten die goede koeling hebben, glas, en RGB. De kast uit de review is simpelweg slecht vergeleken met de concurrentie.

Tweakers praat de doorsnee consument nu een brakke kast aan omdat ze niet kritisch zijn... 8)7
Deze conclusie kan je niet trekken. Deze kast is met maar 2 van de mogelijke 10 ventilatoren getest.
Het gaat hier om een kast uit de hoogste prijsklasse, 190 euro is bijzonder veel geld voor een kast. Voor zo'n bedrag moet de kast direct uit de doos bovengemiddelde prestaties leveren. Kijken we naar de concurrentie dan zien we dat we voor de helft van de prijs betere kasten kunnen kopen met een vergelijkbaar uiterlijk:De prijs/prestatie verhouding van deze kast is zeer slecht, daar gaat het om. Acht extra case fans aanschaffen maakt de prijs/prestatie verhouden nog slechter. Daar komt bij dat meer fans niet altijd beter zijn.
Voor zo'n bedrag moet de kast direct uit de doos bovengemiddelde prestaties leveren
Dat hoeft helemaal niet. Waarom zou dat moeten? Als dat hun marketing is, dan moet het. Maar ze marketen het duidelijk als de kast die veel kost voor de looks en bouwkwaliteit. Ze hebben letterlijk een airflow variant van deze kast. Dan is het toch wel duidelijk?

Een kast kan duur zijn om meer redenen dan koelprestaties. Gehard glas is duur, volgens jouw logica mag een kast met 4 platen gehard glas niet bestaan. Want hoe wil je dat voor elkaar krijgen volgens jouw logica? 4 platen gehard glas is duur en heeft niet optimale prestaties. Dus dat mag niet bestaan?

Het is heel simpel: Is er een markt voor? Zo ja, dan is er een reden om het te maken. Hier is een markt voor. Dus ze maken het.

Bovendien wil ik nogmaals benadrukken dat deze kast getest is met maar 2 van de mogelijke 10 ventilatoren. Dit wordt constant genegeerd, alsof mensen niet zelf kunnen nadenken en concluderen dat misschien de resultaten van de test hier niets zeggen over de potentie van de kast. De kast zal niet de beste prestaties hebben, maar met 10 ventilatoren (dat is echt vrij veel) zal het méér dan voldoende zijn.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2021 12:44]

Het doel van een review is om door de marketingpraat heen te prikken, dat doet deze review niet. Deze kast is niet excellent, er zijn verschillende producten op de markt die minder kosten en beter prestaties leveren.

Ga eens de case reviews van Gamers Nexus lezen/kijken, daar zijn ze wel kritisch.
Ik kijk gewoon naar GN. Ik geef ze ook elke maand geld met Patreon. Dat je er vanuit gaat dat ik niet GN kijk zegt veel.
Het doel van een review is om door de marketingpraat heen te prikken, dat doet deze review niet
Eens. Heb ik ooit dit betwist? Volgens mij niet. Ik klaag juist over dat er alleen met maar 2 fans getest is. Wat een goed bruggetje is naar:
er zijn verschillende producten op de markt die minder kosten en beter prestaties leveren
Ik ga even voor de 3de keer deze twee punten herhalen: Dit weet je niet, want er is maar met 2 fans getest terwijl er 10(!!!!) in passen. Bovendien geeft niet elke koper alleen om koelprestatie en prijs.
Snap je dat er mensen bestaan die andere eisen hebben en andere dingen willen in producten dan wat jij zoekt in een product?
Dat klopt. Standaardisatie op het aantal en type fans zou voor een test als dit beter zijn.

Ik denk dat ze beide moeten doen. Systeem out of the box testen en mogelijke potentie van een kast testen.
Helemaal eens, voor de verandering :p
Ben je het dan eens met de conclusie: prut out of the box?
Tweakers awards zijn er niet alleen speciaal voor jouw specifieke eisen.
Wat is dat voor antwoord, het belangrijkste van een PC kast is dat het goede koeling heeft, helemaal als hij €189,- kost, en ja ik verwacht een goede review, helemaal van een tech site als Tweakers, heeft helemaal NIKS met mijn eisen te maken.
Dat vind jij het belangrijkste. Genoeg mensen betalen voor hoe het eruit ziet en voor de bouwkwaliteit boven de koelprestaties. Dat is precies mijn punt.

Dat is precies waarom er een glazen en een airflow variant van deze kast bestaat. Jij wilt dus liever de airflow variant, dus ik zou die eens opzoeken.

Bovendien is deze kast met een verre van optimale fan configuratie getest. De O11 is bijvoorbeeld ook gewoon goed in koeling, maar die komt ook slecht uit de test want die komt zonder enige fans.
Ik heb zo het vermoeden dat mensen die zoveel betalen voor de kast verwachten dat het wel in orde is met de koeling, en niet de cpu-bakker die uit de test naar voren komt.

Het gaat hier niet alleen maar om een paar graadjes verschil in de temperatuur, maar om het verhitten van de cpu tot het punt dat het de prestaties verslechtert, het systeem instabiel maakt, of mogelijk zelfs onherstelbaar beschadigt.

Het is jammer dat tweakers in de review niet de zij-intakes getest heeft. Ik denk dat de kwaliteit van koeling in die configuratie wel als acceptabel, of zelfs goed uit de bus zou zijn gekomen.

[Reactie gewijzigd door emphy op 18 januari 2021 00:17]

Het gaat hier niet alleen maar om een paar graadjes verschil in de temperatuur, maar om het verhitten van de cpu tot het punt dat het de prestaties verslechtert, het systeem instabiel maakt, of mogelijk zelfs onherstelbaar beschadigt.
Je kan erg goed overdrijven. Niets raakt hiervan beschadigd. Schei toch uit.

Is ook rete oneerlijk om dit zo te stellen overigens. De kast is getest met maar 2 ventilatoren er in. Het heeft plek voor 10. Zoals je zelf al in je laatste alinea zegt, kan je die conclusie echt totaal niet trekken.
Met meer ventilatoren koelt de kast meer dan voldoende. Durf ik geld op in te zetten.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2021 00:56]

Kijk naar de gemelde cpu temperaturen, dit is geen overdrijving. Al bij 100W+200W komt de cpu temperatuur in de buurt van throttling. Met een 300W videokaart of op een zomerse dag is het goed mogelijk dat een dergelijk opgezet systeem regelmatig zichzelf zal uitschakelen om de cpu te beschermen. De geteste configuratie is volledig ongeschikt voor een build met een high end video kaart.

Ik zie niet helemaal wat daar oneerlijk aan is. Het is gaat hier over de configuratie, niet zozeer om de koelmogelijkheden van de kast. Verder was mijn post eigenlijk bedoeld als commentaar op de claim dat mensen die voor een show-case gaan er minder belang aan zouden hechten dat de koeling zo slecht is als de meetresultaten uit de review (om het nog maar eens te melden: ten onrechte) suggereren.

[Reactie gewijzigd door emphy op 18 januari 2021 04:45]

Het zal onderklokken, ja. Het zal niet beschadigen, noch zal het zichzelf uitschakelen. Ik heb ooit, in mijn onnozele jaren, mijn PC 3 jaar lang niet schoongemaakt. Bleek een muur van stof tussen de ventilator en koelblok van mijn stock intel koeler te zitten. Dit was een i7-870. Lang geleden dus.

Wat gebeurde er? De CPU draaide op minder dan 2 GHz op bijna 90 graden, en dit was in de bios. Het hoort meer dan 3GHz te hebben. Dat is alles wat er gebeurde. Deze veiligheden zijn alleen maar verbeterd de laatste 10 jaar.
Al zet je er 26 in. Als je geen verse lucht aan kan zuigen maakt het geen zak uit.

Je kunt hiermee echter wel de levensduur van componenten verminderen. Zal niet zozeer om iets als CPU gaan, maar meer moederbord, GPU of SSD.
Er zit een flinke hoeveelheid ruimte tussen de glazen plaat en de ventilator, met ruimte om het glas om lucht aan te zuigen.

Je, de airflow variant zal natuurlijk beter zijn. Maar het zuigt echt wel lucht aan. De Corsair 570X was volgens Gamers Nexus een erg goede kast, terwijl die ook glazen platen aan 4 kanten had, net als deze. De reden was de hoeveelheid ruimte om het glas en tussen het glas en de ventilatoren. Deze 5000X heeft méér plek voor ventilatoren dan de 570X. De O11 met glas aan de voorkant waar je niet eens ventilatoren kan plaatsen koelt volgens Gamers Nexus ook erg goed.
18 januari 2021 09:12
Al zet je er 26 in. Als je geen verse lucht aan kan zuigen maakt het geen zak uit.
Dit is in algemene zin bedoelt. 26 fans kan namelijk niet.

Hier een filmpje van GN over een dergelijk systeem.
https://youtu.be/OupiPZybyBE
Die heb ik gezien. De kast in dat filmpje is niet te vergelijken met deze kast, die houdt 0 ruimte over voor ventilatie. Deze 5000X en de kasten waarmee ik het vergelijk in mijn reactie wel.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2021 12:37]

Die heb ik gezien. De kast in dat filmpje is niet te vergelijken met deze kast, die houdt 0 ruimte over voor ventilatie. Deze 5000X en de kasten waarmee ik het vergelijk in mijn reactie wel.
Wat klets je nou, deze kast die Tweakers gebruikt, en op de manier hoe Tweakers hem gebruikt en hoe de maker van die kast hem levert, laat HEEL duidelijk zien dat deze kast (Corsair iCUE 5000X RGB), die houdt 0 ruimte over voor ventilatie, de fans proberen letterlijk lucht te zuigen uit een plaat glas.

Ik sta versteld dat je het wel kan zien van de Abkoncore Ramesses 780 waar supersnathan94 het over had en Gamers Nexus duidelijk laat zien dat als er geen lucht in kan komen (net als met de Corsair iCUE 5000X RGB) je een waardeloos kast heb, en alles alleen maar extra heet woord.

En Gamers Nexus liet ook heel duidelijk zien met de de Corsair 4000D met en zonder open voorkant, hoe waardeloos de koeling is als de voorkant dicht is PRECIES het zelfde als de Corsair iCUE 5000X RGB, maar blijkbaar vind je het van de Corsair iCUE 5000X RGB niet erg want, daarom.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 18 januari 2021 15:42]

Heb je de 570X gezien? Ook glazen platen voor de ventilatoren. Koelt toch erg goed. Ook volgens GN's review. Hoe komt dat? Veel ruimte tussen de glazen plaat en de ventilatoren, en veel ruimte om de glazen plaat heen. Dan kan er lucht omheen bewegen. Niet ideaal, zeker niet net zo goed als een echte airflow kast, maar jullie doen alsof er op die manier letterlijk geen lucht doorheen komt. Dan geef ik een voorbeeld met de 570X, en dan wordt dat genegeerd.
maar blijkbaar vind je het van de Corsair iCUE 5000X RGB niet erg want, daarom
Ik heb gezegd dat je die conclusie niet kan trekken uit deze review. Ik heb gezegd dat het mogelijk is dat een kast met 4 glasplaten voldoende koeling levert als alle 10 de ventilatoren daadwerkelijk worden gebruikt. Ik ga nu overigens zeggen dat de kast ook met 7 ventilatoren genoeg koeling zal leveren. Genoeg is een kernwoord hier. Ik heb nooit beweerd dat deze perfect koelt. Ik heb beweerd dat deze kast, indien er meer ventilatoren gebruikt worden, voldoende koelt.

Iedereen die op me reageert doet alsof ik zeg dat deze kast perfecte koeling heeft. Elke keer dat ik aangeef dat dit niet zo is, wordt dat genegeerd en worden er alleen maar argumenten gegeven voor het feit dat de kast óf beter zou koelen zonder glazen platen (no shit), óf slecht koelt volgens deze review (no shit, maar 2 van de 10 ventilatoren).

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2021 18:15]

De reden dat de Corsair Crystal 570X RGB beter koelt, is omdat er meer ruimte zit tussen de voorpaneel, en of misschien de manier hoe ze de fans gemonteerd hebben, zorgt dan voor betere koeling.
Top, je accepteer dus dat die ruimte uitmaakt.
Wat videos waar je kan zien dat er zeker wat ruimte tussen zit:
https://youtu.be/jDy0X-Z0lks?t=29
https://youtu.be/ViWTMvSsIBE?t=191

Voor de duidelijkheid, sidenote: De 4000D had minder ruimte. Deze kast is groter.

Even terug naar waar het begon: mijn claim dat deze kast niet te vergelijken is met de Abkoncore. Je geeft aan dat die ruimte uitmaakt. De Abkoncore heeft vrijwel 0 ruimte. Echt vrijwel niets. Deze kast heeft duidelijk wel wat ruimte tussen de ventilatoren en de glazen platen, en ook om de glazen plaat heen. Hier kan dus lucht tussendoor. Dit is dus duidelijk beter dan de Abkoncore. Bovendien heeft deze kast 3 intake mogelijkheden aan de zijkant die geen glazen plaat hebben die in de weg zit, of in het geval van de abkoncore, een metalen plaat. Dit is dus erg duidelijk beter dan de Abkoncore.

Dus... We kunnen vrij duidelijk concluderen dat deze kast niet te vergelijken is met de Abkoncore. Toch? Ik vind het een bizarre vergelijking. Dat is een kast waar letterlijk vrijwel geen lucht doorheen kan op de meeste plekken. Ik neig zelf naar dat het een bewust manipulerende vergelijking is.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2021 20:43]

Nee, niet iedereen wil dat. Erg arrogant om te doen alsof jouw mening de enige juiste is.
Dit is niet mijn mening maar de hoe fabrikanten hun hardware ontwikkelen. Is allemaal gebaseerd op adequate airflow in het algemeen. Met minder ga je de dus de gestelde targets niet halen en dat zijn dus targets qua geluid, temperatuur en performance.

Je weet zelf heel goed wat airflow voor je systeem doet als ik je eerder bericht lees. Je laat gewoon performance op tafel liggen met inadequate airflow. Dat is geen mening. Dat is een feit.
Klopt, maar soms is de airflow gewoon "goed genoeg" en wil je verder dat het er mooi uit ziet.
Ik durf geld neer te leggen op dat deze kast voldoende airflow zal hebben als je alle 10 de plekken met ventilatoren vult. Het zal beter kunnen, zoals de airflow variant van deze kast zelf, maar het is voldoende voor veel gebruikers die liever de nadruk op looks leggen.

[Reactie gewijzigd door unilythe op 18 januari 2021 12:38]

Tja, sommige meningen zijn dan ook gewoon dom te noemen.

Een RGB case, met drie fans achter een glazen paneel valt onder de noemer: you're entitled to your own opinion, but not your own facts.

Het is gewoon een domme ontwerpkeuze, en dat is een feit, ongeacht je mening.
Je doet nu alsof het glas letterlijk tegen de ventilatoren aan zit.
Jullie hebben als ik het goed begrijp alleen met de fans in de voorgeïnstalleerde configuratie getest hè? Wel jammer, het lijkt me eigenlijk juist interessant of hij beter koelt als je de fans in het zijpaneel plaatst omdat ze dan wellicht beter lucht aan kunnen zuigen.
Het wordt me echter niet geheel duidelijk hoe open dat is uit de foto's... Zit er nog een plaat voor die zij intake? En kan die dan weg als je de fans daar plaatst?
Ook wordt me uit de review totaal niet duidelijk hoeveel ademruimte de fans hebben met dat glas aan de voor- en bovenkant.

De graphs doen het hier trouwens ook niet. (Edit: gefixt)

Persoonlijk vind ik 4 glazen wanden overigens ook wat overkill inderdaad. Ik heb zelf de Lian Li O11 met glazen zij- en voorkant wat ik cool vind, maar de bovenkant en de rechterwand zie ik het voordeel niet zo bij. Lijkt me voornamelijk de airflow weer verder beperken voor weinig voordeel (de bovenkant vooral dan).

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 17 januari 2021 11:22]

Dat mis ik 9/10 keer ook. Hebben we het over een 40/50 euro kast dan zeg ik nog ja die ga je niet zelf nog eens 4 15 euro/30 euro fans bij hangen. Maar een kast van 190 euro is dat niet zo heel vreemd.
Of juist wel, Besparen op de kast zelf en daar dan goede fans inhangen geeft soms hele goede resultaten. Een kast met goede airflow hoeft niet duur te zijn, terwijl kasten met slechte airflow soms vermogens kosten. Meer fans of betere heeft dan totaal geen zin, terwijl het kastje van 50 eu daar wel weer baat bij heeft. Budget laat het dan ook toe om dan wat meer in fans te investeren.
Of juist wel, Besparen op de kast zelf en daar dan goede fans inhangen geeft soms hele goede resultaten. Een kast met goede airflow hoeft niet duur te zijn, terwijl kasten met slechte airflow soms vermogens kosten. Meer fans of betere heeft dan totaal geen zin, terwijl het kastje van 50 eu daar wel weer baat bij heeft. Budget laat het dan ook toe om dan wat meer in fans te investeren.
Precies, Heb zelf de Raijintek Thetis Window gekocht voor €88,- en heb er 4 Noctua NF-F12 PWM fans in gezet, wat voor uitstekende koeling zorgt, maar met die Noctua fans word de kast wel heel veel duurder, maar ik had er ook goedkope fans in kunnen doen.

[Reactie gewijzigd door AmigaWolf op 17 januari 2021 15:39]

Uiteraard bestaat die mogelijkheid. Maar als je 190 euro voor een kast kan betalen. Is er vast wel wat budget over voor een paar fans. Met een 40/50 euro kast wordt meestal gebruik omdat er niet superveel budget over is.
Ik heb juist altijd goedkope kasten met custom fans gekocht vroeger... Nu heb ik al aardig lang de NZXT H440 new edition (destijds 160 euro) en de meegeleverde fans van NZXT waren binnen 3 jaar al dood... Wel alsnog nieuwe gekregen van ze. Vreselijk schrapend geluid begon al na 1 jaar ofzo.

Daarentegen had ik daarvoor een corsair van 90 euro (een of andere Grahpite... T700 ofzo ik weet't niet meer) welke ik aan een maat heb gegeven en die fans draaien nog steeds alsof ze nieuw zijn. Die hele kast koelt trouwens fantastisch. Maar anyway; Die corsair fans leken dus wel prima. Ik weet niet hoeveel dit verschilt per kast.
Er zit een cable cover voor de zij intake zodat het er netter uitziet als je deze niet gebruikt. Deze is te verwijderen voor als je hier fans of een 360mm rad wilt plaatsen.

Er zit zowel bij frontpanel als bij toppanel voldoende ruimte naast het glas om lucht aan te zuigen danwel af te voeren. In de bovenkant kun je zelfs een radiator plaatsen met push/pull configuratie.

De airflow zal wel aanzienlijk verbeteren als je een output fan erbij plaatst aan de achterkant.
Eens, zelf heb ik de 750D, eigenlijk is 1 (plexi)glasplaat voldoende toch? Je gaat toch niet de hele dag van alle kanten je PC bekijken. En als ie echt warm wordt kan je de klep aan de voorkant open zetten of verwijderen.
Zoals gezegt is dit een showcase kast. En is dus voor het showen niet om er af en toe zelf naar te kijken tijdens het gamen.
Klopt, ik heb ook een glazen deur voor mijn meterkast gemaakt. Kunnen mensen daar lekker naar komen kijken :S.

Ik ben duidelijk niet de doelgroep voor dit soort dingen. Een kast moet functioneel en stil zijn en dan zoek ik de kast met de laagste prijs.
En dat is prima. Zo zijn er ook mensen die net iets teveel geld uitgeven aan het uiterlijk van hun auto . Zo heeft iedereen zijn hobby die eigenlijk net iets teveel geld kost.
Klopt, ik heb ook een glazen deur voor mijn meterkast gemaakt. Kunnen mensen daar lekker naar komen kijken :S.

Ik ben duidelijk niet de doelgroep voor dit soort dingen. Een kast moet functioneel en stil zijn en dan zoek ik de kast met de laagste prijs.
Precies het belangrijkste is van een kast dat hij goed functioneert en daar hoort goede koeling zeker bij, is trouwens een van de belangrijkste zaken van een PC kast, en daar is deze kast heel slecht in, en het slechts doet (met de CPU koel te houden) van zo een beetje alle kasten in de lijst waar hij mee vergeleken woord, nee sorry uiterlijk hoort op de laatste plek te komen NA goede koeling, maar wat verwacht je ook als je de 3 intake fans achter glas doe 8)7
Weet je hoe zwaar die dingen zijn? Die neem je niet zo even mee naar een LAN party (als die er nog zijn).
Wie heeft het over meenemen? Die dingen zet je neer en showed hem aan mensen die langs komen.
Mensen die langskomen boeit het meestal niet, dan zou ik het eerder delen in je steam showcase ofzo of sturen naar mede gamers, check mijn nieuwe setup, net als bijvoorbeeld ingame skins.
Hangt er vanaf wie er langs komen. In een computerwinkel bv staat dit parade paartje een stuk beter als bv een lelijke kast. Maar ieder zijn ding natuurlijk.
Ik mis eigen de costum waterkoeling mogelijkheden. Want bij de rechter deur is duidekijk een bracket voor 240/360 rad. Nu weet ik dat custom Waterkoeling een uitstervend hobby is maar toch.
Het is wel "cool". 8-)
Deze kast doet me een beetje denken aan die keer dat een PS5 vlak na release groot in het nieuws was omdat die veel te heet werd. Bleek een exemplaar te zijn dat door de winkel onder een glazen stolp gezet was om te showen.

Eerlijk gezegd vind ik het "de kast is om te showen" anno 2021 geen acceptabel excuus meer voor matige airflow. Meerdere fabrikanten hebben al laten zien dat spectaculair glaswerk en goede ventilatie heel goed samen kunnen.

Edit: begrijp ik het goed dat die plaat over de zij-intake niet verwijderbaar is?

Zo ja (niet verwijderbaar, dus): |:( @ corsair
Zo nee: |:( @ de review

Edit2: Het is geworden: |:( @ de review, waarom is deze kast enkel in de cpu-bakker configuratie getest?

[Reactie gewijzigd door emphy op 17 januari 2021 23:23]

@Kecin had een youtubefilmpje gelinkt, waarin die cover wordt weggehaald, ergens rond 7:30

Verder eens met @Kecin en @Finraziel dat deze hoeveelheid fotos echt te weinig is bij zo'n review. Bij een gebruikersreview zou ik hier niet veel sterren voor geven? (Wanneer kunnen we net als userreviews zulke reviews beoordelen?)

Youtube filmpje gelinkt door@Kecin is beter dan deze review, en dan heb ik pas 30 seconden er doorheen geklikt. Geeft een betere indruk van in ieder geval de looks en fysieke mogelijkheden.

[Reactie gewijzigd door Wafeltje op 17 januari 2021 12:51]

Zijn dit zelfgemaakte foto's?
Gezien cable management gok ik er op dat de foto's inderdaad zelf zijn gemaakt.
Anders heeft Corsair de plank vol-le-dig misgeslagen door de kabels op deze manier te laten lopen (zie met name de front fan kabels, de RGB kabels en de voeding naar de GPU).
189 euro en dan geen outtake fan. Hoe verzinnen ze het.
en dan geen outtake fan
Zover ik weet maakt een outtake fan minimaal verschil in performance.
Een CPU met een goede koeling zal door het missen van een exhaust fan wellicht niet minder performance leveren, maar het kan al gauw 5 graden schelen.
Ophopende warme lucht is echter niet fijn voor je GPU.
Ligt er een beetje aan. Als je bv net als in de plaatjes een radiator plaatst, zorgen de fans op de radiator voor de outtake. Maar het is juist belangrijk om frisse lucht aan te zuigen en warme lucht de kast uit te krijgen.

Zeker als je wilt overklokken, zijn outtake fans een must. Maar ook levensduur van je CPU e.d. worden bepaald door warmte afvoer.
en hem dan niet vergelijken met de lian Li dynamics case. bijzonder. wel mooie kast maar ik hou het bij mij lian li.
ben erg benieuwd hoe makkelijk die vervangende panelen gehaald kunnen worden.
voor de airflow zou ik bijvoorbeeld de 5000D AF halen, maar alleen omdat er bovenaan geen glazen paneel zit die een push pull waterblock zou blokkeren. Aan de voorkant zou ik dan weer wel een glazen paneel willen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Apple iPhone 12 Microsoft Xbox Series X LG CX Google Pixel 5 Sony XH90 / XH92 Samsung Galaxy S21 5G Sony PlayStation 5 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2021 Hosting door True